Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 6
4. februar til 10. februar 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 3,,,,,,,,VinAvisen uge 4,,,,,,,,VinAvisen uge 5

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser


    Du kan også søge via Google, hvor du kan skrive flere søgeord i vild uorden. Tilføjer du site:vinavisen, søger Google kun i VinAvisen, og du henvises ikke til alle de mange hjemmesider, hvorpå VinAvisen er nævnt.
,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
6-9
,,,,,,,,,,,,,,,
Alt for mange slotte
I Bordeaux er der cirka 7000 vinproducenter. Men der er mere end 12.000 slotsnavne. Hvordan kan det gå for sig?
Jo, nogle af slottene bruger flere forskellige slotsnavne alt efter, om de sælger vinen til supermarkeder, vinhandlere eller restauranter.
I Bordeaux er der tradition for, at en vin skal hedde noget med Château. Men der behøver slet ikke at være et fint slot på ejendommen. Der kan i princippet bare være en garage eller et skur. Château er blevet navnet på et jordstykke.
Det med at bruge flere slotsnavne om en og samme ejendom blev i princippet forbudt i 1921, men reglementet er stort set blevet ignoreret. Nu skal det imidlertid være slut. Federation des Syndicats des Grands Vins de Bordeaux (FGVB) har ifølge Decanter fastslået, at man højst må anvende to navne, og at navn nummer to kun må bruges, hvis det beviseligt blev brugt før 1983. Planen er at bringe antallet af slotsnavne ned til under 10.000.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vine med kvindetække
    Sublimelle er navnet på et fransk lingerimærke. Men det er også navnet på en ny række franske vine, der specielt er udvalgt til kvinder, og som netop nu lanceres i Storbritannien.
    Det er det britiske vinfirma WineSight, der sælger vinene, som stammer fra forskellige franske vindistrikter. Eneste fællesnævner er, at de alle er bløde og elegante og derfor specielt skulle falde i god jord hos de kvindelige forbrugere.
    At vinfirmaet gerne vil tækkes kvinderne er ikke så mærkeligt. I Storbritannien er det hovedsageligt dem, der står for indkøbene, når der skal vælges vin til aftensmaden.
    Vinene i Sublimelle-serien, som foreløbig kun kan købes online, er inddelt efter, om de skal nydes til en pigeaften i byen, til en romantisk middag eller til fejringen af en god forretningsaftale – mellem kvinder selvfølgelig.
    Ifølge Decanter du'r den særlige salgstaktik kun i Storbritannien – i Frankrig er det at købe vin stadig en sag for mænd med en masse hår på brystet.

    Lyserød portvin minder om alcopop
    Der har altid været lidt herreværelse, cigarrøg og krystalkarafler over portvin. Men den opfattelse forsøger det britiske varehus Marks and Spencer at vende op og ned på med en ny portvin, "Pink Port", målrettet yngre kvindelige forbrugere.
    Et smagepanel sammensat af Decanter og med deltagelse af to Masters of Wine har blindsmagt den lyserøde sag, der fik en blandet modtagelse.
    Nogle af smagerne var ikke i tvivl om, at glassets indhold måtte bestå af vodka med tranebærjuice, mens andre mente, at der måtte være tale om en canadisk icewine. Andre igen syntes, at vinen lugtede som en rosé, havde smag af kandiseret frugt og alkohol og i det hele taget mindede en del om alcopop – altså sodavand med alkohol i. Kun få gættede på, at det drejede sig om en hedvin.
    Sidste gang, portvinsfolket kom med noget nyt, var i 1970, og det skete med Late Bottled Vintage Port, som var i den mere traditionelle genre og helt sikkert fik en varmere modtagelse.
,,,,,,,,,,,,,,,
    De sladrer om konkurrenterne
    I USA hersker der en række forskelligartede regler, når det gælder forsendelser af alkohol staterne imellem. Nogle stater forbyder således import af alkohol fra andre stater, mens andre har forbud mod såvel import som forsendelser ud af staten.
    Internetfirmaet Wine.com, der sælger vin og har sin base i San Francisco, har derfor etableret et netværk af varehuse og detailforretninger ud over USA, så salget til forbrugerne helt legalt kan foregå i 50 forskellige stater.
    Wine.com har dog længe været godt træt af, at mange andre vinhandlere direkte omgår loven og snyder ved at sende vin og spiritus mellem staterne i diskrete kasser efter princippet "går den, så går den".
    Wine.com har derfor fundet på noget rigtig smart for at knalde konkurrenterne. Det har simpelt hen bestilt vin hos 29 vinhandlere for så bagefter at sladre om forsendelserne til myndighederne.

    Samme regler bør gælde for alle stater
    Hvad Wine.com ikke havde regnet med var den mediestorm, som ifølge Decanter har rejst sig mod internetfirmaet. Det bliver beskyldt for forræderi, og vinbloggen Vinography sammenligner Wine.com’s strategi med "at notere numrene på biler, der overskrider hastighedsgrænserne på motorvejen, og sladre om dem til politiet".
    Wine.com forsvarer sig med, at det er på tide, at de amerikanske myndigheder enten åbner fuldstændigt for forsendelser mellem alle staterne eller sørger for at stramme op på reglerne og gøre dem mere ensartede, så de samme regler gælder for samtlige stater.
    Wine.com har en vigtig pointe. Og det er i det hele taget spørgsmålet, om det er fair, at firmaet bliver hængt ud på den måde. Det svarer til en cykelrytter, der kører efter bogen. Hvis nu de andre på holdet snyder og tager steroider, skulle han så lade være med at anmelde dem og dermed se sin egen karriere gå ned ad bakke, fordi han ikke kan følge med?
,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Et stort navn i Rhône
    I tirsdag havde H.J. Hansen besøg af et stort navn i Rhônedalen, Philippe Cambie. Han producerer ikke selv vin – selv om han dog har en aktie i L'Oustal Blanc i Minervois. Han er først og fremmest ønologen, der sætter sit fingeraftryk på vinene fra cirka 50 vinhuse, altså en "flyvende vinmager", der dog nøjes med at køre i bil.
    Under sin uddannelse på vinuniversitetet i Montpellier udviklede han sig til en habil rugbyspiller på nationalt niveau, og på rugbyholdet fik han blandt andet kammerater fra Châteauneuf du Pape, så det endte med, at han fik et job hos Institut Coopératif du Vin (ICV) i Beaumes de Venise.
    Da ICV i 2000 oprettede en underafdeling for rådgivning af de lokale vinbønder, havde Philippe Cambie fundet sin mission her i tilværelsen.

    En slags husdoktor
    Philippe Cambie afviser, at han er nogen Michel Rolland. Han ønsker ikke, at hans samarbejdspartnere skal lave vine i "hans stil". Han betragter sig snarere som en slags husdoktor, der hjælper sine klienter med at frembringe sunde druer og smukke vine, hvor hver vin bliver et udtryk for det stedlige terroir og vinbondens personlighed.
    – Med de mange, mange vine, jeg følger og smager igen og igen, ville det være skrækkeligt, hvis de alle smagte ens, siger han.
    I dag rådgiver han de mange producenter i egnen omkring Avignon og Châteauneuf du Pape, hvor han bor, men han har også en finger med i spillet på Bodegas Mas Alta i det spanske Priorat.
    Meget mere om Philippe Cambie kan læses på Søren Gudiksens glimrende hjemmeside om Châteauneuf du Pape.
    I vores liste nedenfor over ugens smagte vine er der flotte stjerner til Cambies vine.
,,,,,,,,,,,,,,,
Bourgogne slår alle rekorder
For blot fem år siden eksporteredes kun 45% af al den vin, der blev fremstillet i Bourgogne. I dag drejer det sig om 56%, og når tallene er gjort endeligt op, vil eksporten af Bourgogne-vin i 2007 højst sandsynligt have rundet de 115 millioner flasker. Det er et tal, som slår den hidtidige rekord fra 1998, hvor eksporten lå på 104 millioner flasker.
Alene i løbet af de første ti måneder af sidste år blev der ifølge nyhedstjenesten Bourgogne d'Aujourd'hui eksporteret hele 95,6 millioner flasker til en værdi af 589 millioner euro (cirka 4,4 milliarder kr.), hvilket svarer til en stigning på 25% i forhold til 2006.

To gamle vinhuse skifter ejermand
Almaden og Inglenook hører til blandt Californiens mest estimerede og ældste vinhuse. Førstnævnte blev grundlagt i 1852 af den franske emigrant Etienne Thee, mens det var en finsk søkaptajn, Gustave Niebaum, der grundlagde Inglenook i 1879. Hvis man besøger Inglenook, vil man kunne smage vinene i en kopi af kaptajnens kahyt.
Begge vinhuse har siden 1994 været ejet af verdens største vinfirma, Constellation Brands, men nu er de ifølge avisen San Francisco Chronicle solgt til USA’s tredjestørste vinfirma, Wine Group, for 134 millioner dollars (cirka 680 millioner kr.).

Kinesere på indkøb i Bordeaux
Det kinesiske vinfirma Longhai, der har sin base i Kinas hurtigst voksende vinregion, Qingdao, har købt Bordeaux-slottet Château Latour-Laguens.
Prisen er ukendt, men gennemsnitsprisen pr. hektar i den sydlige del af Entre-deux-Mers, hvor slottet befinder sig, ligger på mellem 18.000 og 20.000 euro (135.000-150.000 kr.).
Disse priser er ifølge Bordeaux-avisen Sud Ouest blandt de laveste i Bordeaux, hvor priserne på jord generelt har fået et dyk nedad som følge af den langvarige vinkrise.
Kineserne har således slået til på det helt rigtige tidspunkt, når det gælder købet af den 60 hektar store ejendom, hvoraf vinmarkerne udgør de 30 hektar.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,
Nye etiket-regler i South Australia
Som det er i dag, skal de australske vinproducenter anvende forskellige etiketter på de vine, de sælger på hjemmemarkedet, og de vine, der bliver eksporteret.
Det har myndighederne i South Australia nu tænkt sig at lave om på, så de samme etiketter kan bruges til samtlige vine – et tiltag, der er i overensstemmelse med World Wine Trade Group Agreement, og som vil spare statens vinindustri for hele 13 millioner australske dollars (cirka 60 millioner kr.) om året.
South Australia bliver ifølge det australske ABCnews den første australske stat – men sikkert ikke den sidste – der ændrer på etiket-reglerne.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Ud med tjeneren og ind med computeren
Den høflige tjener kan, i en vis udstrækning, erstattes af den nyeste teknik. Det mener i hvert fald det amerikanske softwarefirma uWink, der har udviklet en ganske særlig computer til brug i restauranter og barer.
Det hele går ud på, at der ved hvert bord i etablissementet er opsat en computerskærm. Her kan gæsten så trykke valget af mad, vin, spiritus osv. ind på skærmen, hvorefter ordren modtages direkte i baren eller køkkenet.
Ifølge WeinReporter viser en undersøgelse, at 46% af amerikanerne ikke ville have spor imod at afgive bestilling via en computerskærm. I første omgang satser firmaet på de mange amerikanske fastfood-restauranter.

Pund, dollars, euro og bobler
Med en import på omkring 40 millioner flasker om året er Storbritannien ifølge Financial Times verdens største marked for champagne. Og i øjeblikket følger vinproducenterne fra Champagne-distriktet godt med i kursen på det britiske pund.
Pundet er faldet og står i skærende kontrast til den høje euro, og det er noget, der kan skade salget af den berømte boblevin.
Også i andre franske vindistrikter er man spændt på, hvordan situationen vil udvikle sig.
Fra vinproducentforeningen i Côtes de Bordeaux lyder det dog, at der er et endnu værre problem: Forskellen mellem euroen og den meget lave dollar. Det er nemlig dollaren, som vinene fra de oversøiske lande prissættes efter, hvilket gør dem langt mere attraktive for de britiske forbrugere end de dyrere franske vine.
,,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
...............
,,,,,,,,,,,,,,,
    En hvid Tempranillo
    Selv om det spanske Rioja er et udpræget rødvinsdistrikt, laves der også hvidvin. Og sidste år blev det ifølge Decanter tilladt at fremstille hvide Rioja-vine på druerne Sauvignon Blanc og Chardonnay samt på en række mindre kendte hvidvinsdruer. Eneste krav er, at vinene ikke indeholder mere end højst 49% af disse druer.
    Blandt de mindre kendte druer er en hvid udgave af den populære rødvinsdrue Tempranillo, som man forventer sig rigtigt meget af i distriktet. Smagsmæssigt er den ikke helt så frisk som Sauvignon Blanc, men noget mere frisk end Chardonnay.
    Indtil videre er der kun to vinhuse i Rioja, som benytter druen, men man regner med, at mange flere vil følge trop.
Forbudt at lave sangria
Vi har tidligere skrevet om, hvordan amerikanerne er underlagt en række ofte ubegribelige alkoholregler. I 33 amerikanske stater må man fx ikke bare tage en flaske vin, der har været åbnet, med i sin bil – den tilproppede flaske skal ned i en forseglet emballage og dernæst lukkes nede i bagagerummet eller inde i handskerummet. For tænk, hvis bilisten fik en voldsom trang til at tømme indholdet!
Reglerne omfatter ikke kun alkohol og bilkørsel. I Virginia har det i restauranter og barer siden 1950’erne været forbudt at blande vin eller øl med spiritus. At servere den populære spanske nationaldrik sangria, hvori der indgår både rødvin og brandy, er derfor fuldstændig udelukket.

Romfromage uden rom
Restauranterne i Virginia må heller ikke tilberede retter, hvori der indgår mere end en halv procent alkohol. Så enhver tanke om at sætte romfromage på menukortet kan restauratørerne godt skyde en hvid pil efter.
Nu er der dog ved at komme nye boller på suppen. En række lovforslag, der både gør det muligt at servere mad tilberedt med alkohol og blande cocktails af vin og spiritus, er netop – til stor glæde for restauratører og bartendere – blevet vedtaget af senatet i Virginia.
,,,,,,,,,,,,,,,
47-2-6-10
,,,,,,,,,,,,,,,
    Sådan blander man sin egen vin
    Det amerikanske firma Crushpad har skabt en ganske særlig vinøs værktøjskasse, Fusebox, der må være sagen for enhver, som ønsker at lege vinmager for en aften og blande sin helt egen vin.
    Fusebox, som ifølge avisen Chicago Tribune kommer på markedet i USA om en måneds tid og vil koste omkring 120 dollars (cirka 600 kr.), indeholder seks halve flasker rødvin, fremstillet på forskellige druesorter, et laboratorieglas, pipetter, nogle opskrifter samt en række andre nyttige redskaber.
    I alt er der opskrifter på at fremstille otte forskellige blandede vine, og hvordan man skrider til værks kan ses på firmaets webside. Her vises der fire film, hvoraf især nummer to er meget instruktiv.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinen og den globale opvarmning
Den 15.-16. februar afholder det spanske Academia del Vino for anden gang en international konference om vin og klimaforandringer. Den finder sted i Barcelona og vil sætte fokus på den globale opvarmnings konsekvenser for vinindustrien.
Problemstillinger som for lavt syreindhold og for høje alkoholprocenter i specielt de oversøiske vine debatteres, og deltagerne i konferencens panel peger med hver deres indlæg på globale løsningsforslag.
Blandt andre deler Tony Sharley fra den australske vinproducent bag vinen Banrock Station, der er hovedsponsor for konferencen, ud af sin mangeårige erfaring med genoprettelse af økosystemer. Mere om konferencen kan læses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
USA på vej mod førerpladsen
I 1960 drak amerikanerne tilsammen 700 millioner flasker vin – i 2007 har mængden, efter femten års konstant stigning, slået alle rekorder med 3,6 milliarder flasker, hvoraf vinen i de 2,5 milliarder flasker var fremstillet på amerikansk jord.
I gennemsnit drak hver amerikaner sidste år 14,5 liter vin, hvilket er tre gange så meget som i 1970. Det slår dog ikke franskmændenes forbrug, der ligger på 68 liter vin pr. næse.
Hvis udviklingen fortsætter, vil USA senest i år 2010 have overhalet Frankrig og dermed indtage førerpladsen, når det gælder landets totale vinforbrug.

Australsk vin bliver dyrere
I omkring ti år har Australien været hærget af tørke, hvilket i de senere år har reduceret mængden af høstede druer og dermed antallet af vinflasker drastisk.
I alt blev der i skatteåret 2006-07, der sluttede den 30. juni sidste år, fremstillet 978 millioner liter vin, hvilket var hele 32% mindre end i 2006. Også i 2008 forventer man et mindre høstudbytte.
Samtidig er salget af australsk vin steget støt, og den store vinsø, som australierne har været tynget af, er derfor ved at være fortid.
I 2006 var søen stadig på 2,1 milliarder liter vin, sidste år var den på 1,8 milliarder liter, så den er på vej nedad.
Den nuværende situation vil muligvis betyde, at der kommer færre flasker australsk vin på hylderne i eksportlandene, og at priserne vil få et spark opad.
,,,,,,,,,,,,,,,
Ny australsk appellation
Ligesom Frankrig har sin AOC, har Australien sin GI (Geographical Indication).
For at et område kan få betegnelsen GI, skal det have mindst fem vinmarker på 5 hektar hver, der ejes af forskellige vinhuse. Og under normale forhold skal der fra hver vinmark kunne høstes 500 tons druer om året.
Nu har australierne ifølge Decanter fået en ny GI med navnet New England Australia. Regionen ligger i den nordlige del af staten New South Wales og kun cirka 300 km fra det berømte vindistrikt Hunter Valley.
Den nye GI har en spirende vinindustri, som nu glæder sig til at kunne markedsføre regionens vine som regionalvine.

Der bruges strøm til vin
Den er gal igen med strømforsyningen i Sydafrika. På grund af overbelastning i produktionen af el lukker man på skift for strømmen i de enkelte dele af nettet.
Nu har vinbøndernes organisation, WCSA, bedt så mindeligt om, at man tager hensyn til den igangværende vinhøst og sørger for, at der er strøm i dagtimerne, hvor druerne behandles og skal køles ned.
Nogle vinproducenter har købt generatorer, så de selv kan klare strømforsyningen, men det er ikke alle, der har gjort det, og det er en dyr løsning både i indkøb og drift.
Hvis der ikke er strøm til at drive maskineriet og køle druerne, bliver druerne for varme, og gæringen vil ikke være til at styre. Og under alle omstændigheder er det dyrere at køle ophedede druer ned end at holde dem kølige fra starten.
WCSA peger på, at vinindustrien er den del af landbruget, der giver det største bidrag til landets betalingsbalance.
,,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,
Opdatering af vinkort efterlyses
En af vore læsere, Lasse Person, har sendt os dette indlæg om et par restaurant-oplevelser, som har givet ham anledning til et lille hjertesuk:
Da tjeneren på en restaurant, hvor jeg spiste for nylig, kom med maden efter et kvarters tid, kom vintjeneren i samme øjeblik ilende tilbage. Han ville bare fortælle mig, at den vin, som jeg havde bestilt, desværre var udsolgt. Og så kunne jeg ellers gå i gang med at lede efter et alternativ i det digre vinkort – alt imens min dejlige varme fisk blev kold.
I en anden restaurant præsenterede vintjeneren mig – også samtidig med, at maden blev sat på bordet – for den vin, jeg havde bestilt. Blot var "årgangen udskiftet", som han henkastet oplyste mig om.
Men man serverer da ikke et stykke kalv for en gæst, der har bedt om oksekød med den bemærkning, at der bare er tale om en yngre udgave?
De to oplevelser kunne have været undgået, hvis restauranterne havde sørget for, at vinkortene var opdateret – noget, der nemt kan gøres i en håndevending med en computer og en printer.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Når den smarte kapsel Stelvin Lux+ er sat ned over flaskehalsen, kan man ikke se, om vinen har korkprop eller skruelåg - hvilket selvfølgelig kan være et problem, hvis man gerne vil have en flaske med skruelåg ...
    Kapsel, der skjuler skruelåget
    Vi har tidligere fortalt om Stelvin Lux+, en vinkapsel udviklet specielt til vinflasker med skruelåg. Kapslen skjuler skruegangen og får lukningen til at ligne en normalt vinkapsel.
    Nu vil det store vinhus Divino i Nordheim am Main i det tyske Franken forsyne 800.000 af sine omkring tre millioner flasker med den smarte lukning. For som ejeren af vinhuset, Oskar Noppenberger, siger, så højner kapslen skruelågsvinenes anseelse hos forbrugerne.
    Til formålet er der ifølge WeinReporter indkøbt en særlig maskine for 100.000 euro (cirka 750.000 dkr.), der kan sætte kapslerne på flaskerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Gratis guide til tysk vin
    Scandlines har udgivet en nydelig lille guide til en miniferie med tyske vine. Dens titel er "Tyske kvalitetsvine er tættere på, end du tror", og den lille bog på 52 sider uddeles gratis i informationen på færgerne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock. Yderligere kan den bestilles tilsendt med posten via tlf.: 63 51 78 53 eller færgeselskabets hjemmeside. Nævn gerne VinAvisen ved bestillingen.
    Guidebogen er blevet til i samarbejde med Tysk Turist Information (DZT) og Det Tyske Vininstitut (DWI), og den giver inspiration til rejser i syv af Tysklands mest attraktive vindistrikter samt forslag til gårdbesøg, restauranter, overnatning og oplevelser i vinområderne.
,,,,,,,,,,,,,,,
>30/08
,,,,,,,,,,,,,,
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur har han nu sendt sine i alt 23 postkort. Her kommer de sidste tre, og hele serien kan ses ved at klikke her.
..........

...........
Colle Massaris meget moderne og funktionelle arkitektur skyldes Bergamo-arkitekten Edouardo Mileoi fra tegnestuen Studio Archos. I fadkælderen kigger klippen frem i store vægfelter.
    21. postkort fra Italien:
    Et loft, der dræber bakterier
    Colle Massari er endnu en af de vingårde, vi besøgte i Maremma. Den er ti år gammel, og den arkitektonisk spændende bygning ligger i 350 m’s højde på bakkerne op til den udslukte vulkan Monte Amiata (1736 m) – det vil sige i den ret nye appellation Monte Cucco, hvor der i dag er 52 producenter.
    Colle Massari blev grundlagt i 1998 af industrimanden Claudio Tipa og hans familie, der også ejer vinhuset Grattamacco i Bolgheri, et af de to første vinhuse i Bolgheri. Det andet er Tenuta San Guido, der laver kultvinen Sassicaia.
    I den imponerende fadkælder er loftet beklædt med et tremmeværk af cedertræ fra Libanon. Det skjuler diverse installationer, men frem for alt leverer det cedertræets bakteriehæmmende virkning.
    Colle Massari arbejder med økologisk dyrkede druer, først og fremmest Sangiovese (80%), men også den lokale drue Ciliegiolo, der er opkaldt efter kirsebærret (ciliègia), og som tilfører vinen mildhed og smag af kirsebær. Druen findes både i Toscana, Umbria og Lazio.
    Colle Massaris vine importeres af Otto Suenson.
...........

...........
Druerne til Vin Santo er som regel Trebbiano Toscano og Malvasia del Chianti.
    22. postkort fra Italien:
    Druer hængt til tørre
    På flere af de vingårde, vi besøgte, havde man hængt druer til tørre. Det var druer til årets Vin Santo, Toscanas og Umbrias søde og "hellige" vin.
    Nogle steder ligger druerne til tørre på siv- eller bambusmåtter, nogle stedet hænger de på store "gardiner" af hønsenet. Eller de hænger på kroge som på billedet her, der er taget på vingården Castellare di Castellina i Chianti.
    Om foråret, når druerne er forvandlet til søde rosiner, bliver de presset, hvorefter mosten gæres på små træfade. Her kan vinen så ligge i flere år, uden at man fylder efter. Der kommer således luft til vinen. Den iltes og får en karakteristiske smag af nødder og skovsvampe.
...........

...........
Vin Santo sælges gerne i små flasker med 50 cl. Denne vin fra Poggio Bonelli har 15,5% alkohol, andre kan komme op på 18%.
    23. postkort fra Italien:
    Vin Santo som en agerhønes øje
    Der er oprettet flere appellationer specielt for Vin Santo. Fx er den gyldne drik på vores sidste postkort fra Poggio Bonelli en "Vin Santo del Chianti Classico DOC".
    Den meste Vin Santo er gul, men der findes også røde udgaver, lavet på druen Sangiovese. De kaldes "Vin Santo Occhio di Pernice" – dvs. Vin Santo som en agerhønes øje.
    Oprindelig var Vin Santo ret tør, men i dag søger man mod de søde dråber. Der findes endog vine med et meget stort indhold af restsukker.
    Mange af de smagninger, vi var til under vores tur rundt i Toscana og Umbria, sluttede med et glas Vin Santo, og det var gennemgående vine af høj kvalitet.
    Nogle smagninger sluttede også med et glas grappa – den italienske brændevin på druekvas – og det var heller ikke at foragte.
,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................

,,,,,,,,,,,,,,,
Et lille udsnit af lageret af piber hos portvinshuset Graham's.
................
    Køb og salg i portvinsland
    En gammel sammenslutning af portvinsproducenter, Casa do Douro, har ifølge Meininger’s Wine Business haft økonomiske problemer, men disse synes nu på vej til at blive løst.
    Firmaet Fladgate, der ejer vinhusene Taylor’s, Fonseca, Croft og Delaforce, har købt 9000 piber – de traditionelle 550 liters træfade – fra Casa do Douro's kæmpelager på 39.000 piber (22 millioner liter) tawny port. Med sine 11,7% af markedet er Fladgate den fjerdestørste producent af portvin efter Symington-gruppen (22,3%), Porto Cruz (20,5%), og Sogrape (15,4%).
    Yderligere har Porto Cruz købt 5000 piber, og koncernen Global Wines har købt 40% af Casa do Douro’s aktier i Real Companhia Velha for 15,5 mio euro (115 mio kr.).
Kursus i spiritus på svensk jord
Sommelier-skolen i Malmø byder nu på et særligt kursus udi spiritussens verden tilegnet såvel tjenere, bartendere og importører som enhver lægmand med interesse for de stærke dråber. I løbet af de tre dage, kurset varer, bliver man undervist i både fremstilling og anvendelse af de mange forskellige slags spiritus.
Kurset, der koster 5750 skr. ekskl. moms (cirka 4535 kr.), afsluttes med en eksamen, og – hvis man består – overrækkelsen af det internationalt anerkendte certifikat "Professional Certificate in Spirits". Der kan læses mere om kurset ved at klikke her.
................
................
    Køber Pernod Ricard Lillet?
    Lillet er en velsmagende fransk hedvin, der består af en blanding af vin, frugtlikør og krydderurter. Den har sine rødder i Bordeaux, hvor den så dagens lys i 1895, og lige siden er den blevet nydt enten ren, "on the rocks" eller som ingrediens i diverse drinks.
    Hvert år fremstilles der 750.000 flasker Lillet, hvoraf halvdelen går til eksport. Omsætningen lyder på 3,8 millioner euro (cirka 28 millioner kr.).
    Det er vinproducenten Bruno Borie, der ejer firmaet Lillet – men nok ikke så meget længere. Ifølge Bordeaux-avisen Sud Ouest ligger han nemlig i øjeblikket i salgsforhandlinger med verdens tredjestørste spiritus- og vinkoncern, franske Pernod Ricard.
,,,,,,,,,,,,,
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt fire single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Ardbeg, 10 Years Single Islay Malt Scotch Whisky, Skotland
    349 kr., Moët Hennessy Danmark
    En meget lækker whisky med en koncentreret og nuanceret duft. Det er dog røg, der dominerer – også i smagen, der ender blødt og med et let krydret strejf. Et rigtig godt glas whisky til prisen.


    Mortlach, 1990, Single Malt "Flying Vikings", Speyside, Skotland
    875 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Krydret er nøgleordet, når det gælder såvel duften som smagen af denne delikate whisky. Et strejf af bitter chokolade præger eftersmagen.


    Glenmorangie, La Quinta Ruban, Highland Single Malt Scotch Whisky, Skotland
    449 kr., Moët Hennessy Danmark
    Der er toffee, træ og modne mørke blommer over den bløde og behagelige duft. Smagen er fyldig, kraftig og med en fin sødme til slut.


    Glenburgie, 10 Years Single Malt, Highland, Skotland
    295 kr., Juul's Vin & Spiritus
    En udmærket whisky med en lidt robust, urtepræget duft. Smagen er let urteagtig med et markant bittert bid.
    ...............
,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Guldmedaljen fra Cordobas moské
I sidste uge var listen over vine til salg i VinAvisens Vinauktion meget lang, men alle de mange vine fik hammerslag – stort eller lille – i løbet af lørdagen og søndagen.
Der er dog stadig et fint udbud af vine også i de kommende uger. Fx har vi hæftet os ved 24 flasker rødvin fra Bodega Viñas Cabrejas i distriktet Ribera del Duero. Ifølge udbyderen har denne vin i årgangen 2004 vundet La Medalla de Oro de la Mezquita de Cordoba – Guldmedaljen fra Cordobas Moské.
Udbyderen, der ser ud til at være en vinhandler, skriver, at vinen stadig ligger og lagrer på flasker i bodegaen for at få rundet hjørnerne lidt af, men at man regner med, at salget vil kunne starte i slutningen af denne måned. Vinen udbydes med en begynderpris på 100 kr., og der sælges 12 flasker ad gangen.
Vi synes, at det er helt i orden, at en vinhandler også benytter VinAvisens Vinauktion til at sælge partier af vin. Det kan kun være til glæde for alle parter. Og glem ikke, at auktionen er helt gratis for både sælger og køber. Vi kender simpelt hen ikke ordene salær og gebyr.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Premier Cru er flyttet til nye lager- og kontorfaciliteter, Lejrvej 7, 3500 Værløse. Telefon, mailadresse m.v. er som hidtil.
    * Pegasus Vin Engros er blevet importør af vinene fra vinhuset Distant Land i New Zealand og fra Rioja-huset Heredad Ugarte.
    * Erik Sørensen Vin har ansat Nikolaj Jørgensen til styrkelse af HoReCa-salget i Jylland. Nikolaj Jørgensen har erfaringer fra lignende stillinger hos Better Brands og Bacardi Martini.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Champagneprisen 2008
Den fornemme gastronomiske Champagnepris på 40.000 kr. tilfalder i år kokken og restauratøren Bo Jacobsen, som siden 1991 har drevet "Restaurationen" i Møntergade i København sammen med hustruen Lisbeth.
Bo Jacobsen kom lidt ad bagvejen ind i branchen, men kom til gengæld i sikre hænder først hos Roy Hurtigkarl, siden hos Erwin Lauterbach, og hans daglige udfoldelser på "Restaurationen" er da også præget af dem begge, men bestemt lige så meget af hans eget temperament og udvikling.
Når debatten koger om spisevaner, madkultur og råvarer, er han ikke alene en af dem, der råber højest, men også en af dem, man lytter til. Som debattør, som kok og som restauratør kan han virke kompromisløs, for han er både af natur og af statur en klippe, der ikke så gerne rokker sig.
Champagneprisen, der er indstiftet af Champagnehusene Deutz, Louis Roederer, Pol Roger, Pommery og Taittinger, uddeles i år for tiende gang. Det sker ved en festlighed den 16. maj.

Rhônefestival 2008
Allerede nu forberedes den femte udgave af den årlige Rhônefestival, som den 20. september afholdes hos Dansk Vincenter i Avedøre ved København.
I år får festivalen en gæst, nemlig Aude Olive fra producentforeningen i Gigondas, der vil forestå et seminar om distriktets vine og præsentere vinene over for branchen.
Arrangørerne forventer, at der bliver plads til maksimalt 40 udstillere, og at der igen i år bliver rift om pladserne. Følgende importører har allerede tilmeldt sig: Chris Wine, CH-Vin, H.J. Hansen Vinhandel, Holger Frederiksens Eftf., Holte Vinlager, Le Papillon, Les Cépages, MacWine, Philipson Wine, Rungsted Vinhandel, The Wine Company, Theis Vine, Vinmand og Vinslottet i Greve.
Yderligere information om arrangementet kan fås ved henvendelse til The Wine Company, på tlf.: 22 24 68 82, pr. e-mail: thewinecompany@private.dk eller www.rhonefestival.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
.....
,
    Kjeld Christiansen (f.1948) er uddannet bygningsingeniør, og da han var ung, lå det ligesom i kortene, at han skulle overtage sin fars snedker- og tømrervirksomhed. I dag har det gamle firma, Haldur Christiansen, undergået en forvandling og beskæftiger sig udelukkende med salg og opsætning af køkkener.
    I årevis havde Kjeld Christiansen i sin fritid dyrket sin store interesse for vin, da en enkelt smagning af østrigsk vin en dag i 1999 blev startskuddet til egen vinimport, og den dag i dag er de dejlige røde, hvide og søde østrigere grundstammen i Bacchus Vinimport. De må dog dele pladsen på hylderne med en række lige så dejlige tyske vine fra Mosel og Franken. Samtlige vine er håndplukket hos mindre producenter, der fremstiller vin af høj kvalitet.
    Kjeld Christiansen er selvsagt en travl mand. Så snart han har sluppet køkkenskabene, går han i gang med at sætte vin på hylderne. Han arrangerer også vinsmagninger og deltager aktivt i diverse vinudstillinger, heriblandt Garagevin i Avedøre og Kronborg Vinfestival i Helsingør, hvor hans vine har vundet både guld- og sølvmedaljer.
    Og så får han oven i købet tid til sin store hobby, jagt, der praktisk nok ligger uden for arbejdstid, nemlig sent om aftenen eller tidligt om morgenen, før resten af Danmark vågner. Hvert år sættes jagten ind på fuglevildt, som han og hustruen Eva nyder med en god flaske vin til.
    Adresse: Bacchus Vinimport Aps, Fabriksvej 10, 3000, Helsingør, tlf.: 49 22 00 44, e-mail: bacchus-vinimport@mail.dk,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
05-06
,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Vi har selv forsøgt at fotografere Château Grillet i den øvre Rhônedal, uden at det rigtigt er lykkedes. Det lille slot ligger ret højt oppe.
    Nå, det kan nu også være, at vi har været for dovne til at klatre helt op til det sted, hvorfra Jess Hansen har taget dette meget fine billede.
    Jess Hansen, der er chef for Vinoble-kæden hos Østjysk Vinforsyning, bruger billedet som baggrund for skrivebordet på sin nye PC, og hvis nogle af VinAvisens læsere gerne vil bruge billedet på samme måde, så er de velkomne, skriver han.
    Det er der sikkert nogle, som vil, og vi har derfor lagt billedet ud i høj opløsning på en særlig side. Her vil det blive liggende i to måneder.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,
Er Beaume de Venise blevet AOC?
Thomas Ernfeldt har set, at man nogle gange nævner, at der nu er 14 cru’er i Rhône, angiveligt således, at Beaume de Venise skulle være ophøjet fra status af "village". Kan VinAvisen bekræfte, at dette er tilfældet? spørger han.
Nu er der jo ikke nogen klassifikation i Rhône, men opfatter vi det franske ord cru i dets betydning voksested eller distrikt, så kan vi opstille listerne til højre, der omfatter i alt 15 appellationer, ikke kun inklusive Beaume de Venise, men også Vinsobre. De blev begge ophøjet til AOC i 2005.
Appellationen Côtes du Rhône Villages dækker over 95 kommuner, idet dog kun følgende 18 må sætte deres kommune- eller bynavn på etiketten: Cairanne, Chusclan, Laudon, Massif d'Uchaux, Plan de Dieu, Puyméras, Roaix, Rochegude, Rousset, Valréas, Rasteau, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Saint Pantaléon-les-Vignes, Séguret, Signargues og Visan.
    Nordlige Rhônedal
    Château-Grillet
    Condrieu
    Cornas
    Côte-Rôtie
    Crozes-Hermitage
    Hermitage
    Saint Joseph
    Saint-Peray
    Sydlige Rhônedal
    Beaume de Venise
    Châteauneuf-du-Pape
    Gigondas
    Lirac
    Tavel
    Vacqueyras
    Vinsobre
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
46+3
,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og 20, som fik fem stjerner. En fornem høst! I alt blev det til 142 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Smagningen af Philippe Cambies vine


Bouquet des Garrigues Blanc, Domaine le Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
139,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En dejlig frisk hvidvin med en fin duft af æbler og grønne druer og med en tør og let mineralsk smag.


La Galopine, Domaine des Escaravailles, Côtes du Rhône Villages Rasteau Blanc, Frankrig 2006
250 kr., H.J. Hansen og Magasin
Tørrede abrikoser, mild kaffe og egetræ præger duften fra denne delikate hvidvin. Smagen er blød og frisk med toner af eukalyptus og et strejf af mineraler.


Domaine le Clos du Caillou, Réserve, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2005
229,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Søde mørke blommer og lakrids forenes i duften fra denne elegante rødvin. Smagen er intens og fyldig med mørke bær og en anelse anis.


Clos St. Jean, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2004
189,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget lækker rødvin, fuld af moden frugt, brombær og en anelse jordbær i eftersmagen. Den er hver en krone værd.


Clos St. Jean, Combe des Fous, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2003
374,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En pragtfuld rødvin med en koncentreret duft af brombær og en meget fyldig, lækker og sødmefuld smag, der ender med et strejf af lakrids. Man mærker slet ikke det høje alkoholindhold på 15,5%.


Domaine le Clos du Caillou, Les Quartz, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2004
465 kr., H.J. Hansen og Magasin
En utrolig elegant rødvin. Der er både kirsebær, søde blommer og en anelse hyld i duften, mens smagen er fuld af moden frugt. Dyr er den, men den er hver en krone værd.


La Ponce, Domaine des Escaravailles, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig 2005
124,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En koncentreret rødvin med en dejlig duft af modne kirsebær og mandler. Smagen er frisk og læskende.


Les Sablieres, Domaine des Escaravailles, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
59,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er både lakrids og blå druer over duften af denne rødvin, mens smagen er saftig og frisk med en fin syre. Den slutter dog lidt tyndt.




Mousserende vin


Cantina Tirelli, Malvasia Dolce, Vino Frizzante dell’Emilia IGT, Italien
75 kr., Carlo Merolli
Denne lette og let boblende hvidvin er en rigtig sommervin. Den har en fin sødme og er oplagt til studenterparties. Den kan dog også godt drikkes nu, fx som apéritif.


Rigas, Medium Sweet Sparkling Wine, Riga, Letland
110 kr., Kikana
En halvsød mousserende vin med en let parfumeret duft, en god fylde og fine, små bobler.




Hvidvin


Dr. F. Weins-Prüm, Graacher Himmelreich Riesling Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2006
Klubpris ved 6 flasker: 68,18 kr., ikke-medlemmer: 119 kr., NordicWineClub.com
Feinherb står der nederst på etiketten. Det er et ord, der er begyndt at optræde i tysk vin, og det betyder, at vinen er et sted mellem halvtør og sød. Denne vin er afgjort til den sødlige side, men den har samtidig en god syre og en dejlig ren frugtsmag. Det er en af den slags vine, som tyskerne elsker – og det kan vi danskere såmænd også roligt gøre.


Fabre Montmayou, Lujan de Cuyo, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2005
89,75 kr., Pedersborg Vin
En dejlig fyldig hvidvin med duft og smag af modne druer og melon. Alkoholen overdøver frugten en anelse, men vinen er sagen for den, der holder af kraftig hvidvin.


El Descanso, Chardonnay, Curicó Valley, Chile 2006
55 kr., H.J. Hansen og Magasin
En udmærket og let krydret hvidvin med duft og smag af mango, græs og egetræ.




Rødvin


Lagunilla, Reserva, Rioja 2003
99,95 kr., i denne uge (uge 6): 50 kr., SuperBest
En lidt let rødvin med en dejlig duft og en meget spændende smag med frugt, fint krydderi og egetræ. Til tilbudsprisen er den lidt af et kup.


Leonardo, Chianti, Italien 2006
75 kr., Vinens Verden
Dejlig og karakteristisk Chianti-rødvin, let at drikke, med god frugt og en langt eftersmag. Vi var glade for at smage den.


Le Gode, Toscana IGT, Italien 2006
83 kr., ved 12 flasker: 75 kr., Viniropa
Flasken til denne rødvin er udstyret med en plasticprop, der næsten ikke er til at vride op af flaskehalsen. Vi havde flere proptrækkere i gang. Men vinen er der bestemt ikke noget i vejen med. Det er en fortræffelig vin med blød frugt, dejlig fylde, bløde og elegante tanniner og en lang eftersmag.


Barbarossa, Nebbiolo d’Alba, Italien 2003
119 kr., House of Wine
Flot og krydret rødvin med bred, fyldig bærfrugt og en dejlig syre. Skænk den til en god kødret.


Maciá Batle, Crianza, Binissalem, Mallorca, Spanien 2005
127 kr., ved 12 flasker: 117 kr., Solarex
Elegant og lækker rødvin på druerne Manto Negro, Callet og Cabernet Sauvignon. Vinen er meget kompleks med blød frugt, fint krydderi og integreret fadsmag. Jo, de kan skam også lave vin på Mallorca.


Saint Jean du Barroux, Philippe Gimel, Côtes du Ventoux, Frankrig 2004
149 kr., på tilbud: 99 kr., A Vinstouw
Stor og flot rødvin med fløjlsblød og lækker frugt og spændende krydderi. Der er lidt bundfald i flasken, så det er en god idé at dekantere vinen.


Baricchi, Dolcetto d’Alba, Italien 2006
82 kr., Carlo Merolli
Elegant og lækker rødvin. Hvor smager den dog simpelt hen godt!. Den har dejlig frugt og et fint krydderi.


Castello Venezi, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2003
149,95 kr., SuperBest
Elegant og lækker rødvin – en af den slags kraftige amaroner, der skal "spises" med kniv og gaffel.


Familia Schroeder, Pinot Noir / Malbec, Patagonien, Argentina 2003
299 kr., Vinens Verden
En helt forrygende rødvin med en koncentreret duft af solbær og en meget lækker krydret smag med toner af kaffe i eftersmagen. Den er hver en krone værd.


Pirineos, Old Aged Tempranillo, Somontano, Spanien 2004
30 kr., Fakta
Til prisen en virkelig god rødvin. Faktisk lidt af et kup. Den har en spændende duft og en frugtagtig smag, der vil stå godt til mange retter.


Château Beaumont, Cru Bourgeois Superieur, Haut-Médoc, Frankrig 2004
109 kr., i denne uge (uge 6): 79 kr., Kvickly
En rigtig god og klassisk Bordeaux-rødvin. Den har god og blød frugt og dertil denne behagelige tørhed, der er så karakteristisk for vinene dernede fra.


Pago de Cirsus, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, Navarra, Spanien 2004
59,75 kr., 55 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Kraftig og varm rødvin med god duft og en intens, frugtagtig smag. En god hverdagsvin, hvis man godt kan lide markante procenter.


A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En let krydret rødvin med en behagelig tørhed. Den kalder simpelt hen på pastaretter i lange baner.


Les Terbernolles, Domaine des Prés-Lasses, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
110 kr., The Wine Company
Vellavet rødvin med varme og krydderi. I smagen er der blød og behagelig frugt. Smagepanelet gættede på en markant lavere pris.


Il Sestante, Tommasi, Valpolicella Classico Superiore, Italien 205
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Pæn, ret let og krydret rødvin uden noget større vingefang. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.




Sød vin


Zantho, Beerenauslese, Burgenland, Østrig 2006
139 kr. for ½ flaske, Glud Vin
Superlækker sød vin med dejlig druesmag og en blød syre, der afbalancerer sødmen. Flasken er forsynet med glasprop.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.