Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 1998

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vinaktuelt
Uge 33 - 10. - 16. august 1998
Amerikansk interesse for appellationer
Engang var det bare rød, hvid eller rosé, når de amerikanske forbrugere skulle vælge vin. Så blev det Cabernet, Chardonnay eller Zinfandel. Nu er forbrugerne ifølge Wine Business Monthly ved at gå videre og interessere sig for, hvor vinen kommer fra - for dens appellation.
Der er en tendens til, at en markedsføring, der kun bygger på druesorternes navne, er både kedelig og ineffektiv. Forbrugerne vil vide mere, og de spørger med rette, hvorfor den ene Chardonnay-vin koster $7, mens den anden koster fire gange så meget.
På The Wine Industry Financial Symposium i Napa Valley udtalte Augustin Huneeus fra Franciscan Estates, at den amerikanske vinindustri har skudt sig selv i foden ved kun at bruge druenavne. Fx har man gjort navnet Chardonnay til et mærkevarenavn - med det resultat at vinproducenter i andre lande nemt har kunnet lancere deres Chardonnay-vine på det amerikanske marked.
Når et hvilket som helst produkt ikke umiddelbart er til at skelne fra andre lignende produkter, bliver det bare en mærkevare, og der er ikke stor forskel på at gribe en flaske Chardonnay på supermarkedets ene hylde og en flaske Coca-Cola eller Ajax på den anden hylde.
En omtale af vinens oprindelse - af dens appellation - vil hjælpe forbrugerne til at forstå, at der er forskel på Chardonnay og Chardonnay.

Stor mængde vin fra ganske unge stokke
Ifølge den australske vintekniker Graham Due er det muligt at høste 5-12 tons druer pr. hektar , selv om vinstokkene kun er 1½ år gamle.
Teknikken indebærer, at jorden er forberedt, så den yder mindst mulig modstand mod røddernes vækst, og yderligere er det nødvendigt med ekstra opbinding og beskæring, så der ikke kommer for mange sideskud, og så de spinkle planter ikke knækkes af vinden.
Planterne giver meget hurtigt en stor mængde druer, og de vil blive ved med at yde i mange år. Ifølge australske vinbønder har seks måneder gamle vinstokke samme fysiologiske kapacitet som meget ældre stokke.
Økonomisk er der meget at vinde. Behandling af jorden og plejen af planterne koster mere i det første år, men udgifterne dækkes hurtigere ind i de følgede år gennem den store produktion af druer. Allerede efter tre år begynder marken at give overskud.

Vin skal smages i biografen
En fordel ved at se film i fjernsynet er, at man kan have lidt god mad og vin på bordet til samtidig fornøjelse. Det kan man nu også i nogle amerikanske biografer, meddeler Wine Institute of California.
I Premium Cinema modtages gæsterne i en lounge, hvor de over en drink kan bestille mad og vælge vin. Der er atten muligheder for vin, inklusive tre forskellige Champagne-mærker - og en af rødvinene er naturligvis "Godfather"-instruktøren Francis Ford Coppolas Rubicon fra hans vingård Niebaum-Coppola Estate.
Man sidder i behagelige lænestole med sidebord, og maden serveres umiddelbart før filmen starter. Bagefter serveres kaffe og en lille stærk i loungen, hvor man så kan sidde og få en god snak om filmen.

En overset perle
I Ålborg Stiftstidende skriver Jørgen la Cour-Harbo om Crémant de Bourgogne, som han kalder en overset perle. Og det er ærgerligt, at den er overset af de danske vindrikkere, skriver han, for mange af flaskerne er bedre end den mere populære Crémant d’Alsace, og de bedste flasker kan konkurrere med Champagne.
Han slutter med at uddele roser til to Bourgogne-crémant’er fra Albert Sounit i Rully – et vinhus, der i dag ejes af Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00): Cuvée Chardonnay til 118 kr. og Brut Préstige til 92,50. De forhandles begge to af Vignoble-kæden.
Østjysk Vinforsyning og forhandlerkæden Vignoble findes på adressen: www.vinforsyning.dk/

Et monument for vin i Napa Valley
Man er i gang med et ½ millard kroners projekt i Napa, fortæller Wine Institute of California. Det skal være et aktivt monument for vin, mad og kunst, og der kommer et stort auditorium, et udendørs amfiteater, flere store gallerisale, et stort arbejdskøkken, et åbent vineri samt en vinhave rundt om de 8 hektar, hvor man kan studere vitikultur.
Det er 85-årige Robert Mondavi, som er lokomotiv i projektet. Han købte jorden for 15 millioner kroner og forærede den til fondet, som på non-profit basis skal køre etablissementet.
- Jeg har meget at takke Napa for og ønsker på denne måde at give lidt tilbage, sige Mondavi.
Som formand for fondet arbejder Mondavi sammen med det amerikanske institut for Vin & Mad, Davis University of California, og flere hotelskoler.
Også længere nede i Californien, syd for Los Angeles i Anaheim, er Robert Mondavi i gang. Anaheim er stedet, hvor det første Disneyland blev lagt, og her har man planer om at udvide med en stor temapark om Californiens største succeser. Hollywood får naturligvis et hjørne, men det gør vinen også. Mondavi bruger 60 millioner kroner på sagen og regner med at have mere end 100 medarbejdere i parken, som på en festlig og fornøjelig måde skal introducere gæsterne til vinens forunderlige verden.

Trøst mellem bygerne
Informations vinmedarbejder, Flemming Kyed, har trøstet sig mellem bygerne ved at opsøge et nyt spisested på Christianshavn, Schiøtt’s, Overgaden Neden Vandet 17, 1414 København K, tlf.: 32 54 54 08.
Flemming Kyed betegner vinkortet som ikke stort, men helt tilfredsstillende og fransk domineret med nogle omhyggeligt udvalgte afstikkere til Italien, Spanien og det oversøiske.

God til gryderetter og grill
I Politikens ugentlige vintest belønner Jørgen Mønster Pedersen kun én vin med fire glas (= et godt tilbud), nemlig Rawson’s Retreat Bin 35, Penfolds, South Australia 1996 til 59,95 kr. hos Føtex. Vinen beskrives med ordene: Tæt, eukalyptuskrydret næse og nærmest sveskesaft i munden. God til gryderetter og grill.
I en anden artikel glæder Jørgen Mønster Pedersen sig over Restaurant Johannes i Geilo i Norge, hvor hans måltid kunne ledsages af en Pomerol 1985 til 512 nkr. og en Mouton-Rothschild 1982 til 1950 nkr.

Ny dansk bog om Pomerol
Smag & Behag's forlag, Smag, har Izak Litwar udsendt en meget grundig bog om Pomerol. Den kan minde om Bernard Ginestets franske bog om distriktet, men giver de store slotte en endnu mere indgående behandling. Og så er den altså på dansk og ikke på fransk. Og helt up to date.
De 125 kr. er godt givet ud for alle, der er interesserede i gode bordeaux'er.

Bællevine fra Mosel-dalen
Jacqueline Jensen har i Berlingske Tidende smagt tyske bællevine fra Mosel-dalens Piesporter Michelsberg. De fleste er ikke særligt interessante, men to finder nåde for hendes smagsløg:
- Piesporter Michelsberg QbA, Max Ferd. Richter, Mosel-Saar-Ruwer 1995 (54,75 kr., H.J. Hansen, tlf.: 66 11 83 83), der er »exceptionel god« – og ...
- Piesporter Michelsberg QbA, Richard Haas, Mosel-Saar-Ruwer 1997 (21,95 kr., Fakta, Vejle, tlf.: 76 41 43 00), der er et godt køb til prisen.
I samme nummer af Berlingske Tidende fortæller Jacqueline Jensen om en garageimportør (Kath Vinimport, tlf.: 56 14 13 52), der importerer flotte vine fra Weingut St. Antony i det tyske Rheinhessen.

Havets ædle dråber
Det dansk-svenske hold dykkere, der bjærgede ædle flasker fra den sunkne galease »Jönköping" fik ikke så stor en fangst, som de havde håbet, men alligevel en fangst. De vurderer, at champagnen vil kunne sælges for 80 millioner kr., mens cognac'en måske giver 20 millioner kr. Vi får se ...

Tre gode vinbønder
I Fyens Stiftstidende fortsætter Jørgen Aldrich sin odyssé i Norditaliens Piemonte. Han fandt flere gode vine fra tre vinbønder, der alle er repræsenteret i Danmark:
* Cantine Ascheri (Adriat Vinimport, tlf.: 31 86 37 47).
* G.D. Vaira (Philipson Wine, tlf.: 45 76 68 88).
* Cianni Gagliardi (NCC Trading, tlf.: 56 31 11 68).

Én og samme leverandør
I Jyllands Posten København klandrer Anders Grøndahl de store supermarkedskæder for, at de som regel satser på stordrift og centralisering.
I stedet for at hente deres vine hos én og samme leverandør burde de i stedet finde mange forskellige leve-randører, som hver især er eksperter på deres felt.
En af undtagelserne er Gobi (tlf.: 36 13 00 60), hvor Anders Grøndahl har fundet en »fremragende« rødvin: Domaine Piquemal, Cuvée Justin Piquemal, Vin de Pays des Côtes Catalans, Frankrig 1996 til 40 kr.
Og en anden »fremragende« vin fandt han hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00): Château de Boussargues, Côtes du Rhône rosé, Frankrig 1996 til 54,50 kr.

Endnu en berømt vin-dansker
Weekend Avisen har bragt et stort opsat interview med den 36-årige dansker Peter Sisseck, der med sin spanske Dominio de Pingus har skabt sensation. Ifølge journalisten, Poul Pilgaard Johnsen, var vinen den eneste vin i hele verden, der i 1995 fik 100 point hos Robert Parker – hvilket naturligvis samtidig betød, at vinen pris steg fra 130 kr. til 2600 kr.
Peter Sisseck er nevø til en anden berømt vin-dansker, Peter Vinding Diers, og da begge hedder Peter, blev det meget hurtigt til, at nevøen kom til at hedde Ping. Der-af navnet på vinen: Dominio de Pingus.
Peter Sissecks vine importeres af L'Esprit du Vin (tlf.: 70 20 10 60).

Gå til forrige uge
Gå til næste uge