,,,,,,,.........

De bedste bourgogner
,,,,,,,.........

..................
I løbet af en hel dag smagte ni dygtige sommelierer sig igennem 134 bourgogner på det danske marked og udvalgte de i alt 53, som kom med på den enkelte liste. De ni sommelierer var: Rasmus Andersen (La Cocotte, Glostrup), Orla Farmann (Tree Top, Vejle), Christian Linddal Jeppesen (tidligere Kong Hans Kælder), Jacob Kocemba (Herman, Nimb i Tivoli), Palle Møller (Hårlev Kro, Hårlev), Henrik Ravnemose (Horizonten, Køge), Thomas Riis (Hyttefadet, Skagen) samt Ulf Ringius og Kim Rossen (begge Noma).
    I foråret 2008 mødtes en række danske sommelierer til en stor Bourgogne-smagning i København.
    Bourgognes vinorganisation, BIVB, havde i samarbejde med Sopexa samlet ikke mindre end 134 Bourgogne-vine, 54 hvide og 80 røde, der alle forhandles i Danmark.
    Smagningen var et led i udviklingen af en ny hjemmeside, som BIVB har lanceret på dansk, og hvor de 53 vine, der fik de højeste point, præsenteres med oplysninger om importør, pris samt enkle madforslag.
    På den franske hjemmeside er det lidt svært at få et overblik over de udvalgte vine, og derfor har vi bearbejdet listen og suppleret den med links til adresserne på de danske importører.
    Franskmændene har opdelt de vindende vine i otte ”familier” – fire røde og fire hvide, hvoraf den ene er mousserende – og denne fornuftige opdeling har vi bibeholdt, idet vi yderligere har sat vinene i rækkefølge efter pris med de billigste først.
,,,,,,,.........
............
Unge og frugtagtige
rødvine
Disse vine er meget tilgængelige og dufter af friske røde bær. De skal nydes, mens de er unge.
    ............
    Domaine Guillot-Broux, Bourgogne 2006
    90 kr., Norma Vinimport
    Klassisk, lys og elegant bourgogne i den lette ende med en indsmigrende duft af jordbær og silkeblød struktur. Fx til pizza, hamburger, stegt rødspættefilet med persille og faste oste.

    Domaine Marchand Fréres, Vieilles Vignes, Bourgogne 2005
    95 kr., Compagniet
    Mørk, ungdommelig vin med både fedme i frugten, en saftig syre, faste tanniner og et strejf af fad. Fx til pizza, hakkebøf med bløde løg og faste oste.

    Pierre Janny, La Condemine Péronne, Bourgogne 2005
    98 kr., Alms Vin Engros
    Mørk og ungdommelig vin med en ren, bærpræget duft. Koncentreret i smagen med et fast tanninbid og god syre. Fx til forretter, pizza, ostefondue og faste oste.

    Domaine Rapet Père et Fils, Bourgogne 2005
    99 kr., A Vinstouw
    Fast og saftig vin med en ren duft, middel fylde, god syre og florale toner. Lang eftersmag. Fx til pizza, kaninragout og faste oste.

    Lupé-Cholet, Bourgogne 2005
    129 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Ret fyldig vin med en frisk duft af kirsebær og et godt og saftigt bid, der munder ud i en lang, rensende eftersmag. Fx til wokmad, pizza, tapas og faste oste.

    Maison Champy, Bourgogne 2005
    135 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Mørk og medium fyldig vin med en fast struktur. Fx til ribbensteg med sødt og surt samt faste oste.

    Albert Sounit, Côte-Chalonnaise 2005
    149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Meget mørk og moderne stofrig vin med intense aromaer. Koncentreret i smagen, rig på både ekstrakt, tannin og syre. Fx til hakkebøf med timian og svampe samt faste oste.
    ...........
,,,,,,,.........
............
Fyldige og runde
rødvine
Vinene er bløde og indsmigrende og fulde af finesse. De dufter dejligt af røde bær og frugter, hvilket er typisk for druen Pinot Noir.
    ............
    Louis Jadot, Savigny-Les-Beaune, 1. Cru La Dominode 2003
    248 kr., Vinens Verden
    Ret fyldig med en meget sødmefuld frugt og let bitre tanniner i eftersmagen, men tilpas syrebid til at sikre balancen. Fx til retter med svinekød samt til faste oste.

    Domaine du Château de Meursault, Beaune 1. Cru Les Gréves 2004
    249 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Typisk let udviklet Pinot Noir-duft med urtede toner. Pæn fylde og fedme med en mere tør og grøn afslutning. Fx til en forret, hvidt kød, rødt kød, wokmad og oste.

    Domaine Bouchard Père et Fils, Savigny-Les-Beaune 1. Cru les Lavières 2005
    249,95 kr., Erik Sørensen Vin
    En klassisk harmonisk og kompleks vin. Pæn fylde, fast og rank med et godt saftigt bid ledsaget af fin sødme i den lange eftersmag. Fx til terrine af foie gras med marineret blommer, abrikos og ristet rugbrød.

    Domaine Vincent Girardin, Vosne-Romanée 2005
    250 kr., Sigurd Müller
    Moderne vin med en tæt duft af solmodne bær. Smagen er koncentreret og meget blød med en fin balance mellem alkohol og en saftig frugt. Fx til kalvesteg med perleløg, mos af kartofler og selleri, lyst kød, wokmad og camembert.

    Maison Champy, Beaune 1. Cru Champs Pimont 2005
    275 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Ung, elegant, frisk og landlig vin. Rund og lang smag præget af kirsebær og jordbær. Fx til perlehøne med svampesovs samt til komælksost.

    Bouchard Ainé & Fils, Chambolle-Musigny 2005
    299 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Intens, frisk og præcis Pinot Noir-duft med en røget tone fra fadlagringen. Pæn fylde i smagen, rank med et godt syrebid og fin frugtsødme. Fx til barbecue, wokmad og camembert.

    Domaine Fery Meunier, Vosne-Romanée 2005
    303 kr., KB Vinimport
    Meget solmoden og sødmefuld i duft og smag, domineret af krydderier, rosiner og andre tørrede frugter. Fx til paté, ovnstegt svinekam, grillet lammekød, wokmad og oste.

    Domaine Charles Thomas, Chambolle-Musigny 2005
    335 kr., Frederiksberg Vinimport
    Tæt, meget solmoden duft af rosiner og anden tørret frugt. Koncentreret og varm i frugten med lav syre. Fx til forretter, lyst kød, wokmad og oste.

    Domaine Charles Thomas, Vosne-Romanée 2005
    335 kr., Frederiksberg Vinimport
    Tæt, dyb duft af solmoden frugt. Koncentreret, varm og krydret i smagen med lav syre og tør tannin. Fx til en forret, lyst kød, rødt kød, wokmad og oste.

    Domaine A.F. Gros, Clos de la Fontaine, Vosne-Romanée 2005
    350 kr., Vingalleriet.com
    Klassisk Pinot-duft med grønne og animalske toner. Elegant og luftig med en blød, sødmefuld frugt og lang eftersmag. Meget harmonisk. Fx til perlehøne med sprøde kartofler, tranebær og fennikel samt til stegt fisk og lette kødretter.

    Domaine Marchand Frères, Charmes-Chambertin Grand Cru 2004
    410 kr., Compagniet
    Kompleks duft af krydderurter og ristet fad. God fylde og intensitet i smagen med en saftig frugt. Fx til stegt foie gras med hindbær, ribs, og kraftig glace. Endvidere til fjerkræ, and og kalvesteg.

    Domaine A.F. Gros, Echézeaux Grand Cru 2004
    635 kr., Vingalleriet.com
    Typisk, let udviklet Pinot Noir-duft af urter og tobak. Meget elegant med en luftig karakter og lang, saftig eftersmag. Meget klassisk Bourgogne. Fx til fjerkræ, and, kalvekød, og stegt foie gras.
    ...........
,,,,,,,..........................
............
Tanninrige og kraftige
rødvine
Vinene er robuste med noter af vilde skovbær. De kræver tre til fem års lagring for rigtigt at åbne sig.
    ............
    Domaine Bonnardot, Côte de Nuits-Villages 2005
    99,75 kr., C.K. Vente Tout
    Tæt, krydret duft med grønne toner. Intens, blød og saftig med en lang eftersmag. Fx til rødt kød – entrecôte, medaljon af bøf eller råvildt.

    Château d'Etroyes, Mercurey 2005
    128 kr., MacWine
    Ungdommelig vin med en tæt, krydret duft. Koncentreret i smag med en dyb, mørk frugt, der har god fedme under den faste, tanninrige struktur. Fx til svinekamm med sovs, entrecote eller råvildt.

    Jacques Thevenot-Machal, Pommard 2005
    179,50 kr., KB Vinimport
    Klassisk duft af Pinot Noir. Pæn fylde, frisk og saftig med god længde i eftersmagen. Meget harmonisk. Fx til rødt kød – entrecote, medaljon af bøf eller råvildt.

    Bernard Morey, Chassagne Montrachet 2005
    245 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Reserveret, tæt og krydret i duften. Meget stofrig og struktureret med en lang og tør eftersmag. Fx til kalvefilét med svampe og bagte rodfrugter eller til råvildt.

    Domaine Taupenot-Merme, Morey-Saint-Denis 2005
    250 kr., Le Papillon Vinimport
    Ung vin. Duften er præget af røde bær, især hyld. En vis koncentration i smagen. Fremstår ret stram med en høj syre. Fx til fasan, kalv og vildt.

    Domaine Marchand Frères, Cuvée Eline Vieilles Vignes, Morey-Saint-Denis 1. Cru 2005
    265 kr., Compagniet
    Tæt, fadristet duft af tjære og mørke bær. Fyldig, meget afrundet og blød smag, der afslutter med god dybde og længde. Fx til kalvekød, ovnstegt svinekam eller medaljon af bøf.

    Maison Charles Thomas, Nuit Saint Georges 2005
    265 kr., Frederiksberg Vinimport
    God, koncentreret og tør smag. Fx til oksesteg, grillet svinekotelet eller andebryst.
    ...........
,,,,,,,.........
............
Mægtige og stilfulde
rødvine
Vinene har en flot og harmonisk struktur, og de har en fantastisk rigdom af aromaer i næse og mund.
    ............
    Domaine Guyon, Gevrey-Chambertin 2005
    268 kr., VinoTheket
    Krydret Pinot Noir-duft, medium fyldig i smag, tørt men samtidig godt, saftigt bid og sødme i frugten. Fx til æg, svampe og rødt kød.

    Domaine Serafin Père et Fils, Gevrey-Chambertin 2004
    299 kr., A Vinstouw
    Lidt grøn, urtet Pinot Noir-duft. Medium fyldig med en saftig, rensende syre og bagvedliggende frugtsødme. Fx til bøf med diverse tilbehør, helstegt kalveryg eller julemad.

    Charlopin-Parizot, Gevrey-Chambertin 2004
    362 kr., Victoria Vine
    Intens duft af grønne urter og ristet fad. Smagen har en god balance mellem sødmefuldt fad og en stor frugtkoncentration. Lang eftersmag. Fx til grillet svinekoteletter, entrecôte eller medaljon af bøf.

    Lupé-Cholet, Nuits-Saint-Georges 1.Cru 2005
    485 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Frisk vin med en god frugtsyre. Meget frugtagtig smag præget af bær. God balance. Fx til salat med røget and, ribs og tranebær. Eller til stegt fisk og lette kødretter.

    Domaine de la Vougeraie, Nuits-Saint-Georges, 1. Cru Les Damodes 2005
    499 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Tæt, ulmende duft med stor sødme. Fyldig og meget blød med en luftig karakter og lang eftersmag. Fx til kalvesteg med perleløg, mos af kartofler og selleri, rødt kød, wokmad eller camembert ost.
    ...........
,,,,,,,..........................
............
Friske og frugtagtige
hvidvine
Vinene er umiddelbare og behagelige. Deres aromaer er rene og let tilgængelige og domineret af frugt. Vinene kommer til deres ret, allerede mens de er helt unge.

    ............
    Domaine de la Croix Senaillet, Mâcon Davayé 2003
    60 kr., LMT Vinimport
    Reserveret, let udviklet duft. Relativ let i smagen med en saftig, sursødlig frugt. Fx til laks, muslinger eller grillet kylling.
    André Goichot, Les Dressolles, Bourgogne 2005
    82 kr., Ladegourdie Vinimport: 35822856
    Meget mineralsk i både duft og smag med en sprød, rensende syre. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller spagetti "alio".

    Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé 2006
    85 kr., The Wine Company
    Diskret duft. Fyldig og alkoholrig med masser af blød, eksotisk frugt frem for syre og mineralitet. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller gedeost.

    Bouchard Ainé & Fils, Bourgogne 2006
    89 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Let røget duft med toner af skovsvampe. Pæn fylde og fedme i frugten afbalanceret af en saftig, forfriskende syre. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller gedeost.

    Domaine Nicolas Maillet, Le Chemin Blanc, Mâcon Verzé 2006
    95 kr., The Wine Company
    Duft af eksotisk frugt og en røget tone fra fadlagringen. Meget eksotisk i smagen, der er helt blød med lav syre. Fx til pocheret rødtunge eller muslinger.

    Domaine Corsin, Mâcon-Villages 2006
    94 kr., KB Vinimport
    Klassisk madvin. Klingende ren, frisk duft fyldt med mineraler. Fx til østers, retter med hvidløg eller gedeost.

    Domaine Michelot, Bourgogne 2006
    128 kr., Løgismose Vinimport
    Forfinet duft, tør og mineralsk i smagen. Fint afbalanceret af god frugtkoncentration. Lang eftersmag. Fx til muslinger, kylling med urter eller grønsagsretter.
    ...........
,,,,,,,.........
............
Intense og blomstrende
hvidvine
Disse vine har en rig og varieret næse, og i munden har de en flot struktur, der også har en vis blødhed samt en stor friskhed og smag.
    ............
    Domaine de la Croix Senaillet, Saint-Véran 2005
    85 kr., LMT Vinimport
    Tør og rund vin med subtile frugtaromaer. Pæn syre, som lægger op til at skulle nydes til enkle retter. Fx til rejecocktail, skaldyr med sovs, grillet kylling eller kalvekød med lys sovs.

    Etienne Rodier, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2005
    88 kr., Emilie Vin
    Kraftig og ren vin med god syre. Fx til grønne salater med kylling, skaldyr med sovs eller camembert.

    Alain Gautheron, Vieilles Vignes, Chablis 1. Cru Les Fourneaux 2005
    138 kr., VinoTheket
    Chablis’ mineralitet kommer til fuldt udtryk i denne vin, som er meget frisk og mineralsk med citrusaromaer. Fx til sushi, skaldyr med sovs, grillet kylling eller camembert.

    Domaine Vincent Dureuil-Janthial, Rully, 1. Cru Le Meix Cadot 2005
    172 kr., KB Vinimport og Vintapperen
    Forfinet, mineralsk duft, intens i smagen, frisk og mineralsk. Fornem længde i eftersmagen. Fx til grillet laks med fennikelsalat eller til gedeost.

    Olivier Leflaive, Rully. 1. Cru Vauvry 2006
    190 kr., Propperiet Vinimport
    Aromaer af eksotiske frugter med en fyldig og lang smag. Fx til sushi, skaldyr med sovs, grillet kylling og camembert.

    Albert Sounit, Montagny 1. Cru Les Chaniots 2006
    199 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Intens og ren i duften. Kraftfuld og koncentreret smag, lang og intens eftersmag. Fx til perlehøne eller grillet fisk med spæde urter.
    ...........
.................
............
Runde og fyldige
hvidvine
Vinenes store fylde understøttes af en smuk syrlighed, hvilket forlener dem med stor harmoni. Deres overvældende aromaer og længden i munden er enestående.
    ............
    Domaine Philippe Colin, Saint Aubin 1. Cru Les Combes 2005
    195 kr., Victoria Vine
    Intens duft af nødder og ristede nuancer. Kraftfuld smag, fornem balance og meget lang eftersmag. Fx til hummer, evt. som suppe, samt foie gras eller stegt fisk.

    Domaine Bouchard Père et Fils, Beaune 1. Cru du Château 2005
    249,95 kr., Erik Sørensen Vin
    Meget klassisk og elegant hvid bourgogne. Forfinet nøddeagtig duft med en frisk, urtegrøn tone. Fx til foie gras, grillet laks eller hummer.

    Jean Noël Gagnard, Chassagne-Montrachet 2005
    268,75 kr., KB Vinimport
    Blid og elegant. Fx til hummer, grillet laks eller foie gras.

    Faiveley, Meursault 2005
    275 kr., Sigurd Müller
    Afrundet i smagen med god fylde og en del fad. Lang eftersmag. Fx til hummer eller kraftige grønsagsretter.

    Domaine du Château de Meursault, Mersault 1. Cru 2001
    319 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Karamel, honning og fersken – en vin med dybde. Fx til svinekød med sovs, hvidløg og frisk æble eller til foie gras eller roquefort.

    Domaine Boillot, Puligny-Montrachet 2005
    335 kr., Sigurd Müller
    Vinen er kompleks og ren i duften med klassiske toner af nødder og smeltet smør. Den har en stor fylde og intensitet og er på én gang tør og fedmefuld med en ekstremt lang eftersmag. Fx til pandestegt tun, risotto med rejer eller kammuslinger med løgkompot.

    Remoinesset Père et Fils, Puligny-Montrachet 2005
    379 kr., A Vinstouw
    En klassisk hvid bourgogne med kraftfuld stil. Intens duft af honning og nødder. Smagen er fyldig og alkoholrig. Fx til torsk, foie gras, hummer eller roquefort.
    ...........
,,,,,,,.........
............
Crémant de Bourgogne
Disse mousserende vine er fremstillet efter de stramme regler, der gælder for den traditionelle metode, som også bruges til champagne. De er friske, lette og livlige.
    ............
    Albert Sounit, Prestige, Crémant de Bourgogne
    110 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Pæn farve, markant duft af æbler med let ristede toner. En god harmoni i smagen og en dejlig eftersmag. Fx til ristet skaldyr med citrus, lette retter eller ost.

    Domaine Billard Père & Fils, Crémant de Bourgogne
    115 kr., Vinea Nordic
    Pæn farve med flot mousse. En frugtig smag af æbler og pære med en lang eftersmag. Fx til ristet jomfruhummer med citrus salat. Eller til æbler eller citrusfrugter.
    ............