Vinaktuelt
Uge 27 - 29. juni-5. juli 1998

Ingen grund til at købe en primeur
Også i år udbydes store vine fra Bordeaux en primeur – dvs. at den seneste årgang sælges mod forudbetaling, mens den stadig ligger på fade i slottenes kældre.
Ideen er, at man erhverver vinen, før den for alvor stiger i pris, men det forudsætter, at tre vigtige forudsætninger er opfyldt:
1. Vinen skal være af en virkelig god årgang – for ellers vil priserne jo næppe stige ret meget.
2. Der skal være en begrænset mængde af den – så der er en grund til at komme først og sikre sig.
3. En primeur-priserne skal være rimelige i forhold til kvaliteten.
To af disse betingelser opfyldes ikke af 97-årgangen. Prisen for vinene er nemlig 20% højere end for 96-årgangen, og 96 var en bedre årgang.

Tilbagegang for Asti Spumante
Nu taber den sødlige boblevin Asti Spumante andele på sit vigtigste marked, Tyskland. I 1993 eksporterede italienerne 37 millioner flasker til Tyskland. I 1997 eksporterede de kun 23,6 millioner.
I løbet af de fire år er det totale salg af Asti Spumante faldet fra 85 til 53,5 millioner flasker.

Månedens vin i Penge & Privatøkonomi
Månedsmagasinet Penge & Privatøkonomi har afprøvet ti hvidvine til priser mellem 34 og 90 kr., og som “månedens vin” valgte smagepanelet en Pinot Blanc Dry 1995 til 52 kr. Den kommer fra Badischer Winzerkeller i Tyskland, importeres af Vainqueur Vin (tlf.: 75 66 50 80) og forhandles af Edeka-kæderne Aktiv Super, Focus og Merko.
Øvrige vine, der bliver positivt omtalt i Penge & Privatøkonomi: Rosemount Chardonnay 1996, Hunter Valley, Australien, til 78 kr. hos Gobi Supermarked i Valby. Og Selaks Sauvignon Blanc 1997, Marlborough, New Zealand, til 59 kr. hos Netto.

Blindsmagning af 430 vine fra det nordøstlige Italien
Det amerikanske magasin Wine Spectator har afholdt en blindsmagning af over 430 vine fra det nordøstlige Italien, alle fra de gode årgange 95, 96 og 97. Her er en liste over de bedste af vinene til rimelige priser:
- Bertani, Valpolicella, Secco, Bertani, 1995.
- Ca'Vit, Pinot Grigio delle Venezie, 1997.
- Cavalchina, Bianco di Custoza, 1997.
- Fantinel, Merlot Grave del Friuli, Barone Rosso, 1997.
- Pravini, Merlot Trentino,1995.
- Ecco Domani, Pinot Bianco delle Venezie, 1996.
- Fontana Candida, Pinot Grigio delle Venezie, 1996.
- Marwood, Brut NV.
- Mezza Corona, Cabernet Sauvignon Trentino, 1995.
- Viala, Chardonnay delle Venezie, 1996
Wine Spectator's medarbejder, Bruce Sanderson, skriver, at det er en god idé at se efter de hvide 97'ere på grund af deres umiddelbare charme, krop og fylde. 96'erne er mere elegante med en syre, der vil tjene dem vel gennem de næste par år. Og de bedste 95'ere er dejlige nu.

Historien om Dry Martini
I Information har Flemming Kyed været glad for en Côtes du Rhône “Rascassas” 1990 fra Bérard Père et Fils til 65 kr. hos Højbro Vinimport (tlf.: 33 14 03 87). Denne butik i Frederiksborggade i København blev for nylig overtaget af Østjysk Vinforsyning, som da også står for importen af Rhône-vinen.
I samme artikel fortæller Flemming Kyed, at Dry Martini har sit navn efter opfinderen, en bartender ved navn Martini. Det stemmer kun til en vis grad, idet samme mr. Martini vistnok kun stod fadder til ordet Dry.
Den berømte drink blev sandsynligvis opfundet af bartenderen Jerry Thomas engang i 1860'erne, da en tørstig guldgraver ville have noget koldt og stærkt. Thomas blev glad for sin opfindelse og ville give den et navn. Hans eget navn duede ikke. Det havde han allerede brugt til drinken Tom & Jerry (senere brugt af tegnefilmenes kat og mus), og navnet på den fremmede kendte han ikke. Men han vidste, at guldgraveren var på vej til minefelterne i nærheden af byen Martinez. Så hvorfor ikke kalde drinken Martinez?
Drinken blev populær, og efterhånden ændredes navnet til Martini. Men tør var den ikke. Dry Martini blev først opfundet omkring år 1900 på det fornemme Knickerbocker Hotel i New York, hvor en af verdens rigeste mænd, John D. Rockefeller, kom forbi hver aften for at få sin Martini.
– God aften, sir, sagde bartenderen Martini di Arma Taggia. – I aften har jeg en lidt anden cocktail til Dem. Den sædvanlige blanding, men denneher er mixed af en helt tør vermouth og en London Dry Gin.
– Very pleasing, sagde Rockefeller. – Vi må give den et navn. Hvad med at kalde den Dry Martini?

Cava udtales karva
I Jyllands-Posten har Ulrik Boesen og Flemming Hvelplund smagt cava – og benytter lejligheden til at fortælle, at navnet på den spanske boblevin ikke udtales med et fladt a, men nærmest som karva. De peger specielt på seks gode ca(r)va'er:
- Torre del Gall, Brut Reserve (70 kr., Better Brands, tlf.: 47 33 99 99).
- Gran Baron, Brut, OBS, Kvickly og brugs-kæderne,
59,95 kr.
- Castelblanc, Brut Zero ( 69,75 kr., Skjold Burne, tlf.: 43 45 14 22).
- Castillo Perelada, Brut Reserva, Føtex og Bilka, 56,95 kr.
- Agusti Torello Mata, Gran Reserva (125 kr., La Cava / Spansk Vinhus, tlf.: 33 11 95 77).
- Raventos i Blanc, Gran Reserva, Brut Nature (115 kr., La Cava / Spansk Vinimport, tlf.: 33 11 95 77).