Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 1998

Vin-aktuelt i denne uge
Uge 38 - 14.-20. september


Dårligere høstudbytte i nordlige Portugal
PORTO, søndag aften. Redaktørerne af VinAvisen, både Anker og Flemming, er på vinrejse i Portugal, men takket være satellittter og andet isenkram har vi stadig foden solidt plantet i Cyberspace.
Og her sidder vi så i Douro-dalen og Minho-provinsen, omgivet af mismodige vinfolk, mens silende regn og strålende sol forfølger hinanden. - 1997 var ikke nogen stor årgang rent mængdemæssigt, men vi får endnu færre druer i år, siger Christina Figueira de Sousa fra det gode vinhus Quinta do Minho. - Under vinens blomstring i april og maj var vejret elendigt, og vi havde en del haglskader. Nu får vi se, hvordan det går, men vi kan nemt risikere at få et høstudbytte, der bliver 20-30 procent under normalen, når høsten går i gang i slutningen af september.
Også i Dour-dalen klager man. Og ingen, vi har talt med, mener, at der bliver nogen vintage-port i år. Men vi får se. Høsten er endnu ikke gået i gang på Europas mest fantastiske vinskråninger, og her til aften skinner solen fra en skyfri himmel.

Vin med ekstra smag
I 1980'erne lærte amerikanerne os et nyt begreb: Wine cooler. Det var en kæmpesucces i hjemlandet, men slog aldrig rigtigt igennem i Danmark.
En wine cooler var en let sødlig sag, som vel nærmest måtte betragtes som “cola” for voksne. Selv om ordet wine indgik i begrebet, så havde det ikke meget med vin at gøre. Det var vand, smagstilsætning og alkohol, som kom fra en gæring af korn.
Langt om længe er amerikanerne ved at miste interessen for wine coolers. Nu spørger man: - Hvad kommer der i stedet?
Jamen løsningen er fundet. Det var vigtigt, at man bevarede wine som en del af navnet. Det har en undersøgelse vist. Det ville give lynhurtig accept af produktet. Og det allerbedste ville være, hvis man kunne bruge en enkeldrue i markedsføringen. Vupti! Her er så det nye produkt, som er klar til at besejre verden!
Først ude er Canandaigua Wine Co. med en Strawberry White Zinfandel og en Peach Chardonnay. Det er 6 procent-drikke tappet på almindelige helflasker.
Firmaet vil ikke opgive procentdelen af Zinfandel eller Chardonnay i disse vine, men det er sikkert ikke ret meget. Man henviser til, at man med under 6 procent ikke behøver at følge gældende vinlove.
Samtidig har nogle af de californiske vinhuse introduceret vin tilsat forskellige smagsstoffer. Disse produkter opfylder lovens krav om mindst 75 procent indhold af den drue, der nævnes.
Det er ikke bare hvide vine, som tilsættes smag. Der er også kommet en rød Zinfandel med et kemisk pift.

Sindene i kog i Italien
På alle italienske vinetiketter står der, at man ikke må smide glas i miljøet: Non disperdere il vetro nell’ambiente. Nu er der fremsat lovforslag om, at etiketterne også skal advare om vins indflydelse på helbredet.
Dette har naturligvis bragt sindene i kog. Vin drikkes jo normalt til mad, argumenterer modstanderne af forslaget, og vi har ikke brug for puritansk-amerikanske reformer.
Det romerske dagblad La Repubblica fordømmer i en leder et indgreb i en lille glæde, mens vigtige problemer er uløste: Arbejdsløs, men afholdsmand!
– Nu skal også vi underlægges en verdensomspændende bølge af puritansk hykleri, skriver bladet, – et hykleri, der dæmoniserer sex, flirt, apéritiffer og alt, hvad der er dejligt i livet.

Supperlativerne flyder
Fremragende, et hit, særdeles, delikat, forrygende - supperlativerne flyder fra Anders Grøndahls pen i Jyllands-Posten København. Og vinen er Erik Bantis rødvin Morellino di Scansano, Toscana, Italien 1997, som koster 45 kr. hos Gobi (tlf.: 36 46 67 00). To andre vine karakteriseres som 'særdeles gode', nemlig:
- Pigeonnier de Seguin, Bordeaux Superieur, Frankrig 1995 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65)
- Pucelles, Segundo Año, Rioja, Spanien 1996 til 64,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00)

Det alkoholfrie vinlager
Der findes mennesker, der ikke tåler eller ikke må drikke almindelig vin, og derfor er det godt at kende eksistensen af Det Alkoholfrie Vinlager, Danmarks eneste vinimportør med denne specielle profil. Firmaet importerer vinene fra Tyskland, Californien og Australien, og priserne ligger fra 40 til 125 kr. En del af vinene sælges til restauranter landet over.
I Århus Stiftstidende har Lene Mikkelsen haft en længere artikel om ægteparret bag vinene, Vibeke og Jørgen Byrgesen. Artiklen oplyser ikke adressen, men det gør VinAvisen:
Det Alkoholfrie Vinlager, Vibevej 17, 8500 Grenå, tlf.: 86 32 65 04.

Nu kommer cubanerne
De ruller ikke kun cigarer på Cuba. De laver også vin. Og netop nu er bodegaen Viños Fantinel på vej ud på verdensmarkedet, i første omgang med 7000 kasser til Sverige. Ifølge det engelske vinmagasin Decanter kan nærmere oplysninger fås på det britiske telefonnummer (44) 14 83 79 72 99.

Côtes-du-Rhône-druen
Børsen har med Mette Kryger som rapportør afprøvet ni vine på, hvad bladet kalder "Côtes-du-Rhône-druen". Hermed menes druen Syrah, og nogle af vinene er da også ren Syrah, mens andre nok så meget indeholder Grenache, Mourvedre og Cinsault. Bladet har inddelt vinene i tre prisgrupper med tre i hver og tildeler en vin i hver gruppe "den gyldne proptrækker". Valget faldt på disse tre:
- Pierre Perrin, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1995 til 59,50 kr. fra Sigurd Müller.(tlf.: 98 18 50 99)
- Parducci Petite Sirah, Mendocino, Californien, USA 1995 til 80 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48)
- Les Hauts de Montmirail, Domaine Brusset, Gigondas, Frankrig 1995 til 115 kr. fra Sigurd Mûller (tlf.: 98 18 50 99)

Vin på nettet
I Aalborg Stiftstidende skriver Jørgen la Cour-Harbo om “Vin på nettet” og har (heldigvis) kun ros tilovers for VinAvisen. Vor beskedenhed forbyder os i at nævne, at VinAvisen efter hans mening er den hidtil bedste på området. Men tak for det! Vi er glade for, at han nævner vores adresse, www.vinavisen.dk, så også folk i Ålborg og omegn fristes til at besøge os. Nogle af dem er sikkert blandt de cirka 200, der hver dag læser VinAvisen på Internettet. For to uger siden var der 120 om dagen.
I samme artikel nævner Jørgen la Cour-Harbo, at hans vinrubrik nu kan læses på Aalborg Stiftstidendes Internet-udgave. Vi siger tak for sidst ved at nævne adressen: http://www.aasti.dk

Besøg fra et mikroskopisk vindistrikt
I mandags var Stefano Mancinelli på besøg i København, indbudt af sin danske agent, Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
Og hvem pokker er så Stefano Mancinelli? skrev Merolli i sin indbydelse til pressen. Forklaringen fik vi ved smagningen i Paustians restaurant.
Stefano Mancinelli kommer fra det næsten mikroskopiske italienske DOC-vindistrikt, Lacrima di Morro d’Alba, og hans vine har - trods navnet - intet at gøre med hverken byen Alba i Piemonte eller med Vesuv-egnens søde Lacryma Cristi. Hans marker ligger på skråningerne af Morro d’Alba i Ancona-provinsen (Marche), 10 km fra havet på bagsiden af den italienske støvle. Og vinene - de er simpelt hen fortræffelige.
Han har en dejlig blød Verdicchio-hvidvin - det er jo egnens klassiske vin. Men især hans to røde på Lacrima-druen har opnået flotte omtaler og høje pointtal i de forskellige italienske guider.
Den ene er Lacrima di Morro d’Alba 1997 (72 kr.), der vinificeres ret traditionelt, mens den anden er Sensazioni di frutto 1997 (88 kr.), der er en “novello”, lidt i retning af en beaujolais, men med en overvældende duft og en forførende smag af gode frugter som fuldmodne kirsebær.

Holdninger og fordomme
I en stor artikel i Børsen fortæller Peter Rosendahl om den analyse der ligger til grund Bryggeriforeningens kampagne for at øge det stagnerende ølsalg. Analysen afslører nogle holdninger og fordomme hos 25- til 30-årige:
At øl er til mænd, mens vin er til damer.
At den øldrikkende mand er fed og doven.
At grimme kvinder drikker øl, mens smukke kvinder drikker vin.
At øl er til druk, mens vin er nydelse.
At øl er lavstatus, mens vin er højstatus.

Et brag af en rioja
Et besøg i den malaysiske Restaurant Nams Kusine (Strandlinien 49 i Dragør, tlf.: 32 53 18 88) var første mål i Flemming Kyeds vinspalte i Information, og han har kun lovord tilovers for restauranten. Den må vi prøve en dag, men man skal vist bestille bord ...
Derefter falder Flemming Kyed helt i svime over en reserva-rioja fra Bodegas Martinez Bujanda, en enkeltmarks-vin, Finca Valpiedra, lavet på 95 procent Tempranillo og 5 procent Cabernet Sauvignon. Han kalder den et svar på Italiens “supertoskanere” og et brag af en vin, og han må simpelt hen ned til H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 31 42 43 11) med de nødvendige 159,75 kr. for at gentage oplevelsen derhjemme sammen med den Snakkesalige - der åbenbart er hans tålmodige hustru.

Besøg fra Alsace
I onsdags var Etienne Hugel på besøg hos Remy Danmark (tlf.: 39 16 06 00) for at præsentere sine prægtige hvidvine fra Hugel & Fils i Riquewihr i Alsace. Her var herlig Riesling og Pinot (Blanc, Gris og Noir). Her var Gewurztraminer og Muscat, Vendange Tardive og Selection de Grains Nobles. Hele paletten af dejlige vine til priser mellem 70 og 450 kr.
En nyhed var Gentil 1997, som er en forfriskende og meget imødekommende hvidvin på Alsace-druer: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling og Muscat udgør tilsammen de 55 procent, mens den billigere drue Sylvaner står for de resterende 45 procent. Vinen, der koster 70 kr., er skabt for at imødekomme et stort publikum både med hensyn til smag og pris, og den er virkelig vellykket. I det amerikanske blad Wine Spectator har den fået 86 point ud af 100 mulige.
På næste mandag bringer vi et referat af Wine Spectators smagning og hele listen over de bedste Alsace-vine i forhold til en rimelig pris. Alle de nævnte vinhuse er repræsenterede i Danmark:

Gode flasker fra Ungarns Tokaj-distrikt
I en stor artikel i Politiken har Henrik Mønster Pedersen skrevet om Tokaj-vinenes renæssance, og i den forbindelse nævner han, at flere af de gode flasker fås i Danmark. Her er VinAvisens liste over dem:
Fra Oremus (Sig. Müller, tlf.: 98 18 50 99):
Tokaji Aszú, 4 Puttonyos 1988, 37½ cl, 79,75 kr.
Tokaji Aszú, 5 Puttonyos 1988, 37½ cl, 110 kr.
Fra Château Pajzos (Otto Suenson, tlf.: 33 14 04 82):
Tokaji Aszú, 4 Puttonyos 1991, 50 cl, 210 kr.
Tokaji Aszú, 5 Puttonyos 1988, 50 cl, 195 kr.
Fra Disznókö (Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00):
Domaine de Disznókö, Tokaji Furmint 1996/7 (tør), 56,50 kr.
Szamorodni, Edes 1993, 50 cl, 105 kr.
Szamorodni, Edes 1990, 50 cl, 64 kr.
Tokaji Aszú, 4 Puttonyos 1993, 50 cl, 155 kr.
Tokaji Aszú, 4 Puttonyos 1992, 50 cl, 120 kr.
Tokaji Aszú, 5 Puttonyos 1993, 50 cl, 93 kr.
Tokaji Aszú, 6 Puttonyos 1993, 50 cl, 249 kr.
Fra Royal Tokaji Wine Company (Scanwine, tlf.: 63 17 18 73):
Tokaji Bojta Aszú, 5 Puttonyos 1993, 50 cl, 160 kr.
Royal Tokaji, Blue Label, 5 Puttonyos 1993, 50 cl, 180 kr.
Royal Tokaji, Blue Label, 5 Puttonyos 1993, 25 cl, 95 kr.
Tokaji Betsek Aszú, 1.st growth, 5 Puttonyos, 50 cl, 365 kr.
Fra Hungarovin (Eminent VinImport, tlf.: 59 44 34 63):
Tokaji Muskat (sød), 35 kr.
Tokaji Aszú 3 Puttonyos, 50 cl, 80 kr.
Tokaji Aszú 4 Puttonyos, 50 cl, 90 kr.
Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 50 cl, 97 kr.
Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1983, 50 cl, 239 kr.
Fra William Fèvre (H.J. Hansen, tlf.: 66 11 83 83):
Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 50 cl, 119,75 kr.
Fra Hétzsölö (Erik Sørensen, tlf.: 39 62 61 67):
Tokaji Harslevvelü Vendange Tardive 1995, 79 kr.

Kvalitet og lagring til rimelig pris
I det britiske Decanter har man smagt 87 Rioja Reserva’er og konkluderer, at der var meget få dårlige vine imellem, og at det til prisen er svært at få andre vine af samme gode kvalitet og lagring.
Bladet belønner mange vine med tre og fire stjerner, og en enkelt får The Decanter Award med fem stjerner, nemlig rødvinen Ramirez de la Piscina 1991 fra Bodegas Ramirez. Dens duft af cigarkasse beskrives som helt efter bogen, og alle elementer er i harmoni. En kødfuld, velstruktureret og attraktiv vin.
Den spanske ambassades effektive handelsafdeling i København oplyser, at Bodegas Ramirez ikke for øjeblikket er repræsenteret på det danske marked.

Jagtvin bør hedde vildtvin
Palle Westphal, der skriver om vin i Århus Stiftstidende, er glad for Enate-vinene fra det spanske distrikt Somontano. Og derfor synes han også, at det er en god idé, at den danske importør, H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 31 42 43 11), her i september måned tilbyder en såkaldt sixpack - altså en kasse med seks Enate-vine til en pris af 389,50 kr., hvilket giver en besparelse på 40 kr. I kassen er der en hvid Enate Blanco, en hvid Chardonnay, to Cabernet/Merlot og to Tempranillo/Cabernet.
Palle Westphal er i samme artikel tillige glad for jagtvinen fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). Men jagtvin er noget sludder, hævder han. Det må være vildtvin, for det er til vildtet og ikke til jagten, man nyder vinen.

Jagtvine til tilbudskoteletter
Også Jacqueline Jensen, der skriver om vin i Berlingske Tidendes tillæg “Tæt på”, beskræftiger sig med de forskellige jagt(vildt)vine og er generelt utilfreds med kvaliteten. De fleste af dem kan hun kun anbefale til en tilbudskotelet.
Kun jagtvinen fra Chris-Wine finder nåde for hendes skarpe blik og tunge. Det er en Château des Brandes, Lussac St. Émilion 1995 til 65 kr., hvis bagetiket er uden overflødige bemærkninger, men rummer en god opskrift på sikahjort-koteletter.

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne for 1997-årgangen pr. tonneau (900 liter = 96 kasser à 12 flasker) og en vrac (bulk) fra ejendommen. Beløbene er gennemsnit i franske francs og uden afgifter.


Uge 35
Uge 36
Uge 37
Bordeaux rouge
12.000
11.500
11.500
Bordeaux supérieur
13.000
12.750
12.750
Côtes de Bordeaux
13.000
13.000
13.000
Médoc
19.000
18.500
15.500
Graves:
15.500
15.500
15.500
Saint-Émilion
24.000
23.500
23.500
Bordeaux blanc
7.250
7.250
7.250
Entre-deux-Mers
7.750
7.750
7.750
Sauternes
38.500
38.500
38.500
Bergerac rouge
7.900
7.900
7.900
Bergerac sec
4.250
4.250
4.250
Bergerac moelleux
5.625
5.625
5.625
Monbazillac 1996
14.500
14.000
14.500

Som det fremgår, har markedet næsten ikke bevæget sig i ugen, der gik.

Gode høstudsigter i Frankrig
Bourgogne: Foråret i Chablis, Côte d’Or og Beaujolais var præget af stedvis frost, og den tidlige modning var plaget af svampesygdommen Oidium (Vinmeldug). Det varme vejr i det meste af august synes dog at have bragt vinmarkerne på fode, og man forventer en god kvalitet, men et ret lavt høstudbytte. I Beaujolais gik høsten i gang midt i ugen, der gik.
Bordeaux: Efter seks varme uger uden regn kom regnen endelig i forrige weekend og gav Bordeauxs vinstokke noget at drikke. Men brusebadet varede kort, og temperaturen steg igen, omend ikke til de tidligere højder. Samtidig er det blevet køligere om natten. På Château de Sours udtaler Esme Johnstone til Global Wine News, at druerne er små, men koncentrerede og helt fri for sygdomme. Høsten af de grønne druer startede midt i forrige uge, mens man går i gang med de blå omkring 24. september.
Languedoc-Roussillon: Overalt forventer man et ringere høstudbytte - op til 25 procent mindre på visse marker med Chardonnay og Merlot. Det skyldes frost i foråret og senere mangel på vand.

En god årgang fra det forrige århundrede
I dagbladet Børsen har Mette Kryger haft et interview med Gert Carl fra Chris-Wine og Carl-familiens Château de Seguin i Bordeaux.
Gert Carl spår, at 1998-årgangen måske bliver bemærkelsesværdig god - på højde med 1961 - bare der nu vil komme lidt væde. På Château de Seguin, der er en af Bordeaux’ ti største ejendomme, har man i år måttet beskære vinstokkene, så der i stedet for fjorten-femten klaser pr. stok nu kun er otte-ni stykker, der til gengæld har haft større muligheder for at udvikle sig.
Til slut i artiklen nævner Gert Carl, at årtusindskiftet - Millennium - sikkert får en magisk indvikning på 1900-tallets sidste årgange rent salgsmæssigt: Om få år vil mange være glade for at kunne skænke en vin “fra det forrige århundrede”.

Dyre vinmarker
Ifølge Global Wine News bliver det sværere og sværere at købe sig til en vinmark i Frankrig. I AOC-områder er prisen i gennemsnit 301.000 francs (342.000 dkr.) pr. hektar – eller 34 kr. pr. m², og stigningen har været 6,4 procent på et år.
Ikke alle områder er dog steget lige meget. Bordeaux steg 7,8 procent, Bourgogne 6,9 procent, Champagne 7,8 procent og Languedoc-Roussillon 1,6 procent. Og i Provence faldt prisen.

82 år gammel champagne stadig i live
Torsdag den 22 oktober sælger Christie’s i London (dansk tlf.: 33 32 70 75) 24 af de flasker champagne, man fornylig hentede op fra bunden af havet ud for Finland. Her har de ligget siden 1916, og en prøvesmagning hos Christie’s viser, at de stadig er i live: Fin mousse i glasset, lys stråfarve, klar, positiv næse, fyldig smag, intens, frisk, ungdommelig - tak, 5000 kr. pr. flaske uden etiket. Eller mere. Det vil auktionen vise ...

Politikens fire vinglas
I Politikens ugentlige vintest har Henrik Steen Andersen “fire vinglas” til disse tre rødvine:
- Côtes Rocheuses, St. Émilion, Frankrig 1995 til 60 kr. hos Netto.
- Pastiche, Joseph Phelps, Californien, USA 1995 til 70 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
- Monte Croce, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1993 til 77 kr. hos
Holte Vinlager (tlf.: 42 42 04 15).

Mosel er billigst
Tysklands billigste vine kommer fra Mosel. Ifølge en nylig sammenligning mellem de tyske bestimmte Anbaugebiete ligger Nahe-distriktet prismæssigt i top med en pris på i snit 8,60 DM pr. liter, fulgt af Franken og Rheingau med 8 DM pr. liter. Mosel fås for kun 0,50 DM pr. liter.
Paradoksalt nok er der i Mosel vinhuse som fx Egon Müller, Fritz Haag, J.J. Prüm og Loosen, der kommer afsted med – på auktioner – at sælge deres vin for 2000 DM. Pr. flaske.

Fra bondedreng til vinkritiker
På et seminar fornylig holdt Robert Parker et foredrag med titlen “From naive country boy til world wine critic – The formation of Robert Parker’s love for wine”.
Parker, der i dag er 50 år, sagde, at han i sin tyve-årige karriere havde smagt 200.000 vine, og at hans særlige sans for lugt og smag var hemmeligheden bag hans succes. Hans doktor har selv sagt det: – På det område er du et “idiot-geni”.
Ifølge Global Wine News afslørede Parker også, hvilken af de 200.000 vine, der var den bedste. – Det var en Lafleur Pomerol 1947, sagde han. – Den bragte tårerne frem i mine øjne.

En lækker smagning
Berlingske Tidende bragte i lørdags en stor artikel, hvori Søren Frank beretter om en meget privat og eksklusiv smagning af vine, der alle har fået 100 point hos Parker. Vi vover at påstå, at ikke 1 promille af bladets læsere nogensinde kommer i nærheden af disse vine. Søren Frank slutter sin artikel med at fortælle, hvordan han næste dag lukker de sidste rester af den store aften ud gennem fordøjelsesapparatet, og hvordan der stiger en fortættet duft af god, sort oliven og velristet nyt egefad op af den hvide fajancekumme. Lækkert!

Spaniens nye stjerne-distrikt
I en stor reportage i Fyens Stiftstidende beretter Jørgen Aldrich om sit besøg i Spaniens nye stjerne-distrikt, Ribera del Duero. Har kører rundt fra vingård til vingård for at finde gode flasker, og flere af dem udmærker sig ved to ting: Dels er han begejstret for dem, dels fås de her i Danmark. Her er en liste over vinene, vinhusene og deres danske importører:
- Torremilanos, Bodegas Peñalba López (Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00).
- Marques de Velilla, Grandes Bodegas (Løgismose Vin, tlf.: 33 32 93 32).
- Valduero, Bodegas Valduero (Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19).
- Bodegas Señorio de Nava (Slukefter Vinimport, tlf.: 74 54 52 30).
- Viña Pedrosa, Bodegas Pérez Pascuas (Laudrup Vinimport v/ Ebbe Hansen, tlf.: 66 15 37 12).

Mindre gas gennem nye korkpropper
Gennem en almindelig korkprop sker der en udveksling af gasser, som påvirker vinens udvikling. Og problemet er, at der er stor forskel på korkens porøsitet – og der-med på, hvordan vinen påvirkes.
Nu har forskere på det franske Laboratoire des Matériaux et Procédés Membranaires (Membran-teknologisk Laboratorium) målt porøsiteten dels i kork, dels i firmaet Sabaté’s nye Altec-prop, der består af naturlige korkceller bundet sammen af syntetiske korkceller.
Forskerne pressede henholdsvis ilt, kvælstof og kuldioxid igennem materialeprøverne og konstaterede store forskelle, når det gjalt almindelig kork. Alle Altec-propperne havde en meget lav porøsitet, der kun varierede +/¸10 %. Nogle korkpropper havde samme lave porøsitet, men andre propper af kork var meget porøse.
Man mener, at de nye propper vil medvirke til en mere ensartet udvikling af vinen.
Læs mere om propperne i en artikel, der stod den 20. juli 1998 i VinAvisen. Artiklen findes i Arkivet.
Firmaets homepage (på fransk) findes på adressen
http://www.little-france.com/sabate/

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden:
VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk