Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 1998

Vin-aktuelt i denne uge
Uge 39 21.-27. september


VinAvisens rapport fra Spanien
LOGROÑO. Ugen før høsten går i gang i Rioja, har et højtryk lagt sig over distriktet. Solen bager, og der er varmegrader helt op til 34-35°. Det tegner godt for kvaliteten, og selv om alle vinbønderne fortæller om en lille høst rent mængdemæssigt, så ender det hele såmænd nok med en pæn gennemsnits-høst.
Men ikke engang en gennemsnits-høst vil være nok til at efterkomme efterspørgslen, og man forudser endnu et år, hvor vinene fra flere af de kendte bodegaer vil blive rationeret. Noget af efterspørgsels-presset vil man utvivlsomt klare ved at sætte priserne op.
I Ribera del Duero spår man om både en stor høst og en god kvalitet. Fernando Vegas Arranz i Bodegas Cerrosol, der er det tredjestørste vinhus i distriktet, er meget optimistisk, hvis bare vejret fortsat vil arte sig vel.
I Rueda, hvor Bodegas Cerrosol ligger, starter man med de grønne Verdejo-druer, der er rygraden i Spaniens bedste hvidvine. Senere kommer turen til Sauvignon Blanc og de blå Tempranillo.
Der sker i det hele taget en masse i det nordlige Spaniens kvalitets-distrikter. Der investeres i nyt og avanceret udstyr, og man kører hårdt på for yderligere at hæve renommeet.
- Men det har naturligvis sine omkostninger, siger Fernando Vegas Arranz. - For når vi hæver kvaliteten og får bedre priser for vore vine, så kommer bønderne, der leverer druer til os, naturligvis og forlanger deres del af kagen.

Vinens svenske frihedskæmper dømt
Købmand Harry Franzén i den skånske by Röstånga er svenskerne helt. Han har solgt vin til sine kunder og dermed trodset det statslige monopol. Politiet slog til, og i tirsdag blev den vinøse frihedskæmper idømt 60 dagbøder ved byretten i Landskrona.
Kun en lille sag, men en markant sag, der kan udvikle sig, efter at tusinder af svenskere har klaget til EU-kommissionen over de svenske tolderes nidkære kontrol af pakker med vin og spiritus fra udlandet.
Svenskerne har et mindre forbrug af ikke-hjemmebrændt alkohol end de fleste andre EU-borgere, men mange af dem har også en anden drikkekultur end vi andre, der har lært at nyde et godt glas vin til det daglige måltid. Ifølge en artikel af Ole Bang Nielsen i Berlingske Tidende vil svenskerne imidlertid prøve at “opdrage” resten af Europa ved at få indført en fælles politik i Unionen med højere afgifter og et totalforbud mod reklamer for vin og spiritus.
Diplomater og embedsmænd fra de øvrige EU-lande ønsker svenskerne god fornøjelse med projektet.

Usorterede bunker af lortevin
Politiken har bragt en tankevækkende artikel, hvori Bjørn Themsen citerer den svenske forfatter Jan Guillou - ham med bøgerne om Carl Hamilton.
Guillou udnævner Systembolaget til at være verdens bedste forhandler af vin - ikke mindst når man sammenligner med dansk vinhandel.
- Den, som har forsøgt at købe vin i Danmark, skriver Jan Guillou, - ved, hvad jeg taler om. I danske tobaksforretninger og kiosker ligger usorterede bunker af lortevin, som desværre kan have ligget i butiksvinduet et år, eller som kan være ødelagt på anden vis. Kioskejeren ved intet om vin og kan ikke give kunden nogle råd. Markedet fungerer ikke.
Artiklen ligger på Internettet på adressen http://www.systembolaget.se . Men Jan Guillou kunne nu godt have tilføjet, at kun få procent af det danske vinsalg foregår gennem de åbenbart så rædselsvækkende tobaksforretninger og kiosker.

Årets Kunstnervin - en seriøs bordeaux
Flemming Kyed er først ude med en omtale af Årets Kunstnervin fra Chris-Wine. I sin vinrubrik i Information fortæller han, at vinen er en Château de Seguin, Cuvée Speciale, Bordeaux Supérieur i kanon-årgangen 1995, lavet på 60 procent Cabernet-Sauvignon og 40 procent Merlot og lagret i ni måneder på nye egetræsfade. Vinen, der koster 60 kr., er ifølge Flemming Kyed en rigtig seriøs bordeaux, der utvivlsomt vil blive endnu bedre, hvis man har et par års tålmodighed med proptrækkeren.
Kunstværket på etiketten er af lige så god en aftapning. Det er skabt af Carl-Henning Pedersen.
I samme artikel skriver Flemming Kyed, at han også har smagt slottets “tredjevin”, Pigeonnier de Seguin 1995 til 50 kr. Han mener, at man her får et gedigent og imødekommende glas bordeaux til en yderst rimelig penge.
Endelig slutter Kyed med at nævne VinAvisens eksistens. Tak for det! Han skriver, at den er skruet godt sammen. Også tak for det! Vi fortsætter med at skrue.

Tyveri giver os en stor vin til billig pris


Dansker udnævnt til Verdens Vinbonde 1998
Roald Als er ikke kun en af Politikens tegnere; han er også en glimrende skribent, når det gælder vin og mad. Så det er forståeligt, at det var ham, bladet sendte til den lille vinby La Morra i det italienske Piemonte for at rapportere om udnævnelsen af en dansker til intet mindre end Verdens Vinbonde 1998.
Æren tilfaldt Jens Michael Gundersen, der dyrker sin meget ambitiøse hobbyvin på en pløjemark i Avedøre syd for København.
Roald Als beskriver og tegner hele ceremoniellet omkring den fornemme udmærkelse med en spids pen og et lunt glimt i øjet.

Betydningsfuld stilling
Det var varslet, at der skulle ske personaleændringer i forbindelse med en større omstruktuering i FDB, og nu meddeler FDB/Svendborg Vinkompagni, at Niels Ole Petersen fratræder sin stilling.
Niels Ole Petersen har i mange år haft ansvaret for en betydelig del af vinindkøbet. Stillingen vil blive slået op.

Stadig ingen respekt for hvidvin
Mens gennemsnits-prisen på rødvin er steget gennem de sidste fem år, så viser den seneste undersøgelse, at forbrugernes villighed til at betale for hvidvin stadig er begrænset. Gennemsnits-prisen på en flaske hvidvin (75 cl) er under 24 kr., detail og med moms.
En vin, der bliver mere værd om ti år

Fest for Favør-købmænd
Favør er en god kunde i det spanske vindistrikt Carineña, som ligger i Aragonien, lige syd for byen Zaragoza. Fyrre Favør-købmænd var derfor inviteret til årets vinfest, som strakte sig over et par dage. Der var vin i springvandet på torvet og tyreløb gennem gaderne.
Under festen blev kontrakten med Bodegas Marin forlænget, så vi kan regne med at se endnu mere vin fra det lidt ukendte område.

Sommeliererne smager på Parker
Børsens vinmedarbejder, Mette Kryger, rapporterer fra en særlig smagning, som Dansk Sommelier Forening har afholdt for at se, om de danske vintjenere mon er enige med den amerikanske point-guru, Robert M. Parker Jr.
Det er de stort set, viser det sig. I hvert fald når det gælder point-givningen. De afviger kun mellem 1 og 3 point fra mr. Parker. Men vintjenerne beskriver bestemt ikke vinene på samme måde som Parker. Hvem der rammer mest præcist? Det må vist siges at være en smagssag.
Mette Kryger benytter lejligheden til at fortælle om sommelierernes udmærkede forening. Den blev stiftet i 1989 og har i dag 74 medlemmer. For at blive optaget skal man igennem en ret svær prøve, hvori cirka halvdelen dumper første gang. Yderligere skal man have mindst tre års erfaring i restaurant-branchen, ligesom mindst halvdelen af ens arbejdstid skal gå med at rådgive gæster med hensyn til drikkevarer og menu.
Berømt rebel og ikke bare en bordvin


Dobbelt vinsalg på nettet
Troels Østergaard er garageimportør med et årligt salg af cirka 10.000 flasker. Ifølge Asbjørn Jørgensens artikel i Jyllands Posten har Østergaards firma, Godsets Vin, fordoblet sit salg af økologiske vine via en www-side på Internettet. Mellem hver tredje og hver anden af firmaets nye kunder kommer ind via adressen http://www.godset.dk

En god idé
På torsdag den 24. afholder Restaurant Mikkelgaard (tlf.: 45 76 63 13) en speciel vinaften, hvor man sælger vinene til maden til butikspriser. Vinene kommer alle fra H.J. Hansen, og de fire retters menu koster 395 kr. Det lyder som en god idé.
Her finder du alle vinene på Zinfandel

Lafite-Rothschild i Chile og Portugal
Børsen har med Niels Brandrup som pennefører bragt en artikel om, hvordan Domaines Barons de Rothschild - dem fra Lafite - har købt sig ind i den chilenske vingård Los Vascos samt i de portugisiske Quinta do Carmo og Dom Martinho. Bladet interviewer direktør Malene Smidt fra Troels-Smith Wine, der importerer vinene, og benytter samtidig lejligheden til at præsentere Vejle-firmaet, der fornylig købte DZ Wine.
Troels-Smith indgår sammen med marmelade-, juice- og etiket-firmaer i DDG-koncernen med 430 ansatte og med Otto Christensen som ejer og direktør. Han blev i sin tid kendt, da han overtog og solgte sine forældres kagefabrik, Inge Dane.

Det vinøse nåleøje
I Jyllands Posten København er det Anders Grøndahl, der smager på vinene og uddeler drøje hug til dårlige vine. Enkelte flasker passerer dog hans vinøse nåleøje, og i sidste uge var der to:
- En “særdeles god” Portal del Alto, Cabernet-Merlot, Chile 1997 til 54 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
- Og en “fremragende” Domaine de Beaurenard, Côtes du Rhône-Villages 1996 til 65 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Diktatorens vin på auktion
Fra Rumænien forlyder det, at 1200 flasker vin, champagne og cognac, der har tilhørt den henrettede diktator Nicolae Ceausescu, om kort tid vil blive bortauktioneret - sammen med hans biler, både og andre ejendele.
Det kan godt være, at bilerne er værd at eje, men vi sætter et spørgsmålstegn ved vinen. De fleste af flaskerne kommer fra rumænske statsbrug og blev givet til diktatoren af andre kommunistiske bosser. De to ældste flasker er af årgangen 1918. Det var Ceausescu også.
Klassisk vin fra helligt bjerg


Wine Spectator smager 183 alsace’re
I det amerikanske Wine Spectator har “smagedirektøren”, Bruce Sanderson, blindsmagt 183 vine fra Alsace i de tre glimrende årgange 1995, 1996 og 1997, de fleste fra 1996.
13 procent af vinene var fremragende (90-94 på bladets 100 point-skala), næsten halvdelen var meget gode (85-94 point) og en tredjedel gode (80-84 point). Kun syv fik under 80 point.
Sanderson er meget begejstret for vinene og anbefaler, at man går efter 1995-årgangen, hvis man er specielt interesseret i de senthøstede vine, Vendanges Tardives og Selections des Grains Nobles.
En række vine fremhæves som bedst i forhold til en rimelig pris. De nævnte huse er alle repræsenterede i Danmark:
Fra Dopff Au Moulin (import: Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19):
- Riesling Alsace 1997, 86 point
Fra Hugel (import: Remy Danmark, tlf.: 39 16 06 00):
- Alsace Gentil 1997, 86 point
Fra Martin Schaetzel (import: K.B. Vinimport, tlf.: 33 14 99 14):
- Riesling Alsace Cuvee Reserve 1996, 91 point
- Pinot Blanc Alsace Cuvee Reserve 1996, 88 point
Fra Albert Seltz (import: Taster Wine, tlf.: 43 45 14 22):
- Pinot Blanc Alsace Reserve 1997, 85 point
Fra Louis Sipp (import: Bagge Vinimport, tlf.: 58 54 43 54):
- Pinot Blanc Alsace 1997, 86 point
- Riesling Alsace 1997, 86 point
- Alsace Gentil 1997, 85 point
- Pinot Blanc Alsace Gold Medal Label 1996, 85 point
Fra Pierre Sparr (import: Hans Just, tlf.: 35 26 72 00):
- Gewurztraminer Alsace Carte d'Or 1997, 87 point
- Riesling Alsace Carte d'Or 1997, 86 point
Fra Charles Wantz (import: Bergman Vinimport, tlf.: 48 28 00 35):
- Riesling Alsace Reserve Particuliere 1996, 88 point
- Pinot Blanc Alsace Reserve Particuliere 1996, 87 point
Fra Alsace Willm (import: Excellent Wine, tlf.: 31 26 02 40):
- Alsace Gentil 1997, 85 point
Som nævnt i sidste nummer af VinAvisen, er Gentil en forfriskende og meget imødekommende hvidvin på forskellige Alsace-druer. Fra vinhuset Hugel & Fils er den lavet på Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling og Muscat, der tilsammen udgør de 55 procent, mens den billigere drue Sylvaner står for de resterende 45 procent.

De tunge flasker i stilling
Jacqueline Jensen kører de tunge flasker i stilling i Berlingske Tidendes
vintest. Hun skriver ganske rigtigt, at 1. og 2. cru i Bordeaux ikke er til at komme i nærheden af, men at vinene mellem 3. og 5. cru stadig kan fås til lidt mere menneskevenlige beløb. I den vellykkede årgang 1995 har hun fundet én vin, der belønnes med avisens maksimale fem stjerner:
- Château Malescot St-Exupéry, 3. cru Margaux 1995 til 425 kr. fra Peter F. Heering/Danisco (tlf.: 62 21 21 48).
Endvidere har to vine fået fire stjerner og karakteriseres dermed som “gode køb til prisen”:
- Château Batailley, 5. cru Pauillac 1995 til 227 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).
- Château Kirwan, 3. cru Margaux 1995 til 299 kr., fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne for 1997-årgangen pr. tonneau (900 liter = 96 kasser à 12 flasker) og en vrac (bulk) fra ejendommen. Beløbene er gennemsnit i franske francs og uden afgifter.


Uge 35
Uge 36
Uge 37
Uge 38
Bordeaux rouge
12.000
11.500
11.500
11.250
Bordeaux supérieur
13.000
12.750
12.750
12.250
Côtes de Bordeaux
13.000
13.000
13.000
12.750
Médoc
19.000
18.500
15.500
18.500
Graves
15.500
15.500
15.500
15.500
Saint-Émilion
24.000
23.500
23.500
22.000
Bordeaux blanc
7.250
7.250
7.250
7.250
Entre-deux-Mers
7.750
7.750
7.750
7.750
Sauternes
38.500
38.500
38.500
39.000
Bergerac rouge
7.900
7.900
7.900
7.900
Bergerac sec
4.250
4.250
4.250
4.250
Bergerac moelleux
5.625
7.250
5.625
7.250
Monbazillac 1996
14.500
14.000
14.500
14.500


Ny auktion: Hospices du Rhône
Bourgones berømte Hospices de Beaune har haft sine årlige vinauktioner siden 1851, dels for at sælge vine til fordel for hospitalet, dels for at præsentere de seneste årgange - og få retningslinier for prislejet.
Nu prøver californierne at gøre franskmændene kunsten efter. I Central Coast-området vil man til næste år holde en Hospice du Rhône-auktion med velgørende formål - og for at promote topdruer som Syrah og Viognier.
Auktionen holdes i Paso Robles den 17.-19. juni 1999, og der vil tillige være smagninger, seminarer og middage - hvis nogen skulle være i nærheden ... Yderligere oplysninger fås ved at skrive til e-mail adressen MrViognier@aol.com

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden:
VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk