Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 1998

Vin-aktuelt i uge 50
7.- 13. december

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Storm i et glas vin
Ekstra Bladet kunne i ugens løb under overskriften Kræftgift i rødvin fortælle, at det finske systembolag Alko havde slået alarm efter fundet af stoffet okratoxin i et halvthundrede billige rødvine.
I ekstreme tilfælde opstår okratoxin i rådne druer, og det er en type mug, som også kan spores i kaffe og nødder.
Okratoxin i store doser kan medføre leverkræft, men der er ikke den mindste antydning af, at der er fundet andet end yderst svage spor af okratoxin - hvilket da også bekræftes fra finsk side. Yderligere vurder eksperterne, at vin indeholder så mange anti-okratoxiner, at disse er en reel beskyttelse mod kræft.Der er løbende laborieundersøgelser af vin, og i enkelte tilfælde - som i det finske - har man fundet meget små og ganske ufarlige mængder af okratoxin. I praksis er dette uinteressant, fordi man skal indtage så store mængder af vinen, at man var død af alkoholforgiftning længe før okratoxinen overhovedet kunne registreres.

Bordeauxs kapital af sympati i fare
Nyeste statistik fra Bordeaux fortæller, at man i løbet af kampagnen 1997-98 har haft en rekord-eksport af 2,5 millioner hektoliter vin til 60 lande og til en omsætning på 8,3 milliarder francs. Eksporten repræsenterer således 40 procent af Bordeauxs produktion med Japan som den helt store aftager.
I forhold til forrige år er dette en forøgelse på 14 procent i volumen og 26 procent i værdi. Ganske glimrende. Men man taler også med ængstelse om et totalt stop i salget siden i sommer, især når det gælder de store cru-vine, hvis høje priser fuldstændig har lammet potentielle købere.
Til avisen Sud-Ouest siger præsidenten for sammenslutningen af franske vin- og spiritus-eksportører, Philippe Pascal, at “vores kapital af sympati er i fare i hele verden”.

Et godt middel mod blodpropper
Vin afsløres som en større og større kilde til sundhed, efterhånden som resultaterne af den store Østerbro-undersøgelse bearbejdes og publiceres. Undersøgelsen fulgte som bekendt 13.329 mænd og kvinder igennem seksten år.
Nu har undersøgelsens leder, læge Thomas Truelsen fra Institut for sygdomsforebyggelse på Kommunehospitalet i København, slået fast, at vindrikkere får færre blodpropper i hjernen i forhold til mennesker, der aldrig eller kun sjældent drikker vin. Risikoen nedsættes med 34 procent. Hvorimod de, som drikker øl og spiritus, ikke får nedsat denne risiko.
– Det er en kendt sag, siger Thomas Truelsen til Berlingske Tidendes medarbejder, Annette Hagerup, – at risikoen for blodpropper øges i timerne efter et fedtholdigt måltid. Drikker man vin til maden, er stoffer i vinen måske med til at nedbryde de farlige fedtstoffer hurtigere.

Sundhedsstyrelsens råd bør laves om
Mens vi er ved vinens sundhedsmæssige fortræffeligheder, bør vi også henvise til artiklen “Det gode budskab, der ændrede danskernes alkoholvaner” i det nye nummer af Vinbladet. Heri gennemgår bladets redaktør, Peter Winding, der også er læge, alle de gevinster, som vindrikkeren får. Men han skriver også:
- Nye undersøgelser har vist, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man indtager sin alkohol. Weekend-fylleri, et udtalt fænomen i de nordiske lande, er langt mere skadeligt end en jævn fordeling af alkoholen i ugens løb. Sundhedsstyrelsen øvre grænse - højst 21 genstande om ugen for mænd og 14 for kvinder - burde derfor laves om. Rådet bør lyde: Højst 3 genstande om dagen for mænd og 2 for kvinder.
- Alkohol på fastende hjerte er også langt mere skadelig end alkohol sammen med mad; faktisk kan man nedsætte promillen i blodet med 50 procent, hvis alkholen indtages sammen med et måltid. Ser vi på drikkemønsteret i Middelhavslandene, opdager vi, at vinen netop indtages og indgår som en naturlig del af måltidet. Det er en af forklaringerne på, hvorfor franskmændene bruger fire gange så lang tid omkring middagsbordet som danskerne. Vinen bliver et kærkomment akkompagnement til maden; den højner smagsoplevelsen og får tungen på gled.


ANNONCE

Den blå fugl er blevet
et samleobjekt
Hvor meget betyder vinetiketten? En masse! I alt fald når første gangs købet skal gøres. Læs om årets flotteste vinetiket, og om hvordan kunsten og vinen her går op i en højere enhed.


Hvem vil købe Simi Winery?
Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), der er i færd med at købe Château d’Yquem - hvis de ellers får lov til det - ønsker at afhænde det kendte Simi Winery i det californiske Sonoma County - hvis der ellers er nogen, der vil købe det. LVMH har samtidig meddelt, at de også gerne vil sælge Scharffenberger Winery i Mendocino County.
Simi Winery har 150 hektar marker i Sonoma County og 69 ha i Alexander Valley, og det producerer 165.000 kasser om året.

Chokerende begmand til Bourgogne
I Information refererer Flemming Kyed en test, som Smag & Behag har afholdt. Bladet bad bourgogne-kenderen Søren Søndergaard om at købe de ti bedste hvide bourgogner, han kunne finde uanset pris. Henrik Oldenburg gjorde det samme med chardonnay’er fra “den nye verden”, og så blindsmagte elleve trænede smagere vinene. De ti bourgogner kostede fra 145 til 1500 kr., de oversøiske kostede fra 90 til 199 kr. Resultatet var sensationelt - og chokerende:
Nr. 1. Leuwin Estate Chardonnay, Margaret River, Western Australia til 199 kr.
Nr. 2. Kendall-Jackson Grande Reserve, Californien til 199 kr.
Nr. 3. Giesen Reserve, Marlborough, New Zealand til 119 kr.
Først på 6. pladsen dukkede en bourgogne op, nemlig Bernard Morey, Puligny-Montrachet, 1 cru, Truffière til 385 kr. Og på de to sidstepladser kom smagningens dyreste vine, top-bourgogner til henholdsvis 450 og 1500 kr.
Flemming Kyed lavede selv efterfølgende et lille kontrol-eksperiment, idet han købte en chilensk Viña Casablanca til 55 kr. og en Montagny 1. cru, La Grande Roche fra Louis Latour til 110 kr., hvorefter han instruerede Den Snakkesalige (hans tålmodige hustru) til at servere ham vinene blindt. Samme resultat: Chileneren til 55 kr. var bare bedre end den dobbelt så dyre franske. Det mente Den Snakkesalige også ...

De er tørstige down under
Australierne drikker mere og mere af deres egen vin. I oktober måned satte de således rekord ved at drikke 10 procent mere end året før og skænke hele 30,5 millioner liter vin i glassene. De er så tørstige, at deres vinmagere ikke kan følge med, så i samme måned måtte de importere 3,3 millioner liter.
Vi andre kan dog med lettelse konstatere, at australierne samtidig eksporterede 10,9 millioner liter vin, fortrinsvis til Storbritannien, USA, New Zealand, Canada og Japan. Og fortrinsvis vine af kvalitet.

Cru bourgeois-vinene dyster
Det var weekenden, hvor den årlige Coupe des crus Bourgeois blev afholdt i Bordeaux. I år var det årgang 1995, som skulle bedømmes. 127 cru bourgeois slotte stillede op til dysten, og 300 inviterede fra hele verden var med til at bedømme vinene. I den danske delegation sås blandt andet Ruth Tilgaard, Jacqueline Jensen, Jørgen Aldrich og William Petersen.
Vinene smages op mod hinanden - i coupe-systemet - og vinderen går videre til næste runde. Kendte cru bourgeois slotte som Château Marbuzet og Château La Gurgue røg ud i kvartfinalen. I finalen mødtes Château Greysac og Château Ramafort, og sidstnævnte slot vandt.
I det netop udkomne bogværk Bordeaux et ses vins kan man læse, at vinderslottet Ramafort ligger i appellationen Médoc, at druerne er maskinhøstede, at det er halvt Cabernet Sauvignon og halvt Merlot, at en tredjedel af vinen ligger på nye fade, og at vinmageren er Eric Fabre, tidligere teknisk direktør på Château Lafite.

Til kamp mod vinlusen
I 1983 blev der slået alarm i Californiens North Coast vinmarker: Phylloxera type B var gået til angreb. Den farlige vinlus slog til endnu en gang, som den gjorde det i de europæiske vinmarker i forrige århundrede.
Dengang løste man problemet ved at pode de europæiske ædelsorter på amerikanske rødder. Det gjorde man også i USA, men i 1921 valgte man det forkerte rodmateriale, nemlig sorten AXR#1, der nu har vist sig ikke at være resistent over for lusens angreb. Vinstokkene går simpelt hen ud.
Forskere fra vin-universitetet i Davis anbefalede, at man omgående gik i gang med at nyplante med et bedre rodmateriale. Det gjorde man, og i dag begynder resultaterne at vise sig. Vinmarkerne er ved at blive reddet, og samtidig har man kunnet udnytte den seneste viden og plante nye vinstokke, der passer optimalt til jordbunden og giver druer af højere kvalitet.
Man er dog ikke helt færdig. Ifølge Wine Business Monthly er der i Napa County stadig 2600 ha vinmarker med AXR#1-rødder, svarende til 15 procent af det samlede markareal, og i Sonoma har 5 procent af vinstokkene stadig de forkerte ben i jorden.

Vinverdenens Erasmus Montanus’er
Vi kender alle ham (det er næsten altid en ham), der blærer sig med sin viden om vin og strør om sig med navne og årgange - og naturligvis irriterer sine sagesløse medmennesker, der bare er glade for et godt glas vin.
B.T. Søndag har en brevkasse, redigeret af signaturen Marianne, og i et af læserbrevene skriver en indsender, at vi stopfodres med de såkaldte vinkenderes udgydelser om diverse vinsorter. Og at mændene, hvis en borddame skar pulsåren over midt i en vindebat, vel bare ville tro, at de var kommet til at vælte et glas af de kostbare dråber ...
Hvortil Marianne svarer, at hun forleden var ude at spise med en herre, der var så forelsket i gærede druer, at han tog briller på, hver gang han skulle smage på vinen!

Saftevand i alterbægrene
Tænk - det vidste vi ikke: I Norge er der saftevand i kirkernes alterbægre, ikke vin!
Men nu skal det være slut, siger Roald Flemestad fra den højkirkelige bevægelse Kirkelig Fornyelse til den norske avis Vårt Land. - Det drejer sig om at vise respekt for Jesu autoritet, siger han. - At bruge saft i stedet for vin er en uskik, som har bredt sig efter krigen. Når vi ønsker at bruge vin, så er det, fordi vin er et bibelsk symbol.

Månedens bedste vinkort
I et par uger har VinAvisen haft sin www-side med Månedens bedste vinkort (klik på denne link med musen, og se siden!). Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Santa’s Merlot Ho! Ho!
Her i landet er vi faktisk ret tilbageholdende, når det gælder årstidsbestemte salgs-gimmicks i forbindelse med vin. Vi har vore jagtvine, enkelte firmaer lancerer julevine, og nogle foreninger og organisationer sælger vine med specielle etiketter. Pænt og diskret. Men i USA går de nogle steder til den på en helt anden måde.
I anledning af julen står der i disse dage Santa’s Reserve Merlot Ho! Ho! på hylderne. Der er også rensdyr-vin og en mistelten-vin, og naturligvis har flaskerne en julesang trykt på bagetiketten, ligesom de allerede fra producentens side er pakket ind, så den ligner julegaver.
Helt så julet som tidligere år er det dog ikke - ganske enkelt fordi man i år ikke har særligt store problemer med at komme af vinen.


Drikkeværdige vine - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet drikkeværdige i den forgangne uges tid. Men lad os også lige gøre opmærksom på, hvad VinAvisen selv har prøvesmagt. Ugens gode vine finder du ved at klikke her med musen: Ugens fund: De bedste vine.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Frederiksborg Amtsavis (ved Jens O. Kristiansen):
* Plaisir de Merle Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1996, rødvin til 109 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00).
* Krug Champagne i flere prislag fra Rémy Danmark (tlf.: 39 16 06 00).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Trio Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 60 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Trio Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Puerto Alto, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 60 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Trio Merlot, Concha y Toro, Puemo, Rapel Valley, Chile 1997, rødvin til 60 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Evo Crianza, Tempranillo/Cabernet Sauvignon/Merlot, Bodegas Guelbenzu, Navarra, Spanien 1995, rødvin til 89 kr. fra DZ Wine (tlf.: 44 84 44 33).
Aalborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Ruby Port, Niepoort, Portugal, portvin til 70 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Late Bottled Vintage Port, Niepoort, Portugal, portvin til 120 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Hacienda Monasterio, Ribera del Duero, Spanien 1995, rødvin til 150 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Vigneti Casterna, Pasqua, Valpolicella Classico, Italien 1995, rødvin til 49 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00).
Vinbladet (ved Peter Winding):
* Castillo de Monjardin, Cabernet Sauvignon Reserva, Navarra, Spanien 1994, rødvin til 90 kr. fra Laudrup Vinimport (tlf.: 39 76 39 56).
* Chivite Colección, Tempranillo/Merlot Reserva, Navarra, Spanien 1994, rødvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Palacio de la Vega Crianza, Tempranillo/Cabernet Sauvignon, Navarra, Spanien 1995, rødvin til 45 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
* Evo Crianza, Tempranillo/Cabernet Sauvignon/Merlot, Bodegas Guelbenzu, Navarra, Spanien 1995, rødvin til 89 kr. fra DZ Wine (tlf.: 44 84 44 33).
* Côtes-de-Ventoux, Delas, Frankrig 1996, rødvin til 50 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Tatachilla Cabernet Sauvignon/Shiraz, South Australia 1997, rødvin til 56 kr. fra Erik Sørensen.
* Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sycamore Canyon, Californien 1995, rødvin til 85 kr. hos Skjold Burne og Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Albariño d’Fefinanes, Rias Baixas, Spanien 1995, hvidvin til 76 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Reserve Shiraz, Haselgrove, McLaren Vale, South Australia 1997, rødvin til 159,75 fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Botrytis Sémillon Reserve, Haselgrove, McLaren Vale, Australien 1997, sød hvidvin til 79,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Cabernet Sauvignon/Merlot, Brampton, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 79 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Chardonnay, Brampton, Stellenbosch, Sydafrika 1997, hvidvin til 79 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Sauvignon Blanc, Brampton, Stellenbosch, Sydafrika 1997, hvidvin til 79 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Spanna, Dessilani, Colline Novaresi, Italien 1995, rødvin til 65 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Lochera Riserva, Dessilani, Fara, Italien 1993, rødvin til 123,50 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Caramino Riserva, Dessilani, Fara, Italien 1993, rødvin til 123,50 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Côte de Rouffach Riesling, Gaentzbrunnen de Pfaffenheim, Rieflé, Alsace, Frankrig 1995, hvidvin til 96 kr. hos Østerberg Vin-import (tlf.: 56 15 00 08).
* Côte de Rouffach Gewurztraminer, Bergweingarten de Pfaffenheim, Rieflé, Alsace, Frankrig 1995, hvidvin til 96 kr. hos Østerberg Vin-import (tlf.: 56 15 00 08).
* Bodegas Norton, Malbec, Argentina 1995, rødvin til 44,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Marques de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1994, rødvin til 65 fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Prado Enea Gran Reserva, Muga, Rioja, Spanien 1989, rødvin til 169 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 39 76 39 56).
* Teófilo Reyes, Ribera del Duero, Spanien 1996, rødvin til 159 kr. fra Vino Tinto (tlf: 87 10 06 09).
* Château Fombrauge, Grand Cru, Saint-Émilion, Frankrig 1995 og 1996, rødvin til 100 kr. fra Hans Just (tlf.: 35 26 72 00).
* Hacienda Monasterio, Ribera del Duero, Spanien 1995, rødvin til 150 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Chardonnay, Ernest & Julio Gallo, Sycamore Canyon, Californien 1995, hvidvin til 85 kr. hos Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Weingut Hans Igler, Cabernet Sauvignon, Deutschkreutzer, Østrig 1995, rødvin til 125 kr. fra Østrigsk Vinimport (tlf.: 86 83 61 62).
* Weingut Johanneshof Reinisch Cabernet Sauvignon, Thermenregion, Østrig 1995, rødvin fra Østrigsk Vinimport (tlf.: 86 83 61 62).
* Sämling 88, Eiswein, lang, Østrig 1994, sød hvidvin til 140 for ½ flaske fra Østrigsk Vinimport (tlf.: 86 83 61 62).
* Campofiorin, Ripasso, Masi, Italien 1995, rødvin til 89,95 kr. fra Bilka og Føtex.
* Toar, Masi, Rosso del Veronese, Italien 1995, rødvin til 119,50 kr. fra Bilka.
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Domaine l’Arjolle, Cuvée Arjolle, Midi, Frankrig 1997, rødvin til 49 kr. fra Viognier (tlf.: 66 12 59 91).
Børsen (ved Mette Kryger):
* Beringer Fumé Blanc, Appellation Collection, Napa Valley, Californien 1996, hvidvin til 99 kr. fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
* Beringer Chardonnay, Appellation Collection, Napa Valley, Californien 1996, hvidvin til 140 kr. fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Cuvée Antique, Cave de Cairanne, Côtes du Rhône, Frankrig 1995, rødvin til 78 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Hoppenburg Chenin Blanc, Sydafrika, hvidvin til 29,95 kr. fra Danisco Peter F. Heering (tlf.: 62 21 21 48).
* Santa Cabas Cabernet Sauvignon, Reserva Especial, Maipo Valley, Chile (uden årgang), rødvin til 37 kr. fra Danisco Peter F. Heering (tlf.: 62 21 21 48).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Château La Baronne, Corbières, Frankrig 1996, rødvin til 49,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Mona Lisa, Castello Vignamaggio, Chianti Classico, Italien 1994, rødvin til 140 kr. fra Oxfeldt Vinimport (tlf.: 33 11 28 27).
* Cuvée Flamme, Gratien & Meyer, Frankrig, mousserende vin til 80 kr. fra Nicolai Larsen Vinimport (tlf.: 46 32 24 01).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Clos Floridene, Denis Dubourdieu, Bordeaux, Frankrig 1996, hvidvin til 125 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Domaine de Fontenille, Côte du Luberon, Frankrig 1995, rødvin til 55 fra Le Domaine (tlf.: 46 36 03 64).
* Moscato d’Asti, Cascinette, Vietti, Piemonte, Italien 1997, sød hvidvin til 89 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Botrytis Sémillon Reserve, Haselgrove, McLaren Vale, Australien 1997, sød hvidvin fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Muscat de Saint Jean de Minervois, Vignerons de Septimanie, Languedoc, Frankrig, sød hedvin til 69 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre, Jurançon, Frankrig 1996, sød hvidvin til 80 for ½ flaske fra Løgismose Vin (tlf.: 33 32 93 32).
* Muscat de Beaumes-de-Venise, Domaine de Durban, Frankrig 1996, sød hedvin til 62 kr. for ½ flaske fra Erik Sørensen (tlf.: 33 32 22 03).
* Rivesaltes Ambré, Domaine Piquemal, Frankrig 1982, sød hedvin fra Piaf Vinhandel (tlf.: 86 80 46 40).
* Krohn, Portugal 1985, årgangsportvin til 149 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 33 32 22 03).
* Tokaji Aszú, 5 puttonyos, Fèvre, Ungarn 1988, sød hvidvin til 120 kr. for 50 cl hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Setúbal 20 år, Fonseca, Portugal, sød vin til 199 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
* Masi, Recioto della Valpolicella, Veneto, Italien 1995, sød rødvin til 195 kr. hos Italiensk Vinhus (tlf: 35 43 47 49).
* Pinotage, Kanonkop, Stellenbosch, Sydafrika 1995, rødvin til 79 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20 og aftal nærmere.

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne. Den kan være interessant at studere, selv om prissvingninger først slår igennem langt senere; men for rigtigt at forstå statistikken må man være klar over en række ting, som vi har gennemgået i uge 46 - klik på linken med musene og læs!

Årgang 1997
Uge 44
Uge 46
Uge 47
Uge 48
Uge 49
Bordeaux rouge
9.750
9.500
9.500
9.500
9.500
Bordeaux supérieur
11.500
10.750
10.750
10.750
10.750
Côtes de Bordeaux
11.000
10.750
10.750
10.750
10.750
Saint-Émilion
18.000
18.000
Sauternes
38.500
38.500
38.500
Bergerac rouge
8.000
Bergerac sec
4.250
4.150
Bergerac moelleux
7.000
Monbazillac 1996
15.000
15.000
14.500

Årgang 1998
Uge 44
Uge 46
Uge 47
Uge 48
Uge 49
Bordeaux rouge
9.250
8.750
8.750
8.750
8.750
Bordeaux blanc
6.000
6.000
6.000
6.000
6.250
Graves sup.
10.000
10.000
10.000
10.000
10.000
Entre-deux-Mers
6.450
Bergerac rouge
7.000
7.000
6.900
7.100
Bergerac moelleux
7.250
5.100
5.100
5.100
Bergerac sec
4.250
Duras rouge
7.100
7.100
7.100
Duras blanc
4.250
4.250
4.150
Vin de table
21
21
20,50
21

Prisen for vin de table er i francs pr. degré/hecto. Dvs. at en vin, der fx holder 12 procent alkohol, koster 21 x 12 FF pr. hektoliter - med de i uge 46 nævnte ekstraudgifter og begrænsninger.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedste vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Godkendt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er indtil nu optaget følgende vine:
Mousserende vine
* Torre del Gall, Cava, Penedès, Spanien til 59-65 kr. fra Better Brands (tlf.: 47 33 99 99).
* Il Vignale, Prosecco, Vino Frizzante del Veneto, Italien 1997 til 49,95 kr. hos Irma.
Apéritif
* Martini Extra Dry, Martini & Rossi, Italien, vermouth til 42,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Hvidvine
* Zona Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 50 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Orvieto Secco, “San Egidio”, Trappolini, Orvieto, Italien 1997, hvidvin til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Jacob's Creek Sémillon Chardonnay, Australien 1997 til 50 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
* Lindemans Bin 65 Chardonnay, South Eastern Australia 1998 til 39,95 kr. hos Bilka, Føtex og Netto.
* Marques de Monistrol, Chardonnay, Penedès, Spanien 1997 til 49,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Santa Digna Sauvignon Blanc, Miguel Torres, Curicó Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Rødvine
* Cono Sur Reserve, Cabernet Sauvignon, Chimbarongo, Viña Cono Sur, Rapel Valley, Chile 1997 til 69,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Châteauneuf-du-Pape, Domaine des Remparts, Frankrig 1996 til 89,50 kr. hos Irma.
* Côtes-du-Ventoux, “Escarlate”, Delas Frères, Frankrig 1997 til 56,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Elsa, Malbec, Valentin Bianchi, San Rafael, Argentina 1995 til 59,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Farina, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1994 til 75 kr. hos Fakta.
* Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1993 til 175 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Mavrud, Perushtitza, Bulgarien 1993 til 34,95 kr. i Føtex og Bilka.
* Muriel Reserva, Rioja, Spanien 1991 til 79 kr. fra DZ Wine / Erik Troels-Smith (tlf.: 44 84 44 33 og 75 71 16 00).
* Plaisir de Noël, Gabriel Meffre, Vin de Pays d’Oc, Frankrig (uden årgang) til 42,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Sycamore Canyon Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sonoma County, Californien 1996 til 85 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Torres Sangre de Toro, Penedès, Spanien 1996 til 44,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
* Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon / Merlot, Central Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Palacio De La Vega Cabernet Sauvignon Reserva, Navarra, Spanien 1994 til 82 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
Hedvine
* Pinet, Pineau des Charentes, Frankrig til 85 kr. fra World Brand (tlf.: 39 27 02 01).

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk