Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 1998

Vin-aktuelt i uge 51
14. - 20. december

VinAvisens første jubilæum
Med dette nummer af VinAvisen kan vi fejre et lille jubilæum. Dette er nemlig nummer 25 af nyhedsbrevet “hver mandag morgen til alle, der køber og sælger vin”.
Siden starten i august har vi haft en pæn tilgang af læsere: Hver dag er der i snit cirka 200 vininteresserede mennesker, som er inde og læse nyheder, dvs. cirka 1400 om ugen. Mange trykte vinblade ville såmænd være glade for så stort et oplag!
En hel del læsere er også interesserede i at få tilsendt vores løbeseddel som en reminder hver mandag. For øjeblikket sender vi løbesedlen ud til 360 e-mail adresser, og hver dag får vi i snit fem-seks nye tilmeldinger. Så det kan kun gå den rigtige vej.
Og bare vent: Om få uger lancerer vi en ny og yderst nyttig service!

FDB vinindkøb strammer op
Som nyudnævnt gruppechef for FDB’s vinindkøb er Erik Larsen ansvarlig for en tredjedel af al den vin, der drikkes her i landet og dermed den, der har størst indflydelse på, hvad forbrugerne skænker i glasset.
Ifølge en artikel i Aalborg Stiftstidende har hver enkelt FDB-kæde hidtil besluttet, hvilke vine de ville sætte på hylderne. Fremover vil vinene til LokalBrugsen, Dagli’Brugsen og OBS! blive valgt centralt.
Samtidig skal sortimentet forenkles. Der vil blive færre varenumre, og man vil lægge mere vægt på det prisområde, hvor de fleste køber vin, dvs. mellem 30 og 50 kr.
For øjeblikket forhandles der med leverandørerne, og det er målet at koncentrere indkøbene på nogle færre producenter og udnytte de større indkøb til at opnå lavere priser. Konkret vil det fx resultere i flere tilbud af typen “tre for en hund”.

Overlever det toldfrie salg alligevel?
I 1991 vedtog EU’s medlemslande enstemmigt at afskaffe det toldfrie salg, og den 1. juli er det slut.
Eller er det? Nu taler man om at omstøde beslutningen eller i hvert fald lade salget fortsætte i endnu fem år, som den tyske kansler Gerhard Schröder har foreslået.
Op til weekenden diskuterede EU’s stats- og regeringschefer spørgsmålet under deres møde i Wien. De store lande, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Spanien, vil bevare det toldfrie salg. De små lande, Danmark, Holland, Belgien og Østrig, holder fortsat fast på beslutningen om at stoppe, mens italienerne overvejer.
Hos de nævnte lande synes der at være en vis opblødning på vej, men Poul Nyrup Rasmussen står (foreløbig) fast, og økonomiminister Marianne Jelved synes urokkelig.
Men vil Danmark virkelig nedlægge veto og hindre de andre lande i at omstøde beslutningen? Vi vil i hvert fald ikke blive populære ude i den store verden.
I første omgang enedes man om endnu en gang at se på problemerne og senest inden udgangen af marts at nå frem til en løsning, herunder muligheden for en forlængelse af det toldfrie salg.

Godt år for Vingaarden
Vingaarden i Odense melder om et flot regnskab for 1997/98 med en omsætning på 646 millioner kr. inkl. afgifter og et rekord-overskud efter skat på 21,4 millioner kr. Vingaarden har 190 medarbejdere.
Ifølge en artikel af Dennis Lindgaard i Fyens Stiftstidende har Vingaarden - sammen med et andet Carlsberg-selskab, Bryggeriet Falcon, i august overtaget det stockholmske vin- og spiritusfirma Göte Anderson & Co., hvis årsomsætning ligger på 100 millioner kr. før afgifter.
For indeværende år forudser den administrerende direktør, Peter Sanggaard, et resultat som sidste år, idet han tager højde for ophøret af det toldfrie salg og dermed en halvering af Vingaardens salg i denne sektor på 90 millioner kr.
Ifølge avisen regner Peter Sanggaard med, at bortfaldet af det toldfrie salg vil medføre en stigning i grænsehandelen, hvilket han ikke er så begejstret for. Det vil gå ud over Vingaardens salg til danske basiskunder i detailhandelen. Han ønsker derfor et uændret toldfrit salg - som der jo netop også tales om i disse dage fra flere sider.


ANNONCE


Danskerne kan skam også
lave perlende vin
Læs om et danskejede slot, der netop nu lancerer en perlende Crémant i en meget fornem kvalitet - en ædel vin, skabt til at blive nydt, når noget skal fejres eller markeres.



Ole-Jørgen Larsen fylder 60
I dag, mandag, kan en kendt dansk vinpersonlighed fejre fødselsdag: Ole-Jørgen Larsen, siden 1980 direktør i Kund Jørgensen / Kjær & Sommerfeldt, fylder 60. Reception i dag kl. 11-14 i Gammel Mønt 4 i København.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet hjælper dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen sendt direkte til egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme domaine (navnet efter snabel@’et), er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes hos Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20.

Ugens fund: De bedste vine
Hidtil har VinAvisens fund af gode vine stået på en www-side for sig. Af hensyn til læsere, der får nyhederne sendt direkte pr. e-mail (se ovenfor), vil vinene fremover blive omtalt på selve nyhedssiden. Til denne uge har vi fundet disse fire vine, der er værd at skænke i glassene:

Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1996
89,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
For fjerde gang har Prins Henrik selv stået for vinificeringen og tapningen af sin rødvin, og det er bestemt noget, han og hans medarbejdere er gode til. Vinen er fortræffelig, og den er lettere og mere elegant end de muskuløse vine, man traditionelt forbinder med Cahors. Den har en god frugt og fin sødme, og den er afrundet og drikkeklar allerede nu. Men den kan også sagtens ligge fire-fem år endnu.

Corbières Vieux, Corbières, Frankrig 1995
49 kr. (på tilbud 45 kr.), La Maison Sevino, tlf.: 49 70 49 36
Hvor er dette altså en glimrende rødvin! Den er lavet på druerne Carignan og Cinsault på et kooperativ 20 km fra Narbonne nede ved Middelhavets kyst, og den er en rigtig madvin, dejlig fyldig og frugtagtig med mange facetter i smagen. Den har en ret kraftig bouquet, en let sødme, tilpas syre og lang eftersmag. En elegant og velplejet vin.

Barbaresco, Stefano Farina, Italien 1994
119 kr. (på tilbud 109 kr.), La Maison Sevino, tlf.: 49 70 49 36
En perfekt og meget lækker rødvin, lige til at drikke nu, men også med potentiale til henlægning i hvert fald i endnu fem-seks år. Den har en ret kraftig bouquet af mørke bær og krydderier og en dejlig, afrundet og harmonisk smag med fyldig frugt og bløde tanniner. Den smukke etiket prydes af en enkelt langstilket rose.

Haselgrove Reserve Shiraz, McLaren Vale, South Australia 1996
159,75 kr., H.J. Hansen, tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11, samt i kæden Vinspecialisten, tlf.: 66 11 83 83
Et brag af en fadlagret rødvin, der fylder munden med en hel frugtkurv - med brombær, kirsebær, pebber, vanille ... Vinen er meget muskuløs - den har et alkoholindhold på 14 procent - men de mange procenter opvejes af den store stofrigdom. Den vil være en glimrende vin til en kraftig kødret, men hvorfor ikke invitere på ost og rødvin og for en gang skyld lade rødvinen spille hovedrollen? Vinen kan drikkes nu, men den kan også gemmes fire-fem år endnu.

Årets 100 bedste vine i Spectator
Hvert år udnævner det amerikanske vinblad The Wine Spectator årets100 bedste vine.
I år blev den bedste rødvin Château Ducru-Beaucaillou, St.-Julien 1995, hvis navn amerikanerne omhyggeligt meddeler udtalen af: dew-crew BOH-kah-yew.
Den bedste hvidvin blev Domaine Laroche, Chablis Les Clos 1996, mens den bedste søde vin var Domaine des Baumard, Quarts de Chaume 1996 (boh-MAR CAR deh SHOME).
Der er som sagt 100 topvine på listen. Her er de tyve allerbedste:
De ti bedste røde
1. Château Ducru-Beaucaillou, St.-Julien 1995
2. Château Margaux, Margaux 1995
3. A. Clape, Cornas 1996
4. Château Clerc Milon, Pauillac 1995
5. Whitehall Lane Cabernet Sauvignon, Napa Valley Reserve 1995
6. Château Calon-Ségur, St.-Estèphe 1995
7. Diamond Creek Cabernet Sauvignon, Napa Valley Red Rock Terrace 1995
8. Argiano Toscana, Solengo 1996
9. Beringer Cabernet Sauvignon, Napa Valley Private Reserve 1994
10. Bodegas y Viñedos Alion, Ribera del Duero Reserva 1994
De ti bedste hvide og mousserende
1. Domaine Laroche, Chablis Les Clos 1996
2. Beringer Chardonnay, Napa Valley Private Reserve 1996
3. Domaine Leflaive, Puligny-Montrachet Clavoillon 1995
4. Jean-Marc Brocard, Chablis Beauregard 1996
5. Kistler Chardonnay, Russian River Valley Vine Hill Vineyard 1995
6. Didier Dagueneau, Pouilly-Fumé Pur Sang 1996
7. Château de Beaucastel Blanc, Châteauneuf-du-Pape 1997
8. Verget, Puligny-Montrachet Les Enseignères 1996
9. Chalk Hill Chardonnay, Chalk Hill 1996
10. La Chablisienne, Chablis Les Fourchaumes 1996

Anmeldelse af lokkevarer?
I torsdags bragte Politiken et læserbrev fra Karin Jepsen i Hellerup, der henviser til, at bladets vinanmelder forrige lørdag (i uge 49) tildelte en vin i Føtex fem stjerner. Vinen ville i uge 50 være på tilbud til en specielt tillokkende pris, men da læseren indfandt sig mandag morgen, var alle flasker solgt allerede om lørdagen.
- Skal Føtex’ forbrugere i fremtiden købe den kommende uges tilbud i indeværende uge, hvis de vil være sikre på at stå med andet end en lang næse? spørger indsenderen.
Vi andre kan jo så spørge, om der ligefrem er et tæt samarbejde mellem avisernes redaktioner og supermarkedskæderne om at bringe omtaler af bestemte vine på bestemte dage, så omtalerne synkroniseres med salget af lokkevarer i bestemte uger? Nej, det kan vi da ikke tro ...

7-Eleven vil sælge mere vin i USA
Den amerikanske kæde 7-Eleven har hidtil haft nogle få vine på hylderne i USA. Nu har man planer om at sælge op til 50 forskellige vine til priser mellem 6 og 15 dollars, i første omgang i 3200 ud af kædens 5600 forretninger i USA og Canada.
70 procent af vinene vil være amerikanske, resten kommer fra lande som Frankrig, Italien og Chile. Og da man især henvender sig til uerfarne vindrikkere, vil man holde sig til druetyper, der er populære i USA, dvs. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc og White Zinfandel, ligesom man vil satse på kendte mærkevarenavne som Beringer, Bolla, Caliterra, Ecco Domani, Turning Leaf, Fetzer, Gabbiano, Kendall-Jackson, Meridian, Napa Ridge, Rivefort de France, Woodbridge, Vina Tarapaca, Korbel, Gallo og Taillan.
Ifølge The Wine Spectator regner vinfirmaerne med at få en stor omsætning, fordi de hos 7-Eleven kommer i forbindelse med et publikum, der ikke er vant til at frekventere almindelige vinbutikker.
Om kæden ville kunne få et lignende salg her i Danmark er et spørgsmål. Vi har jo et langt rigere udbud af vine i vore forretninger og supermarkeder end amerikanerne.

Bordeauxs Bibel i engelsksproget udgave
I uge 46 nævnte vi, at en ny udgave af bogen Bordeaux et ses Vins er udkommet som et uvurderligt redskab. Det fremgik, at bogen er på fransk, og det sætter naturligvis en grænse for interessen.
I fredags udkom imidlertid Bordeaux and Its Wines - den første udgave på engelsk i seksten år - på forlaget John Wiley & Sons i New York.
Bordeaux et ses Vins udkom første gang for 150 år siden med Charles Cocks som forfatter og Editions Ferét som udgiver, og allerede dengang gav “Cocks et Ferét”, som bogen altid er blevet kaldt, en komplet oversigt over samtlige vinproducenter i Bordeaux.

Anbefalede grand cru’er, Médoc 1994
Médocs store klassificerede vine i årgang 1994 er temaet for en smagning i det nye nummer af Decanter.
39 vine blev smagt, og ni omtales som “meget anbefalelsesværdige”. Det gælder slottene Durfort-Vivens og Rausan-Segla i Margaux, Grand-Puy-Lacoste, Pichon-Longueville Baron og Pichon-Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac, Cos d’Estournel i Saint-Estéphe samt Leoville-Barton, Leoville Poyferré og Saint-Pierre i Saint-Julien.

De søde vine fra Ungarns Tokaji-distrikt
Decanter har også smagt Tokaji i årgangen 1993 og fremhæver ni vine. To får fem stjerner og Decanter Award:
* Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1993, Tokay Kereskedóház.
* Tokaji Aszu 6 Puttonyos Mezes Maly 1993, The Royal Tokaji Wine Co. (import: Scanwine, tlf.: 63 17 18 73).
Og syv er “meget anbefalelsesværdige”:
* Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1993, Chateau Megyer
* Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1993, Chateau Pajzos (import: Otto Suenson, tlf.: 33 14 04 82).
* Tokaji Aszu 5 Puttonyos Betsek, Bojta og Birsalmas 1993 samt Tokaji Aszu 6 Puttonyos Szt Tamás og Nyulaszo 1993, The Royal Tokaji Wine Co. (import: Scanwine, tlf.: 63 17 18 73).

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Bladædende lus på færde i Californien
I sidste nummer af VinAvisen skrev vi om, hvordan man i Californien er ved at få genplantet vinstokkene med rødder, der er resistente over for bladlusen Phylloxera. Men nu er den gal igen, meddeler Wine Market Report. Man har netop fundet en art af Phylloxera, der slet ikke er interesseret i vinstokkenes rødder, men som meget hellere vil spise bladene.
Arten er ikke helt ukendt. Den har hidtil kun levet på vildvin i blandt andet Death Valley, og den er også kendt i Europa, hvor man sprayer imod den, blandt andet med Lindane, et middel, der er forbudt i USA.
Den nye lus angriber ikke de ædle kvalitets-sorter som Chardonnay, Cabernet og Merlot, siger Andy Walker ved University of California, Davis til Wine Market Report. Men den er et problem i de planteskoler, der fremstiller rodmaterialet til de ædle sorter. Man kan jo ikke lave nye planter, hvis lusene straks fortærer bladene på dem.
Forskerne mener, at den nye lus enten har udviklet sig til den bladædende form, eller at den er indført fra et eller andet sted. Andy Walker har forsøgt at fodre den med modne rødder, men dem ville den ikke have. Derimod spiste den gerne unge rødder.
Walker er involveret i et projekt, hvor man sammenligner genetiske fingeraftryk fra lus hentet i 150 forskellige familier over hele verden. Blandt andet vil man prøve at finde ud af, hvordan lusene har kunnet skifte livret i løbet af kun fem-ti generationer.

Nyt vinspil
I Aalborg Stiftstidende anmelder Jørgen la Cour-Harbo et ny vinspil, Vino Mondo, som sælges her op til jul af H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83), og som giver spillerne en seriøs viden om vin. Spillet koster 495 kr.

Skal vinen købes på brød eller på æbler?
Har vi helt glemt, hvor mange lykkelige kombinationer, der findes af vin og ost, spørger Flemming Kyed i Information. Og det har vis vist desværre.
Invitationer på “ost og vin” er næsten forsvundet fra det selskabelige repertoire, skriver han. Moden bevæger sig også i den slags sager i ring, så han vil gerne kunne lokke en og anden nostalgiker med midtlivskrise til at følge sit eksempel: Ost og rødvin!
Flemming Kyed skriver også, at man i vinlandene bruger mottoet: Køb din vin på brød, og sælg den på ost. Og det er jo korrekt, at en god vinsælger serverer ost til vinen, så osten kan maskere vinens eventuelle svagheder. Men er det nu helt rigtigt det med at købe vinen på brød. Vi mener at vide, at man skal gøre det på æbler, idet æblerne modsat osten har det med at afsløre fejl ved vinen. Hvad siger I ude i branchen?

Månedens bedste vinkort
I et par uger har VinAvisen haft sin www-side med Månedens bedste vinkort. Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Drikkeværdige vine - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet drikkeværdige i den forgangne uges tid. Men lad os også lige gøre opmærksom på, hvad VinAvisen selv har prøvesmagt. Ugens gode vine finder du ved at klikke her med musen: Ugens fund: De bedste vine.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Barceló, Castilla y Léon, Spanien 1995, rødvin til 45 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Norton Malbec Reserve, Mendoza Valley, Argentina 1995, rødvin til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Campofiorin, Ripasso, Masi, Valpolicella Classico, Italien 1995, rødvin til 89,95 kr. fra Bilka og Føtex.
* Toar, Masi, Rosso del Veronese, Italien 1995, rødvin til 119,50 kr. hos Bilka.
Den Liberale Presse (ved Niels Ole Madsen):
* Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1996, rødvin til 89,95 kr. fra Amka Vinmport (tlf.: 86 41 96 00).
* Henley Park Shiraz, Swan Valley, Australien 1997, rødvin til 79 kr. i SuperBrugsen.
* Château de la Menestrière, Côtes du Rhône, Frankrig 1996, rødvin til 49,95 kr. eller tre for 110 kr. i Kvickly.
* Laudin Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1996, rødvin til 59,95 kr. eller tre for 119 kr. i Obs!
* Mouton Cadét, Bordeaux, Frankrig, 1996, rødvin til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).* Cuvée Pierre Audonnet, Domaine Piquemal, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 1997, rødvin til 49 kr. fra Piafs Vinhandel (tlf.: 86 80 46 40).
* Domaine Piquemal, Côtes du Roussillon, Frankrig 1996, rødvin til 79 kr. fra Piafs Vinhandel (tlf.: 86 80 46 40).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine du Pegau, Cuvée Reservée, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1995, rødvin til 159 kr. fra A Vinstow (tlf.: 97 21 15 05).
* Guiseppe Brunelli, Amarone della Valpolicella, Veneto, Italien 1995, rødvin til 165 kr. fra Oxfeldt Vinimport (tlf.: 33 11 28 27).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Julià Navinès, Cava, Penedès, Spanien, mousserende hvidvin til 54,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Classique Caroussel, Blanc de Blancs, Frankrig, mousserende hvidvin til 49,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs, Frankrig,
mousserende hvidvin til 69,95 kr. fra
Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
*
Albert Sounit, Crémant de Bourgogne, Brut Prestige, Frankrig, mousserende
hvidvin til 89,75 kr. fra
Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Mas Tinell, Cava Gran Reserva, Penedès, Spanien, mousserende hvidvin til 69,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Varichon & Clerc, Blanc de Blanc, Cuvée Privée, Frankrig, mousserende hvidvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Mateus Signature, Sogrape, Douro, Portugal 1996, rødvin til 110 kr. for 3 flasker i Bilka.
* Rawson’s Retreat, Bin 21, Penfolds, South Eastern Australia 1997, hvidvin til 100 kr. for 2 flasker i Bilka.
* Domaine du Plessis, Côteaux du Layon, Frankrig 1996, sød hvidvin til 80 kr. fra Dan-Wine (tlf.: 70 22 74 74).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1996, rødvin til 109 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Domaine Guicharde, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1995, rødvin til 56 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994, rødvin til 89,95 kr. fra Det franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00).
* Dolcetto d’Alba, Elio Grasso, Italien 1997, rødvin til 85 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne. Den kan være interessant at studere, selv om prissvingninger først slår igennem langt senere; men for rigtigt at forstå statistikken må man være klar over en række ting, som vi har gennemgået i uge 46 - klik på linken med musene og læs!

Årgang 1997
Uge 46
Uge 47
Uge 48
Uge 49
Uge 50
Bordeaux rouge
9.500
9.500
9.500
9.500
9.500
Bordeaux supérieur
10.750
10.750
10.750
10.750
10.750
Côtes de Bordeaux
10.750
10.750
10.750
10.750
Saint-Émilion
18.000
18.000
Sauternes
38.500
38.500
38.500
38.500
Bergerac rouge
Bergerac sec
4.150
Bergerac moelleux
Monbazillac 1996
15.000
14.500
14.500

Årgang 1998
Uge 46
Uge 47
Uge 48
Uge 49
Uge 50
Bordeaux rouge
8.750
8.750
8.750
8.750
Bordeaux blanc
6.000
6.000
6.000
6.250
Graves sup.
10.000
10.000
10.000
10.000
10.000
Entre-deux-Mers
6.450
Bergerac rouge
7.000
7.000
6.900
7.100
Bergerac moelleux
5.100
5.100
5.100
5.250
Bergerac sec
4.250
4.500
Duras rouge
7.100
7.100
7.100
7.100
Duras blanc
4.250
4.250
4.150
4.150
Vin de table
21
21
20,50
21
21

Prisen for vin de table er i francs pr. degré/hecto. Dvs. at en vin, der fx holder 12 procent alkohol, koster 21 x 12 FF pr. hektoliter - med de i uge 46 nævnte ekstraudgifter og begrænsninger.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedste vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er indtil nu optaget følgende vine:
Apéritif
* Martini Extra Dry, Martini & Rossi, Italien, vermouth til 42,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Mousserende vine
* Torre del Gall, Cava, Penedès, Spanien til 59-65 kr. fra Better Brands (tlf.: 47 33 99 99).
* Il Vignale, Prosecco, Vino Frizzante del Veneto, Italien 1997 til 49,95 kr. hos Irma.
Hvidvine
* Zona Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 50 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Orvieto Secco, “San Egidio”, Trappolini, Orvieto, Italien 1997, hvidvin til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Jacob's Creek Sémillon Chardonnay, Australien 1997 til 50 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
* Lindemans Bin 65 Chardonnay, South Eastern Australia 1998 til 39,95 kr. hos Bilka, Føtex og Netto.
* Marques de Monistrol, Chardonnay, Penedès, Spanien 1997 til 49,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Santa Digna Sauvignon Blanc, Miguel Torres, Curicó Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Rødvine
* Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1996 til 109 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Barceló, Viño de Mesa Tinto, Castilla y Léon, Spanien 1995 til 44,75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Cono Sur Reserve, Cabernet Sauvignon, Chimbarongo, Viña Cono Sur, Rapel Valley, Chile 1997 til 69,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Châteauneuf-du-Pape, Domaine des Remparts, Frankrig 1996 til 89,50 kr. hos Irma.
* Côtes-du-Ventoux, “Escarlate”, Delas Frères, Frankrig 1997 til 56,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Elsa, Malbec, Valentin Bianchi, San Rafael, Argentina 1995 til 59,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Farina, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1994 til 75 kr. hos Fakta.
* Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1993 til 175 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Mavrud, Perushtitza, Bulgarien 1993 til 34,95 kr. i Føtex og Bilka.
* Muriel Reserva, Rioja, Spanien 1991 til 79 kr. fra DZ Wine / Erik Troels-Smith (tlf.: 44 84 44 33 og 75 71 16 00).
* Plaisir de Noël, Gabriel Meffre, Vin de Pays d’Oc, Frankrig (uden årgang) til 42,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Sycamore Canyon Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sonoma County, Californien 1996 til 85 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Torres Sangre de Toro, Penedès, Spanien 1996 til 44,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
* Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon / Merlot, Central Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Palacio De La Vega Cabernet Sauvignon Reserva, Navarra, Spanien 1994 til 82 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
Hedvine
* Pinet, Pineau des Charentes, Frankrig til 85 kr. fra World Brand (tlf.: 39 27 02 01).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk