Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann

Vin-aktuelt i uge 9
1. - 7. marts

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Lavere svenske afgifter på vej
Ifølge et TT-telegram, gengivet i Aalborg Stiftstidende, er et stort flertal i den svenske Riksdag klar til at sænke afgifterne på vin og spiritus. Ikke fordi de egentlig har lyst til det - de er jo både svenskere og politikere - men fordi de føler sig tvungne til at nærme sig niveauet i EU.
Hvis ikke vi her i Danmark snart får den længe ventede harmonisering med afgifter og moms i det øvrige Europa, ender det vel med, at vi også skal i gang med en grænsehandel over Øresund - i stedet for blot over grænsen til Tyskland til stor skade for landets økonomi.

Jan Sørensen æresbroder hos Laugsmagistrene
“Laugsmagistrenes ærværdige broderskab”er verdens ældste sammenslutning af vinskribenter, grundlagt i 1955. I tirsdags holdt “brødrene” et af deres møder i Erik af Pommerens riddersal på Kronborg Slot, og i den forbindelse optog de vinhandler Jan Sørensen som æresbroder - en hæder, der gives til vinfolk, som har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats i den danske vinverden.
Laugets oldermand, Jacqueline Jensen, motiverede udnævnelsen med Jan Sørensens store arbejde for - sammen med sin nu afdøde far, Erik Sørensen - at skaffe vine af høj kvalitet til priser, som forbrugerne kan betale. Og ikke mindst fremhævede hun Jan Sørensens meget store viden om vin - en viden, som han som uddannet journalist har forstået at viderebringe i mange artikler og i Erik Sørensens Vinhandels meget detaljerige kataloger.

En god idé til en vinsmagning
Til laugsmagistrenes møde på Kronborg Slot i tirsdags havde hver deltager medbragt en gammel flaske fra egen vinkælder. Flaskerne var omhyggeligt pakket ind i stanniol, og så gjaldt det om at gætte, hvorfra vinen kom, og hvor gammel den var.
Det var en spændende dyst, som i høj grad kan anbefales, hvis andre vininteresserede savner en god idé til en smagning.
Nogle af flaskerne var unægtelig lidt alderdomssvækkede, en enkelt var proppet, men der var også perler imellem, og det var morsomt, hvor tæt nogle af brødrene nåede frem til korrekte gæt.
Overraskende var, at en beaujolais nouveau stadig var i fuld vigør efter fjorten år på flaske. Men den var nu også fra Georges Duboeuf.

Danmarks bedste champagne-vintjener
I sidste uge blev Danmarks bedste champagne-vintjener kåret på udstillingen Tema 99 i Bella Center i København. 25 deltog, og det var en meget hård dyst på viden om champagne og mousserende vine. Vintjenerne kæmpede en hel dag med opgaven, før de tre finalister var klar til at gå på scenen til den endelige finale.
Blandt de cirka 35 spørgsmål, som kandidaterne skulle besvare, var der tre, som vi har lagt ind i VinAvisens quiz i denne uge - klik her med musen for at se dem.
Derefter var der blindsmagning og skriftlige kommentarer til tre vine. Og på scenen skulle de tre finalister gennem den svære opgave at vælge og servere champagne for to gæster på scenen samt kommentere deres valg af champagne til en menu. Den veloplagte konferencier til dette show var den vinkyndige Per Pallesen.
Og hvem vandt så? Det gjorde Henrik Texel, hvis fornemme vinkort fra Krogs Fiskerestaurant netop for tiden anmeldes i VinAvisen - for at se det: klik her med musen!
Deltagerne i konkurrencen var alle medlemmer i Dansk Sommelier Forening (tlf.: 33 96 57 61), og sponsor var Ruinart Champagne.

Fødselsdag med italienske vine
I torsdags fejrede Adriat Vinimport sin tyve års fødselsdag og havde i den anledning inviteret alle sine italienske leverandører til en præsentation af deres vine. Det foregik i et lokale i det nytilbyggede Statens Museum for Kunst (så fik man da også set den Matisse-udstilling), og det var en fornøjelse at konstatere den gennemgående meget høje kvalitet på vinene. Det er ikke så underligt, at italienerne stormer frem i disse år.

Ny partner i Vinens Verden
Steffen Sørensen, der hidtil har været salgsdirektør hos Løgismose Vin og tidligere har været hos H.J. Hansen, er indtrådt som partner i Vinens Verden i Odense. Han får her ansvaret for hotel- og restaurations-sektoren, hvor Vinens Verden ser store muligheder for ekspansion.
Ud over Steffen Sørensen består ejerkredsen af Vinens Verden af Kåre Selvejer og Peter Thuesen, der i løbet af firmaets femårige levetid har nået en årlig omsætning på 38,5 millioner kr.

Håndbog om australsk og newzealandsk vin
På onsdag udkommer håndbogen Australian & New Zealand Wine Industry Directory, og ifølge den åbnede der sidste år 106 nye vinerier down under. Det er faktisk én ny virksomhed for hver gang, der er gået 84 timer!
De fleste af de nye virksomheder kom til i New South Wales og Queensland, hvor antallet af vinerier steg med hele 15 procent. Flest er der dog i Victoria, nemlig 322. Imidlertid er 65 procent af Victoria-vinerierne ret små - de presser under 50 tons druer om året.
The Wine Industry Directory er udkommet hvert år siden 1983. Dengang var der kun 344 australske vinerier. I dag er der 1104, hvoraf 38 er virkelig store - dvs. foretagender, som behandler over 10.000 tons druer om året. De fire største er Southcorp Wines (204.000 tons druer), BRL Hardy (163.000 tons), Orlando Wyndham (112.000 tons) og Mildara Blass (65.000 tons) - tilsammen står de for næsten 70 procent af vine med etiket.
Næsten fire ud af ti vinerier eksporterer; en tredjedel af dem har e-mail, og 127 har egen www-side - ifølge bogen.

Amerikansk vingård fortynder Chanel
Chanel sælger som bekendt parfume og tøj og slips og tasker. Yderligere sælger det berømte firma vin. Det ejer nemlig Château Canon og Château Rauzan Segla i Bordeaux.
Men firmaet ejer ikke vingården Savannah-Chanel i Santa Clara County i Californien. Den er opkaldt efter ejerens to døtre, Savannah og Chanel. Så nu har franske Chanel anlagt sag imod den amerikanske vingård, der anklages for at “fortynde” Chanels indarbejdede mærkevarenavn.
Men det er nu lidt synd for Chanel - altså hende datteren ...

Carl Wandel flytter til Wine Selection
De to vinfirmaer, Wine Selection og Carl Wandel indgår nu i et nært samarbejde. Det sker, når Carl Wandel flytter fra sine nuværende lokaler hos firmaet Hans Just til Wine Selection på Nygårdsvej i København. Samarbejdet omfatter fælles administration og distribution.

Italienske vine fra Australien
Australierne har undersøgt, hvilke druesorter, der er optimalt velegnede til landets klima og jordbundsforhold, og er nået frem til, at australske vinbønder bør interessere sig for en række italienske druer, blandt andet rødvins-druerne Dolcetto, Barbera, Nebbiolo og Sangiovese samt hvidvins-druerne Arneis og Vernaccia di San Gimignano. Så måske får vi om nogle år italienske vine fra Australien ...

Det største antal læsere
Hvem er den danske vinskribent med det største antal læsere? Det er Svend Erik Olsen, der både skriver i fjorten Berlingske Lokalaviser med et oplag på 825.000 og i B.T., hvis oplag er godt 200.000. Flere af artiklerne skriver han sammen med sit livs udkårne, Gitte Hindholm.
Hvis hver artikel læses af bare to personer, har Svend Erik Olsen over 2 millioner (potentielle) læsere.

Han synes ikke, vin er sundt
Som nævnt i uge 7 er amerikanerne på vej til at kunne sætte to udsagn på deres vinetiketter, der fortæller, at vin er sundt.
Men - nu har den republikanske senator Strom Thurmond fra South Carolina bragt sagen op i senatet i et forsøg på at hindre The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms i at give denne tilladelse. Han synes bestemt ikke, at vin er sundt.
Samtidig foreslår senator Thurmond, at afgifterne på vin og spiritus skal tredobles, hvorimod han ikke vil røre ved øllet, som han betragter som “a working man's drink”. Hans lovforslag gik i udvalg.

Languedoc-vine til rimelige priser
Det går godt for Languedoc. Og af tre grunde: Man har efterhånden glemt det lidt dårlige image, som vinene fra Frankrigs Midi har haft. Vine fra Rhône og egnene omkring Middelhavet er kommet på mode. Og prisen på Languedocs vine er rimelig i forhold til andre franske appellationer.
Som regel koster en flaske vin fra Languedoc omkring 17 francs, hvorimod gennemsnitsprisen for en côtes-du-rhône er 21 francs, for en bordeaux 25 francs og for en bourgogne 43 francs.

En vinens by i London
Til maj får London en ny turistattraktion: Vinopolis - en “vinens by” på 10.000 m² i nærheden af Cannon Street metrostationen. Der vil blive en “vin-odyssé” gennem vinens verden, ligesom der vil være restauranter, en vinkælder, en forretning med vintilbehør, vinkurser og flere vinklubber.
Man må håbe, at det bliver en større succes end det ambitiøse, nu kuldsejlede udstillingscenter i Bordeaux.

Bourgogne er mest hvidvin
Høsten i Bourgogne var middel rent mængdemæssigt. I alt blev det til 1,4 millioner hektoliter. Ud af ti flasker bourgogne er mere end de seks hvidvin - og under fire altså rødvin.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk