Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 13
29. marts - 4. april

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder?
Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Michael Broadbent på besøg
I onsdags havde Danmark besøg af en af de virkelig store “vinguruer”, englænderen Michael Broadbent.
Han var inviteret af forlaget Gyldendal, og anledningen var, at hans klassiske bog “Vinsmagning” nu udkommer i en ny og revideret udgave, oversat af Jane Kjølbye og Henrik Oldenburg.
Bogen udkommer først på onsdag, så vi må vente med at anmelde den til i næste udgave af VinAvisen. I stedet kan vi fortælle om et spændende møde, hvor en lang række førende navne i den danske vinverden deltog i en fornem smagning, ledet af Michael Broadbent.
Ædle og vellagrede vine - Langoa-Barton, Giscours, Grand-Puy-Lacoste, Torres Mas la Plana, Lupé-Cholet, Clos de Vougeot, Barca Velha og Hermitage - var selvfølgelig en oplevelse, men det var også en oplevelse at overvære Broadbents gennemgang af vinene. Han holdt faktisk dampen oppe i næsten to timer.
Michael Broadbent er den inkarnerede britiske gentleman, ulasteligt klædt, med et smukt og velpoleret sprog og en charmerende professionalisme, der bygger på mange års optræden i forbindelse med vin og vinauktioner. Og alligevel er han dejligt ukrukket.
- Alle vinskribenter forsøger at beskrive duft og smag, sagde han. - Vi bruger en masse ord. Men i virkeligheden bør vin ikke beskrives. Det burde være nok at skrive: Denneher vin er god. Køb den og drik den!
Der var også et par venlige hip til “hans gode ven Robert Parker”: - Den mand har en umådelig stor indflydelse, og det har desværre ført til, at mange vinproducenter forsøger at ramme hans smag for fyldige og frugtagtige rødvine, der umiddelbart er lette at drikke. På den måde får vi en international stil uden variationer - en stil, som man hurtigt bliver træt af.
Broadbent sluttede af med at fortælle historien om den amerikanske vinmand André Tchelistcheff , der smagte en vin, som ærligt talt var blevet lidt aldrende.
- Den smager som ‘lovemaking to an old lady’ ...
- Det kan faktisk være interessant ...
- Det kan faktisk være en fornøjelse!

Når gravide skal have en lille én
Nu siger Sundhedsstyrelsen, at det er OK, at gravide får en lille én, når de skal have en lille én.
Hidtil har Sundhedsstyrelsens bud være, at kvinder slet ikke må drikke alkohol under graviditeten, men nu er der nye signaler: Det ufødte barn tager ikke så meget skade af alkohol som hidtil antaget, så en enkelt genstand i løbet af et døgn skader ikke.
Men det er stadig ikke nogen god idé at drikke hver dag. Hvis man altså er gravid.

Priserne falder i Bordeaux
De har siddet og lurepasset på hinanden nede i Bordeaux: Hvem meldte først ud med en primeur-pris på 1998-årgangen?
I sidste uge smed Château Cos d’Estournel sit kort på bordet. Slottet udbød 70 procent af sin nye vin til en pris, der ligger 25 procent under prisen på 97-årgangen.
- Jeg har villet genvinde tilliden hos køberne over hele verden, udtaler direktøren for det berømte slot i Saint-Estèphe, Jean-Guillaume Prats til avisen SudOuest. - Vinpriserne er steget meget siden 1996, og vi er kommet i en situation, hvor salget er nede på 30-40 procent af, hvad det var sidste år. Og selv om 98-årgangen er helt i top, har det været nødvendigt at vise, at vi er i stand til at sænke priserne for også at gøre det muligt for vore købere at tjene penge.
Primeur-prisen for en flaske Cos d’Estournel er cirka 260 francs, mens man må betale 350 francs for en 97'er - af langt ringere kvalitet.
Château Cos d’Estournel ejes i dag af familien Merlaut, og vinkøbmanden Jacques Merlaut er ifølge avisen en af dem, der virkelig har fingeren på pulsen. Man forventer, at familiens andre slotte - Gruaud-Larose, Chasse-Spleen, Citran, Haut-Batges Libéral og Ferrière - også vil sænke deres priser. Og andre vil uden tvivl følge efter. Der er god grund til at vente med at købe bordeaux!

Italienske vinhuse frem i første række
I det britiske vinblad Decanters april-nummer giver David Gleave MW sit bud på ti italienske vinproducenter, der ikke alene er ved at komme frem i første række, men som også ser ud til at blive der fremover. Her er navnene:
Allegrini (Veneto), Argiolas (Sardinien), Castello di Brolio (Toscana), Caltrasi (Sicilien), Cesconi (Trentino), Planeta (Sicilien), Podere Luigi Einaudi (Piemonte), Pervini (Puglia), San Patrignano (Emilia-Romagna) og Saladini Pilastri (Marche).

Mange spørgsmål fra vore læsere
VinAvisen er åbenbart ved at blive populær. Vi får hver uge flere og flere spørgsmål fra læserne - ganske enkelt (naturligvis) fordi vi får flere og flere læsere.
Men hvad gør vi, når vi fx får en e-mail som denne: - Kan dere anbefale et nettsted der jeg som norsk forbruker kan kjøpe vin i Danmark?
Eller denneher e-mail: - Jeg bor i Middelfart-området og har den sidste måneds tid ledt efter vinen Farina, Amarone della Valpolicella 1994. Ved I, hvor jeg kan købe den?
Vi har selvfølgelig stor forståelse for både fynboers og monopolplagede nordmænds dybtfølte ønsker, men vi har ikke rigtigt ressourcer til at besvare enkelt-spørgsmål. Og hvilket firma skulle vi egentlig henvise nordmanden til - hvilket firma skulle vi foretrække frem for andre?
Den eneste vej er efter vor mening, at danske vinfirmaer, der gerne vil i forbindelse med det efterhånden store publikum på Internettet, tegner annoncer hos os og får optaget deres vinnavne i vores søgebase - hvilket flere og flere heldigvis også gør.
Så - bare kom denne vej, mine damer og herrer! Snak med vores annoncekonsulent, Janne Gudbjerg, på tlf.: 39 20 64 20.

Australsk overskud af Chardonnay
Er interessen for Chardonnay på retur? På den internationale World Vinefera Conference i Seattle udtalte den kendte australske vinmand Brian Croser fra Petaluma Wines, at Australien for øjeblikket har et overskud af usolgte Chardonnay-vine på 20 procent.
Sikkert foruroligende nyt for de amerikanske vinfolk, der står med i tusindvis af nyplantede Chardonnay-marker, som kun venter på at komme op i fulde omdrejninger.

Mange nye vinmarker i Californien
Hidtil har det været Napa-Sonoma, der var den store vinregion i Californien, men nu haler Central Coast syd for San Francisco ind på det berømte område. I de seneste tre år er der tilplantet så mange nye vinmarker i Monterey, San Luis og Santa Barbara, at det samlede areal er kommet op på 80.000 acres, dvs. 32.400 hektar. Og dermed på samme areal som Napa-Sonoma.
Alene i San Luis Obispo - der er et distrikt, som vi hører mere og mere om her i Danmark - har man i dag 17.000 acres (6900 ha) og vil nå 20.000 acres (8100 ha) inden udgangen af dette år.
Blandt vinfirmaer på banen syd for San Francisco finder vi navne som Wente, Sutter Home, E. & J. Gallo Winery, Kendall-Jackson, Beringer Wine Estates og Robert Mondavi Winery.
- Man kan sige, skrive Wine Market Report, - at det californiske vinland i dag strækker sig fra Santa Barbaras strande i syd og hele vejen op til skovene i Mendocino.

To gode piemontensere
Det britiske vinblad Decanter har afholdt en smagning af 127 Barbera-vine i årgangen 1997, både fra Alba og Asti. To af dem fik fem stjerner og dermed “Decanter Award”, nemlig:
* Maria Gioana, Giacosa Fratelli, Barbera d’Alba, Italien 1997.
* Costamiole, Prunotto, Barbera d’Asti, Italien 1997.

Så mange er i gang med markedsføring på Nettet
Hele 58% af de danske virksomheder med over tyve ansatte markedsfører sig via egen hjemmeside, og endnu 25% planlægger at komme igang i 1999 -meddeler Jubii E-handel Nyt i sit seneste nummer med IDC og Forskningsministeriet som kilde.
Den største barriere for virksomheder (81%) på Nettet er frygten hacking, virus eller anden uvedkommende adgang på deres Net-sites. Dernæst tæller prisen for maskiner og udvikling af sites. Kun under 40% finder det tekniskvanskeligt.
I løbet af 1999 vil op mod 45% af alle virksomheder over tyve ansatte være i stand til at modtage ordrer over Internet. I dag anvender kun lige under 20% denne mulighed.
Over halvdelen af virksomhederne har fremhævet, at for lille et kundepotentiale er en barriere for virksomhedernes anvendelse af elektronisk handel.
I dag bruger næsten 30% af danskerne Internet, og de unge fører an, skriver Jubii E-handel Nyt.

Fortsat sherry og portvin fra Sydafrika
Endelig langt om længe er handelsaftalen mellem EU og Sydafrika på plads. Men det holdt hårdt. Især spanierne og portugiserne strittede imod, fordi man i Sydafrika fremstiller vine med navne som Sherry og Portvin. Nu får sydafrikanerne lov til at fortsætte med det i hvert fald et par år endnu.

To gode chilenere
49 rødvine fra Chile har været i prøveglassene i det britiske vinblad Decanter. De fleste var på druesorten Merlot, mens enkelte var på den ret ukendte drue Carmenère - en drue, der i gamle dage blev dyrket ret meget i Médoc og Graves. To af de 49 smagte vine fik fem stjerner og dermed “Decanter Award”:
* Casablanca Merlot, Santa Isabel Estate, Casablanca Valley, Chile 1997.
* 20 Barrels Merlot, Viña Cono Sur, Chimbarongo, Chile 1998.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk