www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 14
6 - 11. april

Glædelig påske!
Og velkommen tilbage til VinAvisen med en dags forsinkelse - på grund af påsken og alle de herlige solskinsdage.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Overraskende farvel
Dagen efter, at Troels Smith åbnede sit nye shop-in-shop koncept Vinbonden i Allégade 13 på Frederiksberg, sagde salgs- og indkøbsdirektør Malene Smidt sin stilling op.
Siden Troels Smith købte DZ Wine i juli 1998, har Malene Smidt haft ansvaret for at skabe et nyt sortiment til koncernes forskellige aktiviteter og har haft ligeledes haft ansvaret for at få søsat Vinbonden.
Ni måneder tog det, og umiddelbart ser "barnet" ud til at være sundt og raskt - selv om moderen altså nu forlader det.
VinAvisen kender ikke baggrunden for Malene Smidts overraskende opsigelse, og hun ønsker ikke at udtale sig om sagen.
I et tidligere nummer af VinAvisen skrev vi i øvrigt, at DZ Wine havde taget navneforandring til Vinbonden. Dette dementerer Troels Smith. DZ Wine fortsætter som koncernens afdeling, der tager sig af “industrien”. Det er salget til private, der flytter over i Vinbondens regi, og det er tanken, at der efterhånden vil være 25 “vinbønder” landet over.


ANNONCE

Så er det nyeste nummer
af VINBLADET på gaden
Læs det nye nummer, der er sprængfyldt af spændende læsestof og masser af gode vine.


Dansk Bordeaux-slot solgt
Lige før påske blev det danskejede Château Fombrauge i Saint Émilion solgt.
Sælgere var en gruppe af 1200 investorer under navnet Bordeaux Château Invest A/S med ejeren af firmaet Hans Just, Flemming Karberg, som primus motor og hovedaktionær.
Køberen var Château Pape Clément, et selskab under firmaet William Pitters, der er Frankrigs største grossist i vin og spiritus.
Allerede for to år siden gik de danske ejere i forhandlinger med Bernard Magrez, der er direktør for William Pitters, men først nu er man blevet enige.
Château Fombrauge er det største slot i appellationen Saint Émilion med 50 hektar vinmarker og en årlig produktion af 350.000 flasker. I snit er vinbrugene i Saint Émilion ikke større end 12 hektar.
Siden 1987 har de danske ejere ofret millioner på Grand Cru-slottet - og fra 87 til 95 akkumuleret et underskud på cirka 17 millioner kr.
Pris for slottet: 90 millioner francs (13,7 millioner euro eller 105 millioner dkr.).

Med linie 8 til Californien
Mandag før påske gik den københavnske linie 8 til Californien. En del passagerer steg af bussen lidt før, nemlig ved Christiania - de skulle ind og købe hash. Vi andre fortsatte til Base Camp på Holmen - en stor hangar, der i dagens anledning var omdannet til et tempel for californisk vin.
Arrangementet blev forbilledligt afviklet - med hvide duge, veloplagte danskere og amerikanere bag bordene og aldrig en spytteskål længere væk end en mundfuld. Over 600 besøgende stormede hangaren.
Der var i alt 354 vine fra 132 californiske vinhuse, så det siger sig selv, at ikke engang Robert Parker ville kunne klare dem alle. Det er i det hele taget svært at smage vine - virkelig seriøst - når man ikke sidder ned og kan skrive sine kommentarer. Dette var mere en udstilling end en smagning. Vi måtte vælge et mindre antal åvine, og VinAvisens udsendte kan derfor melde, at amerikanerne stadig møder op med aldeles dejlige hvidvine på druerne Sauvignon Blanc og Fumé Blanc (der som bekendt er identisk med Sauvignon Blanc). Her er en liste over dem:
* Bandiera, Sauvignon Blanc 1997 fra Jysk Vinlager (tlf.: 86 42 38 38).
* Beringer Sauvignon Blanc 1997 fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
* Beringer Fumé Blanc, Napa Valley 1997 fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
* Dry Creek Vineyard Fumé Blanc 1997 fra Drueholm Winebrokers (tlf.: 56 87 90 32).
* Gallo Turning Leaf Sauvignon Blanc 1997 fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Gallo Sycamore Canyon Sauvignon Blanc 1996 fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Gallo Barilli Creek Vineyard Sauvignon Blanc 1995 fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* M.G. Vallejo Sauvignon Blanc 1994 fra Troels Smith Vin (tlf.: 75 71 16 00).
* Monteviña Fumé Blanc 1997 fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Renaissance Vineyard Sauvignon Blanc 1997 fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40).
* Robert Mondavi Fumé Blanc, Napa Valley 1997 fra Vingaarden (tlf.: 6317 18 19).
* Schug Carneros Sauvignon Blanc 1997 fra K.B. Vinimport (tlf.: 33 14 99 22).
* Simi Winery Sauvignon Blanc 1995 fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
* Stonegate Sauvignon Blanc 1996 fra Jysk Vinlager (tlf.: 86 42 38 38).
* Wente Vineyards Concannon Sauvignon Blanc fra Hans Just (tlf.: 35 25 40 20).

En klassiker i vinlitteraturen
I onsdags udkom Michael Broadbents bog Vinsmagning - som tidligere nævnt i VinAvisen (Gyldendal, 208 sider, 288 kr.).
Bogen udkom første gang i 1968 og er en absolut klassiker i vinlitteraturen. Vi vil nærmest kalde den uundværlig pligtlæsning, hvis man interesserer sig bare en lille smule for vin.
Nu har Michael Broadbent revideret bogen, og Jane Kjølbye og Henrik Oldenburg har foretaget en letlæst oversættelse til dansk.
I bogen kan man læse om, hvordan man smager, om druesorter, jordbund, klima og lagring, om smagenotater og pointgivning, om karaktertræk ved de forskellige vine, og hvordan vinen behandles og serveres.
Michael Broadbent, der er født i 1927, skrev oprindelig bogen i 1964 som en lille brochure til sine kolleger i det britiske vinfirma Harveys of Bristol. Den blev populær, så han udvidede den, og indtil nu er den udkommet i 40 oplag på mange sprog, blandt andet på japansk.

Gratis vin til maden
Kunne dette mon være en idé for danske restauranter? I USA afviklede man lige før påske “The National Wine Week”, som The New York Restaurant Group i løbet af de sidste tretten år har afholdt to gange om året - i fem byer: New York, Chicago, Las Vegas, Miami Beach og New Orleans.
Ideen er, at vinen til måltidet er gratis! Ja - gratis!
I løbet af de fem dage skænkede restauranterne 400 forskellige vine med så kendte navne som Antinori, Bouchard, Caymus, Opus One, Rosemount og Veuve Cliquot.
Udvalget var forskelligt fra restaurant til restaurant, og hver dag præsenterede man otte-ti nye vine.
Alene i New York-restauranterne blev der trukket 12.000 gratis flasker op.
Der kom naturligvis en masse mennesker, så det var nødvendigt at bestille bord.

Endnu et Bordeaux-slot sat til salg
Det britiske firma Diageo har sat sin eneste Bordeaux-ejendom til salg til en endnu ikke afsløret pris.
Ejendommen er Château Loudenne, det 47 store og ret anerkendte Cru Bourgeois-slot i Médoc, hvor firmaet også har en vinskole.
Diageo er en stor koncern med 85.000 ansatte og en årlig omsætning på cirka 140 milliarder kr. Den virker i over 200 lande med mærkevarer under navne som Guinness, Pillsbury, Häagen-Dazs og Burger King.
Koncernens salg af vin og spiritus er samlet i selskabet United Distillers & Vintners, der står for whisky’erne Johnnie Walker, J&B Rare og Bell’s, gin-mærkerne Gordon’s, Gilbey’s og Tanqueray samt Smirnoff vodka, Hennessy cognac, José Cuervo tequilla, Malibu rom, Cinzano vermouth og Baileys likør.
Efter salget af Château Loudenne vil Diageo kun være ejer af en enkelt europæisk vinproducent, nemlig Crofts & Co., der er et af de ældste britiske portvins-firmaer.

Simi Winery solgt
Det kendte Simi Winery i Californiens Sonoma Valley er blevet solgt. Sælger er den franske luksus-koncern LVMH og køber det store amerikanske firma Canandaigua Wine Co. Pris: 55 millioner dollars.
Simi Winery blev grundlagt for 122 år siden har 80 hektar vinmarker.

Vinverdenes år 2000-problem
Viden om vin er et oplagt emne for den sædvanlige spøg den 1. april, og Fyens Stiftstidende holdt sig ikke tilbage fra at lave en virkelig god aprilsnar med sine læsere.
Avisen meddelte, at også vinens verden har sit år 2000-problem.
- Problemet er de to nuller. De druesorter, der ligger til grund for langt de fleste vine, er genetisk modificeret, så de nedbrydes over tid, udtalte dr.agro. Frederik Kirchwasser til avisen.
Han frygter nu, at vinen til nytår vil glemme, hvor gammel den egentlig er. Enten vil vinen blive til eddike, fordi den tror, at den er 100 år, eller også vil den antage, at den er nyfødt. Dermed bliver årgangsvinen helt ung og ikke bedre end de vine, man kan købe for 20 kr.
Dr. Kirchwasser vil selv drikke sine bedste vine nytårsaften før midnat.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Freiherr Langwerth von Simmern, Hattenheimer Mannberg Kabinett, Halbtrocken, Rheingau, Tyskland 1997
60 kr., Vinhuset, Valdemar Slot, tlf.: 62 22 77 25
Bag Tysklands måske flotteste vinetiket med våbenskjold, vinranker, drueklaser og krøllede bogstaver ligger der nogle herlige hvidvine. Denne her er en af dem - en forfriskende Riesling med en ren smag og en let sødme i den gode tyske halvtørre stil. Og så er prisen egentlig ret rimelig.

Cartlidge & Browwne Chardonnay, Californien 1997
79,95 kr. (69,95 kr. ved 12 fl.), Philipson Wine, tlf.: 45 76 68 88
Hvis man er ved at være træt at Chardonnay-vine med så meget egetræs-lagring, at man nærmest får splinter i tungen, så er her en herlig Chardonnay, til prisen ligefrem fremragende. Hvidvinen har fylde og fedme, men samtidig en ren og frisk smag.

Gran Cermeño Crianza, Toro, Spanien 1995
55 kr., BS Supermarked, Bagsværd, Kirke Hyllinge og Roskilde, tlf.: 38 89 03 33)
Denne rødvin skænker al solskinnet i det nordspanske distrikt i glasset. Den er et muskelbundt af en frugtbombe, men blød og afrundet. Det er en vin til store bøffer og oste, der vil noget. Og den rimelige pris taget i betragtning er vinen et godt køb.

Vista Alegre Late Bottled Vintage Port, Portugal 1994
109,75 kr., Lago Import, tlf.: 54 92 74 00
Vine fra portvinshuset Vallegre er nye på det danske marked. De importeres af Lago i Nakskov, og hele viften er med fra Ruby og Tawny til en 40 Years Old. Vi har smagt en senttappet årgangsportvin, LBV, fra 1994, og den er både sød og blød og meget lækker. Et godt alternativ til den langt mere krævende og dyre årgangsportvin.

Det gyldne Snabel-@
For nogle måneder siden tilmeldte vi VinAvisens www-side i konkurrencen om “Det gyldne Snabel-@” - uden egentlig rigtigt at vide, hvad det gik ud på.
Nu har vi fået en e-mail med dommerkommiteens vurdering, og af denne fremgår det, at indholdet er “over gennemsnittet”, og at interaktiviteten er “virkelig god”. Integration, præsentation og brugervenlighed har man åbenbart ikke bedømt.
I en kommentar skriver dommerkommiteen, at VinAvisen “bærer præg af høj aktualitet. Trods den seriøse indstilling til emnet opleves tekstmasserne mere som egnet for bladform eller til udprint. Til skærm vil de for mange brugere blive anstrengende at læse wall to wall. Nemt opfattelig navigeringsstruktur.”
Tak for skulderklap og løftet pegefinger. Vi skriver åbenbart for mange ord til den lille skærm. Så derfor slutter vi denne uges nyheder - HER!

Nyt i VinAvisens aktivitetskalender
I denne uge har vi lagt oplysninger om denne aktivitet ind i VinAvisens kalender:
10. april: Årets første vinauktion kl. 11 hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner (tlf.: 33 13 69 11).
24. april: Bourgogne-festival kl. 14- 17. Nærmere oplysninger hosVinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62).2. maj: Fransk vinsmagning kl. 17.30 i Vinhuset Doktorbakken i Askeby på Møn. Nærmere oplysninger om denne og efterfølgende smagninger på tlf.: 55 81 61 10.

ANNONCE

Gammelt vinhus
i Rhône-dalen
skaber prestige-vin
Læs om den franske vinmager Christian Aby, der i vinhuset Henry Bouachon har skabt en prestige-rødvin, der nu sælges i Danmark til 50 kr.


Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Riesling Reserve, Clos des Capucines, Domaine Weinbach, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 110 kr. fra Johs M. Klein (tlf.: 35 38 12 11).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Arabesque Sauvignon Blanc, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 1998, hvidvin til 27,95 kr. hos Fakta.
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Yalumba, Barossa Bush Vine Grenache, Australien 1996, rødvin til 95 kr. fra Johs M. Klein (tlf.: 35 38 12 11).
* Baga, Quinta da Fonte Bela, Vinho Regional Beiras, Portugal 1997, rødvin til 59,50 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Amarone della Valpolicella, Venturini, Italien 1994, rødvin til 159 kr. fra Vinmægleren (tlf.: 86 72 53 01).
* Valpolicella Classico Superiore, Venturini, Italien 1995, rødvin til 89 kr. fra Vinmægleren (tlf.: 86 72 53 01).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Justino 10 years Malmsey, Madeira, Portugal, hedvin til 99 kr. hos Bilka og Føtex.VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedse vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

TIL APÉRITIF
* Martini Extra Dry, Martini & Rossi, Italien, vermouth til 42,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Mousserende vine
* Il Vignale, Prosecco, Vino Frizzante del Veneto, Italien 1997 til 49,95 kr. hos Irma.

HVIDVINE
* Brolettino, Cà dei Frati, Lugana, Italien 1997 til 89 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
* Sycamore Canyon Chardonnay, Ernest & Julio Gallo, Sonoma County, Californien 1994 til 85 kr. fra Taster Wine og hos Skjold Burne (tlf.: 43 45 14 22).
* Chateau Tahbilk, Marsanne Unwooded, Victoria, Australien 1996 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Pinot Grigio, I Gadi, Casa Vinicola Bennati, Veneto IGT, Italien 1998 til 49,75 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88).
* Zona Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 50 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Orvieto Secco, “San Egidio”, Trappolini, Orvieto, Italien 1997 til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).

RØDVINE
* Château Ramafort, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 1995 til 129 kr. fra Vinhuset, Valdemar Slot (tlf.: 62 22 77 25).
* Robertson’s Zinfandel, Triangle Selection, Californien til 49 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Château Suau, Cuvée Prestige, Premières C_tes de Bordeaux, Frankrig 1996 til 94,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00 / 40 53 01 61).
* Sycamore Canyon Cabernet Sauvignon, E. & J. Gallo, Central Coast, Californien, USA 1995 til 85 kr. fra Taster Wine og hos Skjold Burne (tlf.: 43 45 14 22).
* År 2000 Vinen, Cabernet Sauvignon Barrancas, Mendoza, Argentina 1997 til 80-90 kr. for en magnum-flaske (150 cl) fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Lar de Lares, Gran Reserva, Tierra de Barros, Spanien 1992 til 75 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 90 18 50 99).
* Rouge Merlot, Sant’ Angelo, Vin de Pays de l’Île de Beauté, Frankrig 1996 til 40 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Cabernet Franc, Casa Vinicola Bennati, Veneto IGT, Italien 1997 til 48,75 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88).
* Masseria del Conte, Rosso del Salento IGT, Italien 1997 til 49,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
* Haselgrove Cabernet/Merlot/Shiraz, McLaren Vale, Australien 1996 til 99,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
* Cono Sur Reserve, Cabernet Sauvignon, Chimbarongo, Viña Cono Sur, Rapel Valley, Chile 1997 til 69,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Janne Gudbjerg, tlf.: 39 20 64 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk