Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 19
10. - 16. maj

Alkoholisme skyldes et særligt gen
Nogle drikker desværre for meget - hvilket har givet alle os andre problemer med skatter, afgifter og løftede pegefingre. Alkoholisme er imidlertid ikke kun et resultat af Bacchus' fristelser. Den ligger i generne. En finsk-amerikansk undersøgelse viser således, at en særlig opbygning af Y-kromosomerne hos mænd i det østlige Finland giver 50 procent større risiko for alkoholisme.
Tillige viser undersøgelsen, at den medfødte tilbøjelighed findes hos finske mænd, der stammer fra Rusland - hvilket måske er en del af forklaringen på, at så mange russere fortaber sig i alkoholens tåger.

Besøg af familierne
I torsdags havde København besøg af familierne - en sammenslutning af tolv berømte vinhuse, der alle er familieejede. Det yngste vinhus er Mondavi, som kun er 62 år gammelt, det ældste er Antinori, som er 614 år gammelt.
I 1994 fandt de tolv familier sammen for i fællesskabet "Primum Familiae Vini" at værne om familiefirmaet som begreb og som en garanti for kvalitet og kontinuitet. Og listen over deres navne stråler da også af kvalitet, tradition og berømmelse:
Antinori (Chianti m.v., Italien), Joseph Drouhin (Bourgogne, Frankrig), Hugel & Fils (Alsace, Frankrig), Paul Jaboulet Aîné (Rhône, Frankrig), Robert Mondavi Winery (Californien, USA), Château Mouton Rothschild (Bordeaux, Frankrig), Egon Müller (Saar, Tyskland), Pol Roger (Champagne, Frankrig), Symington (Portvin og Madeira, Portugal), Torres (Penedès, Spanien) og Vega Sicilia (Ribera del Duero, Spanien).
Under mødet i København skænkede de alle en enkelt vin, og hvilke vine! Det var herlige sager. Ved præsentationen af sin vin sagde Baronne Philippine de Rothschild, at vin er fred; for den, man har delt en flaske vin med, slår man ikke ihjel bagefter. Sandt nok!
Ved en gallamiddag om aftenen på Hotel d'Angleterre bortauktionerede man et fornemt snedkereret møbel med en flaske fra hver af familierne. Hammerslaget faldt ved 80.000 kr., der gik til organisationen Børns Vilkår.

Vin er ikke narko
En professor Roques har lavet en rapport til den franske regering, og i den udnævner han vin til at været et narkotikum. Vinbranchen, der er nødigt ser restriktioner som fx i Sverige og USA, tilbageviser naturligvis professorens sludder. Ifølge dagbladet SudOuest får professoren dog også støtte, nemlig fra producenterne af mineralvand og frugtjuice.

Ikke al champagne bliver dyrere
Som tidligere nævnt er der tryk på salget af champagne. Det bliver simpelt hen ikke til at få ørenlyd for springende propper, når 2000-året oprinder! Dette har gjort, at priserne på de ædle dråber er ved at stige og måske øges med 30-40 procent. Dog har to store champagnehuse, Veuve Clicquot Ponsardin og Moët & Chandon, erklæret, at de i hvert fald ikke vil sætte deres priser op - mere end 4-5 procent.

Sludder og vrøvl om tequila
- Har du hørt, at danskerne foretrækker tequila. På kun et år er den mexicanske brændevin blevet lige så populær som whisky ...
- Sikke noget sludder!
- Jo, det er helt bestemt. Det har stået i Berlingske Tidende. Salget af tequila er steget med 70 procent på kun et år.
Det er korrekt, at det har stået i Berlingske Tidende. Men hvad der stod, var ikke korrekt. Historien bygger på en statistik over importen af spiritus, men denne statistik omfatter i høj grad også toldfrit salg og videre-eksport og giver slet ikke noget billede af, hvad der sælges her i landet.
I alt importeres der næsten 15 millioner liter spiritus, men kun de 5,7 millioner liter bliver i Danmark.
Branchen har et skøn over salget af tequila, og det siger, at der i virkeligheden er tale om en tilbagegang i forhold til 1997 på cirka 12,5 procent. Der sælges kun omkring 120.000 liter tequila, mens der sælges hele 1.600.000 liter whisky. Over tretten gange så meget!
Det er firmaet Better Brands, der i de sidste fire år har aftappet tequilaen José Cuervo for hele Europa og Afrika. Dette giver selvfølgelig en enorm import, men kigger man på reeksporten, er den næsten lige så stor. Forskellen er de 120.000 liter, der bliver her i landet.

Der skal også være råd til cigarerne
I fredags havde A Vinstouw i Herning (tlf.: 97 12 14 16) inviteret gæster fra Bourgogne.
Roger Lassarat, der er borgmester i Vergisson, kom med sine fortræftræffelige hvidvine fra Saint-Véran og Pouilly-Fuissé, mens Francoise og Denis Clair fra Santenay kom med deres lige så fortræffelige rødvine fra Hautes Côtes de Beaune, Saint-Aubin og Santenay.
Begge vinhuse er ret små og ukendte, men alle de seksten vine, vi smagte, var af høj kvalitet og til meget rimelige priser. Nogle af dem var faktisk billige!
Vinene bar præg af, at høstudbyttet pr. hektar er holdt på et ret lavt niveau, så druerne er både sunde og fuldmodne. - Naturligvis opnår vi et vist udbytte, sagde Denis Clair, - vi skal jo have noget vin at sælge. Og der skal også være råd til mine cigarer.
To af de seks vine, der p.t. er til salg i Danmark, anmelder vi nedenfor under rubrikken "Ugens fund".
.

.
Plakat for vinfesten i 1905
En stor vinfest i Schweiz
En af VinAvisens læsere, Mikael Sandersen, er udstationeret i Schweiz og gør os opmærksom på, at man i dagene 29. juli til 15. august afholder en stor vinfest - Fête des Vignerons - som kun finder sted fire-fem gange i hvert århundrede.
Hvis man er i nærheden af byen Vevey i Schweiz i den nævnte periode, vil det sikkert være en god idé at køre omkring, men man skal nok passe på at sikre sig billetter i god tid.
Nærmere oplysninger om festen findes på adressen http://www.fetedesvignerons.ch/default1.htm, hvor teksten er på fransk.
Her fremgår det, at der er flere fester à to dage med parader, korteger, banketter, optræden, dans, musik og sang. Blandt andet vil der blive optræden i dragter fra de forskellige fester siden 1791.

Her er vinlandenes markedsandele
Hvert halve år udsender Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) en række statistikker over salget af vin og spiritus. Heraf fremgår det blandt andet, at det banderolerede salg af vin i 1998 lå på 154,9 millioner liter - hvilket vil sige, at hver dansker (inklusive babyer og børn, afholdsmænd og muslimer) drak cirka 40 flasker.
I 1998 fik staten 4319 millioner kr. i alkoholafgifter. Der er 60 millioner mindre end i 1997, hviket blandt andet kan forklares med, at en masse danskere - efter at broen er kommet - kører til Tyskland og tanker op. Til stor skade for dansk erhvervsliv!
Interessant er de forskellige vinlandes markedsandele i Danmark. Her er statistikken for de sidste tre år:
.

.Rækkefølge 1998199619971998
1Frankrig40,8 %43,1 %41,8 %
2Spanien17,6 %20,9 %22,4 %
3Italien9,0 %8,1 %8,9 %
4Tyskland9,2 %7,3 %6,8 %
5Chile5,9 %6,3 %6,4 %
6Portugal4,1 %3,2 %3,0 %
7USA4,1 %3,0 %2,2 %
8Sydafrika2,5 %1,7 %1,8 %
9Argentina0,6 %1,4 %1,5 %
10Australien1,6 %1,1 %1,4 %
11Bulgarien1,7 %1,3 %1,1 %
12Grækenland1,1 %1,1 %0,9 %
13Rumænien0,6 %0,6 %0,6 %
.Øvrige1,2 %0,9 %1,2 %

Også hæder til Ludv. Bjørns Vinhandel i København
I sidste uge skrev vi, at Sigurd Müller Vinhandel har modtaget Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom. Vi burde have nævnt, at den hæderkronede gamle Ludv. Bjørns Vinhandel i København modtog et hædersdiplom ved samme lejlighed. Til lykke med det!
Den mangelfulde nyhed havde vi fra en avisomtale, idet gastronomerne åbenbart endnu ikke har opdaget VinAvisens eksistens og derfor ikke sender os pressemeddelelser.

Pression på danske vinimportører
Nogle danske vinimportører har dårlige oplevelser med visse vinhuse i Bordeaux.
- Hvis I vil have noget af den gode årgang 1998, siger franskmændene, - så må I samtidig tage dobbelt så meget af 1997-årgange (som vi ikke kan komme af med).
Det høflige svar fra dansk side lyder: - I kan tage jeres flasker og stikke dem - øh - tilbage i kasserne!
.
Et godt tip til jer, der skal til Paris
Fra Paris sender to af VinAvisens trofaste læsere, Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen, os et helt utroligt vinkort fra en række små restauranter, der skilter med at have "la Carte des vins la moins chère de France". Og restauranterne "De små Propper" må virkelig være "Frankrigs mindst dyre". Vi haster med at give tippet videre.
Først adresserne i de forskellige arrondissementer:
Les P'etits Bouchons du Ve, 12, rue de l´Hôtel Colbert, 75005 Paris.
Les P'etits Bouchons du VIIIe, 7 rue du Boccador, 75008 Paris.
Les P'etits Bouchons du XVe, 32 boulevard du Montparnasse, 75015 Paris.
Les P'etits Bouchons du XVIIe, 22, rue de la Terrasse, 75017 Paris.
Og så et udvalg af vinene med de usandsynligt lave priser pr. 1/1 flaske:
Taittinger brut champagne, 152 francs (under butiksprisen!)
Château Cantemerle, Haut-Médoc 1994, 151 francs.
Château Haut-Batailley, Pauillac 1993, 193 francs.
Santenay Lacomme, A. Cournu, 1'er cru 1991, 110 francs.
Chablis les Vaudevey, Laroche, 1'er cru 1997, 111 francs.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Château Ksara, Reserve du Couvent, Bekaa Valley, Libanon 1996, rødvin til 69,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
Sjællands Tidende, Næstved Tidende og Vordingborg Dagblad (ved Jens Bjerre Tybjerg):
* Pinot Noir, Dealul Mare, Rumænien 1994, rødvin til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Caramino, Cornaggina og Lochera, Dessilani, Italien 1993, tre forskellige rødvine til 123,50 kr. pr. stk. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* La Valentina, Montepulciano d'Abruzzo Riserva, Italien 1996, rødvin fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk