Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 25
21. - 27. juni

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vinexpo i Bordeaux
Mandag i sidste uge åbnede Vinexpo i Bordeaux - Le Salon Mondial du Vin et des Spiritueux. Det skete ved en ceremoni under forsæde af den franske minister for landbrug og fiskeri, Jean Glavany, og den tidligere premierminister og nuværende borgmester i Bordeaux, Alain Juppé.
I ugens løb har VinAvisen hver dag udsendt et nyhedsbrev fra udstillingen til de 1005 læsere, der efterhånden er kommet på vores løbeseddel-liste (se ovenfor). Alle øvrige læsere kan læse et resumé af de mange nyheder til slut på denne nyhedsside.

Dansk vinhandel i Polen
I Fyens Stiftstidende skriver Ole Frank Rasmussen om vinfirmaet H.J Hansens succes på det polske marked. Det fynske firma har fået leverancen til businessclass i de polske LOT-fly, og fra efteråret bliver det formentlig også H.J. Hansen, der leverer de toldfrie varer til lufthavnen i Warszawa.
Nu overvejer firmaet at åbne en vinhandel, der kan servicere polske og udenlanske firmaer med hang til delikatesser og gode vine. H.J. Hansen har i dag 80 ansatte.

De unge drikker for meget
Ifølge artikler af Trine Munk-Petersen i Berlingske Tidende er alkoholforbruget blandt unge mere end fordoblet de sidste femten år.
Næsten alle femten-årige drikker hver uge, og tre fjerdedele har været fulde en eller flere gange. Det gælder især unge fra hjem, hvor man har råd til et stort forbrug.
Det er ikke så meget vin, de unge drikker. De drikker øl og ikke mindst nogle bolchesøde såkaldte "shots", der er specielt designet til unge smagsløg, og som efter sigende smager rædselsfuldt (vi burde smage dem en dag, når vi ikke har andet at lave).
Skolen, idrætsforeninger og andre fritids- og kulturtilbud er miljøer, der i høj grad præger de unges holdning til alkohol. Det er jo helt almindeligt at kæde sport og kultur sammen med alkohol, skriver Berlingske Tidende. Der er både øl og smøger i omklædningsrummet for slet ikke at tale om Tuborgs Grønne Konceter, hvor øl spiller en betydelig rolle.
Læge Pernille Due, der sammen med mag. scient.pol. Bjørn Holstein har stået for en undersøgelse af de unges alkoholvaner, siger, at man end ikke kan gå i biografen og se en tegnefilm med sin fem-årige datter uden at få smækket en reklame for julebryg lige i synet.

Parker forsvarer sit 100 point-system
I det netop udkomne nummer af det britiske vinblad Decanter er der et langt interview med den amerikanske vinguru Robert Parker. Hans 100 point-system har været stærkt kritiseret, men hertil siger mr. Parker:
- Jeg tror, der er flere grunde til kritikken. For det første er mit system både succesfuldt og populært, og det gør det til mål for kritik. Og for det andet hidrører en stor del af kritikken fra, at systemet har været misbrugt af vinhandelen, især i USA.
- Mange vinhandlere bruger simpelt hen point-tallene for at sælge deres vine - uden at vedføje mine smagsnotater. Og som jeg skriver både på forsiden af mit blad, Wine Advocate,og i alle mine bøger, så er notaterne langt vigtigere end point-tallene.
Robert Parker finder i øvrigt, at der er en vis grad af hykleri i sammenligningen med andre systemer. Folk, der bruger 20 point-systemet anvender ofte halve point og dermed i virkeligheden et 40 point-system, mens Parkers system i realiteten er et 51 point-system, idet han ikke anvender point under 50.
- Når vinhandlere misbruger systemet, siger Parker, - så gør de det naturligvis, fordi de ser en fordel i det. Men i det lange løb er det dumt at gøre det, fordi vinhandlerne overlader ansvaret til vinskribenterne og dermed selv mister troværdighed.
Robert Parker smager mindst 10.000 vine om året, og i løbet af nogle år vil han have smagt en kvart million.

Vinauktion ikke den store succes
Den nylige vinauktion hos Bruun Rasmussen i København var ikke den store succes. De fleste af vinene blev solgt under vurderingen. Således gik to Château Petrus 1947, der var vurderet til 30.000 kr. stykket, for kun 21.000 og 22.000 kr.
Som flere sikkert har set i fjernsynet, udbød man også en komplet samling af de såkaldte regerings-vine fra 1990 med billeder på etiketterne af ministrene i den daværende Schlüter-regering. Vurderingen var på 12.000 kr., men da budene kun nåede 7000 kr., valgte auktionshuset at trække vinene tilbage.

Château Prieuré-Lichine solgt
Den franske Groupe Ballande har købt Bordeaux-slottet Château Prieuré-Lichine i Margaux (4. cru). Det er egentlig et gammelt kloster - et priorat - og det blev i 1952 købt af Alexis Lichine, en af de virkelige berømtheder i vinens verden.
Lichine var født i Rusland før revolutionen, voksede op i Paris, solgte vin i USA, var general Eisenhowers adjudant under krigen og skrev nogle bøger om vin, der er blevet standardværker.
Nu har hans jet-setter søn, Sasha Lichine, solgt slottet, men vil fortsat virke som vinhandler. Køberne, Groupe Ballande, er en gammel fransk vinfamilie, der i forvejen ejer Château du Manoir.

Så er Rhône-dalen bragt i orden
Vi har (lidt for) længe haft på programmet at lave VinAvisens årgangsskema for Rhône-vinene om. Vi var ikke rigtigt tilfredse med, at der kun var ét skema - for der er jo ret markante forskelle på klimaet og vilkårene i den nordlige og i den sydlige Rhône-dal. Derfor har vi nu lavet to skemaer, som du kan se - fx ved at klikke her med musen: Nordlige Rhône eller Sydlige Rhône.

Prisdyk på rød bordeaux
Den almindelige røde bordeaux-vin, uaftappet og som bulk-vin (container, tankvogn) har det skidt. For et år siden kostede den 12.000 francs pr. tonneau (900 liter). I dag er priserne nede i 7000 francs pr. tonneau. Det betyder, at man på markedet kan finde rød bordeaux til under 10 francs pr. flaske.
Det er i øvrigt første gang, at prisen på bordeaux rouge er lavere end prisen på rødvinen fra Bergerac, som i dag sælges for 7200-7500 francs pr. tonneau.
Efter sigende har Bordeaux-folkene banket priserne ned af frygt for den netop afsluttede vinhøst i Australien, der for første gang overstiger 1 million tons druer. Endvidere forudser de en stor høst i Sydfrankrig i dette efterår.


40 år gammel champagne var bedst
Svenskerne går til den med stor alvor - som nu i sidste uge, hvor syv smagere i løbet af tre dage smagte sig igennem 150 flasker champagne, hvoriblandt en Roederer 1928, en Bollinger 1929, en Krug 1928 og en Pommery 1981. Hvorefter de kårede en Billecart Salmon 1959 som den bedste. Af den er der kun tyve flasker tilbage i hele verden, så der er jo tale om virkelig nyttig forbrugeroplysning.
Jamen ... sådan noget kunne vi danskere da aldrig finde på. Vi havde i stedet indbudt alle vennerne til et ordentligt champagnegilde!
Så er der lidt mere ræson - men ikke ret meget - i en smagning, som svenskeren Mats Heiman forbereder. Ifølge WOW FaxNews vil han til næste år indbyde til "The Stockholm Red Millennium Tasting", hvor det er tanken at smage verdens 200 bedste vine i 1990-årgangen.
Om foråret afholdes en kvartfinale, hvor de 200 vine reduceres til 90, og i november afholdes så en semifinale, hvor der udvælges tyve vine til den endelige smagning.
De 200 vine kommer fra hele verden, selv om tyngdepunktet ligger på bordeaux (40 vine) og bourgogne (22 vine). Italien er repræsenteret med hele 53 vine, hvoraf 21 fra Piemonte. De dyreste vine er Château Petrus og Château Le Pin, begge fra Pomerol.
I finalen og semifinalen er deltagerantallet begrænset til 30, og inklusive gourmetmiddage koster det 17.000 skr. pr. næse at være med.

Dansk Vin Center i Avedøre
I fredags indviede Torben Andreasen og Jens Michael Gundersen deres Dansk Vin Center i Avedøre ved København.
Siden 1994 har Jens Michael Gundersen haft sin lille hobbyvingård, "Domæne Bacchus", på stedet. Nu anlægges en 2 hektar vinmark med 7000 vinplanter, og i løbet af tre-fire år regner man med at kunne fremstille en drikkelig vin.
For at få stedet til økonomisk at løbe rundt vil man arrangere rundvisninger i vingården og vinkælderen i Avedøres gamle vandværk, winemakers dinners, vinkurser og smagninger, salg af vinplanter osv.
Nærmere oplysninger om arrangementer fås hos Torben Andreasen, tlf.: 40 74 48 14, og Jens Michael Gundersen, tlf.: 20 94 70 05, e-mail: jens-michael@Forum.dk.

Problemer med damer med blåt hår
I Information skriver Flemming Kyed, hvordan han generer sig for at transportere vinflasker hjem i bussen. Han pakker dem ind i aviser og lægger dem i bæreposer fra respektable forretninger, men alligevel skramler de rundt, så han må indkassere misbilligende blikke fra damer med blåt hår, der er på vej mod Klampenborg og oser af, at de sandelig ikke plejer at køre med bus eller S-tog.
Ak ja, Kyed har sine problemer. Men han har også fundet løsningen på dette problem, nemlig nogle enkle og praktiske net, udstyret med træhåndtag og beregnet til at rumme to, tre eller seks flasker. De fås til henholdsvis 70, 80 og 90 kr. hos ProVino i København (tlf.: 33 16 02 80).

Medaljer til danske vine
Den nye Perle de Seguin, Crémant de Bordeaux, fra familien Carls og Chris-Wines Château de Seguin har fået guldmedalje ved Concours Nationale de Crémant. Den mousserende vin deltog i Frankrigs største samlede konkurrence for crémant'er, og udmærkelsen må siges at være ærefuld for den danske perle.

Også den prestigefyldte vinkonkurrence i Mâcon har hædret det danskejede slot - med en sølvmedalje for Château de Seguin, Cuvée Prestige 1997. Og yderligere var der Mâcon-bronze til Bordeaux Rouge 1998 fra Château de Riveret, som - sammen med slottene Haut Blagnan og Laurent Videau - ejes af familien Carl.
Med disse medaljer har de danske vinbønder passeret medalje nr. 100, siden familien købte Château de Seguin i 1985.




Nyheder fra Vinexpo

Resumé af VinAvisens fem
nyhedsbreve i sidste uge

* Det var tiende gang, verdens største vinmesse løb af stabelen i Bordeaux. På den første Vinexpo i 1981 var der 524 udstillere fra 21 lande og 11.000 besøgende. På udstillingen i år var der 2400 udstillere fra 41 lande og 53.000 besøgende fra 130 lande.

* Der var naturligvis store trafikale problemer omkring Bordeaux-Lac, hvor messen blev afholdt, og alle hoteller var optaget, både i byen og i en stor radius uden om den. En masse besøgende måtte bo i badebyen Arcachon ude ved Atlanterhavs-kysten - ja, der var endog nogle, der måtte helt ned til byen Saint Jean de Luz i baskerlandet, 15 km fra den spanske grænse. Det var en køretur på cirka 170 km fra Bordeaux.

* Efter udvidelsen af udstillingsområdet for nogle år siden blev Vinexpo afholdt i en hal, der er cirka 1 km lang, en supplerende hal samt en række udendørs pavilloner med tolv store producenter af mærkevare-vine - blandt andet fra Baron Philippe de Rothschild og Champagne Laurent-Perrier. I alt var 38.500 kvadratmeter gulvareal taget i brug.

* Hvis man var særlig ihærdig, kunne man smage på cirka 30.000 forskellige vine. Så mange var der på udstillingen. Men Vinexpo er ikke kun vin. Der blev også udstillet spiritus fra cirka 500 firmaer, der præsenterede i alt 2000 mærker.

* I tilknytning til udstillingen var der en helikopter-service, som betjente diverse slotte, blandt andet det danske Château de Seguin. Helikopterne fløj kunder og pressefolk til smagninger på selve slottene. Eneste ulempe var, at helikopterpladsen - le héliport - ligger lidt afsides, da man ikke ønsker messen affolket.

* Under messen var der 200 større programsatte vinsmagninger. Yderligere var der cirka 40 konferencer og seminarer med fagligt indhold.

* Naturligt nok var interessen for årtusindskiftet stor - ikke mindst hos champagnefirmaerne. Men også inden for andre sektorer tænker man i "år 2000-flasker". Blandt blev der udstillet flasker med armagnac og cognac, som er præcis 100 år gammel. En "Armagnac Millennium" kostede cirka 18.000 kr. ... Cognacfirmaet Frapin lancerede en 2000-serie på 2000 flasker, der - naturligvis - kostede 2000 francs stykket. Og Bordeaux-negocianten Jean-Francois Moueix tilbød i et primeur-primeur-salg en kasse med fire store slotsvine - Pétrus, Haut-Brion, Cheval Blanc og Margaux - alle i 2000-årgangen. Druerne til disse vine plukkes først til næste år, men det er åbenbart yderst attraktivt, at der står 2000 på etiketterne.

* På flere stande samlede interessen sig omkring produkter, der er direkte rettet imod yngre og nye vin-forbrugere: Vine på organisk dyrkede druer, spiritus designet til brug i longdrinks osv.

* En god idé synes at være vine, der præsenteres som egnede til specielle retter. Her lades enhver tvivl ude, når forbrugeren skal vælge vin i supermarkedet. Vil vi en dag i de danske supermarkeder se vine, hvor kun det ene ord BØF pranger på etiketten?

* To af konferencerne på udstillingen handlede om alkohol og helbred. Her behandlede man den seneste videnskabelige forskning samt sundhedspolitikken i de forskellige lande. Yderligere var der konferencer om de omsiggribende forfalskninger af vin og spirtus - om fremtiden for professionen som sommelier (vintjener) - samt om stategier for børsnoterede vin- og spiritusfirmaer.

* Over 500 partier vin og spiritus i årgange fra 1899 til 1999 kom under hammeren på en auktion i løbet af vinmessen. Auktionen blev arrangeret af det britiske auktionshus Christie's, og blandt de største vine til salg var en Château Mouton Rothschild 1945, en Romanée Conti 1937, en Château Palmer 1961 og en Château Petrus 1982.

* Byen Bordeaux har tjent mange penge på Vinexpo. Byens hoteller og restauranter fik en ekstra omsætning på 150 millioner francs, hvortil kom 200 millioner francs til alle de andre leverandører - lige fra lufthavnen i Mérignac, der modtager 20.000 ekstra passagerer, til taxaer, trykkerier, skiltemalere, snedkere, gartnere osv. Yderligere omsatte byens handlende for 40 millioner francs. I alt sneg det sig op til 390 millioner francs.

* På messen tegnede der sig et billede af en øget international konkurrence mellem større og større firmaer. På banen er blandt andet Alliance International, et nyt firma oprettet sidste år af det japanske Suntory, samt det californiske firma Wente Vineyards, der er ved at skabe et verdensomspændende net. Ifølge Bordeaux-avisen SudOuest eksporterede Wente til 26 lande, da firmaet første gang ved med på Vinexpo i 1991. I år eksporterer Wente til 140 lande.


* En særlig afdeling på Vinexpo var forbeholdt sommelierne (vintjenerne). Her var der seminarer og smagninger af mere end 1000 vine. Der er i øvrigt tale om en næsten eksplosiv udvikling i branchen, og for øjeblikket er der mangel på kvalificerede folk over hele verden.

* På eksportmarkederne har cognac for alvor mistet sit traditionelle image - undtagen i visse amerikanske kredse, hvor man drikker de dyreste cognac-mærker fortyndet med coca-cola. Går Cognac-distriktet over til produktion af bordvin, vil en gammel tradition forsvinde, og en hel kultur vil ligge i skår.


* Glasfirmaet Riedel var sponsor for Vinexpo, og firmaet leverede de i alt 55.000 glas, som blev brugt i løbet af messens fem dage.


* Under messen lancerede tre vinhuse - Bonny Doon i Californien, André Ostertag i Alsace og Weingut Selbach-Oster i Mosel et manifestet, der hylder Riesling-druen og opfordrer til kamp mod konturløse hvidvine. Vi skriver gerne under.

* Samtidig med Vinexpo afholdt la Jurade de Saint-Émilion sin 800 års fødselsdag med en fantastisk fest. Der var bygget en hel landsby op imod den gamle bymur. Der var festfyrværkeri. Vinbrødrene gik i procession i deres lange røde dragter, og gøglere i middelalderlige kostumer underholdt de tilstrømmende mængder. Ikke mindst en kæmpefugl på stylter og med baskende vinger pådrog sig opmærksomheden.


* Hvert år afholdes der i forbindelse med Vinexpo en stor fest - la fête de la fleur - på et af Bordeaux' slotte.
I år foregik det på Château Pontet-Canét, som mange danskere har besøgt på rejse med De danske Vinrejser. I alt var der inviteret 1650 til gallamiddagen.

* Flere andre store middage har været afholdt under messen. Blandt andet bød vinkommiteen for Graves på en galamiddag for 500 gæster på græsplænen foran Château Malartic-Lagravière. Deltagere beretter, at det var en lidt kold aften. Arrangørerne havde ganske vist opført telte, men de var blevet fjernet igen - for at man kunne se slottet.

* Ved en pressemiddag samlede man hele den vinøse verdenspresse. Cirka 200 deltog på Château Latour, hvor de nye ejere, Monsieur og Madame Pinault, bød på middag. Monsieur Pinault har tjent en masse penge som ejer af stormagasinerne Le Printemp og en supermarkedkæde, og alle var spændte på at se den pressesky slotsejer. Men - desværre - hans madame rejste sig og sagde, at hendes mand desværre ikke kunne komme.


* Til gengæld kunne deltagerne tage den oplysning med sig, at Frankrigs præsident, Jacques Chirac, vil tildele Robert Parker æreslegionen, landets fornemste udmærkelse, der ellers kun gives til krigs- og andre helte. De franske avisers overskrifter var både store og sure, og franske vinfolk gentog den ofte fremførte kritik, at en stor del af den franske vinindustri forlader traditionelle metoder for at tækkes den amerikanske vinguru og hans smagsløg - en proces, de kalder "parkerisering".



Kender du en vinklub?
Som nævnt tidligere har vi her på VinAvisen fået den idé at lave en liste over vinklubber, der er åbne for alle interesserede.
Så dette er en opfordring: Kender du en sådan vinklub, så giv os lige et praj med oplysninger om
* Navnet på klubben,
* Adresse og telefonnummer, hvor man melder sig ind - samt
* Kontingentets størrelse.
Send venligst en e-mail til anker@vinavisen.dk.
Vi bør lige tilføje, at vores liste ikke er åben for kommercielle vinklubber, kun for klubber oprettet på privat initiativ.
Adresserne på klubber, der indtil nu er kommet på vores liste, kan du se ved at klikke her.

Ugens fund: Den bedste vin
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Nederburg Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 1997
47,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En hvidvin med muskler. Men også en meget charmerende og umiddelbart drikkelig vin, der fylder munden med ren og dejlig frugt. Den vil være fortræffelig til sommerens haveparties.

Fattoria Lilliano, Chianti Colli Fiorentini, Italien 1997
65 kr., J.E. Nielsen, tlf.: 66 12 16 88
Detteher er en af de chianti'er, der straks bringer tanken hen på den gode italiensk ristorante med traditionel mad på rødternede duge. Ikke nogen stor og muskuløs vin, men en vellavet og tiltalende ledsager til pasta, bistècce (koteletter) og formàggio (ost).

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Penge og Privatøkonomi (ved Ole Høy Hansen og Christian Peytz):
* Periquita, José Maria da Fonseca, Portugal, rødvin til 29,95 kr. fra Netto.
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Orsan, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1998, rødvin til 62 kr., ved seks flasker: 49,50 kr., fra Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Los Vascos Chardonnay, Colchagua, Chile 1998, hvidvin til 65 kr. hos Vinbonden (tlf.: 75 71 16 00).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Vieux Clocher, Vacqueyras, Rhône, Frankrig 1997, rødvin til 70 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Copertino Riserva, Italien 1996, rødvin til 90 kr. for to flasker i Føtex.
Information (ved Flemming Kyed):
* André Daguin Rosé, Côtes de Saint-Mont, Frankrig 1998, rosévin til 36,75 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
* Vin Gris de Triennes Rosé, Vin de Pays de Var, Frankrig 1997, rosévin til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Doña Paula Cabernet Sauvignon Rosé, Santa Rita, Valle del Maipo, Chile 1998, rosévin til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Tokay Pinot Gris, A. Heinrich, Alsace 1997, hvidvin til 65,50 kr. fra Rislingegård Vinimport (tlf.: 65 97 66 40).
* Riesling, A. Heinrich, Alsace 1997, hvidvin til 59,50 kr. fra Rislingegård Vinimport (tlf.: 65 97 66 40).
Information (ved Flemming Kyed):
* Château Ferran, Côtes de Frontonnais, Frankrig 1997, rødvin til 49 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
De Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Jacquart Brut, Champagne, Frankrig, mousserende hvidvin til 164 kr. i Føtex og Bilka.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk