Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 30
26. juli - 1. august

Stor vinfestival i Helsingør
Allerede nu varmer Helsingør op til efterårets store vinfestival i Frederik d.2.s vinkælder på Kronborg Slot. Arrangør er Helsingør Vinmuseums Forening, og festivalen holdes lørdag d. 25. september kl. 12-18 (vi skal nok minde om den endnu en gang, når vi nærmer os dagen, ligesom vi naturligvis har sat begivenheden i vores aktivitetskalender).
Frederik d.2. (1559-88) var selv en stor vinelsker, og ifølge historien lykkedes ham totalt at tørlægge den rummelige vinkælder under Kronborg. Så det er nærliggende endnu en gang at fylde kælderen med spændende vine.
Af udstillere kan blandt andre nævnes Chris-Wine, H.J. Hansen, Vinens Verden, Them Vinimport og Vinimporten Danmark. Yderligere vil der - både i kategorien rød og hvid - blive kåret henholdsvis en guld-, sølv- og bronze-vinder blandt de præsenterede vine. Kun vine til under 100 kr. kan deltage i denne konkurrence.
Frederik d.2.s vinkælder på Kronborg Slot er normalt ikke åben for offentligheden, så det bliver uden tvivl en stemningsfuld og usædvanlig oplevelse.
Arrangøren - Helsingør Vinmuseums Forening - er en privat forening, dannet med det formål at oprette Danmarks første og eneste vinmuseum i byen. Den er godt på vej til det, og alt overskud fra arrangementet vil gå til dette formål.
Billetsalget til vinfestivalen er allerede indledt gennem BilletNet på posthuset, og pr. person koster det 125 kr. at deltage.

Gen-manipulerede druer
Politiken har bragt et Reuters-telegram, ifølge hvilket tyskerne er gået i gang med genetisk at ændre druesorters modstandsdygtighed mod bakterieangreb. I første omgang sker det med 20.000 gen-manipulerede vinplanter i et eksperiment, der skal løbe i ti år.
Det er Robert Koch-Instituttet og dermed det tyske sundhedsministerium, der står for eksperimentet, der kritiseres stærkt fra miljøside. Projektet kaldes både farligt og af tvivlsom økonomisk værdi.
Ifølge Reuters-telegrammet har Tyskland ført store kampagner imod europæisk import af genetisk forarbejdet majs og andre produkter fra USA.

Ingen ældgamle vindistrikter
Det unge vinfirma i Odense, Vinens Verden, får meget omtale. Tidligere har vi refereret en stor artikel i Fyens Stiftstidende, og nu har Jesper Beenfeldt Nielsen skrevet endnu en artikel i Børsen. Heri skitseres firmaets politik med lave omkostninger, høj omsætning og "good value" (gode køb). Snobberi med kendte navne, imponerende etiketter og ældgamle vindistrikter til høje priser har ikke firmaets interesse.
- Vi har ingen varenumre, der ikke flytter sig, siger den ene af ejerne, Peter Thuesen, til avisen. - Derfor udskifter vi 20-25 procent af sortimentet hvert år. Det betyder, at vi trods vores beskedne størrelse er en stor kunde hos mange af de leverandører, vi arbejder med, og dermed kan få gode forhold.

Sådan er vinmarkedet i Sverige
I
uge 19 bragte vi en statistik over de forskellige vinlandes markedsandele i Danmark. Nu har vi fået de svenske tal for 1998 og kan notere en fremgang på 2,3 procent i forhold til 1997.
I alt importerer Sverige meget tæt på 100 millioner liter vin - hvilket dog stadig er betydeligt under, hvad Danmark kan præstere.
.
.Rækkefølge i SverigeMarkedsandele i SverigeMarkedsandele i Danmark
1Spanien32,9 %22,4 %
2Italien14,0 %8,9 %
3Frankrig12,9 %41,8 %
4Tyskland7,5 %6,8 %
5Chile5,7 %6,4 %
6USA5,5 %2,2 %
7Portugal4,5 %3,0 %
8Australien4,3 %1,4 %
9Sydafrika3,0 %1,8 %
10Bulgarien2,4 %1,1 %
11Øvrige7,5 %4,2 %
....
Og hvad så med Norge?
Vi har også fået nogle tal fra det norske Vinmonopol, som kan fortælle om en stadig fremgang. Der bliver handlet mere og mere vin og mindre og mindre akvavit. Man kan nu notere sig en samlet vinimport på 33 millioner liter, og rødvinen dominerer i forholdet 3:1.

Og hvilket land er så nummer ét? Det er Chile. Sammen med Spanien har Chile 1/3 af markedet. Derefter kommer Frankrig og Tyskland - og alle de andre.

Og med Finland?
Op klokken otte, fuld klokken ni - herlige korte dage ...
Nå, nu skal vi være artige og går straks til de lidt mere tørre facts:
Indtil 1998 lå Finland selv øverst på listen over betydningsfulde leverandører til finnernes vinglas. Det var landets egne frugt- og bærvine, der på forunderlig vis var med i statestikken. Men i 1998 sneg Spanien sig ind foran. I alt importerede Finland 23,4 millioner liter udenlandsk vin i 1998.

Rødvin i sommervarmen
I Frederiksborg Amtsavis kommer Jens O. Kristiansen (Kris) med et råd, som flere af VinAvisens læsere sikkert benytter sig af her i sommervarmen, men lad os bare gentage det. Kris skriver:
Med 28 grader varm rødvin er der kun én udvej for at få rødvinen tempereret, så den er til at holde ud: Ind i køleskabet en timestid eller op i en spand med koldt vand og isklumper. Det er altså ikke synd, men det er synd at lade være.

Floyd i fjernsynet
I Politiken anmelder Helle Hellmann DR2's vinprogram hver fredag ved 19-tiden - det med den engelske tv-kok Floyd - og hun er ikke ubetinget begejstret. Hvis hun skal overleve en tur til, skriver hun, skal det være med en af næste uges vine inden for rækkevidde. Det vil sandsynligvis gøre Floyd lidt rundere i konturen.

Han smager 10.000 vine om året
Louis Illum Honoré, der skriver i De tre Stiftstidender og Jydske Vestkysten, har været på besøg hos Jens Peter Lund, der er vin-indkøbschef hos Dansk Supermarked i Holme ved Århus.
I næsten tyve år har Jens Peter Lund smagt op imod 10.000 vine om året for at kunne udpege de knap 500 forskellige vine, som føres i Netto, Bilka og Føtex. Med et årligt salg på over 40 millioner flasker vin står Dansk Supermarked bag knap hver tredje flaske på de danske middags- og frokostborde, og dermed er Jens Peter Lund den person, som har haft størst indflydelse på, hvad danskerne har hældt i deres vinglas i løbet af 80'erne og 90'erne, skriver avisen.
Udvælgelsen sker sammen med konsulent Jørgen Søborg, og når de to har fundet deres favoritter blandt cirka 30 smagte vine, kører Jens Peter Lund hver eftermiddag forbi vinjournalisten Elisabeth Aagaard, som smager de foretrukne vine blindt. Sammen udvælger de så siden, hvilke vin butikkerne skal føre.

Hørt ved en smagning
Ved en smagning af unge vine direkte fra fad hørte vi denne replik:
- Det er som at se på et Polaroidbillede efter få sekunder: Du har en anelse om, hvad det forestiller, og kan udpege hovedeelementerne. Men detaljerne og de vigtigste elementer må du vente på.


Et spørgsmål fra en læser ...
En af VinAvisens læsere, Morten Skjønnemand, har sendt os en venlig e-mail, hvori han roser vore årgangsskemaer. De er overskueligt stillet op, skriver han, og de er gode at printe ud og have med på indkøb som støtte. Men hvad bedømmes årgangene i forhold til, og hvad er "gennemsnit" egentlig er for noget?
- Umiddelbart ville jeg forstå et gennemsnit som en kvalitetsnorm for det pågældende distrikt: Gennemsnit = en middelgod årgang. Eller sagt på en anden måde (alt skal jo udtrykkes i tal nu): Hvis kvaliteten af hver enkelt
årgang bedømmes i forhold til andre årgange på en skala fra 0 til 10, så er gennemsnittet 5.

- Men i Jeres skemaer er der langt flere årgange over gennemsnit end under! Og middelafvigelsen fra "gennemsnit" synes endda at være større i positiv retning end i negativ.
- Er den positive slagside i skemaerne udtryk for en generelt højnelse af kvalitetsniveauet i disse klassiske distrikter? I så fald er det jo en ret markant tendens.
- Eller er "gennemsnittet" en sammenligning på pris/kvalitet-forholdet for den pågældende årgang over for andre årgange? Man har jo ellers indtryk af, at priserne kun bevæger sig i én retning.
- Eller er en karakter under gennemsnit simpelt hen reserveret til så alvorlige problemer, at I advarer mod køb? Eller noget helt fjerde?
.
..
Disse ni årgangsskemaer er lagt ind på særlige sider (klik på navnene):

Alsace

Bordeaux: Médoc og Graves

Bordeaux: Saint-Émilion og Pomerol

Bourgogne

Nordlige Rhône-dal

Sydlige Rhône-dal

Piemonte

Portvin

Toscana
.

    ... og et svar fra redaktionen
    Dette var, hvad man plejer at kalde "et godt spørgsmål". Men lad os prøve at give et godt svar:
    Forklaringen ligger i, at skemaernes gennemsnit skal ses over et længere åremål. Sammenligner vi de årgange, der aktuelt drikkes, med vinene, som de blev lavet i 80'erne, så er nutidens vine generelt langt bedre. I løbet af de sidste femten-tyve år er der sket en kolossal teknisk udvikling i fremstillingen af vin.
    Dagens vine ligger over det hidtidige gennemsnit - også i dårligere årgange.
    Når vi måske også er lidt tilbageholdende med at anbringe halvdelen af vinene i feltet mellem "Gennemsnit" og "Ringe", så skyldes det også, at mange af vinene under det statistiske gennemsnit jo i høj grad er drikkelige.
    Måske skulle vi fjerne gennemsnit-stregen og flytte de fleste af de røde årstal lidt opefter. Det må vi spekulere over.
    Vore årgangsskemaer er jo en helt ny måde at gøre den slags på, og vi vil stadig kunne forbedre og revidere dem - det er en af Internettets fordele, sammenlignet med de trykte medier.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet alle disse yderst drikkeværdige vine:

Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997
59,95 kr., Føtex
Dette er en rigtig bøf- og ostevin. En blød, fyldig og fadlagret rødvin med god frugt, en let sødme og en lang eftersmag. Dens duft af god vin er både kraftig og dejligt fristende. Den giver løfter, som vinen i glasset indfrier.
    Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994
    Begge årgange til 109 kr., Hela Wine & Spirits, tlf.: 75 54 04 40
    Denne frugtbombe af en vin fås i to årgange, og det er svært at sige, hvilken der er bedst. Måske skal 94'eren ligge et par år endnu, men de er begge drikkemodne nu. Og begge årgange er meget imødekommende. De har en blød garvesyre og fylder munden med sorte bær - solbær, brombær ...
      Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997
      94 kr., Frederiksberg Vinimport, tlf.: 38 19 06 33
      Mont-Redon ejer de største vinmarker i Châteauneuf-du-Pape - plus en mindre vinmark på Rhône-flodens højre bred, i Lirac. Og herfra præsenterer slottet for første gang denne enestående rødvin. Det er et muskelbundt af en rødvin, der vil noget. Den indeholder 14,5 procent alkohol, men de høje procenter holdes i et fast greb af frugten, der fylder munden og dvæler i den lange eftersmag. En herlig vin, der kan drikkes nu, men også gemmes i endnu fem-seks år.


      VinAvisens gyldne etiket
      Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund: De bedste vine", arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
      VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
      Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
      I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

      MOUSSERENDE VINE
      * Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).
      * Bonaval Cava, Bodegas Inviosa, Spanien til 56 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).

      HVIDVINE
      * Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
      * Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
      * Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
      * Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
      * Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).
      * Nederburg Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 1997 til 47,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (26-37).
      * Etchart Torontés, Rio de Plata, Salta, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (24-35).
      * Carmen Chardonnay, Central Valley, Chile 1998 til 57 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
      * Jacob's Creek Dry Riesling, Orlando, South Eastern Australia 1998 til 47,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).
      * Mystic Cliffs Chardonnay, Oak Barrel, Californien 1997 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).
      * Fontenoy Chardonnay, Cruse, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1997 til 47 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (22-33).
      * Jean Geiler Pinot Blanc, Cuvée du Sommelier, Alsace, Frankrig 1997 til 57 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (20-31).
      * Saint-Véran Cuvée Prestige, Roger Lassarat, Bourgogne, Frankrig 1996 til 92 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (20-31).
      * Haselgrove Sovereign Chardonnay, South Eastern Australia 1997 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00). (20-31).

      ROSÉVINE
      * Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
      * Santa Rita, Doña Paula Rosé, Maipo, Chile 1998 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (24-35).
      * Palacio De La Vega Rosado, Navarra, Spanien 1997 til 47 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).

      RØDVINE
      * Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
      * El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
      * Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
      * Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
      * Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
      * Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
      *Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
      * Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
      * Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
      * Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
      * Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
      * Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
      * Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
      * Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
      * Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
      * Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
      * Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
      * Oak Village Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (27-28).
      * Fattoria Lilliano, Chianti Colli Fiorentini, Italien 1997 til 65 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88). (26-37).
      * Villa Torre, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
      * Caroso, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo Riserva, Italien 1994 til 98 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
      * Château des Eyssards, Bergerac, Frankrig 1996 til 48 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
      * Castello Silvio Nardi, Chianti Colli Senesi, Italien 1997 til 67,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
      * Château-Portier, Moulin à Vent, Frankrig 1995 til 77,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
      * Breakaway Grenache/Shiraz, South Eastern Australia 1997 til 68 kr. fra Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (23-34).
      * Raimat Abadia, Costers del Segre, Spanien 1996 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (23-34).
      * Carmen Syrah Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 95 kr., Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
      * Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen (22-33).
      * Santenay 1'er Cru "Clos Genet", Francoise og Denis Clair, Bourgogne, Frankrig 1996 til 122 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (20-31).
      * Palacio de Monsalud, Vino de Extremadura, Spanien 1994 til 49,95 kr. i Iso og SuperStore, import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (21-32).
      * Sirius, P.A. Sichel, Bordeaux, Frankrig 1996 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (21-32).
      * Candidato Tinto "Plata", Consecheros y Criadores, Oyon, Spanien 1995 til 38 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (20-31).
      * Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. fra OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).
      * Haselgrove Sovereign Shiraz, South Eastern Australia 1998 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00). (20-31).
      * Casa do Salgueiro, V.Q.P.R.D. Encostas D'Aire, Portugal 1994 til 35 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65) og Hos Walter (tlf.: 86 34 43 31). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (19-30).

      Eftertryk er tilladt
      Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk