www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 31
2.-8. august

Parkeriserede vine
Det er en kendt sag, at amerikanerne ikke er interesserede i vine, som ikke har opnået en ordentlig score hos Robert Parker eller i den amerikanske vinmagasin Wine Spectator. Man spørger direkte, om vinene er "parkerised" eller "wine-spectorised", og det er dermed en utrolig magt, der ligger hos disse pointgivere.

Vi har hidtil følt, at det helt og holdent var et amerikansk problem, men her ved slutningen af århundredet må vi nok erkende, at vi danskere har taget systemet til os og dyrker det med stor iver.
Forleden dag talte vi med en vinhandler, som godt vidste, at det ville komme, men håbede, at det ikke blev i hans tid.
Indtil for en halv snes år siden var det nok, at man kom ud med et godt produkt til en god pris og oplysninger om jordbund, druesort og lignende. Nu skal der også en god presseomtale til for at gøre køberne interesserede - med point, glas, stjerner og hvad der ellers bliver brugt.
VinAvisen fik bekræftet denne tendens ved endnu et udsagn fra en importør: - God omtale kan rydde lageret på en time. Dårlig omtale har ingen effekt salgsmæssigt, men stor psykologisk virkning i distributionen.

Nu er vin også godt mod mavesår
Igen og igen kommer lægevidenskaben med gode nyheder om vinen fortræffeligheder. Nu mangler vi næsten bare at se beviser for, at indtagelsen af rødvin beskytter mod nedgroede tånegle ...
Sidste nye og glædelige meddelelse leveres af American Journal of Epidemiology, og den slår fast, at et glas vin eller to om dagen tilsyneladende nedsætter risikoen for at bære på bakterien Helicobacter pylori, der er en medvirkende årsag til de fleste mavesår.
Forskerne bygger deres rapport på en undersøgelse af 425 personer, og af personer, der drak mindst ét glas vin om dagen, havde cirka 70 procent lavere risiko for at bære bakterien i maven.
- Man skal dog ikke drikke alt for meget alkohol, advarer forskerne, - så alkoholen giver mavesår ...

Le Rosé du Prince de Danemark
For to år siden præsenterede prins Henrik en hvidvin fra Château de Caïx - en vin, der kun har én fejl, nemlig at der er alt for lidt af den.
Nu er den royale slotsherre også kommet med en rosévin, der dog kun sælges ét sted her i landet, nemlig i SuperBedst's 100 butikker. Vi har set den på tilbud til 49,95 kr.
Den nye rosé aftappes af prins Henriks bror, Jean-Baptiste de Monpezat.

En tradition synes at være brudt
Hidtil har det været Sopexa - det franske landbrugs afsætningsråd - der arrangerede fremstød for fransk vin i Danmark. Denne tradition synes at være brudt med en smagning den 26. oktober, hvor 30 vinproducenter fra Roussillon kommer til København for at præsentere deres vine. Arrangementet organiseres af Reklamebureauet for Roussillon, der er hjemmehørende i Holland.

De slås stadig i cava
De to største spanske cava-huse, Freixenet og Codorniú slås stadig.
Sidste stød fik Codorniú sat ind, da Frexinet i sidste uge af en civildommer i Barcelona fik dom for at have solgt cava, der ikke var lagret i de ni måneder, som cava-reglerne foreskriver.
Codorniú havde anlagt sagen, og dommen - der straks blev appelleret - lød på en erstatning til Codorniú på knap 20 millioner kr. samt 8 procent af overskuddet fra regnskabsåret 1995/96.
Ifølge Jyllands Postens Madrid-korrespondent, Jens Ulrich Pedersen, opgjorde dommeren antallet af de uautoriserede cava-flasker til 18 millioner, svarende til mellem en tredjedel og en fjerdedel af Freixenets årlige produktion.
Cava-krigen mellem de to store vinhuse brød ud i 1996, da Codorniú beskyldte Freixenet for det nu pådømte bedrageri, skriver avisen. Freixenet svarede igen med at beskylde Codorniú for at bruge uautoriserede druesorter og at kunstvande vinmarkerne, hvilket ikke er tilladt.
Domstolen afviste disse beskyldninger, men en dommer i Barcelona har tidligere dømt Codorniú til at ophøre med at bruge matterede flasker. Det har Freixenet eneret på.

Prix d'Excellence til Gallo-Chardonnay
5160 vine fra 30 lande deltog i Vinexpos store konkurrence - en af vinverdenens største og mest prestigefyldte konkurrencer. Heraf fik 274 vine guldmedaljer.
Efterfølgende har man afholdt en særlig smagning, "Civart", af de 274 guldmedalje-vindere, og som resultat af denne smagning var der en særlig "Prix d'Excellence" til E.& J. Gallo Laguna Ranch Chardonnay 1996, som Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22) og Skjold Burne sælger her i Danmark til 159 kr.
VinAvisens smagepanel har tidligere smagt denne vin, og her er vore notater: Herlig hvidvin på den store Bourgogne-drue. En kraftig vin, både i frugt og alkohol (13,9%), men også en meget elegant vin, der har fået lov at lagre på bundfaldet og i små fade af fransk eg.

Næste Vinexpo i Tokyo
Mens vi er ved Vinexpo, kan vi da lige nævne, at den næste Vinexpo afholdes i Tokyo fra den 6. til den 8. juni 2000.
Det er jo kun hvert andet år, der er Vinexpo i Bordeaux. I mellem-året 1998 fandt man på at lave en aflægger i Det fjerne Østen, og denne udstilling blev holdt i Hong Kong. Men næste gang er det altså Japan, hvor vininteressen er eksploderet. I 1996 var forbruget af vin pr. japaner 1,7 liter. I dag ligger det japanske forbrug på over det dobbelte.

Frygten var ubegrundet
Ifølge De tre Stiftstidender og Jydske-Vestkysten har frygten for, at stoppet af det toldfrie salg ville koste tusinder af arbejdspladser, vist sig at være ubegrundet.
Arbejdsløshedskøen er stort set ikke vokset i de områder, hvor mange har været beskæftiget med salg af billige cigaretter og spiritus.

Jancis Robinson i BBC World
En af VinAvisens læsere, Flemming Huess, har venligst gjort os opmærksom på, at BBC World (kanal 27 på kabel-tv) hver fredag aften kl. 22.30 sender Jancis Robinson's udsendelser om vin. De har været vist igennem et par måneder, og nu er der kommet nye på programmet, "Vintner's Tales", hvor Jancis Robinson taler med interessante vinpersonligheder.
I fredags interviewede hun blandt andet John Avery MW fra det store engelske vinfirma "Avery's of Bristol", og hun gjorde det både kompetent og meget charmerende.
I en scene i filmen fortæller en middagsgæst om Johns far, den excentriske Ronald Avery, der grundlagde firmaet. En dag stod han ved vinduet for meget forsigtigt at dekantere en rødvin. Før han var kommet i gang, drejede han imidlertid rundt på hælen med flasken i løftet hånd - og ramte den kvindelig gæst lige mellem øjene. Damen besvimede, men Ronald Averys eneste kommentar var: - Sørens osse, nu har jeg rystet bundfaldet.

Kendt portvins-quinta solgt
En af de gode portvins-ejendomme, den 200 år gamle Quinta da Gricha, er blevet solgt til portvinshuset Churchill's. Den ligger 5 km oppe ad floden fra Pinhão - byen med den kakkel-dekorerede jernbanestation.
Quinta'ens lagares - de store åbne og flade tanke til fodtrædning af druerne - er fra 1852 og meget velbevarede. De vil blive brugt til 1999-årgangen.

Nu er FDB også med
Der bliver heldigvis større og større interesse for at lægge vinnavne ind i VinAvisens søgebase - så vi her på redaktionen ikke får alle de mange spørgsmål om, hvor man kan købe den eller den vin.
Fra og med denne uge ligger alle FDB's vinmærker i søgebasen, så hvis man fx søger på Mystic Cliffs, Coleccion eller Fontanafredda, vil man få at vide, at vinene findes i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, LokalBrugsen og Brugsen - idet visse vine dog kun findes i de største varehuse og supermarkeder.

Nye sommelierer
Dansk Sommelier Forening - den udmærkede sammenslutning af landets dygtigste vintjenere - har afholdt sin årlige optagelsesprøve.
Dumpeprocenten var høj, og kun knap halvdelen af aspiranterne klarede skærene. Her er en liste over dem:
René Hansen, Hotel Randers.
John Larsen, Martin Jespersen og Nikolaj Rud Tobiassen, Restaurant Kirk.
Henriette Hansen, Jeppe Gustavsen og Lars Jensen, Brasserie Le Sommelier.
Christian Jørgensen, Radisson SAS, Gardemoen Hotel.
Kristian B. Thomsen, Restaurant Konrad.
Rune Elkjær, Restaurant Kommandanten.
Henriette Petersen, Top of Town Wine Bar.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet alle disse yderst drikkeværdige vine:

Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998
49,75 kr. (6 for 250 kr.), H.J. Hansen Vinhandel i Odense, tlf.: 63 12 82 00, i København, tlf.: 35 42 43 11 og i Aalborg, tlf.: 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En saftig kom-her-og-drik-mig-vin på Rhône-druerne Syrah og Grenache - en meget venlig og charmerende vin, ret let og umiddelbart drikkelig. Det er en af de rødvine, som alle vil kunne lide.

Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997
99,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En meget typisk californisk hvidvin på Chardonnay-druen, med en ren og kraftig smag og lang, frugtagtig eftersmag. Typisk er også fadlagringen, der her får lov at gøre sig gældende og spiller op til druens frugt.

Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997
99,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Ret let og delikat rødvin på Zinfandel-druen, der jo kan optræde i så mange forklædninger. Her med nogle få procent Syrah og med tilpas diskret fadlagring. Vinen har god frugt, en aroma af sorte bær og pebber og en fin sødme, og den er umiddelbart drikkelig.

S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997
60 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
Vi man have noget ordentlig tysk hvidvin, må man op i et prisleje som dette, men så får man også en vellavet vin. På etiketten udnævnes denne vin til at være "halvtør", men den er nu alligevel ret tør med en rank og frisk syre, der gør den glimrende til mad, mindre som terrasse-bællevin.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).
* Bonaval Cava, Bodegas Inviosa, Spanien til 56 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).

HVIDVINE
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).
* Nederburg Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 1997 til 47,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (26-37).
* Etchart Torontés, Rio de Plata, Salta, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (24-35).
* Carmen Chardonnay, Central Valley, Chile 1998 til 57 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
* Jacob's Creek Dry Riesling, Orlando, South Eastern Australia 1998 til 47,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).
* Mystic Cliffs Chardonnay, Oak Barrel, Californien 1997 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).
* Fontenoy Chardonnay, Cruse, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1997 til 47 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (22-33).
* Jean Geiler Pinot Blanc, Cuvée du Sommelier, Alsace, Frankrig 1997 til 57 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (20-31).
* Saint-Véran Cuvée Prestige, Roger Lassarat, Bourgogne, Frankrig 1996 til 92 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (20-31).
* Haselgrove Sovereign Chardonnay, South Eastern Australia 1997 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00). (20-31).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Santa Rita, Doña Paula Rosé, Maipo, Chile 1998 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (24-35).
* Palacio De La Vega Rosado, Navarra, Spanien 1997 til 47 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).


RØDVINE
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
* Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Oak Village Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (27-28).
* Fattoria Lilliano, Chianti Colli Fiorentini, Italien 1997 til 65 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88). (26-37).
* Villa Torre, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Caroso, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo Riserva, Italien 1994 til 98 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Château des Eyssards, Bergerac, Frankrig 1996 til 48 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Castello Silvio Nardi, Chianti Colli Senesi, Italien 1997 til 67,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Château-Portier, Moulin à Vent, Frankrig 1995 til 77,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Breakaway Grenache/Shiraz, South Eastern Australia 1997 til 68 kr. fra Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (23-34).
* Raimat Abadia, Costers del Segre, Spanien 1996 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (23-34).
* Carmen Syrah Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 95 kr., Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
* Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen (22-33).
* Santenay 1'er Cru "Clos Genet", Francoise og Denis Clair, Bourgogne, Frankrig 1996 til 122 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (20-31).
* Palacio de Monsalud, Vino de Extremadura, Spanien 1994 til 49,95 kr. i Iso og SuperStore, import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (21-32).
* Sirius, P.A. Sichel, Bordeaux, Frankrig 1996 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (21-32).
* Candidato Tinto "Plata", Consecheros y Criadores, Oyon, Spanien 1995 til 38 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (20-31).
* Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. fra OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).
* Haselgrove Sovereign Shiraz, South Eastern Australia 1998 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00). (20-31).
* Casa do Salgueiro, V.Q.P.R.D. Encostas D'Aire, Portugal 1994 til 35 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65) og Hos Walter (tlf.: 86 34 43 31). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (19-30).


Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk