Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 1999

Vin-aktuelt i uge 39
28. september - 3. oktober
.
Når vinen smager af spåner
Lagring af vinen på fade af egetræ breder sig - og det samme gør den billige erstatning, der blot består i, at man hælder nogle ristede spåner af egetræ ned i vinen, mens den lagrer. Det har man blandt andet gjort i flere år i Australien.
Men er der forskel på vinens smag? Smager den bedre, når den har ligget på fad, end når den har ligget på spåner?
Vores svenske partner, WOW Fax News, citerer fra det franske fagblad "Vigne", at det i princippet er umuligt at smage forskel. Et forskningsinstitut i Tours er kommet frem til dette resultat.
Forsøgene viste også, at spånerne tilfører vinen lige så meget struktur og stabilitet som egetræsfadene - dette blev bekræftet af et panel af smagere, der gav samme point til fadvinene som til spånvinene.
Spånernes fortalere mener, at man i dag med moderne teknik - blandt andet via temperaturkontrol og iltning - kan gøre vinene lige så komplekse med spåner som efter den traditionelle metode.
"Fy for Søren", siger de fleste fortsat i Frankig. (Eller "Fy for Severin", for nu at bruge Sørens franske navn). I EU betragtes spånerne stadig som en "aromatilsætning" og er derfor forbudt.
Der gøres dog af og til forsøg med vin de pays-vine i Frankrig, skriver WWW Fax News.

VinAvisen i Navarra og Rioja
Tordenbrag i løbet af natten havde advaret om det inferno, der mødte Navarras vinbønder næste morgen. Med dagens første lys dækkedes himlen af regnskyer, der hang som tunge, mørke dyner. Vinden drev dem i hurtige bølger ud over de tørre jorde, som var krakelerede efter mange ugers tørke.
Det var det værst tænkelige tidpunkt. De grønne druer skulle i hus, men markerne svømmede i leret vand. Høsten blev udsat. Men dagen efter var det atter flot vejr. Jorden var tør de fleste steder. Nu skulle der plukkes.
De første Tempranillo-druer lovede en alkohol-procent på 13. Det tydede godt. - Vi behøvede ikke at foretage nogen "grøn høst" i år, sagde eksportchefen i Bodegas Nekeas, - frosten i april reducerede mængden af druer i tilstrækkelig grad.
I Rioja regner man ikke med at gå i gang før i den første uge i oktober, og her får man en lille, men god høst. Samtidig glæder man sig over de to fantastiske årgange 1995 og 1996, som er i handelen nu.

VinAvisen i Bordeaux
Der var lavtryk i Bordeaux i sidste uge. Ikke kun meteorologisk, men også humørmæssigt. Det styrtede ned, og om mandagen fik markerne i snit mellem 30 og 60 mm regn - på Château Kirwan, som vi besøgte, fik de hele 75 mm. De skulle ellers have været i gang med at høste de blå druer, men det måtte vente.
I Saint-Émilion havde de allerede høstet flere steder - meget mod deres vilje. Haglvejret for et par uger siden havde knust druerne, så der ikke var andet for end lynhurtigt at høste, hvad der kunne reddes. Mange steder var jorden mellem rækkerne af vinstokke sort af knuste og rådne druer.
På Château Beauséjour Bécot fortalte Nathalie Pourquet, at man her kun havde mistet 10 procent af høsten. Nådigt sluppet, men alligevel et betydeligt tab, eftersom hver flaske af den ædle 1. grand cru-vin sælges for 330 francs fra slottet.

Alle mand til druerne
Det er naturligvis nedslående, når vinmarkerne svømmer i regn, og de mange plukkere ikke kan komme i gang.
Der er ganske vist ikke så stor en fare for, at de modne druer bliver alt for saftspændte, og skindet brister. Rødderne er næsten holdt op med at pumpe vand op til druerne. Faren ligger snarere i, at druerne begynder at rådne.
Netop nu er det vigtigt hurtigst muligt at få Merlot-druerne i hus - de er mest følsomme - mens Cabernet-Sauvignon bedre kan vente.
På Château Smith Haut-Lafitte gamblede man på at vente med Cabernet-høsten til i denne uge, og mens vi var på slottet, havde man travlt med at telefonere for at indkalde et fordoblet antal plukkere. Her var det "alle mand til druerne" - i alt 150.
Hvidvinen er i hus, og den bliver af virkelig god kvalitet. Mange steder måler man et sukkerindhold svarende til 13 procent.
I denne uge afgøres det, om århundredets sidste årgang i rød bordeaux skal blive en stor årgang.

Koncentreret vin
På Château Smith Haut-Lafitte fortalte ejeren, den engang så berømte skistjerne Daniel Cathiard, at han netop havde investeret i en "koncentrator" - en maskine, der kan fjerne vand fra mosten, hvis regnen har gjort druerne våde og saftspændte.
- Den maskine gør, at jeg sover lidt roligere om natten, sagde han til VinAvisens udsendte.
Maskinen, der arbejder ved "omvendt osmose", har været brugt på forsøgsstadiet i en halv snes år og er nu blevet godkendt af EU i Bruxelles. Princippet i den er ganske enkelt:
Man fjerner en del af vandet ved at udsætte mosten for tryk. I beholderen er der en slags filter - en membran - der tillader gennemgang af vand-molekyler, mens membranens porer tilbageholder mere end 99,5 % af sukkeret, farvestofferne, garvesyren og smags-elementerne.
Det vand, som trykket presser gennem membranen, er så rent, at man kan vaske sig i det.
Teknikken kræver naturligvis en vis styring og omhu. Blandt andet skal mosten køles ned, så man undgår, at den begynder at gære.
"Omvendt osmose" har bogstaveligt talt ingen indflydelse på vinens smag. Men man fraråder at bruge teknikken til mindre vellykkede vine, idet dårligdomme også koncentreres.
En maskine koster i dag cirka 350.000 dkr. plus årlige udgifter på 25-35.000 dkr.
I et regnfuldt år kan den forvandle en andenklasses vin til en førsteklasses vin, der giver en højere indtægt. Men der bliver naturligvis samtidig en mindre mængde vin at sælge.

Et skatkammer i Virum
I løbet af ganske få uger er det lykkedes den nye "Virum Vinkælder" i Virum nord for København (tlf.: 45 83 99 55) at samle et enestående skatkammer af ædle vine. Vinene opbevares i et særligt temperaturkontrolleret rum og bag glas og tremmer, men man behøver ikke at købe dem for at gå ind og kigge - hvad vi netop har gjort.
Fx ligger der netop nu en Château Latour 1961 i magnum til 40.000 kr., en Château Pétrus 1994 i Impériale (8 flasker) til 49.500 kr. samt en Château d'Yquem 1921 til 25.000 - stadig klar, med en dyb ravgylden farve og for nylig omproppet på slottet.
Endvidere er der en af de Champagne Heidsieck Monopole fra 1917, som man sidste år fiskede op fra bunden af Den botniske Bugt. Denne flaske koster koster 28.000 kr. Men så kan man jo nøjes med en Château Haut Brion 1978 i Impériale til den gode supermarkeds-pris 9999 kr.
De gamle vine har "Virum Vinkælder" købt på auktioner, ligesom man har købt vine fra forskellige boer.
.
    Nyhed i VinAvisen: Ugens vinbillede
    I sidste uge indførte vi noget nyt: Et ugentligt billede hentet fra vinens verden. Klik her for at se denne uges billede i en større størrelse.

Toppost til Malene Smidt
Siden Malene Smidt's pludselige farvel til Troels-Smidt har der være mange spekulationer om, hvor hun ville fortsætte sin vinkarriere. Det er nu en kendsgerning, at hun skal være direktør for Knud Jørgensen - Kjær&Sommerfeldt i København.
På grund af en konkurrence-klausul kan ansættelsen ikke finde sted før den 1. juni 2000. I mellemtiden skal Malene Smidt varetage en række internationale opgaver for den finske Marli-koncern, som ejer Vingaarden og datterselskaber.
Malene vender tilbage til den virksomhed, hvor hun i 1998 blev uddannet til vinkyper. Hun skal afløse Ole-Jørgen Larsen, som selv har ønsket at gå af som direktør.
Jon Andersen og Klaus Berner vil fortsat være ansvarlige for ledelsen af salg i henholdsvis erhverv/privat- og hotel/restaurant-sektorerne.


Vin-giganterne på det danske marked
I Ekstra Bladet Søndag tegner Marie Irgens og John Mynderup lange og grundige portrætter af en række "vin-giganter" på det danske marked. Et ganske kort resumé:
* Taster Wine: Brødrene Ole og Fritz Paustian (49 og 51 år) har siden 1986 stået for Danmarks største, uafhængige, privatejede vinfirma, Taster Wine. Siden 1991 er egenkapitalen i det 53 år gamle firma øget fra godt 60 millioner til over 127 millioner. Sammen med deres søster, Marianne, ejer de to brødre også butikskæden Skjold Burne, ligesom de er engagerede i Tyskland og Sverige.
* Chris-Wine: Brødrene Michael og Gert Carl (46 og 43 år) ejer Chris-Wine og er dybt engagerede i Bordeaux samt i de øvrige nordiske lande. Igennem årene har familien Carl investeret millioner i Château de Seguin, der i dag er blandt de største ejendomme i Bordeaux. Slottets vin sælges af brødrenes internationale grossistfirma, CWI, sammen med andre store Bordeaux-vine til kunder over hele verden. Samtidig er Chris-Wine ved at bygge en stærk organisation af sælgere op i Finland, Norge og Sverige. Firmaet er 25 år gammelt.
* Vingaarden: Tidligere på året solgte Carlsberg det 104 år gamle firma, Vingaarden i Odense, til det familie-ejede finske konglomerat Rettig Gruppen. Nyudnævnt direktør er Peter Schaltz (48 år).
* H.J. Hansen: I 1829 grundlagdes den gamle købmandsgård i Odense, der i 1888 blev overtaget af H.J. Hansen - og siden blev til en koncern, der beskæftiger sig med alt fra genbrug, VVS og stål til vin, chokolade og te. Direktør for H.J. Hansen Vin og Delikatesser er Jørgen Jacob Limkilde (43 år), og firmaet ekspanderer fortrinsvis ved knopskydning, forløbig med forretninger i Aalborg, København og snart Århus.
* Østjysk Vinforsyning: I 1976 startede Knud Kjellerup - med kælenavnet Prins Valiant - Østjysk Vinforsyning, der sælger vin til vinhandlere, hoteller og restauranter. Endvidere samarbejder firmaet med vinkæden Vignoble, der omfatter 25 butikker.
* UDV Danmark: Dette firma er en del af verdens førende selskab inden for spiritus og vin, United Destillers & Vintners UDV - der ejes af kæmpefirmaet Diageo med 85.000 ansatte og en omsætning på 140 mia. dkr. Direktør er Susanne Hedegaard (53 år).
* Troels-Smith: For tretten år siden solgte Otto Christensen sin småkagefabrik, Ingadane, for siden at grundlægge firmaet Scandic Food, der blandt andet fremstiller marmelade - og som i nyeste tid har indlemmet vinfirmaet Troels-Smith, inkl. DZ Wine og shop-in-shop konceptet Vinbonden, der findes i foreløbig syv butikker.
* Hans Just: Flemming Karberg (62 år) er chefen i det 131 år gamle og bundsolide familiefirma Hans Just, assisteret af sønnerne Peter og Thomas. Med i alt 45 medarbejdere sælger Hans Just en lang række kendte mærkevarer samt rødvinene fra Château Fombrauge. Markedet er hele Skandinavien.

Chile og Argentina stormer frem
De to store sydamerikanske vinlande, Chile og Argentina, ønsker også at gøre sig gældende på de øverste kvalitets-trin - og ikke kun producere gode vine til rimelige priser. På restauranter i New York sælges således chilenske vine som Mondavi-Errazuriz-vinen "Seña" til 90 $ flasken (630 dkr.) og Banfi-Mouton Rothschild-vinen "Almaviva" til 127 $ (890 dkr.).
De to lande øger også deres eksport, både til USA og Europa, og som tidligere nævnt i VinAvisen er argentinerne på vej med et stort fremstød på det danske marked.
Vi har fået en oversigt over de største eksportmarkeder for chilensk vin, aftappet på flaske. Den er fra 1997 og ser således ud:

NummerLandOmsætning... i procent
    1
USA393 mio dkr.20.9 %
    2
England377 mio dkr.20 %
    3
Japan117 mio dkr.6.2 %
    4
Canada95 mio dkr.5 %
    5
Danmark85 mio dkr.4.5 %
    6
Tyskland84 mio dkr.4.5 %
    7
Holland80 mio dkr.4.3 %
    8
Sverige69 mio dkr.3.7 %
    9
Norge52 mio dkr.2.8 %
    10
Irland46 mio dkr.2.5 %
    11
Brasilien44 mio dkr.2.3 %
    12
Mexico40 mio dkr.2.1 %
    13
Finland36 mio dkr.1.9 %

Som det fremgår, er Danmark den femte største importør af chilensk vin, og vi importerer lige så meget som Tyskland.

Sherryen på vej tilbage
Mellem 1995 og 1997 mistede sherry-producenterne 20 procent af deres ekportsalg. 1998 viste en lille fremgang, og nu ventes det store opsving, skriver vores samarbejdspartner, det svenske WOW Fax News.
Sagte, men sikkert har producenterne opdaget, at sherryen kun kan overleve, hvis de satser på kvalitet og nye top-produkter. Sherryen må ganske enkelt blive mere attraktiv for at appellere til mere og mere krævende forbrugere.
En række sherryhuse, blandt andet Osborne, Sandeman, Harveys og Gonzales Byass, lancerer derfor en række nye produkter i en eksklusiv fino-stil.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

De Payva, Bodegas Santiago Apóstol, Ribera del Guadiana, Spanien 1996
59,75 kr., Lago Import, tlf.: 54 92 74 00 / 40 53 01 61
Spanierne kommer med stadig bedre og bedre vine - også fra den store region Estremadura sydvest for Madrid. Tag fx denne rødvin - jamen, den er jo et fund til prisen. En lækker vin med en fin sødme og masser af god frugt - lidt hen ad blommer og hindbær. Den gode frugt understreges af otte måneders fadlagring og mindst et år på flaske, før vinen frigives.

Montello, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997
34,95 kr., Peter F. Heering, tlf.: 62 21 21 48
En af de rødvine, der næsten drikker sig selv. Den er ukompliceret, men i forhold til prisen af virkelig god kvalitet - faktisk et fund - kraftig, saftig, frisk og med tilpas syre.

Chevalier du Périgord, Merlot, Vin de Pays du Périgord, Frankrig 1998
36,95 kr., Peter F. Heering, tlf.: 62 21 21 48F. Heering, tlf.: 62 21 21 48
En ret let rødvin, meget frugtagtig og tiltalende og med en appetitvækkende, let røget buket. I forhold til den billige pris er det en fortræffelig vin, som alle vil kunne lide. En rigtig hakkebøffe-vin.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).

HVIDVINE
* Bin 222, Wyndham Estate, Chardonnay, South Eastern Australia 1997 til 79,75 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01) (38-49).
* Finca Flichman Chardonnay, Mendoza, Argentina 1998 til 49,95 kr. fra Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997, hvidvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (33-45).
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).

RØDVINE
* Domaine Sainte Sophie, Saint Christol, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 64,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (39-50).
* Flichman Syrah, Mendoza, Argentina 1995 til 50 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Enata Tinto, Cabernet Sauvignon / Merlot, Somontano, Spanien 1997 til 69,75 kr. (180 kr. for 3 flasker) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (37-48).
* Château Guillaume d'Aou Bosc, Médoc, Frankrig 1997 til 149 kr. for 2 flasker i lang "patron" fra Troels-Smith, tlf.: 75 71 16 00). (37-48).
* Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon, California 1997 til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1995 til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Pere Ventura Tempranillo, Penedès, Spanien 1994 til 55 kr. fra Bagsværd Vinhandel (tlf.: 44 98 06 37). (33-45).
* Château les Adams, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1996 til 65 kr. (120 kr. for 2 flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (33-45).
* Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998 til 49,75 kr. (6 for 250 kr.) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997, rødvin til 99,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
* Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk