Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 1999

Vin-aktuelt i uge 40
5. - 10. oktober
.
Svensk mafia prøver
at overtage vin- og spiritusbranchen
Svenskerne har jo lempet mulighederne for at oprette, købe og overdrage firmaer, der sælger vin og spiritus. Men de har et problem, nemlig at den organiserede kriminalitet er i gang med at etablere sig i branchen.
Dette fremgår af en rapport fra VinAvisens svenske samarbejdspartner, World of Wine FaxNews.
Det er den svenske Alkoholinspektion, der skal give tilladelse til produktion, import og grossistvirksomhed, og i ansøgningerne ser man flere og flere navne på personer med en kriminel fortid. Det samme gælder navne på såkaldte "målvaktere", dvs. en slags stråmænd, som de kriminelle får placeret i bestyrelser, eller som står for det formelle i forbindelse med overtagelse af firmaerne.
Alkoholinspektionens generaldirektør, Gun Neuman, udtaler til WOW FaxNews, at det ikke er små-kriminalitet, disse personer beskæftiger sig med. De har været dømt både for vold, våben og narkotika og endnu grovere forbrydelser.
Da Alkoholinspektionen nægtede en af forbryderen tilladelse til at købe et vin- og spiritusfirma, appellerede han afgørelsen under henvisning til, at man bør hjælpe forbrydere til en ny start i livet.

Et spørgsmål om protektionisme
Ifølge den amerikanske Wine Market Report har EU planer om at forbyde brugen af traditionelle europæiske vinudtryk som "reserve", "extra", "superior" og "vintage" (årgang) på etiketter på vine fra oversøiske lande - Californien, Australien, Chile, Argentina, Uruguay osv.
Afgørelsen er blevet udsat til august næste år, og i mellemtiden er der indgivet en klage til Verdenshandelsorganisationen - World Trade Organization - med påstand om, at der er tale om ren protektionisme fra de europæiske vinlandes side. Og det er der vel egentlig også ...

Japansk forsøg bekræfter rødvinens gavnlige effekt
Det britiske lægetidsskrift The Lancet beretter om et japansk forsøg med blodets gennemstrømning af hjertets kranspulsårer.
Ti testpersoner indtog først rødvin - en Château Beychevelle 1994. I et efterfølgende forsøg drak de hvidvin - en Chablis Moreau 1997. Og endelig udsatte de sig for en gang vodka.
Med dette forsøg førte de japanske forskere videnskabeligt bevis for, at rødvin er endog særdeles gavnlig for blodets gennemstrømning i blodårerne omkring hjertet, og at rødvinen dermed sandsynligvis forebygger hjertekarsygdomme. Denne effekt havde hverken hvidvin eller vodka.
Når rødvinen er så gavnlig, skyldes det måske dens indhold af de såkaldte polyfenoler, der får hjertets mange små blodkar til at slappe af.

Også øjnene har godt af vin
Det bliver ved med de gode tidender: Nu har amerikanske læger konstateret, at vin indeholder visse antioxidanter, som kan forebygge åreforkalkninger i øjnene, der således beskyttes mod de mest almindelige øjensygdomme.

VinAvisen i Alsace
Mens vi taster dette ind på skærmen, høvler det ned uden for vinduerne, og de vinbønder, vi har besøgt her i Alsace, ser lidt bekymrede ud. De har måttet køre ud mellem regndråberne for at få høsten i gang.
I Nordfrankrig høster man dog hvidvinsdruerne senere end i det øvrige Frankrig, så Alsace-bønderne har stadig håb om, at regnen vil stoppe i de kommende uger.
I Sydfrankrig er det værre. Her truer begyndende råd og skimmelsvampe med at ødelægge de ellers så flotte rødvinsdruer. Ifølge de franske aviser har dette stillet øgede krav til sortering og rengøring af druematerialet. Flere steder har man således været tvunget til at vende tilbage til afstilkning af druerne ved håndkraft - en teknik, der forlængst er overtaget af maskiner.

Tog han gas på os?
I Alsace besøgte vi blandt andet vinbonden Claude Moritz i Andlau. Vi smagte en lang række af hans glimrende vine, der her i landet importeres af Nordisk Tobaks Kompagni (tlf.: 43 45 67 66), og vi blev underholdt af Claude Moritz, der er en munter mand. Han fortalte en masse om sin vin og om det at smage vin fra Alsace.
Man kan jo altid lære noget nyt, men faktisk blev vi lidt i tvivl, om monsieur Moritz på et enkelt punkt tog gas på os. Han fortalte os nemlig, at venstrehåndede altid lugter med venstre næsebor, mens højrehåndede lugter med højre næsebor.
Vi antydede, at den troede vi ikke på, men han svor på, at det var højeste videnskabelige sandhed. Så nu bliver vi nødt til at appellere til VinAvisens 4000 læsere: Er der nogle af jer, som er læger eller har en lignede ekspertise, og som kan opklare dette livsvigtige spørgsmål:
Er der noget om snakken, eller tog Claude Moritz gas på os? Send meget gerne en e-mail til anker@vinavisen.dk.
.
    Nyhed i VinAvisen: Ugens vinbillede
    I forrige uge indførte vi noget nyt: Et ugentligt billede hentet fra vinens verden. Klik her for at se denne uges billede i stor størrelse.

Over 300 millioner flasker champagne
For 40 år siden solgte Champagnes vinhuse og bønder under 100 millioner flasker om året. I år slår de alle rekorder med et salg på over 300 millioner flasker - naturligvis på grund af den tilstundende nytårsaften om kun 88 dage.

Sulfitter og sorbater
I Jyllands Posten har Ulrik Boesen skrevet en artikel om sulfitter og sorbater. Ifølge EU-reglerne deklareres de to konserveringsmidler til vin ikke på flaskernes bagetiketter, men de er nævnt på banderolerne.
Al vin indeholder svovl, der hindre skimmelsvampe og bakterier i at ødelægge vinen. Svovlet kan optræde i form af svovldioxid eller i andre svovlforbindelser med natrium, kalium eller kalsium, og alle disse såkaldte sulfitter kan hos overfølsomme give nældefeber og astmatiske reaktioner.
Sorbater - dvs. sorbinsyre, kalium- og kalsiumsorbat - anvendes især til billigere hvidvine. Også disse stoffer kan udløse nældefeber og give hedeture hos overfølsomme personer.
Både sulfitter og sorbater anvendes ikke kun i vin, men også i en lang række andre fødevarer.

Verdens største vineksportør
Italien er blevet verdens største eksportør af vin - foran Frankrig og Spanien. I alt eksporterer Italien cirka 2 milliarder flasker vin om året - uden at de dog allesammen er i flasker ...
Verdens samlede vinproduktion ligger på omkring 5,3 milliarder flasker.

En flab og en charmetrold
Her på VinAvisen abonnerer på udklip fra 50 danske trykte medier, så vi læser alt, hvad der handler om vin. I sidste nummer refererede vi Ekstra Bladets meget store og grundige artikel om de danske "vingiganter", men da udklipsbureauet havde klæbet artiklen op på to forskellige ark, fik vi ikke nævnt endnu en "gigant", nemlig Philipson Wine.
Avisen kunne i øvrigt med lige så god ret have medtaget et par andre betydningsfulde vinfirmaer i udvalget - fx Amka Vinimport og Sigurd Müller Vinhandel - men et eller andet sted har man naturligvis måttet skære. Men for nu at gøre skaden god igen, så kommer her ... :
* Philipson Wine: Christian Philipson er ifølge Ekstra Bladet blevet kaldt en flab, en enfant terrible, en charmetrold, en ubarberet gavtyv og en sær revolutionær. Og han prøver ikke at dementere de mange beskrivelser af ham. Størstedelen af hans salg går til private forbrugere, og hans annoncer er så grimme og ulækre, at enhver kan genkende dem. Det hele handler om direkte import - færrest mulige hænder på kasserne til glæde for kunderne.

Overhaler Vinitaly Vinexpo?
Den årligt tilbagevendende vinmesse Vinitaly i Italien vokser både i betydning og omfang, skriver WOW Fax News. Og spørgsmålet er, om den ikke er på vej til at overgå den franske Vinexpo - specielt eftersom Vinexpo jo kun afholdes hvert andet år.
I forhold til Vinexpo har Vinitaly allerede flere besøgende, flere udstillere og et større udstillingsareal. I år 2000 ventes 2900 producenter fra fjorten lande at udstille på de 51.000 kvadratmeter, og over 100.000 besøgende fra 76 lande vil besøge messen, der afholdes i Verona fra 30. marts til 3. april.

Afsløret: Chardonnay er en krydsning
Chardonnay er Bourgognes store hvidvins-drue, opkaldt efter en landsby i distriktet. Ifølge tidsskriftet Science har et forskerteam, ledet af Carole Meredith, nu konstateret, at druen i virkeligheden er en krydsning. Den rummer genetisk materiale fra den anden store Bourgogne-drue Pinot Noir, men der er også gener fra den nu helt glemte Gouais Blanc, der har en tilknytning til det østlige Frankrig, dvs. Jura og Franche-Comté.

Hæder til "dansk" vin fra Saint-Émilion
Som tidligere nævnt er Château Fombrauge blevet solgt, men mens det endnu var danskejet, stod slottet for den Saint-Émilion Grand Cru 1996, der netop har fået to stjerner i den meget anerkendte franske Guide Hachette des Vins.
Guiden skriver om vinen, at "den er perfekt på alle stadier i smagningen. Farven er en smuk, mørk bordeaux. Bouqueten er rig og kompleks og minder behageligt om fuldmodne druer og træfade af kvalitet. Og smagen er fyldig og harmonisk med en afrundethed, som understøttes af fin og silkeblød tannin. Med sin gode balance tegner denne vin lovende."
Hvad Guide Hachette ikke skriver er, at vinen i Danmark importeres af Hans Just (tlf.: 35 26 72 00), og at den koster 109 kr.

Store løfter fra det italienske Maremma
I det sydlige Toscana ligger Maremma med blandt andet appellationen Morellino di Scansano DOC.
Ifølge WOW Fax News tiltrækker dette distrikt pludselig alle de store italienske producenter. De mener, at druen Sangiovese, men også Merlot, Cabernet og Syrah, giver meget bedre vine her end i det indre Toscana.
Blandt producenterne, der satser stort på Maremma-vinene, findes blandt andet Carletti, Cecchi, Zonin, Ezio Rivella (Banfi), Antinori, Frescobaldi, Coltibouno og Biondi-Santi.
- Vi stiller meget store forventninger til Maremma, siger Ezio Rivella til WOW Fax News. - Det er et af de store fremtidshåb i Toscana.
Den legendariske Ezio Rivella arbejder stadig for det amerikanske vinhus Banfi, men i dag kun som konsulent.

Over 200 singlemalts
Knud Jørgensen / Kjær & Sommerfeldt i København (tlf.: 70 15 65 00) åbnede i sidste uge en separat afdeling for singlemalt whiskyer. Der er over 200 at vælge imellem til priser fra 200 kr. og op til 45.000 kr.

Hvidvin fra Château Valdemar
Lensbaron Niels Iuel-Brockdorff på Valdemars Slot på Tåsinge har planer om at anlægge en vinmark med 50 vinstokke. Ideen har han fået af Vidar Pedersen, VinCentralen i Rudkøbing, og hans kone, Ellinor, der driver en vinforretning i en fløj på slottet.
Vidar Pedersen fik ideen, da han hørte om en ny druesort, der er fremavlet på vin-universitetet i Geisenheim, Tyskland, og som kræver mindre varme end andre druesorter. Den tåler tilmed streng frost.

Vin i begge ender
Firmaet Menu har lanceret et champagneglas med dobbelt funktion. Firmaet meddeler, at glasset er det eneste, der behøver at være på bordet - og i gæsternes hænder. Glasset er nemlig lavet med et 10 cl bæger til vin i den ene ende og et 19 cl bæger til champagne i den anden, idet begge bægre fungerer som fod for hinanden.
Javel, ja. Og når hovedretten er indtaget, så vender man bare tallerkenen - så er der jo en desserttallerken på den anden side ...

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Guld Rose Vinen, Château Lecusse, Gaillac, Frankrig 1996
60 kr., Vinimporten, tlf.: 48 48 20 67
Château Lecusse er et dansk slot, et datterselskab af Poulsen Roser i Fredensborg, og det er Pernille og Mogens N. Olesen, der står for den fortræffelige vin. Slottets rødvin, der har fået sølvmedalje i Macon, er lavet på en usædvanlig drueblanding: Merlot, Syrah og Cabernet Franc, og den er en virkelig god mundfuld, fyldig, blød, med god frugt og afrundet garvesyre. En fornøjelse.

Château Lecusse Blanc, Gaillac, Frankrig 1997
60 kr., Vinimporten, tlf.: 48 48 20 67
To ret ukendte druesorter lægger most til denne friske og vellavede hvidvin fra det danskejede Château Lecusse: Mauzac og Loin de l'Oeil (hvilket vel nærmest kan oversættes med "Fjernt fra Øjet"). Vinen har en kraftig og tiltalende duft, masser af god frugt og et lille bid i eftersmagen, der står godt til fx skaldyr og fisk.
.
.
.:!:.
Se også VinAvisens store rapport:
Klik her - og tag med til Californien
.
.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).

HVIDVINE
* Bin 222, Wyndham Estate, Chardonnay, South Eastern Australia 1997 til 79,75 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01) (38-49).
* Finca Flichman Chardonnay, Mendoza, Argentina 1998 til 49,95 kr. fra Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997, hvidvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (33-45).
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).

RØDVINE
* Montello, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 34,95 kr. fra Peter F. Heering / Danisco Distillers (tlf.: 62 21 21 48). (40-52).
* Chevalier du Périgord, Merlot, Vin de Pays du Périgord, Frankrig 1998 til 36,95 kr. fra Peter F. Heering / Danisco Distillers (tlf.: 62 21 21 48). (40-52).
* Serida Zinfandel, California, USA 1997 til 42,95 kr. fra Peter F. Heering / Danisco Distillers (tlf.: 62 21 21 48). (40-52).
* De Payva, Bodegas Santiago Apóstol, Ribera del Guadiana, Spanien 1996 til 59,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00 / 40 53 01 61). (40-52).
* Domaine Sainte Sophie, Saint Christol, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 64,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (39-50).
* Flichman Syrah, Mendoza, Argentina 1995 til 50 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Enata Tinto, Cabernet Sauvignon / Merlot, Somontano, Spanien 1997 til 69,75 kr. (180 kr. for 3 flasker) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (37-48).
* Château Guillaume d'Aou Bosc, Médoc, Frankrig 1997 til 149 kr. for 2 flasker i lang "patron" fra Troels-Smith, tlf.: 75 71 16 00). (37-48).
* Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon, California 1997 til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1995 til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Pere Ventura Tempranillo, Penedès, Spanien 1994 til 55 kr. fra Bagsværd Vinhandel (tlf.: 44 98 06 37). (33-45).
* Château les Adams, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1996 til 65 kr. (120 kr. for 2 flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (33-45).
* Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998 til 49,75 kr. (6 for 250 kr.) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997, rødvin til 99,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk