Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 1999

Vin-aktuelt i uge 41
11. - 17. oktober
.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 38VinAvisen uge 39VinAvisen uge 40

Det var noget sludder, det med næseborene
I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi om en vinbonde i Alsace, der forsøgte at bilde os ind, at venstrehåndede lugter med venstre næsebor, mens højrehåndede lugter med højre. Vi appellerede til lægerne blandt vore 4000 læsere og har nu modtaget to meget fyldestgørende svar, der begge bekræfter, at det er noget sludder.
- Alle mennesker har en såkaldt næsecyklus, hvor skiftevis højre og venstre næsebor står mest åbent, skriver læge Søren Tang Knudsen. - Cyklus varer cirka en time, og de fleste vil måske have bemærket, at når de er forkølede, så er skiftevis det ene og det andet næsebor mest tilstoppet.
- Der findes naturligvis mennesker, som af forskellige årsager har mere luft i det ene end i det andet næsebor, fx hvis deres næseskillevæg er skæv, men dette har intet at gøre med, om man er højre- eller venstrehåndet.
Og læge Lars Petersen tilføjer: - Når luften skifter mellem de to næsebor, så er det for at modvirke den udtørring af slimhinderne, som en konstant ventilation ville medføre. Processen styres af næsens svulmelegemer (conchae), som periodisk fyldes med blod eller tømmes for samme.
- Mon ikke den gode vinbonde tænker på, at lugten opleves overvejende i den ene hjernehalvdel (hemisfære)? Her er der den sandhed i udsagnet, at den dominerende hjernehalvdel for lugtesans kan ligge modsat hos venstrehåndede sammenlignet med højrehåndede. Men
beggenæsebor bruges altså til at registrere, "hvad der sker derude".
.
10 procent på champagne-prisen
Et par af de store Champagne-huse har ifølge nogle importører meddelt, at deres 1998-vine vil komme på markedet i november til 10 procent øgede priser - hvilket man naturligvis betragter som et forsøg på at udnytte markedets interesse for bobler her op til årtusindskiftet.
Men firmaerne skulle nu lige tænke 100 år tilbage - til 1899, da de prøvede noget lignende og fik næsen i klemme. Da verden var kommet vel ind i 1900-tallet, lå firmaerne med store lagre af usolgt champagne.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her for at se denne uges billede i stor størrelse.

Den alkoholfrie uge
I Information skriver Flemming Kyed om uge 40, da Sundhedsstyrelsen gjorde sig særlige anstrengelser for at få os til at holde os fra de våde varer og på plakater viste en ulykkelig knægt, der ikke kom på fisketur på grund af forældrenes tømmermænd, og en yngre dame, der ikke fik sin seksuelle tilfredsstillelse, fordi kavaleren var faldet i søvn.
- Lad mig sige det, som det er, skriver Kyed, - den slags kampagner sammenholdt med sundhedsministerens stadigt mere skingre moralisme giver mig en gevaldig trang til at ligge i spirt i hele uge 40. Men heldigvis mødte jeg i ugens løb som så ofte før den gamle vinskribent og livsnyder Erik Olaf-Hansen (85 år), der med sin lægelige baggrund og personlige erfaring som ballast forsikrede mig om, at der intet belæg er for, at folk med et moderat forbrug af øl, vin og spiritus skulle være dårligere liv end afholdsfolk - snarere tværtimod.

Så meget vin drikker vi
Den nyeste statistik over verdens produktion af vin er netop offentliggjort af Office International de la Vigne et du Vin (OIV). Statistikken gælder for året 1997 og omfatter 63 lande, og ifølge den har der været et lille fald til i alt 259.624.467 hektoliter.
Med en produktion på 53.607.788 hl er Frankrig nu verdens største vinland foran Italien, der producerede 50.842.997 hl.
Chile er gået hele fire pladser frem og er nu nr. 11 med 4.548.624 hl.
Mindste vinland (måske bortset fra det hobbydyrkende Danmark) er Belgien, der producerede 9841 hl.
.

............
For at give proppen den rette elasticitet har den en blødere kerne, mens der yderst er et glat lag, som man kan trykke tekster, logoer etc. på. Og så giver proppen - ifølge producenten - naturligvis den forjættende "plop"-lyd, når flasken trækkes op.
Endnu en syntetisk prop
Propsyge vine er som bekendt et problem. Den dårlige smag fra angrebne propper angriber cirka 8 procent af alle flasker vin - en fejlprocent, som ingen anden fødevareindustri ville tolerere. Fx opererer producenterne af læskedrikke med kun én fejl pr. én million flasker.
Nu er der kommet endnu et alternativ til korkpropperne. Med teknisk og økonomisk hjælp fra fem store californiske vinhuse - Beringer, Clos du Bois, Kendall-Jackson, Mondavi og Turner Road - har firmaet Neocork Technologies Inc. i løbet af tre år udviklet en syntetisk prop, der ligner naturlig kork, men alligevel er noget helt andet.
Den nye prop vil ikke kunne gå i stykker, når den trækkes op, og frem for alt: Den kan ikke angribes af propsyge.
Materialet er kunststoffet Affinity Pop, der er biologisk sterilt, men tillader den svage gennemgang af ilt, som man også har med propper af korkegens bark.
Det bliver spændende at se, hvilken af de efterhånden mange syntetiske propper, der vil erobre markedet. Det afgør pris og kvalitet - og forbrugernes ønsker. Nærmere oplysninger findes på adressen http://www.neocork.com/

En idé for en dansk restaurant?
Det lyder som et eventyr, men i restauranten "Cellar Club" i The Biltmore Hotel i den amerikanske by Coral Gables tilbyder man 100 forskellige vine til priser, der kun ligger 20 procent over engros-priserne. Vinene sælges pr. glas, så man under et måltid kan nå at smage flere af dem.
Hotellets idé er, at gæsterne skal eksperimentere og lære mere om verdens vine - og naturligvis fristes at hotellets spisekort.

FDB strammer op på udvalget af vin
I tirsdag fyrede FDB sin topchef, Steen Gede, og dagen efter berettede Jacqueline Jensen i Berlingske Tidende, at FDB nu går i gang med en opstramning af vin-sortimentet i de cirka 72 Kvickly-butikker - uden at de to ting næppe har noget med hinanden at gøre.
Hidtil har den enkelte Kvickly-butik nogenlunde kunnet bestemme udvalget på vinhylderne. Nu får butikkerne samme sortiment, og samtidig vil der blive et større udbud af de lidt bedre og dyrere vine.
Nyt er også konceptet "bestil og hent tilbud" med specielle vine, der vil findes i visse Kvickly'er, men i øvrigt kan leveres fra hovedlageret med få dages varsel. Man starter med nogle halvdyre bourgogner fra huset Labouré-Roi.

Så meget rosé fra Provence og Bordeaux
Bordeaux er ikke kun rød og hvid. Det er også rosé. Eller rettere: Man bruger det gamle ord clairet om den lyserøde vin - det ord, der er blevet til englændernes ord for rød Bordeaux-vin: claret.
Rosé og clairet er ikke en blanding af rødvin og hvidvin. Den rosa vin laves ved, at man kun lader det blå drueskind, hvori farven sidder, gære med i et begrænset tidsrum - længe nok til, at det har afgivet tilpas farve.
I Provence, der er Frankrig førende rosé-distrikt, har man netop gjort 98-produktionen op, og det blev til i alt 1,3 millioner hektoliter, svarende til 173 millioner flasker.
Til sammenligning bliver det kun til 100.000 hl Bordeaux-clairet, svarende til lidt over 13 millioner flasker.

Minister og vinskribent
Danmarks 40-årige erhvervsminister, Pia Gjellerup (S), er blevet vinanmelder i dagbladet Aktuelt, og forleden debuterede hun med en lang artikel om østrigsk vin.

Svært ved at tjene penge på vin
I Fyens Stiftstidende skriver Louis Illum Honoré om et 10 procent øget salg i små specialforretninger som bagere, slagtere og grønthandlere. Kun vin- og tobakshandlerne har svært ved at tjene penge. Ifølge direktør André d'Auchamp i Vin og Spiritus Organisationen i Danmark medfører den voldsomme konkurrence på vin beskedne avancer. Samtidig presser grænsehandelen priserne i bund i den sydlige del af Danmark.

Romertidens vinmarker genskabes
Det var i året 79 e.Kr., at vulkanen Vesuv begravede romernes by Pompeji med sin aske. Meget blev bevaret - selv vinmarkerne inden for byens mure.
Ifølge WOW FaxNews har italienske arkæologer fundet både vinmarker og plantemateriale, ligesom de har kunnet se præcis, hvor og hvor dybt vinstokkene var plantet.
Nu er de gået i gang med at genskabe vinmarkerne nøjagtigt, som de så ud dengang og med de gamle druesorter - blandt andet Aglianico, Fiano, Coda di Volpe, Greco og Caprettona.
Det er den berømmelige Mastroberardino fra vinhuset i Campanien, der står for "restaureringen". Han ved mere om de gamle druer end de fleste.

Isoleret flaske til hvidvinen
Det italienske vinhus Villa Sandi har lanceret en flaske med en isolerende kappe, der dækker cirka 70 procent af flasken. Når flasken har været i køleskabet, holder den sin kølige temperatur hele måltidet igennem. Det lyder som en god idé. Findes den mon på det danske marked?
.
      Fornem bog om Bourgognes største vine
      I uge 48 sidste år udtrykte vi vor udelte begejstring over James Turnbulls prægtige bog om de 90 største Bordeaux-vine, som vi anbefalede som en fornem julegave til alle vinfreaks.
      Nu har Turnbull gjort det igen med bogen "Bourgogne" (Forlaget Møntergården, 248 kr.). En bog, der er layoutet fuldstændig som den første med alle højresiderne optaget af knivskarpe billeder af flaskerne, vist i nøjagtig fuld størrelse, så de næsten er lige til at gribe, tage ud af siden, trække op og skænke i glasset. Og på venstresiderne er der så detaljerede og velskrevne tekster om det enkelte domænes historie, vinmarkerne, metoderne i mark og kælder, vinens duft og smag osv.
      Ole Høy Hansen har oversat, og det har han gjort godt.
      Udvalget er James Turnbulls bud på de 90 største bourgogner, og det er overordentlig pålideligt. Vi savnede i hvert fald ikke nogen stjerneproducent.
Riesling er også en bastard
I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi, at Chardonnay-druen "bare" er en krydsning af to andre druer. Nu har DNA-forskerne i den østrigske forskningsanstalt på Klosterneuburg afsløret, at dette også gælder Riesling-druen.
Ifølge WOW FaxNews kan vi, der troede, at allerede romerne plantede Riesling, godt tro om igen. Riesling er nemlig en nyere krydsning af de gamle sorter Heunisch og Fränkisch.
Heunisch er en drue, som kom til Europa med hunnerne, og Fränkisch er selv en krydsning af Traminer og en anden sort.
Riesling-druen er sandsynligvis opstået, fordi Heunisch og Fränkisch i middelalderen ofte blev plantet sammen. Den første gav et godt høstudbytte og syre, mens den anden gav sødme og tålte frost. En dag fandt en eller anden vinbonde en plante, som havde de bedste egenskaber fra begge forældre - og gav den navnet Riesling.

Fodpresning for damer og herrer
En ny sportsgren har udviklet sig i Californien: Fodpresning af druer for damer og herrer.
Inspireret af en gammel film, hvori Lucille Ball smed skoene og pressede vin med de bare tæer, har Delicato Winery afholdt en velgørenhedsfest, hvor deltagerne konkurrerede om, hvem der - i løbet af 1½ minut - kunne presse mest most ud af 11,34 kg druer. (Det skæve tal skyldes, at vi har regnet om fra ounces).
I damernes dyst vandt Tonya Nichols fra San Francisco med rekorden 3,572 liter, mens det hos herrerne lykkedes John Damer fra Stockton at presse 3,978 liter.
Men helt rigtigt gik det nu ikke til, for - tænk! - de havde tennissko på under tramperiet.
Delicato Winery ejer verdens største enkelte vinmark på 3116 hektar, tilplantet med 4.446.000 vinstokke, fordelt på 21 forskellige druesorter.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Vin de Pays des Côteaux des Baronnies, Frankrig 1998
31,95 kr., Peter F. Heering / Danisco, tlf.: 62 17 37 99
Vi kunne virkelig godt lide denne ukomplicerede og charmerende rødvin, der er fuld af saft og frugt. Til prisen absolut et fund af en hverdagsvin, der står til mange retter - endog til fisk, hvis man køler den lidt ned. Vinen er lavet på druerne Grenache, Carignan, Cinsault, Syrah og Mourvèdre - alle topdruer fra Rhône-dalen, hvorfra vinen da også kommer.

Château Lecusse, Vieilli en Fûts de Chêne, Gaillac, Frankrig 1994
70 kr., Vinimporten, tlf.: 48 48 20 67
Vieilli en fûts de chêne betyder, at vinen er "ældet på fade (tønder) af egetræ", og det er den - uden at den har fået for meget egesmag. Det er en yderst vellavet rødvin med en kompleks duft og en harmonisk smag med fylde, frugt og en let sødme. Den kan sagtens drikkes nu, men kan også ligge fem-seks år endnu.

Domaine Wilfried, Les Grandes Serres, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1997
59,95 kr. (to for 100 kr.), Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
Denne vin er dog en herlig mundfuld, en rødvin, der viser, hvad man i dag er nået frem til i Rhône-distriktet. Vinen har en kraftig duft, lidt i retning af kirsebær, og en smag præget af fyldig frugt og fin sødme. Det vil være glimrende til alle kødretter og oste.

Le Rosé du Prince de Danemark, Vin de Pays du Lot, Frankrig (uden årgang)
54,50 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Der nævnes ikke nogen årgang på etiketten til Prins Henriks rosévin, og det er heller ikke nødvendigt. Det er en vin, der skal drikkes her og nu som et funklende rubinrødt akkompagnement til fisk, fjerkræ, salater og frokostretter - eller som en festlig apéritif. Vinen, der er lavet på druen Malbec, har en flot og fyldig smag, lidt i retning af jordbær og hindbær. Den er faktisk meget lækker. Kun 7000 flasker er kommet til Danmark, så man skal nok skynde sig, hvis man vil have lidt royal rosé i glasset.

Jehan Guillaume, Côtes du Luberon, Frankrig 1998
36,95 kr. (tre flasker for 90 kr.), Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
En tiltalende hvidvin, der absolut er pengene værd - især hvis man køber tre flasker. Den har en god, lidt blomsteragtig duft, en vis fedme i smagen og en tilpas syre, der gør den velegnet til mange fisk, fjerkræ, lyst kød og frokostretter.

Jehan Guillaume, Saint-Joseph, Frankrig 1997
69,95 kr., Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
I den øvre del af den lange Rhône-dal ligger den ret lille appellation Saint-Joseph, og herfra kommer denne tiltalende rødvin. Lad den lufte en times tid i en karaffel, så åbner den sig og viser både karakter, god frugt og blødhed.

Domaine la Montagnette, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998
59 kr. (v/ 12 flasker), The Wine Company, tlf.: 48 26 62 94
En dejlige kraftig og stofrig Rhône-rødvin med en duft af sorte bær og en blød smag med "glatte muskler" og bløde tanniner. Den er lavet på 60 % Grenache fra vinstokke på mellem 30 og 50 år, 20 % Syrah og 20 % Mouvèdre og har ikke været filtreret. Den kan drikkes nu, men kan også gemmes i endnu fem-seks år.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Château les Adams, Lussac-Saint-Émilion, Frankrig 1996, årets røde jagtvin til 65 kr. (120 kr. for to flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Saint Christol, Domaine Sainte Sophie, Côteaux de Languedoc, Frankrig 1998, årets røde jagtvin til 64,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00).
* Château Mourgues du Gres, Côstière de Nîmes, Frankrig 1998, rødvin til 49 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Laurent Charles Brotte, Vacqueyras, Frankrig 1997, rødvin til 69,75 kr. hos Skjold Burne.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Labouré-Roi, Volnay, Bourgogne, Frankrig 1990, rødvin til 269 kr. (på tilbud til 1295 kr. for seks flasker) hos Kvickly.
* L'Abeille de Fieuzal, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrig 1997, rødvin til 159 kr. (på tilbud til 129 kr.) hos Kvickly.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Kanonkop Pinotage, Sydafrika 1997, rødvin til 129 kr. fra Te Deum Vin (tlf.: 45 86 00 50).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk