Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 1999



Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 40VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42

Vin-aktuelt i uge 43
25. - 31. oktober

..
@@@
    SPECIALNUMMER
    om høsten 1999

    Den ene af VinAvisens to redaktører (Flemming) er vendt hjem fra en mange ugers vinrejse, der strakte sig fra Spanien over Frankrig og helt ned til den italienske støvlehæl. Sådan en tur har han taget hvert år i de sidste 25 år.
    - Det er svært ikke at gøre sig nogle nostalgiske tanker om dengang og udviklingen sidenhen, siger Flemming. - Men detteher er Internet. Det skal være nyheder og tanker om fremtiden.
.
@@@
      VINHØSTEN
      I SPANIEN
      Vejret drillede dem alle sammen, men de, der er omhyggelige, vil få en årgang over gennemsnittet. Kvantiteten vil ligge lidt under gennemsnittet.

      * Rioja kan ikke følge med efterspørgslen, og bodegaerne vil ikke få afviklet deres mange bestillinger i denne omgang. Vi skal regne med, at der går endnu et år med rationering og prisstigninger.
      Flere bodegaer forlanger, at importørerne skal aftage en vis del hvid og rosada for også at få det røde. Jeg ved ikke, hvor smart det er.
      Men vi kan da glæde os over, at det stadig er muligt at finde de fremragende 1994- og 1995-årgange.
      1996 er næsten lige så god. Køb også den, selv om den er lidt for dyr.
      * Navarra synes ingen at kunne stoppe. På det danske marked er der en fremgang på 3% i modsætning til Rioja, som er faldet mere end 25%.
      Kvaliteterne bliver bedre år for år, og hvis jeg fik til opgave at plante nogle druer et eller andet sted i verden, ville det blive i den nordlige del af Navarra-regionen - i Ribera Alta og Baja de Montana. Cabernet Sauvignon og Merlot kan ikke få bedre betingelser.
      * Ribera del Duero. Jeg er forundret over de priser, vinbønderne i Ribera del Duero tillader sig at forlange. Det kan da godt være, at der i dag er nogle, som vil købe druerne til den pris, men vil forbrugerne betale flere hundrede kroner, når vinen til sin tid er klar? Jeg vil ikke. Jeg vil finde noget, der er lige så godt i Toro, Campo de Borja, Carinena eller andre superområder, som ikke har forstået at råbe så meget op.
.
@@@
      VINHØSTEN
      I FRANKRIG
      * Bordeaux. Her havde jeg en underlig fornemmelse af, at man kun havde én tanke i hovedet: Der skulle så meget i gryden som overhovedet muligt.
      Nogle lagde slet ikke skjul på, at det var sådan. - Folk vil jo ha' 1999-årgangen ligegyldigt, hvordan den blive, sagde flere.
      De vinebønder, som Parker giver points, vil nok passe lidt på, men alle de andre skal vi checke nøje, når de kommer på markedet. For stort udbytte per hektar vil vande karakteren noget ud. Regnen drillede de fleste, og høsten vil under alle omstændigheder blive meget varieret.
      * Bourgogne fik høstet færdig inden regnen. Næsten da. Nogle var begejstret, andre behersket glade. Det var ikke et af de år, hvor man kom let til det. Det var bydende nødvendigt med et lavt udbytte og en grundig sortering, før druerne blev rippet og sendt til gæring.
      Jeg smagte mange af de vine, som er til at få fat i nu, og her må vi glæde os over 1995, 1996 og 1997, som generelt er meget vellykkede.
      1996 har en kontant syre, som ingen rigtigt kan forklare, men samtidig også så meget stof, at det er vinen, der skal lægges til side til gode dage i det nye årtusinde.
      * Beaujolais. Her var man uden tvivl meget tilfredse - dette blev fortalt mig midt i en mini-tornado, der ramte Villefrance og omegn den sidste søndag i september. På en time var veje og lavtliggende marker oversvømmede. Men druerne var høstet, så ingen gad bekymre sig. Jamen, vi kan jo snart smage på sagerne - der er kun nogle få uger til, at den unge vin frigives ...
      * Rhônedalen oplevede en kvalitet, der lå godt over gennemsnittet. Vinbønderne var meget bevidste om, at der er positiv fokus på deres vine, og selv om de er fristet til at sætte prisen op, vil de holde den lige præcis der, hvor kunderne brokker sig lidt, men bliver.
      De bedste af Rhône-vinene er blevet dyre som Bourgogne. Men er også supergode. Med undtagelse af Côte Rotie, som var bedre i gamle dage, hvor man tilføjede en god portion af hvidvinsdruen Viognier sammen med Syrah fra gamle vinstokke, og hvor man ikke drømte om at genere smagen med lagring på små, nye egetræsfade. Nu er Côte Rotie bare en kraftig vin som så mange andre.
      * Côtes du Luberon: Den bedste rosevin, jeg smagte på min tur rundt, var hverken fra Tavel eller Lirac, men fra Côtes du Luberon. Det var en fadlagret Pinot Noir fra Val Joanis i 1997-udgaven.
      * Provence fik høsten trukket ud over mange uger på grund af utidig regn. Man skal ikke forvente mirakler herfra.
.
@@@
    VINHØSTEN
    I ITALIEN
    * Emilia-Romagna. Jeg kan fortælle, at årgang 1999 bliver fremragende for Lambrusco - i hvert fald den, der koges ind til balsamico-eddike.
    Denne berømte vineddike, som kokke fra hele verden tigger om at få lov til at købe, er en specialitet.
    I Modena så jeg Lambrusco-druerne blive plukket, presset og sat til kogning i 200 liter gryder. Herfra skal mosten så på små fade og passes og plejes i mindst tolv år, før eddiken har en konsistens, som de bedste producenter vil være bekendt. Prisen for 10 cl er 450 kr.
    * Toscana. Her havde man svært ved at blive enige, om høsten var god eller skidt. Det var mest naboerne, der var blevet generet af regnen. De, som havde beskåret, så druerne ikke sad dækket af løv, havde fine, ensmodne klaser med et godt sukkerindhold.
    Vinen vil også her blive af en meget varieret kvalitet. De fleste er stadig euforiske over det, de lavede i 1997. Standard-vinene er meget gode, men ikke til eufori. Det bedste er lagt til side til riserva og special cuvée'er.

    Jeg smagte Sòdole fra Strozzi og må sige, at jeg er blevet overbevist om det store i 1997. Det er en fantastisk vin, som vil dukke op i Irma i løbet af en månedstid.
    * Umbriens vinbønder udviste stor tilfredshed. Opmærksomheden er taget lidt væk fra markerne omkring Orvieto-klippen, og fokus er sat på dalen mellem Torgiano og Montefalco.
    Det var den nyligt afdøde Lungarotti, som satte tingene i gang, men mange andre har set mulighederne. Det synes at være en dal, vi skal hører meget mere til. De klassiske franske druer gør sig flot, men de lokale med Sagrantino-druen i spidsen vil virkelig skabe opmærksomhed.
    * Puglia. Til sidst ned i den italienske støvlehæl. Det var spændende. En lille vin-revolution er på vej hernedefra. De har i mange hundrede år været vant til at lave vin til Europas blandingskar, men er nu begyndt at ville selv. Som én sagde: - Vi er trætte af at levere vin til Amarone og ikke få noget for det!
    Jeg må sige, at man her får smæk for pengene. Ofte er det 14% vine, sorte, saftige, med hindbærsødme og stor fylde i tørheden. Vi skal til at lære navne som Negroamaro, Malvasia Nera, Primitivo og Aglianico. Vinbønderne dernede skal overhovedet ikke drømme om at indføre internationale druesorter. Dem, de har, er fremragende, og dygtige mennesker kan styre dem på plads, så ingen er i tvivl om storheden. Som for eksempel på Accademia dei Racemi, hvor nogle entusiatiske mennesker er ude og udvælge det bedste fra de bønder, som ellers kun leverer til kooperativerne. De har fået øjeblikkelig succes, og mange andre følger hurtigt efter.
    Høsten 1999 var man mindre tilfreds med. Der var kommet for megen regn og på de forkerte tidspunkter. Men det vil vi ikke opdage. Det, som ikke er godt nok, forsvinder i det store blandingskar. Det bedste kæles der for, og det tilbydes os til priser, der ligger langt under, hvad det er værd.

Ugens øvrige nyheder

Opus One fejrer 20 års fødselsdag
Tænk, at det allerede er tyve år siden, at Mouton og Mondavi skabte kultvinen Opus One. Men det er det altså. I fredags fejrede baronesse Philippine de Rothschild fra Château Mouton Rothschild og Californiens Robert Mondavi fødselsdagen ved en fest med 230 gæster.
Blandt gæsterne var Ron Kuhn, der ved den sidste Napa-vinauktion købte en flaske af samtlige årgange for 160.000 dollars - dvs. 56.000 dkr. flasken. Ak ja, vi drak den da bare dengang for snart mange år siden ...
Den 14. november gentager Philippine og Bob fødselsdagen i London.

VDQS fejer 50 års fødselsdag
I denne uge fejrer den franske appellation VDQS sin 50 års fødselsdag.
VDQS betyder vins délimités de qualité supérieure - altså "vine af øvre kvalitet fra et afgrænset område". Det er et kvalitets-trin for de lidt jævnere vine - under appellation contrôlée, men over landvine (vins de pays).
VDQS-vinene er dog en døende race. I dag kommer vinene kun fra 9000 hektar vinmarker og cirka 3000 vinbønder.
Mange tidligere VDQS-områder er i løbet af de 50 år blevet ophøjet til AOC - appellation d'origine contrôlée.

Vi mindes Joseph Janoueix
I tirsdags døde en af Bordeauxs store vinpersonligheder, Joseph Janoueix, i en alder af 96 og efter at have høstet sin 69. årgang på Château Haut Sarpe i Saint-Émilion. Han var ikke kun ejer af flere slotte, men skabte også det store handelshus i Libourne, der bærer hans navn.
.
      Termoflasken, der holder vinen kølig
      For et par uger siden skrev vi om den nye italienske termo-vinflaske Glaxa, der holder vinen kølig måltidet igennem.
      Nu har vi fået fat på den - den importeres faktisk til Danmark. Den virker som en moderne termorude med luft mellem to lag glas, og dens effektivitet er nem at eftervise:
      Tag to flasker med vin, den ene i en almindelig flaske, den anden i en termoflaske. Køl flaskerne ned i køleskabet. Tag dem ud ved en rumtemperatur på fx 22 grader.
      Efter en time er temperaturen på vinen i den almindelige flaske steget cirka 6 grader, mens den i termoflasken kun er steget 2 grader. Og efter to timer er stigningerne henholdsvis 12 og 7 grader.
      Vine i Glaxa-flasker fra det italienske vinhus Librandi importeres af Viniberia (tlf.: 38 86 26 46).

Den ugentlige vinquiz
Nu holder vi en pause i den ugentlige vinquiz. Svaret på sidste uges spørgmål lyder: B. "Den stenede vinmark". De fem vindere får tilsendt deres proptrækker.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her,eller klik på det lille billede for at se denne uges billede i stor størrelse.

Endnu en dansk vinbonde
I dagbladet Børsen har Ole Troelsø skrevet en artikel om Hans Kristian Jørgensen, der sammen med sin kone, Carrie, forlod et direktørjob i United Plantations i Malaysia og købte en vingård i det sydlige Portugal.
I samarbejde med den kendte australske ønolog Richard Smart har ægteparret tilplantet 35 ha vinmarker med tre lokale druesorter: Aragonez, Trincadiera og Periquita.
Vinene, der fremstilles i cirka 150.000 eksemplarer, har siden fået både medaljer og en lang række rosende omtaler i den internationale vinpresse. De importeres til mange lande, og i Danmark er det Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00), der har dem. Rødvinen Cortes de Cima koster 99 kr. og dens "lillebror" Chaminé 89 kr.

Dyre dråber på tilbud
Fra og med i dag, mandag den 25. oktober, er der vinfestival i de tolv OBS!-varehuse i Nørre Sundby, Randers, Holstebro, Viby J., Herning, Horsens, Esbjerg, Odense, Slagelse, Taastrup, Hillerød og Helsingør. Og det indebærer, at der er gode flasker til menneskevenlige priser.
I denne uge sælges blandt andet Château Léoville Barton 1996, 2.cru Saint-Julien, til 4495 kr. for 12 flasker - det er 374,58 kr. pr. flaske; Château Tour Carnet 1997, 4.cru Haut-Médoc til 139 kr., Château Haut-Batailly 1995, 5.cru Pauillac til 249 kr. og Carruades de Lafite 1997, Pauillac (2. vinen fra Château Lafite Rothschild) til 219 kr.
Vinfestivalen fortsætter med nye topvine i næste uge.

46 vintage-ports 1997
I sidste uge nævnte vi, at en række portvinshuse har deklareret 1997 som et vintage-år. En af vore trofaste læsere har fortalt os, at det gælder flere huse end disse, og det har han ret i.
I næste uge bringer vi den fuldstændige liste over i alt 46 vintage-ports 1997.

Nu hæver vi niveauet
Dagbladet Information meddeler, at ugebladet Alt for damerne har bragt en annonce for en kalvefond, vedlagt en lidt ulækker foliepose med en smagsprøve på bouillonen.
Information vil gerne løfte niveauet en anelse og har derfor bedst sit trykkeri om at væde debatsiderne - og kun dem - i dagens avis med hvid bourgogne årgang 94. Læserne skal så blot lægge debatsiderne i køleskabet en times tid og derefter vride dem over et tomt hvidvinsglas.
VinAvisen beklager, at vi desværre ikke kan dyppe hele vores nyhedsbrev i ædel bourgogne ... :-)

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

MontGras Quarto, Colchagua Valley, Chile 1998
120 kr. for 2 flasker, Bilka
På etiketten til denne muskuløse chilener viser fire farvede felter forholdet mellem de fire druesorter, som ønologen Hernan Gras har benyttet efter god Bordeaux-tradition: Cabernet Sauvignon (rød), Merlot (blå), Carménère (grøn) og Malbec (violet). Og resultatet af det meget bevidste valg af druer er blevet en dybrød og frugtagtig vin med blød garvesyre, lidt i retning af en god bordeaux. Før vinlus-epidemien i 1800-tallet blev Carménère brugt i Bordeaux. I dag er der kun 10 hektar med denne drue i Frankrig. Men Chile har taget den til sig.

Duc de Mayreuil, Gigondas, Frankrig 1997
89,95 kr., Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
Vi plaskede denne vin over i en karaffel en time før smagningen, og det har sikkert gjort den endnu mere blød, afrundet og lækker. Det er en virkelig dejlig vin med god frugt, en let sødme, tilpas syre og en krydret smag, lidt i retning af lakrids. Den kommer fra det lille Rhône-område Gigondas, der i 1971 fik egen appellation. Vinen kan drikkes nu, men kan også gemmes i endnu nogle år.

Château Lassegue, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1995
132,50 kr., Bordeaux Direct, tlf.: 43 52 79 13
En vellavet og velsmagende vin, typisk Saint-Émilion-karakter med god frugt og et lille bid i garvesyren. Den kan drikkes nu og er en nydelse, fx til stegt kød og vildt, men den kan også udmærket ligge to-tre år endnu. Slottet er fra 1671 og lige siden været i samme families eje. Det er det næstældste familieejede slot i Saint-Émilion.

Château de Cathalogne, Bordeaux, Frankrig 1998
275 kr. for 6 flasker, Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
En god og fyldig rød bordeaux - og til stykprisen 45,85 kr. (ved 6 flasker) en virkelig god hverdagsvin, når man godt kan lide bordeaux. Slottet ligger i det store trekantede område, Entre-deux-Mers, mellem floderne Garonne og Dordogne.

Les Grandes Serres, Côtes du Rhône, Frankrig 1997
44,95 kr., (110 kr. for 3 flasker), Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
En glimrende rødvin, der tegner et godt billede af kvaliteten i den almindelige Rhône-vin. Den er fyldig og frugtagtig med en god og ren smag, lidt efter jordbær, og med en frisk og mundrensende syre.

Undurraga Reserva, Carménère, Colchagua Valley, Chile 1998
120 kr. for 2 flasker, Føtex
Fed og lækker rødvin med en ren og kraftig solbærduft. Den vil være glimrende til mad, men den er også - ret usædvanligt for en rødvin - egnet til at "stå alene". Altså være en hyggevin, som man nyder uden mad i gode venners selskab. Vinen er lavet på den ret ukendte drue Carménère.

Château Fleur du Roc, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1996
79,95 kr., Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
Flot og typisk rødvin fra Saint-Émilion, allerede udviklet og over puberteten. Den har en god og tiltalende duft og en blød varm smag med en lille snert af mandel. Bestemt pengene værd.

Château Haut-Châtain, Lalande-de-Pomerol, Frankrig 1996
84,50 kr., Bordeaux Direct, tlf.: 43 52 79 13
En lækker rødvin, der fylder munden med frugt og sødme. Alle i VinAvisens smagepanel var enige om, at dette er en dejlig vin. Den kan drikkes nu, men kan også gemmes et år eller to. Hos importøren i Taastrup vil man kunne smage vinen, før man køber den.

Domaine le Colombier, Les Grandes Serres, Vacqueyras, Frankrig 1998
100 kr. for 2 flasker, Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
En dybrød vin med en flot duft og en blød og frugtagtig smag lidt i retning af kirsebær og blomme, måske også lidt abrikos. Absolut pengene værd.

Duca Sanfelice Riserva, Librandi, Cirò, Italien 1995
76 kr.,Viniberia, tlf.: 38 86 26 46
Moden rødvin med en let krydret bærduft og smag af rønnebær og svedske. Faktisk en lækker vin, flot og afrundet, med en let sødme og en lille smule mundrensende garvesyre.

Prosecco, Villa Sandi, Prosecco di Valdobbiadene, Italien
70 kr.,Viniberia, tlf.: 38 86 26 46
Mousserende hvidvin på Prosecco-druen. Bag på flasken står der, at det er en "vino spumante extra dry", men så "dry" er den nu heller ikke. Druen giver den den let og meget behagelig sødme. Faktisk er det en dejlig boblevin. Yderligere er vinen tappet på den nye Glaxa-flaske med termovæggen, så den holder sig kølig i lang tid.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Empreinte du Temps, Domaine Ferrer Ribière, Carignan, Vin de Pays Catalan, Frankrig 1998, rødvin til 64 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Montana, Cabernet Sauvignon / Merlot, Marlborough, New Zealand 1996, rødvin til 63 kr. fra DZ Wine (tlf.: 38 11 44 33).
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Bodegas Berbera, Rioja Reserva, Spanien 1994, rødvin til 85 kr. fra Skjold Burne.
* Viña Alcorta, Rioja Reserva, Spanien 1994, rødvin til 89,75 kr. fra Vinstokken.
* Baron de Lay, Rioja Reserva, Spanien 1995, rødvin til 120 kr. for 2 flasker i Bilka.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Castillo de Maluenda, Garnacha Selección, Calatayud, Spanien 1998, rødvin til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Torrenova, Rosso di Sicilia IGT, Italien 1996, rødvin til 90 kr. for 2 flasker i Bilka.
* Jean-Luc Colombo, Côtes du Rhône, Frankrig 1997, rødvin til 78,50 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
Penge & Privatøkonomi (ved Søren Søndergaard og Ole Høy Hansen):
* Texas Cabernet Sauvignon, Sainte Geneviève Ranch, Priprieties Reserve, Escondido Valley, Texas, USA, rødvin til 55 kr. hos Irma.
* Bodega Jacques y Francois Lurton, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997, rødvin til 50 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Finca Gambellón, Tempranillo / Monastrel, Jumilla, Spanien 1997, rødvin til 47 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* 21 Years Springbank Single Malt, Cambeltown, whisky til 790 kr. fra Knud Jørgensen / Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Les Couversets, Côtes de Provence, Frankrig 1998, rødvin til 41,50 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
* Domaine Ferre Ribière, Vin de Pays Catalan, Frankrig 1998, rødvin til 49 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Château Odé d'Aydie, Pierre Laplace, Madiran, Frankrig 1996, rødvin til 75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
* Aramis, Vin de Pays de Gascogne, Frankrig 1998, rødvin til 42,50 kr. Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk