Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2000


Vin-aktuelt i uge 3
17. januar - 23. januar 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 51VinAvisen uge 1VinAvisen uge 2



Carlsberg har solgt andel
i svensk vinfirma til finnerne
Fyens Stiftstidende har bragt en artikel af Kalus A. Jensen om Vingaarden, Danmarks største uafhængige importør af vin og spiritus og markedsførende, når det gælder salg til hotel- og restaurantbranchen.
Vingaarden ejes af det finske firma OY Marli, der er en del af Rettig-koncernen (60 procent), samt Carlsberg (40 procent).
Firmaet har 170 medarbejdere, i 1997-98 var omsætningen 440 millioner kr. og resultatet efter skat 21 millioner kr.
Firmaets salgs- og grossistselskab er Kjær & Sommerfeldt i København.
Kort før salget sidste år til finske Marli havde Vingaarden købt 75 procent andel i det svenske vin- og spiritusfirma Göte Andersson AB. Pr. 1. december har Carlsberg solgt sin andel i denne virksomhed til Marli for et ikke oplyst beløb.

Små butikker i stort fællesskab
I USA er det mange steder forbudt at sende vin og spiritus over statsgrænser, og det kan gøre det svært at sælge vin via Internettet.
Det problem prøver en ny operatør, WineAccess, at omgå ved godt nok at sælge vin på Nettet, men lade vinen levere af lokale forhandlere i de enkelte stater.
WineAccess tilbyder web-sider til de lokale forretninger og bringer disse ind i et stort fællesskab af vinproducenter, vinskribenter, sommelierer og interesserede kunder.
Vi har heldigvis ikke de samme problemer som amerikanerne - tænk, om det var strafbart at sende en flaske vin fra København til Frederikshavn! Men gad vide, om den amerikanske idé alligevel var noget, en række mindre vinhandlere kunne kopiere her i landet ...?
WineAccess’ hjemmeside ligger på http://wineaccess.com/wa/default.asp.

Hvordan bliver 1999-årgangen i Bordeaux?
På det danskejede Château de Seguin har man netop afsluttet en første assemblage - altså en første blanding af druetyperne fra de forskellige parceller - og det var en virkelig positiv overraskelse.
1999-årgangen har jo ikke fået den bedste karakter på grund af regn - alene den 20. september kom der 100 mm regn i Bordeaux! Merlot'en var i hus alle steder - men det var Cabernet'en ikke. Den var endnu ikke moden. Problemet var, at hvis regnen fortsatte, så kunne al Cabernet'en gå tabt - simpelt hen rådne op - mens hvis man høstede, så ville man dog få noget Cabernet i hus, men af ringe kvalitet.
På Château de Seguin - ligesom på flere andre slotte - ventede man med at høste Cabernet'en. Man satsede og vandt! Man fik en dybrød og flot Cabernet - den bedste, som de to ønologer, der deltog i Seguins assemblage, indtil nu havde smagt af årgang 1999.

Nu vokser det hele jo ikke ind i himlen. 1999'eren bliver hverken 1990 eller 1995, men chefønologen sagde, at Château de Seguin havde potientiale til noget, der mindede om slottets 1990-årgang, hvis blot der udføres et godt kælderarbejde - dvs. rigtig andel af nyt træ, at vinen ikke får for meget eg og tørrer ud osv., osv.
Det bliver spændende at se - smage - resultatet, når den endelige assemblage gøres færdig i januar 2001 efter op til tolv måneder på fad.

Vinens Hus overtager salget af VinAvisens annoncer
Fra og med 1. februar overtages VinAvisens salg af annoncer af Vinens Hus, Magstræde 7, 1204 København K, tlf.: 33 32 62 20, fax: 33 33 85 75. Men altså først fra og med 1. februar. Indtil da bedes man - i annoncespørgsmål - kontakte anker@vinavisen.dk, fax: 45 83 38 91.

Mere om Rosenborg-vinen
Her fortsætter vi føljetonen om Rosenborg-vinen, som vi begyndte i forrige nummer af VinAvisen.
Hvordan kom vinen til Danmark? - Den er sandsynligvis kommet ned ad Rhinen på en flodpram, fortalte nu afdøde vinhandler Erling Lauemøller fra Ludvig Bjørns Vinhandel, der i mange år har haft ansvaret for Rosenborg-vinen. - Måske er den kommet via Rotterdam. På den tid beherskede hollænderne handelen i Østersøen, så mon ikke vinen er bragt videre på et hollandsk skib? Vinen blev fragtet i egetræsfade som dækslast, udsat for den brændende sol, og en masse af den må være fordampet. Det har været en ret død vin, ikke den lette og elegante rhinskvin vi kender i dag.
Al vin til Østersø-landene skulle gennem Øresund, og her krævede den danske konge sin Øresunds-told. Da den tysk-romerske kejser Karl d. 5. spurgte en dansk adelsmand, om der var vinbjerge i Danmark, svarede denne: - Ja, ét - i Helsingør!
Tolden blev opkrævet i Helsingør, og den beløb sig til 3 procent. Men reglerne var meget snedige: Den danske konge kunne i stedet for penge tage hvert 30. fad vin, og han havde også ret til at købe enhver vare til den pris, som skipperen eller købmanden deklarerede.
Måske har Rosenborg-vinen været bragt til fortoldning i Helsingør. Tolderen har spurgt om dens værdi, og skipperen har - med sved på panden - opgivet et ganske ringe beløb. Og så har tolderen sagt: - Det var dog en billig vin. Du slipper for at betale de 3 procent - hans majestæt køber hele partiet til din pris.
Føljetonen fortsætter: Læs i næste nummer af VinAvisen, hvordan Rosenborg-vinen blev stjålet af svenskerne.

DM for vintjenere
Den 27. februar afholder "Dansk Sommelier Forening" Danmarksmesterskab på Radisson SAS Scandinavia i København. Deltagerne vil primært være medlemmer af foreningen, men også andre kan stille op. Konkurrencen er åben for alle, der har været beskæftiget i mindst tre år i den danske restaurantbranche, og som stadig arbejder i branchen med kombination af mad og drikkevarer. (Tilmelding senest 10. februar på fax 32 87 04 05, att.: Tim Vollerslev).
Konkurrencen omfatter en skriftlig prøve med cirka 40 spørgsmål om vin, og derefter skal der smages og bedømmes. Man skal dog have en ret stor vinøs paratviden for at komme med i opløbet - det er i det hele taget nogle kloge damer og herrer, der skænker vinen i vore glas, når vi går på restaurant!
Her kommer ti af de 35 spørgsmål fra foreningens optagelsesprøve i november sidste år. Prøv, om du kan klare dem - eller snyd, og se svarene lidt længere nede i dette nyhedsbrev:

Ti svære spørgsmål
1. Hvad er hoveddruen i Mosel-Saar-Ruwer?
2. Den kendte Rhône-producent Guigal laver tre enkeltmarks Côte Rotie'er. Hvad hedder markerne?
3. Hvad hedder de to blå hoveddruer i Rioja?
4. Familien Moueix er specielt kendt for Château Petrus i Pomerol, men familien laver en tilsvarende "kultvin" i Californien. Hvad hedder den?
5. Nævn fire Grand Cru-marker i Gevrey Chambertin.
6. Hvor ligger disse områder: Bellet, Cassis og Bandol?
7. Hvad er forskellen på marc og fine?
8. I hvilket land ligger disse to områder: Walker Bay og Paarl?
9. Hvad er malolaktisk gæring, og hvad er dens virkning?
10. Hvad er forskellen på garvesyre og tannin?
.
      Ugens vinbillede
      Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her eller klik på det lille billede til venstre for at se denne uges billede i stor størrelse.
Afalkoholiseret vin en ubehagelig oplevelse
I Nordjyske Stiftstidende manifesterer Jørgen la Cour-Harbo sin afsky for alkoholfri vin - aktuel med FDB's "Ariel" og Dansk Supermarkeds "Fré" fra Sutter Home. Og han gør det efter vor mening med god grund.
- Jeg har aldrig forstået, skriver han, - hvorfor man skal drikke såkaldt alkoholfri vin. - Det hele smager syntetisk. "Alkoholfri vin" er i sig selv en modsigelse. Vin indeholder alkohol. I de lande, hvor man har skrappe regler for vinfremstillingen, er der endda fastsat et minimums-indhold.
Alkohol er en helt central del af vinen. Derfor er det ret indlysende, at man skal holde sig fra vin, hvis man ikke ønsker at indtage alkohol.
Nogle ønsker åbenbart at give det udseende af, at de drikker vin, selv om de ikke gør det. Var det så ikke lettere at drikke juice, druesaft eller vand, som man kan få i langt højere kvaliteter end afalkoholiseret vin?
Lad være med at drikke noget, som ikke smager godt, bare fordi det bliver præsenteret i en vinflaske.
.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser.
    Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk.
.s..16.
    Sælges: I alt 8 flasker Krug Champagne NV i gavekarton, 550 kr. pr. stk. Ring tlf.: 20 14 20 07 eller send e-mail til: leon.c@get2net.dk
.
.
      Grafer i stedet for tabeller
      VinAvisen bringer som bekendt statistikker fra vinens verden på en særlig side (klik her for at se den).Hidtil har vi gjort det i form af tabeller, som Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) har stillet til vores rådighed.
      Men kunne det ikke være sjovt, hvis vi også kunne vise statistikkerne i form af grafer?
      Nu har vi prøvet med grafen til venstre herfor. Den viser det årlige forbrug af øl, vin og spiritus i en lang række lande målt i liter 100 procent ren alkohol pr. person.
      Der er faktisk store forskelle på mønsteret i valg af øl, vin og spiritus. Og nogle af tallene fra lande, der har et udbredt hjemmebrænderi, er nok heller ikke helt korrekte.
.
Beskeden avance på store vine
I Information har Flemming Kyed lovprist vinkortet på Restaurant Kanalen på Wilders Plads i København (tlf.: 32 95 13 30). - Vinkortet er virkelig forrygende, skriver han. - Det bygger på det princip, at avancen på de rigtig store og rigtig flotte vine er meget beskeden, mens man tjener pengene i den lavere ende af spektret, dog uden at være urimelig.
.

      Ny udgave af vinverdenes bedste leksikon
      En af de bedste vinbøger i vinens verden er Jancis Robinsons "The Oxford Companion to Wine". Den er også udkommet på dansk under titlen "Oxford Vin Leksikon" (Gads Forlag 1998).
      Nu er den engelske udgave, der er fra 1994, udkommet i en ny udgave, hvor ikke kun omkring halvdelen af de oprindelige 3000 opslag er revideret, men hvor der også er tilføjet 500 nye opslag. Yderligere er medtaget de seneste statistikker og årgangstabeller, en liste over appellationer og et afsnit om investering i vin.
      Jancis Robinson begyndte arbejdet med bogen i 1989, og der er virkelig sket mange ting i vinens verden siden da. Fx er det tilplantede areal med Merlot øget næsten ti gange.
      Den danske udgave har forhåbentlig solgt godt. Men gad vide, om Gads Forlag også har mod på også at oversætte den nye udgave ...?

Jancis Robinson
.


Lars Venborg

Foto: Ove Rasmussen
      Dansk vinsælger i Chablis
      Fagbladet "Sælgeren" har bragt en artikel af Ove Rasmussen om danskeren Lars Venborg, der 24 år gammel stoppede sin karriere hos Maersk, pakkede rygsækken og drog til Frankrig. I dag - ti år efter - er han salgsdirektør i Bourgogne-firmaet Laroche i Chablis.
      I Frankrig startede den unge dansker i en praktikplads, som den nu afdøde landsmand og vinhandler Kai "Wum" Nielsen i Bordeaux skaffede ham på Château Prieuré-Lichine. Derefter arbejdede han i Provence med at lancere Château Val Joanis på verdensmarkedet, før han kom til Laroche.
      - Vinbranchen en verden for sig selv, siger han i interviewet. - De fleste af mine kunder og konkurrenter er, som jeg selv, kommet til vinbranchen, fordi de holder af vin. Mange interesserer sig for kunst og kultur, god mad og musik - alt det der gør livet godt at leve. Det giver en særlig indforståethed. Et helt specielt sælger-miljø.
      - På de internationale messer slås man om kunderne. Men på vej til middag med en kunde kan det ske, at en af de hårdeste konkurrenter som den naturligste ting i verden slutter sig til selskabet. Så udveksler man historier og griner sammen over en god middag, snakker om de sidste gode vine, man har smagt.

Kunne du svare på spørgsmålene?
Her er svarene på de ti spørgsmål, som sommelierne skulle besvare ved sidste års optagelsesprøve:
1. Hvad er hoveddruen i Mosel-Saar-Ruwer? Riesling.
2. Den kendte Rhône-producent Guigal laver tre enkeltmarks Côte Rotie'er. Hvad hedder markerne? La Turque, La Mouline og La Landonne.
3. Hvad hedder de to blå hoveddruer i Rioja? Tempranillo og Garnacha.
4. Familien Moueix er specielt kendt for Château Petrus i Pomerol, men familien laver en tilsvarende "kultvin" i Californien. Hvad hedder den? Dominus.
5. Nævn fire Grand Cru-marker i Gevrey Chambertin. Her er der følgende muligheder for svar: Chambertin, Clos de Bèze, Charmes-Chambertin, Chapelle-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin , Ruchottes-Chambertin og Mazis-Chambertin.
6. Hvor ligger disse områder: Bellet, Cassis og Bandol? Provence.
7. Hvad er forskellen på marc og fine? Marc laves på kvaset efter presningen af druerne. Fine er destilleret på udgæret vin.
8. I hvilket land ligger disse to områder: Walker Bay og Paarl? Sydafrika.
9. Hvad er malolaktisk gæring, og hvad er dens virkning? Bakteriel omdannelse af æblesyre til mælkesyre, hvorved vinen fornemmes mindre syrlig.
10. Hvad er forskellen på garvesyre og tannin? Dette var et drilsk spørgsmål! Der er nemlig igen forskel.

Ugens fund: Den bedste vin
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet denne drikkeværdige vin:

Scarànto, Cabernet Sauvignon / Merlot, Colli Euganei, Italien 1997
75 kr., Erik Sørensens Vinhandel, tlf.: 39 62 61 67
En "super-italiener", ikke fra Toscana, men fra De Eugenæiske Høje, oppe ved Venezia. En meget kraftig og frugtagtig rødvin med masser af stof, en rank syre og en flot Cabernet-karakter. En afgjort nydelse og virkelig glimrende til prisen.
.
ANNONCE

En herlig rødvin
Læs om den herlige Bordeaux-vin Château de la Rivière, som VinAvisen gav sin gyldne etiket.
Klik her ...
(47-51)

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Information (ved Flemming Kyed):
* Cuvée Frédéric Emile, Trimbach, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 152 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Negromaro, IGT Salento, Puglia, Italien 1990, rødvin til 100 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).

Frederiksborg Amts Avis (ved Jens O. Kristiansen):
* Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1998, hvidvin til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Katnook Estate, Cabernet Sauvignon, Coonowarra, South Australia 1997, rødvin til 165 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Cellier Saint Valentin, Côtes du Rhône, Frankrig 1998, rødvin til 45 kr. hos Gove i Charlottenlund.

* Tenute la Maa, Salice Salentino, Puglia, Italien 1997, rødvin til 79,50 kr. hos Grand Vin (tlf.: 43 46 99 00).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Gewurztraminer, Hugel, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 99 kr. fra Remy Danmark (tlf.: 39 16 06 00).

* Gewurztraminer, Grand Cru Kirchberg, Clos Zisser, Kipfel, Alsace, Frankrig til 99 kr. fra Remy Danmark (tlf.: 39 16 06 00).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Romariz Late Blottled Vintage Port 1994, Portugal, portvin til 79,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22).

Berlingske Tidende (ved Søren Frank):
* Bricco Marun, Matteo Corregia, Barbera d'Alba, Italien 1997, rødvin til 213 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).

Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Pervini, Archiadamo, Italien 1997, rødvin til 60 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Château Pesquié, La Quintessence, Côtes du Ventoux, Frankrig 1997, rødvin til 80 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).



VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* 1312, Mestres, Cava Brut Nature, Spanien 1998 til 119 kr. fra Fionia Vinimport (tlf.: 65 93 36 96). Læs om vinen ved at klikke her. (51-10).
* Mondoro "2000" Spumante Dolce, Asti, Italien til 75 kr. fra Allied Domecq (tlf.: 56 30 02 00). Læs om vinen ved at klikke her. (49-08).
* Champagne Oudinot, Cuvée Brut, Epernay, Frankrig til 130 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (48-07).
* Renaissance Milénaire, Les Caves du Sieur d'Arques, Brut, Crémant de Limoux, Frankrig til 125 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). Læs om vinen ved at klikke her.(48-07).
* Prosecco, Villa Sandi, Prosecco di Valdobbiadene, Italien til 70 kr. fra Viniberia (tlf.: 38 86 26 46). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).

HVIDVINE
* Château Haut Selve, hvidvin, Graves, Bordeaux, Frankrig 1997 til 129,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). Læs om vinen ved at klikke her.(50-09).
* Coastal Chardonnay, Robert Mondavi, Central Coast, Californien, USA 1997 til 121 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Numéro 1, Courthe, Bordeaux Blanc, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Mount Riley, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1998 til 69,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(45-04).
* Misket, Preslav Region, Bulgarien 1998 til 33,25 kr. fra Vinex (tlf.: 65 91 70 11). Læs om vinen ved at klikke her.(45-04).

RØDVINE
* Domaine de la Salmée, Les Grandes Serres, Côtes du Ventoux, Frankrig 1998 til 39,95 kr. (3 flasker for 100 kr.) fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (01-12).
* Trapiche Pinot Noir, Mendoza, Argentina 1999 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(51-10).
* Trapiche Oak Cask Pinot Noir, Mendoza, Argentina 1997 til 64,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(51-10).
* Klein Constantia, Marlbrook, Cabernet / Merlot, Constantia, Sydafrika 1996 til 69,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(51-10).
* Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1997 til 110 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(51-10).
* Serdica, Cabernet Sauvignon, Plovdiv, Bulgarien 1998 til 29,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (51-10).
* Luis Felipe Edwards, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 1997 til 59 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). Læs om vinen ved at klikke her.(50-09).
* Marques de Griñon, Tempranillo, Mendoza, Argentina 1997 til 50 kr. i Alta-kæden samt Prima-butikker. Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). Læs om vinen ved at klikke her.(50-09).
* Château de Croignon, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997 til 49,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her.(50-09).
* Château Cadillac-Branda, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). Læs om vinen ved at klikke her.(49-08).
* Château Billerond, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig 1996 til 76,60 kr. fra Bordeaux Direct (tlf.: 43 52 79 13). Læs om vinen ved at klikke her.(49-08).
* Jehan-Guillaume, Côtes-du-Lubéron, Frankrig 1997 til 36,95 kr. (3 flasker for 90 kr.) fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (48-07).
* Jehan-Guillaume, Côte-Rôtie, Frankrig 1996 til 139,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (48-07).
* Valentin Bianchi, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Argentina 1995 til 149,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). Læs om vinen ved at klikke her.(48-07).
* Columbia-Crest, Merlot - Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington State, USA 1997 til 79,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). Læs om vinen ved at klikke her.(48-07).
* Château Fort St. Pierre, Côtes du Roussillon, Frankrig 1997 til 34,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Solar Viejo, Bodegas Santamaría López, Crianza, Rioja, Spanien 1995 til 55 kr. fra Stenløse Vinimport (tlf.: 47 17 10 53). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Rioja Ellauri, Bodegas Ellauri, Reserva, Rioja, Spanien 1991 til 65 kr. fra Stenløse Vinimport (tlf.: 47 17 10 53). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Diane de Belgrave, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig 1997 til 109,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(47-06).
* Numéro 1, Bordeaux, Frankrig 1996 til 65 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(45-04).
* Allora, Primitivo, Puglia, Italien 1998 til 51,25 kr. (efter 18/11 53,75 kr.) fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79). Læs om vinen ved at klikke her. (45-04).
* Conde de Navasqüés, Ribera Alta, Navarra, Spanien 1997 til 51,25 kr. (efter 18/11 53,75 kr.) fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79). Læs om vinen ved at klikke her.(45-04).
* Duca Sanfelice Riserva, Librandi, Cirò, Italien 1995 til 76 kr. fra Viniberia (tlf.: 38 86 26 46). Læs om vinen ved at klikke her.(44-03).
* Château Haut-Châtain, Lalande-de-Pomerol, Frankrig 1996 til 84,50 kr. fra Bordeaux Direct (tlf.: 43 52 79 13). Læs om vinen ved at klikke her.(44-03).
* Duc de Mayreuil, Gigondas, Frankrig 1997 til 89,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).
* Château de Cathalogne, Bordeaux, Frankrig 1998 til 275 kr. for 6 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).
* Les Grandes Serres, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 til 44,95 kr., (110 kr. for 3 flasker) fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).
* Château Fleur du Roc, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1996 til 79,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).
* Domaine le Colombier, Les Grandes Serres, Vacqueyras, Frankrig 1998 til 100 kr. for 2 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). Læs om vinen ved at klikke her. (44-03).

DESSERTVINE
* Rozès Ruby Port, portvin, Portugal til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(48-07).
* Rozès Tawny Port, Portvin, Portugal til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Læs om vinen ved at klikke her.(48-07).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Janne Gudbjerg, tlf.: 39 20 64 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk