Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2000


Vin-aktuelt i uge 10
6.marts - 12. marts 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-7000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8VinAvisen uge 9



Mange Bordeaux-vine lever ikke op til AOC-standarden
I Frankrig kan en vinbonde ikke skrive Appellation Contrôlée på etiketten, bare fordi druerne har været dyrket inden for området, og visse regler er overholdt. Den færdige vin skal tillige godkendes ved uafhængige smagninger.
Sådan også med appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur. Men her har man netop nu et problem med 1999-årgangen, idet en masse af de udtagne prøver falder igennem. Vinene er simpelt hen ikke gode nok. De er uensartede, uregulære, mindreværdige. Endnu er ikke alle smagningerne til ende, skriver Dominique Richard i avisen SudOuest, men meget tyder på, at mindst 30 procent af vinene, måske endnu flere, ikke vil kunne opnå AOC-værdigheden, men må sælges som almindelig bordvin.
1999 var en årgang, der - som tidligere nævnt i VinAvisen - krævede dygtigt kælderarbejde, og alt for mange har åbenbart troet, at "den gik nok".
- Det er på høje tid at højne respekten for Bordeaux AOC, siger en vinmægler til avisen. - I dag betaler vi regningen for overdrivelserne med 1997, hvor man har solgt en middelårgang til alt for høje priser. Man har mistet kunder, og man får dem ikke igen, hvis man kun har en dårlig bordeaux at tilbyde dem.

Gør det ikke - vi tror på jer!
I Fyens Stiftstidende og Jydske Vestkysten har Jakob Vinde Larsen en god historie om, hvordan svenskerne er blevet ovenud glade for EU.
Da Sverige blev medlem af EU i 1995, fik landet lov til at beholde sine skrappe regler for, hvor lidt vin og spiritus svenskerne må tage med over grænserne. Men aftalen udløber den 1. juli, og det er ikke sikkert, at EU-kommissionen vil forlænge aftalen med endnu fem år.
Det gør den i hvert fald ikke, hvis den lytter til det svenske folk, der bestormer kommisionen med breve og e-mails. - Gør ikke, som den svenske regering ønsker. Vi tror på jer! lyder det fra de stakkels undertrykte svenskere.
En nylig meningsmåling viser, at 61 procent af alle svenskere ønsker de formynderiske begrænsninger ophævet, mens 36 procent vil have dem bevaret.

Og julen varer li' til påske ...!
I december sidste år gik Sopexa på nettet under adressen
www.franskevine.com. Det var et ambitiøst projekt, hvor man kunne søge oplysninger og få inspiration om franske vine.
Der var masser af gode ting at hente, men også nogle slemme mangler, som man jo heldigvis kan rette fra dag til dag, når man er på Nettet. Det er sværere i et blad eller en avis ...
Men - her i årets første forårsuge er der endnu ikke sket noget. Velkomstsiden giver stadig gode råd til, hvilke vine der passer til et fransk julemåltid, ligesom vi får at vide, at vi snart går ind i det nye årtusinde.

Vin i flammer i Bordeaux
Jean-Pierre Mouix - den kendte slotsejer og vinkøbmand - har mistet for 15 millioner kroner vin ved en brand på lageret i Libourne. Mouix ejer blandt andet slottene Pétrus, Trotanoy, Certan-Giraud, Lagrange og La Fleur-Pétrus.
Det meddeles, at 2200 kasser almindelig Bordeaux-vin plus et vist antal "store vine" gik op i flammer, men der er ikke nogen nærmere specifikation af skaderne.


Hele to vinauktioner i sidste uge
Op til weekenden svingede hele to københavnske auktionshuse hammeren over ædle vine.
Hos Bruun Rasmussen blev 6000 af de 7000 flasker solgt for 1,3 millioner kr., hvilket var 200.000 kr. under den samlede vurdering. Her er nogle interessante hammerslag:
* Château le Pin, Pomerol 1989: 4000 kr. pr. flaske.
* Château Lafite Rothschild 1928: Vurderet til 3000 kr. pr. flaske, gik for 4100 kr.
* Château d'Yquem 1955: 3200 pr. flaske.
Hos Lauritz Christensen Auktioner, der holdt sin første vinauktion, havde man efter eget udsagn succes. Mange vininteresserede var mødt op, og der var en rigtig god stemning, mens der blev budt på aftenens 342 katalognumre. Et par hammerslag:
* Tolv flasker Château Latour 1982 i original trækasse, vurderet til 18.000 kr., gik for 26.000 kr.
* Tolv flasker Château Clinét 1995 i original trækasse, vurderet til 7200 kr., gik for 18.000 kr.
* Château La Mission-Haut-Brion 1975 i Jéroboam-flaske (6 normal-flasker, 4,5 liter), vurderet til 8500 kr., gik for 20.000 kr.

Godt nyt til dem i Svendborg
I Politiken kan Peter Suppli Benson fortælle, at Vin & Sprit - de nye svenske ejere af De Danske Spritfabrikker - har besluttet at flytte vintapning fra Falkenberg i Sverige til spritfabrikkernes anlæg i Svendborg.
I Svendborg har man været bange for, at tapperiet skulle nedlægges, så man er naturligvis både glade og lettede over afgørelsen.
Svendborg-tapperiet skal fremover tappe omkring 9 millioner liter vin, som tidligere blev tappet i Sverige. Det svarer til en forøgelse på 35 procent af tapningen i Svendborg. Det drejer sig i sær om vin fra Chile, Australien, Spanien og Argentina.
Tapperiet i Svendborg har en arbejdsstyrke på godt 30 mand, hvortil kommer cirka 120 ansatte, som blandt andet tapper snaps og Gammel Dansk samt står for distributionen af spritfabrikkernes produkter.
.
.....................
Under konkurrencen gik konferencieren Per Pallesen (t.v.) til opgaven med stor entusiasme. Jesper Boelskifte blev som vinder blandt andet belønnet med en rejse til Canada for at deltage i verdensmesterskabet samt en rejse til Reims for at deltage i Trophé Ruinart, som er det officelle Europa-mesterskab for sommelierer. Til højre på billedet ses præsidenten for Dansk Sommelier Forening, Tim Vollerslev. Foto: Birger Storm.
Danmarks bedste vintjener
Ved den store dyst om at være Danmarks bedste Vintjener År 2000 sejrede Jesper Boelskifte fra Restaurant le Sommelier i København.

I alt 30 dygtigste vintjenere deltog i den hårde konkurrence i vinkundskab og kundepleje. De kæmpede en hel dag og skulle blandt andet besvare cirka 40 svære spørgsmål. Til fornøjelse for VinAvisens læsere bringer vi nogle af disse spørgsmål til slut i dette nyhedsbrev.
Efter besvarelsen af spørgsmålene var der blindsmagning af disse tre vine, der skulle kommenteres:
* Chardonnay 1998, Inniskillin fra Canada.
* Shiraz, Cape Mentelle, Australien 1996 - og
* Fine de Château Grillet fra Rhône
Mange af deltagerne var medlemmer i Dansk Sommelierforening, men en del nye var også mødt op og gik grundigt til opgaven, da den også er udslagsgivende for, om man kan blive optaget som aktivt medlem i Dansk Sommelierforening.

Endelig kl. 16 gik tre finalister på scenen for at servere en champagne for to gæster og give vinforslag til en klassisk menu.
Flere interessante vinsmagninger
Når Danmarks bedste vintjener, Jesper Boelstoft, til juni kommer til Reims for at deltage i det officielle Europa-mesterskab for sommelierer, Trophé Ruinart, vil han blandt andet komme til at konkurrere med Frankrigs bedste sommelier, Franck Thomas.
Frank Thomas er ikke ukendt med Danmark. I lidt over et år har han været konsulent for vinfirmaet VinCabris på Næsbyholm Skovridergård i Glumsø (tlf.: 57 64 50 90), og i slutningen af marts kommer han til landet for at præsentere femten bourgogner ved en række smagninger. Der vil dels - den 21. marts - være en smagning samt en middag på Restaurant Bøf & Ost i København (med Denis Parize fra le Chevreuil i Meursault som gæstekok), dels - den 23. marts - et lignende arrangement på Restaurant Marie Grubbe på Tjele Gods i Jylland.
Der er i det hele taget mange vinsmagninger i de kommende uger - blandt andet arrangeret af VinCabris, Fionia Vinimport, The Wine Company, Vinens Verden og Ole Bergman. Yderligere kommer der en stor tysk vinmesse. Men det kan man altsammen læse mere om i VinAvisens aktivitetskalender (klik her).

Spansk markise får ny dansk importør
Marqués de Riscal er et af Riojas fornemste flagskibe og en del af spansk vinhistorie. Det var den spanske markise, som i 1858 fik til opgave at finde en vinmager, der kunne komme til Rioja og prøve at lære vinbønderne lidt fransk vinteknik. Markisen havde siden 1836 boet i Médoc, så han vidste noget om det. Han fandt vinmageren, og to år efter kom han selv til Rioja og grundlagde sin bodega - og dermed sin egen berømmelse.
At bodegaen stadig holder fanen højt, beviste den, da den i tirsdags bød til smagning i samarbejde med sin nye danske repræsentant, Hans Just - det privatejede firma, der er næsten lige så gammelt som Riscal.
Marqués de Riscal fremstiller kun Reserva og Gran Reserva, og det er begge glimrende rødvine. Priserne ligger på henholdsvis 89,95 og 219 kr., og det er måske nok især for de federe tegnebøger, men på den anden side: Under smagningen fik vi mulighed for at smage en Reserva 1964, og den var en sublim nydelse. Hvis ellers man kan være sikker på at leve endnu 31 år, vil det være en god idé at købe en Reserva 1995 og lægge den hen.
95'eren, der har ligget 27 måneder på eg, kan dog også mageligt drikkes i dag - til trøst for dem, der ikke tror på de ekstra 31 år.
Naturligvis er Gran Reserva 1993 en endnu større oplevelse end Reserva'en - den indeholder 20 procent Cabernet Sauvignon. Og endnu flottere er prestigevinen Baron de Chirel 1995 til 299 kr. Faktisk en fantastisk vin, der er helt på højde med Grand Cru bordeaux'er til langt højere priser. Sammenlignet med de anden-vine fra to store Bordeaux-slotte, vi smagte fornylig, og som også kostede 300 kr., funkler denne vin som en juvel.
I øvrigt er ny fransk know-how på vej til Rioja, idet den navnkundige vinmager Paul Pontalier fra Château Margaux er blevet konsulent for Marqués de Riscal.

Nu står skarpskytten for skud
Vi har tidligere her i VinAvisen fortalt om Pierce’s sygdom, der har ramt de californiske vinmarker.
Sygdommen har fandtes i mange år, og den forårsages af en bakterie, der tilstopper planternes årer, så de ikke kan suge vand og næring. Problemet er imidlertid, at en ny slægt af insektet "den glasvingede skarpskytte" siden 1990 har spredt sygdommen med foruroligende hast.
Skarpskytten suger saft i planterne, og et enkelt insekt, der hver dag besøger 200 planter, er så grådigt, at det svarer til, at en mand på 70 kg drikker 16 tons vand om dagen.
Nu slår en rapport fra University of California fast, at det er på mere end høje tid, at der bliver taget alvorligt fat på problemet. Man må afsætte millioner af dollars for at udvikle druesorter, der er resistente mod sygdommen. Og yderligere må man iværksætte programmer for at stoppe skarpskyttens udbredelse. 300.000 hektar vinmarker er ifølge Wine Market Report i fare for at blive udslettet.
- Vi må i gang i dag, siger forskerne, - ikke om tre eller fem år. Selv med gen-manipulation af plantematerialet kan der gå ti år, før resistente vinstokke kan blive plantet ud. Bruger vi almindelig udvikling af planterne, vil der gå mindst tyve år.

Årets Nederburg-auktion
En af verdens mest betydningsfulde vinauktioner er den sydafrikanske Nederburg-auktion. I år afholdes den i Paarl i dagene 7.-8. august, og i alt kommer der 141 partier af de bedste sydafrikanske vine under hammeren, 93 røde, 37 hvide og 11 hedvine.
Blandt andet er der en kasse Alto Cabernet Sauvignon 1965, og fra Nederburgs eget vinbrug er der hele 25 vine.

.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
.32
    Søges: En kasse Château Talbot 1996. 12 stk. i en original trækasse. Ring tlf.: 22 60 51 01 eller send e-mail til N.Paaske@post.tele.dk
.33
    Sælges: Château Lafite-Rothschild 1980 og 1987, sælges samlet eller byttes med portvin. Gi' mig et bud på e-mail: gewurztraminer@email.com. Med venlig hilsen, Søren Nielsen.

Fremgang for tequila
I Frederiksborg Amts Avis skriver Jens Ole Kristiansen (Kris) om en smagning af tequila hos UDV Denmark (tlf.: 47 33 99 99), der tapper José Cuervos tequila til det europæiske marked.
Kris melder, at salget af tequila i Danmark er steget med 15 procent de sidste tre år og i Europa med 100 procent de sidste fem år, hvor den mexicanske drik især har fået tag i unge mennesker.
Det var egentlig indianerne, der i tidernes morgen startede produktionen, og de første europæere, der fik smag for drikken, var de spanske conquistadores.
Produktet laves på saften fra den blå agave-kaktus' hjerte, der ligner en ananas. Den vejer cirka 60 kg og trykkoges i 48 timer. Så hakkes den i stykker og presses. Saften tilsættes gær og hældes på fade, hvor hele molevitten gærer mindst en uge. Jo længere gæring, desto bedre tequila.
Vi kan tilføje, at agaven også bruges til et andet kendt produkt, nemlig det sisal, man blandt andet væver gulvtæpper af.

Så meget høstede de i Sydafrika
Vinhøsten i Sydafrika er til ende, og i alt blev udbyttet 1.155.674 tons druer, der vil give cirka 900 millioner liter vin, 1,6 procent mindre end i 1999.
Skaderne i Stellenbosch-området i forbindelse med de nylige storbrande, som
VinAvisen tidligere har skrevet om, har været svære at gøre op, men man mener ikke, at de har haft nogen markant betydning for den totale høstmængde.
I 1999 øgede Sydafrika sin eksport af vin på flaske med 15,5 procent, mens der var en 0,6 procent nedgang i eksporten af bulk-vin. Især var der fremgang for hvidvinen.

.
.
.
Man kan læse mere om den selvlysende vin og de anvendte stoffer på adressen
www.prolume.com
    Den selvlysende vin er på vej
    Nu kommer den snart til almindelig oplysning i lystigt lag: Den selvlysende vin! Lige hvad vi har ventet på.
    Lyset kommer fra et stof, der findes i de lygtebærende fisk, som famler sig rundt på verdenshavenes natsorte bund. Firmaet Prolume i Pennsylvania, USA, opdagede det gen, der forårsager stoffet, og da man blev i stand til at fremstille stoffet syntetisk, behøvede man ikke at fange fiskene for at få fat på det.
    Lyset frembringes, når to kemikalier, luceferin og luciferase, blandes og reagerer med hinanden, og det er muligt at fremstille to slags lys. Det ene gløder med en blå farve i cirka et kvarter, mens det andet lyser grønt under usynligt ultraviolet lys.
    Kemikalierne hverken lugter eller smager af noget, og da de er helt harmløse, kan de uden videre sættes til drikkevarer - inklusive selvlysende champagne, som man regner med vil være på markedet inden for de nærmeste par år. Gys, gys!
    Stofferne vil hen ad vejen måske også få en mere alvorlig anvendelse, idet de kan få kræftceller til at lyse.

Cigar d'Yquem
I sidste nummer af VinAvisen nævnte vi, at det amerikanske vinfirma Opus One ikke kunne lide, at et cigarfirma havde lanceret en cigar ved navn Opus X. Vinfirmaet lagde sag an - og har nu fået at vide, at cigaren stadig gerne må hedde Opus X. Til gengæld må vinfirmaet ikke lave en cigar ved navn Opus One.
En af Sveriges fremmeste vinentusiaster, lægen Nils Stormby, skriver til os "fra de gamle danske provinser", at han i sin tid hjalp greve Alexandre Lur-Saluces på Château d'Yquem med at få Davidoff til at trække en cigar tilbage. Davidoff havde opkaldt en serie efter store slotte som Latour og Yquem.

Gaven til hende eller ham, der har alt
Det er ligesom med årets første kartofler. De er noget særligt. Nu kan vi købe årtusindets første vin! Shiraz-druerne til vinen blev høstet den 1. januar 2000 af Chateau Hornsby Wines i Alice Springs i det australske Northern Territory - mens resten af verden hoppede rundt på ét ben i glæde over at være blevet af med det gamle slidte årtusinde.
Hvis nogen føler, at de ikke kan leve uden at eje denne vin, kan de byde på de nummererede flasker på en net-auktion på adressen www.butterfly.com.au. Men de skal skynde sig, for auktionen slutter i dag mandag d. 6 marts.

Hvor meget er "en genstand"?
En af VinAvisens læsere, Henning Christensen, har diskuteret med sine kolleger, hvor meget "en genstand" egentlig er.
Det må vi prøve at klarlægge: En genstand er defineret som 12 gram (1,5 cl) ren alkohol, hvilket svarer til en almindelig pilsner. Dvs. at vi kan opstille dette skema:
1 lille glas spiritus (2 cl)1/2 genstand
1 stort glas spiritus (4 cl)1 genstand
1 glas vin (12 cl)1 genstand
1 almindelig pilsner (33 cl)1 genstand
1 guldøl (33 cl)1 1/4 genstand
1 stærk øl (33 cl)1 1/2 - 2 genstande
1 flaske vin (75 cl)6 - 7 genstande
Foreningen Gode Alkoholdninger, GODA, der er stiftet og finansieret af Bryggeriforeningen, Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter og Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.), har opfordret deres medlemmer til at mærke alkoholholdige produkter med antal genstande, så man ud fra etiketten kan læse, hvor mange genstande man indtager. Dette er endnu ikke helt lykkedes.
Er antallet af genstande ikke angivet på flasken, kan de imidlertid beregnes på denne måde:
Gang flaskens indhold (cl) med alkoholprocenten, og dividér derefter med 150. Resultat: Antallet af genstande i flasken.
Tag fx en flaske med 75 cl indhold og 14 vol. alkohol. 75 cl x 14 = 1050. Derefter: 1050 : 150 = 7 genstande.
GODA's hjemmeside findes på www.goda.dk.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Marqués de Riscal, hvidvin, Rueda, Spanien 1999
49,95 kr., Hans Just, tlf.: 35 26 72 00
Da Rioja-bodegaen Marqués de Riscal i begyndelsen af 70'erne ønskede at fremstille en hvidvin, fandt den de bedste betingelser i et andet spansk distrikt, nemlig Rueda. Resultatet blev denne liflige og friske hvidvin, hvori de to druer Verdejo og Viura spiller første- og anden violin med henholdsvis 85 og 15 procent. En perfekt vin.

Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1995
200 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
En meget elegant Amarone, blød og afrundet, med masser af moden frugt - lidt efter svedskeblomme - og med en fin sødme. Vi drak den med stor succes til et ostebord, men den vil også være fin til rødt kød og vildt.

Haselgrove Shiraz, South Eastern Australia 1998
69,75 kr. (6 flasker for 360 kr.), H.J. Hansen, tlf.: 63 12 82 00,
i København tlf.: 35 42 43 11 og i Aalborg tlf.: 98 12 52 90
- samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En kraftig og fyldig rødvin med en ren frugtsmag og en let sødme. Den fadlagrede vin kan drikkes nu til alle former for kødretter og oste, men den kan også sagtens ligge et par år.

Haselgrove Chardonnay, South Eastern Australia 1998
69,75 kr. (6 flasker for 360 kr.), H.J. Hansen, tlf.: 63 12 82 00,
i København tlf.: 35 42 43 11 og i Aalborg tlf.: 98 12 52 90
- samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En flot hvidvin med en - i forhold til så mange andre oversøiske chardonnay'er - meget behersket fadlagring. Den har en lidt honningagtig sødme, der er meget tiltalende, samt god og fyldig frugt.

Santa Rita, Triple C, Maipo Valley, Chile 1997
139,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 10 37
Triple C - Tre gange C ... Navnet står for de tre druer Cabernet Franc (65%), Cabernet Sauvignon (25%) og Carmenere (10%). Og tilsammen giver de en flot, flot rødvin med meget frugt og en dejlig sødme. Det er en muskuløs vin. Den har 14 procent alkohol, men den virker ikke alkoholisk på grund af den gode modne frugt.

Celsus, Trambusti, Toscano Rosso IGT, Italien 1996
82 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
Når man i Chianti ikke vil bruge den godkendte druesorter, men hellere vil bruge fx Cabernet-Sauvignon og Syrah, kan vinen ikke kaldes Chianti. Den bliver "degraderet" til bare at være en Toscana-vin. Men tag ikke fejl af denne vin. Det er en meget elegant rødvin med en ren og klar smag af god frugt. Virkelig lækker.

Mutina, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien 1999
38 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
En fornøjelig rødvin med en svag perle i glasset. Den er forfriskende og meget saftig med en lille sødme. Det er en vin, der ganske enkelt smager godt, og en enkelt flaske bliver hurtigt for lidt.

Les Jamelles, Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999
49,75 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
Denne hvidvin tog vores smagepanel med storm, og det er da også en herlig vin, kraftig, med dejlig frisk frugt og gode syre. Den giver et virkelig godt billede af den gode drue Sauvignon Blanc.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Euroman (ved Jesper Uhurp Jensen):
* La Guita, Manzanilla, Sherry, Spanien, hedvin til 75 kr. fra KH Import (tlf.: 33 25 11 17).

* Tio Pepe, Gonzales-Byass, Sherry, Spanien, hedvin til 72 kr. fra UDV Denmark (tlf.: 47 33 99 99).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Riesling, Antoine Henrich, Alsace, Frankrig, hvidvin til 63,50 kr. fra Risingegård Vinimport (tlf.: 65 97 66 40).

Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Laurus, Gabriel Meffre, Vacqueyras, Frankrig 1997, rødvin til 85 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Santa Barbara, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1998, rødvin til 30 kr. i Netto.

* Vantini, Amarone della Valpolicella, Veneto, Italien 1995, rødvin til 98 kr. hos JVS (tlf.: 47 33 56 41).
* Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur 1994, rødvin til 89 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Château Port-Aubin, Haut-Médoc, Frankrig 1997, rødvin til 90 kr. hos Gova (tlf.: 39 63 09 88).
* Château des Hautes Ribes, Vacqueyras, Rhône, Frankrig 1998, rødvin til 59,60 kr. i SuperBrugsen.
Børsen (ved Mette Kryger):
* Château Tour Baladoz, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig 1996, rødvin til 130 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00).

* Château Faugères, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig 1996, rødvin til 199 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00)
* Château Couspaude, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig 1996, rødvin til 485 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Savanha, Pinotage / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 1997, rødvin til 49,95 kr. hos Kvickly.
* Breakway Grenache / Shiraz, Mount Hurtle Winery, Western Australia 1997, rødvin til 68 kr. hos Con a'more (tlf.: 86 91 15 50).
* Notturno, Drei Doná - Tenuta la Palazzia, Masse di Vecchiazzano, Italien 1998, rødvin til 83 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Masi Modello, Rosso delle Venezie IGT, Italien 1998, rødvin til 39,95 kr. i Bilka.

* Travignoli, Chianti Rufina, Italien 1997, rødvin til 109 kr. for 2 flasker hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Château Haut-Pey Labrie, Canon-Fronsac, Frankrig 1997, rødvin til 59,75 kr. hos Skjold Burne.

Jyllands Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Taylors 10 Years Tawny, Portugal, portvin til 139 kr. hos Gobi (tlf.: 33 13 60 00).

Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Hogue Cellars Merlot, Barrel Select, Washington State, USA 1996, rødvin til 145 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).

Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1997, rødvin til 100 kr. for 3 flasker i Føtex.

Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Pegasus Bay, Pinot Noir, Walpara Cantebury, NEw Zealand 1997, rødvin til 175 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55).


Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk



Her er de svære spørgsmål,
som deltagerne fik stillet ved konkurrencen om Danmarks bedste vintjener

De korrekte svar kan man se ved at klikke her.

* Druen Ortega er en krydsning af to druer, hvilke? Og hvem er druen Ortega opkaldt efter?
* Nævn de to AVA på Long Island, New York State.
* Nævn de fire vinproducerende områder på Kreta.
* Hvad hedder Canadas organisation for Appelationer?
* Rias Baxias inddeles i tre underdistrikter, hvilke?
* Hvornår fik Kroatien kontrolleret oprindelses-garanti på vine?
* Hvilket år blev de første vinmarker etableret i Sydafrika?
* Hvad dækker betegnelsen Bereich i Tyskland?
* Hvorfra kommer vinen Aprémont?
* Hvor kommer Rosse Conero fra, og hvad hedder druen?
* Beskriv, hvad der gør, at en vin har lov at skrive Garrafeira på flasken?