Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2000


Vin-aktuelt i uge 19
8. maj - 14. maj 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-7000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18


.
      Denne uges motto
      I vinsmagning og vinsnak er der en kolossal masse humbug.
Thomas Georg Shaw, 1864
.
    Hun ligger der allerede
    I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi, at den amerikanske Internet-vinhandel www.wine.com har indgået en aftale med det engelske forlag Oxford University Press om at lægge den nyeste udgave af vinverdenens "bibel" - Jancis Robinsons "The Oxford Companion to Wine" - ud på Nettet, så vi alle kan slå op i den.
    - Den ligger faktisk allerede på Nettet, skriver en af vore læsere, Torben Stetkær i Frederikshavn. Den er lagt ind på den australske portal Winepros, som blandt andet vinguruen James Halliday står for. Adressen er www.winepros.com.au
    Det er utroligt, men man kan faktisk søge mellem de mere end 3000 opslag, og straks kommer hele teksten på skærmen. Man skriver bare søgeordet i et lille felt og trykker på en knap.
    Som en service for VinAvisens læsere har vi på avisens indgangsside lavet en permanent link til "vinbiblen".

Penge i vin
I Børsen har Dorthe Nielsen skrevet om den svære kunst at investere i vin, og i den forbindelse har hun blandt andet talt med direktør Regner Jensen i Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg.
Hvis man endelig vil investere i vin, skal man gå efter den vin, der har et godt navn, og som er efterspurgt, siger Regner Jensen - og fremhæver en Bourgogne-vin som Domaine de la Romanée-Conti, der i dag sælges for 20-25.000 kr. for en kasse med tolv flasker.
Af andre vine nævner artiklen de franske Château Mouton Rothschild og Château Pétrus, den amerikanske Opus One, den spanske Vega Sicilia og den italienske Sassicaia samt Barolo fra visse producenter. Men der er naturligvis flere ...
P.S.: I "førsteudgaven" af VinAvisen, der blev sendt på gaden søndag, havde vi bevidstløst skrevet af efter Børsen og kaldt Regner Jensen for Regner Hansen. Vi ved da godt, at Regner hedder Jensen og ikke Hansen - hvad Børsen åbenbart ikke ved - og bringer hermed Regner Jensen vor dybeste beklagelse.
.
      Gehrys design til Riscals nye center
      Elskere af både vin og arkitektur har med forventning set hen til Marqués de Riscals afsløring af tegningerne til Rioja-husets nye modtagelses-center.
      Som tidligere nævnt i VinAvisen har Riscal bedt den canadisk-fødte arkitekt Frank Gehry om at udforme huset - det er ham, der også tegnede det dramatiske Guggenheim Museum i Bilbao.
      I tirsdags blev sløret så løftet for et design, der siges at være inspireret af en flamenco-danserindes yndefulde bevægelser, og som vil blive udført i rød granit, aluminium og titanium - materialer, der repræsenterer rødvinen og foliekapslen samt nettet, der omslutter en traditionel Rioja-flaske.

Internettet afgør vinpriserne
Primeur-salget i Bordeaux synes at vise, at priserne vil falde mellem 10 og 30 procent på den ikke særligt gode årgang 1999, og at køberne generelt ser meget kritisk på den enkelte vins kvalitet.
Tidligere gjorde man som alle de andre år. Man købte vin fra de slotte, man kendte - eller ganske enkelt fordi man kunne udtale deres navne. I dag følger man i langt højere grad alle de informationer, der er frit tilgængelige på Internettet.
De store og berømte slotte har endnu ikke offentliggjort deres endelige priser.
.
      Sydafrikas store vinauktion
      Igen i år var Amka Vinimport en af de ti mest købende på den store Nederburg Vinauktion i Sydafrika. Og samtidig var Randers-firmaet den største aftager til eksportmarkedet med 2,3 procent af den totale mængde auktionerede vin. Amka købte i alt 250 kasser af med tretten forskellige vine af mærkerne Nederburg, Zonnebloem og Chateau Libertas samt lidt "portvin" i årgangene fra 1964 til 1998.
      På årets auktion steg priserne igen i år kraftigt, specielt på de ældre årgange af rødvin. Hjemmemarkedet vil simpelt hen beholde disse vine til Sydafrikas luksushoteller og det stigende antal turister.
      Priserne på rødvinene steg i snit 31,2 procent og hvidvinene 10,5 procent.
      Omsætningen på auktionen var på i alt 5.866.690 sydafrikanske Rand (cirka 7,1 million kr.), hvoraf 8,31 procent gik til eksport. Resten tog Sydafrika og Namibia sig af.
      Ved middagen efter auktionen deltog cirka 1800 personer.

Historien om Japans Suntory
På Nederburg Vinauktionen i Sydafrika årets gæstetaler Shinichiro Torii, sønnesøn af grundlæggeren af det kæmpemæssige japanske vin-, spiritus- og øl-dynasti Suntory. Det førte naturligvis til en del skriverier om Suntory i de sydafrikanske aviser:
Det store firma blev grundlagt af Shinjiro Torii i 1899. I 1936 etablerede firmaet Japans største privatejede vingård, Yamanashi Winery på cirka 150 hektar, hvor man i dag blandt andet høster sin egen druesort, Cabernet Suntory. I alt har firmaet udviklet ti nye druesorter, der er stillet til rådighed for Japans vinindustri.
Nydelsen af vin er nu ikke så populær i Japan. Den tegner sig kun for 1 procent af den samlede omsætning af alkoholholdige produkter, og en franskmand drikker sytten gange så meget vin som en japaner.
I 1986 lancerede Suntory "Tomi", der er en af Japans bedste rødvine, og siden 1995 har bordvinen "Delica Maison" været en topsællert. Gad vide, hvordan de mon smager ...
I 1983 købte Suntory Château Lagrange i Saint-Julien, Médoc. Siden har firmaet købt Château Beychevelle og Château Beaumont i Médoc samt en anpart i handelsfirmaet Barrière Frères i Bordeaux.
I 1998 købte Suntory Weingut Robert Weil i det tyske Rheingau, og i 1991 erhvervede firmaet en andel i vingården Tokaj-Hetszolo i Ungarn.
Shinichiro Torii, der var på besøg i Sydafrika, har ledet koncernen siden 1995. Han er honorær konsul i Osaka for Danmark, og i 1996 gav Dronning Margrethe ham Dannebrogsordenen for hans indsats for forbindelserne mellem Danmark og Japan.

Svenske Vindirekt ekspanderer i Danmark
I Information skriver Flemming Kyed om det eksklusive svenske importfirma Vindirekt (tlf.: 00 46 8 34 77 80), der startede i 1995, da importmonopolet i Sverige blev ophævet, og som nu ekspanderer i Danmark. Firmaet arbejder først og fremmest i restaurantsektoren, men har også planer om detailhandel i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at de snævre danske nichefirmaer, der sigter mod topsegmentet i restaurantbranchen, her får en alvorlig konkurrent, skriver Flemming Kyed. - Men det kunne også være spændende med en ny slags vin-detailhandel, hvor man kan gå hen og få det sublime - til de dertil hørende priser. Vinen til den helt særlige lejlighed.

Uenighed i Tokaj-distriktet
I det amerikanske blad WineToday skriver Kathleen Buckley om den ungarske Tokaji, en af verdens berømteste søde vine.
Under kommunismen var kvaliteten helt i bund, og meget af den gamle kultur blev ødelagt, men nu er distriktet atter ved at komme til hægterne, og man forsøger at genfinde gamle traditioner i alt det nye.
Da dørene blev slået op til Vesten, kom især franske vinmagere med nye teknikker, nye ideer, nye markeder og nye penge.
Resterne af det gamle statsejede monopol, The Tokaj Trading House, suger stadig på lappen, mens det AXA-Millésimes-ejede Disznókö har investeret 80 mill. kr. i nye vinmarker og ny teknik.
Dette har naturligvis givet spændinger og uenighed om, hvordan Tokaji skal laves. Skal den lagres i årevis i gamle tønder, så den iltes, og al frugt fordufter, eller skal den fremstilles efter moderne idealer?
På Disznókö siger Dominique Arangoits til bladet: - Vores filosofi er at bruge gamle traditioner og ny teknik - ligesom alle andre steder i verden. Vi vil ikke lave Tokaji, som de gjorde i 1900.
Traditionalisterne går ind for iltede vine og påstår, at de udefra kommende kældermestre og ønologer er amatører.

Også vin på børsen i Paris?
Ifølge avisen Financial Times ser nu også børsen i Paris på mulighederne for at notere ædle vine og sælge andele i sådanne. Der er dog endnu ikke konkrete planer, så måske kommer børsen i Bordeaux først. Her taler man meget om det - som nævnt i sidste nummer af VinAvisen.

Er vinen forsikret?
I Børsen har Dorthe Nielsen haft et lille interview med Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen, der advarer om at glemme at forsikre en vinsamling, der stadig øges med nye kostbare flasker.
Man har eksempler på, at en vinsamling igennem årene lige så stille er blevet 150.000 kr. værd, uden at husstandens forsikringssum er fulgt med. I så fald kan man sagtens løbe ind i en underforsikring, både ved brand og ved indbrud, siger Christian Skødt og giver et eksempel på et indbrud, hvor der blev stjålet musikanlæg og vine for i alt 200.000 kr. Indboet var forsikret for 650.000 kr., men værdien af det var steget til 900.000 kr., og forsikringstageren fik kun udbetalt 144.000 kr. Han led altså et tab på 56.000 kr.
.
..
    Den danske vinbranche
    Nu indfører vi noget nyt her i VinAvisen. Hver uge samler vi og viderebringer nyheder fra den danske vinbranche.
    Vi ved jo godt, at de fleste af vore mellem 5000 og 6000 læsere er vininteresserede forbrugere, men vi ved også, at mange branchefolk følger med i vinens verden via VinAvisen. Så her har I stedet, hvor I kan læse, hvad der sker - og fortælle jeres kolleger og konkurrenter, hvad I pusler med. Adressen er: anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant at bringe.
    * Sigge Enk har overtaget import og distribution af vine fra den israelske vingård Golan Heighs Winery. Firmaets adresse er Israelvin, Annettevej 19, 2920 Charlottenlund, tlf.: 20 40 58 55.
    * Vine fra Castilla y León i Spanien udstilles den 26. maj 2000 i Odd Fellow Palæet i København. Kl. 14-16 for importører, detail og restauration, kl. 16-18 for forbrugere og vinklubber. Nærmere oplysninger hos Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, e-mail: an@vinrejse.dk.
    * Allied Domecq Spirits & Wine flytter pr. 1. juni kontorer til Jernholmen 38, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 88 52 00, fax: 36 88 52 50.
    .

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Cranswick Estate Sémillon / Chardonnay, Riverina, Australien 1999
54,95 kr., Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19)
Årets hvidvin fra Vingaarden i Odense kommer fra Riverina-regionen i det australske New South Wales, og den må siges at være et fund til prisen. Den har en god smag af Chardonnay og en blødhed og fylde, som måske hidrører fra Sémillon'en. Dens smag er frisk og med diskrete toner fra fadlagringen. En glimrende vin til sommerens lette retter.

Pinot Blanc, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1997
49,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
Dette er den billigste hvidvin fra det unge importfirma Allan Hedstrøm, der har specialiseret sig i Alsace. Den har en meget ren og forfriskende smag og en frisk syre, der gør den velegnet så at sige til al mad og som "terrassevin". Den fik guldmedalje i Alsace-smagningen i Colmar.

Riesling Grand Cru Zotzenberg, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1997
79,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
Zotzenberg er en lille Grand Cru-mark på cirka 40 hektar i den nordlige del af Alsace, i nærheden af Mittelbergheim. Og herfra kommer denne modne og fyldige hvidvin med en fin druesmag. Den er naturligvis tør, men har alligevel en fin sødme.

Riesling Brandluft Cuvée Préstige, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1998
84,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
En flot og usædvanlig hvidvin, der er ret "fed" i det. Den har en fin duft af blomster og frugt og en tør, vital og forfriskende smag.

Tokay Pinot Gris, Cuvée Aline, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1997
89,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
En fyldig og "fed" hvidvin, der er meget lækker. Den er tør, men har en vis sødme, fin frugt og et let krydderi. Den vil være glimrende som "terrassevin" med en skive god paté og ristet brød.

Gewurztraminer, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1997
79,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
Gewurztraminer er en meget karakteristisk drue. Man genkender den let på dens generøse, let parfumerede charme. Den kan optræde ret vulgært, men det gør den ikke her. Denne dejlige hvidvin er meget vellavet og elegant.

Gewurztraminer Grand Cru Zotzenberg, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1998
99,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
En fed og flot hvidvin fra den lille Grand Cru-mark Zotzenberg i det nordlige Alsace. Den er fed og flot, blød og frugtagtig. Den gode drue fører sig fint frem på en overordentlig elegant måde.

Crémant d'Alsace Rosé, Brut, Alsace Haegi, Alsace, Frankrig 1997
79,95 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
Denne dejlige mousserende vin fik sølvmedalje i Paris i 1996. Den har en elegant rosé farve, en fin mousse i munden og god frugt. Den er brut, men alligevel med en vis sødme.

Beaujolais-Villages, Joseph Drouhin, Frankrig 1998
74,75 kr. (3 flasker for 200 kr.), H.J. Hansen Vinhandel,
tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11,
og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En rigtig Beaujolais, fyldig og meget forfriskende, hvis man husker at køle den ned til 10-12 grader, som traditionen foreskriver. En rigtig sommer-rødvin, der vil gå til næsten alle retter.

Karavel, Dolores Morenas, Spanien
69 kr. for 50 cl, Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
En frisk og ganske lækker dessertvin, let og ikke sliksød, fordi den har en god syre. Den smager lidt i retning af madeira - uden naturligvis at være madeiriseret (iltet). Druerne er 50 procent Eva og 50 procent Macabeo.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Information (ved Flemming Kyed):
* Suhindol, Merlot, Reserve, Bulgarien 1996, rødvin til 37 kr. hos FDB.

* Suhindol, Cabernet Sauvignon, Bulgarien 1997, rødvin til 30 kr. hos Netto.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1997, rødvin til 109,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 40).
* Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 1997, rødvin til 74,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Castello Banfi, Brunello de Montalcino, Italien 1994, rødvin til 254,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Summus, Castello Banfi, Sant'Antimo, Italien 1996, rødvin til 259,95 kr. (549,95 kr. i magnum) fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Pierre Sparr Riesling Reserve, Alsace, Frankrig 1995, hvidvin til 83 kr. hos House of Wine (tlf.: 44 66 23 11).

* Kuntz-Bass Riesling, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 145 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Trimbach Cuvée Fréderic Emile, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 155 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Jydske Vestkysten (ved Anette Jorsal):
* Colle Secco, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1996, rødvin til 47,95 kr. i Bilka.

Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Château Vermeil, Costières de Nîmes, Languedoc, Frankrig 1998, rødvin til 50 kr. i Holte Vinlager (tlf.: 45 42 04 15).

* La Cuvée Mythique, Les Vignerons du Val d'Orbieu, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998, rødvin til 50 kr. i Netto.
* Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches du Rhône, Frankrig 1995, rødvin til 218 kr. fra La Maison de Provence (tlf.: 58 18 40 60).
* Château Puech-Haut, Tête de Cuvée, Côteaux-du-Languedoc, Frankrig 1997, rødvin til 109 kr. fra Bergman Vin-Import (tlf.: 48 28 00 35).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Castello Banfi, Brunello de Montalcino, Italien 1994, rødvin til 254,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Suhindol, Merlot, Reserve, Bulgarien 1996, rødvin til 37 kr. hos FDB.

* Suhindol, Cabernet Sauvignon, Bulgarien 1997, rødvin til 30 kr. hos Netto.
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Albert Boxler, Riesling, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 79 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).

* Mader, Riesling, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 86 kr. hos Nanfelotti Vin v/Erlan Valdemar Nanfeldt, Pile Alle 29, 2000 Frederiksberg (tlf.: ikke oplyst).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Cagiòlo, Mittnacht-Klack, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 1995, hvidvin til 59,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Monte Real Crianza, Rioja, Spanien 1997, rødvin til 54,95 kr. i SuperBrugsen.

Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Jordan Winery, Blanc Fumé, Stellenbosch, Sydafrika 1999, hvidvin til 89 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
* Domaine André Aubert, Le Devoy, Côteaux du Tricastin, Frankrig 1998, rødvin til 50 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Man kan tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk