Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2000


Vin-aktuelt i uge 33
14. august - 20. august 2000
.
..
    .


    .
    Ekstra med i dette nummer af VinAvisen:
    Alt om sherry

    Det må være sherrys tur til at blive den næste in-drik. Den spanske hedvin har så mange indlysende kvaliteter og fås i så mange typer, at der er noget for enhver smag. Derfor slår VinAvisen et slag for den.
    Klik på pilen, og læs om en af verdens mest spændende vine. Se vore fotos fra Sherry-distriktet - og se listen over samtlige de sherry-typer, der fås på det danske marked. Med priser.
    Husk: Du behøver ikke at læse alle siderne, mens telefonregningen løber op. Du kan åbne hver side i et nyt browser-vindue ved blot at trykke Ctrl-n. Bagefter kan du så læse siderne i ro og mag og eventuelt printe dem ud.
    .
..

Vinpolitiet rykker ud
Ifølge avisen Scotland on Sunday har embedsmænd fra vinkomiteen i Bordeaux, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), i al hemmelighed været på jagt i britiske supermarkeder efter flasker, der kan ødelægge Bordeaux-distriktets renommé. Og de har gjort en overordentlig stor fangst.
CIVB indrømmer, at kun en femtedel af vin, produceret i Bordeaux, har en acceptabel kvalitet, og at Bordeaux sidste år mistede 30 procent af sin omsætning på verdensmarkedet til vine fra Italien, Spanien og oversøiske regioner.
Det udsendte "vinpoliti" har indsamlet 2500 flasker, og producenter, der har fremstillet underlødig vin - eller endnu værre har strammet den op med vin fra Languedoc - vil fremover kun kunne bruge appellationen Bordeaux under skarp kontrol.
Gad vide, om Bordeaux udsendinge også render rundt i danske supermarkeder ...

Mangel på drueplukkere i Frankrig
De franske vinbønder har problemer med at finde plukkere til den forestående vinhøst. Alene i Beaujolais har de 3500 vinbønder brug for 40.000 plukkere, men trods en ihærdig indsats mangler de stadig mange for at nå dette tal. Problemet skyldes et markant fald i Frankrigs arbejdsløshed til kun 9,6 procent af arbejdsstyrken.
Og så skal det da heller ikke nægtes, at arbejdet ikke er fyrsteligt betalt. En plukker får cirka 300 francs om dagen (plus betalte sociale udgifter), og får plukkeren mad, er lønnen kun 230 francs om dagen. I øvrigt er det færre og færre vinbønder, der tilbyder mad (og vin), og det gør det også mindre attraktivt at tage job som plukker.
Et problem er også, at universiteterne har rykket semester-starten frem fra oktober til september, hvilket hindrer mange studerende i at plukke druer.

Protester og smadrede flasker
I fredags var der igen ballade i Sydfrankrig, hvor franske vinbønder protesterede over mindreværdig udenlandsk vin, der indføres via havnen i Sète (se også VinAvisen i sidste uge).
700 vrede bønder demonstrerede i Montpellier, og cirka 80 af dem invaderede et supermarked og smadrede 300 flasker med vin fra andre EU-lande. Politiet greb ind, men foretog ingen anholdelser.

Forbud mod import af druer
Nu går man i gang med at høste spisedruer i Californien og glæder sig til at eksportere dem til hele verden. Men australierne melder fra. De kræver et forbud mod import af druer fra Californien af frygt for, at den frygtede Pierce’s Disease samtidig skal blive overført til australske vinmarker.
Som tidligere nævnt overføres sygdommen, der dræber vinstokke, af insektet Glassy Winged Sharpshooter, og netop nu fører man i Californien en indædt kamp imod udbredelsen af insektet, der er godt på vej mod de kostbare vinmarker i Napa og Sonoma.

Kendall-Jackson til salg
En sværvægter i californisk kvalitets-vin vil blive skabt, hvis en fusion gennemføres mellem Kendall-Jackson og Beringer. De to firmaer er ikke tæt på en aftale, men der er følere ude fra begge sider.
Det fusionerede firma vil få en markedsværdi på over 2 milliarder dollars, hvilket er noget helt usædvanligt for et vinfirma.
I sidste måned var der rygter om, at Australiens største producent, Southcorp Wines, var på vej til at købe Kendall-Jackson, og ligeledes har Mondavi - ifølge rygter - været på tale som køber.

Druernes farve afslører kvaliteten
Ifølge fagbladet Just Drinks har Australian Wine Research Institute og BRL Hardy udviklet en metode, hvorefter man umiddelbart kan afgøre kvaliteten af blå druer ved at måle deres farve.
Teknikken er den såkaldte Near InfraRed Spectroscopy (NIRS), og den vil kunne bruges i bærbare apparater ude i vinmarkerne.
NIRS arbejder ved at måle mængden af lys, der kastes tilbage fra frugten. Det lys, der absorberes af frugten, giver oplysninger om dens kemiske sammensætning og kvalitet.
Der findes allerede metoder til farvetest af druer, men de er mindre nøjagtige og kræver op til seks timer for at få et resultat.

Familien byder på Seagram
Måske bliver Seagrams vin- og spiritusafdeling alligevel ikke solgt til anden side i forbindelse med den store canadiske koncerns fusion med den franske mediekoncern Vivendi.
Ifølge den engelske avis The Guardian er adskillige medlemmer af Bronfman-familien, der stadig ejer 24 procent af Seagram, kede af frasalget og forbereder sig på at byde på koncernens vin- og spiritusafdeling.
Familien Bronfman har bedt den amerikanske investeringsbank Bear Stearns om at forberede deres bud på cirka 7 milliarder dollars.
De europæiske grupper Diageo, Allied Domecq og Pernod Ricard er dog stadig inde i billedet som interesserede købere.
Diageo forhandler med Bacardi om et samlet bud på Seagram’s vin og spiritus for at kunne overbyde Allied Domecq.
Men det kan også godt være, at det hele slet ikke bliver til noget. EU-kommissionen har nemlig iværksat en undersøgelse af Seagram's fusion med Vivendi, der indtil videre er stillet i bero.

Så stor er Seagram
Seagram er verdens tredjestørste spiritus-producent med mærker som Chivas Regal whisky, Martell cognac, Crown Royal Canadian whisky, Captain Morgan rom. Endvidere står Seagram for distributionen af Absolut vodka.
Verdens fjerdestørste, det privatejede Bacardi, har ikke muskelkraft til at byde alene på Seagram's vin og spiritus, og nummer fem, det franske Pernod-Ricard, synes også at være for lille, siger analytikere i flere aviser.
Diageo er allerede meget store med mærker som Johnnie Walker og Gordon’s whisky, Smirnoff vodka og Baileys, ligesom koncernen har store interesser i José Cuervo tequila, Hennessy cognac og Moët & Chandon champagne.

Rioja på tilbagegang
Ifølge tal fra sammenslutningen af Rioja-eksportører er eksporten til Danmark næsten halveret fra 1998 til 1999 - dvs. et fald fra 5,3 millioner liter til 2,8 millioner liter. Det skyldes utvivlsomt, at priserne på vinen er steget så meget, at de ikke mere er konkurrencedygtige. Vinen som sådan er der jo ikke noget i vejen med.
.
    Den rette temperatur til vinen
    Vi får af og til spørgsmål om, hvor man kan købe teknikken til et temperatur-reguleret rum til vinflasker.
    Det vigtigste er naturligvis at have rum uden alt for store temperatursvingninger - ofte vil et skab i et køligt soveværelse kunne tjene som "vinkælder". Men har man spendérbukserne på, kan man isolere et rum og indrette det som kølerum. Blot skal man tage højde for kondens-problemer og gøre det på forsvarlig vis.
    Som køleanlæg til sådan et rum findes det canadiske "Koolspace" med kompressor, blæser, lyddæmpning osv. Enheden placeres i et hul i væggen ind til et naborum, hvorved den varme, der fjernes fra vinrummet, genanvendes i boligen.
    Temperaturen kan programmeres til mellem 10 og 22 grader, og den relative luftfugtighed indstilles på 86 procent.
    Køleanlægget importeres af Jan Sørensen, TSVinimport, Vestre Langgade 43, 8643 Ans By, tlf.: 86 87 05 00, e-mail: js@tsv.nu.
    .
    Den danske vinbranche
    * Amka Vinimport i Randers har oprettet et nyt firma, der udelukkende skal sælge til hoteller og restauranter. Det nye selskab hedder Vinlageret Randers A/S, Hotel & Restaurant.
    * GrandVin har ansat Morten Fender som salgskonsulent, erhverv. Morten er uddannet i Holte Vinlager og har drevet selvstændig virksomhed i elleve år.
    * Le Domaine, der i mange år har solgt Bourgogne-vine fra en adresse i Roskilde, flytter på fredag til Frederiksberg Allé 39 B, 2000 Frederiksberg.
    * Vinbørsen i Nrd. Frihavnsgade 6, 2100 Kbh. Ø (tlf.: 35 38 60 72) er blevet overtaget af Hans-Erik Funch Andersen, der tidligere var indehaver og direktør i Vinicole-Vinimport, nu en del H.J. Hansen-koncernen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
    Ugens fund: De bedste vine
    Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

    Tenuta Setten, Merlot, Piave, Italien 1998
    55 kr. (300 kr. for 6 flasker), Con a'more, tlf.: 86 91 15 50
    Dette er en rødvin, der ligefrem inviterer til store glade slurke. Den er meget saftig, let krydret og med en god, lang eftersmag. Vi kølede den ned til 16-18 grader, og det klædte den - og klædte den pasta med ost, vi indtog efter smagningen.

    Tenuta Setten, Cabernet Sauvignon, Piave, Italien 1997
    65 kr. (360 kr. for 6 flasker), Con a'more, tlf.: 86 91 15 50
    En glimrende og meget frugtrig rødvin med en tiltalende duft af den gode drue og en dejlig afrundet smag med en let sødme. Den vil være alle tiders til de grillede bøffer i haven.

    Tenuta Setten, Cabernet Franc, Piave, Italien 1997
    60 kr. (330 kr. for 6 flasker), Con a'more, tlf.: 86 91 15 50
    En meget tiltalende rødvin, der lidt overraskende smager markant af modne hyldebær - og måske også af brombær. Vinen er blød og meget frugtagtig. Den har en let sødme og en lang eftersmag.
    .
      Her finder du de gode vine
      Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
      Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
    Disse vine fandt vinskribenterne
    Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
    Penge og Privatøkonomi (ved Søren Søndergaard og Ole Høy Hansen):
    * Mas de Barben, Gérard Bru & René Diaz, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998, rødvin til 48 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72).

    * Andes Peaks Cabernet Sauvignon, Rappel Central Valley, Chile 1999, rødvin til Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    * Cuvée des Templiers, Domaine l'Ameillaud, Vin de Pays de la Principeauté d'Orange, Frankrig 1999, rødvin til 42 kr. fra Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67).
    * Tatachilla Keystone, Grenache / Shiraz, Mac Laren Vale, South Australia 1998, rødvin til 72 kr. fra Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67).
    Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
    * Trio Merlot, Chile 1998, rødvin til 60 kr. fra FDB.
    * Koopmanskloof, Chenin Blanc / Sémillon, Sydafrika 1998, hvidvin til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
    * Mount Nelson, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 125 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
    * Valpolicella Classico Superiore, Tedeschi, Italien 1997, rødvin til 69 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
    Berlingske Tidende (ved Søren Frank):
    * Les Garrigues, Mejanelle, Domaine Clavel, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998, rødvin til 65 kr. fra Bendix Vine (tlf.: 48 26 82 00).

    * Château Cascadais, Corbières, Frankrig 1997, rødvin til 66 kr. fra Millésime (tlf.: 33 14 56 93).
    Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
    * Geyser Peak, Zinfandel, Sonoma County, Californien 1998, rødvin til 119,95 kr. fra Maxxium Danmark (tlf.: 43 22 55 00).

    Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
    * Cruz de Piedra, Catalayud, Spanien 1999, rødvin til 55 kr. fra Vino Tinto (tlf.: 87 10 16 10).

    * Griffo, Alvasia, Lanzarote, Spanien 1999, hvidvin til 99 kr. fra Vino Tinto (tlf.: 87 10 16 10).
    Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
    * Burmester Vintage Character, Douro, Portugal, portvin til 50 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
    * Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika 1998, rødvin til 40 kr. i Netto.
    * Portile, Academia dei Racemi, Primitivo del Tarantino, Puglia, Italien 1998, rødvin til 50 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
    Jyllands-Posten (ved Niels Lillelund):
    * Rustenberg, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 1999, hvidvin til 80 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

    * Cloudy Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1998, hvidvin til 149 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
    * Katnook Estate, Sauvignon Blanc, Coonawarra, Australien 1999, hvidvin til 118 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
    Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
    * La Perouse, Chardonnay, Midi, Frankrig 1997, hvidvin til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

    * Malbec, Finca Flichman, Mendoza Valley, Argentina 1998, rødvin til 55 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
    Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
    * Crustacés, Dopff & Irion, Alsace, Frankrig 1999, hvidvin til 50 kr. fra Allied Domecq (tlf.: 56 20 02 00).
    * Grand Cru Froehn, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 92 kr. fra Vin2 (tlf.: 86 14 25 93).
    * Grand Cru Froehn, Riesling, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 85 kr. fra Vin2 (tlf.: 86 14 25 93).

    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.