Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2000


Vin-aktuelt i uge 37
11. september - 17. september 2000

Alvorlig trussel mod fransk vinhøst
Den franske vinhøst, der netop er gået i gang, er alvorligt truet af de franske lastbilchaufførers aktioner imod de høje oliepriser.
Det er svært for vinbønderne at finde olie og benzin, og på vejene afholdes en slags rullende blokader - operation escargot - hvor lastbiler fylder kørebanerne op og kører i sneglefart. Det betyder, at plukkerne ikke når frem, og at de plukkede druer ikke kan blive kørt ind.
Mandag stopper aftapningen af Mouton Cadet, fordi man ikke har flere flasker.

Skarpskytten går over grænsen
Hidtil har insektet Den glasvingede Skarpskytte holdt sig til Californien, hvor den spreder den vinstok-dræbende sygdom Pierce’s disease. I sidste uge krydsede den imidlertid grænsen til den næste stat mod nord, Oregon, hvor den blev fundet i Willamette Valley, et af statens bedste vindistrikter.
To eksemplarer af insektet blev fundet cirka 30 km syd for Portland i en planteskole, der havde modtaget plantemateriale fra det sydlige Californien.

Høstrapport fra vinmarkerne
* Frankrig: Trods det våde forår og kulden i begyndelsen af sommeren har Solen formået at skabe både sunde druer og optimisme hos vinbønderne.
Kun Sancerre og Beaujolais har lidt meget under de alvorlige haglskader i juli, og i Champagne har man haft, hvad franskmændene kalder "douche ecossaise", dvs. skotsk bygevejr med vekslende solskin og kraftige regnbyger. Altså lidt som i Danmark.
I Bordeaux begyndte man at høste de grønne druer i mandags, mens man går i gang med de blå omkring den 15. september. På det danskejede Château de Seguin høster man druerne til Crémant'en, og det er det tidligste, man nogensinde har høstet de grønne druer i den tid, slottet har været i familie Carls eje.
* Italien: Som nævnt i sidste nummer af VinAvisen har sommeren været en smelteovn, og mange steder har man måttet høste op til 30 dage tidligere end sædvanligt. Høstmængden vil af samme grund være op til 15 procent mindre, men med dygtigt arbejde i kældrene vil kvaliteten blive fin.
* Spanien: De store drueklaser på vinstokkene lover mange hektoliter i tankene. Og kvaliteten ser ud til at blive fin, selv om druerne nogle steder er modnet ret ujævnt på grund af tørken og trængslen af druer i de store klaser.
Hvis blot vejret holder, vil Rioja få en rekordhøst, når man går i gang med at plukke i begyndelsen af oktober. Dette vil måske medvirke til at bringe priserne ned på et rimeligere niveau.
Kun Rías Baixas melder om problemer. På grund af det kolde forår i denne nordvestlige egn forventer man kun at høste 8000 tons druer, hvilket er to tredjedele af sidste års høst.
* Californien: Høsten er i gang trods køligt vejr og regn - og trods jordskælvet, der rystede Napa sidste søndag med 5,2 på Richter-skalaen. Ellers har vejret sommeren igennem skabt et fint druemateriale. Nu håber man blot på, at det fugtige vejr ikke vil medføre meldug.
Ifølge California Wine Institute kan man nå en rekordhøst på 3,2 millioner tons, hvilket er 22 procent mere end sidste år. Det skyldes ikke mindst, at det dyrkede areal er øget med over 200.000 hektar. Her skeler man ikke til den globale vinsø.

Specielt glas til hver slags vin
Vi ved alle, hvor vigtigt et godt glas er, når man skal nyde vin. Oplevelsen er meget bedre, når vinen skænkes i et stort, tyndt, tulipanformet glas med lang stilk og solid fod, end når samme vin serveres i et skåret sennepsglas.
Men hvis det står til H.J. Hansen Vinhandel og Riedelglas, så findes der ikke et ideel vinglas. Der findes mange.
Denne teori blev ført ud i praksis af Riedels repræsentant, Yair Hajdu, sommelier og Master of Wine, da han besøgte København i sidste uge. Han demonstrerede, hvordan Sauvignon Blanc blomstrer op i ét glas, mens Chardonnay har det meget bedre i en anden glasform.
Han forklarede fænomenet med aromastoffernes forskellige vægt, vinens syre og toner, der skulle understreges og dæmpes. Bourgogne skal således i et stort og meget lukket glas for at samle og intensivere de meget flygtige duftstoffer, mens Bordeaux er optimal i et stort åbent glas, hvor tanniner og træsmag ikke kan dominere.
Ifølge Yair Hajdu har glassets åbning også betydning på en anden måde: Enten er næsen med indenfor, eller også er den ikke. Det giver en stor forskel. Det samme gør vinklen på glassets side. Den er afgørende for, hvor på tungen vinen bliver afleveret.
På forunderligvis lykkedes det Yair Hajdu at få os alle til at synes præcis som ham.

Store bourgogner på auktion
Den 19. og 20 september sælger Sotheby’s auktionshus i London 1500 vine fra verdens største samling af ædle og sjældne bourgogner.
Vinene har tilhørt den afdøde François Bouchard fra vinhuset Bouchard Père & Fils, og samlingen omfatter i alt 6 millioner flasker, der ligger bag de tykke mure i Château de Beaune.
Firmaet blev i 1995 solgt til Champagne-manden Joseph Henrion, men samlingen øges stadig, sidste år med endnu 100.000 flasker, dvs. en tiendedel af Bouchards årlige produktion.
Den ældste af de bourgogner, der udbydes til salg, er 154 år gammel.

Fem købere til Seagram’s vin og spiritus
Ifølge The New York Times i lørdags synes Allied Domecq at være favoritten i kapløbet om at købe det canadiske firma Seagram’s vin- og spiritus-portefølje. Fire andre spillere er imidlertid på banen for at købe divisionen til en melodi af 9 milliarder dollars.
Ude af spillet er dog Charles Bronfman fra ejerfamilien. Han havde tidligere meldt sin interesse for at samle en gruppe af investorer.
Det bliver spændende at se, hvem der fremover skal markedsføre nogle af verdens største mærker i spiritus, men det kan godt være, vi kommer til at vente lidt.
Seagram er først og fremmest en medie-virksomhed med studier i Hollywood, og når koncernen ønsker at sælge sine vin- og spiritus-interesser, skyldes det en planlagt fusion med den franske medie-koncern Vivendi og Canal Plus. Dette kræver en godkendelse fra Europa-kommissionen, der inden 2. oktober vil tage stilling til, om den kan godkende fusionen, eller om sagen skal sendes videre til en undersøgelse, der kan vare fire måneder.

Flere forlovelser
Efter 1,5 milliarder dollar-fusionen mellem australske Foster og californiske Beringer, som vi omtalte i sidste uge,svirrer den internationale vinscene med rygter om nye internationale sammenslutninger og fælles tiltag.
Ifølge Wine Market Report opstod der i sidste uge rygter om et samarbejde mellem Robert Mondavi Winery i Californien og enten BRL Hardy eller Rosemount i Australien.
Michael Mondavi har tidligere udtalt, at Italien og Australien er de to lande, hvori Mondavi er interesseret i køb, fusioner og samarbejde.
.



Vinbonden Olivier Sublett, Kent Pedersen fra Vinstokken i Horsens og Flemming Ærø, Vingaarden, havde travlt under festivalen med at bringe vin ud.
    Vin på middelalder-vis i Horsens
    Over 1000 liter rødvin blev der drukket af middelalderfolket, da Horsens holdt Danmarks suverænt største festival med 100.000 gæster, nemlig den sjette Europæiske Middelalder Festival.
    Vinen blev både fragtet og nydt som i middelalderen. Den franske vinbonde Olivier Sublett, som har et vinslot i Lussac Saint-Émilion, havde fået specialfremstillet 60 egetræsfade à 20 liter med hånddrejede træhaner hos en bødker i Bordeaux. Midt i middelalderbyen var der placeret en stor kærre med tre fade à 225 liter. Herfra blev der tappet vin af i de mindre fade, som så blev båret på ryggen af de enkelte værtshusholdere eller af Olivier Sublett og de to danskere Kent Pedersen fra Vinstokken i Horsens og Flemming Ærø fra Vingaarden. De tre sørgede for vinforsyningen under festivalen.
    Vinen blev også trillet rundt i byen med små trævogne og fik i det hele taget middelalder-behandling helt til ganen: Den blev drukket af 45.000 hånddrejede lerkrus.
    Boden med vin blev kåret som det flotteste indslag på festivalen. "Jeg synes da også, at vi kunne træde direkte ind i middelalderen i vores middelalderdragter, med vin på specialfremstillede fade og udskænkning i hånddrejede lerkrus," siger Kent Pedersen vil VinAvisens udsendte, Palle Hallum Holst.

Mere Bordeaux til lavere priser
I Bordeaux har man opgjort resultatet af årets "kampagne", og ifølge vinkomiteens økonomiske kontor er der ved at komme lidt gang i salget igen - ikke mindst fordi priserne er faldet betragteligt.
I løbet af de sidste tolv måneder er der i Gironde - altså hele regionen - solgt 6,3 millioner hektoliter vin, hvilket er 15 procent mere end i 98-99.
Når det gælder Bordeaux og Bordeaux Supérieur er salget i mængde steget med 18 procent, mens prisen samtidig er faldet 16 procent. I dag sælges rød Bordeaux for 6500-7000 francs pr. tonneaux (900 liter). For to år siden var prisen 12.000 franc.
Når det gælder vin fra Médoc og Graves steg den solgte mængde 6 procent til 951.000 hl, mens prisen faldt 8 procent.
Af usolgt Bordeaux-vin ligger der for øjeblikket 7,3 millioner hl. Det svarer til lidt mere end et års produktion.
Ifølge den franske avis SudOuest går salget af fransk bordvin og vins de pays mindre godt, hvilket har medført et prisfald, der meget vel kan nå 20 procent.

Bordeaux ruster sig
I det seneste nummer af det britiske vinblad Decanter berettes der om den indsats, Bordeaux’ vinkomité, CIVB, gør med indsamling og test af Bordeaux-vine rundt omkring på supermarked-hylder i Frankrig, Tyskland, Belgien og Storbritannien. Som tidligere nævnt i VinAvisen gør man det for at imødekomme den øgede kritik af distriktets vine.
Ifølge bladet vil den nye præsident for CIVB, Eric Dulong, ikke afsløre, hvor mange uacceptable vine, man har fundet, kun at smagepanelet består af både professionelle smagere i Bordeaux og forbrugere i Paris. Endvidere fortæller han, at man har fundet underlødige flasker, og at producenterne er blevet kontaktet for at give en forklaring.
- Vinkomiteens kontrol er det første skridt, siger Dulong. - Det er svært at ændre producenternes indstilling og måden, hvorpå vinen fremstilles, og hvordan négocianterne blander den.
- Kritik er vigtig for vores vins fremtid. Vi må sikre et vist niveau for at kunne konkurrere med vine fra andre lande.
Ifølge Decanter har vinkomiteen øget sit budget til marketing og sat 10 millioner francs af til et kulturelt vin-center i Bordeaux by, hvor der "for øjeblikket ikke rigtigt er noget til at modtage vininteresserede turister".
.
    Stor rabat på Internettet
    Ny på scenen i Storbritannien er det fransk-engelske vinfirma Amis du Vin, der kun sælger dyre franske vine via Internettet - på adressen www.amisduvin.com - og gør det til absolutte bundpriser.
    Firmaet sælger direkte til forbrugerne og har minimeret alle mellemled, og da det med vilje kun kører med et beskedent stødpudelager, kan det holde priserne nede. De samme vine koster mellem 35 og 100 kr. mere i de britiske forretninger.

Ingen annoncer i løbesedlen
Hver uge sender vi VinAvisens løbeseddel til over 2200 læsere - og alle er velkomne til at få den, send blot e-mail adressen til anker@vinavisen.dk.
En læser har foreslået, at vi supplerer løbesedlen med annoncer, men det har vi bestemt ikke i sinde. At fodre folks e-mail postkasser med uønskede reklamer betragtes jo som dårlig opførsel på Nettet. Hvis man gør det, kan man ligefrem risikere at blive "spammet" - dvs. blive begravet i ligegyldig mail.
Ordet spam stammer fra en gammel Morty Python-sketch, hvor en flok vikinger uafladeligt bryder ind i en samtale ved i kor at synge "spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam ..."

Mere eller mindre forbudt
I Politiken har Roald Als skrevet (og tegnet) en meget underholdende artikel om de vine, der i Italien er underlagt forbud - forbud, som dog kan gradbøjes: Forbudtest, forbudtere, forbudt, kun lidt forbudt, ikke særlig forbudt og næsten ikke forbudt. I artiklen omtaler han:
* Fragolino, dvs. Jordbærdrue. Den søde dessertvin, der smager af jordbær, laves på druer af arten vitis labrusca, som blev indført fra Amerika efter Phylloxera-epidemien og egentlig kun må bruges til rodmateriale.
* Limoncello er en citronlikør, der laves helt officielt især syd for Napoli, men mange laver den også selv.
* Vino cotto - altså kogt vin - har styrke som likør og fremstilles af druer og æbler, der koges sammen, hvorefter brygget gæres ud.
* Mistrá er en snaps, der er "en smule meget forbudt", idet dens store indhold af anis kan medføre blindhed. Den svarer til den franske absint.
.

Eduardo Chadwick står for det familieejede chilenske vinfirma Errázuriz.
    Ny jord til Seña i Chile
    Den chilenske kultvin Seña, som er skabt i en smuk forening mellem Errazuriz og californiske Mondavi, skal i fremtiden have sin egen vinmark.
    Indtil nu og indtil videre er Seña lavet som en speciel cuvée fra Don Maximiano Estate, som er Errázuriz prestige-vingård. Men nu har man købt et stykke jord 41 kilometer længere ude mod kysten, hvor der er lidt køligere. De næste par år vil man tilplante, og i 2003 vil man bygge et vineri på stedet. Og så vil man eller gå i gang med at lave kultvinen her.
    Det er en forunderlig vinverden, hvor alt synes at kunne lade sig gøre.
    .

Den 87-årige Robert Mondavi sammen med sin kone, Margrit Mondavi-Biever
    Apropos Mondavi
    Robert Mondavi er i sandheden en travl herre. Først bestemte han sig for, at californisk vin skulle have samme respekt som vin fra de klassiske europæiske vindistrikter. Det lykkedes meget hurtigt. Så startede han samarbejde med "fjenden" i Bordeaux omkring kultvinen Opus One. Det var berigende for alle parter og blev kopieret af mange andre.
    Her det sidste års tid har han købt sig ind i Sydfrankrig og har indgået samarbejde med vinfolk i Italien, Sydafrika og som ovenfor nævnt i Chile. Det er imponerende. Han er selv med hele tiden, og manden er 87! Mondavi har lige bygget sin Napa-vingård om, så det bliver lettere for den halve million besøgende at følge hele processen. Og som det sidste har Mondavi købt Arrowood Winery og rykker således også ind i Sonoma. Målet er blevet erklæret: Mondavi vil være producent i alle verdens bedste appellationer.
.
Top-amaroner
I sit nyeste nummer har Decanter smagt Amarone della Valpolicella 1995 og har givet fem stjerner og "Decanter Award" til Campo San Paolo Classico, Villa Monteleone 1995.
Ni andre vine fik fire stjerner og blev "highly recommended":
Brunelli Classico 1995
Ca’del Pipa Classico, Castellani Michele & Figli 1995
Da Forno Romano 1995
Il Fornetto Classico, Stefano Accozdini 1995
Pergole Vece, Le Salette 1995
Rocca Sveva 1995
Sergio Zenato Classico Riserva 1995
Speri Classico, Monte Sant-Urbano 1995
Tomasi Classico 1995
Vi ved med skam at melde ikke, om nogle af disse vine findes på det danske marked, men hører gerne, hvis det er tilfældet.

Fem stjerner
Berlingske Tidendes Søren Frank har vurderet Primitivo-vine op til 50 kr. og givet en Promessa 1999 til 39,95 kr. hele fem stjerner. En af VinAvisens læsere tog ud til Philipson Wine for at købe vinen, men her kostede den 60 kr. Stor skuffelse. Vinen hører altså slet ikke hjemme under rubrikken "op til 50 kr.".
Dertil er at sige: Philipson skriver højt og tydeligt, at prisen gælder, når man køber tolv flasker - og dette oplyses også i Berlingske Tidende.
Men dertil er også at sige: Vinen bedømmes ud fra den billige pris med ordene "rigtig meget vin for pengene". Men skal vinen sammenlignes med de øvrige bedømte vine, så må det være de 60 kr., man går ud fra - og oplyser i avisen. Flere af de øvrige vine kan man måske også få med en god rabat, hvis man siger til sin vinhandler, at man gerne vil købe tolv flasker. Ved sammenlignende undersøgelser og point-givninger bør det være stykprisen, man går ud fra.

Sidste, mandag kl. 10
Efter at vi har bragt ovenstående tekst har vi mandag morgen modtaget denne mail fra Philipson Wine: - Vedr. prisen på Promessa Primitivo 99 kan jeg oplyse, at den sensationelle pris 39,95 kr. også er gældende pr. flaske. Jeg beklager, hvis andet er oplyst fra vores side!
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Morten Schandorff, 29 år, er pr. 1. september 2000 ansat som salgskonsulent hos Jysk Vin i Randers, hvor han skal være leder af firmaets afdeling for erhvervs- og restaurationskunder i København. Morten Schandorff kommer fra en stilling som salgskonsulent hos H.J. Hansen Vinhandels erhvervsafdeling i København, hvor han har været ansat i seks år. Samtidig med ansættelsen af Morten Schandorff åbner Jysk Vin kontor Frederiksberg. Adressen er: Danas Plads 14, 1915 Frederiksberg C, tlf.: 33 21 49 44.
    * Schou Vin Import er et nyt firma, der har specialiseret sig i vine fra Slovenien. Adressen er Dalvænget 20, 7900 Nykøbing Mors, tlf.: 97 71 19 92, fax: 97 71 19 94 og e-mail: schou.vin@mail.dk.
    * Risingegård Vinimport har fået ny adresse: Svendborgvej 39, 5260 Odense S, tlf.: 63 11 19 91, fax: 63 11 16 80.
    * Fin-Vin har fået ny adresse: Kildemosevej 5-7, 5000 Odense C, tlf.: 66 12 20 21, fax: 66 12 20 09.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
    Ugens fund: De bedste vine
    Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

    Volubilis, Guerrouane, Marokko 1999
    45 kr. (6 flasker for 250 kr.), Vinslottet i Greve, tlf.: 43 69 11 62
    Groupe Taillan er Frankrigs største producent af fransk Appellation Contrôlée-vine, men firmaet opererer også i Kina, Ægypten, Argentina og Marokko, og det er fra sidstnævnte land, denne fantastisk dejlige rødvin kommer. Hvis vi uddelte point, stjerner eller drueklaser, ville den få fem af slagsen med pil opad. Den er fyldig, fuld af frugt og sol og vellavet på alle måder. Tænk, at der kan laves så prægtig en vin i Marokko ...!

    Château Grand'Boise Rosé, Côtes de Provence, Frankrig 1999
    60 kr., Grand'Boise, tlf.: 45 88 50 84
    En rigtig Provence-rosé, ikke for sød som mange af de flasker, der laves specielt til eksport, men tør og frisk, med god fylde og en let sødme. En læskende store-slurke-vin.

    Baga, Bela Fonte, Beiras, Portugal 1998
    59,75 kr. (6 flasker for 300 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90 -
    samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Baga er en drue, som er unik for Portugal og for Bairrada-distriktet - navnet betyder bær. Og denne fyldige og frugtagtige rødvin er præget af druen. Den er rygrad i den og kirsebær og en smule eg fra de tre måneder på fad. Det er en glimrende vin til kødretter og ost.

    Bical, Bela Fonte, Beiras, Portugal 1999
    59,75 kr. (6 flasker for 300 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90 -
    samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Kun 5 procent af vinene i det portugisiske Bairrada-distrikt er hvide, og nogle af dem er lavet på druen Bical, også kaldet Barada da Mosca. Denne dejlige og fyldige hvidvin er en af dem. Den har en flot bouquet og en smag med mindelser om fersken, abrikos, nektarin, kvæde, lime og grønne æbler - hvilket var nogle af de bud, der kom på bordet under smagningen.

    Quinta do Côtto, Douro, Portugal 1998
    99,75 kr. (2 flasker for 175 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90 -
    samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    I den portugisiske Douro-dal laver de ikke kun portvin, men også rødvin, og denne meget lækre vin kommer fra en af de mindre vingårde - en af quinta'erne. Vinen byder på en virkelig god mundfuld med fyldig frugt og bløde tanniner.
    .
      Her finder du de gode vine
      Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
      Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
    Disse vine fandt vinskribenterne
    Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet. Vinene er anført i alfabetisk orden, først hvidvine og derefter rosé- og rødvine.
    I en parentes efter hver vin er anført navnet på den avis eller det blad, der har anbefalet vinen, samt i hvilken uge dette skete.
    Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
    Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Nævn meget gerne VinAvisen i den forbindelse.

    HVIDVINE
    Andes Peaks Chardonnay, Santa Emiliana, Casablanca Valley, Chile 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Fyens Stiftstidende/34)
    Cambrugiano, Riserva, Belisario, Verdicchio di Matelica, Italien 1997 til 100 kr. fra Dansk Vinforsyning (tlf.: 56 29 30 00). (Politiken/34)
    Casa Madero, Chardonnay, Mexico 1996 til 77,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/36)
    Château Ferran, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (B.T./34)
    Crustacés, Dopff & Irion, Alsace, Frankrig 1999 til 50 kr. fra Allied Domecq (tlf.: 56 20 02 00). (Århus Stiftstidende/33, Nordjyske Stiftstidende/32, Alt for Damerne/35)
    Danzante Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien 1999 til 75 kr., (3 flasker for 200 kr.) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Børsen/34)
    Grand Cru Froehn, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 1997 til 92 kr. fra Vin2 (tlf.: 86 14 25 93). (Århus Stiftstidende/33)
    Grand Cru Froehn, Riesling, Alsace, Frankrig 1997 til 85 kr. fra Vin2 (tlf.: 86 14 25 93). (Århus Stiftstidende/33)
    Griffo, Alvasia, Lanzarote, Spanien 1999 til 99 kr. fra Vino Tinto (tlf.: 87 10 16 10). (Alt for Damerne/33)
    Grüner Veltliner, Smaragd, Nikolaihof, Østrig til 175 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Frederiksborg Amts Avis/35)
    Katnook Estate, Sauvignon Blanc, Coonawarra, Australien 1999 til 118 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Jyllands-Posten/33)
    Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, Californien 1997 til 125 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/34)
    Koopmanskloof, Chenin Blanc / Sémillon, Sydafrika 1998 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/33)
    Kuentz-Bas, Riesling Cuvée Tradition, Alsace, Frankrig 1999 fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Nordjyske Stiftstidende/35).
    La Perouse, Chardonnay, Midi, Frankrig 1997 til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Fyens Stiftstidende/33)
    Montescudaio, Lucestraia, Sorbaiano, Toscana, Italien 1993 til 109 kr. fra Italiensk Vinhus (tlf.: 35 43 47 86). (Politiken/36)
    Mount Nelson, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999 til 125 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/33)
    Pierre Brévin, Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie, Frankrig 1999 til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Berlingske Tidende/34)
    Riesling Federspiel, Frei Weingärtner, Wachau, Østrig 1997 til 59 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/34)
    Rustenberg, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 1999 til 80 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). Jyllands-Posten/33)
    Schloss Reichartshausen, Riesling, Kabinett Halvtrocken, Rheingau, Tyskland 1997 til 99,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/36)
    Thelema, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 129 hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95). (Politiken/36)
    Welmoed, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1999 til 69,50 kr. fra Troels-Smith (tlf.: 75 71 16 00). (ErhvervsBladet/34)
    Willm Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 1998 til 63 fra Troels-Smith (tlf.: 75 71 16 00). (Alt for Damerne/35)
    Würzburger Stein, Bacchus, Kabinett, Franken, Tyskland 1998 til 109,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/36)

    ROSÉVINE
    Syrah Rosé, Rémy Pannier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 42,50 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Århus Stiftstidende/32, Fyens Stiftstidende/34)

    RØDVINE
    Alasia, Barbera d'Asti Superiore, Italien 1997 til 59 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Jyllands-Posten/34)
    Andes Peaks Cabernet Sauvignon, Rappel Central Valley, Chile 1999 til Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Penge & Privatøkonomi/33, Fyens Stiftstidende/35)
    Arco del Castillo, Crianza, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien 1996 til 110 kr. for 3 flasker i Føtex. (Politiken/34)
    Baga, Bela Fonte, Portugal 1998 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36)
    Barbera, Sartirano Figli, Piemonte, Italien 1998 til 39,75 fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/35)
    Bersano, La Generala, Barbera d'Asti, Italien 1997 til 225 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Jyllands-Posten/34)
    Bical, Bela Fonte, Portugal 1999 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36)
    Casa Madero, Cabernet Sauvignon, Mexico 1997 til 77,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/36).
    Casa Rivas Merlot, Maipo Valley, Chile 1998 til 69,95 kr. i Favorit-markeder i Århus. (B.T./34)
    Castellani Primitivo, IGT Puglia, Italien 1999 til 35 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (ErhvervsBladet/35)
    Castelli di Farnetella, Chianti Colli Senesi, Italien 1998 til 60 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/36)
    Château Benitey, Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 80 kr. i Føtex. (Jyllands-Posten København/36)
    Château Cascadais, Corbières, Frankrig 1997 til 66 kr. fra Millésime (tlf.: 33 14 56 93). (Berlingske Tidende/33)
    Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997 til 69,95 kr., import: Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19), detail: SuperBrugsen, Kvickly og OBS! (Frederiksborg Amts Avis/32, Nordjyske Stiftstidende/34)
    Château des Tours, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 85 kr. hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (Jyllands-Posten København/36)
    Château Lafitte-Carcasset, Cru Bourgeois, Saint-Estèphe, Frankrig 1998 til 89,95 kr. hos FDB. (ErhvervsBladet/35).
    Château la Gasparde, Côtes de Castillon, Frankrig 1998 til 76,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/35)
    Château Moulin de Goulée, Médoc, Frankrig 1998 til 125 kr. for 2 flasker i Bilka. (ErhvervsBladet/35)
    Château Saint Cosme, Gigondas, Frankrig 1998 til 120 kr. hos Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Jyllands-Posten København/36)
    Conde de Cantanhede Reserva, Bairrada, Spanien 1995 til 109 kr. for 3 flasker i SuperBrugsen. (Politiken/34)
    Cooperidge Zinfandel, E. & J.Gallo, Californien 1996 til 49,75 (275 kr. for 6 flasker) hos Skjold Burne. (Fyens Stiftstidende/34, Århus Stiftstidende/34)
    Corvo Rosso, IGT Sicilia, Italien 1998 til 55 kr. i Prima, ISO, KC Marked, Dreisler m.fl. (ErhvervsBladet/35)
    Cruz de Piedra, Catalayud, Spanien 1999 til 55 kr. fra Vino Tinto (tlf.: 87 10 16 10). (Alt for Damerne/33)
    Cuvée des Templiers, Domaine l'Ameillaud, Vin de Pays de la Principeauté d'Orange, Frankrig 1999 til 42 kr. fra Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67). (Penge & Privatøkonomi/33)
    Cuvée du Vatican, Côte du Rhône, Frankrig 1998 til 65 kr. fra Holte Vinlager (tlf.: 45 42 04 15). (Politiken/34)
    Danzante Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, Marche IGT, Italien 1997 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/32, Børsen/34)
    Domaine la Fourmone, Sélection Maitre de Chais, Vacqueyras, Frankrig 1996 til 75 kr. fra Dahms Vimport (tlf.: 48 71 78 74). (Jyllands-Posten København/34)
    Domaine de la Grande Plantade, Costières de Nîmes, Frankrig 1999 til 50 kr. i Suma, Gobi, Superstore og Prima. (Jyllands-Posten København/35)
    Domaine de la Tourade, Gigondas, Rhône, Frankrig 1995 til 85 kr. hos Dahms Vinimport (tlf.: 48 71 78 74). (Jyllands-Posten København/35)
    Domaine de la Janasse, Jaupin, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 179 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Politiken/34)
    Domaine Gourt de Mautens, Rasteau, Frankrig 1998 til 169 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/36)
    Domaine la Monardière, Vielles Vignes, Vacqueyras, Frankrig 1998 til 79 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten København/34)
    Domaine La Soumade, Rasteau, Frankrig 1998 til 104 hos Jysk Vin (tlf.: 85 40 44 44). (Jyllands-Posten København/36)
    Domaine Robert Vic, Cuvée Sélection, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 49,50 kr. hos Rungsted Vinhandel (tlf.: 45 57 03 20). (Jyllands-Posten København/34)
    Donna Fugata, Tancredi, Contessa Entellina, IGT, Italien 1998 til 130 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Jyllands-Posten/34)
    Elio Grasso, Vigna Martina, Barbera d'Alba, Italien 1996 til 136 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Mad & Bolig/34)
    Enate, Crianza, Somontano, Spanien 1997 til 85 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Jyllands-Posten/35)
    Enate, Reserva Especial, Somontano, Spanien 1995 til 475 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Jyllands-Posten/35)
    Fleurie, Mignot, Beaujolais Grand Cru, Frankrig 1998 til 86 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/36).
    Forti Terre di Sicilia, Italien 1999 til 49 kr. hos Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Jyllands-Posten/34)
    Gallo, Vintner's Collection, Cabernet Sauvignon, Californien 1995 til 99,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (B.T./36)
    Gallo Sonoma, Zinfandel, Californien til 80 kr. hos Skjold Burne. (Politiken/36)
    Geyser Peak, Zinfandel, Sonoma County, Californien 1998 til 119,95 kr. fra Maxxium Danmark (tlf.: 43 22 55 00). (Berlingske Lokalaviser/33)
    Ironstone Zinfandel, Sierra Foothills, Californien 1998 til 100 kr. for to flasker i Bilka. (Politiken/35)
    La Bastide Saint Vincient, Vacqueyras, Frankrig 1998 til 89 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (Jyllands-Posten København/34, Århus Stiftstidende/34, Information/34, Nordjyske Stiftstidende/35)
    Le Cadrar de Fombrauge, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig 1998 til 90 kr. fra Hans Just (tlf.: 35 26 72 00). (ErhvervsBladet/35)
    Les Garrigues, Mejanelle, Domaine Clavel, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 65 kr. fra Bendix Vine (tlf.: 48 26 82 00). (Berlingske Tidende/33)
    Lovico Suhindol, Cabernet Sauvignon Reserve, Bulgarien 1996 til 29,95 kr. i Netto. (Berlingske Tidende/35).
    Malbec, Finca Flichman, Mendoza Valley, Argentina 1998 til 55 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Fyens Stiftstidende/33)
    Mas de Barben, Gérard Bru & René Diaz, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 48 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (Penge & Privatøkonomi/33)
    Mas Elena, Caves Parés Baltà, Penedès, Spanien 1998 til 50 kr. og 1997 til 100 kr. hos Jens Otto Christensen (tlf.: 46 35 58 86). (Berlingske Lokalaviser/36)
    Parsons Creek Cabernet Sauvignon, Californien 1998 til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (ErhvervsBladet/34)
    Periquita, Portugal 1997 til 31,95 kr. i Netto. (Berlingske Tidende/35)
    Planeta, Merlot, IGT, Italien 1997 til 195 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/34)
    Portile, Academia dei Racemi, Primitivo del Tarantino, Puglia, Italien 1998 til 50 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/33)
    Priore, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999 til 85 kr. fra DWC-vin (tlf.: 35 43 26 33). (Berlingske Tidende/35)
    Promessa, Primitivo, Puglia, Italien 1999 til 40 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Politiken/36, Berlingske Tidende/36)
    Quinta do Côtto, Douro, Portugal 1998 til 99,75 (2 flasker for 175 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36)
    Risels, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 58 kr. fra Dansk Vinforysning (tlf.: 56 29 30 00). (Berlingske Tidende/35)
    Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika 1998 til 40 kr. i Netto. (Politiken/33)
    Tatachilla Keystone, Grenache / Shiraz, Mac Laren Vale, South Australia 1998 til 72 kr. fra Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67). (Penge & Privatøkonomi/33)
    Tenuta Setten, Cabernet Franc, Piave, Italien 1997 til 60 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50). (Århus Stiftstidende/35)
    Tenuta Setten, Cabernet Sauvignon, Piave, Italien 1997 til 65 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50). (Århus Stiftstidende/35)
    Tenuta Setten, Merlot, Piave, Italien 1998 til 55 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50). (Århus Stiftstidende/35)
    Tradeaux Reserve, Tradouw, Sydafrika 1998 til 80 kr. for 2 flasker i Føtex. (Politiken/35, B.T./35).
    Tres Torres, Torres, Penedès, Spanien 1998 til 38 kr. i Netto. (Politiken/36)
    Tricolore, Vin de Table, Frankrig til 33 kr. pr. liter i Iso, Suma, Gobi, Prima og Superstore. (Jyllands-Posten København/35)
    Valpolicella Classico Superiore, Tedeschi, Italien 1997 til 69 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Nordjyske Stiftstidende/33)
    Villa Terlina, Gardale, Barbera d'Asti, Italien 1997 til 59 kr. hos Sigurd Müller Vimimport (tlf.: 98 18 50 99). (Jyllands-Posten/34)
    Villard Estate, Merlot Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 70 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Sjællands Tidende/32, Smag & Behag/32, Næstved Tidende/36)
    Viña Mont Gras, Merlot Reserva, Colchagua Valley, Chile 1998 til 100 kr. for 2 flasker i Føtex i uge 35. (B.T./35)
    Viñas del Vero, Cabernet Sauvignon, Somontano, Spanien 1997 til 69 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/35)

    MOUSSERENDE VIN
    Freixenet, Cava, Spanien til 64,95 kr. fra Consiva Vin-Holding (tlf.: 44 57 52 01). (Frederiksborg Amts Avis/34).
    Parés Baltà, Brut de Pacs, Cava, Spanien til 70 kr. hos Jens Otto Christensen (tlf.: 46 35 58 86). (Berlingske Lokalaviser/36)
    Pol Rogers, Champagne, Frankrig til 275 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Frederiksborg Amts Avis/35)

    SPECIALITETER
    Absente, urtelikør til 345 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (Alt for Damerne/34)
    Burmester Vintage Character, Douro, Portugal, portvin til 50 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Politiken/33)
    Château Charrier, Sauternes, Frankrig 1998, sød hvidvin fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/35)
    Elisir M.P. Roux, urtelikør til 198 kr. for en halv flaske hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (Alt for Damerne/34)
    Henriques & Henriques, Bual, Maderia til 155 kr. fra Sigurd Müller Vimimport (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/35)

    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.