Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2001


Vin-aktuelt i uge 20
14. maj - 20. maj 2001
.
VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18VinAvisen uge 19

Vin overhaler øllet
På grundlag af rapporten "Kend dit Marked 2001" fra analysefirmaet AC-Nielsen AIM melder aviserne, at Danmarks største varegruppe i daglivarehandelen nu er vin - med et salg på 4,2 milliarder kr.
Fx er salget af rødvin steget med 7 procent i år 2000 sammenlignet med 1999, og varegruppen vin har overhalet øllet. Vi danskere er alligevel ikke så tossede endda ...
  I Australiens tegn
  Ugen, der gik, var rent vinmæssigt præget af Australien. Det store kontinent under vore fødder har i den sidste halve snes år oparbejdet en kæmpemæssig vinproduktion, og nu rejser australske vinfolk verden rundt for at fortælle om deres vine og demonstrere, at de også er med i toppen. At de kommer netop nu skyldes, at de også skal besøge den store London Wine Trade Fair.
  For ti-femten år siden var der cirka 250 vinerier i Australien, i dag er der 1250.
  I 1992 eksporterede australierne vin for 259,5 millioner australske dollars. I dag er eksporten steget til 1487,4 millioner dollars, altså næsten seks gange så meget.
  48,6 procent af eksporten går til Storbritannien, hvor Australien er lige ved at erobre den gule markedsandels-trøje fra Frankrig.
  I det store billede betyder Australien endnu ikke så meget. Landet producerer kun lidt over 2 procent af al vin i verden, men man drømmer om at nå op på en markedsandel på måske 3 procent.
  Australierne har glimrende betingelser for at lave store vine. De har et stabilt klima med mindre forskelle på årgangene end fx i Bordeaux. De har teknisk know how, og de har kapital.


Tre australske vinsmagninger
Men er australierne virkelig med i toppen? Bestemt. Det fremgik tydeligt af ugens to smagninger, BRL Hardy-smagningen i tirsdags samt Penfolds-smagningen i torsdags, hvor vinmager Peter Gago (herover) foldede sig ud. Læs om disse smagninger nedenfor.
Denne mandag kommer yderligere chefvinmager Phil Laffer til København for at slå et slag for de gode vine fra Orlando Wyndham - dvs. blandt andet kendte mærker som Wyndham Estate og Jacob's Creek.
Orlando Wyndham sælger for øjeblikket 3,6 millioner flasker på de skandinaviske markeder og regner med at kunne øge salget i vores del af verden med 10 procent i 2001.
Den store franske koncern Pernod-Ricard ejer Orlando Wyndham og har blandt andet introduceret Jacob's Creek i selveste Frankrig.
.

.......
Bill Hardy
  Australiens største vinfirma
  Den første af ugens smagninger var mødet med Bill Hardy, femte generation i BRL Hardy, der er Australiens største vinfirma, når det gælder mængde, og det næststørste i omsætning.
  Bill Hardy - og Philipson Wine - præsenterede tretten vine til mellem 60 og 700 kr., og som det fremgår af vore anmeldelser nedenfor, var vinene alle til fire og fem stjerner.
  Vinfirmaet Hardy blev grundlagt i 1853 af Thomas Hardy, en ung englænder, der allerede i 1831 kom til Australien og tjente penge ved at sælge kød til guldgraverne.
  Firmaet udvikledes. Det solgte vin til det britiske marked, og især i sidste halvdel af 1900-tallet voksede det ved opkøb af en lang række vingårde fordelt over den sydlige del af det store kontinent samt i Frankrig, Italien og New Zealand. Og netop nu er Hardy måske på vej til at købe det store californiske firma Kendall-Jackson for et beløb på mellem 1,3 og 2 milliarder amerikanske dollars.
  Hardy producerer i dag cirka en kvart milliard flasker vin om året.
  Vore kommentarer til de smagte vine kommer længere nede.
.

.......
Peter Gago
  Australiens berømteste vin
  Ved ugens anden australske smagning mødte vi Peter Gago, der er en af Penfolds top-vinmagere, og som - sammen med chefvinmageren John Duval - står for store firmas rødvine, inkl. Grange.
  I samarbejde med den danske importør, Consiva, ledede Peter Gago med berettiget entusiasme og store armbevægelser smagningen af tolv vine, blandt andet Grange 1995 og 1996, der herhjemme koster 1700 kr. - for en enkelt flaske. En kasse koster 20.400 kr.
  Penfold's Grange er ubetinget Australiens berømteste vin. Den blev skabt for 50 år siden af kældermesteren Max Schubert, der ville skabe en fremragende vin med forbilleder i cru-vinene fra Bordeaux, dog på druen Shiraz - med et stænk Cabernet Sauvignon (5-6 procent).
  Under en auktion i marts i år blev en flaske Penfold's Grange 1951 solgt for 186.000 kr. - hvilket svarer til næsten 33.000 kr. pr. glas.
  Vore kommentarer til de smagte vine kommer længere nede.

Spist af en alligator
Den store britiske koncern Allied Domecq er ved at købe den gamle vingård Buena Vista i det californiske Sonoma. Briterne har tilbudt 86 millioner dollars - cash.
Buena Vista blev grundlagt i 1857 af "den californiske vins fader", den ungarske emigrant Agoston Haraszthy, der kom til den amerikanske vestkyst i 1849.
Haraszthy kaldte sig kaptajn, nogle gange også greve. Han skrev bøger om, hvordan man skulle dyrke druer, og han solgte stiklinge af sine vinstokke til de lokale bønder.
I 1850'erne indførte han europæiske vinplanter, men mest kendt er hans tur til Europa i 1861 som medlem af statens vindyrknings-kommission. Fra den tur hjembragte han cirka 100.000 stiklinge af i alt 300 forskellige druesorter (nogle kilder siger 350 og endog 1400).
Til sidst gik han fallit, drog ud på nye eventyr i Nicaragua - og blev spist af en alligator.

Antinori i hellig krig
Ifølge Decanter er det gamle Toscana-vinhus Antinori blevet uvenner med nogle Benediktiner-munke i klostret Passignano.
Antinori har siden 1991 opbevaret sine fornemste vin, blandt andet den berømte Solaia, i munkenes klosterkælder, men nu har munkene opdaget, hvor dyre vinene er, og de har derfor hævet lejen fra fra 10.000 kr. til 55.000 kr. - om måneden!
Grunden til, at vinene er så fremragende, er jo netop, at de ligger i deres kælder, hævder munkene. Og så vil de i øvrigt gerne have penge til at restaurere det gamle kloster.
Antinori tilbød den dobbelte leje, men det afslog munkene. Nu kører sagen i pressen.

Spekulation i uhøstet vin
Børsfolk ved, hvad futures er. Det er kontrakter om at levere en eller anden vare på et bestemt tidspunkt til en forud aftalt pris.
Man handler med sådanne kontrakter på alt muligt - korn, flæskesider og nu også vin, hvis børsfolkene ellers får deres vilje. Blandt andet vil Euronext - sammenslutningen af børserne i Paris, Amsterdam og Bruxelles - om kort tid begynde at sælge futures i vin, der endnu ikke er høstet, og det er tanken at begynde med Bordeaux.
Dette er vinfolket i Bordeaux ikke spor glade for. Det vil medføre, at investorer reserverer vinen og handler med den, før slottene - gennem smagninger osv. - får en chance for selv at prissætte den. Det vil også åbne markedet for spekulanter, der slet ikke er interesserede i at eje og drikke vinene.

Også frostskader i Penedès
Ikke kun italienerne har haft problemer med frost i vinmarkerne - som beskrevet i VinAvisen i uge 17. Også Spanien blev ramt. I Penedès har man haft den værste forårs-frost i 60 år. Og det værste er, at vinens knopsætning allerede var langt fremme, da frosten satte ind.
Ifølge Decanter har Miguel Torres mistet op til 100 procent af vinen på visse marker, og mange andre steder ville skaderne have været lige så store, hvis ikke Torres havde eksperimenteret med termostat-kontrollerede blæsere.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


  Preben Ehlers (f. 1944), der sammen med sin bror, Flemming Stoltze, leder familiefirmaet Frederiksberg Vinimport, er født ind i Vinbranchen. Han er søn af den legendariske Orla V. Nielsen, der i mange år var et markant ansigt i den danske vinbranche, og som lige til sin død i oktober 2000, 87 år gammel, var levende med i forretningen.
  Orla V. Nielsen gjorde igennem årene en stor indsats i Vinhandlerforeningen, Det Franske Vinråd og V.S.O.D., og allerede i 1951 skrev han den første vinordbog på dansk.
  Men det er sønnen, Preben Ehlers, vi skal skrive om her. Allerede mens han gik i skole, tog fader Orla ham med til Europas vindistrikter, og da drengen kom til skelsår og alder, fik han sin uddannelse på et af den tids mest anerkendte læresteder, K. Dorph-Petersens Vinlager på Hauser Plads i København - der, hvor restauranten Sct. Gertruds Kloster ligger i dag.
  Efter læretiden videreuddannede Preben Ehlers sig blandt andet i Tyskland, i Bourgogne hos René Manuel i Meursault og endelig i Bordeaux på Château Margaux.
  Fra efteråret 1966 kom han ind i familiefirmaet, hvor han sammen med sin bror overtog ledelsen ved generationsskiftet i 1980. I mange år var der fem Nielsen’er i firmaet, men det problem løste sønnerne ved at tage deres hustruers efternavne. Derfor hedder de henholdsvis Ehlers og Stoltze.
  I dag har Frederiksborg en stor import af kvalitets-vine, blandt andet af en af topvinene fra Châteauneuf-du-Pape, Château Mont-Rédon. Derudover har firmaet eget moderne tapperi, der blandt andet tapper for mange kollegaer i branchen.
  Preben Ehlers er gift med Kirsten (med efternavnet) og har to voksne børn, en søn og en datter.
  Adresse: Frederiksberg Vinimport A/S, Godthåbsvej 96-98, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 19 06 33, fax: 38 19 04 50, e-mail: frbvin@mail.dk.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvor kan man købe "The Wine Advokat"?
.

    .
  Robert Parkers blad kan bestilles via hans hjemmeside på adressen www.wineadvocate.com. Hjemmesiden kan dog ikke siges at være nogen god reklame for Parkers omhu. Den er ikke ført ajour. Blandt andet oplyses, at Parker den 24. april vil optræde i tv-udsendelsen "60 minutes II".
  Nå, men det kan jo være, at det er hans salgsorganisation, der er synderen ...
  "The Wine Advocat" udkommer med seks numre om året og rummer Parkers utallige smagekommentarer og point efter 100-skalaen. Et abonnement koster 85 dollars, dvs. 119 kr. pr. nr.
.

  Priskrig på kniven
  Vi har tidligere fortalt om den netop afholdte Nederburg vinauktion. Nu har vi fået et billede, der vidner om, hvor mange der deltager i en sådan auktion.
  I år gav især indkøbere fra det sydafrikanske hjemmemarked de mange tilrejsende krig på kniven. Sydafrika har en større og større turistindustri med mange hoteller og restauranter, og disse har brug for vellagrede topvine.
  Karsten Søndergaard fra Amka Vinimport var som sædvanlig dernede, men på grund af de store prisstigninger holdt han sig lidt mere tilbage, end han plejer. Han nøjedes med et købe nogle partier rødvine samt dessertvinene Nederburg Edelkeur og Eminence.
  Vi har smagt Edelkeur og bringer vore kommentarer til den nedenfor.

Et mareridt for vinfolket
I ugens aviser har vi kunnet læse om problemerne med strømsvigt i Californien. Når det bliver varmt i vejret, tænder de allesammen for deres aircondition, og så går kraftværkerne i sort. Og nogle kraftværker er oven i købet gået i rødt, dvs. konkurs.
Dette er et mareridt for vinfolket, der forudser, at når de står med vogne fyldt med druer, der er begyndt at gære i sommervarmen, så vil hverken presserne køre eller tankene køle ned, fordi der ikke er strøm.
Flere vinerier er netop nu ved at få installeret egne generatorer, så de er sikre på at have strøm.

Flemming i fjernsynet
På fredag den 18. er det Flemming Hvelplunds tur til at gæste Flemming Kyed i dennes vinprogram på tv-kanalen dk4. Programmet sendes kl. 21, men det vil blive gentaget flere gange i de efterfølgende uger. dk4 kører jo dag og nat.

Endelig en ordentlig vinrejse
Har du 485.000 kr. til overs (60.500 dollars), så er der stadig plads på den vinrejse, som det amerikanske rejsebureau Abercrombie & Kents arrangerer i 25 dage i oktober. Kun til dig selv, naturligvis. Skal du have din ægtefælle med, skal du lige se, om der gemmer sig endnu 485.000 kr. i tegnebogen.
Turen tager dig kloden rundt med besøg på nogle af de berømteste vinejendomme i fire verdensdele, og i prisen indgår transfers med limo, første klasses fly med Boeing 747, mad, vin og gode hoteller.
De vingårde, der besøges, er blandt andet Niebaum-Coppola Estate i Napa Valley, Rothbury i New South Wales, Constantia Uitsig i Sydafrika, Château Mouton Rothschild i Bordeaux og Brolio i Chianti-distriktet - læs mere om det på adressen www.abercrombiekent.com.
Hvis du skynder dig at booke, får du 1000 dollars i rabat, og det er da også en sjat penge ...

Vil du have vores løbeseddel?
   Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
.
Først kommer smagningen af vine fra BRL Hardy i Australien. Vinene forhandles af Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88. Link til producenten: www.hardys-wines.com


Hardy's Private Bin, Chardonnay, South East Australia 2000, 59,95 kr.
I forhold til prisen er dette en virkelig flot og fyldig Chardonnay. Den har en kraftig og dejlig duft, en let sødme og en lang eftersmag.


Hardy's Bankside, Chardonnay, South East Australia 1998, 79,95 kr.
En glimrende hvidvin med fin honningduft og frugt, der spreder vellyst i munden. Den er tør, men med en let sødme.


Château Reynella, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999, 129 kr.
Dyr, men dejlig. Lækker, lækker! En elegant vin med en moden duft og herlig smag.


Eileen Hardy, Chardonnay, Adelaide Hills, Yarra Valley, Australien 1997, 169 kr.
Denne vin blev oprindelig lavet som en gave til Bill Hardys bedstemor på hendes 80-årsdag. Siden er vinen blevet lavet hvert år. Den har en rigt facetteret duft - frugt, kål - og en stor bredde i smagsbilledet. Den har dog også en overordentlig kraftig smag af egetræ.


Hardy's Private Bin, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South East Australia 1999, 59,95 kr.
En dybrød rødvin med en indtagende duft og dejlig blød og frugtagtig smag - lidt i retning af kirsebær og diverse krydderier. Vil være glimrende til mad.


Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998, 79,95 kr.
Denne vin anmeldte vi i forrige nummer af VinAvisen, men lad os bare gentage, hvad vi skrev: 14 procent alkohol er meget, men her modsvares de muskuløse procenter af en tilsvarende frugtfylde, så vinen er både harmonisk og lækker. Vinen, hvis frugt bringer mindelser om kirsebær og svedsker, er tilpas fadlagret og med bløde tanniner. Det er en vin til store røde bøffer og grillmad.
Under den seneste smagning præsenterede vinen sig ikke så godt, og vi var lige ved at få røde ører - havde vi uberettiget givet den fem stjerner? Den tredje flaske, der blev åbnet, viste imidlertid, at de fem stjerner var helt berettigede. Men, altså ...


Château Reynella, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998, 159 kr.
En prægtig vin med en herlig afrundet duft, en dyb, intens farve og en frugt, der breder sig blødt og lækker i munden. Nogle af de vine, der beskrives i det efterfølgende, er endnu mere komplekse og flotte, men vi ville såmænd være udmærket tilfredse, hvis vi havde råd til så dejlig en vin som hverdagsvin ... :-)


Ebenezer, Cabernet Sauvignon og Merlot, Barossa Valley, Australien 1998, 169 kr.
En vin i Bordeaux-stil, men meget muskuløs med en intens dybrød farve, en kraftig indtagende duft og masser af frugt. Den kan godt drikkes nu, men gem den hellere tre-fire år.


Thomas Hardy, Cabernet Sauvignon, Australien 1995, 599 kr.
Meget, meget lækker rødvin. En fornem vin, moden, men samtidig med en frisk og ren Cabernet-duft og smag. Lad den ligge fire-fem år endnu.


Leasingham Classic Clare, Shiraz, Australien 1996 og 1997, begge årgange 249 kr.
Både 96 og 97 er flotte vine med en duft, der giver gode løfter - løfter, som til fulde indfries af smagen. Vinene er ikke helt billige, men alle pengene værd. 96'eren er nok den mest indtagende netop nu, så drik den først, og lad 97'eren ligge et år eller to endnu.


Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale, Padthaway, Australien 1997, 599 kr.
Ganske enkelt den perfekte rødvin. Dybrød, fantastisk duft og en blød og uendelig dejlig og harmonisk smag.


E & E Black Pebber, Shiraz, Australien 1998, 699 kr.
Uden tvivl en af verdens helt store vine. En generøs rødvin, rig, varm. Sådan herligt kan en australsk Shiraz smage. Den kan udmærket drikkes nu, men vil også kunne gemmes i mange år.

Og her følger så kommentarer til vinene fra Penfolds. De importeres af Consiva Vin & Spiritus, tlf.: 44 57 58 59. Link til producenten: www.penfolds.com


Koonunga Hill, Chardonnay, South Australia 2000, 65 kr.
Flot hvidvin til prisen. Den har en ren og rig Chardonnay-smag med fine toner af nødder, eksotiske frugter og egetræ.


The Valleys, Chardonnay, Clare og Eden Valleys, South Australia 1999, 120 kr.
Herlig Chardonnay, fed og lækker med fyldig frugt og tilpas fadlagring. Den vil sikkert være endnu flottere om et par år.


Yattarna, Chardonnay, Adelaide Hills og Henty, South Australia 1998, 650 kr.
Fantastisk lækker hvidvin. En stor og rig vin med utallige nuancer. Og en vin, der stiller det svære spørgsmål til ens pengepung: Hvil du have én flaske af denne vin eller ti flasker af ovennævnte Koonunga Hill til 65 kr.?


Koonunga Hill, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South Australia 1999, 80 kr.
Dybrød og med en lækker og varm smag, god frugt - lidt efter rabarber og blommer - og bløde tanniner. Vi smagte også vinen i årgang 1989, der demonstrerede, at denne vin ikke skal gemmes alt for længe.


Kalimna Bin 28, Shiraz, South Australia 1998, 150 kr.
En generøs og moden rødvin med koncentreret frugt og nuancer af tobak, krydderier og vanille. Den vil kunne gemmes i endnu tre-fire år.


Bin 128, Shiraz, Coonawarra, South Australia 1998, 150 kr.
Koncentreret og lækker rødvin, der breder sig i munden med sin bløde frugt. Den vil kunne gemmes i endnu tre-fire år.


Bin 407, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, 200 kr.
Kraftig og tiltalende rødvin, der ubetinget bør ligge i endnu tre-fire år, så den ret markante garvesyre kan blive afrundet.


Bin 707, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, 650 kr.
Denne rødvin laves kun i store årgange, og den er da også overordentlig flot med en kraftig duft og intens smag af Cabernet, dvs. solbær. Vinen er dog slet ikke færdig. Den skal ligge i mindst fem år og kan sagtens ligge femten.


Bin 389, Shiraz, South Australia 1998, 250 kr.
Lækker, blød og kraftig rødvin med toner af tobak, vanille, chokolade - samt naturligvis en masse solmoden frugt. Den kan drikkes nu, men vil blive endnu dejligere, hvis man kan holde fingrene fra den i endnu fem-ti år.


RWT, Shiraz, Barossa Valley 1997, 650 kr.
Det mærkelige navn, RWT, er en af de koder, der - ligesom numrene på partierne (the bins) - bruges i Penfolds computere, og som her har sneget sig ind på etiketten. RWT står for Red Winemaking Trial. Der er dog ikke mere noget forsøg, trial, over vinen. Den er meget flot og kompleks med en let røget og krydret duft og en harmonisk smag. Når australierne går ind for at lave en stor vin på Rhône-druen Syrah, opnår de det sublime. Vinen her skal ligge i mindst otte-ti år.


Grange, Shiraz, South Australia 1995 og 1996, 1700 kr.
Jo, den er stor. Den har en blød og elegant smag - frugt, frugt, frugt, svedsker, lakrids, kaffe, chokolade, krydderier. Men det er ganske enkelt barnemord at drikke den nu. De to smagte årgange skal ligge i mindst ti år - og gerne i 30. Er den 1700 kr. værd? Nej, naturligvis ikke. Prisen er et udtryk for stor berømmelse, stor efterspørgsel og lille udbud.

Ugens øvrige stjernevine


Domaine Marcel Deiss, Gewurztraminer, Grand Cru Altenberg de Bergheim, Sélection de Grains Nobles
Alsace, Frankrig 1995
330 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
En vanvittig elegant vin! Må vi så be' om en skive gåselever! Alene den fint parfumerede duft - man kunne leve af den. Vinen har en vidunderlig sødme, der afbalanceres fint af syren. Der er lidt vinsten, men det er jo kun et tegn på kvalitet. Link til oplysninger om producenten: www.behrensweine.de/Deiss.htm


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998
125 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
En meget spændende dessertvin med en flot rød farve og en lækker smag af brændte figner. Sådan en vin kan udmærket være et alternativ til en god portvin. Link til distriktet: www.wineonline.co.uk


Edelkeur, Auction Reserve, Nederburg, Paarl, Sydafrika 1997
165 kr. for ½ flaske, Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Dette er en "noble late harvest" hvidvin på druen Chenin Blanc, fremstillet specielt i anledning af vinauktionen i Nederburg. Vinen er gyldenfed i glasset, dens duft er meget præget af den ædle råddenskab, og smagen er tilpas sød med en fin syre. Link til producenten: www.nederburg.co.za


Contini, Riserva, Connonau di Sardegna, Italien 1997
95 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
Denne rødvin fra Sardinien er en af den slags vine, som alle vil kunne lide. Den er blød og kraftig og byder sig til med varme og fylde og frugt og helt uden kanter. Til sommerens grillparties vil den være fortræffelig. Link til Sardiniens vine: www.lestradedelvino.com


Masia Monistrol, Tempranillo og Garnacha, Penedès, Spanien 2000
45 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
Til prisen en glimrende rødvin med en blød og harmonisk, fyldig og saftig smag. Velegnet som dagligvin. Link til producenten: www.marquesdemonistrol.com


Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1998
99,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Dejlig rødvin, blød, harmonisk og med en god struktur. Den fylder munden med god frugt. Den er stadig ret ung og må godt ligge et par år endnu. Link til producenten: www.castellobanfi.com


Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000
54,75 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En ung vin, men umiddelbart drikkelig. Den har en flot, lidt vegetal duft og en kompleks smag med mindelser om slåen, blåbær og brumbær. Glimrende hverdagsvin. Link til producenten: www.santarita.com


L’Excellence de Bonassia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Meknes, Marokko 1999
57,75 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Det er usædvanligt at smage en vin fra Marokko, men denneher er absolut et bekendtskab værd. Den har en krydret duft af friskbrændt kaffe og en blød, solmoden smag helt uden kanter - med lidt nuancer hen efter mandel. Link til distriktet og byen Meknes: i-cias.com/morocco/meknes.htm


Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998
79,95 kr., Føtex og Bilka
En flot, fyldig og lækker Cabernet, der allerede er blød og umiddelbart drikkelig. Den vil være glimrende til en god bøf. Link til producenten: www.trinityoaksvineyard.com


Château de l’Horte, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 1999
85 kr., Novix Wine, tlf.: 26 79 32 02
Endnu et bevis på, at der kan laves store og flotte vine i den franske Midi, der førhen var stedet for tarvelige bordvine. Denne rødvin er virkelig god med sin krydrede duft og sin dejlige smag. Det vil dog være en god idé at lade den ligge endnu tre-fire år. Link til producenten: www.chateau-de-lhorte.com


Vista Alegre, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995
120 kr. Lago-Import, tlf.: 54 92 74 00
En blød og fyldig portvin med en flot duft og en smag lidt efter figner. Link til producentens hjemmeside - kun på portugisisk: www.vistaalegre.pt


Quinta das Setencostas, Alenquer, Portugal 1999
54,95 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
En vin, der er præget af sin ungdom, sin friske frugt og garvesyre. Men plaskes den over i en karaffel et par timer før, åbner den sig og bliver meget charmerende. Måske vil det også være en idé at lade den ligge et par år endnu. Link til portugisisk side om distriktet: viajar.clix.pt/pt/dst3171.php3


Valdemar Rosado, Cosecha, Rioja 2000
59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En fyldig og lidt fed rosé med en flot lysende rubinrød farve. Den har god frugt, tilpas syre og en let sødme og vil være velegnet som "terrassevin". Der er lidt vinsten i den, men det er jo kun et tegn på kvalitet. Link til distriktet: www.riojawine.com
.
  .
  Forrige tre ugers stjernevine i VinAvisen
  .
  Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998, rødvin til 99 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Uge 17).
  Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 18).
  Trinity Oaks, Zinfandel, Californien 1999, rødvin til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Uge 19).
  Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998, rødvin til 79,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 19).
  Marcel Deiss, Engelgarten, Riesling, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 145 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 19).
  .
  Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998, rødvin til 68 kr., Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 17).
  Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996, rødvin til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 17).
  Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000, hvidvin til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Uge 17).
  Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien, rødvin til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge 17).
  Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995, rødvin til 109,50 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge 18).
  Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996, hvidvin til 98 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 18).
  Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998, hvidvin til 150 kr. fra Fransk Dansk Kompagni, (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 18).
  Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996, hvidvin til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Uge 19).
  Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998, rødvin til 175 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 19).
  Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998, rødvin til 65 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (Uge 19).
  .
  Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999, rødvin til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (Uge 17).
  Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 18).
  Valdemar Blanco, Cosecha, Rioja 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 19).
  .


  FRANSK DANSK KOMPAGNI
  importerer bl.a. vine fra:
  Domaine Marcel Deiss, Alsace
  Domaine Fontanel, Roussillon
  Ch. Fabre-Gasparets, Corbières
  Ch. Tour Haut-Caussan, Médoc
  Domaine Octavic, Touraine
  .
  Château la Casenove, Roussillon
  Les Domaines La Chablissienne
  Château Cascadais, Corbières
  Château Les Ormes Sorbet, Médoc
  Château Montalivet, Graves
  Ampelidæ, Vienne
  For mere information, klik her (15-18)


.
  .
  Hvem skriver hvor?
  Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
  .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VIN
Crémant de Bourgogne, La Chablisienne, Cuvée Brut 1995 til 89 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Alt for Damerne/19)
Il Vignale, Prosecco, Vino fizzante del Veneto IGT, Italien 2000, let perlende hvidvin til 100 kr. for 3 flasker i Irma. (Politiken/17)

ROSÉVIN
Valdemar Rosado, Cosecha, Rioja 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/20)

HVIDVINE
Château Saint Michelle, Chardonnay, Cold Creek Valley, Washington, USA 1998 til 230 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Børsen/18)
Classic Reserve, CR, Chardonnay, South Australia 2000 til 54,75 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00). (Århus Stiftstidende/17)
Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/19)
Gentil, Alsace, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Gobi (tlf.: (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/17)
Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996 til 98 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998 til 150 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Masi Modello, Bianco delle Venezie, Italien 2000 til 40 kr. i Bilka. (Politiken/17)
Marcel Deiss, Engelgarten, Riesling, Alsace, Frankrig 1997 til 145 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Mooiplaas, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2000 til 79,95 kr. fra House of Wine (tlf.: 44 66 23 11). (Alt for Damerne/18)
Príncipe de Viana, Chardonnay, Navarra, Spanien 1999 til 125 kr. fra Skandinavisk Vin Kompagni (tlf.: 36 77 07 70). (Penge & Privatøkonomi/19)
Robert-Denogent, Les Reisses, Pouilly-Fuissé, Frankrig 1999 til 167 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (Politiken/19)
Selaks, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2000 til 50 kr. i Netto. (Politiken/18)
Trinity Oaks, Chardonnay, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Frederiksborg Amts Avis/19)
Valdemar, Vino , Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/19, Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)
Vintner's Reserve, Chardonnay, Kendall-Jackson, Californien 1997 til 130 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Børsen/18)

ROSÉVINE
Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)

RØDVINE
Almenar, Reserva, Rioja, Spanien 1995 til 50 kr. i Netto. (Berlingske Tidende/19)
Angove's, Malbec Ruby Cabernet, South Australia 1999 til 45 kr fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Fyens Stiftstidende/19)
Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998 til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/19)
Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/17).
Bourgogne, Pinot Noir, Alain Hudelot-Noellat, Bourgogne, Frankrig 1998 til 113 kr. hos La Bourgogne (tlf.: 98 16 79 30). (Nordjyske Stiftstidende/18)
Casa Lapostolle, Cuvée Alexandre, Merlot, Chile 1998 til 99,95 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/18)
Cesari Mara, Italien 1998 til 79,95 kr. i ISO. (Berlingske Tidende/18)
Château de l’Horte, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 1999 til 85 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/20)
Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998 til 65 kr., Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/19)
Château des Estaniles, Faugères, Frankrig, tre forskellige vine fra Les Cepages (tlf.: 40 17 19 45). (Jyllands-Posten/18)
Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998 til 68 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/17).
Château la Bastide l'Optimée, Corbières, Frankrig 1998 til 69 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/19)
Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Cillar d'Silos, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1997 til 185 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/18)
Colegiata, Bodegas Fariña, Toro, Spanien 1999 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/19)
Contini, Riserva, Connonau di Sardegna, Italien 1997 til 95 kr., Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (VinAvisen/20)
Domaine Borie de Maurel, Cuvée Sylla, Minervois, Frankrig 1998 til 198 kr. fra Strobel Vinimport (tlf.: 86 20 96 22). (Politiken/19)
Domaine d'Andezon, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 90 kr. fra CH-Vin (tlf.: 66 14 76 70). (Euroman/17)
Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 2000 til 49,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00). (B.T./18)
Domaine des Grands Devers, Enclaves des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 69,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Euroman/17)
Domaine des Treilles, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 300 kr. for 6 flasker fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 89 94 00). (Fyens Stiftstidende/18)
Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/17, Århus Stiftstidende/17).
Domaine la Réméjeanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 85 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (JP-København/17)
Domaine Martin, Côtes du Rhôhe villages, Frankrig 1997 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Berlingske Tidende/18)
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996 til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/17, Århus Stiftstidende/18)
Gran Colegiata, Bodegas Fariña, Crianza, Toro, Spanien 1998 til 84,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/19, Information/19)
L’Excellence de Bonassia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Meknes, Marokko 1999 til 57,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19, VinAvisen/20)
Marco Real, Crianza, Homenaje, Nararra, Spanien 1998 til 55 kr. fra Gran Vin (tlf.: 43 46 99 00). (Berlingske Tidende/19)
Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999 til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/17).
Masia Monistrol, Tempranillo og Garnacha, Penedès, Spanien 2000 til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/20)
Mateus, Malbec, Mendoza, Argentina 1998 til 125 for 3 flasker i ISO. (Politiken/19)
Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000 til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/17).
Monsanto, Il Poggio, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 289 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/19)
Montgras Quatro, Colchagua Valley, Chile 1999 til 69,95 kr. i Føtex. (Politiken/17)
Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18, Politiken/18, Berlingske Tidende/19)
Quinta das Setencostas, Alenquer, Portugal 1999 til 54,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/20)
Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995 til 109,50 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/18)
Remonte, Crianza, Navarra, Spanien 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Vinavisen/15, Nordjyske Stiftstidende/17)
Rosemount, Balmoral, Siraz, McLaren Vale, Australien 1997 til 399 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Jyllands-Posten/17)
Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1998 til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/20)
Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis, VinAvisen/20)
Torrelongares, Reserva, Cariñena, Spanien 1994 til 100 kr. for tre flasker i ISO. (B.T./17)
Trinity Oaks, Zinfandel, Sutter Home Winery, Californien 1999 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (VinAvisen/19. Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19)
Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19, VinAvisen/20)
Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/18, Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)
Vendange, Californien 2000 til 42,50 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 30 11 40). (Alt for Damerne/19)
Vidal-Fleury, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998 til 69,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/17)
Viña Pedrosa, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 175 kr. og Reserva 1995 til 270 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 44 84 80 86). (Information/16, Berlingske Tidende/19)
Viña Salvana, VdT, Spanien 1995 til 55 kr. fra Løgismose Vinimport (tlf.: 33 32 93 32). (Berlingske Tidende/19)
Viña Tarapacá, Reservado, Maipo Valley, Chile 1998 til 120 kr. for 2 flasker hos Skjold Burne. (Politiken/18)

SPECIALITETER
Château de Rayne Vigneau, Sauternes, Frankrig 1995, sød hvidvin til 80 kr. for ½ flaske hos Gobi (tlf.: (tlf.: 36 13 99 69). (Politiken/18)
Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998 til 125 kr., sød rødvin fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/20)
Domaine Marcel Deiss, Gewurztraminer, Grand Cru Altenberg de Bergheim, Sélection de Grains Nobles
Alsace, Frankrig 1995, sød hvidvin til 330 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/20)
Vista Alegre, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995 til 120 kr. fra Lago-Import (tlf.: 54 92 74 00). (VinAvisen/20)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.