Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2001


Vin-aktuelt i uge 23
4. juni - 10. juni 2001
.
VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21VinAvisen uge 22

Revision af Graves' klassifikation?
I Bordeaux's Graves-distrikt har man længe talt om, at klassifikationen fra 1959 burde revideres, fx hvert tiende år ligesom i Saint-Émilion.
Nu er der ved at ske noget, idet INAO - Institut National des Appellations d’Origine, der står for det franske system med appellations contrôlées - har givet sin tilladelse, og en kommission er blevet nedsat.
I 1989 blev appellationen Pessac-Léognan skilt fra Graves-distriktet, og mange slotsejere i Graves har siden følt det, som om de var en slags andenklasse, henvist til forkontoret. En ny klassifikation med flere niveauer vil give slottene noget at stræbe efter, og grand cru-slottene vil komme til at virke som lokomotiver for hele distriktet.
De nuværende grand cru-slotte i området er imidlertid imod en tiårlig revision. - Vi er ikke i Saint-Émilion, siger deres talsmand, Daniel Cathiard, til avisen SudOuest. - Vores forbillede er klassifikationen i Médoc. Og i øvrigt er dette ikke en sag, INAO skal blande sig i. En ordning med Cru Bourgeois i Graves ser vi derimod gerne.
.

.
Montse Montserrat fra Cava Instituttet og Angela de la Rosa fra Den Spanske Ambassades Handelsafdeling smager på cava'en.
    Cava'en bobler i Tivoli
    I onsdags havde Cava-Instituttet og Den Spanske Ambassades Handelsafdeling inviteret til smagning i Tivoli af cava'er fra 28 vinhuse, som alle gør en særlig indsats på det danske marked.
    Cava har forlængst konsolideret sig som den mousserende vin, der - bortset fra champagne - nydes mest i Danmark, og smagningen skulle understrege den variation som den danske forbruger har til rådighed - både i de forskellige grader af sødme og tørhed, i drueblandingerne og i de forskellige lagringskategorier.
    En interessant ting blev demonstreret under smagningen, nemlig lagringens betydning:
    En almindelig cava lagrer på sit bundfald i mindst ni måneder. 30 procent af al cava - Reserva og Gran Reserva - får imidlertid en betydelig længere lagring på flaske, hvilket medfører, at bruset bliver bedre inkorporeret i vinen. Det betyder igen, at bruset bliver mindre udpræget i smagen - og i maven. Vinen bliver blødere og mere intens, og syren dæmpes til det umærkelige. Vinen får fylde og er oplagt som ledsager til mad.
Cava godt for helbredet
Endnu en interessant nyhed i forbindelse med cava-smagningen i Tivoli: Universitetet i Barcelona har netop offentliggjort en stor videnskabelig undersøgelse, der viser, at et moderat indtag af cava har en "antirust"-effekt, som forhindrer oxidering af det såkaldte LDL-kolosterol - med det resultat at risikoen for åreforkalkning nedsættes. Tidligere mente man, at det kun var rødvin, der havde denne effekt.
Universitetet i Barcelona fortæller, at effekten er størst, når man nyder de to daglige glas cava uden for måltiderne. Det er lidt nyt. Men fint nok.
Det, som måske er mest bemærkelsesværdigt ved undersøgelsen, er, at "antirust"-effekten er størst i de vine, som er sammensat af flere druesorter. Det kan kun forklares ved en vis synergieffekt.

Rioja i vækst
Vinkomiteen - Consejo Regulador - i Rioja er kommet med sin egen udtalelse om 2000-årgangens kvalitet, og den bedømmer den til at være "god". Samtidig har komiteen udsendte nogle interessante tal:
* Hvert år degraderes en del af vinen, så den ikke opnår DO-status. I 2000 kom 308 millioner liter igennem nåleøjet, mens 56 millioner liter blev diskvalificeret, først og fremmest på grund af overproduktion.
* I løbet af de sidste to år er priserne på Rioja-vin i snit steget 50 procent, hvilket har mindsket salget fra 222 millioner liter til 160 millioner liter.
* Det internationale marked har især reageret på prisstigningerne med et fald på 30 procent i omsætningen. På det spanske hjemmemarked har faldet kun været 8 procent.
* Den meget store høstmængde i 2000 vil måske kunne give bedre balance mellem udbud og efterspørgsel og medvirke til at mindske priserne.
* I 1990 omfattede Rioja D.O. i alt 43.074 hektar. I dag er arealet vokset til 52.029 hektar.
* I 1990 produceredes 161 millioner liter, i dag 308 millioner liter.
* I 1990 var der 103 bodegaer, der lagrede vin. I dag er der 262.
* I 1990 havde bodegaerne tilsammen 547.000 træfade. I dag har de 939.000.

Agiogitiko og Egeopelagitiko
Græske vinproducenter på Peloponnes har holdt møde i Tripolis og diskuteret, om de græske vinnavne på etiketterne bør oversættes.
Det er fx svært på eksportmarkederne at forstå, at Agiogitiko betyder Sankt Georg, og at Egeopelagitiko betyder "fra de ægæiske øer".
Ikke alle de græske vinproducenter var dog enige om, at man skulle oversætte navnene. Andre vinlande har også mærkelige navne på distrikter og druer, og dem har alverden efterhånden lært at både huske og udtale.

Kapløbet Frankrig-Australien
For et par måneder siden spåede man, at australsk vins markedsandel i Storbritannien ville indtage førstepladsen og degradere fransk vin til en andenplads.
Det så sådan ud. Men i dette kapløb er den franske vinhest ved at få et markant forspring.
Af tallene for årets første fire måneder fremgår det, at fransk vin i dag har 23,1 procent af det britiske marked, mens australsk vin er gået fra rekorden på 21,5 procent og ned til 19,2 procent.
Ifølge Melbournes største avis, Herald Sun, har franskmændene taget kampen op med en dygtig marketingindsats, godt hjulpet af favorable valutakurser.
Og så var de australske vine på vej til at kede briterne, siger den store supermarkedkæde Sainsbury’s vindirektør, Allan Cheesman, til avisen.

Der er propper nok
Korkproduktionen i Portugal og Spanien vil sætte rekord i år med hele 250.000 tons bark fra de tålmodige korkege.
Det skyldes ideelle vækstbetingelser i forhold til de seneste tre år, samt at man nærmer sig et højdepunkt i produktionens cyklus på ni-ti år.
Der bliver ikke mangel på propper. Problemet er blot at komme propsygen til livs ...
.
    Bliv sharpshooter spotter!
    I Californien prøver man nu at inddrage offentligheden i jagten på insektet Den glasvingede Skarpskytte, der medfører den vinstokdræbende sygdom Pierce’s Disease.
    Insektet har spredt sig til tretten amter, og man er alvorligt bange for, at det skal finde vej til de berømte vindistrikter nord for San Francisco.
    Insektet indføres især med prydplanter sydfra, og det er vigtigt, at haveejere og andre med borgersind holder øje med forekomster af æg, larver og insekter. Amterne Napa og Sonoma har derfor iværksat en kampagne, der opfordrer folk til at blive "sharpshooter spotters".
    I den forbindelse er der oprettet en web-site på adressen www.bugspot.org, der giver oplysninger om insektet, ligesom der er udarbejdet undervisningsmateriale til skolerne.
    Indtil videre synes denne og lignende kampagner at have haft deres virkning. I år er der endnu ikke fundet insekter i Napa og Sonoma.
.
.
Faustino Martinez' nye bodega i Navarra er et mesterværk. I fadkælderen bæres taget af nogle smukke jernsøjler, der er belyst, så de ligner lotusblomster.
    Spændende ny bodega i Navarra
    En af de mest succesrige vinfamilier i Rioja er Faustino Martinez. Den har også altid stået stærkt i det danske vinbillede med de kendte matte flasker og gode kvaliteter (se næste artikel).
    Don Julio står i spidsen for familievinhuset, der under hans ledelse er blevet et af de mest betydningsfulde i Rioja.
    For cirka ti år siden byggede Don Julio et kæmpemæssigt vinpalads for foden af Laguardia-højen, og mange mente, at det skulle været et slags monument for, hvad man kunne opnå i Rioja - og for familiens succes.
    Men det var bare endnu et skridt på vejen. Nyeste aktivitet er netop blevet indviet i Navarra, en flot ny bodega, der har fået navnet Borgia efter en pave, som blev født i den nærliggende Los Arcos - en af de kendte byer på pilgrimsruten. Her er Don Julio's mor også fra, så det er lidt tilbage til rødderne.
    VinAvisen var med ved indvielsen. Der var dækket op til 500 festklædte gæster, som nød reserva-vine fra Don Julio's egen kælder og musik fra et super-svingende bigband.
    Vinen fra den nye Bodegas Borgia vil blive solgt som Marques de Valcarlos, og crianza 1997 er allerede i Danmark, hvor Vinens Verden sælger den for 75 kr. (tlf.: 66 14 44 48). Vi anmeldte den (godt) i uge 13.
.
    Den vinøse kongerække
    Vinene fra Faustino Martinez er karakteristiske, fordi de er opkaldt efter konger, der åbenbart er gengivet på etiketterne - Faustino I, Faustino V og Faustino VII.
    Men - de fornemme herrer er slet ikke konger. Portrætterne viser i virkeligheden maleren Rembrandt og komponisten Gluck.
    Det er måske lidt poppet, men vinene fejler bestemt ikke noget. Og flaskerne ser jo virkelig kongelige ud. Vinene importeres af Maxxium Danmark (tlf.: 43 22 55 00).
.
Også vin fra Korea
Financial Review skriver, at også Korea stræber efter at indtage en plads i vinens verden. - Japan og Kina kan lave vin, siger en lokal vinproducent, Kenneth Kim, - hvorfor skulle Korea så ikke også kunne?
Vin er blevet mere og mere populært i Sydkorea, der er blandt verdens største forbrugere af alkoholiske drikke. Alene sidste år øgedes markedet med 33 procent.
Selv de to Kim’er, Sydkoreas præsident Kim Dae Jung og Nordkoreas Kum Jong-il, skålede i rødvin, da de i juni hold det første koreanske topmøde i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.
..
    .
    Den danske vinbranche
    * Bacchus Vinkælder er en ny vinhandel, som Thomas Kyhl Hansen har åbnet i Grønnegade 41 i København (tlf.: 33 13 43 06).
    * Philipson Wine har sagt goddag til to nye medarbejdere: Vinkonsulent Frederik Kreutzer, der er vendt tilbage efter otte måneder som butiksassistent hos Kjær & Sommerfeldt, samt assistent i firmaets økonomiafdeling Tommy Pedersen, der kommer fra Detailhandelsselskabet A/S.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
Rothschild i Italien
Ifølge Wine Spectator er Domaines Barons de Rothschild (Château Lafite) gået sammen med den toskanske vingård Castellare di Castellina for at skabe Italiens første fransk-italienske joint-venture vinbrug.
Vineriet skal ligge i det mere og mere berømmede Maremma-distrikt, hvor man har 500 hektar land. Man er gået i gang med tilplantningen.
Jordbunden i området er nøjagtigt den samme som i Chianti Classico, men klimaet er mellem 4 og 6 grader varmere.
Domaines Barons de Rothschild omfatter ikke kun Château Lafite, men også Château Duhart-Milon i Bordeaux, halvdelen af Château Rieussec i Sauternes, Chile's Los Vascos samt en andel af den californiske Chalone Wine Group.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


    Hans Christian Ipland (f. 1962) er manden, der sørger for, at der kommer Irma-vin i glassene. Allerede i gymnasietiden oprettede han og et par kammerater en vinklub med det formål at smage så mange vine som mulig. Som tyveårig butiksaspirant kom han på vinkursus, hvor Karsten Riis Laursen var den inspirerende underviser, og senere blev det også til en afstikker til Wine & Spirit Education Trust i London, hvor han tog Higher Certificate Examination. Efter mange rejser i vinens lande nåede han i 1991 frem til Irma, hvor han fik det overordnede ansvar for indkøbet af blandt andet vin.
    I starten af 1993 var Irma som bekendt truet af lukning, men heldigvis lykkedes det cirka halvdelen af butikkerne at overleve som en selvstændig kæde. I den nye, men begrænsede organisation fik Hans Christian Ipland nu det overordnede ansvar for alle Irmas indkøb samt det direkte ansvar for al vin til kædens butikker.
    Irma har altid haft et stort salg af vin, siden Børge Olsen i sin tid gjorde vin til allemandseje. Og selv om mange af butikkerne forsvandt, så blev en meget stor del af vinsalget samlet op i de resterende butikker, så Irma hvert år sælger godt 6 millioner flasker vin.
    Hans Christian Ipland mener selv, at Irma har formået at forvalte “arven fra Børge Olsen”. Samtidig har Irma en meget loyal kundekreds. Hvis fx Parker eller dollarkursen tvinger prisen urimeligt op på en vin, så pris og kvalitet ikke mere hænger sammen, er kunderne altid med på at prøve nye alternativer - også relativt dyre vine fra komplet ukendte områder.
    Som sagt har Hans Christian Ipland det samlede ansvar for alle Irmas varer, og han mener selv, at det har givet ham en god forståelse for sammenhænge mellem vin og mad. I hvert fald skorter det aldrig på gode råd til vinen på Irmas bagetiketter.
    Det er i øvrigt også på bagetiketterne, man finder oplysninger om indholdet af svovldioxid og energi til glæde for allergikere, diabetikere m.fl. Og endnu en forbrugervenlig ting: For at undgå propsmag har Irma i flere år konsekvent brugt Altec-proppen af kunststof til alle vine, som aftappes her i landet.
    Hans Christian Ipland er optaget i så forskellige vinordener som Chevaliers du Tastevin på Château Clos de Vougeot i Bourgogne og Confraria dos Enófilos da Bairrada i Portugal.
    Privat bor han sammen med Heidi, og arvingen hedder Johannes.
    Adresse: Irma, Korsdalsvej 101, 2610 Rødovre, tlf.: 43 86 38 22, fax: 43 86 38 59, e-mail: Hans_Christian_Ipland@irma.dk.

Mærkevarer giver tillid
På London International Wine Fair afholdt man en konference, hvor man diskuterede mærkevare-vine.
Store producenter opfatter det som vigtigt at indarbejde og markedsføre vinmærker, og i den forbindelse skal produkterne variere så lidt som muligt fra årgang til årgang. Altså ganske som det fx gælder champagne.
På konferencen nævnte man markedet for flaskevand, der for tyve år siden meget lignede dagens marked for vin. Det har sikkert gyst i nogle af tilhørerne, der husker, hvordan kun en håndfuld mærker overlevede, efter at Perrier ændrede markedet gennem sin meget målrettede markedsføring.
Der var dog udbredt enighed om, at mærkevarer giver tillid - men at der også altid vil være plads til de mere specielle vine.

På opkøb i vinens verden
Øl og spiritus er ikke længere så god en forretning, som det har været. Det er vin derimod. Derfor interesserer de store drikkevare-koncerner sig voldsomt for at opkøbe små og store vinfirmaer. Deres mål er at skabe prisbillige kvalitetsvine, der kan sælges som opreklamerede mærkevarer.
Høj kvalitet og billige priser er naturligvis i forbrugernes interesse. Men som vinelsker er det nu godt at vide, at der stadig eksisterer tusinder af små vinbønder og -firmaer, der stræber efter at lave noget andet end nok så gode standardprodukter. Her er en oversigt:
.
.
De virkelig store
* Diageo er den britiske koncern med blandt andet Johnnie Walker whisky, Smirnoff vodka og Guinness øl. Koncernen er på opkøb i Australien, Californien og Chile. I Californien har Diageo erhvervet Sterling Vineyards, efter at firmaet sidste år - sammen med franske Pernod Ricard - overtog den canadiske koncern Seagram’s drikkevare-portefølje.
* Pernod Ricard, den franske koncern, er indtil videre det eneste europæiske firma, der har succes på den sydlige halvkugle med sine Jacob’s Creek-vine.
* Allied Domecq, den britiske koncern, stiler imod Australien og New Zealand. I Californien har koncernen købt vinmærkerne Atlas Peak, Callaway og William Hill, mens et eventuelt køb af New Zealands største vinfirma, Montana Group, for øjeblikket undersøges af en lokal børskomité.
* Lion Nathan, den australske bryggeri-koncern, ejer allerede 60 procent af den new zealandske Montana Group, mens Allied kun ejer 10 procent, et forhold, som den lokale børskommité behandler, før et salg kan blive aktuelt.
* Foster’s Brewing Group, den australske bryggeri-koncern, har ekspanderet både i Australien og i USA. Sidste år erhvervede Foster’s den californiske Beringer Wine Estates.
* Southcorp, Australiens største vinproducent med firmaerne Lindeman og Penfolds, købte fornylig Rosemount Estate i Australien.
.

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Château de Meursault, Meursault 1. cru, Frankrig 1995
249 kr., Philipson Wine, tlf.: 45 76 68 88
En blød og indtagende hvidvin fra Bourgogne. Den har en fin duft og en dejlig smag, der holder sig længe i munden. Dyr, ja, men det er de gode bourgogner jo ... Link til producenten: www.meursault.com


Chateau Los Boldos, Sauvignon Blanc, Requinoa, Chile 2000
49,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
- Den smager af mindst 70 kr., blev der sagt under smagningen. Men den koster altså kun 50. Det er en virkelig lækker hvidvin med en let fedme og en dejlig frisk smag. Den femte stjerne får den på grund af den meget rimelige pris. Link til producenten: www.winesofchile.com.


S.to Ippolito, Rosso di Toscana Igt, Italien 1997
156 kr., Jysk Vin, tlf.: 86 40 44 44
At bruge Merlot og Syrah til en toscansk vin er helt uden for reglerne, så derfor er denne fremragende rødvin "kun" en landvin. Men samtidig er den en såkaldt super-toscaner. Den er skabt af vinmagerne Richardo Pucci og Alberto Antonini - hvor den sidste er den, der også hjalp Chris-Wine med at skabe vinene på det danskejede vinslot Villa Bona Terra i Rumænien. Vinen her er yderst koncentreret, næsten sort i glasset, men meget harmonisk. Det er bestemt en interessant vin, der kræver at blive ledsaget af en kraftigt smagende ret. Den har bundfald og bør dekanteres, og den må meget gerne ligge nogle år. Link til producenten: www.leonet.it


Chateau Los Boldos, Chardonnay, Vieilles Vignes, Requinoa, Chile 2000
79,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
Hvis oversøiske Chardonnay'er begynder at virke lidt ensformige, så prøv denneher. Den er virkelig elegant - som en kurv fuld af fuldmodne eksotiske frugter, abrikos, citrus, ananas, nødder ... En perfekt Chardonnay. Philipsons bagetiket, der kræver et mikroskop for at kunne læses, fortæller, at de gamle vinstokke (vieilles vignes) er 80 år gamle, og at denne vin i en tidligere årgang har vundet Civard Trophy, Vinexpos højeste udmærkelse, samt at det franske gastronomiske magasin Gault Millau har udnævnt vinen til at være verdens bedste Chardonnay. Det er der en hel del om. Link til producenten: www.winesofchile.com


Promessa Primitivo, Puglia, Italien 2000
39,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
I uge 18 gav vi fem stjerner til rødvinen Promessa Rosso Salentino 2000, som den amerikanske vinmager Mark Shannon har skabt nede på den italienske støvlehæl. Denne vin har to "brødre" i samme årgang, hvoraf den på Primitivo-druen er lige så fremragende. Det er en blød og lækker vin med dejlig frugtfylde og fin sødme. Ikke mindst på grund af prisen fortjener den fem stjerner. Link til Primitivo (og Zinfandel, der jo er identisk med den): www-rci.rutgers.edu - og link til Puglia: www.italianmade.com.


Promessa Negroamaro, Puglia, Italien 2000
39,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
Den tredje Promessa-vin (se ovenfor) har Mark Shannon skabt på druen Negroamaro, hvis navn kan oversættes som "sort og bitter". Og der er da også et lille strejf af bitterhed og garvesyre i denne i øvrigt indtagende rødvin. I den kraftige og meget saftige smag er der mindelser om kirsebær og andre sorte bær. Det vil være en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet. Link til Negroamaro: home.earthlink.net og til Puglia: www.italianmade.com.


Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000
65 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
Frankrig og New Zealand har ikke patent på gode hvidvine på druen Sauvignon Blanc. Sydafrika kan også godt være med. Denneher er elegant, tør, med en smule sødme og fedme og en frisk syre. Og så lugter og smager den - helt efter bogen - af hyldeblomster. Link til side om vingården: www.constantiawineroute.co.za


Rocca, Riserva, Leverano, Italien 1997
44,50 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Lækker rødvin fra en lille appellation på den sydlige del af den italienske støvlehæl. Den har en moden smag af frugt - lidt i retning af kirsebær og brombær - og en tilpas fadlagring. Link til støvlehælens (Puglias) vine: www.laterradipuglia.it


Porta, Merlot, Cachapoal, Chile 1999
59,75 kr., Vinmonopolet, tlf.: 87 20 08 88
En rødvin med muskler (13,5 procent). Den har en kraftig og tiltalende duft: lidt jord, lidt nyslået græs, lidt "stald". Og en blød, saftig og fyldig frugt. Det er vinen, men med glæde vil drikke til en stor, saftig oksebøf. Link til producenten: www.portawinery.cl


Domaine Fontanel, Tautavel, Cuvée Cistes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 1998
89 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
Der er ingen tvivl om, at dette er en vin, der skal plaskes - altså hældes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den er meget stofrig med moden, solrig frugt og en fin duft af nødder og mandler. Den har fået en tilpas fadlagring og må meget gerne lagre videre endnu et par år. Link til Languedoc-Roussillon: www.glad.fr


Casa Isabella, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2000
39,75 kr. (200 kr. for 6 flasker), Skjold Burne
En virkelig god hverdags-vin med en rar lille sødme og god, fyldig frugt, som mange vil kunne lide. Den fjerde stjerne får den for sin ualmindelig rimelige pris - især hvis man køber en kasse med seks. Link til site om chilensk vin: www.chilewinemarket.com - og til kort over chilenske vindistrikter: www.aboutwines.com


Fierté de Malesan, Bordeaux, Frankrig 1998
49,95 kr., Fakta
Dette er en let og meget venlig rødvin - en vin helt under kanter - som alle vil kunne lide. Velegnet til sommerens fester med mange mennesker og mange flasker. Link til producenten: www.williampitters.com


Deakin Estate, Chardonnay, Australien 2000
65 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
Man skal kunne lide den ret markante træsmag i denne hvidvin. Men kan man det, er vinen rar at drikke og glimrende til lyst kød og lidt fede fiskeretter. Link til producenten: www.deakinestate.com.au.
.
    .
    Forrige tre ugers stjernevine i VinAvisen
    .
    Hardy's Bankside, Chardonnay, South East Australia 1998, hvidvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Château Reynella, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999, hvidvin til 129 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998, rødvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Château Reynella, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998, rødvin til 159 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Ebenezer, Cabernet Sauvignon og Merlot, Barossa Valley, Australien 1998, rødvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Thomas Hardy, Cabernet Sauvignon, Australien 1995, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Leasingham Classic Clare, Shiraz, Australien 1996 og 1997, rødvine, begge årgange 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale, Padthaway, Australien 1997, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    E & E Black Pebber, Shiraz, Australien 1998, rødvin til 699 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    The Valleys, Chardonnay, Clare og Eden Valleys, South Australia 1999, hvidvin til 120 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Yattarna, Chardonnay, Adelaide Hills og Henty, South Australia 1998, hvidvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Kalimna Bin 28, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Bin 707, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Bin 389, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 250 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    RWT, Shiraz, Barossa Valley 1997, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Grange, Shiraz, South Australia 1995 og 1996, rødvine til 1700 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Domaine Marcel Deiss, Gewurztraminer, Grand Cru Altenberg de Bergheim, Sélection de Grains Nobles, Alsace, Frankrig 1995, sød hvidvin til 330 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge20)
    Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998, sød hedvin til 125 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge20)
    Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999, hvidvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
    Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999, rødvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
    Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000, hvidvin til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
    Nederburg, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1998, rødvin til 54,75 kr. fraAmka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
    A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000, rødvin til 59,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/22)
    Prima Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 1999, rødvin til 169 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/22)
    Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000, hvidvin til 39,75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (VinAvisen/22)
    Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997, hvidvin til 279 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (VinAvisen/22)
    Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996, rødvin til 62,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
    .
    Hardy's Private Bin, Chardonnay, South East Australia 2000, hvidvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Eileen Hardy, Chardonnay, Adelaide Hills, Yarra Valley, Australien 1997, hvidvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Hardy's Private Bin, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South East Australia 1999, rødvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
    Koonunga Hill, Chardonnay, South Australia 2000, hvidvin til 65 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Koonunga Hill, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South Australia 1999, rødvin til 80 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Bin 128, Shiraz, Coonawarra, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Bin 407, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 200 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
    Edelkeur, Auction Reserve, Nederburg, Paarl, Sydafrika 1997, sød hvidvin til 165 kr. for ½ flaske fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
    Contini, Riserva, Connonau di Sardegna, Italien 1997, rødvin til 95 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Uge20)
    Masia Monistrol, Tempranillo og Garnacha, Penedès, Spanien 2000, rødvin til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge20)
    Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1998, rødvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
    Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000, rødvin til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
    L’Excellence de Bonassia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Meknes, Marokko 1999, rødvin til 57,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
    Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998, rødvin til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Uge20)
    Château de l’Horte, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 1999, rødvin til 85 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (Uge20)
    Vista Alegre, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995, portvin til 120 kr. fra Lago-Import (tlf.: 54 92 74 00). (Uge20)
    Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997, rødvin til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
    Domaine du Jardin Blanc, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1999, hvidvin til 45 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/21)
    Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000, rosévin til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
    Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999, rødvin til 65 kr. fra Vinens Verden (lf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/22)
    Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000, rødvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
    Les Vieux Carignans de la Boutignane, Vin de Table, Frankrig, rødvin til 48 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/22)
    Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/22)
    Vin de Crete, Kourtaki, Kreta, Grækenland 1998, hvidvin til 36,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
    Quinta das Setencostas, Alenquer, Portugal 1999, rødvin til 54,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge20)
    Valdemar Rosado, Cosecha, Rioja 2000, rosévin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge20)
    Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21)
    Bodegas Centenarias, Sauvignon Blanc, Lontue, Chile 2000, hvidvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
    Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998, rødvin til 38 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/22)
    Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999, rødvin til 74 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
    Libertas, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000, hvidvin til 39,65 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
    .
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VIN
Crémant de Bourgogne, La Chablisienne, Cuvée Brut 1995 til 89 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Alt for Damerne/19)

HVIDVINE
Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000 til 65 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/23)
Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000 til 39,75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/21, VinAvisen/22, Fyens Stiftstidende/22)
Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/22, Århus Stiftstidende/22)
Chateau Los Boldos, Sauvignon Blanc, Requinoa, Chile 2000 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Chateau Los Boldos, Chardonnay, Vieilles Vignes, Requinoa, Chile 2000 til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Château de Meursault, Meursault 1. cru, Frankrig 1995 til 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/23)
Contini, Vermentino di Sardegna, Sardegna, Italien 2000 til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (B.T./22)
Deakin Estate, Chardonnay, Australien 2000 til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Århus Stiftstidende/22, Frederiksborg Amts Avis/22, VinAvisen/23)
Deinhard, Pinot Gris, Baden, Tyskland 1999 til 50-55 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Frederiksborg Amts Avis/21, Information/21).
Deinhard, Riesling, Tyskland 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Århus Stiftstidende/22)
Domaine de Saint-Romble, Vieilles Vignes, Sancerre, Frankrig 1997 til 109 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 33 21 49 44). (Mad & Bolig/22)
Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997 til 279 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (VinAvisen/22)
Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
Haselgrove, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999 til 69,75 fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/21)
Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
Rotgipfler, Krug, Gumpoldskirchen, Østrig 1999 til 72 kr. fra Steimark (tlf.: 59 65 99 07). (Berlingske Tidende/22)
Southern Right, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/21)
Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/21)
Trimbach, Riesling, Alsace, Frankrig til 76 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/22)

ROSÉVINE
Château de Brégancon, Cru Classé, Reserve du Château, Côtes de Provence, Frankrig 2000 til 70 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/22)
Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
Doña Paula, Santa Rita, rosé, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Århus Stiftstidende/22)
Principe de Viana, Cabernet Sauvignon Rosado, Navarra, Spanien 2000 til 125 kr. for 3 flasker i ISO. (Politiken/21)

RØDVINE
Alamos, Catena, Mendoza, Argentina 1999 til 69 kr. fra fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Politiken/22)
A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000 til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/22)
Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000 til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
Bricco dell'Uccellone, Giacomo Bologna, Barbera, Piemonte, Italien 1997 til 299 kr. ra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands-Posten/22)
Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999 til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/22)
Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21, Politiken/22)
Château Mouton (nej, ikke den), Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 199,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/20)
Château Reynella, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998, rødvin til 159 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999 til 74 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Cuvée de l'Arjolle, Vin de Pays de Côtes de Thongues, Frankrig 1999 til 49 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Mad & Bolig/22)
Domaine Fontanel, Tautavel, Cuvée Cistes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 1998 til 89 kr. fra Fransk Dansk Kompagni. (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/23)
Domaine Guilaumette, Pierre Dideron, Costières de Nîmes, Frankrig 2000 til 30 kr. hos Fakta. (Fyens Stiftstidende/21)
Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997 til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
Edelrood, Nederburg, Sydafrika til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/22)
Ernest & Julio Gallo, Cabernet Sauvignon, Sonoma, Californien 1996 til 99,75 kr. hos Skjold Burne. (Alt for Damerne/22).
Fierté de Malesan, Bordeaux, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/23)
Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21, Nordjyske Stiftstidende/21)
Les Domaines Charles Fréderic, Syrah, Grande Réserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 45 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00). (VinAvisen/22)
Marques Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1997 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Alt for Damerne/22)
Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996 til 62,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Porta, Merlot, Cachapoal, Chile 1999 til 59,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/23)
Promessa Primitivo, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Promessa Negroamaro, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Promessa Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18, Politiken/18, Berlingske Tidende/19, JP København/20, Politiken/22)
Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998 til 38 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/22)
Rocca, Riserva, Leverano, Italien 1997 til 44,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/23)
Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis, VinAvisen/20, B.T./21)
S.to Ippolito, Rosso di Toscana Igt, Italien 1997 til 156 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (VinAvisen/23)

SPECIALITETER
Alambre Moscatel, J.M. Fonseca, Portugal 1996, dessertvin til 50 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (JP København/22).

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.