Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 2001


Vin-aktuelt i uge 24
11. juni - 17. juni 2001
.
VinAvisen uge 21VinAvisen uge 22VinAvisen uge 23

De tager sig godt betalt
I løbet af grundlovsdag kom de store 1.cru-slotte i Bordeaux ud med deres åbningspriser for 2000-årgangen.
Château Latour startede med en pris "ved slottets port" på 787 francs, svarende til 895 kr., og de fire andre 1. cru-slotte fulgte efter. Til de 895 kr. kommer alle de sædvanlige omkostninger, moms osv., så vi ender nok oppe omkring de 2000 kr. for en flaske.
Også de store slotte i Graves og Saint-Émilion vil uden tvivl tage sig godt betalt, ikke mindst Cheval-Blanc, der er blevet udråbt som Bordeaux-årgangens ottende vidunder.

Kun halvdelen til de trofaste
Ifølge vinhandler Jan Sørensen fra Erik Sørensens Vinhandel får 1.cru-slottenes trofaste kunder kun det halve af, hvad de købte sidste år. Resten beholder slottene til en "anden tranche" (skive, afsnit, andel), men hvornår denne udbydes vides ikke - og slet ikke prisen, som ingen tør gisne om. Måske først efter Vinexpo, dvs. sidst i juni.
Men ét er sikkert: Langtfra alle får vine i anden tranche. Hvem, der forbigås, beholder slottene som en overraskelse.

Ingenting til supermarkeder
Ifølge Jan Sørensen ønsker Bordeaux’s 1.cru-slotte at have mere styring på, hvem der får lov at købe deres vine, og det betyder sikkert, at nogle vinhuse nægtes andel i anden tranche. Rygter siger, at det bliver vinhuse, som mest sælger til supermarkeder. Det vil vise sig.
I mellemtiden venter vinverdenen på de mange slotte, som endnu ikke har udbudt deres vine i forsalg. Og frygter for priserne. - Vi var noget for optimistiske, da vi håbede på, at årgang 2000 kun ville stige 10-15%, siger Jan Sørensen. - Mange vine er steget 30-60%.
Hos Philipson Wine melder man, at man allerede har prissat en række vine fra Grand Cru-slottene, og at primeur-salget har været fire gange så stort som sidste år - der ellers var rekord.

Trussel om fogedforbud
Senest på onsdag den 13. skal den initiativrige svensker Nils Stormby give sin danske vinbutik et nyt navn. Stormby har jo tilladt sig at kalde butikken på Højbro Plads i København for Systemet, dels for at komme betrængte landsmænd i møde under deres valfarter til København, dels for at tirre det almægtige svenske Systembolag, som han forståeligt nok ikke nærer de mest hengivne følelser for.
Men på onsdag skal det være slut, siger advokatfirmaet Bech-Bruun Dragsted på vegne af det svenske monopolforetagende. Ellers vil der uden yderligere varsel blive indgivet begæring om fogedforbud.
Nils Stormby har indregistreret selskabsnavnene Systemet og Systembolaget, og yderligere har han købt domænenavnet www.systembolaget.dk - uden dog at have taget det i brug.
Dette navn skal han også give slip på. Men mon han gør det frivilligt? Vi tvivler - og følger sagen nøje.
..

.
Pierre Damoy under smagningen på restaurant Le Sommelier i København.
  Fremragende bourgogner
  Ugens stjerne-vinsmagning løb af stabelen i fredags, da Theis Vine havde inviteret den unge og meget kvalitetsbevidste vinbonde Pierre Damoy på besøg.
  Pierre Damoy præsenterede sine fremragende vine, og de var alle til fem stjerner - som det fremgår af vore smagekommentarer nedenfor.
  Pierre Damoy er den vigtigste delejer af nogle af de bedste Grand Cru-marker i Gevrey Chambertin, og marken Clos Tamisot er helt hans egen - den er et såkaldt monopole. Men da han kun har i alt 11 hektar vinmarker, hvoraf de 8 er Grand Cru, er hans produktion meget lille. Og eftersom vinene er af høj kvalitet og efterspurgte over hele verden, er priserne i den dyre ende.

  Bevidst arbejde med "le terroir"
  Pierre Damoy arbejder meget bevidst på den enkelte parcel med "le terroir" - med jordbund, mikro- og mesoklima osv. Han ser også meget nøje på høstudbyttet, men han mener ikke - som så mange andre - at det absolut skal være så lavt som muligt.
  - Med et lavt høstudbytte på fx 20 hektoliter pr. hektar kan vinene meget nemt blive så kompakte og voldsomme, at de ikke er rare at drikke, siger han.
  I stedet prøver han at afpasse antallet af drueklaser på den enkelte vinstok. Fra knopsætning til plukkemoden drue går han hver eneste vinstok efter 25 gange og pusler og plejer. Så når andre foretager sommerens "grønne høst" for at reducere druemængden, har Pierre Damoy forlængst gjort arbejdet.
  Resultatet bliver vine, der udtrykker hver deres terroir - og Pierre Damoys omhu og dygtighed.
  Vore smagekommentarer kommer som sagt nedenfor.

De gamle drukkenbolte
I Jyllands-Posten har centerleder Peer Aarestrup fra Videncenter for Alkohol og geriatrioverlæge Lars Laugesen været efter deres ældre medborgere. De skvatter om på grund af druk, bliver demente, får forhøjet blodtryk og rammes af depressioner. Deres muskler svækkes, de kommer til at lide af nervebetændelse og hjerteproblemer, de tisser i bukserne og vælter sig søvnløse i sengen ved nattetide.
Den svada vil Erik Olaf-Hansen ikke finde sig i, og i en artikel i Jyllands-Posten giver han de to alarmister tørt på. Med henvisning til både danske og udenlandske undersøgelser påviser han, at vin i fornuftigt omfang tværtimod er helsebringende for ældre mennesker og giver dem større glæde ved livet.

Fordommene trives
I sin artikel i Jyllands-Posten skriver Erik Olaf-Hansen, at fordommene godt nok trives, og han giver et eksempel:
- Da jeg i januar var indlagt på hospitalet og sad med en lys pilsner - indkøbt af min kone - til at skylle de lidet opmuntrende bidder ned med, blev flasken revet ud af mine hænder fra en af de overarbejdede ansatte. "Her må du kun drikke i smug," sagde hun. "Du viser et meget dårligt eksempel."

Vinbonde på deltid
I dette års første nummer af VinAvisen fortalte vi om danskeren Allan Jørgensen, der i 1993 forlod en stilling som flyvelederassistent og sammen med sin franskfødte kone slog sig ned som lejrchef på Camping La Résidence i St. Remèze i det franske departement Ardèche.
Han blev grebet af vinens verden, og blev vinbonde på deltid. Hans 1999-årgang fik både en guld- og en sølvmedalje på et par udstillinger, og nu har han fået en guldmedalje for sin rødvin, Cuvée La Residence 2000, i den prestigefyldte Concours National de Vins Vinifies par le Vigneron Independant. Det er konkurrencen for private franske vinbønder og den højst opnåelige udmærkelse for private vinproducenter.
Her i Danmark fås Allan Jørgensens vin hos Encore-Vin (tlf.: 39 69 37 44).
..
  .
  Den danske vinbranche
  V.S.O.D. har afholdt generalforsamling, og bestyrelsen består herefter af John Christensen (World Brands Denmark, formand), Peter Schaltz (Vingaarden, næstformand), Morten Holm Bangsgaard (UDV Denmark), Regner Jensen (Sigurd Müller Vinhandel), Peter Karberg (Hans Just), Knud Kjellerup (Østjysk Vinforsyning), Michael Lauemøller (Ludv. Bjørns Vinhandel) og Ole Paustian (Taster Wine).
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Kan du sige Pouilly-Fuissé?
Hvordan udtales navnene på distrikter, druer osv.? Det kan du få at vide på adressen www.stratsplace.com. Det kræver blot, at du har Microsoft Media Player installeret i forbindelse med din browser, men det har efterhånden vist de fleste.

.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


  Peter Schaltz (f. 1951), der i dag står foran masten i det store vinfirma Vingaarden, faldt for vinen i Paris. Efter sin Niels Brock-eksamen i 1972 havde han planlagt en længere udlandsrejse med Australien som slutmål, men nåede kun til Paris. Her levede han livet, indtil pengekassen var tom - blandt andet på grund af venskabet med de store franske vine, et venskab, der har bestået lige siden.
  I december 1981 debuterede han i vinbranchen som salgschef i spiritusafdelingen i Peter F. Heering i Dalby. Fire år efter blev han udnævnt til salgsdirektør for de samlede aktiviteter og påbegyndte en tiltrængt restrukturering af salgsorganisationerne.
  I 1990 blev virksomheden solgt til Danisco, og da de nye ejere og Peter Schaltz ikke var enige om, hvordan en god dansk virksomhed skulle organiseres, valgte Peter Schaltz at forlade virksomheden - og var så heldig, at blive tilbudt et job som direktør i Vingaarden i Odense.
  Her var man væsentligt mere lydhør over for hans tanker og ideer, og op gennem 90'erne blev Vingaarden udviklet til en meget spændende virksomhed.
  At Peter F. Heering netop nu er sammenlagt med Vingaarden, og ringen dermed på en måde er sluttet, er skæbnens ironi.
  Vingaarden blev etableret i 1895, men firmaet har rødder helt tilbage til 1730, da et af selskaberne, Georg Bestle, blev stiftet. Et andet af gruppens selskaber, som stadig bruges aktivt, er Kjær & Sommerfeldt, der blandt andet har specialiseret sig i at betjene hotel- og restaurationsbranchen samt erhvervssektoren. Dette selskab er fra 1875.
  I 1999 fik Vingaarden finske ejere, og i den forbindelse blev Peter Schaltz udnævnt til administrerende direktør. I foråret 2001 kom det svenske Vin & Sprit ind som ejer, og det er aftalt, at denne gruppe i 2002 vil overtage 100 % af aktiekapitalen.
  - Men uanset hvem der står som ejer af Vingaarden, vil vi vedblive at være en virksomhed med danske rødder, siger Peter Schaltz. - Det er vores målsætning at være en professionel leverandør af vin og spiritus til de danske forbrugere, uanset om det drejer sig om dagligvinen til 25 eller 50 kr., vinen til festen, til gaven eller til den avancerede feinschmecker.
  - Det er meget vigtigt for mig på én gang at være fremsynet, modernisere virksomheden og arbejde med de nyeste teknikker inden for salg og markedsføring, men også at tage store hensyn til virksomhedens historiske og kulturelle baggrund. Det er en problemstilling, som slet ikke kendes i mange af de nye foretagender, der dukker op hvert år.
  Privat bor Peter Schaltz et par stenkast fra Vingaarden sammen med hustruen Dorthe, der er sygeplejerske hos en praktiserende læge, og parrets to børn, Anne Mette, 19, og Martin, 17.
  Vingaarden fylder selvfølgelig en stor del af hans tilværelse. Men når tiden tillader det, spiller han bridge og meget gerne på eliteniveau - i alt har han 29 DM-titler. Han har vundet NM og EM, deltaget ved OL og VM samt spillet cirka 400 landskampe, i de sidste godt ti år primært med Dorthe som makker.
  Han holder også meget af at lave god mad og sammensætte måltidet med den rigtige vin. Og skal han have sved på panden, spille han tennis og "småjogger".
  Adresse: Vingaarden, Gammel Højmevej 30, 5250, Odense SV, tlf.: 63 17 18 19, e-mail: peter.schaltz@vingaarden.dk.

Gastronomisk web-sted
Når vi nu i 25 uger har bragt portrætter af vinfolk, må vi åbenbart finde os i selv at være ofre. Det er, hvad den en af VinAvisens to redaktører er i en "Blå Bog", som er oprettet på det fornemme gastronomiske web-sted Gastro Corner - på adressen www.gastrocorner.dk. Takker for æren ...!

Målt i liter ren alkohol
Af V.S.O.D.s årsberetning fremgår nogle interessante forholdstal: Måler man det afgiftsberigtigede danske salg på indhold af liter ren alkohol, så fordelte salget i 2000 sig således - i runde tal:
   1 del spiritus til
   3 dele vin til
   4 dele øl.
Men som tidligere nævnt her i VinAvisen, så haler vinen ind på øllet.

Billigere moms på vin forbudt
Portugiserne producerer for meget vin, og for at fremme hjemmemarkedet nedsatte den portugisiske regering den generelle moms fra 17 til 5 procent. Men det må den ikke. Den punktvise nedsættelse af momsen gik imod EU’s sjette moms-regulativ, der forsøger at harmonisere fastsættelsen af afgifter.
EU-kommissionen indbragte sagen for EU-domstolen, der nu har bedt portugiserne om at tage samme moms for vin som for alle andre varer.
Sker det ikke, vil Portugal kunne blive idømt dagbøder på 100.000 Euro, indtil sagen er bragt i orden.

Mangel på sommelierer
I Frankrigs restauranter er der cirka 1200 sommelierer, men det er åbenbart ikke nok. Hver eneste dag ringer restauratører til den franske sommelier-forening, fordi de gerne vil engagere en vintjener.
Ligesom i Danmark hidrører en stor del af de franske restauranters omsætning fra vinen, og restauranterne vil derfor gerne kunne betjene deres gæster bedst muligt på dette felt. Og gerne sælge en ekstra flaske.
Et problem er også det beskedne franske lønniveau. Mange af sommeliererne fristes let til at tage jobs i Storbritannien eller i andre lande.

  Vin i pilleform
  Der synes at være en løsning på overproduktionen af vin i Sydfrankrig. Man kan simpelt hen lave piller af vinen - piller, der indeholder alle de helsebringende polyfenoler.
  Det er Société Francaise de Distilleries, der har udviklet teknikken, og som har planer om at sende pillerne på markedet. Ikke mindst mener man, at der er et behov i USA, hvor flere og flere har hørt om vinens fortræffeligheder - men alligevel hellere vil drikke øl. Eller vand ...
  Société Francaise de Distilleries har Internet-adressen www.france-distilleries.com.
Ud med banderolerne
De runde banderoler, der sættes på toppen af vinflaskerne, er naturligvis pænere end de gamle, der var klistret ned langs flaskehalsen. Men pynte gør de ikke. Og nu viser det sig, at de slet ikke er nødvendige.
De har tjent to formål:
* Dels har de bidraget til en kontrol med, at afgiftsreglerne opfyldes. Men nu finder myndighederne, at kontrollen sagtens kan udføres på anden vis.
* Dels er banderolerne stedet, hvor man deklarerer vinens indhold af tilsætningsstoffer. Men denne deklaration kan lige så godt anbringes på bagetiketten - hvilket sandsynligvis alligevel vil blive et krav fra EU.
Dette betyder ifølge V.S.O.D., at banderolen lige så stille er ved at blive afskaffet. Godt det samme ...

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
I denne uge er der mange vine med fem stjerner - så mange, at vi er lige ved at blive betænkelige: Er vi for flinke? Men, nej, der har virkelig været gode vine i glassene, og alle stjernerne er velfortjente.
Men det er klart, at den enkelte vin bedømmes i forhold til sin pris. Hvis en Bourgogne Rouge havde kostet 500 kr. og ikke 136,25 kr., havde den måske kun fået tre eller fire stjerner.


Domaine Pierre Damoy, Marsannay Blanc, Frankrig 1999
173,75 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
Elegant hvidvin med en overvældende kraftig og kompleks duft og en blød og lækker smag, tør, men med en fin sødme. Lækker! Link til vinbonden: www.domaine-pierre-damoy.com.


Domaine Pierre Damoy, Bourgogne Rouge, Frankrig 1999
136,25 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
En indtagende rødvin med en dejlig, let røget næse og en smag med fyldig frugt, en frisk syre og tilpas sødme.


Domaine Pierre Damoy, Gevrey Chambertin, Frankrig 1999
223,75 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
Pierre Damoy har kun 0,3 hektar i denne appellation, så han plejer dem sikkert som en kolonihave. Rødvinen har en kraftig næse, en lille smule herbal, og en herlig, frisk og meget frugtagtig smag med gode løfter. Vinen bør gemmes nogle år, og til den tid bør den dekanteres, idet den sikkert vil have lidt bundfald - Pierre Damoy filtrerer med vilje ikke sine vine.


Domaine Pierre Damoy, Gevrey Chambertin "Clos Tamisot", Frankrig 1999
267,50 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
Pierre Damoys monopole-mark ligger med i landsbyen og omgiver hans bolig med sine 75 år gamle vinstokke. Vinen, der har ligget atten måneder på 80 procent ny eg, er stor og elegant med herlig frugt. Gem den endelig i mindst tre-fire år.


Domaine Pierre Damoy, Chapelle Chambertin Grand Cru, Frankrig 1999
498,75 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
En perfekt og karakterfuld rødvin - en rigtig "terroir-vin" - dybrød, blød og lækker og med stor frugtfylde. Den kan drikkes nu, men vent gerne med at drikke den til om fire-fem år.


Domaine Pierre Damoy, Chambertin Clos de Beze Grand Cru, Frankrig 1999
580 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
En mægtig bourgogne. En af dem, man bør drikke knælende og med blottet hoved - for nu at citere, hvad Alexandre Dumas skrev om en helt anden vin, den fra Le Montrachet. Pierre Damoys Clos de Beze folder sig ud i munden med de herligste smagsnuancer. Men den er stadig for ung. Den må meget gerne ligger i fire-fem år endnu.


Domaine Pierre Damoy, Le Chambertin Grand Cru, Frankrig 1999
580 kr., Theis Vine, tlf.: 62 66 11 20
Kraftig, maskulin, meget koncentreret og flot rødvin. Et flydende kunstværk. Men også den er stadig i sin ungdoms vår og bør gemmes i hvert fald tre-fire år.


Leonardo, Chianti, Italien 2000
66 kr., Jysk Vin, tlf.: 86 40 44 44
I sin prisklasse er denne rødvin en virkelig fornøjelse at drikke. Den er ret let og saftig med mediumfylde og let sødme. Den kommer fra et godt vinhus - og fra en god årgang i Chianti. Anbefales på det bedste. Link til producenten: www.cantineleonardo.it


Épico, Tempranillo, Vino de la Tierra Manchuela, Spanien 1999
49,95 kr. (på tilbud: 44 kr.), Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
- Den smager faktisk som en god rioja, lød det under smagningen. Og det er der bestemt noget om. Vinen er lavet på Tempranillo-druen ligesom rødvinene fra Rioja, og den har fået seks måneder på egetræ. Faktisk er det en prægtig vin med blød og lækker frugt - hindbær og andre røde frugter - og en indtagende sødme. Og prisen er jo overordentlig menneskevenlig. Link til en lille side om Manchuela: http://vino.eunet.es/vino/region/re_manchuela.html


Trinity Oaks, Chardonnay, Sutter Home Winery, Californien, USA 1999
79,95 kr., Føtex og Bilka
En lækker hvidvin med hele det spektrum af smagsnuancer, som gode Chardonnay'er viser: citrus, æbler, ananas, abrikos ... Vinen har tilpas syre og en let sødme, og den vil være fin til fede fiskeretter og retter med lyst kød. Link til producenten: www.trinityoaks.com.


Porta, Cabernet Sauvignon, Cachapoal, Chile 1999
59,75 kr., Vinmonopolet, tlf.: 87 20 08 88
Denne rødvin giver et meget klart og rent billede af Cabernet-druen - solbær, naturligvis, lidt peber, kirsebær ... Det er en meget vellavet vin og en vin med muskler: Intens frugt og 13,5 procent alkohol. Til sommerens grillmad vil den være fortræffelig. Link til producenten: www.portawinery.cl


Deinhard, Pinot Gris, Baden, Tyskland 1999
55 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
Det store Mosel-firma Deinhard producerer også vine fra andre tyske vindistrikter. Denne hvidvin kommer således fra Baden. Den er tør og har en god frugtfylde og en let fedme. Samt lidt eksotiske frugter i smagen. Fin til prisen. Link til producenten: www.deinhard.de.


Château de Brégancon, Cru Classé, Côtes de Provence, Frankrig 2000
69,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
Nogle af de rosévine, som Provence eksporterer til nordiske markeder, er ekstra søde og ofte lidt vamle. Men ikke denneher! Den er virkelig fremragende. Ikke for sød, med en frisk frugt og en vis fedme. Sådan skal en god Provence-rosé være. Man føler det næsten, som om man var dernede ... Link til Provences vine: www.provenceweb.fr


Deinhard, Riesling, Rheinhessen, Tyskland 1999
55 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
En tiltalende frisk hvidvin på den store hvidvins-drue. Den er tør, har en god frugt og vil være velegnet som en let terrassevin. Link til producenten: www.deinhard.de.
.
  .
  Forrige tre ugers stjernevine i VinAvisen
  .
  Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999, hvidvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999, rødvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000, hvidvin til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  Nederburg, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1998, rødvin til 54,75 kr. fraAmka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000, rødvin til 59,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/22)
  Prima Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 1999, rødvin til 169 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/22)
  Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000, hvidvin til 39,75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (VinAvisen/22)
  Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997, hvidvin til 279 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (VinAvisen/22)
  Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996, rødvin til 62,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
  Château de Meursault, Meursault 1. cru, Frankrig 1995, hvidvin til 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Uge 23)
  Chateau Los Boldos, Sauvignon Blanc, Requinoa, Chile 2000, hvidvin til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 23)
  S.to Ippolito, Rosso di Toscana Igt, Italien 1997, rødvin til 156 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Uge 23)
  Chateau Los Boldos, Chardonnay, Vieilles Vignes, Requinoa, Chile 2000, hvidvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 23)
  Promessa Primitivo, Puglia, Italien 2000, rødvin til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 23)
  .
  Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997, rødvin til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
  Domaine du Jardin Blanc, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1999, hvidvin til 45 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/21)
  Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000, rosévin til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999, rødvin til 65 kr. fra Vinens Verden (lf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/22)
  Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000, rødvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
  Les Vieux Carignans de la Boutignane, Vin de Table, Frankrig, rødvin til 48 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/22)
  Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/22)
  Vin de Crete, Kourtaki, Kreta, Grækenland 1998, hvidvin til 36,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
  Promessa Negroamaro, Puglia, Italien 2000, rødvin til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 23)
  Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000, hvidvin til 65 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Uge 23)
  Rocca, Riserva, Leverano, Italien 1997, rødvin til 44,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge 23)
  Porta, Merlot, Cachapoal, Chile 1999, rødvin til 59,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (Uge 23)
  Domaine Fontanel, Tautavel, Cuvée Cistes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 1998, rødvin til 89 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 23)
  Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21)
  Bodegas Centenarias, Sauvignon Blanc, Lontue, Chile 2000, hvidvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998, rødvin til 38 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/22)
  Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999, rødvin til 74 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
  Libertas, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000, hvidvin til 39,65 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
  Fierté de Malesan, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 49,95 kr. fra Fakta. (Uge 23)
  Deakin Estate, Chardonnay, Australien 2000, hvidvin til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Uge 23)
  .
.
  .
  Hvem skriver hvor?
  Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
  .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VIN
Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs, Cave de Lugny, Mâcon, Frankrig til 85 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (B.T./23)

HVIDVINE
Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000 til 65 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/23)
Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000 til 39,75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/21, VinAvisen/22, Fyens Stiftstidende/22)
Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/22, Århus Stiftstidende/22)
Chateau Los Boldos, Sauvignon Blanc, Requinoa, Chile 2000 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Chateau Los Boldos, Chardonnay, Vieilles Vignes, Requinoa, Chile 2000 til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Château de Meursault, Meursault 1. cru, Frankrig 1995 til 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/23)
Contini, Vermentino di Sardegna, Sardegna, Italien 2000 til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (B.T./22)
Deakin Estate, Chardonnay, Australien 2000 til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Århus Stiftstidende/22, Frederiksborg Amts Avis/22, VinAvisen/23)
Deinhard, Pinot Gris, Baden, Tyskland 1999 til 50-55 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Frederiksborg Amts Avis/21, Information/21, VinAvisen/24)
Deinhard, Riesling, Tyskland 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Århus Stiftstidende/22, VinAvisen/24)
Domaine de la Conciergerie, Chablis Premier Cru "Montmain", Frankrig 1999 til 115 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 49 44 44). (ErhvervsBladet/23)
Domaine de Saint-Romble, Vieilles Vignes, Sancerre, Frankrig 1997 til 109 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 33 21 49 44). (Mad & Bolig/22)
Domaine Pierre Damoy, Marsannay Blanc, Frankrig 1999 til 173,75 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997 til 279 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (VinAvisen/22)
Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21, Børsen/23, Nordjyske Stiftstidende/23)
Haselgrove, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999 til 69,75 fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/21)
Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
Rotgipfler, Krug, Gumpoldskirchen, Østrig 1999 til 72 kr. fra Steimark (tlf.: 59 65 99 07). (Berlingske Tidende/22)
Santa Rita 120, Chardonnay, Chile 1999 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/23)
Southern Right, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/21)
Trinity Oaks, Chardonnay, Sutter Home Winery, Californien, USA 1999 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (VinAvisen/24)
Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/21)
Trimbach, Riesling, Alsace, Frankrig til 76 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/22)

ROSÉVINE
Château de Brégancon, Cru Classé, Reserve du Château, Côtes de Provence, Frankrig 2000 til 70 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/22, VinAvisen/24)
Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
Doña Paula, Santa Rita, rosé, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Århus Stiftstidende/22)
Principe de Viana, Cabernet Sauvignon Rosado, Navarra, Spanien 2000 til 125 kr. for 3 flasker i ISO. (Politiken/21)

RØDVINE
Alamos, Catena, Mendoza, Argentina 1999 til 69 kr. fra fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Politiken/22)
A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000 til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/22, Jyllands-Posten/23)
Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000 til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
Bricco dell'Uccellone, Giacomo Bologna, Barbera, Piemonte, Italien 1997 til 299 kr. ra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands-Posten/22)
Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999 til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/22)
Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21, Politiken/22)
Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999 til 74 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Cuvée de l'Arjolle, Vin de Pays de Côtes de Thongues, Frankrig 1999 til 49 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Mad & Bolig/22)
Domaine Fontanel, Tautavel, Cuvée Cistes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 1998 til 89 kr. fra Fransk Dansk Kompagni. (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/23)
Domaine Grand Romane, Cuvée Préstige, Gigondas, Frankrig 1999 til 99 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (JP København/23)
Domaine Guilaumette, Pierre Dideron, Costières de Nîmes, Frankrig 2000 til 30 kr. hos Fakta. (Fyens Stiftstidende/21)
Domaine Pierre Damoy, Bourgogne Rouge, Frankrig 1999 til 136,25 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Domaine Pierre Damoy, Gevrey Chambertin, Frankrig 1999 til 223,75 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Domaine Pierre Damoy, Gevrey Chambertin "Clos Tamisot", Frankrig 1999 til 267,50 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Domaine Pierre Damoy, Chapelle Chambertin Grand Cru, Frankrig 1999 til 498,75 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Domaine Pierre Damoy, Chambertin Clos de Beze Grand Cru, Frankrig 1999 til 580 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Domaine Pierre Damoy, Le Chambertin Grand Cru, Frankrig 1999 til 580 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (VinAvisen/24)
Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997 til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
Edelrood, Nederburg, Sydafrika til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/22)
Épico, Tempranillo, Vino de la Tierra Manchuela, Spanien 1999 til 49,95 kr. (på tilbud: 44 kr.) fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/24)
Ernest & Julio Gallo, Cabernet Sauvignon, Sonoma, Californien 1996 til 99,75 kr. hos Skjold Burne. (Alt for Damerne/22).
Fierté de Malesan, Bordeaux, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/23)
Grand Cuvée de la Viña William Fèvre, Carménère, Maipo Valley, Chile 1999 til 99,75 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00). (Alt for Damerne/23)
Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21, Nordjyske Stiftstidende/21, Børsen/23)
Leonardo, Chianti, Italien 2000 til 66 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (VinAvisen/24)
Les Domaines Charles Fréderic, Syrah, Grande Réserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 45 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00). (VinAvisen/22)
Les Terrasses, Vignerons de Montpeyroux, Languedoc, Frankrig 1999 til 45 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Alt for Damerne/23)
Libertas, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998 til 40 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Fyens Stiftstidende/23)
Marques Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1997 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Alt for Damerne/22)
Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996 til 62,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Porta, Cabernet Sauvignon, Cachapoal, Chile 1999 til 59,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/24)
Porta, Merlot, Cachapoal, Chile 1999 til 59,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/23)
Promessa Primitivo, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23, Berlingske Tidende/23)
Promessa Negroamaro, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/23)
Promessa Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18, Politiken/18, Berlingske Tidende/19, JP København/20, Politiken/22)
Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998 til 38 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/22)
Ripassa, Zenato, Valpolicella Superiore, Italien 1998 til 105 kr. fra Ello Food (tlf.: 33 93 82 93). (Politiken/23)
Rocca, Riserva, Leverano, Italien 1997 til 44,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/23)
Rosso Piceno, Italien 1999 til 51 kr. hos Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Jyllands-Posten/23)
Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/22, VinAvisen/20, B.T./21)
Santa Rita Medalla Real, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 109,95 kr. ra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/23)
S.to Ippolito, Rosso di Toscana Igt, Italien 1997 til 156 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (VinAvisen/23)

SPECIALITETER
Alambre Moscatel, J.M. Fonseca, Portugal 1996, dessertvin til 50 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (JP København/22).

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.