Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2001


Vin-aktuelt i uge 29
16. juli - 22. juli 2001
.
VinAvisen uge 26VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28

Bange for Parker
Robert Parker har givet to rødvine fra Barossa i Australien 100 point. Det er de pågældende vinbønder naturligvis vildt begejstrede for. Men andre er mindre begejstrede.
Parkers indflydelse er så stor, at man rundt omkring prøver at lave vine, han kan lide. Dvs. store, mørktfarvede, ultrafede, overmodne rødvine med masser af alkohol.
Blandt andet har mange Bordeaux-slotte lagt deres stil om for at score Parker-point.
I Australien har man imidlertid igennem de sidste tyve år investeret milliarder i de køligere egne for at lave vine i en mere europæisk og elegant stil, og derfor frygter man, at et marked for disse vine nu vil blive ødelagt - ikke mindst i USA, hvor mange slavisk følger Parkers karakterskala.

SIDSTE: Her er navnene på vinene
I ovenstående tekst mangler navnene på de to vine, som Parker gav 100 point. Nu har vi fået opklaret, at det drejer sig om:
* Three Rivers, Shiraz, Barossa 1996 til 300 US-dollars. Vinen laves paa 90 år gamle vinstokke, lagres 40 måneder på nye egetræsfade og tappes ufiltreret. Der er kun lavet 100 kasser, så vinen er ganske enkelt ikke til at komme i nærheden af.
* Greenock Creek, Shiraz, Shiraz Roennfeldt Road 1995 til 220 dollars. Denne vin laves på 50 år gamle vinstokke, og ligesom den første vin er den skabt af vinmageren Chris Ringland.

Champagne på kattegangen
Luksusgiganten LVMH har problemer med champagnen - så alvorlige problemer, at koncernen måske vil været nødt til at udsætte sit sponsorat i et stort modeshow i september hos "7th on Sixth" i New York.
LVMH har store usolgte lagre af blandt andet Moët & Chandon, Dom Perignon og Pommery, hvis salg i første halvdel af 2001er faldet med 9 procent.
Hos konkurrerende champagnefirmaer mærker man, at LVMH har stammet snoren i pengeposen. Til avisen New York Post siger en talsmand fra Piper Heidsieck, der hører under Rémy Cointreau-koncernen: - Vi får opringninger fra folk, der har fået nej fra Möet. Selv giver vi produkter til forskellige begivenheder og får 20-30 henvendelser om dagen.
Det er især modeverdenen, der prøver at få skænket gratis bobler, når modellerne skal trave op og ned ad the catwalk - kattegangen.

Pakker, der klukker
I USA slås de stadig med de fjollede regler, der i visse stater forbyder indførsel af vin og spiritus fra andre stater.
Tænk, hvis det her i landet var strafbart at modtage en flaske fx sendt fra Italien!
Det sidste, der er sket, er, at adskillige vine, sendt fra vinerier i Oregon og Washington til staten West Virginia, er blevet destrueret.
West Virginia er ellers ikke en af de rabiate stater. Borgerne må gerne få tilsendt vin fra andre stater. Men problemet er transportfirmaet United Parcel Service, UPS.
UPS’s fordelingscentral findes i staten Maryland, der betragter vinøs flaskepost som en kriminel handling. Og UPS har følt sig tvunget til destruktion, hver gang det klukkede i en pakke.
Maryland er dog heller ikke helt rabiat. Man tillader, at en pakke vin passerer gennem staten fx på vej til West Virginia. Man skal bare have en speciel tilladelse. Den koster 102 dollars.

Fransk pessimisme
I den franske avis SudOuest ser præsidenten for Fédération Nationale des Caves Coopératives, Denis Verdier, pessimistisk på situationen for fransk vin.
- Vi har en strukturel krise på produktionssiden, siger han, - men den berører ikke alle på samme måde, hvilket medfører en risiko for uenighed. Også vinhandelen er rystet, især i Bourgogne og Beaujolais.
- I Frankrig er der en nedgang i forbruget af vin, især bordvin og vins de pays. Samtidig har vi i to år overskredet produktionstærskelen på 60 millioner hektoliter. Der er en stigning i produktionen og et fald i forbruget. Den er helt gal ...

Vi må stå sammen
Et andet problem, som Denis Verdier fremhæver, er den aggressive og velorganiserede markedsføring fra oversøiske vinlande. Californiske Gallo bruger 60 millioner francs på markedsføringen bare på det britiske marked, mens hele Frankrig kun bruger 40 millioner.
- Hvad vi har brug for er franske firmaer af verdensstørrelse, som kan være lokomotiver. En lille kooperativ-vinbonde kan ikke føre krigen alene.
- Jeg forslår, at der oprettes kriseråd i hver region. Vi må stå sammen. Rigdommen i vores vinindustri er, at vi har reddet de små familiebrug. Og jeg er en forsvarer for dette system.

Red de græske druer
Den græske ønolog Haroula Spinthiropoulou slår i en ny bog, hun har skrevet, kraftigt til lyd for, at man redder de gamle græske druesorter fra udslettelse.
Ifølge avisen Kathimerini har omverdenen godt nok fået øje for nogle af disse klassiske druer. Italienerne har opdaget Assyrtiko og Malaguzia, og australierne er interesserede i at dyrke Aghiorghitiko. Men andre druer er i fare for at blive glemt.
- Hver dag forsvinder endnu en druesort, siger Haroula Spinthiropoulou, - og det samme gør de vinbønder, der kan genkende dem. I stedet plantes nye vinmarker til at folk, der er fuldstændig ukyndige.
- Det bekymrer mig, når man vælger en udenlandsk druesort, fordi man er uden kendskab til de lokale druesortes rige potentiale.

Første sorte vingårdsejer
Den historiske vingård Mont Rochelle i Franschoek i Sydafrika er blevet solgt til en forretningsmand fra Rwanda. Det er der måske ikke noget mærkeligt i, men i Sydafrika hæfter man sig ved, at det er første gang, at en sort mand bliver hundrede procent ejer af en sydafrikansk vingård.
Den sorte mand, Miko Rwayitare, er grundlægger og ejer af telekommunikations-firmaet Elecel, der står for mobiltelefoni i fjorten afrikanske lande.

Første vingårdsejer i Franschoek
Sælgeren af Mont Rochelle er Graham de Villiers, der er ottende generations efterkommer af den navnkundige Jacques de Villiers.
For over 300 år siden kom franskmanden Jacques de Villiers til dalen. Han var huguenot, flygtet fra religionsforfølgelse i sit hjemland, og han var den første, der plantede vin i det distrikt, der fik navnet Franschoek - det franske hjørne.
Mont Rochelles hovedbygning er fra 1840'rne. Den er i den arkitekturstil, der kaldes Cape Dutch, og som blev til under indflydelse af filippinske indvandrere.
.
......................
.......................
  .....................
  Oplevelser i vinens verden
  Se VinAvisens specialrapporter om Sherry, Bulgarien, Navarra, Californien m.v.
  Klik på den lille flaske ude til venstre med påskriften "Oplevelser" - eller klik på billedet her for at se en side med links.

Hvad koster vinen - og hvor fås den?
En ny britisk webside - www.financialwines.com - bringer priser på investerings-vine. Og gør det vel at mærke på en sådan måde, at man kan sammenligne de forskellige udbud. Hvis man fx skriver Lynch-Bages, får man disse oplysninger:
.

.
I alt udbydes der i 1997-årgangen 74 kasser til priser fra 298 til 457 pund - en prisdifference på 53,15 procent, svarende til 159 pund.
Men hvor går man så hen for at købe?
Det får man at vide, hvis man klikker på slotsnavnet. Så får man denne liste over de vinhandlere, der sælger netop Lynch-Bages 1997:
.

.
Det koster noget at have adgang til den store søgebase med foreløbig 5000 henvisninger - og det er jo også lidt besværligt for os danskere, at det er i Storbritannien, det foregår. Men websiden er et studium værd, og det er muligt gratis at søge på Bordeaux 1997 i en demoversion.

Mindre told på chilensk vin
Hvert år importerer EU-landene chilensk vin for cirka 240 millioner euros (1,79 milliarder dkr.).
Der betales indførselstold på denne vin, men i forbindelse med en ny handelsaftale mellem Chile og EU er der planer om gradvis at reducere denne told. Så hen ad vejen vil vi kunne få de gode chilenske vine til en lidt billigere pris.
...
  .
  Den danske vinbranche
  * I denne uge er der ingen nyheder. Mange er jo rejst på ferie.
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Joint venture Chile-Bordeaux
Viña San Pedro er et af Chiles største vinerier med eksport til 50 lande og mærker som Castillo de Molina, Cabo de Hornos, Gato Negro og Gato Blanco.
San Pedro har 2600 hektar vinmarker - plus yderligere 600 ha ovre på den anden side af Andesbjergene i Argentinas Mendoza.
Nu er firmaet gået sammen med Bordeaux-slottet Château Dassault om at lave et fælles vineri i Rapel Valley i Chile. De to partnere møder med hver cirka 50 millioner dkr.
Ifølge Wine Spectator vil ansvaret for den fælles vin blive lagt i hænderne på den franske ønolog Pascal Chatonnet. Det var ham, der opdagede, at trykimprægneret træværk i vinkældre kan være årsag til, at vinene får propsmag.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


  Helge M.L. Sidor (f. 1960) er manden bag Fransk Dansk Kompagni - og manden, der sælger sine franske vine på en meget speciel måde. Mere om det nedenfor.
  Efter en HD-eksamen i udenrigshandel, suppleret med en MSIB-grad på INSEAD i Fontainebleau i Frankrig, fik Helge M.L. Sidor en tyveårig karriere i den danske svinekøds-branche. Blandt andet var han i ni år udstationeret i Orléans for danske eksportfirmaer. Selv siger han, at han var international grisehandler.
  Vel hjemme i Danmark fik han endelig mulighed for at realisere sin drøm om at gøre sin store passion, fransk vin, til en del af sin professionelle tilværelse, og i 1998 etablerede han Fransk Dansk Kompagni i Jersie Landsby, 30 km syd for København. I dag importerer han udelukkende vine fra en snes mindre, men kvalitetsbevidste producenter i Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Roussillon, Corbières og Touraine.
  Og så kommer vi til måden at sælge vin på: Helge Sidor gør det primært gennem utallige underholdende smagninger. Med et glimt i øjet kalder han sig "vinsmagnings-entertainer". Det foregår dels hos firmaer, i vinklubber, sportsklubber og andre foreninger, dels på hans vingård i Jersie, hvor især "lørdags-hygge-smagningerne" trækker folk til langvejs fra.
  Helge Sidor siger selv, at hans holdning til vin og vinsmagning er meget afslappet og helt klart præget af hans manglende uddannelse inden for vinens verden. For ham er det vigtigste, at kunderne får smagt på vinene, samtidig med at de morer sig, når "vinsmagnings-entertaineren" går i gang. Hver af de muntre smagninger slutter han med ordene: - Og husk nu: Hos os kan I kun købe vinene, hvis I synes, de smager virkelig godt!
  Ud over vinen beskæftiger Fransk Dansk Kompagni sig med import af foiegras og cônfit de canard samt med agenturer for to store, franske agro-industriel-le grupper; Bigard og Glon.
  Den sparsomme fritid tilbringer Helge Sidor sammen med hustruen, Mette, og børnene Maria
  (11 år) og Marc (9 år) på deres lille islænderstutteri "Les Provenchères" i Jersie. Konditionen holdes ved lige på squash-banerne i Gildhøj ved Brøndby.
  Adresse: Fransk Dansk Kompagni, Nordre Byvej 14B, Jersie Landsby, 2680 Solrød Strand, tlf.: 56 16 77 22, fax: 56 16 77 23, e-mail: franskdanskkompagni@post.tele.dk.

.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
Flaskesortering
I sidste nummer af VinAvisen efterlyste en læser en løsning på problemet med de mange flasker, man "risikerer" at få, når man fejrer en stor fødselsdag, et jubilæum osv.
Læseren spurgte, om der måske var et sted på Internettet, hvor man kunne få hjælp til en sortering af flaskerne efter drikkemodenhed, værdi osv.
Det synes der ikke at være. Men Torben Plambøck Jørgensen fra Vinstokken i Nykøbing Falster forslår, at man ganske enkelt henvender sig til sin vinhandler og får sat en rækkefølge på vinene. Han skriver, at han ofte yder en sådan service over for sine kunder.
En anden læser, Frank F. Nielsen, forslår, at man finder en bekendt med lidt vinviden og beder hende eller ham om at tage noget vinlitteratur under armen og lave en prioriteret liste. Som belønning kan vedkommende så få lov at vælge fx tre flasker til sig selv.
Frank Nielsen, der bor i Holbæk, er selv ikke bleg for at stille sin vinviden (på brugerniveau) til rådighed mod at få tre flasker og eventuelt lidt til transporten. Hans e-mail adresse er frnie@mail.tele.dk.

En middag til over en halv million kr.
På restaurant Petrus i London spiste og drak et selskab for 44.007 pund, hvilket svarer til cirka 550.000 dkr.
De fik ganske vist selve middagen på husets regning, men måtte betale for drikkevarerne - nemlig tre flasker Château Petrus, 1945, 1946 og 1947 og en flaske Château d'Yquem 1900. Allesammen vine med en kraftig eftersmag i tegnebogen.
Yderligere fik de champagne, ti flasker vand og - nå ja, det kan jo blive småt for enhver - to flasker øl.
Oven i regningen lagde de et firecifret beløb i drikkepenge.
550.000 kr. - det var faktisk lidt halvdyrt. Men vi skylder at tilføje, at de var seks om det.
Nu spekulerer man i London på, hvem de seks personer egentlig var. Og hvor de mon fik pengene fra ...
.
  Vand på bordet
  En proptrækker kan man ikke undvære. Og tanken om vand på bordet er også nærliggende. Så hvorfor ikke få den van(d)vittige vandhane-proptrækker på billedet her?
  Den sælges af Dulwich Trader, Croxted Road 9 i den engelske by Dulwich, tlf.: 00 44 20 87 61 34 57, og koster 23,50 pund.
  Måske skulle man have to, så der er en til koldt vand og en til varmt ...

Vil du have vores løbeseddel?
   Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Domaine du Jardin, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1999
45 kr., Novix Wine
- Den kan jeg virkelig godt lide, lød det under smagningen. Og det er da også en både blød og lækker rødvin. "Vieilles Vignes" står der på etiketten - altså gamle vinstokke - og druerne er Carignan og Cabernet Sauvignon, hvor især den sidste gør sig gældende i duften. Smagen er dejlig frisk og frugtagtig og uden kanter. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris. Link til regionen - på fransk: www.midilibre.com


Château Morgues du Gres, Les Galets Rosés, Costières du Nîmes, Frankrig 2000
55 kr., Bichel Vine
Sådan kan en provencalsk rosé være, når både årgangen og vinmageren er i top. Den kan være lidt farlig - man glemmer let, at den indtagende sommervin har 13,5 procent muskler. Men det er en flot vin med en krydret duft som hele Provence og en dejlig fyldig, let parfumeret smag. Link til side om slottet: www.whatwherewine.com


Carpenè Malvolti, Brut, Prosecco di Conegliano, Italien
59,95 kr., Philipson Wine
Vest for byen Conegliano i nærheden af Piave i den nordøstlige italienske region Veneto gror Prosecco-druerne til denne let perlende - frizzante - hvidvin. Vinen er tør og har en frisk mousse i munden. Den har kun 11 procent alkohol og er derfor en fortræffelig frokostvin i sommervarmen. Link til producenten: www.carpene-malvolti.com.


Château de Seguin, Vin Blanc de Bordeaux, Frankrig 2000
55 kr., Chris-Wine
Vi har smagt denne fortræffelige hvidvin før. Her er den i en ny årgang, der lever op til slottets renommé. Vinen har en meget ren og dejlig, lidt fed smag, og den går fint til mange lettere middagsretter - og til en frokost i haven. Link til slottet: www.chris-wine.dk.


Rocca, Salice Salentino Rosso, Italien1998
33,95 kr., Amka Vinimport
Til den billige pris er dette en glimrende dagligvin, og derfor har den fået en stjerne ekstra. Den er blød, frisk og frugtagtig - og ret let. Det er en af den slags vine, der bare glider ned. Link til side om Salice Salentino: www.winetoday.com.


Casa Silva, Reserva, Merlot, Colchagua Valley, Chile
69,50 kr., Sigurd Müller
Harmonisk vin med en kraftig og meget inviterende duft. Smagen er blød og afrundet og præget af sødme blandt andet fra de 13,5 procent alkohol. Vinen vil være fortræffelig til kødretter og ost. Link til kort over Chile: www.aboutwines.com.


Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1999
54,75 kr., Amka Vinimport
En virkelig vellavet Cabernet med en karakteristisk drueduft, god frugtsmag og en let sødme. Den bør plaskes over i en karaffel en times tid før måltidet. Link til producenten: www.trapiche.com.ar.


Gatão, Vinho Verde, Portugal
36,95 kr., ViniPortugal og ISO
Vinho verde betyder grøn vin. Men vinen er ikke grøn - i Portugal er en masse af vinho verde oven i købet rød. Ordet grøn skal tages i betydningen frisk, ung og vital, og det er netop, hvad denne vin er. Vinho verde har ofte en let perle, men det har denneher ikke. Den har en frisk syre, en liflig frugt og venlige 8,5 procenter, så den får tre stjerne - med pil opad. Link til distriktet: www.cvrvv.pt.Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Alt for Damerne
Paul Zink, Gewurztraminer, Alsace, FrankrigHvidvin79,75 kr.Magasin
Muscat, Brown Brothers, Victoria, Australien 2000Sød hvin78 kr. Østjysk Vinforsyning
Frederiksborg Amts Avis
Casa Silva, Reserva, Merlot, Colchagua Valley, Chile 1999Rødvin69,50 kr.Sigurd Müller
.
Nordjyske Stiftstidende
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999Rødvin63 kr.Chris-Wine
Les Speranze, Chardonnay, Veneto, Italien 1999Hvidvin54 kr.Kjær & Sommerfeldt
Carmen, Sauvignon Blanc, Chile 2000Hvidvin62 kr.Vinens Verden
.
Penge og Privatøkonomi
Cuartro Rayas, Verdejo, Rueda, Spanien 1999Hvidvin44,95 kr.Gobi
Tokay Harslevelü, Monyòk, UngarnHvidvin57 kr.Hedengaard Vinimport
Casa Silva, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile 2000Hvidvin52,50 kr.Sigurd Müller
.
Politiken
La Roche, Mâcon-Vergisson, Frankrig 1999Hvidvin102 kr.Strobel Vinimport
La Tourtine, Domaine Tempier, Bandol, Frankrig 98Rødvin179 kr.Hjelm Vinimport
Domaine des Amadieu, Cuvée Vitalis, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998Rødvin108 kr.Chas. E. Vinhandel
Bonarda, Trivento, Mendoza, Argentina 2000Rødvin30 kr.Netto
Château de Maligny, Chablis, Frankrig 1998Hvidvin79 kr.Skjold Burne
.
Vinbladet
Sotanum, Les Vins de Vienne, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 1999Rødvin270Østjysk Vinforsyning
.
Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.