Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2001


Vin-aktuelt i uge 34
20. august - 26. august 2001
.
VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33
..
  En enestående samleobjekt:

  Byd på årets
  KUNSTNERVIN
  i 15 liter flaske

  Hver år præsenterer Chris-Wine årets kunstnervin og bortauktionerer samtidig en kæmpeflaske af vinen - en flaske med 15 liter rødvin og en tilsvarende stor etiket, signeret af kunstneren.
  I år har VinAvisen fået lov til at stå for auktionen, og den er hermed åben for bud.
  .

.
Motivet er en hemmelighed, så derfor
er her kun vist et spørgsmålstegn.
  VINEN
  er en Château Fongenan, Haut-Médoc 1998. Vi har smagt en fadprøve og kan fortælle, at det er en rigtig Bordeaux af den klassiske skole, blød og lækker, med fin frugt og let sødme. Den fortræffelige vin kan drikkes nu, men også gemmes endnu tre-fire år.

  KUNSTNEREN
  er Hans Voigt Steffensen. Vi har set den flotte etiket, men da den er hemmelig indtil den 24. september, må vi her nøjes med at vise et spørgsmålstegn på maleriets plads.

  HAMMERSLAGS-PRISEN
  går ubeskåret til Børnecancerfonden, og Chris-Wine dobler beløbet op med en øvre grænse ved 25.000 kr. Så vi er naturligvis ivrige efter, at budene strømmer ind.
.
.
.
.
.
.


.
Så langt er vi kommet!
  .
  BØRNECANCERFONDEN
  ledes af overlæge, dr. med Henrik Hertz på Rigshospitalet, og protektor for fonden er kgl. skuespillerinde Ghita Nørby.
  Fonden gør en meget stor indsats for de cirka 150 børn, der hvert år bliver ramt af en kræftsygdom.
  Heldigvis bliver de fleste børn helbredt, men 45 børn kan hvert år forventes at dø af deres sygdom - og det er 45 for mange. Derfor satser Børnecancerfonden på nye og bedre behandlingsmetoder.
  Nogle af de indkomne midler bruges dog også til simpelt hen at forkæle børnene, fx give penge til udflugter, julearrangementer, familieweekends eller små ferieophold.
  Man kan læse mere om fonden og dens arbejde på www.boernecancerfonden.dk.
  SÅDAN BYDER DU PÅ FLASKEN
  Du sender ganske enkelt en e-mail med dit bud til kunstnervin@vinavisen.dk.
  VinAvisen vil i de kommende tre uger blive revideret hver dag, så du på nyhedssiden kan se, hvor langt vi er kommet. Allerede tirsdag håber vi at kunne vise, hvor meget søjlen til venstre er vokset.

  SIDSTE FRIST
  er torsdag d. 13. september kl. 16, og resultatet offentliggøres i VinAvisen mandag d. 24 september - hvor kunstnervinen også vil kunne købes i butikkerne.

  Dagens bud
  Fredag d. 24: I går, torsdag, blev højeste bud 6000 kr. Et fint lille nøk. Men vi ved jo også godt, at langt de fleste af vore læsere går på nettet og læser VinAvisen i ugens begyndelse. Så vi er sikre på, at søjlen nok skal stige i næste uge. Næste bud offentliggør vi i næste nummer af VinAvisen.
  .
Glem arrogancen - og lyt!
Det franske landbrugsministerium har advaret landets vinproducenter om, at det er på tide, at de glemmer deres arrogance og begynder at lytte til deres kunder.
Ifølge avisen The Times mener ministeriet, at den franske vinindustri har siddet for længe på sin lille sky, lettere beruset og ubekymret, ligesom græshoppen i La Fontaines fabel om den dovne græshoppe, som - i modsætning til den flittige myre - undlod at ruste sig til dårlige tider. Imens har Australien, Californien og Sydamerika knust Frankrigs dominerende stilling rundt omkring i verden.

Tilbagegang på flere fronter
I løbet af de seneste tre år er Frankrigs vineksport - bortset fra Champagne - faldet med 30 procent. Og den britiske import af vine fra Bordeaux er faldet med 20 procent i løbet af de seneste to år.
I flere vinkooperativer ligger 35 procent af sidste års produktion stadig på lager, og 15 procent af den solgte vin er aldrig blevet afhentet af køberne.
Også på det franske hjemmemarked går det tilbage. For tyve år siden drak hver franskmand i snit 80 liter vin om året. I dag er tallet nede på 55 liter.

Flere årsager til miseren
Det franske landbrugsministeriums rapport peger på flere årsager til vinindustriens misere:
* Udenlandske kunder forvirres af de hundreder af geografiske etiketter og af junglen af kategorier fra Vin du pays til Appellation Contrôlée og Grands Crus.
* Ordet château har helt mistet sin mening, og uhyre mængder dårlig vin skjuler sig bag AOC-etiketter, som også omfatter de største ejendomme.
* Mens Frankrig fremstillede verdens største mængde af fine vine, svigtede man fuldstændig, da det gjaldt om at sælge dem.
* Australiere, amerikanere og andre oversøiske konkurrenter har derimod defineret deres vine enkelt og klart, idet de anvender en håndfuld mærkevarenavne og forklarer druesorter og vintyper på etiketterne.
.

.
Michael og Gert Carl fra Chris-Wine overrækker kæmpechecken på 36.412 kr. til formanden for Danmarks Jægerforbund, Kristian Ravnkjær (t.h.).
  Årets fiske- og jagtvin
  Vi har været igennem en vinøs agurketid, men nu er der atter kommet gang i de spændende nyheder, og traditionen tro blev sæsonen indledt med Chris-Wines præsentation af årets fiske- og jagtvin.
  Som Flemming Kyed fra Information sagde ved pressemødet: - Det er ligesom at komme i skole igen efter sommerferie - dengang gulvet i gymnastiksalen lugtede af ny fernis ...
  Årets to vine er virkelig glimrende - som det fremgår af vores smagekommentarer nedenfor - og ligesom de tidligere år går en del af overskuddet til Danmarks Jægerforbund.
  Sidste år blev det til i alt 36.412 kr., der vil blive uddelt som Danmarks Naturpris. Den gives til en person eller gruppe, som i særlig høj grad har gjort sig bemærket ved at gøre et stort stykke arbejde for naturplejen.

.
De smukke motiver på etiketterne er tegnet af Steen Axel Hansen.

Gode løfter for fremtiden
I forbindelse med Chris-Wines præsentation af årets fiske- og jagtvin smagte vi også Château de Seguin Cuvée Préstige i den nyeste årgang, 1999, der tilfulde lever op til alle de medaljer og udmærkelser, der er blevet denne vin til del. Den koster 100 kr.
Endvidere smagte vi endnu ikke færdige fadprøver på topvinen Cuvée Carl i årgangene 1999 og 2000, og de lover mere end godt for fremtiden. Her er virkelig noget ekstraordinært i vente!
1998-årgangen af Cuvée Carl gav vi fem velfortjente stjerner i uge 31. Denne vin koster 175 kr.

Fransk vinhøst på 60 millioner hl
Ifølge den franske avis La Tribune forventes årets franske vinhøst at blive på 59,5 millioner hektoliter - hvilket nogenlunde svarer til sidste års høst, men er 2 procent mere end gennemsnittet af de sidste fem års høstmængder.
Kun Loire-dalen vil høste færre druer. Det skyldes den meget store mængde regn, der oversvømmede mange marker i løbet af den forgangne vinter.

Skal Systembolaget nedlægges?
Det svenske dagblad Expressen og den svenske TV4-kanal har har stillet spørgsmålet: Skal Systembolaget og dets monopol nedlægges?
42 procent af de adspurgte sagde ja, 41 procent sagde nej.
Som nævnt i sidste nummer af VinAvisen er Systembolaget på vej til at begrænse sortimentet i butikkerne. To tredjedele af de adspurgte ønskede, at det hidtidige sortiment bibeholdes i alle udsalgene.
Der er vist ingen tvivl om, at EU på et eller andet tidspunkt inddrager Sveriges tilladelse til at opretholde Systembolagets monopol.

Hvad er en Disney-vin?
Jyllands-Posten har bragt en længere artikel af Ulrik Boesen og Niels Lillelund om de ord, man bruger, når man vil beskrive en vin.
Et udtryk, som de to forfattere bruger, er "Disney-vin". Det kan især bruges om prisbillige, oversøiske vine, der er meget simple, søde, grænsende til det vamle - fuldstændig som et eventyr af H.C. Andersen, når det har været i hænderne på Walt Disney.
Her er to andre sjove beskrivelser, der indleder artiklen:
* Den smager som en anskudt vildtfugl, der rammer den rådne skovbund en tidlig, duggende morgen i september.
* Den smager som en domkirke fuld af biskopper.

Vindrikkere er mere intelligente
Mennesker, der drikker vin, er mere intelligente end dem, der drikker øl. Det har psykologen Erik Lykke Mortensen, lektor ved Københavns Universitet, eftervist med en større undersøgelse, der i mandags blev offentliggjort i Archives of Internal Medicine.
Undersøgelsen, der omfattede 363 mænd og 330 kvinder mellem 29 og 34, konkluderer, at vindrikkere har en højere IQ, er mere veluddannede og velhavende end øldrikkerne - hvilket også er en af forklaringerne på, at vindrikkerne lever sundere og længere end øldrikkerne.
Erik Lykke Mortensen vil ikke sætte tal på, hvor meget smartere vi vindrikkere er, men peger på, at jo mere intelligent og veluddannet man er, desto mere tænker man også på, om ens livsstil er sund nok.
...
  .
  Den danske vinbranche
  * Anders Høj Christensen er blevet ansat hos Philipson Wine som sælger i erhvervsafdelingen med et distrikt på Sjælland. Han kommer fra en lignende stilling hos Kjær & Sommerfeldt.
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.
  Vin til kvinder
  Vin købes i stigende grad af kvinder, og det har fået det australske vinfirma Barrumundi til at lancere nogle vine, der udelukkende henvender sig til britiske kvinder.
  Flaskerne er "bløde" i formen og i "modefarver", og designet minder i det hele taget mere om kosmetik end om vin.
  På billedet til venstre ses de tre forskellige vine på henholdsvis Cabernet/Merlot, Verdelho og Chardonnay, og til højre ses et reklamebillede. Åbenbart afsætter vinen nogle mærkelige pletter på hvide flipper ...


Italienske diktatorvine
Den italienske vinproducent Alessandro Lunardelli har skabt vrede i sit hjemland. For seks år siden begyndte han at sælge vine med billeder af diverse diktatorer på etiketterne. Han begyndte med Mussolini og blev slæbt i retten, men slap, fordi dommerne hævdede, at de ikke var overbeviste om, at han virkelig promoverede fascismen.
Så kom han med en etiket med Hitler og teksten "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" samt andre etiketter med Erwin Rommel and Hermann Göring. Efter sigende sælges disse vine især til tyske og østrigske turister.
Selv finder han det mærkeligt, at han blev slæbt i retten på grund af Hitler og Mussolini, men da han præsenterede Stalin, der myrdede 15 millioner mennesker, skete der ikke noget.
Vi finder det mærkeligt, at der overhovedet er mennesker, som gider købe vinflasker med billeder af bloddryppende gigantforbrydere.
..
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
Dræberhvepse
Nu sender californierne en hær af dræberhvepse i felten for at ombringe den glasvingede skarpskytte - insektet, der påfører vinstokkene sygdommen Pierce’s disease.
I torsdags fløj hvepsene af arten Gonatocerus triguttatus ud i South San José, og man håber på den måde at kunne stoppe skarpskyttens fremtrængen mod Santa Clara County.
Hvepsene vil ikke stikke mennesker. De har for vane at lægge deres æg oven på skarpskyttens æg, der på måde ødelægges af de udklækkede hvepselarver.
.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


  Per Mølgaard (f. 1959) entrede vinens verden med kniv og gaffel i hænderne. Under en bryllupsfest i Barcelona sad han sammen med et ægtepar, der ejer et af Spaniens førende cavahuse, Mestres. Det blev starten ikke kun på et venskab, men også på et professionelt samarbejde. Da Per Mølgaard var tilbage i Danmark, startede han Fionia Vinimport (opkaldt efter Fyns latinske navn), og hans første vine kom fra Mestres.
  Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Per Mølgaard skulle sælge vin. Oprindelig er han uddannet som trompetist, både på Det danske Musikkonservatorium, ved Northwestern University i Chicago og på konservatoriet i Paris. I en længere årrække var han professionel musiker, pædagog og dirigent inden for både rytmisk og klassisk musik, men på grund af en høreskade tog han en uddannelse som cand.oecon. i organisation og ledelse. Det blev springbrættet til en stilling som leder af Esbjerg Kulturskole og senere som virksomhedskonsulent.
  Fionias målgruppe er gourmet-restauranter og eksklusive vinhandlere, men gennem firmaets hjemmeside er der også et støt stigende salg til private og erhvervsvirksomheder over hele landet. Ikke mindst har Per Mølgaard arrangeret vinmiddage på en række toprestauranter - herunder Christie’s i Tønder, Sdr. Hostrup Kro (Jens Peter Kolbech), Babette i Vordingborg og Rudolf Mathis i Kerteminde. I dette efterår tillige på Krogs Fiskerestaurant i København og Prinsesse Juliana i Aalborg.
  Privat er Per Mølgaard gift med Vibeke Andersen, som forsker i spansk sprogbrug. Så selv om Fionia Vinimport har udvidet sortimentet med vine fra stort set alle verdensdele, har parret en forkærlighed for spansk vin og kultur, som givet vil præge firmaet i fremtiden. Sammen har de to børn, Emilie på fem år og Johan på halvandet.
  Adresse: Per Mølgaard, Fionia Vinimport, Herluf Trolles Vej 315, 5220 Odense, tlf.: 65 93 36 96, fax: 65 93 36 96, e-mail: post@fioniavin.dk.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvor kan man få canadiske vine?
Canadiske vine er bestemt interessante. Ikke mindst kan man få hvidvine af meget høj kvalitet samt icewine - altså vin fremstillet af druer, der er plukket sent på året og i frossen tilstand - ganske som den tyske og østrigske Eiswein.
Vi har fundet tre danske importører, der alle sælger vine fra området ved Niagara-floden i provinsen Ontario:
* Delikat Vine, Rørgangen 12, 2690 Karlslunde, tlf.: 46 15 30 55, fører en række vine fra Reif Estate Winery. Dels er der bordvine på Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Vidal, dels icewine på Vidal.
Link til Reif Estate Winery: www.reifwinery.com.
Link til importøren: www.delikatvine.dk.
* Maple Leaf Import, Billeshavevænget 7, 5210 Odense NV, tlf.: 65 94 25 28, importerer en meget lang række bordvine samt specialiteter som icewine, Indian Summer (sent høstet) og Botrytis Affected (svarer til Sauternes), og vinene kommer fra to wineries:
Link til Cave Spring Cellars: www.cavespringcellars.com
Link til Henry of Pelham Family Estate: www.niagara.com.
Link til importøren: http://hjem.get2net.dk/susquatch/canada.htm
* Vinland Viking Vin, Bernstorffvej 242, 2920 Charlottenlund, tlf.: 39 63 48 52, importerer blandt andet bordvine på druerne Pinot Noir, Maréchal Foch, Chardonnay, Riesling og Vidal samt icewine fra Inniskillin Winery.
Link til Inniskillin: www.inniskillin.com.
..
  .
  Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
  .
Vil du have vores løbeseddel?
   Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Remonte, Chardonnay, Navarra, Spanien 2000
34,95 kr., Fakta
En god Chardonnay koster sædvanligvis 65-70 kr., men ikke denneher. Den koster det halve og er forbavsende god til prisen - en elegant vin, fadgæret og fadlagret, uden at træet har fået lov til at spille med musklerne. Virkelig et fund, der får sin femte stjerne for den billige pris. Link til side om Navarras vine: www.essentialmagazine.com


Château les Fougères, Saint-Émilion, Frankrig 1999
69,95 kr., Chris-Wine
Årets jagtvin er en rund og fyldig rødvin - en rigtig Saint-Émilion'er med Merlot-druens indtagende blødhed. Den er fuldt drikkemoden, men kan også gemmes nogle år. Som nævnt ovenfor går en del af overskuddet ved vinens salg til Danmarks Jægerforbund, der bruger pengene til Danmarks Naturpris.


Sauvignon de Pêcheur, Bordeaux Sauvignon Blanc Sec, Frankrig 2000
49,95 kr., Chris-Wine
Årets fiskevin er en overordentlig dejlig hvidvin på den hvide Sauvignon-drue, der kommer fint frem i glasset. Vinen er dejligt blød og indtagende - og ikke så tør. På bagsiden af flasken er der en opskrift på bækørred, som lyder fristende. Problemet er bare, hvor man får fat på noget "tørt kvas fra vinstokke" til at grille fisken på ...


Glorioso, Bodegas Palacio, Crianza, Rioja, Spanien 1998
59,95 kr., Bilka og Føtex
En rigtig dejlig rødvin med denne helt specielle Rioja-smag af Tempranillo-druer og fadlagring. Vinen er ret let - og let at drikke. Den glider bare ned, og alle er glade. Link til distriktet: www.riojawine.com


Côtes-du-Rhône, Délas Frères, Frankrig 1999
79,95 kr. H.J. Hansen
I flasken med det flotte støbte våbenskjold gemmer sig en meget fyldig og frugtagtig rødvin med en let sødme - en rigtig Rhône-vin. Vinen, der er meget vellavet, er egnet til gode stege og oste - og til grillparties, hvis det gode sommervejr fortsætter. Link til producenten: www.mmdusa.net


Contrado del Falco, Il Nobile del Salento, Puglia, Italien 1999
69 kr. (2 for 120 kr.), Gova
En frisk og ligefrem rødvin med god frugt, der formår at holde de 13,5 procent alkohol stangen. Link til producenten: www.cantinasandonaci.it

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
B.T.
Cantalejos, Carménère, Colchagua Valley, Chile 2000Rødvin42 kr.Prima
.
Børsen
Ruffino, Riserva Ducale Gold, Italien 1997Rødvin169 kr.Hans Just
.
ErhvervsBladet
Château Pierrail, Cuvée Préstige, Bordeaux, Frankrig 2000Rødvin87,50 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Sauvignon de Pêcheur, Bordeaux Sauvignon Blanc Sec, Frankrig 2000 Hvidvin49,95 kr.Chris-Wine
Château les Fougères, Saint Émilion, Frankrig 1999Rødvin69,95 kr.Chris-Wine
Cuvée Carl, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin175 kr.Chris-Wine
.
Fyens Stiftstidende
Rocca, Salice Salentino, Puglia, Italien 1998Rødvin34 kr. Amka Vinimport
.
Information
Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999Rødvin100 kr.Chris-Wine
Cuvée Carl, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin175 kr.Chris-Wine
.
JP København
Villa Teseo, Castellani, Toscana IGT, Italien 1997Rødvin120 kr. (2 fl)Skjold Burne
.
Århus Stiftstidende
Cuvée Carl, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin175 kr.Chris-Wine
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.