Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2001

Vin-aktuelt i uge 36
3. September - 9. september 2001
.
VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35

De mangler tusinder af plukkere
Bordeaux har et stort problem: Der er ikke plukkere nok til den forestående vinhøst. Slottene har brug for 33.000 par hænder, og så mange villige hænder er der ikke.
* Der er mangel på de spanske og portugisiske arbejdere, der i gamle dage plukkede sig vej op igennem Europa. De begyndte hjemme i Spanien og Portugal og drog så op igennem Frankrig, efterhånden som druernes modnedes. Til slut trak de roer op i Belgien.
* Der er mangel på de mange kvinder, der tidligere plukkede. De har fået faste jobs.
* Og der er mangel på de studerende, der gerne ville tjene en skilling til studierne. De har i dag fået stipendier og offentlige tilskud.
Betalingen er nu heller ikke i top. Den er 43,87 francs i timen minus skat etc.
.d..
    Auktionen fortsætter:

    Seneste bud på
    ÅRETS KUNSTNERVIN
    er 20.000 kr.

    Som tidligere nævnt har Chris-Wine i år givet VinAvisen lov til at stå for auktionen af årets kunstnervin, en Château Fongenan, Haut-Médoc 1998, i en kæmpeflaske på 15 liter og med en tilsvarende stor etiket med motiv af kunstneren Hans Voigt Steffensen.
    sd.

.
Så langt er vi kommet!
    HAMMERSLAGS-PRISEN
    går ubeskåret til Børnecancerfonden, og Chris-Wine dobler beløbet op med en øvre grænse ved 25.000 kr.

    SÅDAN BYDER DU PÅ FLASKEN
    Du sender ganske enkelt en e-mail med dit bud til kunstnervin@vinavisen.dk.
    VinAvisen bliver revideret hver dag, så du på nyhedssiden kan se, hvor langt vi er kommet.

    SIDSTE FRIST
    er torsdag d. 13. september kl. 16, og resultatet offentliggøres i VinAvisen mandag d. 24 september - hvor kunstnervinen også vil kunne købes i butikkerne.

    Dagens bud
    Fredag d. 7.: I går, torsdag, nåede vi de 20.000 kr. Jan Hoppe Christensen fra Brdr. Hoppe Isolering Aps. skrev: - Vi byder 1333,33 kr. pr. liter dejlig rødvin = 20.000 kr. Det kan ikke være en krone for meget, når man tænker på det særdeles gode formål, pengene går til.
    Herligt! Vi kommer deropad! Men vi skal naturligvis højere op. Hvem lægger 1000 kr. på? Eller 2000? Eller 5000?
    Glem ikke, at Chris-Wine fordobler højeste bud op til 25.000 kr., og at alle pengene går ubeskåret til Børnecancerfonden.
    Send dit bud til kunstnervin@vinavisen.dk.
..

.
Magnumflaske og plakat.
Som nævnt er motivet indtil videre hemmeligt og er her erstattet af et spørgsmålstegn.
    .
En anden mulighed
for at få kunstnervinen:

Køb en magnum -
og støt Børnecancerfonden

Flere af VinAvisens læsere føler sig lidt forpustede, efterhånden som budene på kæmpeflasken (heldigvis) stiger mod himlen. De vil gerne støtte Børnecancerfonden, men, men, men ...
For at komme dem i møde har vi fået en idé: Vi har overtalt Chris-Wine til at skænke 100 magnumflasker af kunstnervinen. De sælges nu sammen med et tilsvarende antal signerede plakater med Hans Voigt Steffensens kunstværk. Pris: 1000 kr. inkl. moms pr. sæt.
Indtægten fra dette salg går ubeskåret til Børnecancerfonden.
Vil du have flasken og plakaten - og støtte fondens store og vigtige arbejde - så send en mail til kunstnervin@vinavisen.dk.
.
Champagnens discountfeber fortsætter
Især på det britiske marked har der været et kraftigt fald i priserne på champagne - på grund af for stor import og for store lagre i forbindelse med årtusindskiftet.
Ifølge fagbladet Just Drinks synes discountfeberen ikke at have aftaget. Senest har First Quench-gruppen nedsat priserne på alle deres champagner med 50 procent i en to ugers periode - inkl. Krug Grand Cuvée.

Svage sjæle
Banderolerne afskaffes som tidligere nævnt den 1. oktober. ToldSkat behøver dem ikke mere. Men det medfører et problem. Når kontrollen ophører, vil svage sjæle - restauratører og butikker - kunne fristes til at aftage og videresælge vin uden om de autoriserede importører.
- For nogle kunne det måske være fristende at hente et parti vin i Frankrig og sælge varerne på det sorte marked herhjemme, siger souschef Svend Aage Esperne, Told- og Skatteregion Esbjerg, til Jydske Vestkysten. - Så længe afgiftssatserne på en række varer er forskellige i de enkelte EU-lande, vil problemet med smuglervarer bestå.

Vin, øl og IQ
I et brev til Berlingske Tidende gør direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen op med undersøgelsen, der slår fast, at vindrikkere er mere intelligente end øldrikkere (se VinAvisen, uge 34).
- Ingen andre danske undersøgelser sammenholder noget som helst med de metodisk stærkt problematiske IQ-tests, skriver han. - Og man kan med rette spørge sig selv, om vi ønsker offentlig sundheds- og samfundsforskning, hvor vi sammenholder folks IQ med deres forbrug af spegepølser og paté, salathoveder og rucola.
- Da talmaterialet blev indsamlet i begyndelsen af 1990'erne, var vin en luksusdrik, og vindrikkerne var derfor danskere med lange uddannelser, gode lønninger og ... træning i at svare på spørgsmål i en IQ-test. Siden har verden ændret sig. Netto og Fakta har nu velassorterede vinafdelinger, og bryggerierne har skabt virkelige højstatus-øl. Både vin og øl er ti år efter dataindsamlingen blevet folkedrikke.
- Sundhedsstyrelsen og Statens Forskningsråd har finansieret projektet. Det har varet i over ti år! Er det virkelig den slags populærvidenskab, vores statslige forskningsmidler skal bruges til?

Frygt for lusen
Et af de få steder i verden, hvor vinlusen - Phylloxera - endnu ikke har angrebet vinmarkerne, er Chile. Lusene har aldrig kunnet vandre over Andesbjergene på deres små ben - eller gennem den golde Atacama-ørken mod nord eller det iskolde Ildland mod syd.
Chilenerne har derfor aldrig været nødt til at pode de europæiske ædelsorter på rødder fra amerikanske vinsorter, der jo er i stand til at modstå angreb fra lusen.
Chilenerne er imidlertid bange for, at lusen alligevel kommer ind i landet, og de har derfor en meget striks kontrol med indførte plantedele.
Samtidig er det store vinfirma Concha y Toro nu - ifølge Wine Spectator - gået i gang med at sikre markerne. Sammen med den franske planteskole Mercier vil firmaet udvikle Phylloxera-resistente vinplanter.
Mercier producerer 34 millioner vinstokke om året og sælger blandt andet til Bordeaux-slotte som Ausone, Cheval-Blanc og Mouton-Rothschild.
Concha y Toro har ikke planer om at udskifte vinstokkene på de marker, der leverer druer til berømte topvine som Almaviva og Don Melchor.
...
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
...........
.............
    Go' Morgen vin!
    Hver anden tirsdag er der - som mange ved - vinsmagning i "Go´ Morgen Danmark" på TV2. Det er der igen nu på tirsdag d. 4. kl. cirka 08:15 - med genudsendelse af hele udsendelsen kl. 09:00.
    I udsendelsen, der har over 400.000 morgenduelige seere, smager Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim på vinene og giver dem point i form af glas.
    På tirsdag vil man smage følgende tre vine, der netop nu er på tilbud:
    * Hardys Varietal Range, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2000 til 99 kr. for tre flasker i Superbrugsen.
    * Modello, Masi, Rosso del Venezie IGT, Italien 1999 til 110 kr. for tre flasker i Føtex.
    * Château Gressier Grand-Poujeaux, Cru Bourgeois, Moulis, Bordeaux, Frankrig 1997 til 399 kr. for 6 flasker i Gobi.
    Antallet af point-glas offentliggøres fra tirsdag eftermiddag på TV2's webside samt på kanalens tekst-tv, side 363.
    Point-glassene gives med 6 som max. ud fra kvaliteten i forhold til prisen. Dvs., at 3 glas gives til et godt køb til prisen, og at fx 4 glas gives til en bedre vin end forventet til prisen.
...
    .
    Den danske vinbranche
    * Taster Wine har i løbet af de sidste fem år haft en fremgang på 50 procent og bliver nødt til at flytte. Med en investering på 125 millioner kr. sammenlægger man koncernens to sjællandske afdelinger til et nyt hovedkontor på en 40.000 kvm. grund i Brøndby - der, hvor Volvo Lastbiler og Busser tidligere har haft hjemme. Efter planerne skal hele nybyggeriet og flytningen være tilendebragt inden sommeren 2002.
    * Peter Jonsson er blevet ansat hos WHT-Spedition som sælger og varetager af ad hoc opgaver. Han har været i speditionsbranchen siden 1979, de sidste seks år hos Leman Transport som afdelingschef med trafikansvar for Tyskland, Skandinavien og U.K.
    * Philipson Wine har ikke kun overtaget DZ Wine’s agentur for Alejandro Fernandez’ vine, Pesquera og Condado de Haza - som meddelt i forrige nummer af VinAvisen. Philipson har nu også overtaget eneforhandlingen af Château Blaignan fra DZ Wine.
    * Vinens Verden har overtaget agenturet fra det syditalienske tophus Azienda Vinicola Rivera, der ligger i Castel del Monte området.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
..
Verdens ni største vinfirmaer
Det franske center for udenrigshandel har konstateret, at kun et enkelt fransk vinfirma er med blandt verdens ti største. Det drejer sig om Castel Frères, der blev grundlagt i 1949 af fire brødre.
Det familieejede firma sælger 470 millioner flasker og har en årlig omsætning på lige over 5 milliarder kr.
I skemaet til højre er medtaget verdens ni største vinfirmaer.
.
.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
.
.
Vinfirma
E&J Gallo Winery
Foster's Group
Seagram
Constellation Brands
Southgroup
Castel Frères
Diageo
Henkell & Sonlein
Robert Mondavi
.
.
Land
USA
Australien
Canada
USA
Australien
Frankrig
England
Tyskland
USA
.
.
Omsætning
14.600 mio. kr.
6640 mio kr.
6500 mio kr.
5780 mio kr.
5380 mio kr.
5080 mio kr.
4790 mio kr.
4290 mio kr.
4110 mio kr.
.

Stor fransk négociant solgt til Freixenet
Yvon Mau er en af de virkelig store négocianter (vinkøbmænd) i Bordeaux. Vinhuset, der har hundrede år på bagen, er den tredjestørste eksportør af Bordeaux-vine og Frankrigs femtestørste eksportør af bordvine.
Nu er det gamle firma blevet solgt, og køberen er spanske Freixenet, der står for tre fjerdedel af eksporten af al Cava, ligesom firmaet har vingårde i Spanien, Frankrig, Australien og Mexico.
Ifølge Decanter vil det i september blive afsløret, hvad der skal ske med Yvon Maus Bordeaux-ejendomme, Château Ducla i Entre-Deux Mers og Cru Bourgeois-slottet Château Preuillac.

Allied Domecq køber Montana
I snart mange uger har det australske bryggeri Lion Nathan villet købe New Zealands største vinproducent Montana.
Det blev der ikke noget af, og nu har den britiske koncern Allied Domecq købt 96 procent af aktierne i Montana.

Top-spumanter fra Italien
Ugens gode smagning var den, der bød på top-spumanter fra Italien - dem, som vinhuset Ferrari i provinsen Trento glæder verden med.
Huset Ferrari blev grundlagt i 1902 af Giulio Ferrari, der i 1952 solgte det til familien Lunelli, og det var tredje generation, ønologen Marcello Lunelli, der hos Philipson Wine præsenterede husets vine, alle Spumante Metodo Classico.
I provinsen Trento fremstilles hvert år 6½ million flasker spumante efter den klassiske Champagne-metode, og af dem står Ferrari for de 4 millioner. I husets kældre hviler 13 millioner flasker.
Vinene er lidt fyldigere end champagne, og kvalitetsmæssigt helt på toppen, og de har da også vundet talrige priser og klaret sig strålende i blindsmagninger imod champagner, blandt andet selveste Dom Pérignon. Og så er de billigere end champagne.
Nedenfor bringer vi vore smagekommentarer.

Laver vinhuset også biler?
Det uundgåelige spørgsmål under smagningen var: Laver vinhuset også de berømte Ferrari-biler?
- Nej, svarede Marcello Lunelli. - Der er mange i Italien, der hedder Ferrari. Faktisk er Ferrari det tredje mest almindelige navn. Men vi har da haft glæde af navnesammenfaldet.
- Da bilens berømte konstruktør, Enzo Ferrari, levede, købte han en masse flasker, og efter sigende fortalte han sine kunder, at han selv havde lavet vinen.
- Måske skulle vi begynde at fortælle, at det er os, der laver bilerne ...

.
Marcello Lunelli
v.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


    Per Buhl (f. 1957) er den, der dribler den daglige bold i Laudrup Vin&Gastronomi, men den berømte fodboldspiller, der lægger navn til firmaet, er i allerhøjeste grad med i forward-spillet.
    Per Buhl og Michael Laudrup ejer hver 50 procent af firmaet, og Laudrup deltager aktivt, primært i kontakten til spanske leverandører og til store kunder i Danmark.
    Det hele begyndte, da Gitte Line og Per Buhl fandt sammen med Siw og Michael Laudrup. Begge par boede dengang i Barcelona, hvor Per Buhl arbejdede for DFDS Transport. Sammen med andre gode venner dykkede de ned i den spændende spanske vinverden, smagte, diskuterede og udvekslede erfaringer.
    Da et fodboldblad fik opsnuset Laudrups interesse for vin, begyndte spanske vinbønder og -firmaer at sende prøveflasker, og så tog interessen yderligere fart.
    I 1993 vendte Per Buhl hjem efter fem år i Spanien, og kort tid efter sendte Michael ham en palle vin fra Muga i Rioja. Mon han kunne sælge den?
    Sådan startede Laudrup Vin&Gastronomi - nærmest som en "vinklub" for private og restauranter.
    For fem år siden gik Gitte Line Buhl ind i firmaet som ansvarlig for administrationen, og siden er to kendte vinfolk kommet til. Dels Ebbe Hansen, der i mange år stod for restaurant Lindetræet i Odense, dels Eduardo Zurita, der er født i Spanien og grundlagde Zurita Vinimport.
    I dag er Laudrup Vin&Gastronomi stadig specialister i spanske vine, primært til restauranter, erhvervslivet og cirka 40 vinbutikker over hele landet. I nyere tid har firmaet dog udvidet sortimentet til også at omfatte seks vinhuse fra Australien og New Zealand.
    I sin fritid holder Per Buhl af at spille golf, stå på ski og være far for parrets datter, Nikoline, på to år, men han får også tid til at undervise i HD Logistik/SCM på Handelshøjskolen i København..
    Adresse: Per Buhl, Laudrup Vin&Gastronomi, Lyskær 13 B, 2730 Herlev, tlf.: 44 84 80 86, fax: 44 84 81 86, e-mail: laudrupvin@mail.dk.

Forslag til ny tysk klassifikation
200 medlemmer af det tyske forbund af topvingårde, VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), ønsker en ny klassifikation. De er utilfredse med den nuværende klassifikation, der inddeler vinene efter sukkerindholdet. De vil hellere have en klassifikation som flere steder i Frankrig, hvor graderne hedder Grand Cru, Premier Cru og Village. Altså en inddeling efter stedernes egnethed til vindyrkning.
De foreslår tre trin:
* Gutsweine eller Ortsweine, der gælder vine fra et bestemt område, fx Rheingau.
* Klassifizierter Lagenwein, der gælder klassificerede vinmarker med druer, som er traditionelle for området.
* Cru-vine, der omfatter tre trin: Erstes Gewächs (første cru - vil kun blive brugt i Rheingau), Grosses Gewächs (stort cru - dvs. stort voksested) og Erste Lage (top-mark). Disse benævnelser vil kunne gives til enkeltmarker, hvor der stilles større krav til høstmængde og lagring af vinene.
Det nuværende Prädikat-system vil de 200 producenter dog fortsat bevare.
Herunder ses VDP's grafiske fremstilling af den nye klassifikation.

.

.
Et satellit-billede af Robert Mondavis marker i nærheden af Oakville i Californien, optaget af NASA’s Ames Research Center.
    Satellitten finder druerne
    Den amerikanske rumfartsorganisation NASA er på vej med hjælp til vinbønderne. Ved hjælp af satellit-billeder vil bønderne helt præcist kunne se, hvor de mest modne druer findes, og vil således være i stand til at høste dem på det optimale tidspunkt.
    Det har de i og for sig kunnet gøre i en række år, men nu har NASA udviklet nye metoder, der er endnu mere raffinerede.
    Billederne tages fra en højde af 650 km, og de kan bringes til at vise alt fra vandingstilstand og sygdomsangreb til bladstørrelse og frugtkvalitet.

Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Ferrari Perlé Brut Vintage, Spumante Metodo Classico, Italien 1996
169 kr., Philipson Wine
En elegant årgangs-spumante, der har ligget fire år på sin gær. Den har en meget fyldig og ren frugt og fine toner af gæren. En rosé udgave - også til fem stjerner - koster 189 kr. Link til producenten: www.cantineferrari.it.


Giulio Ferrari Riserva del Fondatore, Spumante Metodo Classico, Italien 1991 og 1992
299 kr., Philipson Wine
Vi smagte Ferraris flagskib i fem årgange fra 1983 og opefter, og denne smagning demonstrerede, hvor flot vinen holder sig igennem årene, og hvordan den efterhånden udvikler fine toner af chokolade, citrusfrugter og ristet brød. De årgange, der aktuelt sælges, vil mageligt kunne ligge fem-seks år endnu. Link til producenten: www.cantineferrari.it.


Gato Negro, Carménère, Viña San Pedro, Lontué Valley, Chile 2000
27,95 kr., Fakta
Flot dagligvin og et fund til prisen. Den er meget vellavet med god, blød og fyldig frugt og en fin sødme. Rigtig lækker! Link til producenten: www.sanpedro.cl. OBS: Vi har været lidt for tidligt ude med denne anmeldelse. Vinen er først til salg hos Fakta i oktober måned. Og efter oktober koster den 29,95 kr.


Årets Jagtvin, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999
59,75 kr. (149,75 kr. for magnum i gavekarton), Skjold Burne
Denne jagtvin er meget kraftig med en intens frugtfylde og en let sødme, der kræver vildt eller en anden kraftig ret på bordet. Men det er jo også en jagtvin, der er tale om ... Link til producenten: www.brotte.com.


Frost Hollow, Pepper Tree Wines, South Eastern Australia 2000
109 kr., Laudrup Vinimport
En mild og let hvidvin med god frugt, tilpas forfriskende syre og en vis fedme i smagen. Den er lavet på en interessant blanding af Chardonnay og Sémillon. Link til producenten: www.peppertreewines.com.au.


Château Saint André, Louis Mousset, Gigondas, Frankrig 1998
89 kr., Amka Vinimport
Dette er en rigtig god Rhône-vin, vellavet, dejlig blød, harmonisk, let krydret og med en fin sødme. Link til side om distriktet: www.winetoday.com.


Ferrari Brut, Spumante Metodo Classico, Italien
129 kr., Philipson Wine
Ferraris "standard-spumante" har en meget fin og inviterende duft og en frugtagtig smag med en rank syre og et lille bittert bid i den lange eftersmag. Den er lavet på 95 procent Chardonnay og 5 procent Pinot Noir. Link til producenten: www.cantineferrari.it.


Barocco, Rosso del Salento IGT, Puglia, Italien 2000
33 kr., Viniberia
Denne vellavede syditalienske rødvin er forbilledlig let i alkohol (12 procent), men har alligevel masser af varme og sol. Det er faktisk en fyldig sag. Det er en vin, som mange vil kunne lide på grund af dens sødme og frugtfylde - og billige pris. Link til side om Puglia: www.winepros.com.au/jsp


Bérard Père et Fils, Côtes du Ventoux, Frankrig 1998
50 kr., Østjysk Vinforsyning
En god hverdags-vin med en mild og frugtagtig smag og let sødme. Hoveddruen i den er Syrah. Link til distriktet: www.winetoday.com.


Fataloni, Primitivo, Ciola del Colle, Puglia, Italien 1998
159,75 kr., Skjold Burne
Her er vinen for dem, der forlanger procenter i glasset. Den har 15 af dem! Og en masse muskler og en intens frugtagtig smag. Vinen er fremstillet efter økologiske principper. Link til side om distriktet: milioni.com.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Berlingske Tidende
Marques de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997Rødvin100 kr. (2fl)Iso
Vega Sicilia, Ribera del Duero, Spanien 1990Rødvin1100 kr.Sigurd Müller
.
B.T.
Springbok, Merlot, Western Cape, Sydafrika 1999Rødvin40 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Domaine de la Chanaise, Morgon, Frankrig 1998Rødvin81 kr.KB Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Château German, Côtes de Castillon, Frankrig 1998Rødvin49,95 kr.Amka Vinimport
.
Information
Salcerella, Tre Monti, Emilia-Romagna, Italien 2000Hvidvin112 kr.1855.dk
.
Jyllands-Posten
Rancho Salina Moon Mountain Meritage, Ravensvood Vineyard, Sonoma, Californien 1997Rødvin299 kr.Systemet
.
Århus Stiftstidende
Louis Mousset, Crozes-Hermitage, Frankrig 1999Rødvin63,75 kr.Amka Vinimport
Louis Mousset, Gigondas, Frankrig 1998Rødvin89,90 kr.Amka Vinimport
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien l996Rødvin150 kr.H.J. Hansen
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.