Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2001

Vin-aktuelt i uge 37
10. September - 16. september 2001
.
VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36
d
    Auktionen er slut

    Højeste bud på
    ÅRETS KUNSTNERVIN
    blev 28.000 kr.
    Christian Panbo bød 28.000 kr. og løb af med den store flaske med Årets Kunstnervin. Tak for dysten!
    Vi fortæller mere om det i næste nummer af VinAvisen.

    Stadig muligt at købe en magnum
    og støtte Børnecancerfonden
    Som nævnt i sidste nummer af VinAvisen har vi overtalt Chris-Wine til at skænke 100 magnumflasker af kunstnervinen. De sælges sammen med et tilsvarende antal signerede plakater med Hans Voigt Steffensens kunstværk. Pris: 1000 kr. inkl. moms pr. sæt. Denne mulighed fortsætter også efter auktionens afslutning. Bestilling kan sendes til kunstnervin@vinavisen.dk.
.
.Croft og Delaforce solgt
Den store britiske spiritus-koncern Diageo vil koncentrere sig om sine verdensomspændende varemærker og sælger derfor portvins- og sherry-husene Croft og Delaforce. I mandags meddelte koncernen, at de to huse går til Gonzalez Byass og Taylor Fonseca, og at salgsprisen er 600 millioner kr.
Croft overtager sherry’en og andre aktiviteter i Spanien, mens Taylor Fonseca overtager portvinen.

Stagnerende australsk eksport
Australian Bureau of Statistics melder, at den australske eksport af vin faldt 5,7 procent i mængde i juli måned i forhold til juli sidste år - og 13,8 procent i forhold til juni måned i år.
v.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..



    Nils Stormby (f. 1929) er læge, vinelsker, svensker (men dansker af hjerte) og en frihedskæmper i kampen mod det forhadte svenske Systembolag. Senest har han - som en provokation - åbnet en vinbutik med navnet Systembolaget A/S på Højbro Plads 21 i København og fået trusler om fogedforbud fra det svenske System.
    - Mine danske forfædre kommer fra de gamle østlige provinser, siger han, - fra egnen omkring Lund, hvor slaget stod i 1676, og hvor danskere tabte. I øvrigt ikke så mærkeligt, for svenskerne begyndte at slås så urimeligt tidligt om morgenen, at vi ikke fik tid til en skive brød og en ordentlig dram.
    Sin interesse for vin fik Nils Stormby, da han som 27-årig blev budt på en flaske Château Cantemerle. - Tænk, at der fandtes en vin så dejlig! siger han. - Endelig fik jeg brug for motboken, denne modbydelige svenske opfindelse, hvori ens forbrug af de forkastelige dråber blev noteret.
    I begyndelsen af 70'erne købte en af hans gode venner vin hos Christie’s i London, og i auktionshusets katalog så Nils Stormby en flaske Château d’Yquem 1921. Den købte han - og grundlagde dermed en af verdens største samlinger af drømmevinen fra det store Sauternes-slot. I dag har han over 50 årgange, den ældste fra 1847. Derudover har han en drømmekælder med de største rødvine i de største årgange.
    Han siger selv, at hans interesse for vin er nyderens interesse. - Lad andre interessere sig for teknikken, siger han, - for druesorter, jordbund, fadlagring, mineraler, tropiske frugter, ceder, blommer, vingummi, vådt avispapir - och Gud vet allt vad som kan få plats i dessa bisarra utgjutninger i vinjournalisternas kakafoniska trams!
    Niels Stormby betragter Danmark som sit fædreland. Han er delejer af stjernerestauranten Era Ora på Christianshavn, har siddet i flere danske bestyrelser og er involveret i en række medicinske udviklingsprojekter med blandt andet universitetet i Århus.
    Han er docent i patologi ved Lunds universitet og ejer af Medscand, der i 2000 fik Gazelleprisen som det hurtigst voksende firma i Øresundsregionen. Firmaet producerer medicinske instrumenter. Og så kæmper han som sagt for, at man på vinområdet indfører danske tilstande i Sverige.
    Nu på lørdag, den 15. september 2001, gifter han sig med den japanske koncertpianistinde Yukie Nagai, så vi kan passende sige tillykke.
    Adresse: Fridhemsvägen 6, S-217 74 Malmö, Sverige, tlf.: (46) 40 26 81 00, fax: (46) 40 98 75 75. e-mail: nils@stormby.pp.se.

Et mørkt billede på hjemmemarkedet ....
I den franske avis SudOuest tegner Didier Ters et mørkt billede af situationen i fransk vin:
* I løbet af de sidste tolv måneder er forbruget på det franske hjemmemarked faldet med 7 procent, hvilket svarer til 2 millioner hektoliter, der ikke er blevet drukket.
* Hertil kommer 1,8 millioner hl året før samt endnu 1,8 millioner fra kampagnen 1998-99.
* Det vil sige, at faldet på hjemmemarkedet i løbet af tre år har været 5,6 millioner hl.
* De 5,6 millioner hl svarer nøjagtigt til hele Bordeauxs produktion i løbet af et år.

... og på verdensmarkedet
* På verdensmarkedet har fransk vin hvert år igennem ti år mistet 1 procent markedsandel.
* I løbet af de sidste to år er det globale marked for mellemklasse-vine øget med cirka 15 procent, men i samme periode er fransk eksport af mellemklasse-vine gået 10 procent tilbage.
* Hvad angår røde bordvine i bulk (tankvogn, container etc.), så har faldet været 19 procent.
* Samtidig sælger de store slotte deres vine til priser, der aldrig har været højere. Det er, som om man kører med to hastigheder i fransk vin. Nogle få racer derudad, mens resten kører langsommere og langsommere.

Vinhøsten i gang i Californien
Fra Californien meldes om, at vinhøsten vil blive fin. Hvis druernes modning fortsætter i samme gode spor som nu, vil man kunne begynde at høste cirka en uge før normalt.
Allerede i de to første uger af august har producenterne af mousserende vine høstet Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
Chardonnay-høsten er kvalitetsmæssig fin, men noget reduceret på grund af den strenge frost i april, den værste i 30 år.
I alt forventer Californien at høste 3,1 millioner tons druer sammenlignet med 3,3 millioner tons sidste år.

Købers marked
Californiske vinbønder har det problem, at det er ved at blive købers marked. Udbuddet er ved at være større end efterspørgslen.
Førsteklasses druer fra Napa, Sonoma og de andre kystregioner er stadig meget efterspurgte, men de billigere druer fra den store San Joaquin Valley falder i pris.
Amerikanerne har - som tidligere nævnt i VinAvisen - været meget flittige til at plante nye vinmarker, men det er ved at være slut. Alene i Central Valley trak man sidste år vinstokkene op med rode på over 8000 hektar vinmarker.
Wineries med store usolgte lagre af vin er begyndt at sætte priserne ned, og i den sidste ende vil det også kunne mærkes på priserne i butikkerne Jorden over.

Flere plukkere end senge
Et andet californisk problem er plukkerne, ikke mindst i distrikter som Napa og Sonoma. Hvert år ankommer en hær af mexikanske daglejere, og de er flere, end der er ledige senge. I alt er 6000 i gang med at plukke i september og oktober.
Nogle overnatter i kirkerne, nogle i deres biler, under broer, i teltbyer eller ude på markerne.
At leve i Napa er blevet dyrt, og der er en markant og synlig forskel mellem daglejerne, der tjener 800 kr. om dagen, og køen af turister, der står i kø for at betale 200 kr. for lige at dyppe næsen i et glas Opus One Cabernet Sauvignon.

Antinoris 98'ere
Forventningerne til ugens smagning af Antinoris vine var store. Det var 1998-årgangen, og i Toscana var den en af de store: Tidligt, mildt og tørt forår, perfekt blomstring, en varm sommer med sol og varme noget over gennemsnittet og næsten ingen regn. Alt det, der skal til for at koncentrere smag og aroma i druerne.
Og - jo, Antinori levede op til forventningerne med en række fremragende vine i verdensklassen. Vine med hver deres egen stil og personlighed. Her er en idé om prisniveauet:
Villa Antinori Riserva, Chianti Classico Riserva DOCG 1998, 110 kr.
Tenute Marchese Antinori, Chianti Classico Riserva DOCG 1998, 169 kr.
Badia a Passignano, Chianti Classico Riserva DOCG 1998, 199 kr.
Nobile La Braccesca, Vino Nobile di Montepulciano DOC 1998, 140 kr.
Guado al Tasso, Bolgheri DOC Superiore 1998, 375 kr.
Tignanello, Toscana IGT 1998, 399 kr.
Solaia Toscana IGT 1998, 650 kr.
Vinene importeres af Maxxium Danmark.
....
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.....
    Bartender-sejr
    I søndags vandt den 23-årige engelske bartender Robert "Gromit" Spragg i den danske afdeling af Beefeater International Bartenders Competition, arrangeret af Allied Domecq.
    Spragg, der er barchef på Etcetera i København, vandt foran sine kolleger Lars Steffensen fra Vejle og Herbert Benes fra Roskilde, og han går nu videre til finalen, der i år afholdes 18.-19. oktober i København.
    På billedet til venstre ses Gromit med sin vindende cocktail.

    Her er Gromits opskrift
    4 cl Beefeater Gin
    2 cl Monin Ginger Sirup
    2 cl Sour
    1 stænk Vilde Brombær Likør
    Cocktailen serveres i et cocktailglas med masser af knust is og pyntet med friske ribs.
    .
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandel har overtaget forhandlingen af en kultvin, nemlig Château Musar. Den fremstilles i Libanon og er blevet kaldt "kongen af Mellemøsten". Et par af vinene fra slottet vil senere blive anmeldt i VinAvisen.
    * Philipson Wine har overtaget endnu et agentur fra DZ-Wine, der er under lukning. Denne gang drejer det sig om det kendte Cru Bourgeois-slot Château Lamothe-Cissac. Også det Alsace-huset Willm er på vej væk fra DZ-Wine, som det fremgår af ovenstående annonce.
    * Philipson Wine har ansat Michael Søe som vinkonsulent med ansvar for salg til restauranter i Midtjylland. Michael Søe har en fortid i restaurationsbranchen, dog har han de seneste tre år været konsulent for Ambassadeur Wine, der er under lukning.
    * Skjold Burne har åbnet endnu en vinhandel, denne gang hos Jan Andersen Mohr på Gammel Landevej 155 i Herning (tlf.: 97 22 52 62). Kæden har dermed 85 forretninger fordelt over hele landet.
    * Cappa Vin i Hyllested ved Ebeltoft (tlf.: 86 33 62 77) har overtaget importen af vine fra Bourgogne-huset René Lequin-Colin. Den har tidligere været varetaget af Holte Vinlager.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.
Færre druer i Spanien
Ifølge den spanske avis El Mundo forudser landets vinindustri et fald i produktionen på cirka 10 procent - fra 46 til 40-42 millioner hektoliter. Det største fald på hele 25 procent forudses i Castilla-La Mancha.
Dette fald er dog ikke nok til at modvirke problemet med al den vin fra sidste år, som vinerierne endnu ikke har solgt - trods et fald i priserne på over 30 procent.
.
    Den store Tastevinage-smagning
    Hvert år kan Bourgognes vinfolk indstille deres bedste vine til bedømmelse hos vinbroderskabet Le Confrérie des Chaveliers du Tastevin (Broderskabet af Smagekoppens Riddere), der supplerer sig med fagfolk fra hele verden.
    Bedømmes en vin som typisk for appellationen - og er det i øvrigt en vin af høj kvalitet - tildeles den en særlig nummereret Tastevinage-etiket.
    Efterårets store Tastevinage-smagning samlede 250 fagfolk på Clos de Vougeot i Bourgogne. Ruth Tilgaard var en af dem, og til VinAvisen fortæller hun, at det rekordstore smagehold skulle igennem i alt 545 vine fra 149 producenter.
    Små 30% af de præsenterede vine blev godkendt. Alle smagere havde fået besked om at være strenge, men retfærdige.
    ...
    Røde om foråret, hvide om efteråret
    Mens Tastevinage-smagningen om foråret er forbeholdt rød Bourgogne, drejede det sig denne gang om hvid Bourgogne, Crémant og Beaujolais-cru'er i årgangene 1999 og 2000.
    Beaujolais klarede sig lige godt i begge årgange, siger Ruth Tilgaard, hvilket ikke var tilfældet for de hvide Bourgogner, hvor 1999 præsenterede sig langt bedre end årgang 2000.
    Meursault fik halvdelen af sine vine igennem, mens Auxey-Duresses var topscorer med 80%.
.
Gode tips med hjem
- Det er altid interessant at deltage i Tastevinage-smagningerne, fortæller Ruth Tilgaard. - Det er interessant at høre vinbøndernes kommentarer, og man får masser af gode tips med hjem.
- I år lærte jeg fx, hvordan man behandler en vin, som har for meget kuldioxid. Man lægger simpelt hen hånden fladt over glasset og ryster det godt og grundigt. Det skummer lidt i kanten, og så er der ikke mere kuldioxid i den vin. Metoden er super effektiv, men naturligvis lidt svær at anvende på en restaurant ...
- Min sidemand forklarede også, hvordan han gjorde, hvis en vin var blevet for kraftigt svovlet. Den opvarmes til over 20 grader, hvorefter flasken rystes kraftigt. Så forsvinder den overskydende svovl. Altså ikke noget med listesko og skænkekurv i den slags tilfælde!
Mere om Tastevinage-smagningerne kan læses på adressen www.tastevinage.com.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvad er canopy?
I de lidt mere nørdede vinbøger på engelsk bruger man ordet canopy. På dansk vil vi sige bladhang - med mindre vi ønsker at lyde meget tekniske og nørdede ...
Ordet beskriver mængden af løv på vinstokkene, hvor bladhanget og dets beskæring og udforming har betydning for, hvor meget sollys der kommer til druerne.
Nogle steder er man interesseret i, at Solen virkelig får lov til at skinne på druerne, andre steder er man glade for, at et tættere bladhang skygger for druerne.
Ordet canopy kommer af det middelalder-latinske ord canopeum, der betyder myggenet, og dette ord kommer igen fra det græske konopion, der betyder myg. Herfra har ordet udviklet sig til at betyde baldakin, markise, tøjskærmen på en faldskærm, den gennemsigtige skærm over en flyvemaskines cockpit - og som sagt bladhang.
..
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Château Barreyres, Haut-Médoc, Frankrig 1998
95 kr., Amka Vinimport
Jo, de kan godt lave ordentlig vin i Bordeaux. I hvert fald på dette Cru Bourgeois-slot. Denne rødvin er en dejlig vin. Den er harmonisk, blød, med fyldig frugt og en let sødme. Vinen hentede sig en sølvmedalje i Bruxelles. Link til slottet: www.castel-freres.fr.


Pebber Tree Wines, Merlot, Reserve, Coonawarra, Australien 1998
269 kr., Laudrup Vinimport
En fornem og kostbar rødvin lavet med stor dygtighed. Den har alkoholiske muskler på hele 14 procent, men de er klædt på med fornem frugt og mange fine nuancer - chokolade, svedsker ... Vinen er blød og meget, meget lækker. Den kan drikkes nu, men har også potentiale til at ligge i hvert fald en fem-seks år. Link til producenten: www.peppertreewines.com.au.


Primavera Branco, Bairrada, Portugal 2000
39,95 kr., Amka Vinimport
- Denne hvidvin er virkelig go'! lød det under smagningen. Den er lavet på de ret ukendte druer Bical, Rabo de Ovelha og Maria Gomes, der lyder som personerne i en opera, og den har en frisk, fint parfumeret duft og en dejlig frugtagtig smag med en let fedme. Den femte stjerne får den for den billige pris. Link til side om distriktet: portugal-info.net.


Clos de Lupé, Cholet, Bourgogne, Frankrig 1998
79,75 kr. (normal pris: 105 kr.), Østjysk Vinforsyning
En dejlig bourgogne, der fylder munden med frugt og druesødme. Den er nem at drikke. Man nyder ganske enkelt dens elegance og venlighed. En kultiveret vin. Link til Bourgogne: www.terroirs-b.com.


Montepulciano d'Abruzzo, MGM Mondo del Vino, Italien 2000
48,50 kr., GrandVin
Affinato in Barrique, står der på etiketten - lagret i små franske egetræsfade. Hvilket er sket i tilpas omfang. Rødvinen er præget af intens frugt og en indtagende sødme. Den er ungdommelig og muskuløs og vil være glimrende til kraftige kødretter. Den bør plaskes over i en karaffel et par timer før middagen. Link til side om distriktet: www.jpoc.net.


Dessilani, Gattinara, Italien 1993
115,85 kr. (v/ 6 flasker), Carlo Merolli
Er det bare os, der synes, at alle italienske rødvine dufter og smager af kirsebær? Vel, denne her gør det i hvert fald. Det er en dejlig og meget frugtagtig vin med bløde tanniner og en afdæmpet syre. Sådan en vin, man med glæde drikker i store grådige slurke. Link til producenten: www.winesfrombedford.com


LA Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
48 kr., Vinens Verden
Dette er en rigtig Merlot-vin - en vin med Merlot-druens saft, fylde og blødhed. Faktisk en rigtig lækker vin til prisen. Link til side om Merlot: www.wines.com


Almansa, Bodegas Piqueras, Reserva, Castillo de Almansa, Spanien 1996
48,50 kr., Amka Vinimport
En rødvin med intens solmoden frugt, bløde tanniner og en let sødme. I udgangen er der en smule mundrensende bitterhed. Vinen har ligget atten måneder på eg. Link til side om bodegaen: web.veronafiere.it


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Palacio de La Vega Blanco, Navarra, Spanien 2000Hvidvin44 kr.World Brands
Jacob's Creek, Grenache / Shiraz, South Eastern Australia 2000Rødvin49,50 kr.World Brands
.
Berlingske Lokalaviser
Château Les Fougères, Cuvée Canard Sauvage, Saint-Émilion, Frankrig 1999Rødvin69,95 kr.Chris-Wine
.
Berlingske Tidende
Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home, Californien 1998Rødvin55 kr.Netto
.
B.T.
Santa Digna, Cabernet Sauvignon, Miguel Torres' Curicó Estate, Chile 1999Rødvin55 kr.Favør, Prima, SuperBest
.
ErhvervsBladet
Domaine d'Oriane, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999Rødvin69,75 kr.Ludvig Bjørn
.
.
Frederiksborg Amts Avis
Moyston Seppelt, Chardonnay, Unoaked, AustralienHvidvin29,95 kr.Fakta
.
Jyllands-Posten
Château Mourgues du Gres, Capitelles, Costières de Nîmes, Frankrig 1999Rødvin79 kr.Bichel Vine
.
Århus Stiftstidende
Casa Silva, Merlot, Reserva, Colchagua Valley, Chile 1999Rødvin69,50 kr.Sigurd Müller
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.