Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2001


Vin-aktuelt i uge 50
10. december - 16. december 2001
.
VinAvisen uge 47VinAvisen uge 48VinAvisen uge 49
.

............
Hugh Johnson
    3,5 millioner Hugh Johnson
    En af verdens bedste og flittigste vinskribenter, englænderen Hugh Johnson, har været i Californien for at slå et slag for den seneste udgave af sit "World Atlas of Wine", der igennem de sidste 30 år har solgt i 3,5 millioner eksemplarer.
    Under sit ophold besvarede han en række spørgsmål fra avisen The Sacramento Bee. Her er nogle af hans svar:

    Dumme restauranter
    * Verdens mest undervurderede vindistrikt er Sherry. De laver stadig store vine dernede, men de har haft en dårlig markedsføring. Og restauranterne er også dumme. Hvis de overhovedet sælger sherry, gør de det pr. glas. Man bør kunne købe en flaske, som man køber en flaske af alt muligt andet. Sherry er ikke bare en apéritif. Det er en pragtfuld vin til mad.
    * Det er rigtigt, at man i dag lægger mere vægt på druesorter og vinmagere. Men geografien er stadig vigtig. Hvad der gør de enkelte vine unikke er ikke, hvem der laver dem, men hvor de kommer fra.
    * En vin, som jeg ville tage med på en øde ø? Det må være Tokaj. Den er alt, hvad en vin kan være - undtagen rød.
    * En 100 point-skala til vin kan være nyttig for folk, der ikke gider at beskæftige sig med vin. Men det er en fundamentalt mærkelig idé, at man skal kunne pointgive kvalitet på den måde. Jeg har imidlertid selv et system: Det værste, en vin kan få, er ét snus - færdig med den. Derefter går jeg videre til én slurk, to slurke osv. Og toppen er en flaske til, tak. Det er mere det rigtige liv end 98 eller 89 eller et hvilket som helst andet tal.
.....
    .
    VinAvisens Online Auktioner
    DET GÅR BARE DERUDAD
    Der er virkelig gang i VinAvisens Online Auktioner. I løbet af den forløbne uge har næsten 2500 været inde og kigge. I alt har vi vist små 25.000 nye sider og overført 1,2 gigabyte data.
    Vi har også fået flere meget venlige mails med lovord (tak for dem) samt et par spørgsmål, som har ført til forbedringer af programmet og en endnu bedre brugervenlighed.
    Fx kunne en af auktionens brugere ikke huske, hvilken vin han skulle sende til en auktionsvinder. Det var naturligvis ikke så smart. Vi har derfor lavet en ny service:
    Når du har logget ind, får du i den røde bjælke punktet "Personlig". Herunder ligger en "Historik", der giver dig en oversigt over alle dine egne afsluttede auktioner.

    Bordet fanger
    Man skal naturligvis vænne sig til at byde på internettet. Fx skal man være klar over, at bordet fanger. Men sådan er det jo også i en almindelig auktion - blinker man med venstre øje, har man købt en van Gogh til 6 millioner.
    En deltager i en af vinauktionerne skrev til os: - Ved en fejl er jeg kommet til at byde på en flaske Château X. Det fortryder jeg, og jeg vil derfor gerne have jer til at slette mit bud.
    Desværre - det kan vi ikke. Hvis udbyderen har været inde og til sin glæde konstateret, at nogen har budt på hans vin, vil han jo blive meget sur, hvis buddet pludselig ikke mere optræder på skærmen. Han vil ikke mere tro på, at VinAvisens Online Auktioner er til at stole på.
    Den uheldige deltager, der fortryder sit bud, kan kun håbe på, at en anden byder ham over.

    Et helt tosset bud
    Man kan naturligvis komme til at gøre noget helt vildt. Hvad hvis man fx kommer til at skrive 10.000 kr. i stedet for 1000 kr.? Altså en helt urealistisk pris. Dels hænger man på de 10.000 kr., dels ødelægger man mulighederne for andre, der måske vil byde en mere rimelig pris, fx 1100 kr.
    I så fald skal man skynde sig. Man skal skrive en mail til udbyderen og forklare, hvad man er kommet til at gøre. Der er jo netop denne mulighed for korrespondance indbygget i systemet, og systemet vil automatisk sende mailen videre til den anonyme udbyder.
    Han vil så - forhåbentlig - være flink og lægge sin vin ud i en ny vinauktion. Den gamle bliver stående - men der er jo næppe nogen, der går ind og overbyder de tossede 10.000 kr.
    Denne udvej er dog kun relevant, når et bud virkelig er helt ude af proportioner. Man vil næppe slippe afsted med det, bare fordi man fortryder et normalt og helt realistisk bud.

    Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne:
    .
    .
...
Smagebænken
I sidste uge afvikledes den 21. smagning i den prestigefulde italienske Banco d'Assaggio dei Vini Italiani (BAVI) - "Smagebænken" for italienske vine.
Den afholdes hvert år i den middelalderlige by Torgiano i nærheden af Perugia i Umbrien, og i år var der 700 vine på "smagebænken", hvilket er endnu en rekord.
Vinene blev bedømt af i alt 50 smagere, her iblandt femten udenlandske vinskribenter, og som sædvanlig var det en både spændende og træls omgang.
Alle italienske producenter kan indsende vine til smagningen, og kun når en vin får en medalje, bliver navnet på den offentliggjort. Der er ingen, der skal være bange for at kappes med de ypperste.
....
    Et fantastisk museum
    Det var dottore Giorgio Lungarotti (1910-99), der i sin tid tog initiativet til den store smagning, og det er også grunden til, at den finder sted i byen, hvori han i 1962 grundlagde sit vineri.
    Og mens vi nu er i Torgiano, bør vi lige nævne, at byen har et fantastisk vinmuseum - grundlagt af Lungarotti. Det rummer et væld af keramik helt tilbage til oldtiden, og alt har relation til vinen. Museet er mere end en omvej værd.
    Til venstre ses dottore Lungarotti og til højre en af museets pragtkander fra renaissancen. Den er udført i fajance (hvis navn er afledt af navnet på den italienske by Faenza, hvori denne keramiske teknik blev forfinet).
...
    ISO-glasset er for lille
    I magasinet Harpers refererer Tim Atkin et møde, som Circle of Wine Writers holdt for et par uger siden i London.
    Her talte den østrigske glasfabrikant Georg Riedel og fastslog, at det såkaldte standardglas (ISO) til vinsmagning er alt for lille og burde afskaffes.
    Det fastsætter godt nok en fælles standard - man bruger det samme glas til alle vine - men glasset giver ikke luft nok over vinen til at fremhæve dens kompleksitet.
    ISO-glasset kan være udmærket til aromatiske hvidvine og portvin, men det er rædselsfuldt til rødvine, fordi det fremhæver tanninerne, sagde Riedel.
    Riedel var i London for at slå et slag for sine nye maskinfremstillede glas, Vinum Extreme. Til venstre ses ISO-glasset og til højre et af Riedels nye glas.

....
    Stjerner til over 1000 vine
    Så kom årets "Vin-nøglen" (Heides Forlag, 272 sider, 98 kr.), hvori Erik Olaf-Hansen og hans hær af hjælpere og smagere - ikke mindst Geert Horst - folder sig ud i vanlig stil.
    I år er det 21. gang, de har smagt sig igennem mere end 1000 vine og givet dem både stjerner og fyldige beskrivelser med på vejen. En imponerende indsats!
    Bogen indledes som sædvanlig med Erols letlæste og underholdende kapitler om, hvad der er sket i årets løb, og derefter kommer så alle vinene.
    Det er ikke en bog for vinnørder - dertil er den lidt for upræcis i benævnelse af appellationer og retskrivning. Det er bogen for den almindelige vinelsker, og det er ikke kun Danmarks ældste vinguide, men også den, der udkommer i det største oplag.
    Den er tillige den senest tilkomne vinguide på markedet her før jul. Det skyldes, at man har villet have alle de nyeste vine med.
De 50 træffere
"Vin-nøglen" giver vinene ind til fem stjerner. Der er dog ingen vine, der kun får én stjerne - de er røget af i svinget. Til gengæld udnævnes nogle af de fem-stjernede til at være "træffere". Her er dette års 50 træffere sat i rækkefølge efter priserne:

Rødvine
* Caneva, Ciro, Cava, Spanien til 29 kr. hos Fakta.
* Biferno, Riserva, Tor del Colle, Molise, Italien 1997 til 39 kr. fra FDB.
* Les Moirets, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 39 kr. hos Fakta.
* Masi, Monello delle Venezie, Italien 1999 til 40 kr. i Netto.
* Masia Monistrol, Tempranillo/Garnacha, Penedès, Spanien 2000 til 35 kr. fra ViniPortugal.
* Monte Rosa, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2000 til 35 kr. fra Troels-Smith.
* Viña Albali Reserva, Valdepeñas, Spanien 1995 til 39 kr. fra Det Franske Vinlager.
* Canaletto, Primitivo di Puglia, Italien 2000 til 49 kr. fra Taster Wine.
* Charles Beylot, Cabernet Reserve, Presidents Selection, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 43 kr. fra KH Import.
* Château Saint André, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 49 kr. fra Grand Vin.
* Domaine de la Cúrnière, Vacqueyras, Frankrig 2000 til 45 kr. fra Fakta.
* Sicilia Syrah, Torre Scalsa, Italien 2000 til 49 kr. fra GrandVin.
* Villa Bona Terra, Merlot, Rumænien 1999 til 49 kr. fra Chris Wine.
* Domaine de Bresson, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000 til 54 kr. fra Lago-Import.
* Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1999 til 54 kr. fra Vingaarden.
* Isla Negra, Merlot, Rapel Valley, Chile 2000 til 52 kr. fra Det Franske Vinlager.
* Marquès de Grinon, Tempranillo, Mendoza, Argentina 1997 til 59 kr. fra ViniPortugal.
* Santa Digna, Cabernet Sauvignon, Miguel Torres, Curico, Chile 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini.
* Gran Feudo Reserva, Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996 til 69 kr. fra FDB.
* Trio, Merlot, Rapel Valley, Chile 1999 til 64 kr. fra FDB.
* Mommesin, Crozes Hermitages, Frankrig 1998 til 68 kr. fra Consiva Vin.
* Sella é Mosca, Connonau de Sardegna, Sardinien, Italien 1998 til 66 kr. fra Chris Wine.
* Domaine de la Presidente, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig 1999 til 79 kr. fra Sevino.
* Château de Verderet, Haut-Médoc, Frankrig 1996 til 75 kr. fra Chris-Wine.
* Gallo, Turning Leaf, Cabernet Sauvignon, Sonoma, Californien 1998 til 85 kr. fra Taster Wine.
* Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1997 til 99 kr. fra Scanwine.
* Don David, Cabernet Sauvignon, Michel Torino, Cafayate Valley, Argentina 1999 til 99 kr. fra Irma.
* Il Sestante, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1998 til 99 kr. fra Troels-Smith.
* Château du Grand Gaumont, Tentation, Corbières, Frankrig til 112 kr. hos Kjær & Sommerfeldt.
* Contadi Castaldi, Terre di Franciacorta, Italien 1999 til 114 kr. hos Kjær & Sommerfeldt.
* L'Exception, Fitou, Frankrig 1998 til 139 kr. hos Magasin Vin.
* Coastal, Pinot Noir, Robert Mondavi, Central Coast, Californien 1997 til 142 kr. fra Scanwine.
* Chapoutier, Côte Rôtie, Frankrig 1998 til 301 kr. fra Scanwine.

Hvidvine
* Ruffino, Orvieto Classico, Italien 2000 til 39 kr. fra Hans Just.
* Domaine de la Commanderie de Saint-Jean, Chardonnay, Frankrig 2000 til 44 kr. i Magasin Vin.
* Rémy Pannier, Sauvignon Blanc, Vin de Pays du Jardin de la France, Frankrig til 45 kr. fra Vingaarden.
* Fiordaliso, Villa Bella, Bianco di Custoza, Italien 2000 til 59 kr. i Irma.
* Viña Tarapacá, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2000 til 56 kr. fra Skjold Burne.
* Diego Murillo, Patagonien, Argentina 1999 til 69 kr. fra Troels-Smith.
* Bersano, Moscato d'Asti, Italien til 69 kr. hos Vinstokken.
* Gran Viña Sol, Chardonnay, Torres, Penedès, Spanien 2000 til 67 kr. fra Bacardi-Martini.
* Capel-Vale, Verdelho, Western Australien 1999 til 80 kr. fra Bendix Vin.
* Domaine Camu, Chablis, Frankrig 1999 til 90 kr. fra La Papillon.
* Fetzer, Viognier, North Coast, Californien 1999 til 94 kr. fra Consiva Vin.
* Hengst, Gewurztraminer, Grand Cru d'Alsace, Frankrig 1996 til 99 kr. i Irma.
* Neil Ellis, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1999 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt.
* Fetzer, Chardonnay, Californien 1997 til 140 kr. fr Consiva Vin.
* Haegi, Gewurztraminer, Selection de Grains Nobles, Alsace, Frankrig 1997 til 219 kr. fra Allan Hedstrøm Vinimport.

Mousserende vin
* Comte Andoin de Dampierre, Champagne, Frankrig til 259 kr. fra Nordisk Tobaks Kompagni.

Hedvine
* Fonseca, Alambre, Moscatel de Setúbal, Portugal 1997 til 59 kr. fra Gobi.
.
    Spaniens største vin
    I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi, at vi havde været til Sigurd Müllers vinsmagning med to temaer: Tokaj og Vega Sicilia, og vi lovede at vende tilbage til Vega Sicilia, Spaniens største vin og en vin, der sætter mål for kvaliteten.
    Under smagningen fik vi først Valbuena 1996 i glasset - den giver vi fem stjerner nedenfor. Og derefter kom topvinen Vega Sicilia Unico i årgangene 1981 og 1970.
    At beskrive de to vine er egentlig lidt overflødigt, for de er for længst udsolgt. Den næste årgang, der kommer på markedet, bliver 1987, og den vil sandsynligvis komme til at koste over 1000 kr.
    Men lad os notere, at det var virkelig store og elegante vine, især 1970'eren - vine med en vidunderlig duft, bløde tanniner og en harmonisk og kompleks smag med toner af vilde bær, ribs, blommer og vanille.
    31 år på bagen havde ikke på nogen måde ældet 1970'eren. Den kunne såmænd have ligget mange år endnu.
..

.
Midt i den lange lagerbygning indrettede Don Eloy Lecanda y Chaves et kapel.
    En bodega fra 1864
    Vega Sicilia har intet med Sicilien at gøre. Navnet kommer fra et sted, der i gamle dage hed Vega de Santa Cecilia - St. Cecilias Flodslette. Flodsletten ligger i distriktet Ribera del Duero - Duero-flodens bred. Det er den samme flod, der i Portugal bliver til Douro, portvinens livsnerve.
    Grundlæggeren af Vega Sicilia var Don Eloy Lecanda y Chaves, der i midten af 1800-tallet havde tabt lysten til de lokale vine. Han havde fået smag for den gode bordeaux, og så sagde han til sig selv: - Får jeg fat i de samme druesorter - og lagrer jeg vinen på små fade af egetræ - og sorterer jeg druerne og bruger kun de bedste - så kan jeg også lave en vin, der er lige så god som dem fra Bordeaux.
    I 1864 plantede han de franske ædeldruer Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec ved sin gård øst for Valladolid og byggede en lang lagerbygning samt et lille fransk château til sig selv.
    Foruden de franske druer indgår også nogle spanske druer, nemlig Tinto Aragones, der er en klon af Tempranillo, samt Garnacha og Albillo.
    Første årgang af vinen Unico kom i 1941, og i snit fremstilles der cirka 150.000 flasker om året. Vinen frigives dog først, efter at den har lagret mindst ti år i barriques, og den laves kun i gode år.
a.
    Alkohol, tobak og revolvere
    Under det amerikanske skatteministerium ligger kontoret med det mærkelige navn: Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF).
    Denne store organisation har til opgave at bekæmpe alvorlige forbrydelser og kontrollere, at statslige love og regulativer vedrørende alkohol, tobak, våben og sprængstoffer bliver overholdt.
    At alkoholen er med, betyder, at ATF også har ansvaret for det amerikanske appellations-system og andre forhold i forbindelse med vinens verden.
    For interesserede kan vi nævne, at ATF udsender et newsletter. Det nyeste nummer findes på adressen www.atf.treas.gov, men kræver, at man har installeret Adobe Acrobat Reader for at kunne læse det. Har man ikke det, er readeren hurtigt installeret, hvis man klikker her.
....
    .
    Den danske vinbranche
    I denne uge er der ingen nyheder fra branchen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Rekordpriser for Granges
Sidste fredag afvikledes den specielle Grange-auktion, vi tidligere har skrevet om, og topprisen blev 52.211 australske dollars for en Grange Hermitage 1951 - dvs. 225.000 dkr.
Et komplet sæt Grange fra 1951 til i dag gik for 190.681 AUS dollars, dvs. 825.000 dkr., og i alt omsatte auktionen 300 flasker Granges til en samlet pris af 750.000 AUS dollars = 3.250.000 dkr.
Grange 1951 var den første årgang, der blev fremstillet i Australien, og der blev kun lavet 1800 prøveflasker. De blev ikke solgt, men foræret væk, og i dag skønner man, at der kun er cirka 100 tilbage. De bliver næppe nogensinde drukket ...

Vanvittig pris for en Montrachet
I sidste weekend afholdt Sotheby’s en vinauktion i New York, og her betalte en vinsamler den vanvittige pris af 167.000 dollars for syv flasker Montrachet 1978 fra Domaine de la Romanée Conti. Det svarer til 1,4 millioner dkr. eller 200.000 dkr. pr. flaske.
Prisen lå langt over vurderingen på kun 7000-10.000 dollars.
Endnu en rekord opnåede tolv flasker Château Latour-à-Pomerol 1961. De gik for 89.400 dollars = 750.000 dkr., dvs. mere end det dobbelte af, hvad denne vin sædvanligvis sælges til.
Endelig gik en kasse af den legendariske La Chapelle, Jaboulet, Hermitage 1961 for 48.875 dollars = 410.000 dkr.
..
Årets ti bedste vine
Hvert år udnævner det amerikanske vinblad Wine Spectator årets bedste vine, og det er interessant at konstatere, at hele fire italienske vine er med på listen:
* Ornellaia, Bolgheri Superiore, Italien 1998
* Château Cheval Blanc, Saint-Émilion, Frankrig 1998
* Viader, Napa Valley, Californien 1998
* Avignonesi, Riserva, Grandi Annate Avignonesi, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 1997
* Château Canon la Gaffeliere, Saint-Émilion, Frankrig 1998
* Antinori, Guado al Tasso, Bolgheri Superiore, Italien 1998
* Pio Cesare, Barolo, Italien 1997
* Alain Graillot, Crozes-Hermitage, Frankrig 1999
* Château Smith-Haut-Lafitte, Pessac-Léognan, Frankrig 1998
* E. Guigal, Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal, Frankrig 1998

Den norske stat sælger ud
I det norske Storting er der politisk flertal for at sælge resten af statens aktier i firmaet Arcus, der står for produktionen af al norsk spiritus.
Allerede for et par måneder siden solgte den norske stat 66 procent af aktierne til et norsk konsortium, der er gået sammen med det danske firma Hans Just, der således har overtaget det norske snapse-flagskib, Linie Aquavit.
Arcus tapper hvert år cirka 2 millioner flasker af den berømte snaps, og heraf sælges cirka 110.000 flasker i Danmark. Læs mere om snapsen i uge 37.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.
.
.

    Jan Hesdorf (f. 1961) er vokset op med vinen. Hans morfar var vinhandler, og i hans butik på hjørnet af Gothersgade og Grønnegade i København gik drengen Jan ham tilhånde. Da han skulle i erhvervspraktik i 1977, anbefalede morfaderen, at han søgte ud hos Knud Jørgensen i Hellerup, og det lykkedes. I de to uger, praktikken varede, blev han glad for firmaet, og heldet var med ham: Han fik lov til at starte som lærling hos brødrene Peter og Flemming Jørgensen.
    Under sin uddannelse var han i ni måneder praktikant i franske og tyske vindistrikter, hvor han arbejde i marker og kældre og lærte en masse om vinens forunderlige verden. Blandt andet boede han tre måneder på Château Siran, Cru Bourgeois Exceptionelle i Margaux.
    Efter et job hos Carl W. Reffs Eft. var han i syv år i Bacardi-Martini, indtil han i 1995 startede i det firma, der i dag hedder Maxxium Danmark A/S. Her er han i dag ansvarlig for salget i datterselskabet Maxxium Nordic Duty Free.
    Selskabet dækker Nordens fem riger samt de baltiske lande, og i porteføljen er kendte vinnavne som Antinori, Krug, Pi-per-Heidsieck, Faustino, Wiliams & Humbert, Henkel, Dourthe Frères, Hugel og Geyser Peak samt spiritusmærker som Finlandia, Rémy Martin, Cointreau, The Famous Grouse, Highland Park, The Macallan, Passoã, Galliano, Bols, De Luze, Jim Beam og Stroh. Duty free--organisationen har ni medarbejdere, hvoraf de fire sidder i Helsinki.
    Foruden at sidde i bestyrelsen af Maxxium Danmark A/S sidder Jan Hesdorf også i bestyrelsen af distributionsfirmaet Trans-Alko A/S, som Maxxium Danmark A/S ejer en tredjedel af.
    Privat er han gift med Tina, der er operationssygeplejerske på Hillerød Sygehus, og sammen har de Amalie på ti og Victor på syv. Fritiden går med familien, men Jan Hesdorf er også stadig aktiv kaptajn af reserven inden for artilleriet på Sjælsmark Kaserne. Og så spiller han fodbold - det har han gjort i 25 år.
    Adresse: Maxxium Danmark A/S, Naverland 8, 2600 Glostrup, tlf. 43 22 55 24, fax 43 46 19 39, e-mail: jan.hesdorf@maxxium.com.

Er Languedoc ikke "Sproget oc"?
En af vore læsere, Christian Schou, har skrevet en venlig mail, hvori han kalder VinAvisen "en kanonhjemmeside". Mange tak for det.
Derefter kommer han med en kommentar til sidste nummers svar på "Ugens gode spørgsmål" - det om, hvorfor den store område nede i Frankrig hedder Languedoc.
Forklaringen, vi bragte, gik på, at denne sydligste del af Frankrig ud mod Middelhavet oprindelig var opkaldt efter det lokale sprog, langue d’oc, hvor "oc" var ordet for "ja".
Dette er en forklaring, der gives i talrige vinbøger - blandt andet bøger, som VinAvisens redaktører har skrevet - og samme forklaring gives også på Languedoc’s hjemmeside på adressen www.languedoc-wines.com.
Men forklaringen er ikke rigtigt, mener Christian Schou. - Jeg har boet i Frankrig i næsten to år, skriver han. - Her lærte jeg fransk af en ældre herre, der havde universitetsgrader i oldlatin, oldgræsk og fransk litteratur. Han forklarede mig, at Languedoc kommer fra det gamle navn for området, som er "Orcretien". Dette navn har jeg siden stødt på i flere atlas. Desuden har en god ven, der læser noget linkvistik af en slags, givet mig samme forklaring. Så den skulle være go’ nok.
Tak til Christian Schou for brevet. Det lyder jo interessant. Er der andre af VinAvisens læsere, der har en mening om sagen? Skriv meget gerne til anker@vinavisen.dk.

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Valbuena, Bodegas Vega Sicilia, Rivera del Duero, Spanien 1996
475 kr., Sigurd Müller
Bodegas Vega Sicilia laver flere forskellige vine - og nu også Tokaj-vine i Ungarn - men Valbuena må betragtes som nummer to-vinen. Det er en prægtig rødvin, der har ligget fem år på fad, uden at egetræet på nogen måde er dominerende. Vinen er præget af bløde tanniner og en herlig kompleks smag med mange nuancer. Sørgeligt, at den er så dyr, men en hel verden står i kø for at købe den, og der er ikke så mange flasker at gøre godt med. Link til en side med en lang historie om bodegaen: www.pfv.org.


Monterra, Merlot, Monterey, Californien 1998
98 kr., Viniberia
Hvis man er til fyldige, alkoholrige rødvine med varme og blødhed, så er denneher et godt bud. Den er næsten fed idet med bløde tanniner og fine toner af kirsebær. Link til producenten: www.monterra-monterey.com.


DVB, Lievland, Stellenbosch, Sydafrika 1998
98 kr., Vinslottet i Greve
DVB står for navnet på vinbondens far, Daniel van der Merwe Benade, men sønnen har også en anden forklaring. I sin irritation over regler og offentlige indgreb har han opkaldt vinen efter Dummen Verdamten Bureaukraten. Vinen er "guddommelig" - som der blev sagt under smagningen. Den har en intens rød farve, en flot duft og en blød og lækker smag. Link til side om producenten: www.susman.com.


Giravolta, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 2000
78 kr., Carlo Merolli
En meget flot vin med en dejlig, afrundet duft og en harmonisk og afrundet smag. Vinbonden, Lavinia Tamborino, er medlem af l'Accademia dei Racemi, der er en gruppe af kvalitetsbevidste producenter i Puglia. Racemi er navnet på den anden høst, som visse druer som fx Primitivo muliggør tre uger efter den første høst. Disse druer bliver vinificeret for sig selv og kan give en ekstra kvalitet til den første høst. Link til l'Accademia dei Racemi: www.accademiadeiracemi.it.


Stonehedge, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 1999
149 kr., Amka Vinimport
Denne vin har virkelig klasse - det er en stor og meget elegant Cabernet med en flot duft af anis, lakrids og solbær og en herlig smag. Link til producenten: www.vinsouth.com.


Grand Saint-Brice, Médoc, Frankrig 1997
79,95 kr., Philipson Wine
- Hvor den dog bare smager godt, lød det fra en af smagningens syv deltagere. En flot, klassisk og stilren bordeaux, hvis kvalitet står i et godt forhold til prisen. Vinen har en dejlig kompleks duft og en moden og afrundet smag. Link til Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


MAS, Grenache, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
64,75 kr., H.J. Hansen
Smuk farve, god duft og krydret, lækker frugtfylde. Det er en meget harmonisk vin, hvor den gode frugt afbalancerer de muskuløse 14,5 procent. Den kan drikkes nu - fx til grillet kød - men lad den gerne ligge tre-fire år. Link til Languedoc: www.languedoc-wines.com.


Château Gigognan, Vigne du Dauphin, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998
110 kr., Viniberia
En elegant og dejlig rødvin fra "kronprinsens mark". Det er en meget harmonisk vin med god frugt og en let sødme. Link til slottet: www.winestree.com/fr.


Rosso di Nero, Vino da Tavola, Italien 1998
99,75 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er en nydelse. Den er moden og afrundet, saftig og dejlig med god frugt, ret udpræget smag af kirsebær og tilpas syre. Årgangen er ikke angivet på etiketten, men i en kode på bagetiketten. Det skyldes, at vinen er en bordvin (se svaret ovenfor på "Ugens gode spørgsmål"). Og når denne glimrende vin "kun" er en bordvin, skyldes det, at producenten ikke har ønsket at følge de regler, der er nedlagt for appellationen. Link til producenten: www.gmcitalia.com.


Viña Rey, Bodegas Castejón, Viños de Madrid, Spanien 2000
39 kr., Fionia Vinimport
En ret let vin, venlig og vellavet og uden kanter. Den er dejlig saftig og har en fin sødme. Velegnet til mange middagsretter, og den ville også være fin som en "husets vin", fordi mange umiddelbart ville kunne lide den. Link til spansk side om bodegaen: www.vinosdemadrid.es.


Domaine Larroque, Les Cepages de Meknes, Marokko 1999
42 kr., Viniberia
En "varm" vin - solfyldt, med masser af god frugt og en udpræget sødme, der vidner om, at den kommer fra et sted, hvor Solen virkelig skinner. Den er en glimrende hverdags-vin. Link til side om marokkansk vin: www.winetoday.com.


Casa Silva, Classic, Merlot, Colchagua Valley, Chile 1999
52 kr., Sigurd Müller
Denne rødvin har muskler. Den er næsten fed i smagen og et godt glas til kraftige kødretter og ost. Den har en god og fyldig frugt, der er i harmoni med de 13,5 procent alkohol, og en dæmpet syre. Link til producenten: www.casasilva.cl.


Marques de Monistrol, Reserva, Brut, Cava, Spanien
49,95 kr., ViniPortugal
Den er brut - men heller ikke SÅ brut. Den er uden den skarphed og syre, som nogle (uvante) tillægger gode mousserende hvidvine. Faktisk er den dejlig og tilmed billig. Link til producenten: www.marquesdemonistrol.com.


Castillo de Molina, Reserva, Cabernet Sauvignon, San Pedro, Lontue Valley, Chile 2000
49,95 kr., Fakta
En lækker og afrundet rødvin - og harmonisk, trods de høje procenter (13,5). Den har en god og fyldig frugt og let sødme og leverer bestemt kvalitet til prisen. Den vil være glimrende til den danske julemad. Link til producenten: www.sanpedro.cl.


Gobelins, S.A.R. le Prince de Danemark, Frankrig 1998
199 kr., Scanwine
Hvert år kommer Prins Henrik med en særlig vin i ekstraordinært fornemt udstyr: Flot flaske med gengivelse af en af Bjørn Nørgård gobeliner fra Christiansborg Slot, reproduktion af gobelinen, lækkert paprør - kort sagt et samleobjekt (se også forrige nummer af VinAvisen). Og hvordan er så vinen? Den har en flot krydret duft og en rustik og fyldig smag. Den kan sagtens drikkes nu, men må for vor skyld gerne ligge fire-fem år endnu. En lille ting undrer os - at S.A.R. (Son Altesse Royale) Prins Henrik har accepteret den supermarked-agtige pris på 199 kr. Det publikum, der køber denne kostbare vin, går ikke efter at spare en (konge)krone. Link til Château de Caïx: www.caix.com.


Romariz, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995
79,95 kr., ViniPortugal
Man kan blive i helt julehumør af en portvin som denne. Vinen, der har fået guldmedalje i Bruxelles, har en dejlig duft og en blød, fed og lækker smag . Link til side om portvin: www.port-wines.com.


Cattier, Chigny-les-Roses, Première Cru, Champagne, Frankrig 1996
250 kr., Vinmonopolet
En årgangs-champagne til en rimelig pris. Den har en flot lys farve - trods alderen - og fine, stadige bobler. God frugt og tilpas syre. Link til champagnehuset: www.cattier.com.


Château Bel Air, Bordeaux, Frankrig 2000
69,95 kr., Philipson Wine
Udmærket bordeaux med dejlig duft, god fylde og en fin sødme. I slutningen et lille bittert bid. Link til Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


Château German, Côtes de Castillon, Frankrig 1998
49,95 kr., Amka Vinimport
Dette er, hvad man kalder "en rar lille bordeaux". Den er ret let i det og ukompliceret at drikke. Link til distriktet: www.cotes-de-castillon.com.


Château le Cèdre d'Arthus, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
110 kr., Lago-Import
Dyr, men ikke uden evner. Den er stofrig og har meget garvesyre. Den er lukket nu, men den kan blive virkelig god, hvis den får lov at ligge tre-fire år - hvor den så sikkert vil være til fire stjerner. Link til Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


Domaine Jas d'Esclans, Côtes de Provence, Frankrig 1998
69 kr., Premier Cru Wine
Denne udmærkede rødvin er dyrket på biologiske druer. Det er en ret lys og let vin (12 procent), anvendelig til mange middagsretter. Link til Provences vine: www.beyond.fr.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Château Belgrave, Haut-Médoc, Frankrig 1998Rødvin165 kr.Amka Vinimport
Casa Silva, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile 2000Hvidvin52 kr.Sigurd Müller
.
Berlingske Tidende
Wolf Blass, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Australia 1998Rødvin69,95 kr.Iso
.
B.T.
Domaine de Calet, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin45 kr.Vinslottet i Greve
.
Børsen
Salon Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig 1985Mousserende999 kr.Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Terre de Lumière, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin44 kr.Gobi
.
ErhvervsBladet
Gobelins, S.A.R. le Prince de Danemark, Frankrig 1998Rødvin199 kr. Scanwine
Tommasi, Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Italien 1998Rødvin132,25 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Frederiksborg Amts Avis
Weingut Heinrich, Chardonnay, Gols, Østrig 2000Hvidvin73 kr.Bergman Vinimport
Ernst Tribaumer, Blaufränkisch, Rust, Østrig 2000Rødvin88 kr.Bergman Vinimport
Alois Kracher, Cuvée Beerenauslese, Ilmitz, Østrig 1999 (½ flaske)Sød vin192 kr.Bergman Vinimport
Mandolias, Oremus, Furmint, Tokaj, Ungarn 2000Hvidvin52 kr.Sigurd Müller
Tokaji Furmint, Late Harvest, Oremus, Ungarn 1998 (½ flaske)Sød vin62 kr.Sigurd Müller
.
Jyllands-Posten
Domaine de la Condamine l'Evêque, Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2000Rødvin45 kr.Bichel Vine
Taylor 10 Years Tawny Port, PortugalPortvin100 kr.Gobi
.
Nordjyske Stiftstidende
Rozès, Vintage Port, Portugal 1997Portvin119 kr.Amka Vinimport
....
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.