Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02, 2002



Vin-aktuelt i uge 2
7. januar - 13. januar 2002
.

VinAvisen uge 50VinAvisen uge 51-52VinAvisen uge 1
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

En ok-årgang
ErhvervsBladet skriver, at 2001 vil gå over i vinhistorien som en ok-årgang. En årgang lidt over gennemsnittet, ville man have sagt tidligere, men man er efterhånden gået væk fra det "gennemsnitlige", fordi det sjældent erkendes, at noget er under gennemsnittet.
I det hele taget vil vi opleve, at årgangen vil komme til at spille en mindre og mindre rolle - også i Bordeaux. og Bourgogne, som jo ellers tidligere har markeret sig med store forskelle fra år til år.
Det er ikke, fordi vejret vil ændre sig nævneværdigt. Årsagen er teknik og viden og lysten til at udnytte begge dele. Og så den benhårde konkurrence på verdensmarkedet, som ikke giver plads til vine, som ikke er i topform.

Vindistrikt truet af brande
De kraftige brande i Australien truer ikke kun Sydneys forstæder. Også vinerierne i Hunter Valley er truet. En kæmpemæssig ildfront rykker frem fra Yengo National Park og truer Australiens ældste vinregion med vinerier, der går tilbage til 1860'erne - Brokenwood, Tyrell's, Mount Pleasant, Roxburgh, Lark Hill m.fl.
Fredag var ingen af vinerierne direkte i farezonen, men røg og aske indhyller vinstokkene, og ifølge Daily Telegraph frygter ejerne, at det næste bliver flammerne.

Kooperativ køber slot
Der er en tendens til at rynke på næsen, når man ser, at en vin kommer fra et kooperativ. Men det er nu ikke altid retfærdigt. Der findes også kooperativer, der laver glimrende vine, og et af dem er La Chablisienne, grundlagt i 1923. Det er et af Frankrigs største kooperativer, der vinificerer en tredjedel af al chablis.
Nu har dette kooperativ gjort noget ret usædvanligt: Det har købt et slot, nemlig Château Grenouille i Chablis-distriktet.
Kooperativets 300 medlemmer rystede op med 33 millioner dkr. for de 7,2 hektar, hvilket er næsten 4,5 millioner dkr. pr. hektar - dvs. 450 kr. pr. kvadratmeter.
La Chablisienne har vinificeret slottets vin igennem næsten 25 år, og overtagelsen vil finde sted i 2004.
Med Château Grenouille bliver La Chablisienne ejer af 78 procent af grand cru-appellationen Grenouille (hvis navn betyder frø eller (penge)kasse).
........
    .
    VinAvisens Online Auktioner
    For høje startpriser
    I sidste nummer af VinAvisen skrev vi, at der er masser af vin til salg i vores nye online auktioner. Flere tusinde er hver uge inde og kigge, men det er småt med afgivne bud. Dette kan skyldes, skrev vi, at udbyderne forlanger for høje startpriser.
    En af vore svenske læsere, Lennart Ericsson, giver os ret. - Det er rigtigt, skriver han, - at nogle af udbyderne i auktionen lægger ud med for høje priser. Hvis man som sælger indleverer en flasker hos et vinfirma for at få dette til at sælge den i kommission, så får man højst 70 procent af salgsprisen.
    En anden læser, Kim Hasle, mener, at man som køber skal kunne byde under den pris, som sælger forlanger. - Hvorfor skal sælgerens pris overhovedet oplyses? skriver han.
    Dette er selvfølgelig en mulighed. Vi tror dog, at det er bedst at se tiden lidt an og se, om ikke udbyderne efterhånden finder ud af an ansætte realistiske priser, der harmonerer med de besparelser de opnår ved salg via internettet.

    Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne:
    .
    .
Polyfenoler mod kræft
Ifølge Wine Spectator har forskere ved University of California, Davis, demonstreret, at catechin, et af polyfenolerne i det blå drueskind og i druekerner, virker stærkt dæmpende på kræftsvulster i mus. Endnu et vidnedsbyrd om rødvinens gode egenskaber!
Polyfenolerne er antioksidanter, der forhindrer dannelsen af de såkaldte frie radikaler.
Endnu ved forskerne ikke med sikkerhed, om catechin virker lige så godt i mennesker som i mus. Og så bør det også tilføjes, at musene hver dag fik så meget catechin, at det svarer til, at et menneske drak en liter rødvin.
Også i chokolade er der et højt indhold af catechin.
.
Ikke iskoldt nok til isvin
Den canadiske avis National Post skriver om problemer med at få høstet den berømte icewine på Niagara-halvøen, hvorfra 90 procent af al canadisk icewine kommer.
Druerne er godt nok kolde og dækket af rimfrost og puddersne, men de skal ned under 8 minusgrader, før de må høstes, og så koldt har det endnu ikke været.
Når vandet i druerne er frosset til krystaller, kan det tages fra under presningen, så kun en tyk og sød most bliver tilbage. Og jo dybere frost, desto større sødme i vinen.
Nu frygter vinbønderne på Niagara-halvøen, at det varer så længe, før den dybe frost kommer, at druerne begynder at rådne og falder af vinstokkene - eller simpelt hen bliver spist af sultne fugle.
I uge 1 anmeldte vi en glimrende kanadisk isvin, der fås på det danske marked. Den koster 292 kr. for en halv flaske og importeres af Vinland Viking Vin.

17.700 liter Eiswein i Baden
Det har været et godt år i Tyskland - i hvert fald i vinregionen Baden. Det fremgår af en opgørelse fra Badischen Weinbauverband.
I alt har man produceret 10 millioner liter Spätlese - mod 6 mio året før.
Man har produceret 589.000 liter Auslese - 260.000 liter mere end året før.
Og af Eiswein er der blevet over tre gange så meget som forrige vinter - i alt 17.700 liter.
I alt blev der i 2001 fremstillet 110 mio liter vin i Baden, 6 mio mindre end året før. Høstudbyttet har således været 71,7 hektoliter pr. hektar.

Nytårsgave i toilettet
Berlingske Tidende fortæller, at medlemmerne af det tyrkiske parlament hver fik en flaske whisky i nytårsgave fra det statslige monopol, Terkel. Ikke alle var dog lige begejstrede for gaven. Flere af de folkevalgte er muslimer, så de gik ud på toiletterne og tømte flaskerne, så der stank af whisky.
Tænk, om de nu havde været så gudfrygtige og menneskekærlige, at de havde foræret flaskerne til deres ikke troende kolleger ...

Blå druer i Tysklands Toscana
Man siger, at vinregionen Pfalz er "Tysklands Toscana", og noget er der om det. Klimaet er mildt og dejligt i denne egn, der ligger på Rhinens højre bred lige over for Alsace.
Det milde klima har også medført, at det kendte Weingut Bürklin-Wolf forsøger sig med blå druer - ikke kun de gængse tyske, men også Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Det må vist være det nordligste sted, hvor disse druer gror.
Nu har Christian von Guradze på Weingut Bürklin-Wolf også plantet Syrah, Grenache og Tempranillo - i alt 1000 vinstokke. Dels vil han prøve, om det ikke skulle kunne lykkes at dyrke disse druesorter i Tyskland, dels har han planer om i sit hjemland, Georgien, at anlægge en vingård og skabe en grand cru-vin.
a
    .
    Den danske vinbranche
    * International Business Partners, Epicur Vin, i Helsingør har overtaget agenturet på Mosel-vinen fra Weingut Heirich Schmitges fra Exclusive Wines.
    * L'Esprit du Vin har overtaget import, distribution og salg af vinene fra det danskejede Provence-slot Château Grand'Boise.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
..
PR-arbejde i egen avis
I B.T. giver Helge Laursen Søren Franks bog "Barolo & Co." en pæn anmeldelse, men har også et lille hip. Han skriver, at bogens forfatter har gjort sin del af PR-arbejdet for bogen med et afsnit af den i sin avis Berlingske Tidende, med en omtale af sin egen Barolo-smagning og -foredrag på Søllerød Kro på udgivelsesdagen samt med en bestilt og velvillig anmeldelse i samme avis af Henrik Oldenburg.
- Men det kommer selvfølgelig ikke læserne ved, skriver Helge Laursen. - Heller ikke, at forfatter Frank for et par måneder siden hældte en skidtspand ud over dessertkokken Morten Heiberg, fordi denne lovpriste Valrhona-chokolade til madlavning uden at fortælle, at hans selv importerer den.

Årets tv-personlighed
I det berlingske tillæg "Metro" uddeler de to journalister Henrik List og Torben Weirup hvert år en "Henne om hjørnet-pris" til en masse mennesker, restauranter, barer, venner, fjender etc. - og de gør det vist mest for at lave lidt skæg og ballade.
"Årets tv-personlighed" er Flemming Kyed, som får prisen for sine pædagogiske øl- og vinprogrammer på DK4. - Du ved, hvad du taler om! skriver de to muntre journalister.
"Årets frisør" er Adam i Eskildsgade, og "Årets bordel" er Nam-Nam i Istedgade. Jamen, tante Berling dog ...
..
Forstærket rus med danskvand?
I forrige nummer af VinAvisen fortalte vi om et interessant forsøg, der viser, at man får en hurtigere rus med mousserende vin.
En af vore læsere, Lars Simonsen, skriver, at han et eller andet sted har læst, at det er kuldioxiden i champagnen, der udvirker, at alkoholen optages hurtigere i blodet.
- Dette vil vel nemt kunne eftervises, skriver Lars Simonsen. - Man skal bare se, om en person, der drikker hvidvin og danskvand samtidig, bliver hurtigere beruset end en person, der kun drikker (samme alkoholmængde) hvidvin.

Stadig en myte?
I sin bog "Vin og helbred - myter og facts" refererer læge Erik Skovenborg et forsøg, der synes at dementere det med boblerne og den hurtige rus. Forsøget fandt sted på universitetet i Reims, hvor tolv forsøgspersoner hver fik 3,6 milliliter champagne pr. kg legemsvægt (cirka to glas) på fastende hjerte.
Undervejs i forsøget blev proceduren gentaget med rødvin samt med alkohol i vand. Og meget forbavsende var det alkohol-vand-blandingen, der frembragte den tidligste og højeste koncentration af alkohol i blodet (0,58 promille). Champagne og rødvin nåede først op på deres topværdi (0,50 promille) 15-30 minutter senere.
- Myten om champagnens hurtige rus er med andre ord stadig - en myte! skriver Erik Skovenborg. - Hvis det er en hurtig rus, du går efter, så skal du lave en vodka-vand blanding. Men hvem vil sælge de lette, fine bobler i et glas champagne for et glas vodka blot for at fremskynde sin rus med 15-30 minutter?
..
    Glimrende bog om spansk vin
    John Radfords glimrende bog om spanske vine er lavet "helt efter bogen" - altså ganske som man efterhånden er blevet vant til at lave bøger om vinlande og -distrikter: Først nogle kapitler om historie, regioner, vintyper, druesorter, klima, jordbund, love og etiketter. Og derefter en detaljeret gennemgang af det enkelte underdistrikt med en omtale af interessante vinhuse.
    Sådan skal det gøres. Resultatet bliver hver gang en bog, som man egentlig ikke læser for at fornøje sig, men som er glimrende som opslagsbog. Og som også kan være nyttig at have med i bilen på rejse.
    Med sine 224 sider er bogen dog også en fornøjelig bladre-bog på grund af de mange meget smukke og flot trykte billeder. Man får i den grad lyst til hurtigst muligt at tage til Spanien og nyde dette herlige land og dets fortræffelige vine.
    Også en dansk mad/vin-website
    I sidste nummer af VinAvisen omtalte vi www.wineresearch.com, der på en meget smart måde giver råd om valget af vin til forskellige retter.
    En af vore trofaste læsere har gjort os opmærksomme på - hvad vi faktisk godt vidste - at Skjold Burne har lavet noget lignende på sin hjemmeside. Denne service er ikke helt så udbygget som den amerikanske, men til gengæld er den på dansk og giver en masse forslag til vine, der aktuelt fås i de 86 Skjold Burne-butikker.
    Man vælger simpelt hen hovedingrediensen, tilberedningen og prisniveauet og trykker på "Søg", så får man forslagene. Adressen er: www.skjold-burne.dk.

Mere om slovensk og slavonsk eg
I sidste nummer omtalte vi problemet med at bruge det rette navn til egetræ fra Balkan. Dertil har vinskribenten Svend Erik Olsen en kommentar:
- Hvad med at kalde eg fra Slovenien for slovensk eg, eg fra Slavonien for slavonsk eg og eg fra Jugoslavien for jugoslavisk eg? Ingen af de to nævnte lande (Slovenien og Kroatien) er længere en del af Jugoslavien, så det er da principielt forkert at kalde eg derfra for jugoslavisk eg.

Mere om en alvorlig plantesygdom
I VinAvisen nr. 51 omtalte vi plantesygdommen Plasmopara viticola. Vi kaldte den dunet meldug efter det engelske Downy mildew. Andre navne har været False mildew, på fransk Mildiou de la vigne (vinstokkens meldug) og på italiensk Peronospora della vite. Men dens danske navn er vinskimmel eller vinstokskimmel. Det skriver en af vore læsere, Hans Henning Jensen, der også påpeger, at sygdommen i vinlitteratur ofte kaldes Peronospora og (fejlagtigt) Peronospera.
Vinskimmel blev første gang identificeret i Sydfrankrig i 1878. Den blev i store dele af Europa den alvorligste sygdom på vinstokkene, der ikke havde nogen naturlig resistens.
Allerede i 1880'erne fandt man imidlertid et effektivt middel imod den, nemlig Bordeaux-væsken, en blanding af kobbersulfat og kalk - "la bouillie bordelaise".
Vinskimmel kommer fra det østlige USA og blev efter al sandsynlighed indslæbt med amerikanske vinplanter, der skulle bruges til podning med de europæiske ædelsorter efter Phyloxera-angrebet i 1860'erne.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Villa Maria, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2001
90 kr., Vinens Verden
Lækker, lækker hvidvin, elegant og dejlig. Den er tør, let krydret, med frisk frugt og en vis fedme. Link til producenten: www.villamaria.co.nz.


Quinta Generación, Gran Reserva, Casa Silva, Colchagua Valley, Chile 2000
100 kr., Sigurd Müller
En fornem og interessant hvidvin på 60 procent Chardonnay, der mildnes og friskes op af 25 procent Sauvignon Gris og 15 procent Viognier. Vinen er lagret på fransk eg; den er tør, men med en fin sødme og en vis fedme. Link til producenten: www.casasilva.cl.


Casa Silva, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile 2000
52 kr., Sigurd Müller
En kraftig, ret fed hvidvin med udpræget duft af Chardonnay og fine fadtoner. En blid og dejlig vin. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris. Link til producenten: www.casasilva.cl.


Viña Hermosa, Reserva, Rioja, Spanien 1995
122 kr. ved 12 flasker, Ki-Ma Vinimport
Dyr, men dejlig rødvin, lækker og blød med den særlige Rioja-smag og sødme, der er så tiltalende. Link til bodegaen: www.santiagoijalba.com.


Cantine due Palme, Rosso, Brindisi, Italien 2000
54,95 kr., Vinstokken
Solmættet, fyldig og frugtrig rødvin med ret meget sødme og en afrundende fadlagring. En kraftig vin, der dog ikke er overalkoholisk (12,5 procent) - og en vin, mange vil kunne lide. På bagetiketten står der, at flasken skal åbnes "nogle minutter før". Det har ingen virkning. Næ, plask den over i en karaffel en time før! Link til italiensk side om producenten: www.lavinium.com.


Salviano, Turlo´, Lago di Corbara, Umbrien, Italien 1999
65 kr., Philipson Wine
En rødvin i to dimensioner: God, fyldig frugt og kraftig sødme (13,5 procent alkohol). Den fremtræder blød og rund, og mange vil sikkert være glade for den til en stor og saftig bøf. Link til umbrisk vin: www.winetoday.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Berlingske Tidende
Hécula, Yecla, Spanien 2000Rødvin35 kr.Netto
.
B.T.
Crémant de Bourgogne, Brut, Blanc de Blancs, FrankrigMousserende63 kr.Stokholm Vinimport
.
Børsen
Château Cru Peyrageuy, Sauternes, Frankrig 1990Sød hvidvin395 kr.l'Esprit du Vin
.
Ekstra Bladet
Provolo, Valpolicella, Italien 1999Rødvin54 kr.Bergman Vinimport
.
ErhvervsBladet
Aveleda, Vinho Verde, PortugalHvidvin30 kr.Netto
SCE, Douro, Portugal 1999Rødvin106 kr.KB Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Codomiu, Pinot Noir, Cava, SpanienMousserende89,95 kr.Det franske Vinlager
Duemondi, Negroamaro, Puglia, Italien 2000Rødvin49,75 kr.H.J. Hansen
.
Fyens Stiftstidende
Salon, Blanc de Blancs, Champagne, FrankrigMousserende999 kr.Philipson Wine
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.