Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2002



Vin-aktuelt i uge 17
22. april - 28. april 2002
.

VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Ti minutter med traktor
Ifølge Australian & New Zealand Wine Industry Directory, der netop er udkommet, åbner der hver dag tre nye australske vinfirmaer. I alt er der 1445 af dem, men de står kun for 6 procent af salget.
De resterende 94 procent af salget tager tyve firmaer sig af, og af dem står de fire største - Southcorp Wines, BRL Hardy, Orlando Wyndham og Beringer Blass - for de 70 procent.
Victoria har 416 producenter, South Australia 353, New South Wales 331 og Western Australia 220. Tasmania og Queensland har cirka 70 hver, mens Northern Territory kun har én.
Til Decanter siger bogens redaktør, Michael Major, at det efterhånden er svært at finde på navne til de nye vinerier. I 2001 tilkom således Tin Shed Wines, Bird in Hand, Due South, Oscar's Leap og Ten Minutes by Tractor.

De giver druerne væk
I australske Riverland har vinhøsten været 10-15 procent større end sædvanlig. Samtidig - og måske derfor - er druepriserne faldet.
Det har fået vinbønderne til at demonstrere. De har stillet sig op foran Australiens nye National Wine Centre i Adelaide og forærer druerne væk til hvem, der vil have dem.
Andre vinbønder kører markerne igennem med en høstmaskine, som smider druerne ned på jorden.

Sydafrika spiller med musklerne
Sidste år fusionerede to sværvægtere i Sydafrika, da Stellenbosch Farmers Winery og Distillers Corporation gik sammen under navnet Distell.
Nu har Distell ifølge Business Day erklæret, at Sydafrika har for lille en andel i salget af oversøiske vine i Europa. Man vil tage konkurrencen op med Australien og Sydamerika og senest i 2005 have en andel på 23 procent af dette segment.
Distell vil opbygge mærkerne Nederburg, Two Oceans, Durbanville Hills, Fleur du Cap og Drostdy-Hof, som henvender sig specielt til supermarkeder, der står for 70 procent af vinsalget i Europa (i Danmark står de for mere).
Herudover vil man koncentrere sig om cirka femten luksusmærker som Plaisir de Merle, Lanzerac, JC Le Roux og Stellenzicht.

Verdens bedste rødvin
Millionær-popstjernen Mick Hucknall fra gruppen Simply Red er en ven af Tony Blair, og sammen med Jack Nicholson og Sean Penn ejer han en restaurantkæde.
Nu vil han ifølge den italienske avis Corriere della Sera købe en vingård på Sicilien for at skabe "verdens bedste rødvin".
I forvejen ejer han en vingård i Sant’Alfio på vulkanen Etnas skråninger.

Kæmpeflaske Yquem solgt
På den nylige vinauktion hos Bruun Rasmussen blev der omsat for 1.371.452 kr. Det svarer til 85 procent af vurderingen.
Dyrest blev en Château Pétrus i superårgangen 1982. Den gik for 11.000 kr., hvilket er 29 procent over vurderingen.
En Château d'Yquem 1991 i Impériale-flaske - dvs. 6 liter eller 8 normale flasker - gik for 7500 kr., og det var faktisk billigt (kun 88 procent af vurderingen). Men så stor en flaske sauternes kræver jo unægteligt, at man holder et meget stort selskab ...

Dårlige tal for Château de Caïx
Ekstra Bladet har bragt en række store artikler om den betrængte økonomi på Prins Henriks Château de Caïx.
* I 1997 blev der her i Danmark solgt 68.000 flasker af den prinselige vin. I dag er salget kun cirka 25.000 flasker.
* Siden 1997 er salget altså mere end halveret, og selskabet SARL Les Marches de Caïx er brændt inde med 30-40.000 flasker af årgangene 1996 og 97.
* Det årlige underskud i selskabet er tæt på 100.000 kr., og omsætningen er faldet med 22 procent de sidste tre år.
......
    Vinlandskab som kultur-arv
    I slutningen af juni mødes Unesco’s verdensarv-kommité i Budapest, og ved den lejlighed vil den sandsynligvis sætte den midterste Rhindal mellem Bingen/Rüdesheim og Koblenz på listen over verdens kulturelle arv.
    Det bliver det tredje vinområde, der således bliver nævnt som særligt bevaringsværdigt. Tidligere er østrigske Wachau og franske Loiredal sat på listen.
    Den 50 km lange Mittelrheintal har siden 1800-tallet været en af Europas romantiske juveler med dens stejle vinmarker, middelalderlige byer og flotte borge.
Adgangskort til Primitivo
Zinfandel og Primitivo er som bekendt to navne på én og samme drue - hvilket er konstateret ved flere DNA-undersøgelser. I USA hedder druen Zinfandel, i Italien Primitivo.
Da italienerne i begyndelsen af 80’erne begyndte at eksportere deres billige Primitivo-vine til USA med ordet Zinfandel på etiketten, blev californiske producenter naturligvis bange for konkurrencen, og de fik derfor The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms til at afgøre, at vine, lavet på Primitivo i Italien, ikke måtte sælges som Zinfandel i USA.
Nu ønsker ATF ifølge Wine Spectator at ændre denne afgørelse, så europæiske producenter fremover kan sælges deres Primitivo-vine under begge navne i USA. Forslaget er fremsat, og reaktionerne fra vinfolket har indtil nu været "blandede".
ATF ønsker at gøre det samme med druerne Petite Sirah og Durif, der også er identiske. Her ventes ingen reaktioner.


..........
Florence og Daniel Cathiard i Smith Haut Lafites kælder.
    Cathiard på vej til slot i Bourgogne
    Ifølge Decanter har Daniel og Florence Cathiard, der ejer Château Smith Haut Lafite i Bordeaux, indledt et samarbejde med Château de Pommard i Bourgogne.
    Jean-Louis og Nadine Laplance, der ejer Château de Pommard i Bourgogne, har længe villet sælge slottet, og det er aftalt, at familien Cathiard hen ad vejen skal overtage det.

    En succeshistorie
    Deltagere i flere af De Danske Vinrejsers ture til Bordeaux har mødt ægteparret Cathiard. Daniel var skimester sammen med Jean-Claude Killy i 1965-68. I 1970 arvede han familiens ret beskedne supermarkedkæde, og ud af den skabte han igennem tyve år Frankrigs største kæde med femten kæmpevarehuse og 300 supermarkeder.
    Samtidig skabte han en kæde af sportsmagasiner, Go Sport, med udsalg i Frankrig, Belgien, Spanien og Californien.
    I alt beskæftigede han 9000 personer og omsatte for 12 milliarder kr. om året.
    Hans kone, Florence, var i reklamebranchen som vicepræsident i Mac Cann Erikson.
    I 1990 solgte ægteparret det hele for at stikke pengene i Château Smith Haut Lafite, som de nu har ført frem til at været et af Bordeauxs topslotte. Hvidvinen er bare en drøm - vi kan simpelt ikke få nok af den ...
    Alt om propsyge
    Den britiske vinskribent Robert Joseph er meget optaget af problemet propsmag - og med god grund. Han finder igen og igen flasker, hvor vinen er blevet smittet af en syg prop og derfor lugter som en gammel, sur karklud.
    Samtidig er han blevet ked af alle de påstande, der fremsættes af fabrikanter af både korkpropper, plasticpropper og skruelåg.
    For at dele ud af sine erfaringer har han skabt en website for alle, der er mere interesserede i, hvordan vinen smager, end i hvilken emballage den kommer i. At han går stærkt ind for skruelåg, siger sig selv.
    Robert Joseph kan besøges på adressen www.corkwatch.com.
Den hvide Tempranillo
Af og til sker der mutationer i vinplanter, og nye druesorter opstår. En sådan mutation har skabt en grøn afart af den spanske rødvinsdrue Tempranillo, og nu har de første hvidvine på den nye drue set dagens lys. Vinene blev første gang præsenteret på Salical-messen i Rioja.
Den muterede drue blev opdaget i 1988 af vinbonden Jesús Galilea Esteban på hans vinmark i Murillo de Rio Leza i Rioja, hvor en vinstok bar to ranker, den ene med blå druer, den anden med grønne.
I de følgende år skabte Riojas research- og udviklingscenter for landbruget kloner af planten og studerede dens egenskaber. Blandt andet konstaterede man, at 97,8 procent af dens arvemasse er Tempranillo. Den eneste forskel er farven på druerne og størrelsen på blade og klaser, der er lidt mindre.
a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Vinens Verden i Odense har i 2001 haft en omsætning på 49,5 millioner kr. og et flot overskud før skat på 3,8 millioner.
    * Allied Domecq Spirits & Wine Danmark har fået ny direktør, Paal-Andre Pedersen. Han er norsk og kommer fra en tilsvarende stilling i Oslo, hvor han i en årrække har været direktør for Allied Domecq Spirits & Wine i Norge.
    * Sigurd Müller Vinhandel har fået agenturet på vine fra den australske producent Elderton.
    * Bendix Vine har fået agenturet på en række sydfranske vine, dels tre vine fra Les Vins Skalli: "Fortant de France", "Robert Skalli" og "F", dels vine fra Tortoise Creek og Domaine Puydeval.
    * Philipson Wine har fået agenturet på vine fra Domaine Marcel Deiss i Alsace.
    * Mercure Hotel, Vester Farimagsgade 17 i København (tlf.: 33 12 57 11) har indrettet en vinbar, "La Grappa", hvor der hver fredag kl. 16.30 til 19.30 holdes åbent for kollegerne på de københavnske hoteller.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.....

.......
Jeffersons ejendom, Monticello i Virginia.
    Jefferson og vinen
    Den amerikanske præsident Thomas Jefferson, en af nationens fædre, var en stor vinelsker. Som ambassadør i Frankrig i 1785-89 rejste han rundt i landet og studerede fremstillingen af vin. Han købte blandt andet vin på Château Lafite i Bordeaux, og nogle af hans hjembragte flasker er i nyeste tid blevet solgt på auktioner til fantasipriser.
    Jefferson fandt dyrkningen af vin meget vigtig, for - som han sagde: - Ingen nation er fordrukken, hvor vinen er billig. Og ingen nation er ædru, hvor en høj pris på vin gør spiritus til en daglig drik.

    Præsidenten og Phylloxera
    Allerede i 1773 bragte italieneren Filippo Mazzei 10.000 europæiske vinstokke til Virginia, og de fleste blev plantet på Jeffersons ejendom, Monticello, der i dag er en stor seværdighed.
    I 30 år forsøgte den senere præsident at få planterne til at gro, uden at det lykkedes ham. Han vidste ikke, at planterne blev dræbt af den amerikanske vinlus, Phylloxera.
.......

.......
Gabriele Rausse skænker i glassene.
    Kultvinen fra Montecillo
    Hvad der ikke lykkedes for præsidenten, er nu ifølge en artikel i The New York Times lykkedes for vinmageren Gabriele Rausse.
    På Monticellos marker har han skabt en vin på druen Sangiovese, der er blevet noget af en kultvin, og som sælges for op mod 200 dollars flasken - hvis man overhovedet kan få fat på den.
    Da Jefferson i 1807 lavede en liste over alle sine druesorter, var en af dem Sangiovetto, en klon af den italienske Sangiovese.
a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Aktuelt er der 154 meget interessante flasker til salg i VinAvisens Online Auktioner, og det vidner om, at vores GRATIS auktions-sider er kommet godt i gang.

    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
......
    Flemming Kyed tilbage på dk4
    På lørdag den 27. april kl. 23 vender Flemming Kyed tilbage til fjernsynet med det første i en ny serie vinprogrammer under fællestitlen "Noget i glasset".
    De sendes på satellit- og kabel-kanalen dk4, og den første udsendelse kommer til at handle om udenlandsk specialøl. Her har Flemming Kyed ølhandler Johnny Hansen som gæst i studiet.
Kyeds gæster i studiet
Der er i alt planlagt fjorten udsendelser, og det er lykkedes VinAvisen at komme i besiddelse af denne liste over gæsterne i studiet:
1. Johnny Hansen, ølhandler - om andet øl end pilsner.
2. Niels Lillelund, vinskribent - om Rhône-dalens vine.
3. Jesper Uhrup Jensen, vinskribent - der vil give råt for usødet.
4. Anne Mette Krygell, vinimportør - om bulgarsk vin.
5. Jens Ole Kristiansen, mad- og vinskribent - om østrigske vine.
6. Anker Tiedemann, vinskribent - om vin på nettet og VinAvisen.
7. Keld Johnsen, restauratør og sommelier - om mad og vin i USA.
8. Preben Mikkelsen, vinhandler - med vinens legender og anekdoter.
9. Jørgen Mønster, vinskribent - om supermarkedsvin.
10. Peter Winding, redaktør og læge - om vin og helbred.
11. Svend Erik Olsen, vinskribent - om vine fra Chile.
12. Nikolaj Kirk, køkkenchef - og vin og mad.
13 og 14. Udsendelserne er endnu ikke optaget.

Sendes flere gange
Som tidligere vil Flemming Kyeds vinprogrammer blive sendt adskillige gange på vekslende tidspunkter af døgnet.
Hvis man går ind på dk4’s hjemmeside, www.dk4.dk, vil man kunne se, hvornår udsendelserne kører. Fx er den første programsat til
lørdag d. 27 april kl. 23 med gentagelse
søndag d. 28. april kl. 19.30 og
torsdag d. 2. maj kl. 00.30 og kl. 19.
Vi vil i de kommende numre af VinAvisen huske vore læsere på disse udsendelser.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog

.
..


    Flemming Kyed (f. 1949) er uddannet cand. scient. pol. og har tidligere i karrieren været ansat i centraladministrationen og i finansielle brancheorganisationer.
    I starten af 1990'erne skiftede han til journalistik, og i 1992 blev han tilknyttet dagbladet Information. Indtil 1993 var han en glad amatør i vinens verden, men så opfordrede daværende chefredaktør Lasse Ellegaaard ham til at skrive en ugentlig vinspalte i Information, hvilket han har gjort siden. Hele tre samlinger af hans vinspalte "Til næsen" er udkommet på Informations Forlag/Tiderne Skifter.
    Flemming Kyed har også i forskellige sammenhænge arbejdet med vinstof for Gyldendals fagbogsredaktion og har modtaget Prix France som anerkendelse for sin vinjournalistik.
    Som vinskribent tilhører han den klassiske skole, der lægger mere vægt på det essayistiske og den gode historie end på uddeling af point eller stjerner. Han forsøger at sætte vinstoffet ind i en geografisk, historisk, kulturhistorisk og sociologisk ramme, og han stræber efter at kombinere forbrugeroplysning med en humoristisk-underholdende stil.
    Flemming Kyed er en flittigt anvendt foredragsholder og arrangør af smagninger. I 2001 blev han tilrettelægger og studievært for programmet "Noget i glasset" på tv-kanalen dk4. De første tolv udsendelser blev sendt samme år og følges op med en ny serie i 2002.
    Bopælen ligger på Østamager, hvor han deler hus med Vivian, som er bibliotekar, samt nymfeparakitterne Plet og Gøje.
    Adresse: Hindustanvej 24, 2300 København S, tlf.: 32 97 32 90, e-mail: Flemming_Kyed@information.dk.

Alt for meget whisky og cognac
Sidste år købte franske Pernod Ricard sammen med britiske Diageo den store canadiske Seagram-koncerns vin- og spiritus-portefølje.
Nu har Pernod Ricard konstateret, at der ligger alt for store usolgte lagre af to Seagram-mærker. Af Chivas Regal whisky ligger der 750.000 liter, og af Martell cognac ligger der 450.000 liter.
Ifølge fagbladet Just Drinks vil det tage mindst et år for markedet at absorbere disse mængder, og Pernod Ricard ønsker derfor kompensation fra Seagram.
Salget af Chivas Regal er gået 15 procent tilbage og af Martell 18 procent.

Dryckenskapen reformeras!
I Sverige udgives "Grönköpings Veckoblad", som - skønt det er et ugeblad - kun udkommer en gang om måneden. Hvilket det har det gjort i over 100 år. Det er et samfundskritisk blad, som i høj grad tager humoren i brug.
Da Systembolaget erklærede, at man ville skære drastisk ned på vin-sortimentet, bragte bladet den glædelige nyhed, at det nu var slut med alle de mange forskellige vine i systemet i Grönköping. Tre vine måtte være nok:
* En Château Noblesse til 300 kr. med et billede af et Bourgogne-slot på etiketten og en moden og dyr smag.
* En Château Populare til 50 kr., specielt fremstillet til røgtågerne omkring havegrillen.
* En Château Jeunesse til mindreårige - en vin med en tung og søvndyssende smag, så de små svenskere kan falde i søvn, før de bliver alt for berusede.
Alle de andre vine stikker man sammen til en Château Mixture, så de store vinkendere kan få glæde af den ganske vinverden på én gang.



......
    Et stort vintage-år
    Fire af de store portvinshuse, Graham's, Dow's, Warre's og Quinta do Vesuvio, har erklæret 2000 for et vintage-år.
    Til VinAvisen skriver Dominic Symington fra Warre’s, at det måske er den bedste vintage-port i mange år. Den har "grip" og "depth of flavour" og en usædvanlig tannin-struktur med lag efter lag af frugt.
    Ifølge Decanter har Graham’s for første gang brugt sine automatiske lagares (trampetrug), hvor robotfødder træder druerne, som de har været trådt i århundreder.
    Quinta do Vesuvio bruger derimod rigtige trædere med 50 mand i hver lagare. Det er den eneste quinta (vingård), der bruger metoden i så stor skala.
    På billederne til venstre ses henholdsvis den gamle og den automatiske trampe-metode.
    Château du Lort
    I uge 15 nævnte vi nogle vine med navne, der ikke er helt stuerene - Pisse Dru, La Clape og Pisse-Vieille.
    Nu har Politiken fundet endnu en, nemlig Château du Lort, som avisen præsenterer under rubrikken "Nej tak!".
    Det er det hæderkronede Bordeaux-hus Castel Frères, der sælger den. Tænk, de pæne mennesker - at de kan få sig selv til det ..…

Go’ morgen vin
Tim Vollerslev skriver til os, at han og Per Pallesen "virkelig har anstrengt sig" for at finde tre supergode hvidvine til "Go’ morgen Danmark" i TV2 nu på tirsdag den 23. Kl. cirka 08.15:
* Dé Notari, Superiore, Frascati, Italien 2001 til 39 kr. fra Prima/Gobi.
* Chardonnay, Beringer Vineyards, Californien, USA 2000 til 80 kr. fra Wine Selection.
* Riesling, Cuvée Frédéric Emile, F.E. Trimbach, Alsace 1997 til 180 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel.
Endvidere vil Tim Vollerslev og Per Pallesen fortælle lidt om bundfald i hvidvin og serverings-temperatur.

Arbejde på en vingård
En af vore læsere, Karsten Solberg, kunne godt tænke sig at arbejde på en vingård - for at suge viden om vinproduktion osv., skriver han til os. Men hvor finder han sådan et job?
Med skam at melde havde vi ikke noget svar på hans spørgsmål.
Er der nogen, der kender et sted - gerne på nettet - hvor man formidler den slags arbejde. Det er jo ikke mindst relevant i forbindelse med vinhøsten, hvor man rundt omkring har brug for plukkere.
Skriv meget gerne til anker@vinavisen.dk.

Der findes fino i halve flasker
I sidste nummer af VinAvisen foreslog en af vore læsere, Jens Linde, at man importerer fino-sherry på halve flasker, lige passende til en sushi-middag for to. Et virkelig godt forslag.
Nu skriver en anden læser, Søren Madsen, at Irma faktisk har en fino-sherry på halve flasker til 29,95 kr. Tak for oplysningen. Den må vi prøve. Sammen med sushi.

.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.



Hvor kan jeg købe en portvins-tang?
Det kan du blandt andet hos GBN-Agency, Kronprinsessegade 16, Kbh. K, tlf.: 33 16 02 80, e-mail: gbnagency@teliamail.dk. Men billig er den ikke. Den koster 899 kr.
Og hvad bruger man så sådan en til? Den bruges til at åbne en gammel årgangs-portvin, hvis prop er smuldret og umulig at trække op med en almindelig proptrækker.
Tangens kæber lægges ind i en pejs eller ovn, så de bliver meget varme, hvorefter de klemmes om flaskens hals. Umiddelbart efter lægges en kold og fugtig klud omkring stedet, og den pludselige temperaturændring vil da få flaskehalsen til at knække over i et pænt snit.
Også andre gamle flasker end dem med portvin kan åbnes på denne smarte, men også eksklusive måde.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Jean-Philippe Marchand, Pinot Noir, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig 1999
72 kr., Propperiet
Lækker og afrundet bourgogne med frugt, sødme og en lang eftersmag. God kvalitet i forhold til prisen. Link til producenten: www.marchand-jph.com.


Anne des Clochers, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999
59,75 kr. (6 flasker 330 kr.), H.J. Hansen
Her mødes Cabernet Sauvignon og Merlot i egetræsfade og præsenterer sig som en blød og lækker rødvin. Et virkelig godt glas med fyldig frugt, fin sødme og tilpas syre. En stor fornøjelse. Link til distriktet: www.vindepaysdoc.com.


Rosso Piceno, Cantine di Castignano, Rosso Piceno Superiore, Italien 2000
55 kr. (fragtfrit ved 12 flasker), Carlo Merolli
Vellavet og dejlig rødvin på druerne Sangiovese og Montepulciano. En vin, som alle vil være glade for at drikke. Link til producenten: www.cantinedicastignano.com.


Academia del Sole, Sangiovese / Negroamaro, Familia Morella, Puglia IGT, Italien 2000
55,75 kr., Amka Vinimport
Fyldig og lækker rødvin med dejlig solmoden frugt - lidt efter brombær - der spiller fint op til de 14 procent alkohol. Lang eftersmag. Link til kulinarisk side om Puglia: www.made-in-italy.com.


CR, Classic Reserve, Cabernet Sauvignon, Angove's, South East Australia 1999
54,50 kr., Amka Vinimport
Vellavet og venlig rødvin med saft, blødhed og sødme. Det vil være en god idé at plaske den over i en karafel et par timer før måltidet. Link til producenten: www.angoves.com.au.


Domaine Francois Raquillet, Les Vasées, Mercurey 1er Cru, Frankrig
115 kr., LMT Vinimport
Fyldig og meget frugtagtig bourgogne med frisk syre. Mercurey er en appellation i Côte Chalonnaise - "skråningen" ved byen Chalon-sur-Saône - det store område syd for Côte d'Or, Bourgognes gyldne smørhul. Link til side om domænet: www.winepros.com.au.


Jean-Philippe Marchand, Chardonnay, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig 2000
69,75 kr., Propperiet
En hvid søster til den røde vin fra samme hus, der ovenfor får fem stjerner. Der er her tale om en ret let og forfriskende bourgogne. Link til producenten: www.marchand-jph.com.


Salento Primitivo, Marani, Puglia, Italien 2000
39,75 kr., Skjold Burne
Godt nok en hakkebøffevin, men samtidig et godt glas til en billig pris. Vinen er kraftig og meget frugtagtig. Link til kulinarisk side om Puglia: www.made-in-italy.com.


Réserve des Gardians, Domaine d'Éole, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig 1999
59 kr., La Dégustation
En venlig rødvin uden kanter, fyldig og ikke over-alkoholisk. Link til producenten: www.domainedeole.com.


Elfo, Apollonio, Salento Rosso IGT, Italien 1999
50 kr., Adriat Vinimport
Enkel og imødekommende rødvin, saftig, med god frugt og fin sødme og let trods de 13 procent alkohol. Link til kulinarisk side om Puglia: www.made-in-italy.com.


Château Saint-Pierre, La Mitre, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
55 kr. (ved 6 flasker), Bacchus Vinimport
Ret let rødvin med god frugt og et lille bittert bid i slutningen. Link til side om Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

.
Berlingske Tidende
Château Canon, Canon Fronsac, Frankrig 1997Rødvin89,95 kr.Iso
Periquita, Portugal 1999Rødvin32 kr.Netto
.
B.T.
Penfolds Koonunga Hill, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2000Rødvin130 kr. (2 fl)Bilka
.
Børsen
Jordan, Merlot, Jordan Winery, Sydafrika 2000Rødvin99 kr.Vinmonopolet
Cameleon, Jordan Winery, Sydafrika 1000Rødvin89 kr.Vinmonopolet
.
ErhvervsBladet
Château Maison Blanche, Montagne Saint-Émilion, Frankrig 1997Rødvin99 kr.KB Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
CR, Classic Reserve, Shiraz, Angove's, South East Australia 2000Rødvin54,50 kr.Amka Vinimport
Rosso Piceno, Cantine di Castignano, Italien 2000Rødvin55 kr.Carlo Merolli
.
Information
Castello di Fonterutoli, Chianti Classico Riserva, Italien 1997Rødvin254 kr.Kjær & Sommerfeldt
Val di Suga, Vigna Spuntali, Brunello di Montalcino, Italien 1995Rødvin399 kr.Kjær & Sommerfeldt
Forteto della Luja, Vendemmia Tardiva, Italien 1995Sød vin249 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Jyllands-Posten
Querciabella, Chianti, Italien 1999Rødvin169 kr.Adriat Vinimport

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.