Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2002



Vin-aktuelt i uge 22
27. maj - 2. juni 2002
.

VinAvisen uge 19VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Tillykke til V.S.O.D.
I dag, mandag d. 27. maj, fylder Vin og Spiritus Organisationen i Danmark 25 år. Den blev oprettet i 1977 som brancheorganisation for importører, grossister og producenter af vin, frugtvin og spiritus, og den holder til på Børsen i København med André d’Auchamp som direktør og Annette Buchmann som sekretær.
Næsten alle betydende danske importører er blandt organisationens cirka 40 medlemmer, og de får en udstrakt service på flere vigtige fronter.
Blandt andet har foreningen gjort et stort arbejde for at få danske politikere til at fatte, at de ulige afgiftssatser i Danmark og Tyskland er til skade for landets økonomi.
Også for afskaffelsen af banderolerne har V.S.O.D. lobbyet kraftigt, ligesom organisationen sidder i bestyrelsen for GODA - Gode Alkoholdninger.
I de tre år, VinAvisen har eksisteret, har vi haft et meget positivt samarbejde med V.S.O.D., der altid beredvilligt har hjulpet os med statistikker og andre oplysninger. Det siger vi tak for - og tillykke med de 25!
-----a..
Dybt useriøst
Et nyt investeringsselskab, Vininvest A/S, lover sine aktionærer årlige afkast på 4,5 til 7 procent på vine, som indkøbes af vinmanden Peter Kjøller.
Ifølge en artikel af Bo Jørgensen og Niels Lillelund i Jyllands-Posten betegner danske vineksperter foretagendet som "dybt useriøst".
Til avisen siger Henrik Lunddahl hos Kjær & Sommerfeldt: - Det er klart, at man altid kan finde eksempler, der i bagklogskabens klare lys har givet meget store afkast.
- Men skal man give investorerne et realistisk billede, må man også komme med eksempler på vine, der modsat forventningerne er faldet i pris. Og dem er der da også mange af.
- End ikke de største eksperter kan love folk en garanteret forrentning af kapital, der investeres i vine.

Et spørgsmål om tillid
Direktør André d’Auchamp hos V.S.O.D. har også en kommentar vedrørende Vininvest A/S. Til Jyllands-Posten siger han: - At købe gode vine handler først og fremmest om tillid til indkøberne ... Personlig vil jeg fordre et meget nært kendskab og tillid til dem, der køber vinene.
Peter Kjøller, der køber vinene til selskabet, har tidligere stået bag et vinselskab, hvis kunder betalte for vine, der angiveligt aldrig blev leveret. Han har været ansat hos H.J. Hansen og var med i vinfirmaet GrandCru, som efter konkurs blev rekonstrueret som GrandVin - uden Peter Kjøller.

Ikke særligt flatterende
Vi her på VinAvisen mener, at Peter Kjøller bedre end mange andre burde vide, hvor svært det er at indfri løfterne i et projekt som det foreliggende.
Hans erfaringer med "en primeur" til Magnum og GrandCru var ikke særligt flatterende, og flere i branchen føler det som en direkte provokation, at han nu kan opfattes som garant for det nye selskab.
Ser vi på de selskaber for investering i vin, som florerede i 1980'erne, skal man vist være meget tilfreds med, at man ikke havde sine pensionspenge stående der!
aa..a..a..
78% mener: En dårlig investering
På sin hjemmeside citerer også Danmarks Radio artiklen i Jyllands-Posten om Vininvest A/S og bringer samtidig en mulighed for at høre læsernes mening.
- Tror du, at investering i vin vil være en god investering? lyder spørgsmålet. 15% svarer ja, og 78% svarer nej, mens 7% ved ikke.
Da vi selv stemte (nej), var der afgivet i alt 216 stemmer. For at stemme må man gå ind på adressen www1.dr.dk.

Sidste: Berigtigelse fra Henrik Lunddahl
Efter offentliggørelsen af Jyllands-Postens ovennævnte artikel har Henrik Lunddahl skrevet til avisen, at den har benyttet hans udtalelse om seriøsitet forkert. Ved at trække den op i overskriften har den fået en helt anden betydning, end han gav udtryk for.
Hvad han gav udtryk for, var, at det er useriøst at love de meget store afkast, som der er nævnt i artiklen, ikke at løftet om afkast på mindst 4,5 procent skulle være useriøst.
Samtidig er Henrik Lunddahl skuffet over, at avisen har kædet hans udtalelse sammen med Kjær & Sommerfeldts navn. Han udtalte sig kun på egne vegne, skriver han.
Såfrem Jyllands-Posten atter tager sagen op, refererer vi den naturligvis her i VinAvisen.

Den falske Bordeaux: Forhistorien
I uge 9 og uge 10 fortalte vi om vinkøbmanden Jacques Hemmer, der solgte vin fra Languedoc-Roussillon med Bordeaux-etiketter til seks vinhuse.
Selv indrømmede han, at han bare kom lidt Midi-vin i Bordeaux-vinene for at give dem en dybere farve og mere krop, uden at det på nogen måde påvirkede kvaliteten.
Han blev anholdt og tog faktisk de seks vinhuse med sig i faldet, idet lederne af négociant-husene GVG, CVBG, Cordier, Ginestet, Dulong og Mestrezat også blev anklaget.
Deres brøde var, at de købte den forfalskede vin og solgte den som "mis en bouteilles à la proprieté", hvilket den ikke var. Den var tappet hjemme i Jacques Hemmers kælder.

Den falske Bordeaux: Dommen
Anklageren pegede på, at den franske forbrugerlov foreskriver, at fagfolk skal føre kontrol, så kunderne ikke misinformeres. Hvis de seks tiltalte firmaer havde udført denne kontrol, kunne de let have afsløret, at vinene var tappet hjemme hos Jacques Hemmer.
En større rekonstruktion af vinens bevægelser viste, at de seks firmaer har solgt flere hundrede tusinder liter af disse vine.
I mandags dømte en fransk ret Jacques Hemmer til atten måneder bag tremmer med de otte måneder betinget samt en bøde på 1 millioner euro (7,44 mio dkr.).
De seks store négociant-huse blev derimod frikendt, men de kommer til at betale bøder.
----a..
    .
    Den danske vinbranche
    * GrandVin har overtaget agenturet på vinhuset Alsace Willm. Det kendte vinhus averterede for nogen tid siden i VinAvisen efter en dansk importør - efter at den tidligere importør havde drejet nøglen om - og det har åbenbart givet pote.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

De nye EU-regler for vin
Under London International Wine and Spirits Fair i den forløbne uge blev der holdt en konference om de nye EU-regler for fødevarer. Disse regler gør producenterne eneansvarlige for fødevarers sikkerhed.
Reglerne kræver, at en fødevares - og en vins - oprindelse skal være dokumenteret i alle stadier af fremstillingen, og ifølge Decanters referat indebærer dette, at en producent skal opbevare prøver fra hele processen.

Fra vinstok til prop
På konferencen sagde vinkonsulent Angela Muir MW, at det af mange grunde var vanskeligt at checke en vins oprindelse. Den bliver kun lavet en gang om året; den bliver ofte flyttet og sammenstukket, og den kommer i kontakt med diverse stoffer, inklusive træ og kemikalier.
- Hvis en forbruger får sundhedsproblemer og mener, at det har noget at gøre med en vin, hvordan får man så fremlagt facts uden tvivl?
Rhône-dalens Michel Chapoutier, Europas største producent af biodynamisk vin, var af en anden mening. Til Decanter sagde han, at hans firma stod helt bag ved kravet, og at firmaet arbejdede på at lade forbrugerne i detaljer se oprindelsen af firmaets vine på internettet. De vil kunne læse alt om hver eneste flaske hele vejen igennem fra vinstok til prop.

Medaljer til dansk vingård
Ægteparret Carrie og Hans Kristian Jørgensen, der driver den meget velrenommerede vingård Cortes de Cima i det protugisiske Alentejo, melder fra London International Wine and Spirits Fair, at de i dette års International Wine Challenge har fået hele syv medaljer:
Guld for Cortes de Cima Reserva 1998, sølv for Cortes de Cima 2000, Aragonez 2000 og Incógnito 2001 og bronce for Incógnito 2000, Charminé Tinto 2000 og 2001. Endvidere Seal of approval for Charminé Rosé 2001.
I år var der kun tre guldmedaljer for portugisiske rødvine. En gik til Douro-dalen, en til Dão og en til ægteparret Jørgensen. Deres vine importeres af Cappa Vinimport i Ebeltoft.

Danske vine til EU-test
Ifølge en artikel af Thorkild Kragholm i B.T. skal også den danske hobby-produktion af vin checkes i EU-regi - ligesom det sker i de rigtige vinlande.
Nu skal der ikke ligefrem oprettes en statslig myndighed, men efter krav fra EU-Kommissionen skal der være en national prøveinstans, og den er lagt i hænderne på Dansk Vinskue, som arrangeres af Foreningen Danske Vinavlere på Lyngby Landbrugsskole i Roskilde den 1. og 2. juni. Det sker i samarbejde med Dansk Sommelierforening, hvis medlemmer står for bedømmelsen af vinene.
Det er et udmærket initiativ. Man må blot håbe, at denne bedømmelse ikke skal betales med danske skatteyder-penge.

Tørke på Sicilien
Atter i år udeblev vinterens regn på Sicilien, og dermed har den italienske ø fået sin værste tørke i mere end ti år.
Næsten overalt er drikkevandet rationeret, og vandmangelen kan også blive et problem for vinindustrien.
Nogle af bønderne har allerede henvendt sig til en siciliansk biskop og bedt ham om at anråbe de himmelske magter om at løse problemet.

Vinlus på New Zealand
I distriktet Central Otago på New Zealand har man hidtil ikke kendt til vinlusen Phylloxera vastatrix. I Amerika, hvorfra lusen kom til Europa i 1860'erne, har vinplanterne vænnet sig til lusens angreb på rødderne. Den beskyttelse havde de europæiske ædelsorter ikke oparbejdet, og derfor opstod vinlus-katastrofen, som truede med at lægge alle Europas vinmarker øde.
Løsningen på problemet var at pode de europæiske sorter på rødder fra amerikanske vinplanter. Det har man gjort næsten overalt, men ikke i Central Otago, hvor kun 55 procent af vinstokkene har amerikanske fødder. Og nu er lusen altså løs i Otago, og en økonomisk katastrofe truer.

Pepper Tree Wines til salg
Et af de gode vinhuse i den australske Hunter Valley, Pepper Tree Wines, er sat til salg. Pris: 16,1 millioner euro.
Her i Danmark er det Laudrup Vinimport, der importerer de glimrende vine, hvoraf flere er i Bristol-blå flasker.

Sidste drikke-dato på bag-in-box
Også i Sverige har man diskuteret datomærkning af vin, og Johan Lidby Vinhandel er ifølge WOW FaxNews først ude med en "sidste drikke-dato" på en bag-in-box-vin fra Jurancon.
Andre svenske importører er dog ikke umiddelbart begejstrede for datomærkning. De mener, at det kun gør livet mere besværligt, og at det giver unødigt ekstraarbejde hos forhandlerne med at holde rede på vinenes slutdatoer.
Når det netop kan være relevant med en dato på papvine, skyldes det, at vinens kvalitet kun er optimal i cirka seks måneder, og at man som forbruger ikke ved, hvornår den blev tappet.
Selvfølgelig vil vinen også være vin efter datoen, men datoen giver trods alt et fingerpeg om, hvornår vinen bør drikkes.

Bange for restauranterne
En af de stædige vinmyter er, at alle kvalitets-vine bliver bedre med alderen, og at vine, der ikke er "lager-egnede", ikke er værd at drikke.
I virkeligheden er over 80 procent af alle vine beregnet til at blive drukket, når de sendes på markedet, og mange af dem vil kun blive mindre gode med alderen.
Men - ligesom hovedparten af alle vinproducenter holder fast ved korkproppen, selv om den kan ødelægge vinen, holder de fast ved, at der ikke skal være holdbarheds-dato på flaskerne. Hvorfor? Fordi de er bange for, at restauranterne ikke vil acceptere det.

Bedste vin-website i Tyskland
I uge 19 skrev vi om Deutsches Weininstituts’ afstemning om den bedste website for et vinfirma, og nu ser det ud til, at Winzergenossenschaft Burkheim i Baden med 16,8 procent af de afgivne stemmer er ved at være vinderen. Adressen er: www.burkheimerweine.de.
Kooperativet ligger et hestehoved foran Weingut Otmar Zang i Franken, der har fået 16,6 procent af stemmerne, og hvis adresse er weingut-zang.de.
Yderligere har Weingut Jonas i Rheingau fået 15,9 procent. Her er adressen www.weingut-jonas.de.
Især de to første websites er meget smukke og nok et studium værd.
Afstemningen løber til og med den 31. maj, og vil man stemme med, kan man gøre det på denne side: www.deutscheweine.de. Direkte links til de ni finalister findes på en særlig side.

Kritik af afstemningen
Den tyske afstemning er ikke forløbet helt gnidningsfrit, idet man fra flere sider har anført, at det er muligt for de deltagerne vingårde at stemme flere gange på sig selv.
Deutsches Weininstituts har taget kritikken til sig og har ændret sin webside, så der kun kan stemmes én gang fra hver e-mail adresse.
Der er dog stadig et problem, idet et stort kooperativ kan få sine mange hundrede deltagere til at stemme - en mulighed, som en lille vinbonde ikke har.
Nå, men ellers er det jo en meget sjov idé med den afstemning ...

Slut med monopol i Litauen
Fra og med den 1. juli 2003 ophører fremstillingen af alkohol-produkter at være et statsmonopol i Litauen. Det vedtog landets parlament i den forløbne uge.
Litauen forventer optagelse i EU i 2004, og nedlæggelsen af monopolet er en af betingelserne for optagelse.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.------a..

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
aa..a..a....
.


    Christian Søndergaard (f. 1949) er en af de mange, der startede i en garage - som blev større og større og større. I 1982 grundlagde han sammen med hustruen, Kirsten, "Jysk Vinlager Randers". Firmaet havde konstant vokseværk, så i 1995 indledte han et samarbejde med Flemming Olsen, og sammen dannede de "Jysk Vin - det gode glas", der i dag har fem medarbejdere.
    Christian Søndergård, der er direktør i firmaet, har hele tiden stået for indkøbene, og allerede i 80’erne satsede han på Rhône-vine og opbyggede, hvad der i dag er et af Danmarks mest spændende sortimenter. Andre områder og lande er dog også bredt repræsenterede.
    Fra starten valgte Christian Søndergaard at importere vine, som dengang var nichevine. Det var vine fra mindre vinbønder, som for de flestes vedkommende havde aftaler med de store negoçianter om at aftage deres druer. Det var derfor et stort arbejde overhovedet at få et rimeligt antal flasker, og i mange tilfælde måtte han nøjes med nogle af de flasker, vinbonden havde lavet til sig selv.
    I 1987 indgik Christian Søndergaard i et samarbejde med den amerikanske importør Kermit Lynch. Begge går ind for ufiltrerede vine, og sammen blev de store nok til at lægge pres på producenterne. De første ufiltrerede vine kom til Danmark i årgangen 1987, først Domaine du Vieux Telegraphe og Domaine Tempier og siden mange flere.
    "Jysk Vin" sælger i dag direkte til virksomheder, restauranter og private bl.a. gennem firmaets website: www.jyskvin.dk.
    Adresse: Jysk Vin - det gode glas, Haraldsvej 68, 8900 Randers, tlf.: 86 40 44 44, fax: 86 43 77 61, e-mail: jyskvin@jyskvin.dk.


    Nyt ultramoderne vineri i Spanien
    Familien Chivite har netop - med hjælp fra den spanske konge - indviet vingården Señorio de Arinzano, tegnet af arkitekten Rafael Moneo, som leder arkitektskolen ved Harvard University i USA.
    Det ultramoderne vineri er bygget som en lav "klostergård" rundt om et gammelt borgtårn, et gammelt palæ og en gammel kirke (billedet til venstre). Yderligere er bygningerne udformet, så vinens vandring igennem dem kan ske ved hjælp af tyngdekraften - der er overhovedet ikke brug for pumper. Derimod er der naturligvis en gennemført computerstyring.
    På billedet til højre se, hvordan der igennem den overjordiske fadkælder løber en gangbro, hvorfra gæster kan følge arbejdet med fadene uden at forstyrre.

.
Flemming Kyed
    VinAvisen i fjernsynet også i denne uge
    Også i ugen, vi går ind i, er Anker Tiedemann gæst hos Flemming Kyed i programmet "Noget i glasset", og i en halv time snakker de om salget af vin via internettet og om VinAvisens succes. Samtalen udsendes hele fire gange i ugens løb.
    Nyt program i serien handler om østrigsk vin, og her er det Frederiksborg Amts Avis' vinskribent, J.O. Kristiansen (Kris), der gæster Flemming Kyed.
    Her er en oversigt over udsendelserne ugen igennem, men man kan også gå ind på dk4’s hjemmeside, www.dk4.dk, og se programoversigten. Her kan tidligere udsender også ses på en lille skærm.

    Programmerne i den kommende uge
    Søndag d. 26. maj kl. 03.30: Anne Mette Krygell om bulgarsk vin.
    Mandag d. 27. maj kl. 04.30: Niels Lillelund om vine fra Rhône-dalen.
    Tirsdag d. 28. maj kl. 05.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Tirsdag d. 28. maj kl. 12.30: Anker Tiedemann om VinAvisen.
    Onsdag d. 29. maj kl. 05.30: Anker Tiedemann om VinAvisen.
    Onsdag d. 29. maj kl. 18.00: Anker Tiedemann om VinAvisen.
    Torsdag d. 30. maj kl. 05.30: Johnny Hansen om andet øl end pilsner.
    Torsdag d. 30. maj kl. 23.30: Anker Tiedemann om VinAvisen.
    Fredag d. 31. maj kl. 23.00: J.O. Kristiansen om østrigsk vin.
    Lørdag d. 1. juni kl. 03.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Lørdag d. 1. juni kl. 15.30: J.O. Kristiansen om østrigsk vin.
aa..a..a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
aa..a..a..a.

.
Billedet af Cliff Richard blev taget af Carrie Jørgensen
    Også Cliff Richard
    Det er åbenbart blevet "in" for film- og popverdenens stjerner at købe vingårde og lave deres egne vine. Og sælge dem under deres egne berømte navne.
    På London International Wine and Spirits Fair præsenterede Cliff Richard sin vin, som han fremstiller af druerne Shiraz, Aragonez og Trincadeira på 8 hektar i Algarve i det sydlige Portugal.
    Sir Cliff’s vin hedder Vida Nova, hvilket betyder Nyt Liv. Til Decanter sagde stjernen: - Om jeg kan lide den? Det må jeg da, eftersom jeg skal kunne se folk i øjnene og sige: Dette er en STOR vin!
    Forhåbentlig tror hans fans, at det er "en STOR vin". De tilstedeværende vinskribenter syntes ikke at være enige med den tresårige stjerne. De kom nu også mest for at se giraffen.

Historien om Rosenborgvinen - fortsat
I uge 20 skrev Lars Dalgaard om Rosenborgvinen. Han driver Weingut Villa Riesling i Mittelrhein i Tyskland, og hans emne var, at vinen måske kom fra netop hans mark.
Men - måske er det alligevel ikke den historiske sandhed. Måske, skriver han, kom vinen snarere fra Hochheim i Rheingau end fra Bacharach i Mittelrhein.
Vi har samlet alle tidligere artikler om Rosenborgvinen på en særlig side, så nye læsere kan følge med, og her giver vi endnu en gang ordet til Lars Dalgaard:

Rosenborgvinen - Bacharach eller Hochheim?
Sidste år skrev den tyske forsker Rolf Göttert en artikel, "Rheinwein für den dänischen Königshof" (Rheingau Forum, 2/2001), hvori han mener at kunne påvise, at Rosenborgvinen kom fra Hochheim i Rheingau.
Göttert har gennemgået de originale rejsenotater fra Chr. IV‘s hofskatmester Jørgen Busch, og yderligere har han studeret hofkældermester Matthias Hansens kælderbog, og begge kilder sandsynliggør, at vinen blev indkøbt på en rejse til Rhinen, som de to herrer foretog i årene 1604-05.

De købte 286.000 liter vin
Over flere måneder prøvesmagte de flittige embedsmænd vine og købte ikke mindre end 286.000 liter for en samlet sum af 10.845 gylden.
På rejsen hjem overnattede de i Rüdesheim, Bacharach og Oberwinter og nåede Køln den 9. Marts 1605. Her blev der købt en del ældre vine, deriblandt 2640 liter fra Hochheim, årgang 1598. Det var en dyr vin, der kostede fire gange så meget som de unge vine fra 1604.
Den 21. April var de lejede sejlskibe fra Amsterdam blevet stuvet med den kostbare last, og rejsen hjem varede nitten dage. Vinene blev derefter fordelt på de kongelige slotte.

Ikke et endeligt bevis - men ...
Som nævnt i de tidligere artikler i VinAvisen plyndrede svenskerne Nykøbing Slot i 1659, dronnigemoderen Sophie af Mecklenburg’s residens. I krigsbyttet befandt sig tre fade med vin fra årgangene 1598, 1599 og 1615. Et dansk kaperskib erobrede vinen tilbage, og fadene endte senere i Rosenborgs kældre.
Der kan ikke føres endeligt bevis for, at netop det dyreste fad er Rosenborgvinen (fadet med årgangen 1598), men den indkøbte mængde i Køln - i alt 2640 liter - svarer måske til det nævnte "Doppelstückfaß" (plus lidt fyldvin).
Summasumarum - enten har der eksisteret en Rosenborgvin før Buschs og Hansens store indkøbsrejse i 1604-05, eller også beror historien om vinen serveret ved nytårstaflet i 1598 på en misforståelse, hvor årstallet er forvekslet med fadets årgang.


.
Hubert Trimbach - 300 år gammel
    Vinbonde i 12 generationer
    I uge 20 fortalte vi om Hubert Trimbachs besøg i København. Også Ugeavisen Esbjerg har skrevet om det og vist et billede af ham med følgende billedtekst:
      Hubert Trimbach, slotsejer og vinbonde
      gennem 12 generationer, var med til at skabe
      en hyggelig og inspirerende Alsace-aften.

    Tænk, så gammel synes vi nu ikke, Hubert Trimbach ser ud. Men han har åbenbart levet i hele 12 generationer. Det er sådan cirka 300 år. Imponerende alder!
-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er Aramon og Chasan?
En af vore læsere, Søren Mandrup, har til sin overraskelse konstateret, at druerne Aramon og Chasan ikke er præsenteret i vores Vin ABC. Jamen, det må vi da gøre noget ved.
* Aramon var op til 1960 Frankrigs mest populære rødvinsdrue, plantet vidt og bredt i det sydfranske Midi, hvor den blev brugt til en meget jævn rødvin - le petit rouge.
* Chasan er en hvidvinsdrue, man finder i Midi, især i departementet Aude. Det var den franske drueforsker Paul Truel, der udviklede den for INRA som en krydsning af Chardonnay og Sherry-druen Palomino - druen, som franskmændene kalder Listán. Vinene smager lidt i retning af Chardonnay.
Og hvad er så INRA? Det er en forkortelse for Institut National de Recherche Agronomique, dvs. det nationale franske institut for landbrugsforskning. Det blev grundlagt af den franske stat i 1946 og har cirka 8500 medarbejdere.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Cuvée des Moines, Gewurztraminer Moenchberg, Vieilles Vignes, Domaine du Vieux Pressoir, Marcel Schlosser, Alsace Grand Cru, Frankrig 1999
249 kr., VinBlanc
Guf, guf! En meget elegant og harmonisk hvidvin med fornem frugt og sødme. Ikke billig, men har man råd, er den pengene værd. Link til producenten: www.ntmm.com/schlosser.


Le Clos du Caillou, Vacheron-Pouizin, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
84,75 kr., H.J. Hansen
En super-rødvin med indtagende duft og dejlig smag med toner af chokolade og kaffe. Den vil være glimrende til mange retter. Link til distriktet: www.vins-rhone.com.


E. Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 1999
69,95 kr., Philipson Wine
Meget lækker Rhône-rødvin med flot duft og fyldig frugt. Og selv om den kommer fra et af Rhône-dalens tophuse, er prisen såmænd rimelig. Link til producenten: www.guigal.com.


Elderton, Botrytis Sémillon, Australien
78 kr. (½ flaske), Sigurd Müller
En fin duft af botrytis - "den ædle råddenskab" - stiger op fra denne gyldne dessertvin. Den har en lækker smag lidt i retning af abrikos og en syre, der gør, at vinen ikke bliver vammelsød. Det er ikke alle dessertvine, der kan klare en dessert med chokolade, men det kan denneher. Yderligere vil den være fin til blå ost. Link til producenten: www.eldertonwines.com.au.


Infinitus, Cabernet Sauvignon / Merlot, Domaine Vistalba, Patagonien - Rio Negro, Argentina 1999
70 kr., Pedersborg Vin
En ret enkel, men glimrende rødvin til mange madretter. Den har en fyldig og ren Cabernet-smag og et lille mundrensende bid i slutningen af eftersmagen. Link til argentinsk vin: www.promza.org.ar.


Solyss, Poggio il Pino, Salento IGT, Italien 2001
74,50 kr., Jysk Vin
Dette er rødvinen for dem, der vil have en stor og flot frugtbombe. Den har en indtagende sødme, der ikke smager spor af de 14,5 procent alkohol, og en lang eftersmag. Til prisen en flot vin. Link til side om Puglias vine: www.made-in-italy.com.


Casa do Lago, Trincadeira / Castelão, Ribatejano, Portugal 2000
49 kr., Viniberia
En rødvin til store bøffer, kraftig og med intens frugt og udpræget sødme. Og prisen for musklerne er faktisk rimelig. Trincadeira og Castelão er to druer. Link til side om portugisisk vin: www.winesofportugal.org.


Aresti, Montemar, Gewürztraminer, Curico Valley, Chile 2001
69 kr., Furesø Vinimport
Elegant og fint parfumeret og krydret Gewürztraminer med god og forfriskende frugt og en lang eftersmag. Virkelig god til prisen. Link til side om chilensk vin: www.chilewinemarket.com.


Domaine du Vieux Pressoir, Marcel Schlosser, Gewurztraminer, Cuvée Particulière, Alsace, Frankrig 1999
89 kr., VinBlanc
Flot duft og smag af den dejlige Alsace-drue. Vinen har en dejlig fedme, tilpas syre og et lille bittert bid i slutningen. Link til producenten: www.ntmm.com/schlosser.


Santenay 1er Cru, Comme, Domaine Capuano-Ferreri & Fils, Frankrig 1999
130 kr., LMT Vinimport
Ret lys, næste blålig rødvin med meget fyldig og dejlig frugt og tilpas syre. Den må meget gerne ligge nogle år endnu, før man rører ved den. Link til Bourgogne: www.terroirs-b.com.


Weingut Rudolf Kaiser, Pinot Noir Trocken, Burgenland, Østrig 2000
95 kr., Kafi.dk
Jo, østrigerne kan skam også lave rødvin. Denneher er overraskende flot med en indtagende duft med toner af peber. Den har en blød og varm fylde af solmodne druer. Link til side om østrigsk vin: www.austrian.wine.co.at.


Fabre & Montmayour, Merlot, Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentina 1999
95 kr., Pedersborg Vin
Meget voldsom vin med intens frugt. Men den kan blive flot, hvis den får lov at ligge i endnu fire-fem år. Link til argentinsk vin: www.promza.org.ar.


Syrcab, Comte Cathare, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 1999
99 kr., Propperiet
Navnet er en sammentrækning af Syrah og Cabernet, og resultatet af dette ægteskab er blevet en bamse af en rødvin med intens farve og let sødme. Link til producenten: www.comtecathare.com.


El Vínculo, Crianza, Alejandro Fernández, La Mancha, Spanien 1999
120 kr., Philipson Wine
Dette er, hvad vi i gamle dage kaldte "en kraftig Børge". Intens frugtsmag med markant sødme og alkohol og et lille bittert bid i slutningen. Man skal virkelig kunne lide vinøse muskler for at synes om den. Link til svensk side om spansk vin: www.spanskaviner.com.


Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien 2001
39,95 kr., Philipson Wine
Vellavet hverdags-rødvin til en rimelig pris. Den er saftig og med en let sødme. Link til side om druen: www.grape-varieties.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Château Seguelongue, Médoc, Frankrig 2000Rødvin48 kr.Stokholm Vinimport
.
Børsen
Schloss Vollrads, Riesling, Rheingau, Tyskland 2000Hvidvin95 kr.D.W.C. Vin
Conde de Valdemar, Joven, rød, hvid og rosé, Bodegas Martinez Bujanda, Rioja, Spanien 2000R/H/Rosé59,75 kr.H.J. Hansen
.
Ekstra Bladet
Anfora, Zinfandel, Puglia, Italien 2001Rødvin74,50 kr.Jysk Vin
Domaine la Monardière, Vacqueyras,, Frankrig 2000Rødvin89 kr.Bichel Vine
.
ErhvervsBladet
Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig 2000Hvidvin120 kr.Østrigsk Vinimport
Domäne Müller, Der Sauvignon Blanc, Gut am Ottenberg, Østrig 1999Hvidvin164,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Conde de Valdemar, Joven, rød, hvid og rosé, Bodegas Martinez Bujanda, Rioja, Spanien 2000R/H/Rosé59,75 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Libertas, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 1999Rødvin42,75 kr.Amka Vinimport

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.