Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2002



Vin-aktuelt i uge 28
8. juli - 14. juli 2002
.

VinAvisen uge 25VinAvisen uge 26VinAvisen uge 27
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.a..a..

.a..a..
Knud Kjellerup
    Østjysk Vinforsyning bliver svensk
    Efter 25 år som ejer af Østjysk Vinforsyning har Knud Kjellerup solgt sit livsværk til Vin & Sprit - V&S Wine Group.
    Den store svenske koncern kan således sætte endnu en dansk blomst i knaphullet efter tidligere at have erhvervet De Danske Spritfabrikker og Vingaarden med dennes datterselskab, Kjær & Sommerfeldt.
    Østjysk Vinforsyning kommer til at indgå i en større nordisk vingruppe, der ud over de danske aktiviteter omfatter Scanfrentz i Finland, Amundsen Wines i Norge og Nordic Wine i Sverige, hvor det sidste firma er en fusion mellem den tidligere Vin & Sprit-vindivision samt de svenske firmaer Provinum, Tedeum og Göte Andersson.

    Et markant vinfirma
    Knud Kjellerup stiftede sit importfirma i 1976 sammen med to kammerater, der også studerede til civiløkonomer på Handelshøjskolen i Århus. To år efter overtog han foretagendet og har siden drevet det frem til et af Danmarks mest markante vinfirmaer med et meget stort sortiment i kvalitets-vin med mere end 1200 forskellige vine og specialiteter.
    Af firmaets mere kendte agenturer kan nævnes Gaja, Planeta, Champagne Louis Roederer, Kuentz-Bas, Lupé-Cholet, Méo-Camuzet, Brown Brothers, Franciscan Estates og Frapin Cognac. Hvortil kommer en lang række små og større topproducenter overalt i verden.

    Knud Kjellerup fortsætter
    I dag beskæftiger Østjysk Vinforsyning 25 medarbejdere, og derudover ejer firmaet ni vinforretninger, som alle er medlem af vinhandlerkæden Vignoble, som Knud Kjellerup tog initiativet til.
    Kæden omfatter i alt 28 vinhandlere, hvoraf de 19 andre er selvstændige vinhandlere.
    Knud Kjellerup fortsætter som direktør, og til VinAvisen siger han, at han får til opgave at videreføre og styrke den linie og de holdninger, som Østjysk Vinforsyning er blevet kendt for. Han ser det som en spændende udfordring, i samarbejde med de nye ejere, at udbygge virksomheden.

30 procent mindre vin i Bordeaux
Er vejret i disse dage dårligt? Det er det også i Bordeaux, hvor det slette vejr er indtruffet på det værst tænkelige tidspunkt, nemlig under vinens blomstring.
Kulde og regn har skadet vinstokkene, først og fremmest i Médoc, men også i Graves, Saint-Émilion og Pomerol, og man regner med, at den forventede høstmængde bliver beskåret med op til 30 procent. Især er det gået ud over Merlot.
Med hensyn til vinens kvalitet er der ikke nødvendigvis fare på færde, og vinhandelen i Bordeaux vurderer, at en mindre årgang 2002 vil hjælpe til med at komme af med årgangene 1999 og 2001.

Skruelågene breder sig
I uge 26 skrev vi om det danske firma Novozymes medvirken til at komme propsygen til livs - og bevare den gode, gamle korkprop.
Ikke desto mindre breder skruelågene sig, især i Australien. Ifølge den australske avis The Age er en tredjedel af Jeff Grosset’s "kultvin" Gaia kommet med skruelåg, og Grosset var overrasket over, hvor hurtigt flaskerne blev solgt. Han havde regnet med kun at sælge én flaske med skruelåg for hver ti med korkprop, men det var lige omvendt.
Også andre australske topproducenter udstyrer deres vine med skruelåg, og de tre store vinkoncerner Southcorp, BRL Hardy og Reynolds er kommet med billigere skruelågs-vine, der vil blive solgt gennem de britiske Tesco-supermarkeder.
Tesco har allerede 26 forskellige vine med skruelåg til priser mellem 7,70 og 10,90 euro (57-81 dkr.).
.a..a..
    Uventet angreb på plasticpropper
    Prince Charles, prinsen af Wales, leverede et uventet angreb på plasticpropper, da han var i Lübeck for at modtage Euronatur-prisen for sin indsats for at beskytte Europas natur. Han sagde:
    - Jeg begriber simpelt hen ikke, hvorfor nogen skulle ønske at møde en væmmelig plasticprop i halsen på en flaske vin. Men denne skik breder sig, og den medfører store ændringer i Spaniens og Portugals natur.
    - Produktionen af kork fra egetræer i de store dehesas (græsningsområder) er en bæredygtig industri. Træerne lever i århundreder, og barken kan skrælles af hvert niende år. Og disse dehesas giver mulighed for et rigt og varieret dyreliv, særligt for fugle og sommerfugle. Men alt dette er truet.
    Hele prinsens tale kan læses på www.princeofwales.gov.uk.

Fra 13 mio til 2 mia
Så har australierne igen slået deres egen eksport-rekord. Ifølge fagbladet Just Drinks overstiger deres årlige vineksport nu 2 milliarder australske dollars (8,5 milliarder dkr.).
For tre år siden lå eksporten kun på 1 milliard aus dollars. Og for tyve år siden lå den på 13 millioner.
I værdi er eksporten siden 1999-2000 steget 24 procent og i mængde 22 procent.
De ti største eksportører er Southcorp, BRL Hardy, Orlando Wyndham, Beringer Blass (Fosters-bryggerierne), Cranswick Premium Wines, McWilliams Wines, Brian McGuigan Wines, Casella Wines, Yalumba og Simeon.
Største aftager er som sædvanlig Storbritannien med 482 millioner euro (3,6 milliarder dkr.). Eksporten til USA er steget 51 procent i værdi.

Hardy's største vinhøst
Det australske vinfirma BRL Hardy melder om den hidtil største vinhøst i firmaets tiårige historie. Koncernens vingårde i de forskellige dele af Australien har bearbejdet 313.600 tons druer, svarende til cirka 20 procent af den samlede australske vinhøst.

Flere antioxidanter i vinen
Når nu det er så godt med antioxidanter i rødvin - disse gode stoffer, der modvirker hjertesygdomme og kræft - kunne det så ikke være en god idé at få lidt ekstra af dem i vinen?
Det mener Steven Clare, der studerer ved University of Western Sydney i Australien, og han har allerede fundet ud af, hvordan de ekstra stoffer kan trækkes ud af druerne, hvis man under gæringen tilsætter et specielt enzym til druemosten.
Nu mangler han bare at finde ud af, om de gode sager påvirker smagen. Det ved han først om et år.
.a..a..
    Nok et besøg værd
    Vino! er en splinterny amerikansk vin-website, som nok er et besøg værd - på adressen www.vino.com.
    Det ser ud til at være et firma, der står bag, men der er nu ikke meget salg i siderne. Derimod er der en hel del interessante oplysninger og links. Der er tekster om forskellige vinregioner, madopskrifter, rejseinformationer, en database over vinfirmaer i hele verden samt mange tips om vin.

Tyske druer otte dage forud
I forhold til et normalt år er de tyske vinmarker otte dage forud. Gennemsnitstemperaturen har været to grader over middel, og de forholdsvis varme nætter har gjort, at vinstokkene står i blomst og hurtigt vil udvikle druer så store som grønærter.
Kun på marker med lettere jord er det et problem, at jorden er for tør.

Pragmatisk løsning
Ifølge Berlingske Tidende undlader Danmark at modsætte sig, at franske og italienske vinbønder får 350 millioner kr. i EU-støtte til at destruere 800 millioner liter vin.
Til avisen siger formanden for Folketingets Europa-udvalg, Claus Larsen-Jensen, at der er tale om en "pragmatisk løsning" for ikke at genere franskmændene forud for udvidelsen af EU og reformer af støtteordninger til landbruget.
.a..a..
.
Forrest Robert Mondavi, der i dag er 89 år, derefter Timothy og bagest Michael Mondavi.
    Mondavi i Rebild
    Årets amerikanske hovedtaler ved Rebild-festen var den fremtrædende vinmand Michael Mondavi - der sagde pæne ord om kronprins Frederik, som i sin tid arbejdede hos Mondavi i Californien.
    Det var Michaels far, Robert Mondavi, der i 1966 grundlagde det prestigefulde Robert Mondavi Winery i Napa Valley, og Michael var som winemaker en af de tre først ansatte.
    I 1994 blev han præsident og øverste chef for Robert Mondavi Corporation, det familieejede aktieselskab, der i dag producerer vin på fire kontinenter og sælger vin i 80 lande.
    Michaels bror, Timothy, der også er ønolog, er firmaets vicepræsident. Han er ikke mindst den, der sætter sit fingeraftryk på vinene.

    Uvurderlig betydning
    Mondavi-familien har haft en uvurderlig betydning for udviklingen i amerikansk vin. Den har sat standarder og inspireret utallige af de amerikanske vinmagere.
    Blandt andet var det Mondavi, der sammen med Château Mouton-Rothschild skabte verdens første "kultvin", Opus One, og i dag har Mondavi indledt lignende samarbejder rundt om i verdenen.

Den norske vinbonde
I sidste nummer skrev vi om Norges eneste vingård, og flere har spurgt, hvordan man kommer i kontakt med den norske vinbonde.
Han hedder Svein Erik Hansen, og hans e-mail adresse er sveierha@online.no.
Han fortæller i øvrigt, at hans vin er meget sjælden, idet der kun produceres 1000 flasker pr. årgang. Samlere har således budt op til 2500 nkr. pr. flaske.
.a..a...a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Prima Sdr. Fasanvej bliver Gobis nye navn, efter at forretningen i sommerens løb er blevet moderniseret. Siden 1. januar har Gobi været medlem af Prima-kæden og forlader nu sit hidtidige navn. Vinen vil dog som hidtil stå meget stærkt i forretningen, og yderligere vil de vigtigste af Gobis vine indgå i Primas sortiment. De tilsluttede forretninger er Prima, Strandberg, Gova, Nærum Stormarket, Superstore og fra 26 august tillige KC-kæden på Fyn og i Jylland. Samarbejdet begyndte den 1. januar, og allerede i år vil der blive solgt Gobi-vin i de tilsluttede forretninger for cirka 100 millioner kr.
    * Vinens Verden, vinforretningen i Slotsgade 21 i Odense, har pr. 1. juli fået ny partner, idet de to oprindelige indehavere, Lars Smedegaard og Jens Mølhede, har fået følgeskab af Morten Nass. Han har gennem seks år været ansat i Vinens Verden som butiksansvarlig og er uddannet vintjener. Blandt andet har han været ansat på Hotel Hesselet i Nyborg og hos Michel Michaud på Restaurant Marie Louise i Odense.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.a..a..
    175 sjove og mærkelige etiketter
    Peter May er sydafrikaner og sekretær i Pinotage-klubben. Jo, sådan én findes der også, og den har en ganske interessant website, hvor den har samlet alt, hvad der er værd at vide om den sydafrikanske drue - samt mere til. Adressen er: www.pinotage.org.
    Samme Peter May har også en anden hobby. Han samler på sjove og mærkelige vinetiketter, og 175 af dem har han lagt ud på nettet - på adressen www.winelabels.org.
    Til venstre ses en af dem, tegnet af den britiske kunstner Ralph Steadman - ham, der også tegnede forteksterne til tv-serien "Yes, minister".
    Vinens navn spiller på forkortelsen Zin for Zinfandel og på begrebet Cardinal Sin - Dødssynd.

Høje point til østrigske vine
Østrigsk vin bliver mere og mere interessant. I Robert Parkers "The Wine Advocate" er der i det nyeste nummer en sytten sider lang rapport med meget høje point til hvidvine og søde vine først og fremmest fra Wachau, Kamptal, Wien og Burgenland. Her er topvinene blandt de i alt 288 smagte vine:
98+ point til Krachers Welschriesling TBA 1999.
98+ point til Krachers Scheurebe TBA 1999.
97+ point til F.X. Pichlers Unendlich 2000.
96 point til F.X. Pichlers Kellerberg Riesling Smaragd 1997.
95 point til Weingut Pragers Achleiten Riesling Smaragd 2000.
97 point til Riesling Smaragd Klaus 1993.
95 point til Emmerich Knolls Ried Schütt 1997.

Nu 40 vinklubber på vores liste
Endnu en vinklub er optaget på VinAvisens liste over klubber, så nu er der i alt 40. Den nye klub er Vordingborg Vinklub, hvis prisværdige formål er at udbrede kendskabet til vinens væsen, dens geografi og historie.
Foreningen afholder spændende arrangementer for medlemmerne, og alle personer over atten år med interesse for vin kan blive medlem.
Medlemmerne modtager cirka fire gange om året medlemsbladet VOR VIN med nyt fra vinverden - og husk: Vinklubber må i den slags blade meget gerne anvende og nævne VinAvisen som kilde.
Det årlige kontingent er 150 kr. for enkelte medlemmer og 250 kr. for par. Derudover må der påregnes betaling for de enkelte arrangementer.
VinAvisens liste over vinklubber tjener faktisk to formål. Dels er den en god up-to-date guide for folk, der er interesserede i vin, og som gerne vil træffe ligesindede. Dels bruges den af arrangører af vinudstillinger, der ønsker at indbyde medlemmerne til smagninger, som ellers er lukkede for offentligheden.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Duc d’Aiguilhon, Réserve des Templiers, Côtes du Rhône, Frankrig 1999
6 flasker: 329 kr., Encore-vin.dk
- Perfekte rødvin, lød det fra et af smagepanelets otte medlemmer. - Den er bare lækker med sine toner af modne hyldebær og solbær! Vinen er fremstillet på Grenache, Mourvèdre og Carrignan og har ligget et år i små 128 liters bourgogne-fade. Link til distriktet: www.vins-rhone.com.


Citra, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2001
49 kr., Furesø Vinimport
Robust og charmerende rødvin som mange af vinene fra de italienske Abruzzer. En vin, man drikker med glæde. Den femte stjerne får den for den rimelige pris i forhold til kvaliteten. Link til distriktet: www.made-in-italy.com.


Domaine de la Pinède, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1997
100 kr., LMT Vinimport
En kultiveret rødvin, meget, meget lækker og harmonisk, med god frugt og sødme. Virkelig anbefalelsesværdig. Link til producenten: www.domainepinede.com.


Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Reserva, Maipo Valley, Chile 2000
69,50 kr., Amka Vinimport
Dufter den af roser? blev der spurgt under smagningen. Den skal i hvert fald have roser for sin flotte kvalitet og rimelige pris. Den har en intens og blød frugt og er på alle måder harmonisk og dejlig. Og så har den frugt nok til at hamle op med de 14 procent alkohol. Link til producenten: www.santarita.com.


Jack Mann, Cabernet Sauvignon, Houghton, Western Australia 1998
475 kr., Irma
Den nu afdøde Jack Mann var en pioner inden for fremstillingen af vin i Western Australia, og for at hædre hans minde har man fremstillet denne prægtige og lækre Cabernet Sauvignon. Den har en intens og fyldig frugt med mindelser om vanille og chokolade, og den må meget gerne ligge fire-fem år endnu. Irma har skaffet de sidste 25 kasser af 1998-årgangen til landet, så man skal nok skynde sig - hvis man har råd ... Link til producenten: www.crushedgrapes.com.


Ca’del Pipa, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1997
106 kr., Jysk Vin
Denne fem år gamle rødvin er meget, meget lækker med sin modne duft, bløde smag af kirsebær i cognac og lange afrundede eftersmag. Den er gæret på ripasso - dvs. rosintørrede druer - og på druekvaset fra fremstillingen af Amarone. Link til Valpolicella: www.valpolicella.it.


Otazu, Reserva, Navarra, Spanien 1997
85 kr., Ki-Ma Vinimport
Flot og harmonisk rødvin med dejlig frugt og lækker sødme. Den er lavet på Merlot, Cabernet og Tempranillo og har fået tilpas fadlagring på fransk eg. Link til distriktet: www.vinosnavarra.com.


Willm, Riesling, Alsace, Frankrig 2001
69,75 kr., GrandVin
God hvidvin med dejlig, fint parfumeret duft lidt efter akasiehonning, tilpas syre og en vis fedme. Link til producenten: www.alsace-willm.com.


Saracen, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2000
45 kr., Østjysk Vinforsyning
Rar daglig-rødvin på druerne Syrah, Grenache og Mourvèdre, uden kanter og meget anvendelig til mange retter. De fire stjerner er med pil opad. Link til distriktet: www.coteaux-languedoc.com.


Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000
69,75 kr., H.J. Hansen
Er dette en rødvin? Eller er det syltetøj? Vel, man kan ikke frakende vinen kvalitet. Det er en vin med stor, solmoden fedme og mange facetter - blomme, kirsebær, chokolade. Mange vil sige Mums! Link til australsk vin: www.wineaustralia.com.au.


Joseph Drouhin, Côte de Beaune, Frankrig 1999
159,75 kr., H.J. Hansen
Harmonisk og elegant bourgogne, der egentlig kun har prisen imod sig. Den dufter friskt og dejligt, og smagen er fyldig og frugtagtig. Anbefales til folk med penge. Link til producenten: www.drouhin.com.


Luis Felipe Edwards, Merlot, Colchagua, Chile 2000
65 kr., ViniPortugal
Dybrød og kraftig rødvin med fyldig frugt og let sødme. Link til producenten: www.lfewines.com.


Penny’s Hill, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1999
155 kr., New World Vinimport
Dyr, men dejlig rødvin. Den har en flot dybrød farve, en dejlig duft og en smag af solmoden frugt og sødme. Link til producenten: www.pennyshill.com.au.


Deakin Estate, Shiraz Cabernet, Australien 2000
55 kr. (300 kr. for 6 flasker), Vinens Verden
Meget vellavet rødvin med interessant og lidt usædvanlige smagsnuancer og tilpas syre. Link til producenten: www.deakinestate.com.au.


Jean-Luc Meyer, Gewurztraminer, Grand Cru Eichberg, Alsace, Frankrig 1999
109 kr., Den lille Vinkælder
Den flotte duft giver gode løfter, der til en vis grad indfries af smagen, som er fed, frugtagtig og meget dejlig, men som slutter på en bitter tone. Link til distriktet: www.vinsalsace.com.


Fébus, Malbec, Mendoza, Argentina 2000
59 kr., Pedersborg Vin
Venlig, blød og imødekommende rødvin med god frugt og let sødme, dog uden de store armbevægelser. Link til argentinsk vin: www.promza.org.ar.


Réserve Les Griottes, Château Val Joanis, Côtes du Luberon, Frankrig 1999
110 kr., Kjær & Sommerfeldt
Dyr, men god rødvin, der præsenterer sig godt i glasset med fyldig frugt og charmerende sødme. Bag på flasken står der, at den skal dekanteres i god tid, så vi plaskede den et par timer før smagningen. Link til slottet: www.val-joanis.com.


Cantalejos, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2001
40 kr., ViniPortugal
Pæn hverdags-rødvin med god, ret fyldig frugt og til en rimelig pris. Link til producenten: Link til producenten: www.lfewines.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Tintara, Chardonnay, Hardy's, South Australia 2000Hvidvin28,89 kr.Kvickly
.
ErhvervsBladet
Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1998Hvidvin69,75 kr.H.J. Hansen
Pierro, Chardonnay, Margaret River, Australien 2000Hvidvin239 kr.KB Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Curatolo, Sicilien, Italien 2000Rødvin40 kr.Chris-Wine
Caliterra, Chardonnay, Chile 2001Hvidvin54,95 kr.Vingaarden
Caliterra, Cabernet Sauvignon, Chile 2000Rødvin54,95 kr.Vingaarden
Duc de Foix, Brut, Cava, SpanienMousserende49,50 kr.Amka Vinimport
Elderton, Chardonnay Unwooded, Australien 2001Hvidvin57,50 kr.Sigurd Müller
Chardonnay de Pennautier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Hvidvin55 kr.Vinens Verden
Valdemar, Tinto, Rioja, Spanien 2000Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
Puteus, Puglia, Italien 1997Rødvin39,95 kr.Fakta
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.