Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2002



Vin-aktuelt i uge 29
15. juli - 21. juli 2002
.

VinAvisen uge 26VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.a..a..
200 vrede vinbønder
Nu er der ballade igen, ikke i Midi, men i Bourgogne. I sidste uge demonstrerede 200 vrede vinbønder i Beaune, fordi de ligger inde med en masse usolgte vine af årgangene 2000 og 2001, og der kun er to måneder til, før årgang 2002 kommer væltende ind i kældrene.
Det gælder især de jævnere vine som Bourgogne Rouge og Mâcon-Villages.
Ifølge Wine Spectator er 56 domæner på fallittens rand, og 400 andre nærmer sig den.

Dette her haster!
De store berømte Bourgogne-appellationer skal nok klare sig, men 5000 vinbønder lever af at producere de regionale vine, der udgør 54 procent af områdets omsætning, svarende til cirka 200 millioner flasker.
Bourgognes vinkommité, BIVB, præsenterede i Beaune en femårsplan, der skal hæve kvaliteten i regionens vine, ligesom man har hyret et reklamebureau til at lave en kampagne til mange millioner euro. Men de vrede vinbønder siger, at det er alt for sent til at redde dem i år.
- Vi har en høst om to måneder, siger de. - Dette her haster, og det er derfor, vi er her.

Der må ske noget drastisk
Franskmændene er klar over, at der i det hele taget må ske noget drastisk, hvis landets vin skal bevare sin prestige.
Ifølge den engelske avis The Independent vil regeringen gribe ind med nye regler, der måske træder i kraft allerede i september i år.
Vinbønderne vil blive tvungne til at kassere en masse vin, inklusive over 10 millioner flasker beaujolais 2002. Overproduktionen skal ned. Og appellations-systemet vil blive revideret. For øjeblikket dækker det alt for mange dårlige vine, som trækker hele begrebet ned. Man foreslår derfor en ny elite-mærkning beregnet til eksportmarkederne.

Kostbare fejltagelser
Et læserbrev, indsendt af Alice Hansen til Information, har et markant synspunkt:
- EU giver tilskud til vindyrkning, skriver hun. - Resultat: Overproduktion. Hvorefter vinen skal skaffes af vejen på ny - med EU-tilskud.
Den danske regering - og socialdemokratiet protesterer ikke. Tværtimod.
Det var så det nyeste eksempel på rækken af kostbare fejltagelser i EU.
.......
    Sherry og tapas
    Christian Aarø Mortensen, der blev dette års danske sommelier-mester, er blevet ansat som sommelier og restaurantchef på The Dining Room, Anders Houmanns nyerhvervede restaurant på toppen af SAS Scandinavia i København.
    En af de præmier, han vandt samtidig med mesterskabet, var en rejse til Jerez, sponseret af Sherry-distriktets vinkommité, Sherry Consejo Regulador.
    Sin interesse for sherry udmønter Christian Aarø Mortensen nu i et spændende arrangement på The Dining Room: Sommeren over vil man på hverdage kl. 17-20 kunne nyde tre glas forskellige sherry’er med tilhørende spanske tapas for 120 kr.

Italiensk vinseminar
Vinotek A Fynnis har taget et interessant initiativ: Man har bedt den Italiens-kyndige Finn Aarosin Madsen om at holde et italiensk vinseminar på GS Vin & Mad, Karen Brahesvej 3 i Odense. Seminaret består af tre foredrag med vine, der har med det enkelte emne at gøre:
1. Fadlagring.
2. Sangiovese-druen.
3. Regionen Campania.
Seminariet afvikles lørdag den 28. september kl. 10.30 til cirka 16.30. Man kan melde sig til ét, to eller alle tre foredrag, og prisen pr. foredrag er 80 kr. Efter det første foredrag er der mulighed for at købe en frokostbuffet.
Nærmere oplysninger hos Vinotek A Fynnis, tlf.: 65 97 61 60, fax 65 97 61 69, e-mail: bmj@vinotekafynnis.dk.

Italien fra top til tå
Otte midt- og sydjyske Skjold Burne-vinhandlere har slået sig sammen om en stor vinsmagning over temaet Italien fra top til tå. I alt smages tolv vine, og aftenens foredragsholder er Karsten Riis Laursen. Bagefter er der italiensk buffet.
Smagningen afholdes på restauranten ved Billund Travbane, hvor startskuddet går den 1. november kl. 19.30, og billetter à 325 kr. kan bestilles i Skjold Burne-butikkerne i Billund, Give, Vejle, Sønder Omme, Fredericia, Vamdrup, Røde Kro og Esbjerg.

Stor vinhøst på New Zealand
New Zealand har i år haft en rekordstor vinhøst på 67 procent mere end sidste år. I alt nåede man op på 118.700 tons druer. Den tidligere rekord var 80.100 tons i 2000.
Den store høst skyldes ikke mindst den øgede mængde druer på den nordlige ø. Distriktet Hawkes Bay høstede således 136 procent mere end sidste år, mens vingårdene i Auckland høstede 148 procent mere.
I Marlborough høstede man "kun" 47 procent mere, men det berømte distrikt slår alligevel sin egen rekord med i alt 54.500 tons eller næste halvdelen af landets samlede høstmængde.
Med til billedet hører, at høsten de to sidste år har været præget af dårligt vejr og derfor var ret beskeden i mængde. Samt at man i år har udvidet det dyrkede areal med 14 procent.
Sauvignon Blanc og Chardonnay udgør cirka 60 procent af høsten. Derefter kommer Pinot Noir og Merlot.

Mere vin, færre får?
Ifølge Decanter har man i New Zealand udtrykt frygt for, at den øgede vinproduktion efterhånden vil tage livet af fåreavlen. Blandt andet har man i Marlborough netop lukket et stort slagteri med tilhørende produktionsenheder, fordi der ikke var får nok.
Andre mener dog, at der skal betydeligt flere druer til at tage livet af landets 44 millioner får.
En større fare ser man i overproduktionen af druer. New Zealand har i dag 12.800 hektar vinmarker, og man forudser, at der om kun tre år vil være 17.000 ha.
.........
Ingen Vinitalia i år
Hvert år har der i København været afholdt en stor italiensk vinmesse, Vinitalia. I år svigter interessen fra udstillernes side, og man har derfor valgt at udsætte udstillingen til næste år.
Blandt andet skulle finalen i det italienske vinmesterskab, Gran Maestro del Vino Italiano 2002, være afviklet i forbindelse med messen.
Udstillingskommiteen er på vej med en pressemeddelelse om udsættelsen, så mere om den sag i næste uge.

Rødvin også godt mod prostatakræft
Det er utroligt, at man stadig kan finde flere beviser for rødvinens fortræffelighed. Senest har man på Getafe universitetet i Madrid fundet, at fem antioxidanter (polyfenoler) i rødvin, te og visse frugter og grønsager hæmmer væksten af prostata-kræftceller. Stofferne får simpelt hen cellerne til at "begå selvmord".
Fundet forklarer måske, hvorfor prostatakræft er sjældnere i Sydeuropa end i andre lande.

Dyre haglskader
Ifølge Wiener-avisen Der Standard har vinmarkerne i især Nieder- og Oberösterreich, Burgenland og Steiermark været plaget af haglskader, og årstiden for hagl er endda slet ikke begyndt.
Sammenlignet med første halvår 2001 er haglskaderne øget 30 gange.
På universitetet i Graz forventer forskerne yderligere klimaskader, der om ti år vil svare til den årlige tilvækst i Østrigs bruttonationalprodukt.
Regningen for skader vil i 2012 vil således nå - siger forskerne - 6 milliarder euro. Værst vil det gå ud over landbruget med 1,7 milliarder euro, mens det vil koste turismen 1,3 milliarder.

Mindre vin - og mere vin
I 1980 drak hver voksen franskmand 91 liter vin. I dag er tallet nede på cirka 53 liter.
I samme periode steg briternes forbrug fra 7,7 liter til 22 liter.
Så spørgsmålet er: Vi franskmændene og englænderne en dag mødes i vinstatistikken?

Kultvine faldet i pris
Nogle af Australiens kultvine er faldet næsten 50 procent i pris i løbet af det seneste år, skriver avisen The Advertiser.
Det skyldes blandt andet, at en række vinerier har vokseværk og sætter priserne ned for at følge med i den øgede konkurrence - og for at komme af med usolgte vine, der har været for dyre.
Der er i dag 1465 vinerier i Australien sammenlignet med 1318 i 2001 - og med 620 i 1990.
.......

.
En af afdelingerne hos Fortnum and Mason på Piccadilly.
    Hvem ejer Château Latour 1949?
    Decanter fortæller, at vinafdelingen i det fornemme varehus Fortnum and Mason på Piccadilly har et problem.
    F&M, der er 200 år gammelt, har altid tilbudt deres trofaste kunder at opbevare deres vine, men på grund af pladsmangel må man stoppe med denne service.
    Og her står man så med hundreder af kasser med ædle vine, portvin og spiritus, som aldrig er blevet hentet. Blandt andet er der en Lalande de Pomerol 1966, tilhørende Mick Jagger, og nogle 50 år gamle beaujolais’er, der sikkert for længst er gået over.
    Der er også en Château Latour 1949 - 100 point hos Parker - i original rød papirindpakning og kasse. Den er måske 250.000 kr. værd. Men hvem ejer den?
    Ifølge Decanter har kassen ligget i 30 år, og en lille seddel siger, at den tilhører Christopher Plummer eller Elaine Taylor.
    Det er ikke lykkedes at finde disse personer - og skuespilleren Christopher Plummer siger, at det ikke er hans vin.
aa..a..a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
aa..a..a..a.......
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.------a..

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
aa..a..a....a..a..a......... ..

.
Harald Slott-Møller: "Primavera", 1901. Er det en forførende Eva, der rækker Adam det fatale æble?
Udstillingen "Harald Jensen og kunsten" på Nordjyllands Kunstmuseum, Kong Christians Allé 50, Aalborg, har åbent dagligt kl. 10-17 indtil den 1. september. Lukket mandag.
    Et herligt billede
    Jamen, er det ikke et herligt billede? Det udstilles netop nu i Nordjyllands Kunstmuseum på udstillingen "Harald Jensen og kunsten".
    Billedet, hvis titel er "Primavera" (Forår), blev malet i 1901 af Harald Slott-Møller, og det viser en forelsket ungersvend, der overhovedet ikke har øje for den gode chianti, som den henrivende dame rækker ham over bordet.
    At der er chianti i glasset, er vi helt sikre på. Det viser den bastomvundne flaske og det herlige landskab.
    Udstillingen i Aalborg omfatter værker, som blev indkøbt til museet i perioden 1870-1914, da Harald Jensen var formand - og Harald Jensen var ganske rigtigt den, der lagde navn til snapsen.

Harald Jensen - kunstner og brænder
Harald Jensen (1857-1914) var en farverig mand, der egentlig ville have været kunstmaler. Han havde et vist talent, udstillede på Charlottenborg og fik Akademiets sølvmedalje. Men hans far stillede en betingelse for fortsat at støtte ham:
- Enten vinder du den neuhausenske pris for et kunstværk, eller også tager du til Aalborg og bestyrer vores brænderi deroppe.
Harald Jensen fik ikke prisen. Han tog til Aalborg og drev brænderiet frem til succes, samtidig med at han blev en af byens spidser, engageret i talrige foretagender, først og fremmest byens kunstmuseum.

Klog mand
Harald Jensen virkede også som "klog mand". I århundreder havde der været en forbindelse mellem brændevin og medicin. Der var sunde og helbredende urter i snapsen, og der var nærliggende at forsøge at helbrede sygdomme ved hjælp af urterne.
Det gjorde Harald Jensen. Folk søgte ham langvejsfra, og i flere tilfælde helbredte han mennesker, som lægerne havde opgivet. Fx reddede han mange mennesker fra at få amputeret arme eller ben. Igennem 30 år hjalp han i tusindvis af syge uden at modtage betaling eller gaver.

Dømt for kvaksalveri
I 1891 gik det galt. Han blev dømt for kvaksalveri og måtte betale en bøde på 50 kr. En lokal avis kommenterede dommen således: - Hvordan skal det gå med den opvoksende slægt, der i skolen lærer lignelsen om den barmhjertige samaritan, når de i det virkelige liv ser en mand som Harald Jensen blive dømt for sin virksomhed?
En af de mange kunstnere, der besøgte Harald Jensen, var den norske forfatter Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910), hvis søn Erling giftede sig med Jensens datter Tekla - meget mod Jensens vilje. Og Jensen så rigtigt. Erling Bjørnson blev senere nazist.

Samarbejde Japan og Bordeaux
Suntory er Japans store producent af whisky. Men de laver også vin, fortrinsvis på druer importeret fra Europa.
Nu meddeler firmaet, at det er gået sammen med det store Bordeaux-firma Castel om at fremstille vine både til det japanske og det europæiske marked. Man regner med at fremstille mindst 4-5 millioner flasker om året.
De to Suntory-mærker Delica og Reserve, der hidtil har været fremstillet i Japan, repræsenterer 17 millioner flasker om året.
Jo, japanerne har lært at drikke vin. Det er snart længe siden, man kunne komme til et større selskab, hvor man (mændene) delte en enkelt flaske beaujolais ...

Bliv hjemme, navn!
I byen Lamego i det nordlige Portugal fremstiller man en mousserende vin ved navn Raposeira.
Nu ønsker byens vise fædre ifølge fagbladet Just Drinks at få indregistreret navnet ved det portugisiske nationalinstitut for industriel ejendom (INPI), og man gør det for at forhindre at navnet flytter udenlands.
Vineriet i byen var tidligere en del af Seagram-koncernen, der blev solgt til Bacardi-Martini, og salget blev endeligt afsluttet i fredags.
Tidligere har byen Ponte de Lima gjort noget lignende for at beskytte navnet på den lokale ost, Limiano.
aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvem er Müller-Thurgaus forældre?
En af vore læsere, T.M. Sørensen, kan huske, at den meget anvendte tyske drue Müller-Thurgau er en krydsning. Men hvilke druesorter er forældrene?
Professor Hermann Müller fra den schweiziske kanton Thurgau mente selv, at det var Riesling og Silvaner, han krydsede i 1882, og søger man på druens navn på internettet, fremgår dette også de fleste steder.
For cirka syv år siden afslørede en af de såkaldte fingerprint-tests imidlertid, at det genetiske mønster ikke kunne stamme fra disse forældre, men at Müller-Thurgau måtte være en krydsning mellem Riesling og Gutedel (Chasselas). Så professor Müller har måske ikke været helt omhyggelig, da han foretog bestøvningen ude i vinmarken.
Det er i øvrigt altid moderplantens navn, der nævnes først, når forældrene angives. Riesling x Sylvaner angiver således, at Riesling er blevet befrugtet med pollen fra Sylvaner. Hvis man omvendt bestøver Sylvaner med Riesling, vil resultatet hedde Sylvaner x Riesling.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


La Corte, Negroamaro, Salento, Puglia, Italien 2000
122 kr., Jysk Vin
På proppen står der Zinfandel, men denne glimrende rødvin er altså lavet på Negroamaro - hvis navn kan oversættes som SortBitter. Og "sort" er den. Den har en intens, dybrød farve. Men bitter er den ikke. Den er koncentreret og afrundet med indtagende sødme og en masse frugt, der dækker over de 15 procent alkohol. Det er en vin til meget store bøffer og meget kraftige oste. Link til side om druen: home.earthlink.net.


Magister Bibendi, Crianza, Rioja, Spanien 1999
55 kr., Ki-Ma Vinimport
Varm og fyldig økologisk rødvin med dejlig frugt og fad og tilpas syre. Og prisen er virkelig rimelig for så god en kvalitet. I øvrigt et sjovt navn: En magister bibendi - en drikke-magister - er en ceremonimester i et lystigt lag. Link til distriktet: www.riojawine.com.


Domaine Saint-Anthelme, Côte du Rhône, Frankrig 2000
59,75 kr. ved 3 flasker, Østergades Vinhandel
Dejlig rødvin med god og fyldig frugt og en let sødme. Link til distriktet: www.vins-rhone.com.


Sorbara, Chiarli Cleto & Figli, Lambrusco di Sorbara, Italien
55 kr., Carlo Merolli
Frisk og frugtagtig kvalitets-lambrusco med god fylde og en lidt rosinagtig smag. Som traditionen byder, er den frizzante, altså let perlende. En rigtig sommervin. Link til producenten: www.chiarli.com.


Isla Negra, Merlot, Cono Sur, Rapel Valley, Chile 2000
54,95 kr., Det franske Vinlager
Meget kraftig, afrundet og blød rødvin med toner af kirsebær. En vin til kraftige kødretter og oste. God kvalitet for pengene. Men kraftig er den unægtelig! Link til producenten: www.conosur.com.


Domaine de la Salamandre, Compagnie Rhodanienne, Costières de Nîmes, Frankrig 1998
49,75 kr., Skjold Burne
Her er en rødvin, der smager af vin med stort V. Og prisen er virkelig rimelig i forhold til kvaliteten. Link til distriktet: www.espace-costieres.com.


Château Val Joanis, Blanc, Côtes du Luberon, Frankrig 2001
55 kr., Kjær & Sommerfeldt
Charmerende, let parfumeret hvidvin med fin sødme og til en rimelig pris. Egnet både til terrassevin og til lidt fede fisk. Link til producenten: www.val-joanis.com.


Baglio di Luna, Nero d'Avola, Sicilien IgT, Italien
50 kr., Lago Import
Rødvin med stor frugtfylde og en indtagende sødme, uden at være marmeladeagtig. Proppen er en rigtig væmmelig plasticprop. Vi måtte have den i en skruestik for at kunne vride den af proptrækkeren! Link til siciliansk vin: www.infcom.it.


S, Pasqua, Soave Classico, Italien 2001
39,95 kr., Amka Vinimport
En tør, pæn og læskende hvidvin uden de store oplevelser - men hvad kan man også forvente at få for den rimelige pris? Link til producentens flotte website: www.pasqua.it.


Jean-Luc Meyer, Vieilles Vignes, Tokay Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2001
89,50 kr., Den lille Vinkælder
Der blev vi li'godt overraskede. Vi troede, at skulle smage en normal tør Pinot Gris - og fik i stedet en sød hvidvin i glasset. De 13,5 procent, der nævnes på etiketten, burde måske have forberedt os. Vinen smager i øvrigt ganske godt uden det store spektrum i smagsnuancerne. Men det med sødmen burde efter vores mening stå på etiketten. Link til distriktet: www.vinsalsace.com.


Domaine de la Pinède, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2000
110 kr., LMT Vinimport
Tør hvidvin med en lidt begrænset frugt og et lille bittert bid i slutningen. Ikke billig, men godt nok usædvanlig - hvid Châteauneuf-du-Pape er lidt af en sjældenhed. Link til side om Châteauneuf-du-Pape: www.beyond.fr.


Château les Quatres Filles, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
79,75 kr., Brdr. Schmidt Vinhandel
God hverdagsrødvin til søndagspris. Den har en kraftig frugt, tilpas syre og et lille mundrensende bid. Link til distriktet: www.vins-rhone.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.


Alt for Damerne
Sarantos, Chardonnay, Australien 2001Hvidvin89,50 kr.Magasin
.
B.T.
Château d'Orchwihr, Bollenberg, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin84,95 kr.Holte Vinlager
.
Fyens Stiftstidende
Prunotto, Piemonte, Italien flere vineFlere typer69-285 kr.Maxxium Danmark
.
Nordjyske Stiftstidende
Impérial Guinol, Crémant de Limoux Brut, FrankrigMousserende50 kr.Chris-Wine
Nederburg, Cabernet Sauvignon / Merlot, Sydafrika 2000Rødvin54,95 kr.Amka Vinimport
Faivelay, Bourgogne Blanc, Frankrig 2000 Hvidvin75 kr.Sigurd Müller
Angove's, Classic Reserve, Chardonnay, Australien 2001Hvidvin54,95 kr.Amka Vinimport
MontGras, Reserva, Merlot, Chile 1999Rødvin69,95 kr.Bilka
Norton, Torrontes, Argentina, 2001Hvidvin55 kr.Vinens Verden
KWV Roodeberg, Sydafrika 2000Rødvin43 kr.Netto
Le Tende, Bardolino, Italien 2000Rødvin69 kr. Kjær & Sommerfeldt
Canyon Oaks, Chardonnay, Californien 2000Hvidvin45 kr.Det franske Vinlager
.
Penge & Privatøkonomi
Château Piada, Barsac, Frankrig 1997Sød hvidvin199 kr.Philipson Wine
Château de la Peyrade, Tête de Cuvée, Muscat de Frontignan, FrankrigHedvin99 kr.Erik Sørensen
.
Smag & Behag
Domaine Corsin, Pouilly-Fuisée, Frankrig 2000Hvidvin160 kr.KB Vinimport

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.