Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2002



Vin-aktuelt i uge 37
9. september - 16. september 2002
.

VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
    ....
    På grund af bortrejse udkommer VinAvisen
    uge 38 ikke på næste mandag,
    men først om tirsdagen, d. 17. september.
    ....

ANNONCE
37-40
.....
I september anbefaler vinhandlerne
en fuldblods præmietyr:
Domaine de Fontvive
Côtes du Ventoux
2 flasker for kun 99 kr.
Klik her og se forhandlerlisten
.....


DIVERSE ULYKKER
Vi indleder dette ekstra udvidede nummer af VinAvisen med at fortælle om diverse ulykker rundt omkring i vindistrikterne - ikke mindst på grund af vejret.

Barolo ødelagt af hagl
I tirsdags var det slut med druerne på nogle af de bedste Barolo-marker. I La Morra-området i Piemonte gik det ifølge Wine Spectator blandt andet ud over markerne Brunate, La Serra, Cerequio og Cannubi, da det haglede i en halv time.
Vejret i denne sommer har jo ikke været for godt i Norditalien, men bønderne havde dog håbet, at et solrigt efterårsvejr kunne have reddet årgangen. Men det skulle ikke så være.

Ikke en chance
Til Wine Spectator siger Manuel Marchetti fra Marcarini, at haglene ikke var store, men at vinmarkerne ikke havde en chance.
Indtil nu har det ikke været muligt at tage skaderne i øjesyn. Jorden på de stejle bakker er så våd, at man ikke kan komme frem med en traktor, og det er for farligt at begive sig derop til fods.
Der kommer stadig nye rapporter ind. Angelo Gaja har således haft 100 procent skade på sin vinmark Conteisa i La Morra og op til 50 procent på marken Sperss i kommunen Serralunga.

Mindre vin fra Portugal
Vinhøsten bliver markant mindre i Portugal i år. Det siger det portugisiske vin- og portvinsinstitut (IVV).
Instituttet regner med, at man vil nå op på mellem 6,2 og 6,9 millioner hektoliter, hvilket vil være et fald på mellem 11 og 19 procent i forhold til sidste år.
Især er det dårlige vejr gået ud over de nordlige distrikter, Minho, Dão og Tras-os-Montes.
I Minho, hvor man producerer hvidvinen Vinho Verde, vil faldet være 30-40 procent, mens faldet i Dão bliver 27-30 procent og i Tras-os-Montes 14-22 procent.
IVV tilføjer, at kvaliteten er der ikke noget i vejen med.

Mindste høst i ti år
Også Italiens vinbønder venter en mindre høst - faktisk den mindste i de sidste ti år.
Sandsynligvis når man knap 50 millioner hektoliter, hvilket er 3-4 procent mindre end sidste år.
Værst er det dårlige vejr gået ud over Piemonte, Friuli, Südtirol, Trentino, Lombardiet, Veneto, Sicilien, Puglia og Basilicata.
Man regner med, at den forringede høstmængde ikke kan undgå at få indflydelse på vinpriserne.

De beder om sol, sol og atter sol
Ifølge Decanter beder Bordeauxs vinbønder de himmelske magter om sol, sol og atter sol.
August har været elendig for druernes modning. Kun regn og gråvejr. Og både april og juli var meget kolde med det resultat, at druernes skind ikke blev tykke nok. Hvis der kommer væsentlig mere regn, vil druerne svulme op, skindet sprække og druerne rådne.
I gennemsnit falder der 30-40 mm regn i august. I år er der visse steder faldet 110 mm.
De kommende to uger vil være afgørende for vinens kvalitet.


ANNONCE 37-40
    ...
..........
    A Vinstouw
    Bedste primitivo nogensinde! 62 kr. incl. moms -
    rost til skyerne sammen med andre herlige italienske vine
    Kvalitetsvine til ca. 60 kr. fra Europa

    Klik - og læs videre

.....

....
Der blev skænket gode vine i 550 glas, og snakken var livlig på Jysk Vins jubilæums-festival.
    Hyggeligste vinfestival
    Danmarks hyggeligste vinfestival. Sådan lød det fra flere sider under den to dage lange vinfestival hos Jysk Vin i Randers.
    Jysk Vin havde sat 25 vinproducenter stævne i anledning af firmaets tyve års jubilæum. De kom fra Frankrig, Spanien, Italien og Australien, og de mange spændende navne trak gæster til fra både Sjælland, Sverige og Norge - ud over selvfølgelig et stort jysk opbud.
    I alt 550 vinentusiaster smagte de mange vine, og eftersom der var sat loft på antallet af billetter, var der også plads og tid til at få en snak med producenterne.
    Fredag og lørdag aften var der wine makers dinners på Spisestedet Marie Grubbe i Tjele og Restaurant Slotskroen i Randers. Det blev også to meget vellykkede arrangementer.
.....
Handelshindringer
Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics advarer om, at Australiens voksende eksport af vin vil blive hæmmet af europæiske bestræbelser på at øge handelshindringerne.
EU har allerede beskyttet navne på geografisk oprindelse som fx Champagne, men kommissionen prøver også at indføre en lignende beskytte af udtryk som superior, vintage og reserve.

Resultat: Faldende priser
EU-Kommissionen gør naturligvis dette for at beskytte det europæiske vinmarked, og resultatet kan blive, at de australske producenter får sværere ved at sælge vinene, og at priserne derfor vil falde.
Som tidligere nævnt her i VinAvisen overstiger den australske vineksport nu 2 milliarder AUS-dollars, og landet er blevet verdens fjerdestørste eksportør af vin - hvilket især er gået ud over europæiske producenter.


Annonce 37-38
Indkøbsansvarlig for virksomhedens vin og julegaver?
Bliv inspireret og få udfordret smagsløgene på
H.J. Hansen Vinhandels store julemesse
Odense: 18. september.......Århus: 25. september
København: 26. september........Aalborg: 23. oktober
Alle steder fra kl. 16 til 20
Smag årets julevine samt over 100 aktuelle vine fra hele verden.
Prøv også de udsøgte delikatesser med alt fra eksotiske specialiteter til lækre chokolader fra bl.a. Neuhaus og Summerbird.
Se samtidig vores store udvalg af julegaveløsninger med vin, delikatesser og varige gaver.
Bestil adgangsbilletten via salg-vin@hjhansen.dk eller ring til Erhverv Øst på tlf. 35 42 43 11 eller Erhverv Vest på 63 12 82 77. Adgangen er gratis for op til 2 prs. pr. virksomhed - yderligere billetter kr. 50,-.


Ny metode sparer på vandet
Ikke alle steder er det tilladet at kunstvande vinmarker. Men de steder, hvor det er tilladt - og nødvendigt - er man begyndt at bruge en ny metode: Splitvanding.
Metoden, der kan nedsætte forbruget af vand til det halve, giver samtidig bedre druer.

Sådan virker splitvanding
Man gør det, at man fordeler rødderne på den enkelte vinstok i to adskilte beholdere, hvor kun den ene får vand i nogle uger - hvorefter man leder vandet til den anden beholder i de følgende uger.
Rødderne i den tørre jord frigiver et stresshormon, der fortæller planten, at den skal holde igen med bladvæksten. Det gør planten, og samtidig sender den mere sukker op til frugten.

God grund til at spare vand
EU-Kommissionen har dannet et konsortium, IRRISPLIT, med forskere fra Cypern, Tyrkiet, Portugal og Storbritannien for at fremme systemet med splitvanding i frugtplantager.
70 procent af verdens vandresourser bruges i landbruget, så der er god grund til at spare på det.


ANNONCE
36-40
VINI d'ITALIA
Gambero Rosso
VIN & RÅVAREMESSE
KØBENHAVN
Fisketorvet Lørdag den 5. Oktober 2002 kl. 11-18
En enestående mulighed for at smage kvalitets-fødevarer fra danske producenter og importører, udvalgt fra Slow Food Danmarks Kulinariske Vejviser 2002, samt kvalitets-vine fra Italiens mest velrenommerede vinguide, Gambero Rosso.
Entrépris inkl. Spiegelau smageglas: 150 kr.
Billetter bestilles hos Slow Food Danmark, tlf.: 56 31 11 68
.......
.......
.......


Et strejf af egetræ
Man taler ikke så meget om det, men faktisk har ikke alle vine med et strejf af egetræ ligget på egetræsfade, skriver fagbladet Wine Business. Smagen hidrører derimod fra spåner, klodser eller stave af egetræ.
Det er unægtelig en genvej, men den er med til at billiggøre vinen, og det er et faktum, at mange vine, fremstillet på denne måde, henter både guld- og sølvmedaljer i internationale smagninger.
.....

...
Egespåner fra firmaet Innerstave.
    Genbrug til barbecues
    Med egespåner gør man simpelt hen det, at man lægger spånerne ned i tanken, hvori vinen gærer. Spånerne ligger i et net og holdes på plads på bunden af et par klodser af rustfrit stål.
    Bagefter bliver spånerne brugt til barbecues, hvor de efter sigende giver kødet en herlig aroma.

...
Et fad, der er fornyet med stave fra firmaet Innerstave.
    Nyt liv til gamle fade
    Den anden metode er brugen af klodser eller lange stave. De kan enten sænkes ned i større tanke, eller stavene kan bruges i ældre fade, der på den måde får nyt liv.
    Ifølge Wine Business ser man mindre og mindre ned på disse metoder. Til bladet siger Steve Pessango fra Lockwood Vineyards i Monterey: - Folk er blevet mere og mere økologisk bevidste, og når alt kommer til alt, så sparer man jo på egetræet.
    Store grand cru-vine vil aldrig blive lavet på denne måde, men til mange andre vine synes metoderne at være fuldt acceptable.
.....

ANNONCE >12/03
...........

........................................................
Victory - en stor vin på vinstokke, plantet i Etnas skygge for næsten 200 år siden af admiral Horatio Nelson og opkaldt efter hans flagskib, Victory.
...........
Klik her og læs om den!


Vin godt mod hjerteinfarkt
Journal of the American Heart Association har offentliggjort en rapport fra dr. Michel de Logeril på Grenobles universitet, der konkluderer, at midaldrende mænd, der drikker to glas rødvin om dagen efter at have haft en hjerteinfarkt, reducerer risikoen for endnu et anfald med over 50 procent.
Forskerne fulgte 353 mænd mellem 40 og 60, der allerede havde haft én hjerteinfarkt. Nogle drak vin, andre ikke, og efter fire år havde der været 104 nye anfald i gruppen. 36 af dem ramte afholdsmændene, og 34 ramte mænd, der drak mindre end to glas vin om dagen. 18 ramte mænd, der drak cirka to glas om dagen, og 16 ramte mænd, der drak mellem fire og fem glas. 90 procent af vinen var rødvin.

Vindrikkere fører et bedre liv
American Journal of Clinical Nutrition slår i sin august-udgave fast, at grunden til, at vin er så godt for helbredet, ikke kun ligger i selve vinen. Den ligger også i, at vindrikkerne fører et bedre liv, spiser bedre mad, ryger mindre og får mere motion end dem, der ikke drikker, eller som drikker andre alkoholiske drikke end vin.
Denne nyhed er resultatet af et amerikansk forskningsprojekt, hvori blandt andet danskeren Morten Grønbæk deltog.
Morten Grønbæk og hans kolleger på Instituttet for Præventiv Medicin i København har tidligere peget på, at vindrikning havde forbindelse med højere indtægt og højere intelligenskvotient, faktorer, der også kan forklare et bedre helbred.


ANNONCE
16-31
    Wine & Spirits Logistics
    EHJ tilbyder:
    · Transport fra alle europæiske vindistrikter
    · Logistiklager med pluk og pak
    · Banderolering, etikettering og distribution
    EHJ har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere. Klik her og læs om os!

.....
    Flot bog om tysk vin
    Finn Klysner har lagt et stort arbejde i sin nye bog, "Tyske vine - Tradition og fornyelse" (Lindhardt og Ringhof, 292 sider, 349 kr.), og det må siges at være blevet et hovedværk, der fortjener at blive oversat til mange sprog.
    Bogen er bygget op over den efterhånden kendte skabelon: Historie, vinlov og druesorter, hvorefter tyngdepunktet er en meget grundig gennemgang af vinregionerne.
    Alle vinbønder, der er værd at nævne, bliver beskrevet, så man næsten bliver dus med dem og deres vine, og bogen vil således også være en fortræffelig rejseguide, hvis man vil udforske tysk vin og købe flasker med hjem.
    Bogen er flot trykt med fine billeder. Men den lysegrønne farve, der er brugt til rubrikker og fremhævede navne er næsten for lys.
.....
Kinesisk isvin
En række canadiske producenter af icewine er gået sammen med kinesiske vinbønder i Heilongjiang-provinsen for at lave isvin. I alt 1400 hektar er sat af til formålet, og de første vinstokke vil blive plantet i det kommende forår.

Stadig mindre øl
Det går stadig nedad med salget af øl i Danmark. Ifølge Told&Skat var det i maj måned faldet med 7,5 procent i forhold til samme måned året før. Perioden januar-april udviser dog en stigning på 0,4 procent.

Ingen pthalater hos FDB
For fjorten dage siden bragte vi et indlæg fra Mads Olsen, der spurgte, om der mon bruges plastic-blødgørere til plasticpropper. Altså de såkaldte pthalater, der er blevet forbudt til legetøj af plastic.
Jessie Hallas på COOP Danmarks laboratorium oplyser, at der i de propper, som den store koncern anvender, hverken er pthalater eller PVC (polyvinylklorid). Men om stofferne findes i andre propper, kan hun desværre ikke oplyse.
Er der mon nogen, der ved noget mere om dette emne? Skriv gerne til anker@vinavisen.dk.


.ANNONCE
>26/03
.
.
..
...
    Vi henter danskernes vin
    Læs om WHT-Spedition, der er specialister i at hente vin og spiritus hjem fra det sydlige Europa - og som også kan sørge for lagerhotel, banderolering og distribution. Website: www.wht.dk
    Klik her (47-20)
    .

.....
De fornemste vinmarker
Vinbladet Wine & Spirits bringer i sit nyeste nummer en liste over "verdens 25 fornemste vinmarker".
Hver mark er udvalgt efter overensstemmelsen mellem marken og vinen - dvs. hvor klart markens jordbund, klima, historie osv. kommer til udtryk i vinen.
Man kan naturligvis være uenig i sådan en liste. Efter vor mening er denneher præget af, at Wine & Spirits er et amerikansk blad. Men den er alligevel sjov at studere, og derfor bringer vi den her:
.....
FRANKRIGChâteau Lafite Rothschild, 1.cru i Pauillac, Bordeaux.
Château d’Yquem, 1.cru i Sauternes, Bordeaux.
Clos du Mesnil med druerne til Krugs top-champagne.
Clos Ste. Hune i Alsace med druerne til F.E. Trimbachs fornemme hvidvin.
Coulée de Serrant, familieejet mark og appellation i Loire-dalen.
La Chapelle, Jaboulets mark i Hermitage i Rhône-dalen.
La Tâche, Bourgogne-marken, der ejes af Domaine de la Romanée-Conti.
ITALIENBricco Rocche Bricco Rocche i Barolo.
Sassicaia i Toscana.
SPANIENVega Sicilia i distriktet Ribera del Duero.
PORTUGALQuinta de Vargellas, Taylor’s portvins-ejendom i Douro-dalen.
TYSKLANDAbtsburg, en lille mark i Mosel-dalen.
ØSTRIGAchleiten, en lille mark i Wachau.
USABien Nacido Hillside Estate i Santa Maria Valley, Californien.
Klipsun Vineyards i staten Washington.
Lytton Springs i californiske Dry Creek Valley.
Rochioli Vineyards i californiske Russian River Valley.
Shafer Hillside i californiske Stags Leap District
To-Kalon I Block, Robert Mondavis vinmark i Napa Valley.
Volcanic Hill, der tilhører Diamond Creek Vineyards i Napa Valley.
CHILEAlmaviva med druerne til Concha y Toro og Château Mouton Rothschilds kultvin.
AUSTRALIENHill of Grace, der ejes af familien Henschke i Eden Valley.
Polish Hill i Clare Valley.
Tahbilk 1860 Vineyard i staten Victoria.
SYDAFRIKAKlein Constantia, den traditionsrige ejendom ved Cape Town.


ANNONCE
>52
.

dddddd..
...
    Cava-fremstød år 2002:
    Få inspiration til CAVA
    Cava Nyheder

    Se den komplette liste over Instituto del Cava's medlemmer og deres danske importører, juni 2002
    Ny opskrift:
    Katalanske muslinger
    Klik her


Årets portvinsfestival
VinAvisens aktivitetskalender rummer netop nu en overflod af smagninger og andre møder omkring vinen.
En af dem er portvinsfestivalen, der afholdes på Børsen i København den 22. oktober, og som er åben for forbrugerne i to perioder: Kl. 16-18 og 19-21.
Entreen er 150 kr. for en to timers periode, og billetter kan bestilles hos Smag & Behag, tlf.: 33 97 43 43.

Rekordbesøg
Initiativtageren til festivalen er Smag & Behags chefredaktør, Henrik Oldenburg, der jo er en international kapacitet på portvin, og festivalens formål er som sædvanligt at skærpe interessen for de fire typer kvalitetsportvin: Vintage, LBV, Colheita og Tawny med alder.
Der forventes repræsentation af 40-50 portvinshuse og 800-1000 besøgende - hvilket forholdsmæssigt er en rekord sammenlignet med tilsvarende arrangementer andre steder, fx i London.


ANNONCE
    .
      Nye tapas-opskrifter - dennegang fra Biscaya i København
      Læs alt om de glimrende vine fra Navarra                             
      Nyhedsbrev forår 2002                                                
      Opdateret importørliste, august 2002   
    Nyt fra bodegaerne forår 2002
    Klik her...(> 52)

.....
    Magnetisk modning
    Det amerikanske firma Wine Cellar Express - www.winecellarexpress.com - tilbyder en speciel magnetisk bakke. Når man stiller en flaske vin på den, vil vinens garvesyre - ifølge firmaet - blive blødgjort i løbet af en halv time.
    Det er en af den slags gimmicks, der af og til dukker op i vinens verden, og den er i familie med glaspyramiden, som man skulle stille flaskerne ind i, hvorefter de lynhurtigt indhentede flere år i modenhed ved hjælp af "pyramidestråler".
    Den magnetiske bakke dukkede op for et par år siden, siger Grethe Bryde Nielsen fra GBN-Agency, der sælger vintilbehør. Men hun fandt ikke, at den var af interesse for det danske marked.
    Hun så uden tvivl rigtigt. Der er ikke tilstrækkeligt mange godtroende vinnydere i dette land ...

Vinfestivalen på Kronborg
Lørdag den 21. september er der lagt op til den årlige vinfestival på Kronborg, og traditionen tro er den henlagt til den store kælder, som Frederik d.2. lod opføre i 1588 til al den vin, han købte eller fik i afgift fra handelsskibene gennem Øresund.
I løbet af dagen er der tre smagninger, og kun 200 vil blive lukket ind pr. gang. Man står således ikke på nakken af hinanden, når man går på opdagelse blandt de 300 vine fra alverdens lande. Prismæssigt spænder vinene fra 37 til 1900 kr.

Festival i tre afdelinger
Vinfestivalen på Kronborg har tre afdelinger. Den første er en såkaldt supersmagning kl. 11-13.30, hvor fhv. slotsforvalter John Zilmer annoncerer de seks vine, som har vundet guld, sølv og bronze på festivalen. Derefter følger to ordinære smagninger kl. 14.15 og 16.30 samt kl. 17 og 19.15.
Adgang til vinfestivalen kan man sikre sig via vinmuseumsforeningens hjemmeside: www.vinfestival.dk, som har et link til BilletNet.
Ligeledes er der adgang til at købe billetter på posthuse, turiststeder og andre, der forhandler BilletNet.


ANNONCE
12-37
.......

samt Gova, Strandberg, Nærum Stormarked og Superstore
    TILBUD I UGE 37:
    Grande Plantade
    Costières de Nîmes 1999
    Anders Grøndal skrev  i Jyllandsposten: "Ny årgang af denne fantomvin ... ren mirakelvin." Bedømmelse: Fremragende.
    Pris: 49,95 kr. To flasker for 90 kr.
    Klik her og læs om vinen

.a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen Vinhandel har fået forhandlingen af Delicato Family Vineyards, kåret som USA's bedste vinproducent i 2001.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har fået eneforhandling på den spanske brandy Rey Fernando de Castilla.
    * Bishop Wine er blevet agent for Château Kefraya i Libanon.
    * Allied Domecq har overtaget salget af vinene fra Bodegas y Bebidas fra Vingaarden. Det er sket i fuld forståelse parterne imellem og skyldes Allied Domecqs køb tidligere på året af Spaniens største vinproducent.
..
..a....a....a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .


ANNONCE >35/03
..............

....
Læs om de stjernebestrøede Savanha-vine fra Sydafrika
Klik her
............


Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..a..a....
.
.


    Svend Erik Olsen (f. 1942) er bedst kendt for dagbladet B.T.’s ugentlige vintest, som han laver sammen med sin hustru, Gitte Hindholm.
    Han har nok en af landets skæveste indgange til virksomheden som skribent. I 1974-83 var han assistant coach for det danske herrelandshold i volleyball, og under en turnering i Portugal i 1981 fik spillerne en hviledag i Porto. Svend Erik Olsen tog spillerne med til Vila Nova de Gaia, hvor han i forvejen havde fået en aftale om en rundvisning i et af de store portvinshuse, og her fortalte han så levende og instruktivt om portvinen, at landstræner Jan Halling, der på det tidspunkt var ejer af Rødovre Avis, på stedet hyrede ham til at skrive en ugentlig vinklumme.
    Den første artikel blev offentliggjort i marts 1983, og lige siden har Svend Erik Olsen skrevet om vin, svampe og fisk for medier i Politikens Hus, Det berlingske Officin, Smag & Behag o.m.a. I juli i år deltog han endvidere i tv-stationen dk4’s program om chilenske vine med Flemming Kyed som studievært.
    Svend Erik Olsen har samlet erfaring om vinens verden gennem talrige studierejser til snart sagt alle afkroge af verdens vindistrikter, og han bliver i vinterhalvåret ofte benyttet som leder af vinaftener rundt omkring i landet. Han har en fortid som overlærer i folkeskolen men lod sig pensionere som 60-årig for at få bedre tid til skribentvirksomheden.
    Når det ikke er vinskriverier, der optager ham, tilbringer han i sommerhalvåret fritiden på sejlbåden "Gittemin" af Dragør, der bringer ham og Gitte Hindholm rundt til danske, svenske og tyske farvande, hvor fisk bliver halet ombord og svampe samlet i kysternes skove.
    Om efteråret er han en meget benyttet ekskursionsleder på svampeture, idet han tillige er diplom-eksamineret svampekender i "Foreningen til svampekundskabens Fremme".
    Adresse: Philip Schous Vej 1, Frederiksberg 2000, tlf.: 38 87 57 42, e-mail: wine_consult.dk@post.tele.dk.

Merolli og Als i fjernsynet
I denne uge har Flemming Kyed besøg af Carlo Merolli og tegneren Roald Als hele seks gange. Det sker i udsendelsen "Noget i glasset" på hybrid- og satellit-kanalen dk4, og samtalen sendes på disse tidspunkter:
Mandag d. 9. september kl. 09.30,
Tirsdag d. 10. september kl. 03.30,
Onsdag d. 11. september kl. 17.30,
Torsdag d. 12. september kl. 02.30 og 22.00 og
Lørdag d. 14. september kl. 02.30.

Vinkortet som elektronisk bog
Den amerikanske webportal Lycos har en nyhedstjeneste, Wired.com, der fortæller, at man på Aureole-restauranterne i New York og Las Vegas har lagt vinkortet ind i en elektronisk bog.
På den måde kan gæsterne klikke sig frem mellem de 550 vine og søge på farve, distrikt og druesort.
Programmet i "bogen" kan også anbefale vine til restaurantens retter, ligesom man kan klikke beskrivelser frem af de enkelte vine.
Restauranterne har dog endnu ikke kasseret den gode, gamle papirudgave af vinkortet ...


.
ANNONCE
>43
Billeder udlånt af www.garagevin.com
.....
Tak til alle der kiggede forbi
.....
Vin & Passion..
........
 Encore-Vin.dk's stand på Garagevin 2002
Klik her

Encore-Vin.dk
Åben for lagersalg
hver onsdag 16-18

Højvangen 13, 2860 Søborg

....... aa..aa..aa..a.-----a..
..........
    Ugens vinøse billede
    Dette herlige billede har vi snuppet på Den Hirschsprungske Samling i København for at kunne vise det som ugens vinøse billede - mens vi venter på flere billeder fra vore læsere.
    Billedet, der emmer af sydens sol og varme, og hvis titel er "Vinstue i Ravello", blev malet af P.S. Krøyer, og det indgår netop nu i udstillingen "Hirschsprung - kunstsamler og mæcen" på museet (dagligt 11-16, onsdag 11-21, tirsdag lukket). Anbefales. Meget.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

ANNONCE 36-39 ..........
    Lavpriser til Vinens Verden
    Flyv direkte med SAS til / fra
    15/09 - 22/09 København-Valladolid / Bordeaux-København
    22/09 - 29/09 København-Bordeaux / Bordeaux-København
    29/09 - 06/10  København-Bordeaux / Montpellier-Købehavn
    Pris: 1500 kr. + skatter 375 kr. t/r uanset destination.
    Begrænset antal pladser

..a.....
Fortyndet mælk mod ægte meldug
Ægte meldug er en af de mest frygtede plantesygdomme i vinmarkerne. Alene i Australien koster den næsten 150 millioner dkr. om året.
Derfor er forskere ved universitetet i Adelaide glade for at kunne komme med en sensationel meddelelse:
Ganske almindelig mælk, bedst i en fortynding med ni dele vand, er præcis lige så godt et middel mod meldug som de kemiske sprøjtemidler, der anvendes, først og fremmest svovl.
Også fortyndet valle fra osteproduktionen og midler fremstillet af rapsolie er effektive.
..a..... aa..a..a..
    Se vores reportage om Cyperns vin
    I sidste uge bragte vi VinAvisens store reportage fra Cypern. Den ligger fremover på vores server og kan nemt nås med et klik på flasken "Oplevelser" ude til venstre.
    Klik her, og følg med på en spændende rejse!
..a.....

ANNONCE
36-39

..a..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Er portvinen lovlig?
    Erik Pedersen, der er medlem i den fynske portvinsklub, er stødt på et problem. Han har fundet en årgangsportvin 1989 kaldet Aguila, og hverken litteraturen eller andre klubmedlemmer kan oplyse noget om denne portvin.
    Hos vinhandleren har han fået den forklaring, at et portvinshus ikke har kunnet afsætte sin 1989 til den normale pris og har valgt at sælge vinen under et opdigtet navn for ikke at ødelægge markedet. Kan det virkelig være lovligt? spørger Erik Pedersen.
    Vi har forelagt problemet for Danmarks største kender af portvin, Henrik Oldenburg, der svarer:
    Jeg har smagt Aguila Vintage 1989, og den smager rigtig udmærket. Den er faktisk et godt køb, hvilket jo ikke er uvæsentligt. Den er brugbar i dag, især til ost, men kan også gemmes i fem-ti år.
    Og så det "juridiske": 1989 var et mindre vintage-år, som kun blev erklæret af tyve producenter - og ingen af de kendte.
    Afskiberen, der angives på flasken, hedder Companhia União dos Vinhos do Porto e Madeira. Jeg kender ikke firmaet, og det findes ikke i de registre, jeg har fra Portvinsinstituttet. Men det skal man ikke lægge så meget i.
    Efter lovrevisionen i 1986, da det blev legalt at sælge og eksportere portvin direkte fra Douro-dalen, opstod mange små firmaer, virkelige og fiktive, og det kan være sådant et.
    Imidlertid - og det er det vigtigste for den skeptiske forbruger: Den omtalte portvin bærer det påbudte segl med registrerings-nummer. Den er altså godkendt ved blindsmagning på Portvinsinstituttet, og seglet er korrekt og ubrudt.
    I den forgangne uge var en af de meget store pinger fra Portvinsindustrien i København. Han kendte heller ikke mærket Aguila (Ørn), men der findes så mange forskellige varemærker på mange forskellige markeder, at det ikke foruroliger.
    Alfa og omega er Portvinsinstituttets segl som garanti for ægthed og kvalitet.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .


ANNONCE
36-39 + 1X
Underholdende Vinsmagning?
Wine Makers Dinners?
Lørdags-Hygge-Smagninger?
Tema-Vinsmagninger?
Efterårs-programmet hos Fransk Dansk Kompagni
For yderligere informationer KLIK HER


.....


Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


La Domelière, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig 2000
59,95 kr., First Brands
En virkelig dejlig rødvin med let krydret frugt og indtagende sødme. På en lille etiket står de latinske ord: Quae vita et ei qui minuitur vino? - hvilket betyder: Hvad er livet for den, der er berøvet vin? Link til distriktet: www.vins-rhone.com.


Haselgrove, Chardonnay, Southeastern Australia 1999
69,75 kr., 6 flasker for 400 kr., H.J. Hansen
Meget lækker og blød hvidvin med hele den store Bourgogne-drues spektrum af eksotiske frugter. Men også med fine toner fra en tilpas fadlagring. Link til side om producenten: www.winevault.co.uk.


Victory, Sicilien IGT, Italien 2001
161 kr., Carlo Merolli
Af den spanske druesort Alicante findes der nogle få vinstokke på vulkanen Etnas skråninger. Det var den britiske admiral Nelson, der lod dem plante i begyndelsen af 1800-tallet, og den dag i dag står de på egne rødder og har undgået vinlusens angreb. Fra disse vinstokke kommer denne fantastiske rødvin, opkaldt efter Nelsons admiralskib, Victory. Den er blød og harmonisk med en rig frugt, der til fulde dækker de 14 procent alkohol, og i smagen er der både krydderier, svedsker og chokolade. Den kan drikkes nu, men vil sikkert blive endnu flottere, hvis den får lov at ligge tre-fire år. Link til producenten: www.gurrida.it.


Château Prieuré Villeraze, Cabardès, Frankrig 1999
329 kr. for 6 flasker, Encore-vin.dk
Rødvin på Cabernet Sauvignon og Syrah samt lidt Merlot med en dybrød farve, en kraftig duft af hyld og en fyldig, flot og harmonisk smag. En vin, der vil gå glimrende til kraftige kødretter. Cabardès er et lille distrikt nord for Carcassonne i Sydfrankrig. Link til side om distriktet: www.glad.fr.


Château Barreyres, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 1999
99,50 kr., Amka Vinimport
Kultiveret rødvin med en god bordeaux-næse og en harmonisk og dejlig smag. En vin, man er glad for at drikke. Link til distriktet: www.vins-bordeaux.fr.


Leone Rosso, Toscana IGT, Italien 2000
85 kr., Lahvino
- Den smager sørme godt, lød det under smagningen. Og det er da også en lækker og charmerende rødvin med duft af svampe og skovbund. Faktisk er det en "chianti" med cirka 10 procent Merlot. Link til producenten: www.cinellicolombini.it.


Vinum Africa, The Hope of Good Cape, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2001
105 kr., Vinens Verden
Flot rødvin med en intens farve, dejlig duft og fed og lækker smag med toner af chokolade. En vin uden kanter, som alle vil være glade for at drikke. Link til sydafrikansk vin: www.wine.co.za.


Corte Rugolin, Valpolicella Classico Superiore di Ripasso, Italien 1998
83 kr., Aroma Wine Import
En stor, flot og frugtagtig rødvin med lidt af den duft, man møder i et vineri under høsten. Vinen er lavet på druekvaset fra fremstillingen af Amarone og laget på slovensk og fransk eg. Den vil være glimrende til grillmad, store stege og kraftige oste. Link til side om Valpolicella: wine.about.com.


Castillo d’Maluenda, Crianza, Calatayud, Spanien 1998
55 kr., ViniPortugal
Rødvin på 70 procent Tempranillo og 30 procent Garnacho. Blød, lækker, frugtagtig og flot - og så til en overordentlig rimelig pris, der udløste den femte stjerne. Link til producenten: www.castillodemaluenda.com.


Domaine de la Charbonnière, Vacqueyras, Frankrig 1999
84 kr., A Vinstouw
Rødvinen fra "Kulsvirerindens Domaine" har en kraftig, krydret duft og en ren og robust frugtsmag med sødme. Den er ikke helt billig, men absolut vellavet. Link til side om distriktet: www.vacqueyras.tm.fr.


Heretat Vall-Ventós, Chenin, Penedès, Spanien 2001
59 kr., Ki-Ma Vinimport
En venlig og ligefrem hvidvin med en vis fedme og smagsnuancer af abrikos, fersken og nødder. En vin, der først og fremmest egner sig til mad. Vinen er gæret i fire uger ved 16 grader - en blid gæring, der har udtrukket mange aromastoffer. Link til side om distriktet: www.totweb.com.


Domaine Bott-Geyl, Gentil d’Alsace, Frankrig 2000
79 kr., Vinmonopolet
Lækker hvidvin med en flot, let parfumeret duft, fedme og frugt. Link til side om producenten: www.thewinedoctor.com.


Domaine des Armassons, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
59,50 kr., Premier Cru Wine Agent
En lidt robust rødvin på Syrah, Grenache og Mourvèdre med en fin sødme og fyldig frugtsmag lidt i retning af brombær. Lang eftersmag. Link til distriktet: www.espace-costieres.com.


Farinelli, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2000
49 kr., Hela Wine
Robust rødvin, dybrød, stofrig og med en smag med saft og kraft. Link til side om distriktet: www.milioni.com.


Les Trois Colonnes, Bordeaux 2000
55 kr., Østjysk Vinforsyning
Pæn og venlig hverdags-bordeaux. Link til distriktet: www.vins-bordeaux.fr.


Château Lafleur Naujan, Cuvée des Chevaliers, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
59 kr., Fionia Vinimport
Enkel og ret let Bordeaux-rødvin uden de store smagsmæssige falbelader. Link til distriktet: www.vins-bordeaux.fr.


Domaine Rossignol-Février, Volnay, Frankrig 1999
139 kr., Benedict Vin
Ikke billig, men god rødvin med ren frugtsmag og en indtagende sødme. Link til Bourgogne: www.terroirs-b.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Promessa, Rosso Salento IGT, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Atacama, Merlot, Chile 2001, 3 liter BIB-vinRødvin BIB115 kr.Kvickly og SuperBrugsen
Viña Maipo, Chile, 3 liter BIB-vinRødvin BIB162 kr.Chris-Wine
.
Fyens Stiftstidende
Promessa, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Viña Tarapacá, Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile 2001Hvidvin56,50 kr.Skjold Burne
.
Information
Sélection Réméjeanne, Remy Klein, Rhône, Frankrig, 5 liter BIB-vinRødvin259 kr.Bichel Vine
.
Jyllands-Posten
Domaine Brusset, Haut-Montmirail, Frankrig 2000Rødvin185 kr.Sigurd Müller
Alamos, Cabernet Sauvignon, Argentina 2000Rødvin70 kr.Philipson Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.