Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06, 2003



Vin-aktuelt i uge 6
3. februar - 9. februar 2003
.

VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4VinAvisen uge 5
a .a.... .a...... a .

...
Nærmere end dette kan man ikke komme det fornemme slot, hvis man vil tage et billede af det.
...... a .
    3/4 Margaux til salg
    Den legendariske Fiat-boss, Gianni Agnelli, er død, og familiens 80 medlemmer er gået i gang med at rejse et milliardbeløb til refinansiering af bilfabrikken.
    Ifølge fransk presse søger familien nu en køber til dens andel i første cru-slottet Château Margaux i Bordeaux. Via sit finanshus i Luxembourg, Exor, ejer familien 75 procent af slottet, der producerer cirka 200.000 flasker om året.
    Agnelli-andelen i slottet udgør 3-400 millioner euro, mens de resterende 25 procent ejes af Corinne Mentzelopoulos.

...
André Mentzelopoulos og hans datter Corinne.
    Regeringen sagde stop
    Château Margaux er det smukkeste af alle Bordeauxs slotte, en klassicistisk bygning, tegnet i 1802 af arkitekten J. Combes.
    I 1975 satte familien Ginestet slottet til salg. Familien var kommet i økonomiske vanskeligheder. En stor amerikansk gruppe ville købe slottet for 82 millioner francs, men her sagde den franske regering stop. - Man sælger da heller ikke Notre Dame-kirken i Paris, vel?
    I sidste øjeblik meldte den græskfødte franske supermarkedkonge André Mentzelopoulos sig som køber og fik slottet for 72 millioner francs. Nogle år efter døde Mentzelopoulos, og siden har hans datter stået for slottet.
    Hele historien kan læses på slottets meget flotte webside: www.chateau-margaux.com.

Bestikkelse i Systemet
Det svenske Systembolag har suspenderet seks af sine butikschefer og overvejer at fjerne produkter fra tre leverandører som følge af mistanke om bestikkelse og korruption.
Systemet har jo et særligt bestillings-sortiment, og vine, der bestilles mange af fra dette sortiment, kommer ind i det faste sortiment. Ifølge WOW FaxNews handler "bestikkelserne" om, at butikscheferne imod erkendtligheder har taget store mængder af de tre importørers vine i bestillings-sortimentet og eksponeret dem i forretningerne. Og dette har så medført, at et flertal af vinene er gået godt og derfor er kommet ind i det faste sortiment.

Kollektiv straf
Sandsynligvis fjerner Systembolaget ikke kun leverandørernes produkter fra alle Systembolagets 417 butikker og 580 udsalg. Det overvejer også at udelukke leverandørerne i et helt år.
Yderligere truer man med at stille leverandørerne og de ansatte System-medarbejdere for retten.
Og ikke nok med det. Systemet er også draget i felten mod samtlige importører, der - som en kollektiv straf - har fået at vide, at de indtil videre ikke må kontakte butikkerne og aftale møder og studiebesøg. Leverandørerne må overhovedet ikke vise sig i butikkerne.

Grobund for korruption
Ifølge flere butikschefer ligger problemet i en kulturforskel mellem butikkerne og hovedkontoret. Der er en følelse af "vi og dem".
- På Systemets centrale indkøbsafdeling gør de, som de vil, siger en af butikscheferne, - vi må ikke gøre noget, og vi får ikke engang en ordentlig løn.
En anden siger: - De tager på rejser med glas i hånd, spiser dyre middage og kan deltage i alle de spændende vinsmagninger.
Og en tredje: - Alle planøkonomier og offentlige monopoler har en indbygget grobund for korruption. Nu må tiden vist være inde til at undersøge indkøbsafdelingen på Systembolaget.
Mange butikschefer er meget bekymrede. De oplever at et angiversystem værdigt det gamle Østtyskland er ved at vokse frem.
...... a .

...
Søren Søndergaard er allergisk over for fedmen og den sødlige saft, der er i mange moderne vine, og han fortæller gerne om det. Før den australske smagning havde han renset munden med gamle Margaux-vine for ikke at glemme, hvad det var, han kunne lide. På billedet her besøger han Sigurd Müllers stand. Bag ham står Ole Grenå og foran Mogens Bay, begge Sigurd Müller, samt Jan Reimer fra Best Selection.
    Australsk vin og dansk design
    Operahuset i Sydney har knyttet dansk design og Australien sammen på fineste måde, så det var oplagt at afholde den store Australia Day Tasting i mandags i Dansk Design Center i København.
    26 importører præsenterede deres australske udvalg, og det var ganske imponerende, hvad der blev budt på. Der var adskillige vine til både 300, 400 og 500 kr., og selvfølgelig tiltrak de sig opmærksomhed. Intense, komplekse og overvældende.

    Forkert ud i hovedet
    Det er ikke alle, der er glade for de kraftigere australske vine - i hvert fald ikke læge og vinskribent Søren Søndergaard, som så helt forkert ud i hovedet, jo dyrere vinene blev.
    Det er udmærket, at der er sådan nogle vagthunde ind imellem, så vi ikke bare ukritisk fortaber os i magt og vælde. Men australierne er klar over, hvad det er, folk vil have, og smagningen viste generelt, at stilen er blevet elegantere med en mere markant og karaktergivende syre.

a .

...
"Bear Crossing" er en af de kendte mærkevare-vine med størst international succes. Heidi Mark fra Amka Vinimport præsenterede både vine og Danish Design på smukkeste vis.
    Folkets vin
    Sidst på eftermiddagen var den australske smagning åben for vininteresserede, som havde købt billet i forvejen.
    Smagningen var hurtigt blevet udsolgt, så mange blev skuffede, og som sædvanlig var man blevet fristet til at lukke for mange ind. Men vinene var gode, der var nok af dem, og stemningen var høj.
    På standene var det tydeligt, at det er producenterne, der fremhæves. Geografi og appellationer sløres eller nævnes ikke. Mærkevare-strategien er fremherskende.
    Det hele går lige efter 2025-planen, som har til formål at gøre australske vine dominerende på alle væsentlige markeder.

    Halvanden gange op
    I 2002 steg den australske vinimport til Danmark med 58,7% og er nu kommet op på 8½ million liter. Alt har i den grad "flasket" sig for australierne, at de nu kan prale af at være verdens fjerde største vineksportør. Kun overgået af de traditionelle lande som Frankrig, Italien og Spanien, men foran Chile og USA. Og det på trods af, at Australien kun står for 3,3% af den vin, som produceres i hele verden.

Eksporterer 558 millioner flasker
Helt friske tal fra Australian Bureau of Statistics viser, at Australien i året 2001-02 eksporterede vin for over 2,1 milliarder australske dollars (8,5 milliarder dkr.). I mængde svarer det til 558 millioner flasker.
Storbritannien er stadig det største marked med 48,2 procent af den samlede australske eksport. Men USA kommer godt deropefter og aftager nu 22,2 procent.
Australien har tidligere haft en stor produktion af hvidvin, men for andet år i træk er der høstet mere rødt end hvidt – 893.131 ton imod 860.757 ton.
Af druesorter er Shiraz nr. 1 (326.564 ton). Derefter kommer Cabernet Sauvignon (257.223 ton), Chardonnay (256.328 ton) og Merlot (104.423 ton).
Det dyrkede areal øges fortsat. I løbet af året med 9,8 procent. Kun Tasmanien bidrager ikke til denne øgning.
For øjeblikket har Australien en vis overproduktion, men fagfolk advarer om, at man i løbet af tre-fire år meget vel kan komme til at mangle vin til eksportmarkederne.

Hvidvin med polyfenoler
Rødvinen vinder frem på bekostning af hvidvinen. Sørgeligt nok. Uden tvivl skyldes det rødvinens store indhold af polyfenoler og alt, hvad disse stoffer gør for at modvirke problemer med helbredet.
Nu har franske forskere ved universitetet i Montpellier udviklet en Chardonnay-hvidvin med samme høje indhold af polyfenoler.
...... a .
    Paradoxe Blanc
    Ifølge Wine Spectator har forskerne simpelt hen brugt de samme teknikker, som man anvender ved fremstillingen af rødvin: Seks dages udblødning, idet mosten er gæret ud i kontakt med druekvaset for at udtrække farve, garvesyre og aromastoffer. Og gæringen er forløbet ved en temperatur på 29 grader – hvor man ellers gærer hvidvine ved lavere temperaturer.
    Forskerne samarbejdede med vinproducenten Virginie-Castel i Beziers, der nu sælger den polyfenol-berigede Chardonnay under navnet Paradoxe Blanc.

Udbud og efterspørgsel
I ugen, der gik, afviklede man i Sacramento USA’s største messe for vin, Unified Wine and Grape Symposium, og her forsøgte man at overbevise hinanden om, at overproduktionen af druer, der har redet Californien som en mare i de seneste to år, endnu ikke har udviklet sig til en krise.
Det eneste problem, siger man, er, at der er en utilstrækkelig efterspørgsel i forhold til det eksisterende udbud (!).

Problemet vil fortsætte
Ifølge Los Angeles Times ser det ud til, at problemet med overproduktion er kommet for at blive, og at det vil fortsætte i de kommende år.
For meget usolgt californisk vin gør det svært for producenterne at hæve priserne, og samtidig finder billige flasker af ordentlig kvalitet vej ind på det amerikanske marked fra lande som Australien, Chile og Argentina.
Cirka en fjerdedel af alle vine i de amerikanske supermarkeder er importerede, og visse priskategorier, fx 7-8 dollar-segmentet, står for cirka 40 procent af salget.
Alene australierne solgte 51 procent mere vin i USA sidste år end året før, og salget vil yderligere accelerere.

Europas glemte land
Det går lidt bedre for bulgarernes vin, og det fortjener de. I en menneskealder har dette folk været kuet under kommunismens åg, og Bulgarien har nærmest været "Europas glemte land".
Ifølge Just Drinks er eksporten til Rusland sidste år steget fra 9 til 24 millioner flasker, mens eksporten til EU steg fra 55 til 60 millioner flasker.
Den internationale gennemsnitspris på bulgarsk vin steg i 2002 en tiendedel US-dollar og nåede 1 dollar.
Ifølge formanden for de bulgarske vinproducenter, Nikola Nikolov, er de bulgarske vine ved at genvinde deres positioner på de internationale markeder.

Grænsen er nået
For de franske vinfolk er grænsen nået. De kan ikke leve med de restriktive appellations-love. Det er simpelt hen umuligt for dem at konkurrere med de oversøiske vine, der erobrer større og større markedsandele.
Derfor har sammenslutningerne af vinavlere og vinhandlere anbefalet, at regeringen ændrer reglerne.
Med i vinfolkets forslag er indførelsen af nye vinkategorier - fx blandinger af vin fra forskellige vinmarker, hvor drue og oprindelse nævnt på etiketten kun omfatter 85 procent af vinen i flasken. For øjeblikket er det 100 procent for både AOC og Vins de Pays.

Betænkeligheder
Ifølge fagbladet Just Drinks finder de franske eksportører det vigtigt at udvikle mærkevarevine med teknikker, der bruges i oversøiske vinlande. Nogle af producenterne er dog betænkelige ved disse teknikker - fx brugen af træspåner og -stave for at tilføje vinen smag af fadlagring.
Vindyrkerne frygter også, at en ny vinkategori og mærkevare-navne vil give handelsfirmaerne en alt for dominerende rolle i den franske vinindustri.
a .a.... .a...
    .
    Den danske vinbranche
    * Domaine Brandis har overtaget distributionen af Erik Bantis vine til HoReCa-sektoren.
    * GrandVin har overtaget agenturet på vinene fra Piemonte producenten Vietti - Barolo, Barbera d'Asti/d'Alba, Dolcetto og Barbaresco.
..
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...... a .
    Den holder på etiketten
    I uge 3 besvarede vi et spørgsmål om, hvordan man får genstridige etiketter af vinflasker. En af løsningerne er som nævnt at bruge den klare, selvklæbende folie, som bibliotekerne benytter til bogbind. Folien klæbes på etiketten, hvis øverste lag derefter er lige til at trække af.
    Bordex Wine Racks Denmark meddeler, at firmaet netop har fået agenturet på produktet "Labels Removers", der virker ligesom biblioteksfolien, men er specielt skabt til formålet.
    10 stk. styk koster 70 kr., 24 styk koster 162 kr. og 100 styk 650 kr. - inkl. moms og forsendelse i Danmark.
    Adressen er: Bordex Wine Racks Denmark, Svanholm Vænge 70, 3650 Ølstykke, e-mail: info@bordex.dk.
Få din egen vingård
Søren Bech fra Encore-Vin.dk har fået (endnu) en god idé. Sammen med Michael Gundersen arrangerer han et kursus med titlen "Få din egen vingård hjemme i haven".
Kurset løber af stabelen onsdag d. 2. april kl. 17-20 i København, og for 1600 kr. får man ikke kun kurset, men også Michael Gundersens bog "Druer i danske haver", som vi anmeldte i uge 41, 2002, samt seks vinplanter og et espalier. Altså et rigtigt "starter-kit". Regn med at sætte 3 kvadratmeter jord af pr. plante – og læs mere om programmet på www.encore-vin.dk.
Før de første druer høstes, planlægges et eller flere opfølgningskurser, hvor man kan lære mere om det at lave vin, og i forbindelse med kurset oprettes en "chatgruppe", hvori man kan udveksle erfaringer.

Lærestreger
Iakob Schjerbeck, dansk vinhandler i Bordeaux, har ifølge ham selv modtaget nogle lærestreger i vinens og livets skole. Nogle af disse lærestreger har vi bragt videre til vore læsere. Her kommer den sidste lærestreg i denne omgang:

Lærestreg fra Iakob Schjerbeck - 7
Mine meget tidlige og ungdommelige bekendtskaber med fine vine kan godt ærgre mig i dag.
I 1982 på Atlantic College insisterede jeg på at dekantere en flaske for en asiatisk pige, der troede, at jeg havde vinforstand - indtil jeg serverede vinen i en tilfældig tepotte. Ikke så underligt at Château Lafite Rothschild 1975 skuffede.
Fem år senere fik jeg serveret samme vin, men den blev åbnet for sent. Ikke at iltningen manglede, men på det tidspunkt havde vi drukket så meget andet, at flasken væltede og plettede tøj og tæppe. Og så var det ligesom lidt svært at give Lafite tilstrækkelig opmærksomhed.
Under en vinaften i Stockholm i 1997 sad jeg ved siden af en Rothschild, som uafbrudt talte samme Lafite 1975 helt i stykker - og det var oven i købet en magnum!

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
a .a.... .a....
..
.
.


    Grethe Bryde Nielsen (f. 1939) arvede sin interesse for vin fra sin far, der var medejer af familiefirmaet Faxe Bryggeri. Hun hjalp ham med at indrette hans vinkælder, og han sagde ofte til hende, at hun skulle gifte sig med en fransk vinbonde - for så kunne han med god samvittighed drikke sin rødvin hver dag.
    Vinbonden fandt hun ikke, men til gengæld fik hun sin egen meget vigtige niche i vinens verden, nemlig som importør af vintilbehør.
    I 1985 fik hun importen af de fremragende proptrækkere fra det amerikanske firma Screwpull, og i fem år var hun den mest sælgende importør i hele verden, regnet efter indbyggertallet. Det foregik først fra privatboligen, senere fik hendes firma, GBN-Agency, lokaler i Hellerup.
    I 1996 udvidede hun sortimentet af vintilbehør med import fra flere lande og flyttede til Kronprinsessegade i København, og her etablerede hun Danmarks første og vel nok også mindste butik med et stort udvalg i alt inden for vintilbehør - proptrækkere og karafler, vinkølere og termometre - og champagnesabler.
    - Vin bør trækkes op med det rigtige udstyr, siger hun, - og den bør nydes af glas, hvis form giver den bedste oplevelse af vinen.
    Før livet med vinen havde Grethe Bryde Nielsen en karriere som produktchef på Oliemøllen og som medarbejder ved Danmarks Turistråd. Plus et par år som hjemmegående / udearbejdende mor til et par piger.
    Privat er hun gift med kommandør Søren Thostrup, og sammen holder de af Grønland, traveture, Frankrig, god mad og golf - i nogenlunde den rækkefølge.
    Adresse: GBN-Agency A/S, Provino, Kronprinsessegade 16, 1306 København K, tlf.: 33 16 02 80, fax: 33 16 15 80, e-mail: gbnagency@teliamail.dk.

Website om tysk vin
Harro Hallmann i Holstebro har lavet en interessant hjemmeside for alle, der ønsker at vide mere om tysk vin - på adressen www.tyskvin.dk. Og den er bestemt et besøg værd.
Her er blandt andet en opslagsbog med de vigtigste tyske vinudtryk, områder m.v., links til producenter og andre, der informerer om vin, anmeldelser af bøger om tysk vin, en sektion om mad og vin samt et "vinmuseum" med kunst om vin.
På siden er det endvidere muligt at deltage i skiftende afstemninger om tysk vin, og alle kan tilmelde sig en mailingliste, der giver mulighed for at holde sig orienteret om tysk vin.
a .a.... .a......
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
...... a .
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Montes, Sauvignon Blanc, Reserve, Casablanca Valley, Chile 2002
59 kr., Bichel Vine
En vidunderlig blomsterduft - blandt andet hyldeblomst - strømmer én i møde fra glasset. Den meget lækre og fyldige hvidvin har en vis fedme, en karakteristisk Sauvignon Blanc-smag og en lang eftersmag. Og så er prisen rimelig i forhold til kvaliteten.


Magister Bibendi, Rioja, Spanien 2001
99 kr., Ki-Ma Vinimport
Meget flot, blød og lækker rødvin med fyldig frugt og sødme. Pengene værd.


Domaine de la Presidente, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig 2000
79 kr., på tilbud: 73 kr., La Maison Sevino
Et virkelig godt glas rødvin med god frugt, tilpas forfriskende syre og en forførende sødme. En af de gode rhôner ...


Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1995
250 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er en stor nydelse. Vinen holder en fin balance mellem den kraftige alkohol (14,5 procent), den intense frugt og den herlige sødme.


Mormoreto, Castello di Nipozzano, Marchesi de’Frescobaldi, Toscana IGT, Italien 1999
329,75 kr., H.J. Hansen
En åbenbaring af en rødvin, blød, harmonisk og med en buket af aromaer, der virker helt forførende. Den vil være glimrende til en god bøf, men kan også nydes alene som "meditations-vin". Vinen er lavet på 95 procent Cabernet Sauvignon og 5 procent Cabernet Franc.


Tre Vigne, Vietti, Barbera d'Alba, Italien 2001
115 kr., på tilbud: 95 kr., GrandVin
GrandVin har overtaget agenturet på et af Piemontes bedste Barolo-huse, Vietti, og herfra kommer denne lækre, bløde og afrundede rødvin. Den har mange spændende facetter i smagen og en herlig sødme. Den kan godt gemmes nogle år, men det er der ingen grund til.


Carato, Erik Banti, Rosso Toscano IGT, Italien 2000
72 kr., Carlo Merolli
En rigtig italiener-rødvin med frisk frugt og læskende saftighed. Den er dejligt afrundet, og i smagen er der blandt andet kirsebær. En meget anvendelig vin.


Llicorella, Priorat, Spanien 2000
190 kr., Amalie Vinimport
Harmonisk og flot rødvin - en af dem, man skænker til store saftige bøffer (eller til snegle, som vi nød den til). Den er meget fyldig og saftig med tilpas fadlagring og med toner af vanille og kokos.


Lagrima-Negra, Reserva, Ribera del Duero, Spanien 1999
199 kr., Ki-Ma Vinimport
Ikke nogen billig rødvin, men ganske flot med intens frugt og en let tørhed i slutningen.


Barossa Valley Estate, Chardonnay, South Australia 2001
98,75 kr., Amka Vinimport
Ikke helt billig, men flot hvidvin med fylde og frugt og en markant fadsmag.


Cuvée du Docteur Barbe, Côtes du Rhône 2001
45 kr. ved 12 flasker, Cavalcade Vine
Glimrende hverdags-rødvin med sødme og kvalitet i overensstemmelse med prisen.


Cuvée de l'Arjolle, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2000
55 kr., Bichel Vine
Fadlagret rødvin med en god struktur, en indbydende, let krydret duft og dejlig ren frugt med toner af kirsebær. God kvalitet til prisen.


Gattavecchi, Chianti Colli Senesi Riserva, Italien 2000
75 kr., Holte Vinlager
Bag den flotte etiket med motiv fra torvet i Montepulciano gemmer sig en god chianti med saft og sødme.


Redbank, The Long Paddock, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Victoria, Australien 2000
79,50 kr., i februar 69,75 kr., GrandVin
Denne rødvin er en kraftig frugtbombe med en flot og intens smag. Den vil være egnet til kraftige kødretter og oste.


Rochegude, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000
56 kr., Cavalcade Vine
Pæn og enkel rødvin med saft og frugt og tilpas fadlagring. Anvendelig til mange retter.


Château Moulin de la Brane, Médoc, Frankrig 1996
47,50 kr., Holte Vinlager
Let og anvendelig hverdags-rødvin uden kanter. Og så er det unægtelig en lav pris for en vin, der har lagret så mange år - og stadig er vital.


Perbacco, Nebbiolo, Vietti, Langhe, Italien 1999
115 kr., på tilbud: 95 kr., GrandVin
Ikke helt billig rødvin, men dejlig og blød. I smagen er der både svedsker, blomme og chokolade. De fire stjerner er med pil opad, men vinen skal drikkes nu.


Michel Torino, Chardonnay, Cafayate Valley, Argentina 2001
72 kr., Best Selection
En god hvidvin på Chardonnay-druen med et pænt spektrum af nuancer: melon, citrus ...


Melambo, Bonarda, Mendoza, Argentina 2002
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En billig, men også meget enkelt rødvin uden større prætentioner.


Lutzville, Ruby Cabernet, Sydafrika 2001
55 kr., Amalie Vinimport
Fyldig rødvin, ret kraftig, men uden kanter.


Terre dei Principi, Barbera, Piemonte, Italien 2000
46 kr., 3 for 120 kr., Premier Cru Wine Agent
En ret let, saftig og venlig rødvin.
a .a.... .a...

a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
Alt for Damerne
Stonehaven, Shiraz, BRL Hardy, Australien 2002Rødvin69,95 kr.Brugsen
.
B.T.
Santa Barbara, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1999Rødvin30 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Don Maximiano, Founders Reserve, Errazuriz, Aconcagua, Chile 1999Rødvin299 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Three Gardens, Australien 2000Rødvin89 kr.Jysk Vin
Three Gardens, Cabernet Sauvignon, Australien 2001Rødvin110 kr.Jysk Vin
Angove's Bear Crossing, Chardonnay, Australien 2001Hvidvin49,95 kr.Amka Vinimport
.
Politiken
Domaine Commanderie Saint-Jean, Vin de Pays des Coteaux de Laurens, Frankrig 2001Rødvin109,95 kr. (3 fl)Magasin
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.