Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2003



Vin-aktuelt i uge 10
3. marts - 9. marts 2003
.

VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8VinAvisen uge 9
a .a.... a

...
Henriette Hansen mellem champagnefirmaet Ruinarts marketingchef, Michéle Chantôme-Ästrøm, og Jesper Boelskifte, der som Dansk Sommelier Forenings præsident ledede slagets gang på Bella Centers store scene.
    Bedst til bobler
    Henriette Hansen fra Restaurant Le Sommelier i Bredgade i København blev kåret som Danmarks bedste champagne-vintjener under "Tema 2003" i Bella Center.
    Blandt andet skulle deltagerne servere champagne for to gæster på scenen og løse andre sommelier-opgaver så som at sætte mousserende vine til en fem retters menu. Og der måtte vel at mærke ikke være to vine fra samme land!
    Henriette Hansen foreslog Schramsberg Blanc de Blancs 1996, Kripta Cava Brut, Dom Ruinart Rosé 1988, Schloss Sommerhausen fra Franken og en Asti til dessert.

    Svære spørgsmål
    Før finalen skulle kandidaterne gætte en Giulio Ferrari, Riserva del Fondatore, Brut 1993 og en Dom Ruinart, Rosé Champagne 1988 i glassene samt besvare 40 svære spørgsmål om mousserende vine.
    Prøv, om du kan klare de fem spørgsmål, der kommer herunder. Selv måtte vi slå op i nogle tykke bøger for at besvare et par af dem og for - let tøvende - at kunne bringe svarene længere nede i denne VinAvis.
    Hvis de deltagende vintjenere har kunnet besvare 40 af den slags spørgsmål, er de meget, meget dygtige.

    1. Hvornår blev échelles des crus-systemet taget i brug?
    2. Hvad er forskellen på dégorgement à la volée og dégorgement à la glace?
    3. Hvad er forskellen og ligheden mellem Deutscher Sekt og Sekt b.A.?
    4. Hvilken er den mest dyrkede drue til spumante i Oltrepó Pavese?
    5. Hvad er minimumskravet til lagring for en Cava?

Senthøstet icewine
Eiswein - icewine - på denne tid af året, hvor foråret er nær. Er det virkelig muligt?
Jo, det er muligt. I Okanagan Valley i British Columbia har man ventet og ventet på tilstrækkelig frost, og endelig i mandags droppede temperaturen ned under minus 8 grader. Nogle steder endda under minus 12.
I British Columbia er det ikke usædvanlig med så sen en høst, og icewine-årgangen bliver fin, siger de lokale vinbønder.

Hvilken årgang er Eisweinen?
Så er det spørgsmålet, hvilket årstal der kommer på etiketten, når vinen er høstet i februar 2003, mens druerne blev dannet i 2002?
Vi har spurgt Finn Klysner, forfatteren til bogen "Tyske vine", og hans siger, at man altid nævner året, hvori druerne blev dannet - altså i det nævnte tilfælde 2002.

Østrigske DAC-vine
I lørdags havde Østrig premiere på sit nye appellations-system, og den første appellation, der blev præsenteret, var Weinviertel DAC, landets største vinregion. Det skete med en udstilling i Wiener Museumsquartier, og samtidig blev DAC-vine fra cirka 500 producenter lanceret på markedet.
Forkortelsen DAC står for "Districtus Austria Controllatus", og den vil blive tildelt vine, der i duft og smag er typiske for distriktet samt i øvrigt opfylder vinlovens regler for Qualitätswein.
I Weinviertel vil det i første omgang sige tørre hvidvine på druen Grüner Veltliner.

Vel planlagte tyvetogter
Når vine bliver kostbare, er de også værd at stjæle, og netop nu hærges Bordeaux af tyve.
Ifølge Decanter har det fået ejerne af Château Chauvin, søstrene Beatrice Ondet og Marie-France Fevrier, til at hyre et privat vagtværn til at passe på vinkælderen.
Sidste år mistede slottet hele sit lager af årgangene fra 1986 til 89.
Hæleren, der sidste år aftog vinene, er siden blevet fundet, men problemet består. Og netop i disse måneder, hvor flaskerne rundt om på slottene får påsat etiket og gøres rede til forsendelse, organiseres der vel planlagte tyvetogter.
.
Southcorp i vanskeligheder
Den er helt gal med Australiens største vinfirma, Southcorp.
Direktøren, Keith Lambert, er som tidligere nævnt blevet afskediget - med det gyldne håndtryk fulgte den nette sum af 18 mio kr. Tak, mange tak!
Det økonomiske mål for første halvår 2003 er blevet nedskrevet med 97% i forhold til samme periode sidste år.
Samtidig er aktierne faldet drastisk - 25% på to dage - og salget af dem er suspenderet for anden gang i løbet af en måned.
Ifølge Just Drinks har The Australian Securities and Investments Commission indledt en undersøgelse.

Strategien mislykkedes
Under Keith Lamberts ledelse satsede man hårdt på at sælge firmaets vine med stor discount på de to nøglemarkeder, Storbritannien og Australien. Strategien mislykkedes, og værdien af vinmærkerne blev udhulet.
Blandt andet har Storbritanniens største supermarkedkæde, Tesco, sendt i pallevis af vin tilbage til Southcorp, fordi det var umuligt at sælge så store mængder.
Ifølge avisen Daily Telegraph overvejer den britiske koncern Allied Domecq at byde på Southcorp, der vurderes til en værdi af 3,2 milliarder aus dollars. Også den australske bryggerigigant Foster’s Group er efter sigende inde i billedet.

Indtil nu redet alene
Southcorp er det eneste af de store australske vinfirmaer, der indtil nu har redet alene. BRL Hardy er netop blevet fusioneret med amerikanske Constellation Group; Foster’s Group ejer den store californiske gruppe Beringer Blass Wine Estates, og Orlando Wyndham ejes af franske Pernod Ricard.
I 2001 fusionerede Southcorp med Rosemount, og blandt firmaets vinmærker kan nævnes Rosemount, Penfolds (med den berømte Grange), Lindemans og Wynns.
En mere detaljeret gennemgang af økonomien i Southcorp findes på koncernens hjemmeside, www.southcorp.com.

Revnede druer
De skal i gang med at høste druer i Australien, og desværre har den berømte Barossa Valley været plaget af kraftig regn. Dette har medført, at op til 50 procent af druerne er blevet så saftspændte, at de er revnede - med hvad dette medfører af råd og dårligdom.
Det er den værste skade i 53 år, men det er for tidligt at sige, hvordan den vil påvirke høstmængden.
a .a....

...
Sygdommen Pierce’s disease spredes af insektet Den glasvingede Skarpskytte, og det er ikke kun vinstokkenes stilke, insektet suger saft fra. Det henter næring og formerer sig på over 130 forskellige planter og træer, blandt andet mandler, citrus, stenfrugter og oleander.
    Nyt middel mod Pierce’s disease
    Ifølge Just Drinks har det britiske firma Ximed Group fundet et middel mod Pierce’s disease.
    "Pierces sygdom" forvoldes af bakterien Xyella fastidiosa, som spredes af insektet Den glasvingede Skarpskytte, og som dræber vinstokkene i Californien.
    Insekt og bakterie har ødelagt for millioner af dollars i de seneste år og er en stor trussel mod statens 2,7 milliarder dollar vinindustri.
    Ximed Group er specialister i brugen af terpen, et naturligt forekommende, let giftigt middel, der benyttes i både landbruget og medicinalindustrien.
    Midlet optages af vinstokkene i løbet af to uger. Det har ingen bivirkninger, men har i testforsøg udryddet bakterien på 86% af vinstokkene.

    Bakteriens DNA-kode
    En anden mulighed for at komme Xyella fastidiosa til livs ligger i det arbejde, som U.S. Department of Agriculture har sat i gang i Brasilien. Her har nogle og 30 forskere kortlagt bakteriens DNA-kode, og dette kan forhåbentlig føre til at stoppe dens udbredelse og i den sidste ende at finde en kur imod sygdommen Pierce’s disease i vinstokkene.
    Sygdommen er i øvrigt opkaldt efter den amerikanske forsker, der først identificerede den, Newton B. Pierce.
... .a...
    .
    Den danske vinbranche
    * Tre vinfirmaer, Brede Vin, Vedbæk Vin samt Provino/GBN Agency, samt Rotary afholder den 6. marts et større italiensk vinarrangement i Vedbæk, hvor også repræsentanter fra Adriat Vinimport og VinItalia vil være til stede. Arrangementet afholdes til fordel for PolioPlus kampagnen, og 50 % af billetindtægten går ubeskåret til denne kampagne. Nærmere oplysninger findes i vores Aktivitetskalender under 6. marts.
..
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Skuespillere imod fransk vin
Ifølge Just Drinks er PR-manden Michael Levine i Hollywood gået i gang med en liste, hvorpå berømte filmfolk opfordrer til boykot af fransk vin som et svar på Frankrigs modstand mod krig i Irak.
Man kan mene, hvad man vil, om Frankrigs holdning til krigen mod Saddam Hussein, men hvorfor skal det absolut gå ud over vinen?
Fransk vin er godt nok et symbol på Frankrig, men hvorfor er der ingen, der boykotter fransk parfume?

Gallo på terrorliste
Staten Californien har lavet en liste over 624 mål, som formodes at være af interesse for terrorister, og et af disse mål er E.&J. Gallo Winery, verdens største vinproducent.
Ifølge avisen The Modesto Bee har vineriet allerede øget sine sikkerhedsforanstaltninger efter 11. september-angrebene. Man tager muligheden for et angreb alvorligt uden dog at have kendskab til nogen specifik trussel.
På statens liste er også Los Angeles Airport, Disneyland og Golden Gate Bridge.

Vinauktion i Vejle
Vinelskere i det jyske, fynske og tyske får fremover mulighed for at gøre nogle gode køb, når herregården Pedersholm to gange årligt afholder vinauktion.
Der lægges ud den 12. marts med den første auktion, hvor blandt andet Bordeaux-vine kommer til at dominere.
Lars Bjørslev fra Bruun Rasmussens Auktioner fortæller, at der blandt de mere eksklusive vine vil være en Château Ausone 1982 (vurdering 2500 kr. pr. flaske), en Château Mouton Rothschild 1959 (4500 kr.) samt to flasker Ferreira garrafeira portvin 1830 og 1868. Men der er naturligvis også drikkeklare vine til hverdagsbrug.
Auktionen omfatter 233 katalognumre med over 4000 flasker, vurderet til i alt 3/4 mio. kr.
Nærmere omtale af auktionen - og af muligheden for at få et gratis katalog - findes i vores aktivitetskalender under 12. marts.

Sammenfaldende faktorer
I sidste nummer bragte vi den glade nyhed, at vindrikkere ikke - i modsætning til øldrikkere - har nogen risiko for at lægge fedt om maven.
Hertil har vor læser Christine Rosenberg den kommentar, at der kan være såkaldte sammenfaldende faktorer inde i billedet. Som vi også tidligere har nævnt her i VinAvisen, har vindrikkere ofte bedre spisevaner og et højere fysisk aktivitetsniveau, hvilket naturligvis også kan medvirke til at fremme den slanke linie.
a .a.... .a...
    Ikke mere vin i Information
    Siden 1993 har Flemming Kyed skrevet den ugentlige vinspalte i Information. Efter ti år har han nu forladt bladet, og det ventes, at Information ikke fremover vil bringe vinstof.
    Flemming Kyed regner med at oprette et énmands-firma inden for freelancejournalistik, konsulent- og foredragsvirksomhed, og at vin fortsat vil være et bærende element i virksomheden.
    Kyeds vinprogrammer "Noget i glasset" på tv-stationen dk4 fortsætter, og en ny række programmer er klar til udsendelse i løbet af foråret.
    Indtil videre foregår aktiviteterne fra bopælen, Hindustanvej 24, 2300 København S, tlf.: 32 97 32 90, e-mail: kyed@c.dk.
a .a.... .a...
    Verdens korteste vinanmeldelse
    Det australske Wine X Magazine er et livsstilsblad med hovedvægten på vin, og det henvender sig specielt til yngre mennesker - X-generationen, som man har kaldt dem.
    Der er naturligvis også anmeldelser af vin i bladet, og i det seneste nummer beskrives Hardy’s Chardonnay, South Eastern Australien 2002 forbilledligt kort. Der står ganske enkelt:
    Sweet

Her er svarene fra
vintjenernes boble-konkurrence

1. Hvornår blev échelles des crus-systemet taget i brug?
Det skete i 1911. Échelle des crus kan ordret oversættes som "trinvis skala over voksesteder". Det er et system baseret på druepriserne, og 294 vinbyer er sat ind i en cru-skala på mellem 80% og 100%. 17 byer, der får 100% af drueprisen, er grand cru-byer, mens 40 byer med druepriser mellem 90 og 99% er premier cru. Resten af byerne med priser ned til 80% er uklassificerede.

2. Hvad er forskellen på dégorgement à la volée og dégorgement à la glace?
Dégorgement er det sidste led i den klassiske champagnemetode, hvor en midlertidig prop med det ansamlede bundfald forlader flasken. Ordet dégorgement betyder egentlig opgylpen. Hvis man bare lader proppen flyve af, er det dégorge à la volée (flyvende opgylpen). Hvis man fryser toppen af flaskehalsen ned til minus 28 grader og på den måde fjerner en lille prop af frossen vin, er det dégorgement à la glace (is-opgylpen).

3. Hvad er forskellen og ligheden mellem Deutscher Sekt og Sekt b.A.?
Deutscher Sekt må kun fremstilles af druer dyrket i Tyskland. Og Sekt b.A. (Sekt mit bestimmten Anbaugebiete) skal komme fra en af de tretten tyske vinregioner, hvis navn skal stå på etiketten. Begge slags Sekt fremstilles fortrinsvis i tryktank.

4. Hvilken er den mest dyrkede drue til spumante i Oltrepó Pavese?
Pinot Noir.

5. Hvad er minimumskravet til lagring for en Cava?
Vinen skal ligge mindst ni måneder på bundfaldet i flaskerne før dégorgement.

Fremgang for Sydafrika
Ifølge Just Drinks bliver den sydafrikanske vinhøst ikke helt så rekordagtig som spået. Den bliver ikke 9,7% større end sidste år, kun 5,5%. Det skyldes, at der er lidt mindre saft i druerne på grund af hedebølger i januar og første halvdel af februar.
Men bortset fra det, så går det godt dernede, og vinen er blevet Sydafrikas hurtigst voksende eksportbranche. Fra 1995 til 2001 er eksporten mere end fordoblet - fra 73 mio til 177,4 mio liter. Samtidig steg eksportens andel af den samlede vinproduktion fra 14,6% til 33,4%.

Vigtig vinturisme
For tiden oprettes der hver uge en ny vingård i Sydafrikas Cape-provins. Alene sidste år blev det ifølge Wein Reporter til 44 nye gårde.
Med en samlet produktion på 530 mio liter vin er Sydafrika blevet verdens vinproducent nr. 8. Samtidig er vinturismen blomstret op - og med god grund, for Sydafrika er jo et af verdens smukkeste vinlande.
350.000 er beskæftigede i den sydafrikanske turistindustri. Af dem arbejder hver syvende med vinturisme.
Cape Town Tourism Centre i V&A Waterfront's Clock Tower Precinct fortæller, at de hver dag har af 250 lokale og internationale besøgende. Adressen er: www.waterfront.co.za.
Centerets nabo er The Waterfront World of Wine, der præsenterer 500 af Sydafrikas bedste vine og giver gode råd om Cape-provinsens mange vinruter.
.............. a .a..a -----a..

....
Det aflange panoramabillede blev optaget som tre billeder, der siden blev føjet sammen i et fotoprogram.
    Ugens vinøse billede
    Her er et billede, vi for en gangs skyld selv har taget en herlig eftermiddag på vingården Burgherspost i Sydafrika. Vi bringer det som et à propos til teksten ovenfor om vinturismen i Sydafrika.
    Bag os hæver et lavt bjerg sig, og foran os breder en vidunderlig udsigt sig ud til bjergene i den fjerne horisont.
    Der er mange og store vinmarker her omkring - lidt af en af dem skimtes ude til venstre - og de er anlagt efter den nyeste teknik med drypvanding, opbinding og valg af kloner.
    Jo, Cape-provinsen er et oplagt sted for vinturisme - og der er ingen jetlag efter den lange rejse derned.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
a ... a .a..a
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
a .a.... .a...
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


La Forge Estate, Syrah, Unfiltered, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
69,50 kr., på tilbud 63 kr., La Maison Sevino
Stofrig og flot rødvin med let krydret frugt og tilpas syre. Velegnet til kødretter og ost.


Salviano di Salviano, Umbria IGT, Italien 2001
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør, ret fed og fyldig hvidvin med en flot, let krydret duft. Glimrende til mad.


Stonehaven, Chardonnay, South Eastern Australia 2002
69,95 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Blød og fyldig hvidvin med tilpas fadlagring og alle Chardonnay-druens karaktertræk - tropiske frugter, citrus, melon, abrikos osv. Vil være glimrende til skaldyr og lette middagsretter.


Taylor LBV Port, Portugal 1997
128 kr., Best Selection
Fantastisk lækker portvin med smag af svedsker og brændte figner, blød og helt uden kanter.


l'Esprit de Vignelaure, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays Coteaux du Verdon, Frankrig 1999
89,95 kr., Gobi Vin
Dette er en af den slags rødvine, alle kan lide, og som hurtigt kræver endnu en flaske på bordet. Den har en indbydende og kompleks duft og en dejlig fyldig smag med frisk frugt og tilpas syre.


Château Gibalaux-Bonnet, Minervois, Frankrig 1999
179,75 kr., Køge Vinhandel
Herlig rødvin. Blød og lækker med stor harmoni mellem frugt og sødme, alkohol og fadlagring (i seks måneder på ny eg). Vinen er fremstillet af 60 procent Syrah og 40 procent Mourvèdre.


Domaine du Crès, Fitou, Frankrig 2000
65 kr., Premier Cru Wine Agent
Vellavet og dejlig rødvin med god ren frugt og sødme. En meget anvendelig vin og pengene værd.


La Bastide Saint Vincent, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2001
59 kr., Vinmonopolet
En enkel og vellavet vin, som mange vil kunne lide. Den er forfriskende og saftig med perfekt syre og sødme.


Finca Tosal, Alicante, Spanien 2000
44,95 kr., i denne uge 3 flasker for 100 kr., Kvickly
Glimrende hverdags-vin med diskret fadlagring. Til normalprisen er den pengene værd - tilbudsprisen er helt vild ... (som en af smagerne sagde).


Valpatena, Valpolicella, Italien 2000
54,95 kr., i denne uge 2 flasker for 89 kr., Kvickly
Blød og dejlig frugtagtig rødvin med harmoni og sødme. En vin, som mange vil være glade for at drikke.


Soare, Castel Bolovanu, Samburesti Dealu Bolovanu, Rumænien 1999
155 kr., TSVinnovation
Slet ikke billig, men pæn og venlig rødvin uden noget stort smagsspektrum.


Palacio de Caterina, Cariñena, Spanien (uden årgang)
44,95 kr., i denne uge 2 flasker for 79 kr., Kvickly
Robust og enkelt rødvin egnet som hverdags-vin.


a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.


B.T.
Viu Manent, Sémillon, Late Harvest, Colchagua Valley, Chile 2000 (50 cl)Dessertvin69,95 kr. v/12Philipson Wine
Viña Montes, Sauvignon Blanc, Reserve, Casablanca Valley, Chile 2002Hvidvin59 kr.Bichel Vine
.
Børsen
Viña Ravanal, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2001Rødvin50 kr.Cissus Vinimport
Château Vray Canon, Canon-Fronsac, Frankrig 1999Rødvin59 kr.Erik Sørensen
Perle de Seguin, Crémant de Bordeaux, Frankrig 2000Mousserende99 kr.Chris-Wine
.
Ekstra Bladet
A. Clape, Le Vin des Amis, Vin de Table, FrankrigRødvin73 kr.Viticole/Den blå Port
Domaine de Panisse, Vin de Table, FrankrigRødvin58 kr.Rungsted Vinhandel
ErhvervsBladet
Gran Baron, Especial Reserva, Penedès, Spanien 1997Rødvin59,95 kr.Brugsen
Dominio de Valdepusa, Marqués de Griñon, Cabernet Sauvignon, Vino de Mesa, Spanien 1999Rødvin150 kr.ViniPortugal
.
Euroman
Annoterzo, Erik Banti, Rosso Toscano, Italien 1999Rødvin113 kr.Carlo Merolli
.
Frederiksborg Amts Avis
Cuvée Arjolle, Vin de Pays, Côtes de Thonque, FrankrigRødvin55 kr.Bichel Vine
Hjemmet
Zalze, Pinotage / Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2001Rødvin36 kr.Chris-Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.