Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2003



Vin-aktuelt i uge 16
14. april - 20. april 2003
.

VinAvisen uge 13VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15
a .a.... .a...... a . --... a . --
To tredjedele af prisen
Ifølge Decanter har en række slotte i Bordeaux udbudt de første partier (tranches, "skiver") af deres vine til 60-65% af den tidligere pris.
Det er dog spørgsmålet, om priserne er kommet langt nok ned. Hos indkøberne spores der ikke nogen større interesse for at købe. Man taler om "årgangen, ingen virkelig har brug for".
Et af de slotte, der er kommet ud med en pris, er Château Maugey, hvis pris pr. flaske fra slottet er 150 euro. Det er præcis en tredjedel af prisen, som slottet forlangte for millennium-årgangen 2000.

Priserne skal falde
Primeur-priserne fra første cru-slottene lader vente på sig, men ifølge Decanter vil de lande på 60-65 euro - vel at mærke fra slottene. Når vinene kommer ud i butikkerne, vil de koste cirka det dobbelte.
Fra det vigtige amerikanske marked lyder budskabet: - Ja, vi kan godt sælge jeres primeur - trods problemer med svingende kvalitet, trods manglende Parker-point og trods amerikanernes kolde følelser for Frankrig. Men priserne skal falde med 30-40%, så det er muligt at sælge første cru’erne for 80-90 dollars.

Ikke Parker, men Putin
Bordeauxs vinfolk må trøste sig. Når Parker ikke kommer til primeur-smagningerne i år, må de nøjes med Putin.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, har meldt sin ankomst og vil smage sig igennem primeur-vinene.
Det vides ikke, om han vil anvende Parkers 100 point-skala, eller om han har sin egen Putin-skala.

Hvor er vinene om ti-tyve år?
I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi om en blindsmagning af chilenske topvine i konkurrence med Médocs fem første cru-vine, alle vinene i årgangene 1999 og 2000.
Resultatet blev, at to af de chilenske vine hævdede sig mellem de største - og så koster de jo kun mellem en fjerdedel og en sjettedel af de store bordeaux’er.
Vores referat i forrige uge har medført en mail fra Iakob Schjerbeck, vinhandler i Bordeaux, der mener, at det er forkert at sammenligne de absolut yngste Bordeaux grand cru’er med moderne chilenske frugtbomber. - Hvordan vil vinene være om ti eller tyve år? spørger han.

En vis negativ holdning
Iakob Schjerbeck fortsætter: - I VinAvisen sporer jeg en vis negativ holdning over for den gamle vinverden og begreber som terroir.
- Jeg kan godt forstå en eventuel frustration over ikke længere at kunne betale de gamle cru classé’er, men når man ukritisk simplificerer til sensationsoverskrifter, gør man de resterende 90% af vinproducenterne en bjørnetjeneste.
... a . --
    Et spørgsmål om terroir
    Vinmageren Randall Grahm fra det californiske Bonny Doon Winery er ifølge Decanter kommet med en metode til at få sin vin til at smage af terroir.
    I sidste uge præsenterede han sin "Le Cigare Volant" (den flyvende cigar) i London. Og det var ikke kun én og samme vin i Châteauneuf-du-Pape stil. Det var hele fire vidt forskellige prøver. Som om vinstokkene havde groet på forskellige jordbunde.
    I vinene havde Grahm ganske enkelt nedsænket poser med granit, sort skifer og andre stenarter. Ganske som visse vinerier sænker egespåner ned i vinen for at få den til at smage af fadlagring.
    Vinene smagte vidt forskelligt. Men i øvrigt er Grahm lidt af en spilopmager. Fx har han bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi planterne er meget følsomme over for støj.

Svært at komme på hylderne
Den australske regering er gået i gang med at se på, hvordan den kan afhjælpe problemerne hos mange af landets 1600 wineries.
Det er ikke nemt at være en lille vinbonde i Australien, hvor markedet domineres af fire store producenter og to store supermarkedskæder.
Ifølge Just Drinks vil det australske landbrugsministerium bruge en halv million australske dollars på seksten workshops, skabt af Winemakers Federation of Australia, for at hjælpe vinbønderne at blive bedre til business og marketing.
Cirka 70% af de australske wineries er oprettet efter 1990, og konkurrencen for at komme frem på butikkernes hylder er intens.
... a . --
    Prop med indbygget proptrækker
    Ifølge Wine Industry Business Journal har en tidligere professor ved Californiens vinuniversitet i Davis, William Gardner, opfundet en krydsning mellem en prop og en skruekapsel. Og man behøver ikke engang en proptrækker for at få den op af flasken!
    Navnet på proppen er MetaCork, og den har allerede været prøvekørt på 36.000 flasker.
    Nå flasken skal åbnes, drejer man på kapslen øverst og trækker på den måde proppen nedenunder op af flasken. Og vil man gemme noget af vinen, skruer man ganske enkelt kapslen på igen - uden proppen.
    Den nye prop kommer på markedet i slutningen af i år, men allerede nu kan yderligere oplysninger indhentes via www.gardnertech.com.

Norsk rapport om grænsehandel
Den norske regering har nedsat en komité vedrørende den store grænsehandel.
I den forbindelse har Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF) udarbejdet en rapport, der sammenfatter foreningens synspunkter til komiteen.
Orker man at læse den 80 sider lange rapport, kan man hente den i pdf-format på adressen www.aperitif.no.
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Nu årgang på sherry
Nogle få sherryflasker har anført årgang på etiketten, men man ser dem meget sjældent.
Nu har Sherry-distriktet ifølge den spanske avis El Mundo indført en helt ny kategori af sherry med årgangsbenævnelse efter regler godkendt af vinmyndighederne.
Man håber, at den nye kategori vil få folk til igen at interessere sig for sherry. De sidste år har der jo kun været nedgang i salget af den fornemme hedvin.
Ikke mindst når det gælder fino-sherry, vil det være af stor værdi med årgang på etiketterne. Fino skal jo drikkes ung og frisk.

Mindre mængde, mere kvalitet
I Italien har ISMEA-Nielsen konstateret, at hjemmemarkedets forbrug af vin faldt med 4% i 2002 til under 9 millioner hektoliter - 1,2 milliarder flasker.
Faldet er fortrinsvis sket i bulkvin - altså vin, der tappes i butikkerne, som vi andre tapper benzin. Salget af flaskeaftappet vin faldt kun 3%, mens bulk faldt 8%.
Almindelig bordvin dækker 75% af det italienske forbrug, men er altså for nedadgående, mens forbruget af appellations-vine, DOC og DOCG, er stigende med cirka 3% om året. Et klart vidnesbyrd om, at italienerne mere og mere går efter kvalitet.
... a . --

...

...
    Succes for tysk vin
    Flotte bannere blafrede i vinden foran Christian d.4.s gamle børs, mens næsten 1000 begejstrede gæster smagte de tyske vine i tirsdags.
    Udstillerne ved de 40 borde fik besøg af over 150 kunder, godt 400 fagfolk, 24 fra pressen og knap 350 private. En succes, altså.
    Både den store børssal og biblioteket var taget i brug, så der var aldrig alvorlig kø ved bordene. Mange producenter fortalte engageret om deres vine, og den nye Classic-klassifikation blev vældig efterspurgt.

    Danmark med i top 10
    De tyske producenter ville godt diskutere, om den tørre smagsretning var moderne eller i virkeligheden "klassisk" tysk.
    Mange fortalte, at sådan, som vinene smager i dag, smagte de for hundrede år siden, og det er årsagen til, at tysk vin nu igen er værdsat på linie med de øvrige europæiske elegante vine.
    Direktør for DWI, Armin Göring, fortalte ved et pressemøde, at tyske kvalitetsvine sælger flot i Danmark. Vi importerer godt 70.000 hektoliter - 9,3 millioner flasker - og det er i dag de bedre vine, der vinder frem.
    Danmark ligger med i top 10 - faktisk på en sjetteplads med hensyn til import af tysk vin i Europa.

Postkort fra Argentina og Chile
VinAvisen har været i Argentina og Chile. I de forrige uger har vi sendt i alt fem postkort om vore oplevelser i Argentina. Nu er vi rejst over Andesbjergene til Chile:
... a . --
    Postkort nr. 6: Casablanca - et kolddrue-område
    Thierry Villard, en fransk franskmand fra Frankrig, med femten års vinbaggrund i Australien, og nu på tiende år vinbonde i Casablanca, Chile.
    Vi sad i fruens rosenhave bag vineriet under skyggefulde træer og havde lige nydt fed stillehavslaks, mørt kød og hjemmelavet chokoladekage. Der var 37 grader, og vi bad Thierry forklare, hvorfor Casablanca er blev kaldt et "kolddrue-område".
    - I morges var der 7 grader, svarede han. - Hvor mange steder er der 30 graders forskel på blot seks timer? Og bare vent - om en time blæser det op ude fra Stillehavet, og på mindre end en time er temperaturen nede på under det halve.
    Thierry Villard var en af de første til at se mulighederne i Casablanca. Nu er der udsolgt, og jordpriserne er steget til at være de højeste i Chile.
    Når man alligevel ser store udyrkede stykker jord, skyldes det en desperat mangel på vand. Man har ikke som andre steder i Chile let adgang til smeltevandet fra Andesbjergene, men må tage til takke med brøndvand, som både er dyrt og rationeret.
    Hjemme i Danmark forhandles Thierry Villards vine af Chris-Wine.
... a . --
    Postkort nr. 7: Ny teknik i gammel stil
    Undurraga - med to rullende r’er - var vinhuset, som Dronning Margrethe besøgte på sin store Sydamerika-rejse som ganske ung. Det var vingodset, som man var stolt af at vise frem. Startet for fem generationer siden af en aristokratisk familie fra Baskerlandet.
    Vi mødte femte generation, Alfonso Undurraga. Han havde arrangeret en stor smagning i en meget central del af parken, som omslutter godset.
    - Lige her lå mit barndomshjem, fortalte han, - men et kraftigt jordskælv i 1980 fik det gamle hus i knæ. Vi har ikke tænkt os at genopbygge det, for ingen vil bo fast herude på landet. Vi koncentrerer os om at give vinen de bedste boligforhold.
    Og så viste han os en helt ny stor tilbygning, der så ud, som havde den ligget der i mere end hundrede år. Den var fyldt med nyeste teknik.

Argentinsk Cheval-Blanc
Ifølge Wine Spectator er der endnu en international topvin på vej, denne gang i et samarbejde mellem ejerne af Château Cheval-Blanc - det ene af de to Premier Grand Cru-slotte i klasse A i Saint-Émilion - og den franske luksuskoncern LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton.
Sammen har de fundet marker i Mendoza i Argentina for at lave en "Cheval des Andes".
LVMH ejer allerede Bodegas Chandon i Argentina, der producerer vinen Terrazas de los Andes, som vi skrev om i vores postkort nr. 2 fra Argentina - i uge 14.
Første årgang af Cheval des Andes, 2001, bliver præsenteret på Vinexpo i juni og kommer til at koste cirka 30 euro.

Sveriges flittige smuglere
Smugleriet af spiritus og øl er taget dramatisk til i Sverige, skriver WOW FaxNews.
I 2002 beslaglagde det svenske toldvæsen 600.000 liter sprit mod knap 485.000 liter året før. Det er en øgning på næsten 25%.
I samme periode øgedes beslaglæggelserne af øl med hele 55% fra 116.000 til 180.000 liter.
I januar 2003 var der imidlertid en markant nedgang i fangsterne af spiritus - uden tvivl fordi svenskerne fra nytår fik lov til at medtage ikke 2, men 5 liter sprit over grænserne.

Ikke mere ægte irsk?
For nogle år siden blev de to irske whiskey-firmaer Bushmill og Jameson købt af den franske megakoncern Pernod Ricard. Kun Cooley Destillery forblev på irske hænder.
Nu er Cooley imidlertid også ved at blive solgt, nemlig til firmaet Angostura, der har base i Trinidad-Tobago.

Ungarn manglede
I sidste nummer af VinAvisen bragte vi en oversigt over vinproduktionen i en række europæiske lande.
Den ungarske vinimportør Laszlo Kacsor savnede med god ret Ungarn, der af en eller anden grund ikke var med i den kilde, vi citerede. Så vi bringer skemaet en gang til og medtager den ret store ungarske produktion. I skemaet ses 2002-produktionen, idet tallet for Ungarn dog gælder 2001:
a .a.... .a....
Frankrig
52,8 mio hl
Italien
41,8 mio hl
Spanien
36,0 mio hl
Tyskland
11,0 mio hl
Portugal
6,5 mio hl
Ungarn
5,4 mil hl
Østrig
2,6 mio hl
a .a.... .a
Der er meget andet end Tokaj
I øvrigt er det besynderligt, at vi ser så få ungarske vine her i Danmark. Det skyldes delvis ungarernes dårlige markedsføring, men sikkert også, at mange forbrugere tror, at når en vin kommer fra Østeuropa, så "er det nok ikke noget særligt".
Jo, én ungarsk vin har opnået international prestige, nemlig Tokaj. Men der er mange andre, der henter store præmier i internationale konkurrencer.

Munke på barrikaderne
Den franske regering har foreslået, at alt øl med over 8,5% alkohol skal beskattes højere inden for EU.
Dette har fået belgiske munke til at gå på barrikaderne. Trappistmunkene er jo verdensberømte for deres fantastiske øl, der ofte ligger på 10-12%, og de anklager Frankrig for hykleri. Franskmændene nævner jo ikke med et ord, at der skal højere afgifter på vin, som har et langt højere indhold af alkohol.
Formålet med det franske forslag er, at man i Frankrig vil søge at komme den spirende alkoholisme til livs.
- Men hvis nogen vil drikke sig fulde, så køber de da billig vin i stedet for dyrt specialøl, siger trappistmunkenes talsmand, Henroz Phillipe.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
a .a.... .a....
..
.

    Jesper Bøgh Christensen (f. 1972) er den nye mand ved roret i Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, og han siger selv, at et portræt af ham i Vinbranchens Blå Bog må handle mere om V.S.O.D. end om ham. Så lad os nøjes med at nævne, at han efter tiden som sergent ved Jysk Trænregiment i Aalborg blev cand.merc.jur., dvs. erhvervsjurist, fra Aalborg Universitet i 2000. Denne uddannelse førte i marts 2001 til et job i HTS Interesseorganisationen, det daværende Handelskammer, som juridisk konsulent og sekretariatschef for to brancheforeninger. Og fra 1. december 2002 har han så varetaget det daglige arbejde i V.S.O.D.
    V.S.O.D. er siden 1977 brancheorganisation for importører, grossister og producenter af vin, frugtvin og spiritus, og dens medlemmerne håndterer langt størsteparten af de varer, som branchen importerer til Danmark. En del af medlemmerne eksporterer også, og nogle producerer både i Danmark og i udlandet.
    Udfordringen for Jesper Bøgh Christensen var og er stadigvæk at sætte sig ind i reglerne og de vilkår, der gælder for branchen. En anden udfordring er desuden at etablere eller bevare kontakten mellem branchen og de relevante politikere og embedsmænd.
    Endelig nyder medlemmerne godt af en række serviceydelser - varemærkeregistreringer, orientering om regelændringer m.v., statistikker og individuel hjælp i diverse forhold.
    V.S.O.D.'s medlemmer er automatisk medlem af HTS Interesseorganisationen og kan således trække på dens ekspertise på en række områder.
    Med posten som sekretariatschef for V.S.O.D. følger en bestyrelsespost i Det Franske Vinråd, der blandt andet arrangerer prisen Den Franske Lilje.
    Nok en vigtig ting at fremhæve er V.S.O.D.'s deltagelse i GODA, Gode Alkoholdninger, der gør en stor indsats for at oplyse unge om alkohol for derved at fremme den gode alkoholkultur og reducere misbrugssituationer. Branchen har en væsentlig interesse, både etisk og kommercielt, i, at dens produkter nydes i beherskede mængder og ikke misbruges.
    Adresse: V.S.O.D., Børsen, 1217 København K, tlf.: 72 25 55 10, fax: 72 25 55 78, e-mail: vsod@hts.dk.

Hundesnude i overstørrelse
Kunstige næser med duftsensorer bliver brugt mere og mere. Nu har forskere ved Tufts University i USA fundet ud af, at sensorerne virker cirka 10% bedre, når de bygges ind i en model af en hundesnude.
Ifølge Journal of the American Chemical Society byggede forskerne en model i kunststof af en hunds næsehule på grundlag af skanninger, men i overstørrelse for at få plads til de ellers ret små sensorer.
I en hunds næse er der en slags labyrint med luftfyldte gange, og ved hjælp af den kan hunden bedre skelne og genkende lugte.

Whisky Laug i Aalborg
Ny vinklub - uden vin - er Aalborg Whisky Laug, der netop er stiftet af nogle entusiastiske whiskynydere med det ædle formål at øge interessen og kendskabet til whisky med hovedvægten lagt på single malt.
Mindst fire gange arrangerer foreningen smagninger, og både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne.
Mere om lauget kan læses på www.aalborgwhiskylaug.dk.

Sølv til danskejet vingård
Hvert år holder man i Paris en stor og prestigefuld smagning ved navn Vinalis Nationales.
Ved den netop afsluttede smagning modtog Chris-Wine en sølvmedalje for Merlot 2001 fra sin rumænske vingård, Villa Bona Terra.
Vinen er skabt af Château de Seguins tidligere ejer, Jean Jacques Guaus, der her for første gang optræder som vinmager, så det er jo et flot resultat. Guaus vil også fremover stå for vinene fra Villa Bona Terra - og uden tvivl stræbe efter guldet.
Merlot-vinen koster 40-45 kr.

Verdens bedste Chardonnay
På Ravatys Castel, der er det franske Pasteur Instituts landbrugsstation i Bourgogne, afsluttede man i tirsdags en større smagning for at finde frem til "Chardonnay du Monde", altså verdens bedste Chardonnay.
Førsteprisen gik til den argentinske Chardonnay Reserva 2002 fra Finca Las Moras i Mendoza. Den importeres af Glud Vin i Randers, og en flaske koster 79 kr.
... a . --
    Skrap etiket
    Dybt forargede og under protest gengiver vi denne skrappe etiket fra en australsk portvin.
    Jo, australierne laver også portvin - til stor fortrydelse for portugiserne, der opfandt portvinen og opkaldte den efter havnebyen Porto.
    Men i Australien er alt større, og det gælder også portvinen, der her ikke kun er great, men fucking great. Og så har den oven i købet et spermtal på 18!
    Hvis nogle af vore 10.000 læsere finder lignende usædvanlige etiketter, er I velkomne til at sende dem til anker@vinavisen.dk.
.. . .a...... a . -----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvor meget vin får jeg for pengene?
Leif Møller i Odense kunne godt tænke sig at vide, hvor stor en del af prisen på en flaske vin der går til vinafgift, flaskeafgift, prop, transport osv.
Nedenstående tal, som vi har fået fra V.S.O.D., viser (teoretiske) kalkuler for tre appellations-vine, der alle er indført på flaske. Den første vin sælges i butikkerne for 30 kr., den næste for 50 kr. og den sidste for 70 kr. Og nedefter i skemaet trækker vi så de mange udgifter fra for til slut at stå med prisen på selve vinen.
Som det fremgår, får man kun for 6,55 kr. vin - og vinkvalitet - pr. liter vin i en flaske til 30 kr., mens man får for 33,75 kr. i en flaske til 70 kr.
Eller sagt på en anden måde: Ved at betale henholdsvis 20 og 40 kr. mere for vinen, får man procentvis en betydeligt dyrere vin.
.......
Detailpris
30,00 kr.
50,00 kr.
70,00 kr.
Moms
6,00 kr.
10,00 kr.
14,00 kr.
24,00 kr.
40,00 kr.
56,00 kr.
Anslået detailavance af udsalgspris ekskl. 20% moms
4,80 kr.
8,00 kr.
11,20 kr.
Grossistpris, ekskl. moms
19,20 kr.
32,00 kr.
44,80 kr.
Vinafgift
5,29 kr.
5,29 kr.
5,29 kr.
Flaskeafgift
1,60 kr.
1,60 kr.
1,60 kr.
Dækningsbidrag grossist/importør
2,00 kr.
5,00 kr.
7,00 kr.
Handling og levering
1,00 kr.
1,00 kr.
1,00 kr.
Aftapning, flaske, etiket, prop, fragt m.m.
4,40 kr.
4,60 kr.
4,60 kr.
I alt
14,29 kr.
17,49 kr.
19,49 kr.
75 cl vin uaftappet ab producent
4,91 kr.
14,51 kr.
25,31 kr.
- eller pr. liter
6,55 kr.
19,35 kr.
33,75 kr.
    .......
    Betaler man 50 kr. i stedet for 30 kr. for vinen, koster den godt nok 67% mere, men man får en 196% bedre vin (rent teoretisk i hvert fald).
    Og betaler man 70 kr. i stedet for 30 kr., koster vinen 133% mere, men man får en 416% bedre vin.
    .........
a . --


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
a .a.... .a...
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Domaine Mas de Martin, Cuvée Ultreïa, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
95 kr., The Wine Company
En ædel rødvin med intens smag af kirsebær og sorte bær samt strejf af kaffe og chokolade. Vinen har fået en tilpas fadlagring, der har tilført den en lækker blødhed. Vinen er ikke filtreret, så det vil være en god idé at dekantere den.


Burmester Vintage Port, Portugal 1985
Halv flaske: 79,95 kr., hel flaske: 149,95 kr., Philipson Wine
Det fine portvinshus Burmester er blevet overtaget af Amorim-familien - verdens største fabrikant af korkpropper. Burmester flytter til nye faciliteter og tømmer lageret for gamle, perfekt opbevarede portvine, og det er forklaringen på den meget attraktive pris på denne atten år gamle årgangsportvin. Vinen er helt i top med en herlig sødme og vidunderlige smagsnuancer - rosiner, svedsker ... Der er ingen slaphed her. Intet alderstegn. En utrolig vital vin. Man skal nok skynde sig, hvis man vil have en flaske.


Vigna Del Moro, Negroamaro di Puglia IGT, Italien 2002
49 kr., på tilbud: 45 kr., ved 12 flasker: 40 kr., Kjær & Sommerfeldt
Saftig og blød rødvin med en indtagende sødme, som mange vil kunne lide. Den er velegnet til mange retter. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris ved tolv flasker.


Marqués de Vitoria, Crianza, Rioja, Spanien 1999
72 kr., Glud Vin
En klassisk Rioja-rødvin med duft af frugt og eg og med en blød og lækker smag lidt efter rosiner. Fadlagringen er perfekt. En af vore smagere blev så begejstret, at han havde lyst til at "hoppe ned i tønden".


Bunan, Moulin des Costes, Bandol, Frankrig 1998
125 kr., Høyer Import
Den er bare lækker! En meget flot rødvin med rygrad, men alligevel blød og meget anvendelig til mad. Rart igen at få en Bandol i glasset!


Plaisir de Merle, Shiraz, Paarl, Sydafrika 2001
129 kr., Amka Vinimport
Rødvin med en intens dybrød farve, en flot og kraftig duft med strejf af peber og en fløjlsblød og meget lækker smag. De fjorten måneder på eg har givet bløde tanniner og en smag af mørk chokolade. Den er virkelig flot i munden.


Crearo, Tommasi, Veronese IGT, Italien 2000
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Ikke helt billig, men blød og lækker rødvin med afrundet frugt og herlig sødme. Faktisk de mange penge værd.


Cupatges Fionia, Brut Nature, Mestres, Cava, Spanien
75 kr., Fionia Vinimport
En elegant mousserende hvidvin med god mousse i munden og en delikat frisk smag, der folder sig ud i munden med mindelser om æbler.


Les Charmes, Cave de Lugny, Mâcon-Lugny, Frankrig 2001
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fantastisk lækker hvidvin med let fedme og mange nuancer i smagen. En nydelse.


Seigneurs d'Arguilhe, Côtes de Castillon, Frankrig 1999
79,95 kr., Gobi Vin
Ikke nogen stor bordeaux, men et virkelig godt glas vin med dejlig frugt og indtagende sødme. Côtes de Castillon er en lille Bordeaux-appellation øst for Saint-Émilion.


Valdeazor, Valdepeñas, Spanien 2000
70 kr., Vindepotet
Meget lækker rødvin på druen Cencibel med toner af mørke bær og chokolade og en fin sødme.


Finca Antigua, Tempranillo, Martinez-Bujanda, La Mancha, Spanien 2001
60 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Rødvin med en kraftig, imødekommende duft med strejf af eg. Vinen smager godt med sin friske frugt, indtagende sødme og fint tilpassede fadlagring.


Château Les Ollieux, Corbières, Frankrig 2000
60 kr., Herning Vin Import
Venlig, let krydret rødvin uden det helt store smagsmæssige spektrum. Den har en god solmoden frugt og dejlig sødme.


Sélection no. 1, Shiraz, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
49,75 kr., ved 6 flasker: 39,75 kr., Køge Vinhandel
Ret let og saftig hakkebøffe-rødvin med god frugt. Bemærk, at nu er franskmændene også begyndt at kalde deres egen gode Syrah-drue for Shiraz.


Domaine Saint André, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, uden årgang
49,75 kr., Barrique Vinimport
Det er jo en uskik ikke at skrive årgang på en vinetiket, men holder man glasset på skrå og ser den let teglstensrøde kant på overfladen, så vil det være rimeligt at skyde på, at vinen nok er tre-fire år gammel. Vinen er i øvrigt blød og venlig med tilpas syre. Havde den oplyst sin alder, havde den fået fire stjerner.


Château Bel Air, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke helt billigt for en lidt tør "lille" bordeaux uden de store smagsoplevelser. Men med sin tørhed er den udmærket til mad.


Lambrusco del Fondatore, Chiarli Cleto & Figli, Lambrusco, Italien
55 kr., Carlo Merolli
Ret tør, rødvinspræget og let vin med fin mousse, læskende og frisk. Den er lidt i retning af en beaujolais med bobler. God til en frokost - og til prisen.


Stella Solaris, Cabernet / Merlot, Valle Central, Chile 2001
49 kr., New World Vinimport
Robust og kraftig hakkebøffe-vin med en lidt herbal duft.


a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Don Camillo Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Abruzzo, Italien 2001Rødvin69,95 kr. (v 12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Domaine Les Rouguettes, Côtes du Ventoux, Frankrig 2001 (3 flasker)Rødvin125 kr. (3 fl)First Brands
Terre di Ginestra, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien 2001Rødvin75 kr.Amka Vinimport
.
ErhvervsBladet
Promessa, Rosso Salento IGT, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Bela Fonte, Baga, Vinho Regional Beiras, Portugal 1999Rødvin50 kr.H.J. Hansen
.
Mad & Bolig
Château des Hautes Ribes, Vacqueyras, Frankrig 2001 Rødvin59,95 kr.Brugsen

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.