Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2003



Vin-aktuelt i uge 17
21. april - 27. april 2003
.

VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16
a .a....
Påsketur over grænsen
I påskeugen vil nordmændene have købt en halv million flasker vin i Sverige. Det anslår den norske Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF), der også skriver, at nordmændene på den måde vil have afleveret cirka 52 millioner nkr. i det svenske Systembolags butikker.
I hele april vil nordmændenes grænsehandel ifølge VBF ligge på 240.000 flasker spiritus (70 cl) og 1,5 mio flasker vin, og den norske stat vil miste en indtægt på 125 mio nkr. i moms og afgifter.
Årets samlede norske grænsehandel-salg anslår VBF til en milliard nkr. og et tab for Norge på 950 mio nkr.

Katastrofe i Champagne
Ifølge Wein Reporter har Champagne-distriktet i perioden fra 7. til 11 april haft fem nætter med stærk frost, der har ført til en katastrofe i vinmarkerne. Termometeret var helt nede på mellem 6 og 11 minusgrader.
Skaderne på drueknopperne kan meget vel beløbe sig op til 50% for Pinot Noir og 80% for Chardonnay. For Pinot Meunier måske mellem 30 og 40%.
For hele distriktet regner man med en halvering af høstmængden. Og så er faren for frost der stadig - lige ind til midten af maj.
Sidste gang, Champagne blev udsat for så katastrofal en frost, var i 1957, da en koldfront ramte distriktet i to bølger i henholdsvis april og maj.
Hvis de kommende måneder er virkelig blide ved Champagne, kan noget af tabet måske rettes op.

Boykot begynder at virke
Hidtil har den amerikanske boykot af fransk vin ikke rigtigt haft nogen virkning på salget i USA, men nu er den begyndt at kunne mærkes.
De franske vin- og spiritus-eksportørers sammenslutning konstaterede i torsdags, at eksporten var normal i januar og februar, men at der i marts har været et markant fald.
Dette skyldes blandt andet, at de amerikanske importører holder igen med markedsføringen, fordi det ikke er politisk korrekt at promote franske produkter og især ikke fransk vin.

Skriv hellere til politikerne
Ifølge Associated Press har Ernest Antoine Seilliere, der er præsident for Frankrigs største handelsorganisation, opmuntret amerikanerne til at skrive til de franske politikere - helst mens de nyder et glas fransk vin.
- Hvis der er mennesker, siger han, - der ikke kan lide den måde, Frankrig opfører sig på i diplomatiet, skulle de hellere sende telegrammer til vore ambassader i stedet for at holde op med at købe vores vin, vores yougurt eller flyvemaskiner.
a .a.... .a...

....

Fotos: John Pedersen fra Engbo Vine
    Enorme Vinitaly
    Mange danske vinimportører har i den forløbne uge været i Verona for at besøge den store italienske vinmesse, Vinitaly.
    En af dem var Birger Vejrum fra Det lille Enoteca i Ringsted, og han beretter, at udstillingen var enorm med cirka 4800 udstillere, 185.000 besøgende og 32.000 vine at smage.
    - Messen var lidt mere kaotisk end tidligere, siger han, - og det var svært at finde de enkelte producenter, specielt de mindre.
    - Men det var dejligt at se, at så mange små producenter havde fundet vej til Vinitaly. En standleje på 2500-3500 euro er høj, men mange af dem gik sammen om at dele en stand.

    Ham må du lige træffe
    På en messe som denne kender alle hinanden, og flere har en god ven i en anden region, der også "har interessante vine - ham må du lige træffe …”."
    Birger Vejrums største oplevelse var Chianti Classicos stand med vine fra 146 forskellige producenter, i alt cirka 300 vine. Her var der ikke mulighed for blot at gå ind og sætte sig. Der skulle bestilles tid.
    Birger Vejrum fik en time og nåede at smage 26 vine. Hans favorit var Fattoria di Corsignano fra Vagliagi med en samlede produktion på kun 9000 flasker årligt.
    Generelt oplevede han, at de italienske producenter vender tilbage til den traditionelle vinstil uden for meget barrique.

Nøkket nedad lader vente på sig
Flere af Bordeauxs 400 negocianter har deres lagre fyldte med usolgte vine fra 2001, 1999, 1998 samt enkelte 1997, så priserne forventes et ordentligt nøk nedad.
Fra Bordeaux melder Iakob Schjerbeck, at 25 slotte har meldt ud med deres priser efter en uges primeur-kampagne.
Endnu har ikke noget slot i Saint-Émilion taget hul på bylden. Det er ellers der, Iakob Schjerbeck forventer de største prisfald. - 2002 var jo ikke noget Merlot-år, siger han.
- Château l'Evangile i Pomerol faldt 29%, men 70 euro plus moms fra slottet er jo også penge.
- Tre Sauternes-slotte har vovet pelsen, men kun med 5 til 17% "rabat", hvilket næppe er nok umiddelbart efter kanon-årgangen 2001.

Hellere bourgeois førstevine end klassificerede andenvine
Fire andenvine fra Médoc er ude med 8-23% prisfald, men personlig foretrækker Iakob Schjerbeck cru bourgeois, der smager af betydelig mere end flertallet af andenvinene.
Foreløbig har dog kun fem cru bourgeois-slotte meldt ud med 4-12% prisfald, nemlig Chasse-Spleen, Sociando-Mallet, Haut-Marbuzet og Maucaillou.
- Det er, som om de stadig ikke rigtigt forstår, at vi dødelige kunder faktisk har lidt færre penge i dag end for to år siden, siger Iakob Schjerbeck.
- 1. cru’erne Château Latour og Château Lafite gav henholdsvis 24 og 29% nedslag i første tranche (skive eller parti). Dvs. ned til henholdsvis 65 og 60 euro eller næsten halv pris i forhold til 2000-årgangen. Men første tranche er jo kun forbeholdt de mest loyale kunder.
Haut-Bages-Liberal faldt 3%, Duhart-Milon og Ferriere med 7% ...

Uden popstjerne-ønologer
- Château Brane-Cantenac har stadig rekorden med minus 37,5%, fortæller Iakob Schjerbeck. - Men de "glemte" jo også at sænke prisen på 2001-årgangen. Mange vinhandlere har brændt fingrene på Brane-Cantenac 2001.
- 19 euro for 2002 er måske ikke dyrt for en Margaux 2. cru, men så hellere købe Château Durfort Vivens til kun 15 euro. Den er også 2. cru i Margaux, og den unge Gonzague Lurton laver måske en af de ærligste vine blandt Médocs grand cru uden hjælp fra popstjerne-ønologer og moderne teknik.

To postkort fra Mosel
Endnu to postkort er på vej fra Chile. De kommer i næste nummer af VinAvisen. I denne uge putter vi to postkort fra Mosel ind imellem - til inspiration for dem, der har lyst til at inddrage et af Europas mest storslåede vinlandskaber i sommerens ferierejse:
a .a.... .a...
    Postkort nr. 1 fra Mosel: Slangen, der vågnede
    Vi var startet tidligt om morgenen og kørte over Hunsrück-højderne. Det var strålende sol, men da vi nåede frem til dalen, var den fyldt med tåge. Den var som en stor, snoet slange af tåge, der slumrende i en rende, den havde gravet i jorden.
    Nogle timer senere var slangen vågnet og havde begivet sig mod højere luftlag, og tilbage lå en af Europas skønneste floder - ikke så majestætisk som Rhinen, men heller ikke så snavset og stærkt trafikeret. Mere blid og landlig.
    Allerede den romerske digter Ausonius besang den i 300-tallet - de fine villaer på skråningerne ned til floden og "de friske, grønne høje, helliget guden Bacchus". Her er herligt en forårsdag!
a .a.... .a...

Fotos: DWI/Hartmann
    Postkort nr. 2 fra Mosel: Sløjfen ved Trittenheim
    I løbet af formiddagen har vi kørt langs floden til den fantastiske Moselschleife ved Trittenheim. I denne "sløjfe" eller bugt slynger Mosel sig rundt om en landtunge med den lille by Trittenheim og med den idylliske Leiwen på flodens højre bred (til venstre på postkortet her).
    Oven over Leiwen hæver Zummethöhe sig med en fantastisk udsigt over dalen. Her skal den romerske kejser Augustus have bygget en fornem sommervilla til sin gemalinde, Livia.
    Mosel-floden har sit udspring inde i Frankrig, og allerede her smykker det grønne vinløv dens bredder. Den fortsætter gennem Luxembourg, hvor der også dyrkes vin, men først i Tyskland gror der vin af virkelig interesse.
    I luftlinie er den tyske del af Moseldalen cirka 140 km lang, men følger man vejen rundt i alle snoningerne - og det gør vi på denne tur - så er der 245 km.
    Nå, men vi kører lige ned i Trittenheim og finder en Buschenschank, hvor vi kan få lidt Aufschnitt - afskåret pølse og skinke, groft brød og friskbagte Semmeln - og drikke kølig Riesling til af Römerglas.
a .a.... .a...

....
Michael Carl på en af de meget velplejede marker omkring Château de Seguin.
    Michael Carl fylder 50 år
    Den 25. april fylder en af den danske vinbranches dynamiske og entusiastiske kræfter, Michael Carl, 50 år, og det er der god grund til at fejre.
    Som administrerende direktør for Chris-Wine står han for et familiefirma, der stadig klarer sig fint uden fusion og kapital udefra, og som er en bannerfører for kvalitet. Det gælder ikke mindst arbejdet med vinene fra familiens slot i Bordeaux, Château de Seguin, der hævder sig med såvel en stor produktion som talrige internationale priser. Slottet er i dag blandt Bordeauxs største.
    Michael Carl er uddannet inden for salg og markedsføring, suppleret med studier ved det tyske vininstitut samt i Bordeaux, og i en alder af bare 22 år trådte han ind i familiefirmaet, som hans far havde grundlagt blot nogle få år tidligere.
    I 1991 overtog han ledelsen af Chris-Wine, som han ejer sammen med sin bror, Gert Carl, og siden har vinhuset udviklet sig til at være en koncern med aktiviteter i mange europæiske lande.
    I 2000 vendte Michael Carl næsen mod Østeuropa og købte en vingård, Villa Bona Terra, i Rumænien. Og i Skandinavien har han oprettet velfungerende selskaber, der varetager salget på de tre monopolmarkeder i Sverige, Finland og Norge.
    Der er reception nu på fredag den 25. april kl. 14-17 hos Chris-Wine, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup.
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Whisky direkte fra fad
Som noget helt nyt er det blevet muligt at få aftappet blot en enkelt privat flaske single malt whisky direkte fra fadet på destilleriet i Skotland.
En række danske vinbutikker tilbyder fremover denne service under navnet "The Private Malt Whisky Collection", og bag aktiviteten står vinfirmaet Lago-Import.
Lago har - i samarbejde med en skotsk aftapper - udvalgt i alt fire fade fra destillerier i fire forskellige whiskyområder, og da produkterne tappes ved fuld fadstyrke (cask strength), bliver der kun ca. 300 flasker fra hvert fad. Så man skal nok være lidt hurtigt, hvis man vil have en flaske.
En liste over forhandlerne samt en beskrivelse af aktiviteten findes på www.lago.dk.

Vin for 7 mio stjålet
Kan man stjæle for 7 millioner kr. topvin? Åbenbart. Det var, hvad der skete i det australske Southcorp-winery i Nuriootpa i Barossa Valley i marts 2000.
Siden er det lykkedes politiet at finde frem til en lille tredjedel af flaskerne, og to medarbejdere ved vineriet er nu blevet arresteret.
Men hvor er de resterende flasker? Det taler de meget om dernede.

Rekordsalg på Nederburg-auktionen
I sidste weekend løb årets Nederburg-auktion af stabelen i Sydafrika, og den omsatte for i alt 7,5 millioner Rand (6,6 mio dkr.), 7% mere end sidste år.
En rekordhøj pris blev betalt for en kasse med seks flasker Lanzarac Pinotage 1996, da sydafrikanske og russiske auktionsgæster bød hinanden op. Kassen gik for 140.000 Rand (124.000 dkr.) til den 39-årige russiske bankmand Igor Ledecky og hans kone Iveta, der i alt hjembragte 259 kasser vin til en samlet melodi af 435.810 Rand (386.000 dkr.). Beløbet for den dyre kasse gik til velgørenhed.
Der var 1600 gæster fra 32 lande til auktionen, men udlændingene var nu ikke særligt villige til at byde. Hele 82% af vinene gik til sydafrikanske grossister, supermarkeder og turismen. Kun cirka en fjerdedel af de sydafrikanske topvine vil efterhånden havne i udlandet.

Fang interessen
Ifølge de seneste tal blev der i 2001 på verdensplan produceret mere vin, end der blev drukket - svarende til 6,7 milliarder flasker.
Ifølge fagbladet Forbes betyder det, at vinproducenterne hver især må kæmpe for at gøre opmærksom på netop deres vine.
En af metoderne er at få flaskens udstyr til at fange interessen - at skabe specielle flaskeformer med mattering eller en usædvanlig farve, at tappe vinen på bokse eller dåser.
Endnu en metode er brugen af skruelåg, der bliver mere og mere almindelige. Firmaet Pechney i Clichy, Frankrig, der laver Stelvin-kapslen, forventer således en firedobling af salget i 2005.

Så meget koster det producenterne
I forbindelse med artiklen i Forbes bringes en lille prisliste, som vi har oversat til danske priser - uden i øvrigt at checke med danske aftappere:
a .a.... .a...
Korkpropper1,35 kr. til 7 kr.
Plasticpropper50 til 80 øre
Skruelåg50 til 55 øre
Flasker3,50 til 7 kr.
Papbokse2 til 4 kr.
DåserCirka 80 øre
a .a.... .a...
Southcorp’s problemer
Vi har tidligere fortalt om de financielle problemer i Australiens største vinfirma, Southcorp. Nu taler man om, at den britiske koncern Diageo har tilbudt at købe firmaet for 3 milliarder dollars. Men der er problemer. Dels er Southcorp's aktier for dyre, dels er det uklart, hvor meget Southcorp vil kunne indtjene, dels stiger den australske dollar netop nu i kurs - og dels vil overproduktionen af druer i Californien kunne sætte Southcorp's USA-afdeling under pres i hvert fald i et år.
Andre potentielle købere er den anden store britiske koncern, Allied Domecq, samt den australske bryggerigruppe Foster’s.

Go’ Morgen, Rhône
På tirsdag d. 22. kl. cirka 08.15 mødes Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim igen i TV2’s "Go’ Morgen, Danmark", og denne gang er der Rhône-vin i glassene:
* Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône 2000 til 70 kr. fra Philipson Wine.
* Domaine des Carbonniéres Réserve, Gigondas 2000 til 75 kr. fra Føtex.
* Les Châteauneuf du Pape, Domaine de Beaurenard, Côtes du Rhône 2000 til 150 kr. fra Gobi Vin.
a .a.... .a...
    Ugens vinøse billede
    Ole Andreasen besøgte sidste år campingpladsen i Eguisheim i Alsace, og man må sige, at han havde en fin udsigt til vinmarkerne.
    På hans billede ses "les trois châteaux" i 600 meters højde på den nærmeste bakke. Egentlig er der ikke tale om "tre slotte", men om tre borgtårne, der alle hørte til ét og samme slot. Slottet blev indtaget og ødelagt i 1200-tallet, og kun tårnene blev stående tilbage.
    Bakken indgår i bjergkæden Vogeserne, der som et langt læbælte holder alt det sure vejr væk. Og øst for bjergene ligger så Alsace-distriktet lunt og godt ned mod Rhinen og grænsen til Tyskland.
    I Alsace er der lunere og mindre regn end noget andet sted i Nordfrankrig. Her får vinstokkene 50 ekstra dage med sol.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
a .a.... .a...
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Finca Antigua, Crianza, Martinez-Bujanda, La Mancha, Spanien 2000
75 kr., H.J. Hansen
Denne meget lækre rødvin har en flot, fadpræget duft - lidt i retning af Rioja. Den er lavet på 65% Tempranillo, 25% Cabernet Sauvignon og 10% Merlot og har ligget fjorten måneder på fransk og amerikansk eg. Smagen er præget af kraftig frugt og en dejlig sødme - samt alle de nuancer, som fadlagringen har bidraget med.


Shadow's run, Fox Creek, Shiraz / Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2001
59,75 kr., The Wine Company
Under det praktiske skruelåg skjuler sig en herlig, blød og lækker rødvin med fylde og sødme. Vinen er ikke helt klar og måske ufiltreret, hvilket jo kun er en fordel. Gad nu vide, om skruelåget vil afholde nogle fra at nyde denne dejlige vin til en rimelig pris ...


Eberle, Syrah, Steinbeck Vineyard, Paso Robles, Californien 1999
174 kr., KB Vinimport
Dette er en rødvin, der kræver en god slagter - en slagter, der kan levere nogle bøffer på højde med vinen. Der er en masse nuancer, både i den flotte og komplekse duft og i den på én gang intense og bløde smag. Trods sine snart fire år er vinen vital og ungdommelig. Den kan godt drikkes nu, men kan også gemmes endnu nogle år.


Dehesa la Granja, Vino de Mesa, Spanien 1999
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Bord-rødvin skabt af en af Spaniens store vinmagere, Alejandro Fernández. Den er lavet på druen Tempranillo og fadlagret to år på amerikansk eg, og da den er ufiltreret, er det en god idé at dekantere den - gerne et par timer før måltidet, så den kan få lidt luft. Den har en overvældende og vidunderligt duft med nuancer af nødder og en perfekt og harmonisk smag med mange facetter, bløde tanniner og en fadlagring, der fremhæver det komplekse smagsbillede.


Monte Croce, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1997
109 kr., 100 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
En ret spændende rødvin, blød og lækker med ren frugt og nuancer lidt i retning af jordbær. Den er seks år gammel og skal drikkes nu.


Château St. André, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
49,75 kr., GrandVin
Rødvin med en lidt robust duft og en varm og frugtagtig smag med gode bærtoner - lidt i retning af ikke helt modne brombær. Synes vi. Et godt glas vin til prisen.


Farnese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2001
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Robust og saftig hakkebøffevin med kraftig, vinøs duft og en god eftersmag. Den fjerde stjerne får den for den rimelige pris.


Château Gibalaux-Bonnet, Cuvée Prieuré, Minervois, Frankrig 2000
99,75 kr., Køge Vinhandel
Indbydende, men ikke helt billig rødvin. Den har en god duft og en fyldig og blød smag med en lidt markant garvesyre.


Terra de Ginestra, Nero d'Avola, Sicilia IGT, Italien 2001
79 kr., Amka Vinimport
Rødvin med hår på brystet - en vin, der vil være fortræffelig til grillbøfferne ude i haven. Den har en intens og kraftig frugtsmag og en duft lidt i retning af kirsebær.


Anne des Clochers, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
59,75 kr., 50 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Vellavet rødvin med en kompleks duft, en fyldig smag, indtagende sødme og frisk frugt med mindelser om blommer og chokolade.


Château Grandis, Cru Bourgeois, Haut Médoc, Frankrig 2000
125 kr., Høyer Import
En ikke helt billig, men blød og dejlig Bordeaux-rødvin i den gode, gamle stil. Vinen har saft og sødme, harmoni og strejf af chokolade.


Cave des Vignerons de Vauvert, Merlot, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2001
54,95 kr., 2 flasker for 100 kr., Gobi Vin
Venlig hverdags-rødvin med en lidt herbal næse, men pæn frugt.


J.C. Beauvoir, Cabernet Sauvignon / Syrah, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002
45 kr., Herning Vin Import
God hakkebøffe-rødvin til prisen, saftig og med god ren frugt og sødme.


Viña Rey, Tempranillo, Bodegas Castejón, Vinos de Madrid, Spanien 2002
49 kr., Fionia Vinimport
En meget venlig rødvin med varme og sødme og fyldig frugt. Yderst anvendelig som hverdags-vin.
a .a.... .a...

a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
Børsen
Domaine Preignes le Neuf, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin59,50 kr.Italiensk Fransk Vinimport
.
Hjemmet
Santa Helena, Late Harvest, Curicó Valley, Chile 2001Sød hvidvin40 kr. (50 cl)Fakta
a .a.... .a...
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.