Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2003



Vin-aktuelt i uge 28
7. juli - 13. juli 2003
........................

VinAvisen uge 24VinAvisen uge 25-26VinAvisen uge 27
........................
Sagsøgt for syge propper
Igen og igen hører vi om vinproducenter, der sagsøger propfirmaer, fordi vinen under de indkøbte korkpropper har fået propsyge.
Ifølge Wine Industry Business Journal har det californiske vinfirma Grape Links nu sagsøgt propfirmaet Benicia, fordi 49.000 flasker Barefoot Bubbly er blevet ødelagt.
Propsyge skyldes stoffet 2,4,6-tricloranisole (TCA), der kan opstå i korken, og som selv i mikroskopiske mængder kan få en vin til at lugte og smage som gamle våde sække.
Grape Links forlanger erstatning for tabt salg, ødelagt renommé og tab i forbindelse med discount-salg (!) af 30.000 flasker.
For øjeblikket kører fire-fem lignende sager imod propfirmaet.

Dræbende kuldioxid
Intetanende om den fare, der lurede, blev fire sydafrikanske arbejdere hejst ned i en vintank for at rense den. Ifølge det lokale politi blev arbejderne overmandet af luftarten kuldioxid. Den tyveårige Joseph Jordaan blev kvalt, mens hans kolleger slap med livet i behold.
Den livsfarlige kuldioxid opstår, når mosten gærer, og sukkeret spaltes i alkohol og kuldioxid. Kommer en mus eller en kat i nærheden af sådanne dampe, ligger den med benene i vejret i løbet af et øjeblik.
Normalt tjekkes indholdet af kuldioxid i tankene, før arbejderne går ind i dem. Årsagen til den tragiske hændelse undersøges derfor nærmere.
.......
Vinmarker ødelagt af tornado
Som vi skrev i VinAvisen i uge 27, blev en stor fest, afholdt i forbindelse med Vinexpo, forvandlet til kaos på grund af en tornado-lignende storm.
Vinmarkerne i Bordeaux er heller ikke gået ram forbi under de gentagne uvejr. Vinstokkene på hele 6000 hektar vinmarker blev stort set ribbet, da en tornado banede sig ubønhørligt vej gennem det sydvestlige Frankrig.
Værst gik det ud over Éntre-Deux-Mers, hvor det, trods stor indsats fra vinbøndernes side, kun lykkedes at redde 150 hektar.
Også Côtes-de-Bordeaux, Saint-Émilion og Graves fik tornadoens ødelæggende kræfter at føle.

Champagnehuse fusionerer
Laurent-Perrier, der er Frankrigs femte største champagnehus, vil gerne være endnu større. Derfor er en fusion med champagnehuset Château Malakoff lige om hjørnet.
Via fusionen håber Laurent-Perrier ifølge Just Drinks at øge salget både på det franske hjemmemarked og på eksportmarkedet, hvor halvdelen af produktionen ender.
Det store champagnehus, hvis mærker blandt andet omfatter Laurent-Perrier, Delamotte, Vicomte de Castellane og Salon, har en årlig omsætning på 160 millioner euro.
Château Malakoff, der producerer champagnerne Beaumet, Jeanmaire og Oudinot, omsætter årligt for 45 millioner euro.

Tab hos Mondavi
The New York Times skriver om Robert Mondavi i anledning af hans 90 års fødselsdag.
Robert er stadig rask og frisk, alderen taget i betragtning, men firmaet, han grundlagde, har det skidt. Salget er vigende og fortjenesten væk, vinanmelderne lunkne, vingårde solgt fra eller er til salg og medarbejderstaben beskåret med 10%.
I regnskabsårets tredje kvartal har Mondavi tabt 1,6 millioner dollars sammenlignet med en indtægt på 7,6 mio i samme periode året før. Og i samme kvartal er omsætningen faldet med 12% til 92,2 mio.

Uenighed i familien
Til New York Times siger Michael Mondavi, Roberts søn og direktør for firmaet, at nedgangen skyldes den svækkede økonomi og overproduktionen af druer og vin. Men problemet er dybere, skriver avisen. Det skyldes en mangeårig uenighed i familien over, hvilke vine den vil lave, og hvordan den vil sælge dem.
Robert Mondavi har således kritiseret sine sønner, Michael (59) og Tim (51) for at koncentrere sig for meget om det billige Mondavi-mærke Woodbridge og forsømme topvinene.
Woodbridge står for cirka 60% af firmaets omsætning.

Cru Bourgeois-klassifikationen på nettet
I sidste udgave af VinAvisen skrev vi, at der nu endelig ved lov er blevet vedtaget en Cru Bourgeois-klassifikation. 247 Bordeaux-slotte er kommet gennem nåleøjet og er blevet godkendt.
Flere læsere har efterlyst en fuldstændig liste over slottene i den ny klassifikation. Den findes nu på www.medoc-bordeaux.com.
.................................

...
Motivet på T-shirten er selvfølgelig vinøst. Det viser et af de kendte byskilte langs vejene – hustagene er bare erstattet af vinflasker på rad og række.
    Vin til Farum-borgerne
    Brixtofte har fået rigelig rødvin – nu er det Farum-borgernes tur!
    Det mener i hvert fald de tre unge mennesker bag Aid Monkeys, Hjælpeaberne – en ny forening, der skal sørge for, at borgerne får god rødvin på bordet.
    Vinen skal ifølge Fyens Stiftstidende ses som et plaster på såret til de mange familier, der nu står med en stor ekstraregning til kommunekassen.
    Overskuddet fra salget af en specielt designet T-shirt skal finansiere vinen, der vil blive uddelt til borgerne ved en happening på Farum Bytorv i september. Og der er ikke nogen, der skal tro, at de bare kan komme forbi fra en anden kommune og få en flaske – man skal nemlig vise sygesikringskortet frem for at få del i de ædle dråber.
    På Aid Monkeys hjemmeside, www.aidmonkeys.com, kan man få mere at vide om projektet.
Australien hjælper Frankrig
”Made in Australia” kan der godt i fremtiden komme til at stå på et stigende antal ståltanke, pumper og andet teknologisk udstyr til europæisk vinproduktion.
Ifølge den australske avis Herald Sun har firmaet Wineries by Design netop indgået en kontrakt om at fremstille et komplet vineri til opstilling i Frankrigs Loire-dal.
En talsmand fra firmaet udtaler, at brugen af australsk teknologi er blevet ensbetydende med vine af konstant høj kvalitet – noget, som det ikke har været muligt for franskmændene at opnå (påstår han).

Vinmark og vinslot i Odense
I Odense forbereder Marienlyst Event, Odense Congress Center og Fyens Stiftstidende en stor rejsemesse, der skal løbe af stabelen i januar næste år.
Et tema på messen bliver vinrejser, og man planlægger at indføre en vinmark og lede publikum frem til et ”slot” med underholdning, foredrag og naturligvis vinsmagning.
Nærmere oplysninger findes på www.oplevverden.com.

Største forhandler af malt whisky
Discountkæden Fakta er på få år blevet Danmarks største forhandler af malt whisky. Det fremgår af en opgørelse, som Faktas vinindkøber, Henrik Lind, har foretaget på basis af tal fra Dansk Dagligvareleverandør Forening, DLF. Her tegner Fakta sig i årets første fire måneder for over 70% af det samlede danske salg.
Det danske spiritusmarked er på godt 14 mio liter spiritus årligt. Heraf udgør akvavit- og bitter-kategorierne små 55% og whisky og vodka cirka 22%.
...........................
Vin giver mindre risiko for diabetes
Forskere ved Royal Free and University College Medical Schools i London og ved Harvard University har konstateret, at yngre kvinder, der drikker moderat – dvs. en eller to genstande om dagen – har mindre risiko for at udvikle diabetes.
Kvinder, der drikker mellem 0,1 og 4,9 gram alkohol om dagen (et meget lille glas vin), har 20% mindre risiko.
Kvinder der drikker 5 til 14,9 gram alkohol om dagen (cirka lig med et glas vin), har 33% mindre risiko.
Og kvinder, der drikker mellem 15 og 29,9 gram alkohol om dagen (op til to glas vin), har 58% mindre risiko.
Men – kvinder, der drikker over 30 gram alkohol, har kun en nedsættelse af risikoen på 22%.
................................
    Hvad er der i vejen?
    Vi har sakset denne annonce i en avis og har lige siden kløet os selv i vore nakker.
    For der er altså et par mystiske ting ved annoncen - bortset fra at det jo efterhånden er blevet almindeligt ikke at nævne årgangene selv på kvalitets-vine som disse.
    Men hvad er det, der er i vejen?
    Vi lader svaret blafre i vinden indtil næste nummer af VinAvisen.

Lugt af gummi under skruelåget
Af Technical Review fra det australske Wine Research Institute (AWRI) i Adelaide fremgår det, at vinen i flasker med skruelåg kan have en udpræget gummi- eller svovlagtig lugt.
Ifølge AWRI skyldes problemet en kemisk reaktion med svovlforbindelser i det iltfattige rum under skruelåget.
Lugten optrådte i hvidvine på Sémillon og Riesling, der havde været lagret i halvandet år eller længere, og den forsvandt ikke ved dekantering, eller når vinen blev svunget i glasset.
Hvilket viser, at skruelåg – i hvert fald på nuværende tidspunkt – først og fremmest er løsningen til her-og-nu vine.

Vin med 2000 år på bagen
Under udgravningen af en oldtidsgrav i den kinesiske provins Xian gjorde arkæologerne for nylig et opsigtsvækkende fund. Fra jorden fremdrog de en stor krukke af bronze. Den indeholdt hele 5 liter lys grøn risvin, der sandsynligvis blev fremstillet for 2000 år siden.
Man har før, i andre kinesiske grave, fundet vin fra oldtiden, men aldrig så velbevaret vin og i så stor en mængde som her.
Fundet vil uden tvivl kunne fortælle meget om, hvordan man fremstillede vin i det gamle Kina.
Efter sigende har endnu ikke nogen fået lov til at smage på vinen.
................................
    Ingen proptrækker, kun en saks
    Laura West har sendt os dette billede af en ny australsk vinemballage. I plasticposen er der en kvart liter vin, og den åbnes ved ganske enkelt at klippe igennem foroven. Derefter kan posen foldes ud til et bæger.
    - Nej, der følger ikke noget sugerør med, skriver Laura West.

.......................................................
    .
    Den danske vinbranche
    * I denne uge, præget af agurketid, er der ingen nyheder fra den danske vinbranche.
.......
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................................
Far, må jeg godt få en alkopind?
Läkemedelsverket – den svenske levnedsmiddelstyrelse – har nægtet tilladelse til salget af den hollandske ispind Freaky Ice med 4,8% alkohol.
Grunden til afslaget er naturligvis hensynet til mindreårige. Hvad bliver det næste? Modermælkserstatning med chokoladelikør?

Fyldebøtter i engelske pubber
Sprutten ryger ind og forstanden ud i de engelske pubber, hvor fyldebøtter og slagsmål er blevet hverdagskost. Og det er regeringen ifølge fagbladet Just Drinks godt træt af.
Fra politisk side ønsker man blandt andet, at alkohol-reklamerne får en drejning, der appellerer til mådehold.
Det store spiritusfirma Diageo vil nu tage udfordringen op. Firmaet har netop bedt en række store reklamebureauer om at være med til en kampagne, der skal dæmme op for drukkenskaben.

Ny spændende vin-website
Hvis man klikker ind på www.history-of-wine.com, finder man en masse informationer om vin.
I korte overskuelige tekster kommer siten hele vejen rundt om vinens historie, produktion, udbredelse og helsebringende virkning.
Man kan også klikke videre til enkelte vinproducerende lande og få endnu mere at vide.
Det er en website, der er et besøg værd. Men der kunne nu godt være lidt flere billeder ...

................................
    Ugens vinøse billede
    Kan en hund have hang til vin? Det skulle man tro, når man ser billedet, som M. Christensen i Smidstrup har sendt til os. Han fortæller:
    - Efter en vel overstået reception stillede jeg alle de vinflasker, jeg havde fået, ned i kælderen. Om aftenen kunne vi ikke finde vores hund, Ramses. Han plejer ellers at ligge og slumre under spisebordet. Som det ses, fandt vi ham i kælderen med alle fire ben i vejret og med et saligt blik, omgivet af flaskerne.
    - Vi har endnu ikke fundet ud af, om han er mest til rødvin eller til champagne …

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.......................
.......
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Hvorfor er store flasker lakerede?
    - Alle vinflasker over magnum-størrelse (1,5 liter) har lak rundt om proppen i stedet for den sædvanlige kapsel, skriver Lisa og Jesper Olsen. – Hvorfor det?
    Også dette er der en forklaring på: Den gængse kapsel sættes automatisk på i tappeanlægget, og her er det så smart, at både den almindelige flaskestørrelse og magnumflasken bruger samme størrelse kapsel.
    Større flasker – dobbeltmagnum (3 liter), 5 liters flasker osv. – bliver tappet ved håndkraft, og i stedet for en kapsel dækker man proppen og den øverste del af flaskehalsen med lak af samme slags, som man bruger til forsegling af breve.
    Også dette foregår ved håndkraft, idet man hurtigt dypper flaskehalsen ned i en gryde med smeltet lak. Flasken drejes, til lakken er jævnt fordelt, og stilles derefter til afkøling.
........
        Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .....

................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
I den forløbne uge har vi smagt i alt 23 vine. Heraf var der 16, som fik mere end to stjerner, og som omtales herunder. To af dem fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Jaume Grau i Grau, Merlot, Rosé, Pla de Bages, Spanien 2002
60 kr., Herning Vin Import
Skal det absolut være solskin for at nyde rosé? Egentlig mærkeligt. Men så lad os da drikke noget ordentligt, fx denne lækre vin med en kraftig, let parfumeret duft. Den har en vis fedme, frisk frugt og en lang sødmefuld eftersmag.


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Grand Cru Zotzenberg, Alsace, Frankrig 2001
104 kr., Allan Hedstrøm
Fed, fyldig og flot hvidvin med al Gewurztraminer-druens opulente charme. En klassisk Gewurz med duft af roser.


Château Cazebonne, Graves, Frankrig 1999
119,75 kr., 99,75 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
Ikke helt billig rødvin, men en typisk, ret let bordeaux (12% alkohol), blid og dejlig. Velegnet fx til fjervildt.


Raices, Gran Reserva, Valdepeñas, Spanien 1992
44,95 kr., 3 flasker for 120 kr., ViniPortugal
Blød og lækker rødvin med dejlig krydret duft. Den er ti år gammel og stadig vital. Faktisk er 40 kr. (ved 3 flasker) uhørt billigt for så moden en vin. Flasken er forsynet med et ståltrådsnet - en "netstrømpevin" var en kommentar under smagningen.


Sapiens, Catarratto / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2002
65 kr., Lahvino
Catarratto er en drue, der dyrkes på den vestlige del af Sicilien, og som bruges meget til hedvinen Marsala. I denne hvidvin har den slået folderne sammen med Chardonnay, og resultatet er blevet en mild og blød vin med fedme og tilpas syre. En rigtig rar vin.


Terre di Puglia, White Zinfandel, Salento Rosato IGT, Italien 2002
42 kr., Lahvino
En sommerlig rosé, der vil være glimrende som terrassevin. Den har en let parfumeret duft som af friske skovjordbær og en liflig smag med god frugt.


Monfil, Cariñena, Spanien 2002
39,75 kr., 6 flasker for 200 kr., Premier Cru Wine Agent
Det er ikke mange vine til 33,33 kr. (ved 6 flasker), der smager så godt som denne. Det er en enkel vin, ja, men med frisk og saftig frugt og let sødme. Den fjerde stjerne får den for prisen.


Gaudenzio, Sangiovese di Toscana IGT, Italien 2001
50 kr., Lahvino
Meget saftig og venlig rødvin - lidt i retning af en god Chianti, men altså en IGT. En enkel og god vin, man drikker med stor fornøjelse.


Terre Normanne, Sicilien IGT, Italien 2002
39,75 kr., 200 kr. for 6 flasker, Premier Cru Wine Agent
Ret let og meget saftig rødvin, egnet til lette kødretter, fx lam eller fugl. Prisen ved seks flasker er yderst rimelig i forhold til kvaliteten.


Domaine du Pigeonnier, Faugères, Frankrig 2001
60 kr., Vinens Verden
Blød og saftig rødvin i fin balance og med en dejlig duft.


Meerlust, Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 1998
98 kr., Fionia Vinimport
Blød og fyldig rødvin med saft og smag af friske bær. Vinen er kun let filtreret, så der er lidt bundfald i flasken. Det vil derfor være en god idé at dekantere den.


Château la Cardonne, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 1996
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Et rigtig godt glas rødvin. Vinen er harmonisk og moden, og den bør ubetinget dekanteres for at fjerne bundfald. Den er også ret let og vil egne sig fint til lyse kødretter, fx kalvekød.


Viu Manent, Malbec, Colchagua Valley, Chile 2002
39,95 kr. (ved 12 flasker), Philipson Wine
Rødvin med intens frugtsmag i et ret begrænset smagsbillede. Kvaliteten ok i forhold til den rimelige pris.


Kaga's Leap, Shiraz, Australien 2002
39,95 kr., Fakta
En god hakkebøffevin til prisen med ret markant alkohol.


Les Epines, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2000
99,75 kr., Vinmonopolet
Kraftig og saftig rødvin uden noget større smagsspektrum.


"S", Sylvaner, Domaines Schlumberger, Alsace, Frankrig 2001
58 kr., Amka Vinimport
Ret let hvidvin med fedme og parfumeret frugt.
.....................

a .
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
BT
Promessa, IGT Rosso Salento, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Rémole, Marchesi di Frescobaldi, Toscana, Italien 2001Rødvin45 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Trapiche, Malbec, Oak Cask, Argentina 2000Rødvin58 kr.Amka Vinimport
Quinta das Baceladas, Alianca, Portugal 1999Rødvin149,75 kr.Skjold Burne
.
Euroman
Chivite, Coleccion 125, Blanco, Navarra, Spanien 2000Hvidvin172 kr.NCC Vin & Kvalitet
Chivite, Coleccion 125, Reserva, Navarra, Spanien 1999 Rødvin148 kr.NCC Vin & Kvalitet
Chivite, Coleccion 125, Vendimia Tardia, Navarra, Spanien 2000 (37,5 cl)Sød vin140 kr.NCC Vin & Kvalitet
.
Hjemmet
Glen Ellen, Chardonnay, Californien 2001Hvidvin40 kr.Fakta
.
Information
Academia del Sole, Syrah, Tunesien 2001Rødvin49,95 kr.Amka Vinimport
A-Mano, Primitivo, Puglia, Italien 2001 (pris ved 12 fl.)Rødvin59,95 kr.Philipson Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Canale Varrone, Negroamaro, Salento IGT, Italien 2001Rødvin40 kr.Sigurd Müller
Jean Geiler, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin63 kr.Chris-Wine
Wente, Chardonnay, Californien 2000Hvidvin79,95 kr.Det franske Vinlager
Signatura, Kuentz-Bas, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin59 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Penge & Privatøkonomi
La Celia, Cabernet Sauvignon, Reserva, Uco Valley, Argentina 2001Rødvin50 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.