Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 42
13. oktober - 19. oktober 2003
........................

VinAvisen uge 39VinAvisen uge 40VinAvisen uge 41
........................
Vinmand løber fra gæld på 2 mio kr.
Ifølge Ekstra-Bladets sportssektion har vinmanden Peter Kjøller udøvet svindel over for basketklubben BF Copenhagen.
Avisen skriver, at han er løbet fra en gæld på 2 mio kr., har taget klubbens pengekasse under armen og er flygtet til Frankrig.
VinAvisens læsere har siden uge 5, 1999, kunnet følge Peter Kjøllers meritter. Han er manden, der nedlagde vinhandelen GrandCru, ”fratrådte med øjeblikkelig virkning” og efterlod en stribe primeur-kunder, der havde indbetalt penge for vin – og ikke fået den leveret.
Han er også manden bag det konkursramte selskab København Magnum – igen problemer med primeur-vine. Tillige arbejdede han for Carl Jacobsens Vinhandel (H.J. Hansen), hvorfra han blev bortvist.

De gik stille med dørene
Sidste år indbød investeringsselskabet VinInvest til aktietegning, hvilket blev et flop, efter at Jyllands-Posten og VinAvisen havde fortalt, at selskabet havde tilknyttet Peter Kjøller som rådgiver.
I uge 49, 2002, meddelte VinInvest, at selskabet havde afbrudt forbindelsen med Peter Kjøller. Og nu bagefter kan man jo så godt spekulere over, om VinInvest måske var lykkedes med sin aktietegning, hvis ikke selskabet havde allieret sig med Peter Kjøller.
Og man kan for resten også undre sig over, at de firmaer, der tog afsked med Kjøller under lidet ceremonielle former, ikke i højere grad var villige til at fortælle om hans meritter. De gik ret stille med dørene.

21.000 flasker vin stjålet
Hvordan løber man med 21.000 flasker vin? Det kan åbenbart lade sig gøre, for i tirsdags skete det ifølge BBC i den britiske by Newton Aycliffe.
Vinene, der vejer 25 ton, stod pakket i en trailer og blev trukket væk af en stjålen traktor.
Politiet har udsendt den sædvanlige opfordring til offentligheden om at holde øjnene åbne, for det er klart, at tyvene vil prøve at afsætte det store kvantum vin til pubber, restauranter og arbejdspladser.

Én tyveknægt - tyve hælere
Også i Danmark har der været tyverier af større partier vin. VinAvisen har beredvilligt offentliggjort navnene på de stjålne vine, og vi har også opfordret vinfirmaerne til at udlove en dusør for oplysninger, der kunne føre til fangst af tyvene – og til fund af vinene.
Vi tvivler dog på, om det har hjulpet. Vi har i hvert fald aldrig oplevet, at et vinfirma har meldt tilbage, at et tyveri er blevet opklaret. Dette her er åbenbart en demonstration af princippet "én tyveknægt - tyve hælere".
........................

....
Kåre Selvejer og hans gæst fra New Zealand, ønologen Alistair Maling, under blindsmagningen. I den ene kande er der vin med korkprop, i den anden samme vin med skruelåg. - I mange lande har man erkendt fordelene ved skruelåget, siger Alistair Maling, - men Belgien og Canada halter bagefter. Og det samme gør Danmark. Forhandlere og restauratører er simpelt hen bange for, hvad "folk" vil sige.
    Alle disse påstande er forkerte
    Ugens meget interessante smagning stod Vinens Verden i Odense for. Her var ønologen Alistair Maling på besøg – han står til daglig for vinen på fire vinerier under Villa Maria i New Zealand, og han er en af de efterhånden mange vinfolk på de fjerne øer, der går ind for skruelåg.
    - Der er tre almindelige påstande om propper, sagde han. - 1) Korkpropper er nødvendige for vinens udvikling. 2) Skruelåg er kun til unge vine. 3) Vinen skal kunne ånde, og det kan den kun under en korkprop.
    - Alle disse påstande er forkerte, fastslog han. – Der er faktisk kun én grund til at bruge korkpropper, og det er bevarelsen af romantikken omkring åbningen af flasken. ”Det er noget, som far her tager sig af ...!”
    Men som sommelieren Lars Spring sagde under smagningen: - Romantik – det er da hende, du er sammen med, og ikke proppen i flasken.

    Iltning lige så slem som propsyge
    – En korkprop slipper ilt ind i flasken, sagde Alistair Maling. - Ilten fordriver en del af den svovlilte, der ligger over vinen og beskytter den. Vinen iltes, og en hvidvin bliver gullig og ufrisk. Frugtkarakteren bliver fladere, og vinen tørrer ud i munden og får en kortere eftersmag.
    - Og så må vi ikke glemme problemet med propsyge, der i større eller mindre grad angriber cirka 5-10% af alle vine. Men iltning af vinen er altså lige så alvorligt et problem som risikoen for propsyge.
    80% af alle schweiziske vine er i dag med skruelåg, og det har næsten helt elimineret brugen af svovlilte. I New Zealand er 37% af alle vine med skruelåg.

    Forskel så det battede
    Alistair Maling og Vinens Verden lod det komme an på en prøve. I alt fem vine blev smagt – hver vin tappet med henholdsvis korkprop og skruelåg. Og der var forskel, så det battede!
    Det var ikke så meget et spørgsmål om at gætte – i hvert fald ikke med hvidvinene. Vi så umiddelbart, at vinen i den ene kande var mere gullig end i den anden. Begge vine kunne drikkes, men i et par tilfælde var den med korkproppen markant mindre frisk og mindre interessant. Vine med skruelåg holder sig ganske enkelt langt bedre.
    En enkelt af korkprop-vinene var i øvrigt svagt angrebet af propsyge.
    Det var de nyeste årgange fra Villa Maria, vi smagte. Nedenfor er der stjerner til de af dem, der sælges her i landet.

Kvaliteten langtfra sikret
Den internationale vinorganisation ONIVIN melder om en betydelig mindre årgang 2003 i Bordeaux.
Igennem de sidste fem år har man i snit høstet 56,9 mio hektoliter i Bordeaux. I år vil man kun nå 47,5 mio hl. Altså en nedgang på over 16%. Dette skyldes ikke mindst den ekstreme hedebølge i juli.
Slotsejerne har naturligvis haft tiltro til, at en mindre høst vil betyde højere kvalitet. Men ONIVIN’s direktør, Jean-Luc Darien, siger til BBC, at kvaliteten langtfra er sikret, eftersom det ikke er så ligetil at lave god vin af indtørrede druer. Kunsten ligger i en hård udvælgelse af druerne og en dygtig blanding af vinen.
........................
    < Et lille udvalg af samlingen i Moorilla Museum of Antiquities i Hobart, Mary Donaldsons hjemby på Tasmanien.

Vinen fra Marys by
Vi har tidligere fortalt, at den kommende kronprinsesse Mary har været på besøg hos Chris-Wine. Hvad hun lavede der, er en velbevaret hemmelighed, som ikke engang VinAvisen har kunnet afsløre.
Men vi kan fortælle, at Chris-Wine i den forløbne uge har fået agenturet på Moorilla Estate for hele Skandinavien. Og vi kan også fortælle, at Moorilla Estate ligger i byen Hobart, hvor Mary voksede op, og hvor hun utvivlsomt har besøgt det fornemme kunstmuseum, som vinhuset har opført. Det må have været ”lige henne om hjørnet” fra hendes barndomshjem.
Chris-Wine meddeler, at vinene er på vej til Danmark, og at de vil ankomme i løbet af december. Og B.T. har fået opsnuset, at der er tale om 1000 kasser med tasmansk vin, rød, hvid og mousserende, til en melodi af næsten 700.000 kr.

Rekordhøst i Tasmanien
Ifølge Australian Broadcasting Corporation har Tasmanien fået en rekordagtig vinhøst i år. Man har høstet næsten 5200 tons druer, hvilket svarer til ekstra 2,5 millioner flasker. Dem sender de jo sikkert til Danmark ...
........................
    Frost i vinmarkerne
    Et af New Zealands topdistrikter, Hawkes Bay, har problemer. Det er forår dernede, men også stadig nattefrost.
    Derfor har vinbønderne ifølge avisen Hawkes Bay Today hyret fjorten helikoptere til at blæse varm luft ned mellem vinplanterne.
    Ikke mindst en russiskbygget og 13 ton tung Mil 8-helikopter gør noget ved sagen med sin varme udblæsning fra de to jetmotorer. Den koster over 26.000 kr. i timen, men CJ Pask Winery siger, at den redder årets høst på vinhusets 50 hektar.

Krav om lavere priser
Det er jo hidtil gået godt for vinmagerne i det newzealandske Marlborough. Deres vine på Sauvignon Blanc-druen er blevet verdensberømte – og ikke helt billige.
Andre lande som Sydafrika, Chile, Frankrig og Australien er imidlertid begyndt at levere Sauvignon-vine af samme gode kvalitet og til lavere priser.
Ifølge avisen The Marlborough Express har det nu fået britiske vinimportører til at forlange, at newzealænderne sænker priserne med 15% og øger betalingsfristerne.
Dette vil betyde en reduktion på op til 60 mio dkr. i indtægterne fra Storbritannien, der er New Zealands største eksportmarked, når det gælder vin.
En medvirkende faktor til briternes krav er den øgede kurs på ”Kiwi-dollaren” (nu 3,78 dkr.).

Rystet vin
Ny forskning fra Strathclyde Universitetet i Glasgow viser, at en rigtig god rystetur kan være gavnlig for vinen.
Nylavet vin indeholder bakterier, som man ofte slår ihjel med pasteurisering. Nu viser det sig, at man ved at udsætte vinen for kraftige elektroniske svingninger på en nem måde kan opnå samme resultat.
Svingningerne ryster simpelt hen hul i bakterierne, så de forgår.

Château Chasse-Spleen udvider
Et af de virkelige gode Cru Bourgeois-slotte i Bordeaux er Château Chasse-Spleen. Ifølge Decanter har slottet nu udvidet sin årlige kapacitet med små 20.000 flasker gennem købet af naboslottet Château Gressier Grand Poujeaux.
Resten af vinen fra Château Gressier Grand Poujeaux vil dog stadig have sin egen etiket.
I den nye Cru Bourgeois-klassifikation er Chasse-Spleen ”exceptionnel”, mens Gressier Grand Poujeaux kun er ”superieur” og sælges til langt lavere priser. Sidstnævnte slot har været i familien Saint-Affriques eje siden 1760.
........................

....
Leonildo Pieropan i vinmarken.
    Ugler i Soave-mosen
    Mens vinproducenter generelt går ind for at sænke høstudbyttet pr. hektar for at øge kvaliteten, så gør mange vinbønder i Soave i Italien det stik modsatte. De øger høstudbyttet med en slappere vin til følge. De er så mange om det, at det er lykkedes dem at få ændret appellations-reglerne og få sat høstudbyttet op.
    Nogle af distriktets førende vinproducenter gør oprør mod denne tendens, blandt andet Leonildo Pieropan.
    I 2001 fik Soave de nye regler for appellationerne DOC og DOCG, men ifølge Decanter undlader Leonildo Pieropan at bruge benævnelserne på sine vine.
    Han gør det, fordi et andet vinhus med et cirka dobbelt så stort høstudbytte som på hans egne Classico-marker også har lov til at benytte sig af bogstaverne.

........................

....
Kronborgs forhenværende slotsforvalter (den sidste af slagsen), John Zilmer, overrækker Kronborg Gulddiplomet til Kenn Schou Benkjær fra Det Franske Vinlager. I baggrunden formand Kenno Pedersen og næstformand John Sørensen, begge fra Helsingør Vinmuseums bestyrelse. Deres røde bånd viser i øvrigt, at de optrådte som guider under smagningen. De var hele tiden på tæerne for at hjælpe begyndere og lidt usikre vinsmagere på rette vej. En god idé.
    Kronborg Vinfestival en succes
    Sidste lørdag løb Kronborg Vinfestival af stabelen, sædvanen tro med stor succes.
    Vinmessen blev afholdt i de store rum, hvor Frederik d.2. og senere Christian d.4. havde deres vine, og under festivalen fyldte 25 vinimportører rummene med deres bedste vine.
    En tredjedel af de mange besøgende kom fra Sverige, hvor vininteressen jo er stor.
    Der var også – sædvanen tro – en vinkonkurrence. Bedste hvidvin blev Fray Sohlers Gewurztraminer, Vieilles Vignes, Alsace 2000 til 109 kr. fra Helsingør Vinkompagni. Og bedste rødvin blev Sandalford Premium Shiraz, Western Australia 2001 til 119 kr. fra Det Franske Vinlager. En vin, som i uge 22 fik fem stjerner her i VinAvisen.

    Pengene går til et vinmuseum
    Tilfældigvis var ejerne af Sandalford på besøg fra Australien, så de fik en ekstra fornøjelig dag ud af det, da deres vin fik præmie.
    Formanden for Helsingør Vinmuseumforening, Kenno Pedersen, fortæller, at formålet med den årlige festival er at samle penge ind til oprettelsen af et vinens museum i Helsingør.
    Den gamle toldby har jo i flere århundreder været stedet, hvor vinen fra sydlige himmelstrøg kom ind i landet – og hvor kongerne opkrævede sundtold og tog sig betalt i vin fra forbipasserende skibe.
........................
    Propper på en helt anden måde
    Noget helt nyt og meget spændende blev præsenteret på den fynske vinmesse "Vinen i Centrum", nemlig nogle dekorative propper.
    De er udført af Petra Jensen, Crotch Wood, og hun bruger blandt andet ibenholt fra Madagaskar, oliventræ fra Sicilien og andre ædle træsorter til de dekorative propper.
    Yderligere laver hun nogle ret utrolige propper, fremstillet af banksia-kogler fra Australien.
    Yderligere information om propperne fås hos Petra Jensen på tlf.: 56 57 30 71 eller e-mail: petrajensen2003@yahoo.dk.
........................
´
.....
Vinkælderen på et af Lupé-Cholets slotte, Mayol de Lupé.
    Fransk fødselsdag fejret i Danmark
    Det gode Bourgogne-vinhus Lupé-Cholet i Nuits-Saint-Georges fylder 100 år, og den meget runde fødselsdag fejres ikke kun hjemme i Bourgogne. Den fejres også i de lande, der aftager vinhusets gode flasker, og i onsdags var turen kommet til Danmark.
    Siden 1977 har Lupé-Cholet samarbejdet med Knud Kjellerup, grundlæggeren af Østjysk Vinforsyning/Vignoble, og fra Frankrig kom direktøren François Denis og ønologen Jérôme Faure-Brac, der kommenterede de meget dejlige vine.

    Syv vine til fem stjerner
    Vi smagte i alt tolv af Lupé-Cholets vine, og mange af dem er helt bestemt til fem stjerner. Lækre sager! Lad os nøjes med at nævne de syv femstjernede:


    Lupé-Cholet, Saint-Aubin Blanc, Frankrig 2002, 135 kr.


    Lupé-Cholet, Aloxe-Corton, 1er Cru Fournières, Rødvin, Frankrig 2001, 260 kr.


    Lupé-Cholet, Château Gris, Nuits-Saint-Georges 1er Cru, Rødvin, Frankrig 2001, 310 kr.


    Lupé-Cholet, Château de Viviers, Chablis 1er Cru Vaucopins 2001, Frankrig, 185 kr.


    Lupé-Cholet, Les Terrasses du Château, Nuits-Saint-Georges Blanc, Frankrig 2001, 265 kr.


    Lupé-Cholet, Chassagne-Montrachet, 1er Cru La Maltroie, Hvidvin, Frankrig 2001, 415 kr.


    Lupé-Cholet, Gevrey-Chambertin Clos Prieur, Rødvin, Frankrig 2000, 245 kr.
.............................
    .
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg har forberedt salgsdirektør Preben Mikkelsens tilbagetræden ved at foretage nogle udnævnelser: Indkøbschef Ib Bergkjær udnævnes nu også til salgschef for Horeca. Kim Langeskov Jørgensen udnævnes til salgschef for erhverv/private og vil endvidere fortsat virke som marketingkoordinator. Og Preben Mikkelsen vil frem til 31. august 2004 være rådgiver for forskellige funktioner i virksomheden, herunder direktionen, samt løse specialopgaver.
    * Vinslottet i Greve har overtaget forhandlingen i Danmark af vine fra den spanske Bodegas Pinord i Penedès. Huset vine har igennem tyve år været forhandlet af en anden importør.
    * Vesterstrøm Vine, der er specialiseret i vine fra Vestaustralien, har åbnet forretning på Jernbane Allé 95 i Vanløse.
    * Sorgenfri Vin og Det lille Enoteca har indgået et samarbejde om importen af vine fra Chianti Rufina-producenten I Veroni.
    * VivaItalia 2004 afholdes i København i dagene 19.-20. marts 2004. Mere info på www.det-lille-enoteca.dk.
.......
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Destilleri i søgelyset
I USA sætter man hårdt ind for at afsløre eventuel produktion af kemiske våben.
Ifølge Just Drinks sporede et bureau til bekæmpelse af terror mystisk aktivitet på nogle transmissioner på Internettet. De blev sendt fra whiskydestilleriet Bruichladdich på den lille skotske ø Islay.
En intens overvågning blev iværksat – processerne bag whisky-fremstilling og produktionen af kemiske våben minder nemlig en hel del om hinanden.
At processen overhovedet blev transmitteret via Nettet skyldtes destilleriets direktør. Han syntes, at verdens whiskyfans skulle have en mulighed for at se, hvordan de stærke dråber bliver til, og havde derfor sat webkameraer op hist og pist.
Der blev grinet godt og grundigt på destilleriet, da sagen kom for dagens lys.
........................
Ny vinbar i Odense
Det nye nummer af Vinbladet er udkommet med blandt andet en lille artikel om Odenses nye ”Butik Smagens Hus”, som kok og konditor Søren Madsen har åbent i Nørregade 32 sammen med vintjener Thomas Jørgensen.
Ifølge bladet er vintjenerens store viden blevet omsat til et meget fint udvalg af vin fra verdens mest interessante vindistrikter, og vinhylderne bugner af gode vine.
Et stort rustikt plankebord danner vinbar, hvor man kan nyde vin glasvis – eller købe en flaske til butikspris + 50 kr. og drikke den til en sandwich eller en lille lun frokostret.
De to unge iværksættere er vist på Vinbladets forside >

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
......................................................
..
.
    Niels Ehler (f. 1951) er Ph.D i havebrug, og det var under sin uddannelse på Landbohøjskolen, at han for alvor fik smag for vin. Læreren i frugtavl piftede undervisningen op med en vinsmagning. Det blev Niels Ehlers første, men ikke hans sidste. Som han siger, så var han "helt solgt" efter den oplevelse.
    Gennem årene har han skrevet talrige bøger og artikler om vin. Med sin planteavlsmæssige uddannelse i bagagen forsøger han ofte at bringe det naturvidenskabelige element ind i billedet og udrydde nogle af myterne om, hvordan vindyrkning og vinkvalitet egentlig hænger sammen.
    Niels Ehlers interesse for vin har bredt sig som ringe i vandet. I dag fungerer han også som vinkonsulent for restauranter, forlag og vinimportører. Han er Maitre du Vin, medstifter af Bourgogne-selskabet samt et aktivt medlem af Portvinsklubben af 1981. Og så er han manden bag vin-websiten www.debedstevine.dk , hvor man kan finde en totalt opdateret hitliste over landets bedste vintilbud.
    Skribentvirksomheden omfatter ikke kun vin og spiritus, men også gastronomi og livsstil.
    Niels Ehler holder selv af at gå i køkkenet. Den øvrige fritid nyder han sammen med sin kone Marianne eller på de vidtstrakte grønne golfbaner.
    Adresse: Niels Ehler Konsulent Service Aps, Bogårdsvej 207, 3050 Humlebæk, tlf.: 49 19 42 04, mobil: 28 19 42 04, e-mail: ehler@neksa.dk.
........................
    Ugens vinøse billede
    Jan Freilev har været i Bordeaux, og her besøgte han Alain Brun på Clos Saint Michel.
    Med sine kun 4700 kvadratmeter marker på de blide skråninger er Clos Saint Michel den mindste vingård i det mindste af Bordeauxs rødvins-distrikter, Canon Fronsac.
    På dette smukke billede, der næsten dufter af muld, ses Alain Brun i færd med at fjerne blade, så der kan komme både sol og luft til druerne. Denne beskæring overflødiggør blandt andet sprøjtning med fungicider.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning tilanker@vinavisen.dk.
.........................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvilken temperatur skal vinen opbevares ved?
E.Larsen fra Frederiksberg har adskillige fine årgangsvine i sin kælder. Nu vil han gerne vide, om det gør noget, at vinene udsættes for årets skiftende temperaturer.
Nej, det gør ikke så meget. Den perfekte temperatur i en vinkælder er 12 grader, uanset om det er rød- eller hvidvine, der ligger i reolerne. Men det gør ikke noget, at temperaturen stiger nogle grader – bare det sker gradvist. Og det gør det jo som regel, når årstiderne skifter.
Det er faktisk vigtigere, at vinene ligger i mørke og i fred for rystelser. Man kan således opbevare vinene i et lukket skab i et køligt soveværelse. Det eneste, der kan ske, er, at vinene måske modnes lidt hurtigere.
Vil man være på den sikre side, kan man købe specielt apparatur, der sørger for at holde en ensartet temperatur og luftfugtighed i kælderen.
....Ugen besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....



Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 33 vine. Heraf var der - inkl. ovennævnte vine - 26, som fik mere end to stjerner, og hele 17 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Villa Maria, Sauvignon Blanc, New Zealand 2002
95 kr., Vinens Verden
Dejlig frisk Sauvignon i den stil, som har gjort New Zealand berømt. Den smager godt både med korkprop og skruelåg, men udgaven med skruelåg har en større friskhed og er mindre gulnet, og det er klart den, vi foretrækker.


Villa Maria, Cellar Selection, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2002
125 kr., Vinens Verden
Der er tale om ret små forskelle mellem udgaven med korkprop og den med skruelåg. Men vinen med skruelåg er friskere, mens den med korkprop er mindre frisk og mindre interessant. Som sagt: Forskellene er små. Men de vil blive større.


Villa Maria, Private Bin, Riesling, Marlborough, New Zealand 2002
90 kr., Vinens Verden
Mellem vinen med skruelåg og den med korkprop er der en klar forskel både i farve og smag. Den med skruelåg er meget frisk, let parfumeret og med dejlig frugt. Den med korkprop er ikke helt så frisk i smagen - den er mere udviklet, hvilke nogle måske vil synes om. Morale: Vine med korkprop skal drikkes før dem med skruelåg.




Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 1999
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne vin har fået tre glas og er blevet kåret som årets bedste vinkøb i Italien af vinguiden Gambero Rosso, og den overhaler dermed Angelo Gajas Barbaresco indenom. Gajas vin har også fået tre glas, men den sælges til en ti gange højere pris. Kooperativets vin, der er lavet på Nebbiolo-druen, er elegant og saftig med rig frugt, og den vil blive endnu bedre, hvis den plaskes over i en karaffel en times tid før måltidet.


Dezzani, I Morelli, Moscato d'Asti, Italien 2002
65 kr., Øksnebjerg & Co.
Fint perlende hvidvin med forførende duft af honning - ikke dominerende, men elegant. Smagen har en herlig sødme i fin balance med vinens syre og med den gode mousse i munden. Vinen vil være velegnet til en reception eller som ledsager til en ikke for sød dessert. Men den skal skænkes vel afkølet. Prisen er rimelig.


Savanha, Special Reserve, Merlot, Sydafrika 2001
74,95 kr., i denne uge 6 flasker for 259 kr., SuperBrugsen
Flot og frugtagtig rødvin med krydderi og mange nuancer og en lille charmerende sødme. Den femte stjerne gælder kun tilbudsprisen på 43,16 kr. Som nævnt skal man i uge 42 købe seks flasker for at opnå den lave pris, men man kan sammensætte kassen af fire forskellige vine af dette mærke. Af de andre vine har vi smagt Cabernet'en, der også fortjener fem stjerner:


Savanha, Special Reserve, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2001
74,95 kr., i denne uge 6 flasker for 259 kr., SuperBrugsen
Blød og lækker rødvin med solbær, (meget) chokolade og fin sødme. En vin, man drikker med glæde. Den femte stjerne gælder kun tilbudsprisen på 43,16 kr. Se i øvrigt ovenfor.


Elias Mora, Toro, Spanien 2000
215,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Dybrød rødvin med en fabelagtig flot duft og en herlig kompleks smag med brombær, vanille og lidt garvesyre. Må meget gerne ligge endnu et par år.


Arpatin, Barolo, Italien 1999
125 kr., Carlo Merolli
Stor, flot og meget kraftig og meget lækker rødvin, der kræver store, flotte, kraftige og lækre bøffer. Eller en kraftig ret med vildt. Den intense frugt spiller fint op til de 14% alkohol. Det er i øvrigt en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet. Den kan godt gemmes i endnu fem-seks år, men også drikkes nu med stor fornøjelse.


Altas Combres, Cabernet Sauvignon / Malbec, Argentina 2001
49,75 kr., Vinmonopolet
Rigtig dejlig Cabernet-rødvin med en meget flot duft og afrundet, blød frugt og krydderi – peber, solbær, brombær, chokolade. Til prisen en glimrende vin.


Norton, Malbec, Mendoza, Argentina 2000
85 kr., Vinens Verden
Rødvin med en dyb, intens farve og en herlig duft. Den kraftige frugt skjuler fint de 14% alkohol.


Domaine de la Mazane, Vacqueyras, Frankrig 2002
69,95 kr., Gobi Vin
Saftig og venlig rødvin, der er anvendelig til mange retter. Smagen lidt i retning af friske blommer. Skænk den gerne let afkølet.


Magister Bibendi, Reserva, Rioja, Spanien 1998
75,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Klassisk, ret let rioja på økologisk dyrkede druer med tilpas fadlagring og en afrundet frugtagtig smag med en anelse sødme.


Torreto, Merlot di Aprilia, Italien 2002
55 kr., Holte Vinlager
Hakkebøffevin med intens frugtsmag og markant syre. Flot duft.


Les Pioch, Croix Sainte-Roch, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
49,75 kr., The Wine Company
Pæn dagligvin med god og saftig frugt og en krydret, vinøs duft.


Fanin, Riserva, Cascina Bruni, Barbaresco, Italien 1998
135 kr., Amka Vinimport
Frugtagtig og ret let rødvin præget af sine 14% alkohol. Duften er meget dejlig og kompleks.


Château le Chêne, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En pæn Bordeaux-rødvin uden større smagsmæssigt vingefang.


Gato Nero, Cabernet Sauvignon, Chile (uden årgang)
99 kr. for 3 liter i boks, Fakta
Ret kraftig og alligevel venlig og afrundet rødvin uden større smagsmæssigt spektrum. Udmærket som hverdags-vin.
a .
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Frey Sohler, Gewurztraminer, Alsace 2000Hvidvin109 kr.Helsingør Vinkompagni
Sandalford, Premium Shiraz, Western Australia 2001Rødvin119 kr.Det franske Vinlager
B.T.
Casillero del Diablo, Merlot, Rapel Valley, Chile 2002Rødvin54,95 kr.SuperBrugsen/Kvickly
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine de Cassan, Beaumes de Venise, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000Rødvin72 kr.A Vinstouw
Domaine St. Anthelme, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin59 kr.A Vinstouw
.
Nordjyske Stiftstidende
Costiera, Bardolino Classico Superiore, Italien 2001Rødvin40 kr.Amka Vinimport
Domain A, Pinot Noir, TasmanienRødvin350 kr.H.J. Hansen
Domain A, Cabernet Sauvignon, Tasmanien 1998Rødvin295 kr.H.J. Hansen

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.