Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 48
24. november - 30. november 2003
........................

VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47

Suspenderede System-chefer
I den forløbne uge er problemerne i det svenske Systembolag taget yderligere til, og tre topchefer er blevet suspenderet. 87 medarbejdere er under mistanke for bestikkelse.
Yderligere har de svenske aviser kunnet fortælle, at bryggeriet Carlsberg nu også anklages for at have bestukket Systembolagets butikschefer. Carlsberg har således - i samarbejde med Systemets største leverandør, det statsejede Vin&Sprit - mindst to gange inden for de seneste år inviteret Systembolagets butikschefer på en luksuriøs bowlingturnering på Åland.
En topchef i Systemet, Håkan Elffors Johansson, nægtede ifølge Aftonbladet at have deltaget i bestikkelsesrejser i Europa. – Jag har inte varit och rest i något jävla Europa, sagde han. Men i tirsdags kunne tv-kanalen TV4 fremlægge billeder af ham under en festlig rejse til Paris og Champagne. Fjorten chefer deltog i rejsen.
Indtil i dag har syv chefer tilbudt at tage deres afsked mod at de får otte måneders løn og ikke meldes til politiet.

Trykbølger op på regeringsplan
I tirsdags fremkom nye oplysninger om, at ansatte i Systembolaget har tilegnet sig i hundredtusindvis af kroner fra butikskasserne. Indtil nu har fem indrømmet og er meldt til politiet, og endnu ti er under mistanke. Tyverierne har ifølge Dagens Nyheter været mulige på grund af et nyt kassesystem.
Svindet i Systemets 425 butikker ligger normalt på cirka 1 promille om året. Men da omsætningen er 20 milliarder skr., svarer det til cirka 20 millioner skr.
Skandalen har givet trykbølger helt op på regeringsplan, hvor der er blevet stillet skarpe spørgsmål til handelsminister Leif Pagrotsky og Systembolagets bestyrelsesformand Olof Johansson.
Det statsejede Systembolag har en bestyrelse på otte personer, hvoraf de fem er af socialdemokratisk observans.
......
    Brev til EU om det svenske monopol
    En, der følger skandalen i Stockholm nøje, er den svenske læge og vinentusiast Nils Stormby. Han har i flere år ført en David-mod-Goliat-kamp imod de svenske monopolforetagender, Systembolaget og Vin&Sprit.
    Begrebet monopol er ham vederstyggeligt. Han begriber ikke, at svenskerne kan leve med disse handelsbegrænsninger. Han begriber ikke, at den svenske stat både fører en restriktiv alkoholpolitik og via sit eget firma, Vin&Sprit, banker Absolut-alkohol ud på verdensmarkedet. Og han begriber ikke, at danske importører, der opererer i Sverige, ikke protesterer kraftigt over handelsbegrænsningerne, og at EU ikke skrider ind.
    Han har derfor i onsdags skrevet et brev til hollænderen Frits Bolkestein, der er EU-kommissær for det indre markeds skatte- og afgiftsforhold. VinAvisen har fået en kopi af brevet (på engelsk) og har lagt det på en særlig side.

Gratis vinblad lagt på is
Det svenske vinblad Spumante, der er blevet uddelt foran Systembolagets butikker, har midlertidigt stoppet udgivelsen.
Og det vækker sikkert glæde hos monopolforetagendet, der, som tidligere nævnt i VinAvisen, ikke vil forbindes med et blad, der reklamerer for bestemte vine.
Avisen har fået økonomiske problemer. Den finansieres gennem annoncer, og dem har der ikke været nok af. Måske har potentielle annoncører været bange for at lægge sig ud med systembolaget.
Spumante holder pause indtil februar, så udgiverne kan få styr på den finansielle side af sagen.

Sveriges regering vil fortsat kontrollere alkoholen
Svenskerne kan godt glemme alt om en nedsættelse af afgifterne på alkohol à la den i Danmark. Det samme gælder en regulering af handelen med alkohol i Sverige. Det fastslog statsminister Göran Persson for et par dage siden med syvtommersøm.
En regulering af handelen vil betyde, at Systembolaget og det ligeledes statsejede Vin&Sprit bliver privatiserede. Og hvis det sker, vil den svenske regering ikke længere have hånd i hanke med svenskernes alkoholforbrug.
Det ville også resultere i en skærpet prismæssig konkurrence om kunderne – noget, der måske kunne få forbruget til at ryge i vejret, mener regeringen.
Der er næppe nogen fare for, at EU tilpasser alkoholafgifterne efter svenske forhold. Kommissionen arbejder ganske vist for en mindre stigning, men den vil næppe lykkes med det. Vinlandene vil sætte en stopper for det.

40% mindre beaujolais nouveau
Så er beaujolais nouveau over os uden tidligere tiders hurlumhej. På grund af den varme sommer og den ekstremt tidlige høst (begyndt 14. august) er årgangen over gennemsnittet, og netop fordi den unge vin har fået lov at ligge de ekstra uger, er den ikke helt så skarpkantet, som den plejer at være.
Men der er cirka 40% mindre af den. Der er i år kun fremstillet cirka 107 millioner flasker imod 173 mio sidste år.

En luftbro til vinen
I de seneste år har franskmændene bogstaveligt talt skabt en luftbro for at kunne få sendt nouveau’en ud natten til den tredje torsdag i november.
I Lyons Saint-Exupéry-lufthavn har de opbygget et lager til over 7000 tons vin, og i nattens mulm og mørke er flere hundrede tusinde flasker blevet fløjet til Heathrow for derfra at blive distribueret til Japan, USA, Canada og Storbritannien. Andre flasker rullede ad landevejene til de europæiske lande.
I alt har man sendt 25 millioner flasker til 150 lande. Sidste år gik 7,1 mio til Japan, 7 mio til Tyskland.

Krise i Beaujolais
Det går i øvrigt ikke særlig godt i Beaujolais. Man taler ligefrem om en krise. Som andre franske distrikter mærker også dette distrikt konkurrencen fra de oversøiske lande, og man erkender, at man har en alt for stor overproduktion af vin.
For 50 år siden dyrkede Beaujolais-vin på 14.680 hektar marker, i dag på 22.700 ha.
For 50 år siden lavede man ikke ret meget beaujolais nouveau, kun cirka 200.000 flasker, i dag laver man over 100 millioner. Det ellers så fornemme distrikt er næsten blevet synonymt med beaujolais nouveau, og kvaliteten og de store cru-vine er ved at blive glemt.

En miljøbelastning
I onsdags beskyldte en fransk miljøgruppe beaujolais nouveau for at være en miljøbelastning.
Distriktet producerer mere forurenet vand end vin, sagde en økologisk talsmand og opremsede seks af egnens floder, der er forurenet af pesticider.
Under høsten sender vinbønderne op til fem gange så meget vand som normalt ud i kloakken. Vandet bruges til rengøring af vintankene, og det store forbrug overbelaster de offentlige rensningsanlæg.
Ifølge Agence France-Presse udtaler formanden for vinavlerforeningen, at brugen af pesticider har været i overensstemmelse med de nationale regler siden 1997.

Planer om forbedringer
Beaujolais-distriktet har fået et offentligt tilskud på 22 millioner euro, og forhåbentlig vil dette beløb sammen med indtægterne fra nouveau-salget kunne rette op på forholdene.
Man har planer om at begrænse vinmark-arealet, og man vil kontrollere høstudbyttet, der ofte ligger på over 60 hl pr. ha, og som kan nå helt op på 76 hl/ha.
Man vil kort sagt satse på fremover at lave færre og bedre flasker og atter sætte Beaujolais på det vinøse verdenskort.

Korkpropfirma hædrer vin med skruelåg
Amorin er Portugals store producent af korkpropper og en ivrig fortaler for korken i den standende debat om propper kontra skruelåg.
Hvert år, ved Royal Adelaide Wine Show i Australien, præmierer Amorin udstillingens bedste Shiraz-vin.
Ifølge Wine International blev årets vinder Wolf Blass Platinum Label 2001. Og det er tilfældigvis en vin med skruelåg …
Den havde Amorin vist ikke lige regnet med.

Skruelåg vinder terræn
For første gang er en østrigsk rødvin af topkvalitet blevet forsynet med skruelåg.
Det drejer sig ifølge WeinReporter om en Blauburgunder årgang 2001 fra vinhuset Cobaneshof, der også har lanceret en række hvidvine med den alternative lukning.
Vinene er blevet positivt modtaget, så nu har vinhuset besluttet sig for, at hele 80% af vin-produktionen fra år 2003 skal i flasker med skruelåg.

Indsats mod ulovlige stoffer i vin
Der har været forlydender fremme om, at nogle sydafrikanske vinproducenter benytter tilsætningsstoffer for at give deres vine mere smag og aroma.
Det har fået Jan Scannell, der er direktør for Sydafrikas største vinfirma, Distell, til at reagere endog meget kraftigt.
Han tilbageviser, at de ulovlige stoffer har været brugt på nogen af Distells vinerier, og han har oprettet et testsystem, der vil være klar til vinhøsten, der går i gang i januar.
Hvis der rettes mistanke om svindel hos en vinproducent, vil dennes vine blive testet, og er der tilsætningsstoffer i dem, vil producenten blive meldt til politiet, siger Jan Scannell.
.
Elleve postkort fra Spanien
VinAvisen har været en tur i Spanien, og over tre uger sender vi i alt elleve "postkort" om vore oplevelser. De otte første bragte vi i uge 46 og uge 47. Nedenfor kommer de sidste tre.
Det er ikke første gang, vi sender postkort. Det har vi gjort flere gange før, og alle disse små hilsener fra den store vinverden har vi samlet på en særlig side.
......
    9. postkort fra Spanien: Vin i en sæk af læder
    I sin roman ”Og Solen går sin gang” er Hemingway til San Fermin-festen i Pamplona. En af deltagerne vil gerne have en vinsæk af læder, og fortælleren går i byen for at købe et par stykker.
    - Vinsækkene hang oppe under loftet i store bundter, og indehaveren tog en af dem ned, pustede den op, skruede den til og sprang op på den. – Kan De se, den lækker ikke!
    Man kan stadig se vinsække til salg i Spanien, men de bruges ikke ret meget mere – kun som turistsouvenirs. Før man tager dem i brug, skal de ”døbes” med brændevin, men rigtigt lækre bliver de vist aldrig.
    Nu er vinsække jo ret små - man kan have dem hængende ved bæltet. Men i bodegaen Palacio de Bornos i Rueda havde man udstillet en vinsæk, der ville noget. Den var lavet af skindet fra et helt får og havde en prop i stedet for et hoved. Det havde vi aldrig set før.
    Vi er helt sikre på, at der ikke var vin i den. Vi bankede på den. Det lød som træuld ...
......
    10. postkort fra Spanien: Vinen iltes i et hav af balloner
    Flere steder i Spanien laver man en vin, der smager lidt efter sherry – en meget speciel og traditionel vin, ofte på druerne Palomino og Verdejo.
    I bodegaen Palacio de Bornos i Rueda viste den dynamiske og meget eksperimenterende vinmager Ricardo Sanz os, hvordan det foregår.
    - Sædvanligvis gør man alt for at undgå, at vinen bliver iltet, sagde han, - men her tilstræber vi det. Vinen laves af solmodne druer, så den opnår mindst 14% alkohol, og når den er gæret færdig, tappes den på 16 liters glasballoner, 12 liter i hver ballon – hvorefter sol og vind og vejr gør resten af arbejdet i fri luft.
    - Kan du ikke lige gå to rækker ind, så vi kan tage et billede af dig mellem alle flaskerne? spurgte vi Ricardo. Hvorefter han minsandten hoppede op og sprang fra flaske til flaske. Vi turde ikke følge efter ham ...
......
    11. postkort fra Spanien: Supermoderne vinerier i rustfrit stål
    Vi har jo efterhånden besøgt mange hundrede vingårde, og vi plejer at fortælle, at vi altså har set en ståltank og en tappekolonne – og må vi ikke godt gå direkte til at smage jeres vine?
    Men flere steder under denne rejse blev vi godt nok imponerede. Mange spanske vinerier er under ti år gamle, og de er opført med al den nyeste teknik. Druerne bliver afleveret oppe foroven, og druer og most falder blidt ved egen vægt ned igennem maskineri og tanke – mosten bliver ikke pumpet.
    Alle installationer er i rustfrit stål, alt er pinligt rent, og personalet bevæger sig omkring i hvide kitler og kigger på computer-monitorer og lysende og blinkende tavler.
    På billedet her ses anlægget i bodegaen Pazo de Señorans i distriktet Rías Baixas.

Franske bilister frygter promille-regler
I Frankrig er der fra regeringens side iværksat en anti-alkohol kampagne, rettet mod bilisterne. Og selv om det jo er fornuftigt nok, har der rejst sig en storm af protester fra vinproducenterne, der hævder, at salget af vin i restauranterne er faldet med hele 15%.
Gæsterne er begyndt at holde sig helt væk fra de vinøse glæder af skræk for at blive stoppet af politiet og afsløret med en promille, der overskrider de tilladte 0,5.
Nu vil producenterne søsætte deres egen kampagne, hvor de slår til lyd for, at man godt kan nyde et glas vin eller to til maden og alligevel være en fornuftig bilist. I den forbindelse vil de uddele billige alkoholmålere til restauranterne.

Årets vinauktion i Hospice de Beaune
Bourgognes berømte hospital, Hospices de Beaune, har haft sin årlige vinauktion siden 1851 til fordel for hospitalet, og årets auktion er netop afsluttet.
Salget gik over al forventning, og årets stærkt forhøjede priser vil uden tvivl som sædvanlig påvirke det generelle prisniveau for bourgogne.
I alt 560 fade à 228 liter vin kom under hammeren, og de gik ifølge Wine Spectator for omkring 6000 euro (cirka 44.700 dkr.) pr. stk., så det samlede salg kom op på cirka 4 millioner dollars (cirka 25 millioner dkr).
Sidste år lød hammerslaget for et fad på cirka 5000 euro (cirka 37.000 dkr.).
Kun byen Beaunes négocianter kan byde på auktionen, men de fleste af dem har kunder bag sig fra andre europæiske lande samt fra Japan og USA.

Spansk vin sælger godt
I løbet af de første otte måneder af 2003 er eksporten af spansk vin steget mærkbart, lyder det fra den spanske vinsammenslutning, FEV.
Der er blevet eksporteret cirka 795 millioner liter vin for i alt 882 millioner euro (cirka 6,6 milliarder dkr.). Og det svarer ifølge Just Drinks til en stigning på 1,4% i forhold til sidste år.
Til gengæld er priserne for vinen, når den sælges i udlandet, tilsvarende faldet med 14,5%. Åbenbart er der især fremgang i salget af de billigere vine.
Tyskland er hovedimportør, når det gælder spansk vin. Tyskerne aftager 19,6% af eksportsalget.

Californisk vinhus køber slot i Bordeaux
Den store californiske vinproducent Kendall-Jackson har købt Château-Lassègue i Bordeaux.
Slottets vinmarker strækker sig over 35 hektar, og der produceres i gennemsnit cirka 8000 kasser vin om året.
Først i 2005 kommer der Bordeaux-vine på markedet med navnet på det californiske vinhus på etiketten.
Kendall-Jackson har også interesser i Chile, Australien, Argentina og Italien.
.
Ny appellation
En ny appellation har set dagens lys i Languedoc. Der er tale om en rødvin, der kommer fra distriktet Limoux, som ellers er bedst kendt for sine mousserende vine.
Appellationens navn er Limoux Rouge, og den kommer til at indeholde mindst 50% Merlot. Resten er en blanding af druerne Malbec, Syrah og Carignan samt Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
.........
...
Hedebølgen gav en god korkhøst
Mens vindruerne led under sommerens langvarige hedebølge, har korkegene nydt godt af den.
I kølige somre er det svært at få barken af træerne – den brækker let, og udbyttet bliver ikke så stort.
I år tog temperaturerne himmelflugten allerede tidligt på sommeren, så træerne var tørre, og barken let at få af, da der skulle høstes. Den kom af i store, reelle stykker, og det er sagen, når der skal produceres propper.

Årets høst: 150 millioner kg kork
Portugal og Spanien er de vigtigste produktionslande. Portugal har kunnet høste cirka 108 millioner kg kork, mens Spanien står for cirka 42 millioner kg.
Når korkegene er blevet ”klædt af”, går der cirka ti år, før der kan høstes igen. Så lang tid tager det, før korklaget er blevet tilstrækkelig tykt. Til gengæld kan en korkeg let bliver 200 år gammel.
...........................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * VinPakken.dk har optaget importen af vine fra Natale Gini i Toscana, LaCoste Germane i Sydfrankrig og Viña Amalia i Argentina.
.......
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Boisset vokser - igen
I ugen, der gik, har Frankrigs tredjestørste familieejede vinhus, Boisset, købt De Loach Vineyards i Sonoma, Californien.
Boisset har efterhånden erhvervet sig en vifte af ejendomme og vinfirmaer: J. Moreau & Fils i Chablis, Bouchard Aîné & Fils i Bourgogne, Louis Bernard i Rhône-dalen, Meditéo (Pays d’Oc), Charles de Fère (fransk mousserende vin), Lyeth Estate og Joliesse Vineyards i Californien samt Les Domaines Boisset, der består af Le Domaine de la Vougeraie i Bourgogne, Le Château de Pierreux i Beaujolais, Le Château la Croix Martelle i Minervois-La Livinière, Le Clos Jordanne i Canada, Viña Progreso i Uruguay og Veranda i Chile.

Vil du plukke druer?
Hver sommer får vi mails fra læsere, der gerne vil deltage i vinhøsten – om vi kender nogen, osv.
Som regel er det så sent, at vinbønderne i Sydeuropa allerede har hyret folk. Man skal nok være ret tidligt ude, og derfor er vi glade for at kunne henvise til en fransk site på Internettet, hvor man kan melde sig til høsten i 2004. Adressen er: www.vinomedia.fr.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Frank Nielsen (f.1954) har ordnet mange rør og vandhaner i sit virke som blikkenslager – først på Bornholm og siden hen i København, hvor han slog sig ned i 1981.
    Det var her, hans interesse for vin blev vakt via en række aftenskolekurser.
    I 1987 åbnede han sammen med sin kone, Sanne, vinimportfirmaet Le Papillon.
    I første omgang blev hylderne fyldt med Provence-vine, og salget gik til venner og familie. Men Frank Nielsen begyndte også snart at holde vinsmagninger i firmaer og vinklubber.
    Sortimentet af franske vine voksede, og i 1995, efter en rejse til Piemonte, fik han også øjnene op for de italienske vine.
    I dag finder man derfor vine fra Toscana, Veneto og Sicilien side om side med de franske i Le Papillons lagerlokaler. Og netop nu er de tyske vine også på vej ind i varmen.
    Frank Nielsen passer stadigvæk sit job som blikkenslager og holder samtidig mere end 50 vinsmagninger om året. Så det er Sanne, der tager sig af den daglige drift i vinimportfirmaet.
    Adresse: Le Papillon, Vesterbrogade 184, kld, 1800 Frederiksberg C, tlf.: 36 30 37 05, e-mail: le-papillon@mail.tele.dk.

Færingerne drikker for lidt
Ifølge Jyllands-Posten skal den færøske monopolhandel for øl, vin og spiritus, Rusdrekkasøla Landsins, give et overskud på cirka 13 mio kr. Det når ”Rusen” ikke i år, fordi salget af spiritus er faldet med 3%. Så nu må monopolet bede Lagtinget om en tillægsbevilling på 1,3 mio kr.

Boykot endte som et flop
Ifølge Børsen endte forårets amerikanske boykot af fransk vin (heldigvis) som et gigantisk flop. Faktisk har så mange amerikanere været trofaste mod fransk vin, at USA frem til 1. juli i år har overhalet Tyskland som verdens største importør af Bordeaux-vin.
Det må da også snart være på tide, at franskmændene helt normalt kan sende deres gode vine den ene vej, mens amerikanerne kan sende deres fordummende tv-serier den anden vej.

Australsk vin gør lykke i Tyskland
Fra november 2002 til i dag har Tyskland importeret 22,8 millioner liter australsk vin, svarende til et beløb på cirka 57 millioner australske dollars (cirka 257 millioner dkr.).
Det er en god portion af Australiens totale vineksport, der inden for den samme periode er løbet op i 525 millioner liter.
Ifølge WeinReporter er Tyskland hermed godt på vej til at blive verdens fjerde største importør af australsk vin.
England bærer dog stadig førertrøjen med en årlig import på 204 millioner liter.
........................
    Ugens vinøse billede
    En af VinAvisens flittigste læsere, Alan Madvig, har været på en efterårsrejse til Jerez de la Frontera og besøgte sherrybodegaen Gonzalez Byass.
    Det er det største af sherryhusene, grundlagt i 1835 og opført klods op ad domkirken, hvis kuppel og ene tårn ses på Alan Madvigs billede.
    Gonzalez Byass er berømt for sin fino-sherry Tio Pepe. Grundlæggeren af bodegaen, Manuel Maria Gonzalez, havde en onkel, der hed Pepe, og da han var en stor hjælp for nevøen, blev sherryen opkaldt efter ham. Tio Pepe betyder Onkel Pepe. Vinen blev første gang eksporteret i 1844.
    - Varmen stod massivt mellem murene, da jeg tog billedet, skriver Alan Madvig. – Så det gjorde godt med et glas kølig fino inde i den højloftede lagerhal, der ses til venstre.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 38 vine. Heraf var der 31, som fik mere end to stjerner, og hele 15 fik fem stjerner. Atter en god høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Le Jardin Philosophique, Alain Brumont, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrig 2001
70 kr., Compagniet
Forfriskende og meget dejlig hvidvin med en vis fedme.


San Michele, Valpolicella, Classico Superiore, Italien 2000
99,95 kr., Det franske Vinlager
Rødvin med god vinøs duft og en ren og frisk frugtsmag lidt i retning af blommer. En vin, man drikker med stor fornøjelse.


Bovo, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2001
66 kr., Michael Jepsen
Meget saftig og fyldig rødvin med nuancer af kirsebær. Glimrende til mad.


Heretat Vall-Ventós, Reserva, Penedès, Spanien 2000
152 kr., Ki-Ma Vinimport
Rødvin med en fantastisk flot duft og en herlig smag med integreret eg og toner af kaffe og mørke bær. Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah og lagret på fransk og amerikansk eg. Den flotte flaske gør den velegnet til gaver.


Argento, Reserva, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Virkelig lækker hvidvin med let honningduft og en ren og kompleks smag.


Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Sierra Valley, Californien 2001
54,75 kr., Taster Wine
Herlig rødvin til en helt utrolig lav pris. Fyldig smag, fin sødme, tilpas syre, lækker, lækker.


Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 2001
69,95 kr., Amka Vinimport
En rigtig god rødvin med frisk og fyldig frugt, god frisk syre og mange facetter i smagen – kirsebær ... Glimrende til mad.


Château Sainte Béatrice, Cuvée Prestigieuse, Côtes de Provence, Frankrig 2001
115 kr., Kældervin
Denne rødvin er simpelt hen lækker. En vin helt i top. Herlig duft, en ren og fyldig smag i fuldstændig balance. Chokolade, Mørke bær. Lang eftersmag.


Casina Cucco, Vigna Cucco, Barolo, Italien 1998
En af i alt 12 forskellige Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
Herlig rødvin med stor frugtfylde - simpelt hen lækker. En vin, der siger: Her kommer jeg! Den må gerne ligge endnu et par år.


Ercolani, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2000
119 kr., VinBlanc.dk
Meget flot rødvin i balance og med mange facetter i smagen. Den vil være velegnet til mange retter.


Libertad, Pinot Blanc, Argentina 2003
33,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget kraftig hvidvin på den gode Alsace-drue med toner af citrus og pære. Vinen har en vis fedme. Prisen er helt utroligt lav - men man skal altså købe tolv flasker ...


Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 2001
109,95 kr., Amka Vinimport
Flot farve, flot duft, flot smag med mange nuancer - mørke bær, fad, vanille. Vinen har 14,5% alkohol, men den kan bære procenterne på grund af den fyldige frugt.


Masos d’en Cubells, Priorat, Spanien 2000
185,50 kr., Ki-Ma Vinimport
En fyrig duft møder en i glasset med denne "kultvin". Og en herlig smag. Det er i det hele taget en stor og fornem rødvin, der fylder svælget med en herlig aroma.


Monte Cristi, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1998
299,95 kr., Det franske Vinlager
En stor rødvin med intens frugt og liflig sødme. Den har 15,5% alkohol. Det er godt nok meget, men frugten afbalancerer fint alkoholen.


E. Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2001
69 kr., Bichel Vine
Blød og lækker rødvin med flot duft og fyldig frugt. Den kan udmærket drikkes nu, men gem den gerne et par år.


Domaine de la Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
59,95 kr., 2 flasker for 110 kr., Gobi Vin
God sydfransk rødvin med krydderi og fyldig frugt. Plask den over i en karaffel en time før måltidet.


Château de l’Annonciation, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1999
89 kr., Fionia Vinimport
En god rødvin, der ”lugter bordeaux”. Den er meget nem at drikke, blød, afrundet og med en let sødme.


Sasso Matto, Toscana IGT, Italien, uden årgang
49,95 kr., i uge 49: 39,95 kr., SuperBest
Saftig rødvin med en god, ren frugtsmag og fin sødme. En rigtig toscaner, som er egnet til mange retter. Tilbudsprisen på 40 kr. er overordentlig rimelig.


Estampa, Cabernet Sauvignon / Merlot, Colchagua Valley, Chile 2002
59 kr., Jysk Vin
Vellavet rødvin med en ret intens smag af mørke bær og krydderurter.


Amethystos, hvidvin, Macedonia, Grækenland 2002
109,75 kr., H.J. Hansen
Fyldig og flot hvidvin, der kan minde lidt om en oversøisk Chardonnay, men ikke desto mindre er lavet på 70% Sauvignon Blanc, 15% Sémillon og 15% Assyrtiko. Bestemt en interessant vin. Den er tør, har god frugt, en afdæmpet syre og et lille bittert bid i slutningen.


Hagelsberg, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2003
49,95 kr., 2 flasker for 95 kr., Gobi Vin
50 kr. er overordentlig rimeligt for så god og harmonisk en Chardonnay. Vinen har en venlig og lidt afdæmpet smag med toner af honning og tropiske frugter.


Palacio de Otazu, Chardonnay, Bodega Otazu, Navarra, Spanien 2001
58,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Hvidvin med en kraftigt parfumeret duft og en flot, karakterfuld smag med en vis fedme.


Elsa, Malbec, San Rafael, Argentina 2000
69,75 kr., H.J. Hansen
Dejlig og harmonisk rødvin med karakter og en indtagende sødme. Et virkelig godt glas vin.


Château Tour Léognan, Pessac-Léognan, Frankrig 2001
89,95 kr., Fakta
En rigtig god bordeaux med alle de karakteristika, der hører til en rødvin fra Graves. Den kan godt drikkes nu, men gem den gerne tre-fire år endnu.


Felipe Rutini, Merlot, Argentina 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en fyldig smag af kirsebær og en lidt markant alkohol. Det er ikke nogen billig vin i forhold til kvaliteten.


Baglio di Luna, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2001
55 kr., Lago Import
Ret enkel rødvin med fyldig frugt.


Porto Pocas, LBV, Portugal 1997
84,95 kr., i denne uge: 69 kr., SuperBrugsen
Senttappet årgangs-portvin med intens frugt og sødme, men også med en lidt markant alkohol. Vinen er tappet i 2002.


Viu Manent, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2002
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Robust rødvin med et lille bittert bid i slutningen.


Selezione Vinimar, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2001
225 kr. for 6 flasker, Holte Vinlager
Saftig og ret let rødvin med en lidt markant garvesyre. Den tredje stjerne får den for den meget lave pris på kun 37 kr. pr. flaske.


Tonio, Ribera del Duero, Spanien 1999
169 kr., Laudrup Vinimport
Rødvin med en flot duft, men en lidt tør smag. Og nogen helt billig vin er det jo ikke.


Villa Puccini, Vin Santo, Italien
39,95 kr. for 50 cl, Amka Vinimport
Halvtør dessertvin med mild frugt.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
......
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Montes, Sauvignon Blanc, Reserva, Casablanca Valley, Chile 2003Hvidvin59 kr.Bichel Vine
Montes, Merlot, Special Cuvée, Colchagua Valley, Chile 2002Rødvin60 kr.Bichel Vine
Santa Duc, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig (år ikke opgivet)Rødvin49 kr.Bichel Vine
Domaine de Monardières, Vacqueyras, Frankrig (år ikke opgivet)Rødvin105 kr.Bichel Vine
.
B.T.
Muscat de St.Jean-de-Minervois, Vin doux naturel, Frankrig (50 cl)Sød vin40 kr.Netto
.
Hjemmet
Château des Hautes Ribes, Vacqueyras, Frankrig 2002Rødvin60 kr.SuperBrugsen
.
Nordjyske Stiftstidende
Warburn, Premium Reserve, Shiraz, Australien 2002Rødvin59,95 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.