Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 1
29. december 2003 - 4. januar 2004
........................

VinAvisen uge 50VinAvisen uge 51VinAvisen uge 52
........................
Vi her på VinAvisen
ønker alle vore læsere
GODT NYTÅR!

Hvad skete der så i 2003?
For et år siden udskrev vi en lille konkurrence: Vær med til at spå – hvad sker der i vinens verden i 2003?
Vi stillede en række spørgsmål og bad vore læsere om at afprøve deres evner som spåmænd og spåkoner.
I alt 1152 læsere kiggede dybt i krystalkuglen – og naturligvis var de ikke helt enige. Rent statistisk fordeler svarene sig således:
....................
Vil vinafgiften blive nedsat inden 1. januar 2004?78% nej, 22% ja
Det rigtige svar: Nej.
Vil dansk grænsehandel være aftaget i december?67% ja, 33% nej
Det rigtige svar: Ja, lidt.
Vil vinsalget i Helsingør aftage inden september?89% nej, 11% ja
Det rigtige svar: Nej.
Vil den svenske Vin&Sprit-koncern i årets løb købe flere danske vinfirmaer?55% ja, 45% nej
Det rigtige svar: Nej.
Vil salget af bordvin i Danmark i første halvår 2003 være større end i samme periode året før?53% nej, 47% ja
Det rigtige svar: Ja.
Vil vin fra Tasmanien komme i særligt fokus?66% nej, 34% ja
Det rigtige svar: Ja, det kan man vist godt sige ...
Vil primeur-priserne på Grand Cru Bordeaux stige eller falde i forhold til sidste år?40% stige, 60% falde
Det rigtige svar: De er faldet.
....................
Hvordan vil markedsandelen i Danmark flytte sig for følgende lande, op eller ned?
....................
Frankrig22% op, 78% ned
Det rigtige svar: Ned.
Spanien41% op, 59% ned
Det rigtige svar: Ned.
Italien86% op, 14% ned
Det rigtige svar: Op.
Chile77% op, 23% ned
Det rigtige svar: Op.
Tyskland31% op, 69% ned
Det rigtige svar: Op.
Australien87% op, 13% ned
Det rigtige svar: Op.
....................
Her er vinderne
Vore læsere er ganske gode spåmænd og -koner. Flere er kommet helt tæt på, hvad der virkelig skete i 2003, og blandt dem har vi trukket lod om den udlovede kasse med seks flasker god rødvin. Vinderen blev: Ib Foder, Hvenebakken 1 B, 3390 Hundested.
Blandt samtlige indsendere har vi yderligere trukket lod om ti trøstepræmier à én flaske rødvin, og her blev vinderne: Torben Stetkær, Kastanievej 31, 9900 Frederikshavn; Jette Bull Sarning, Claus Bergs Gade 5A, 5000 Odense C; Mads Skibild, Dyrlægegårds Allé 81, 3600 Frederikssund; Jacob Steffensen, Byvangen 128, 8700 Horsens; Peter Møller, Bjeverskov Alle 59, 2650 Hvidovre; Lene Andresen, D. Dreyers Vej 21, 1., 5230 Odense; Georg Messmann, Skolevej 8, 2840 Holte; Else Runge Petersen, Dyrhave 72, 6200 Aabenraa; Durga S. Nag, Hedager 50, 2670 Greve; Martin Andresen, Elbagade 39 1tv., 2300 Kbh. S.
Som præmievin har vi valgt den fortræffelige Cameron Vale Cabernet Sauvignon 2000 til 113 kr.. Den er skabt af den australske vinmager Grant Burge og importeres af New World Vinimport. Flaskerne kommer først i det nye år - og hvis en eller flere af ovenstående vindere har skiftet adresse i året, der gik, hører vi gerne snarest muligt.

........................
Skruelåg hos Føtex
Det går den rigtige vej – når først store vinfirmaer og store supermarkedskæder begynder at tage skruelågene alvorligt. Og det sker i denne uge, hvor Føtex har Viña Esmeralda fra Miguel Torres i Penedès på tilbud. Med skruelåg!
Skruelåg på vin har været en af de mærkesager, VinAvisen har taget op i året, der gik. Vi har deltaget i en test af samme vine med og uden skruelåg, og vi er ikke i tvivl: Vinene under skruelåg var generelt en større nydelse end dem under korkprop. Yderligere slipper man helt for problemet propsyge, der i større eller mindre grad ødelægger op mod 5 procent af alle vine.
Der er kun én grund til at beholde korkproppen: Det er, at det siger plop, når den trækkes op. Hvis skruelåget var blevet opfundet først, var der ingen, som i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at man skulle lukke vinflasker med barkstykker, der oven i købet kan give vinen en møffet lugt og smag.
....................
    Drik mindre, drik bedre
    Bordeauxs vinråd, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), har netop nu sat en reklamekampagne i gang, der markerer sig stærkt i gadebilledet overalt i Frankrig.
    Budskabet er det udmærkede Buvons moins. Buvons meilleur - lad os drikke mindre, men bedre. Den er vi kun med på. Men gad vide, om CIVB nu også mener det - det der med at drikke mindre. Det store distrikt har jo nogle afsætningsproblemer.
    Den overordentlig smukke dame hedder ifølge teksten på plakaten Marianne, og hun er "viticultrice à Bordeaux", altså vinmagerske.
    Vi er dog ikke helt sikre på, at hun har ret meget jord under neglene eller vinpletter på tøjet, men så er det jo godt, hvis hun har et bijob i et modelbureau.

Spanien øger eksporten af vin
Det går fremad for den spanske vineksport. Ifølge vinsammenslutningen FEV er eksporten i årets første ni måneder steget 27% til over 9 millioner hektoliter. Spanien vil således uden tvivl komme til at eksportere mere i år end i de tidligere år, hvor eksporten lå på cirka 10,3 millioner hl.
Den øgede eksport skyldes først og fremmest et øget salg af bulkvin, mens salget af kvalitetsvin er faldet – og det samme er gennemsnitsprisen på vin, nemlig i snit 16%.
Fremgangen skyldes således et øget salg i mængde.

Hvad koster en vinmark?
I den forløbne uge blev Suscol Creek Vineyard i Napa Valley solgt for 150.000 dollars for hver af de 160 tilplantede acres.
Samtidig blev Sydafrikas historiske Boschendal i Franschhoek Valley solgt – den er fra 1685. Her var der 2260 acres vinmarker, og prisen var 323 millioner rand.
Acres og dollars og rand – det siger os ikke så meget. Så vi må regne ...

30 eller 222 kr. pr. kvadratmeter
Dybe panderynker og flittig brug af en lommeregner resulterer i, at prisen pr. kvadratmeter i Napa Valley har været 222 kr. og i Sydafrika 30 kr.
Nu ved vi godt, at der med i prisen begge steder er bygninger og maskineri og måske også et lager af vine, og med Boschendal følger fine gamle bygninger. Men vi har da fået en vis fornemmelse for prislejet de to steder – hvis vi skulle få en uimodståelig trang til at blive vinbønder.
................
Tid til Eiswein
Lillejuleaftens dag kom temperaturen ned på minus 10 grader i den tyske vinregion Unstrut, og så var det tid til at høste de frosne Eiswein-druer.
Klokken seks om morgenen var 25 velindpakkede medlemmer af Winzervereinigung Freyburg i gang på marken Schweigenberg, og tre timer senere var 200 liter sukkersød most i hus med 157 Oechsle-grader.
Andre steder spillede man højt spil i kapløbet med de stigende temperaturer, som meteorologerne har spået. For hvis man kunne vente med at høste til julenat og lave en Weihnachtsabend-Eiswein eller Christwein, ville man kunne sælge guld på flaske.
Om det er lykkedes, har vi i skrivende stund ikke kunnet få bekræftet.
.....................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Jesper Uhrup Jensen (f. 1965) har siden 1995 arbejdet som journalist på månedsmagasinet Euroman, hvor han har vin, bøger og restaurantanmeldelser som faste stofområder og derudover bidrager med features, klummer og andet til bladet.
    Sideløbende med Euroman har han i en periode siddet i redaktionen af Samvirke på freelancebasis og har været fast bidragsyder til Politikens bagside (Mandag Morgen) og I Byen-tillæget.
    Han har desuden skrevet for Bo Bedre og Danmarks Radio (satire og børneradio). I årene 1990-92 gik han på Forfatterskolen under Poul Borums inspirerende og despotiske ledelse og skrev som en udløber af dette forløb årets egnsspil til Køge Kommune i 1992.
    Interessen for vin er kommet ved at pimpe med ved bordet hjemme dengang i 70’erne, hvor ost og rødvin, peberbøffer, bagekartofler, fondue etc. endnu var god tone. Han købte sin første gemmevin i 1982, en Mouton Rothschild 1979 til dengang pebrede 275 kr. for at bevise over for en stædig bekendt, at Mouton Cadet altså ikke var den rigtige Mouton – dvs. ”den med vædderen”.
    Mange år senere skuffede 79’eren fælt, hvilket var en medvirkende årsag til Jesper Uhrups glæde ved unge vine.
    Jesper Uhrup Jensen har skrevet romanen ”Atlantic City”, ”Verdens 25 Bedste Vine” og ”Råt for usødet”, sidstnævnte et uortodokst opslagsværk om gastronomi, vin, takt og tone m.m.
    Jesper Uhrup Jensen bor sammen med Margit Vraa, cand. mag. og underviser. Sammen har de sønnen Hans, boxeren Bella og det fra Grækenland hjembragte gadekryds Onassis.
    Adresse: Nørre Søgade 27, 3. tv. 1370 K, tlf.: 33 33 84 83. E-mail: jesper.uhrup@mail.tele.dk.


Jordskælvet i Californien
Det alvorlige jordskælv i mandags i det centrale Californien gik også ud over vingårdene i regionen Central Coast. Jordskælvet havde en styrke på 6,5 på den åbne Richter-skala, og det ramte især egnen omkring Paso Robles, der i de seneste år er blevet et af Californiens top-distrikter.
Enkelte steder styrtede vinfade, der var stablet op oven på hinanden, til jorden og udsendte en flodbølge af vin. Andre steder flød det med skår fra knuste flasker. I en enkelt vingård blev en medarbejder kvæstet af et faldende fad med 225 liter vin.
Oprydningen hindres af jordskælvets efterdønninger, der kan få fade, der ligger og vipper højt i reolerne, til at falde ned.
.
Præmier til chilenske vine
Over 400 vine deltog lige før jul i kampen om præmierne i Chiles mest prestigefulde vinkonkurrence.
Top-trofæet gik ifølge Decanter til Coyam 2001 på en blanding af organisk dyrkede Carmenère- og Cabernet-druer fra en mark ejet af Viñedos Organicos Emiliana. Her er de øvrige priser til de chilenske vine:
* Bedste rødvin: Marqués de Casa Concha, Cabernet Sauvignon, Concha y Toro 2001.
* Bedste hvidvin: Yali, Sauvignon Blanc, Reserve, Viña Ventisquero 2003.
* Cabernet Sauvignon trofæ: Viña Chocalan 2003.
* Carmenère trofæ: Doña Dominga, Viña Casa Silva 2002.
* Chardonnay trofæ: Tabalí, Reserve, Viña Altair 2003.
* Senhøst trofæ: Viña Echeverria, Late Harvest Special Selection, Sauvignon Blanc 2001.
* Merlot trofæ: Don Reca, Limited Release, Viña La Rosa 2002.
* Pinot Noir trofæ: 20 Barrels Pinot Noir, Viña Cono Sur 2001.
* Blandingsvine trofæ: Coyam, Viñedos Orgánicos Emiliana 2001.
* Sauvignon Blanc trofæ: Yali, Sauvignon Blanc Reserve, Viña Ventisquero 2003.
* Shiraz trofæ: Tabalí, Reserve, Viña Altair 2002.

Findes disse vine i Danmark?
Hvis der nu var noget ved VinAvisens redaktører, så havde vi suppleret ovenstående liste med navnene på de danske importører samt med vinenes priser. Men her sidder vi med marcipan i ørerne, mens Danmark er lukket, så det er umuligt for os at få fat på nogen som helst.
Hvis eventuelle importører af nogle af disse åbenbart fremragende vine imidlertid læser dette senest fredag d.9. januar, så send lige et par ord til anker@vinavisen.dk. Så gentager vi listen her i VinAvisen.

Nytårsskum i fjernsynet
Nu på tirsdag d. 30. kl. cirka 08.15 er der atter vin i TV2’s ”Go’ morgen, Danmark”, og denne gang vil Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim naturligvis smage skum til nytårs aften. Der er følgende vine i glassene:
* Henkell Trocken, Sekt, Dry, Henkell & Co, Tyskland til 58 kr. fra NicVin.
* Kripta, Augusti Torello, Cava, Brut Nature, Penèdes Spanien 1999 til 249 kr. fra Theis Vine.
* Laurent-Perrier, Champagne, Brut, Frankrig til 199 kr. fra Vingaarden.
* Dom Ruinart, Blanc de Blancs, Champagne, Brut, Frankrig 1993 til 589 kr. fra Taster Wine.
Næste gang, tirsdag d. 13. januar, står der tilbuds-rødvine på programmet.
..............................................................
    Ugens vinøse billede
    To af vore svenske læsere, Britt og Per Karlsson, har sendt os dette billede og skriver: - Här är en "bildgåta". Vad föreställer bifogade bild?
    Ja, hvad er dog dette for et redskab? Billedet er taget på Château Sansonnet, et Grand Cru-slot i Saint-Émilion, og redskabet er naturligvis noget, der bruges under fremstillingen af vin.
    Britt og Per Karlsson har en website, Wine Tastings, og her har de blandt andet samlet deres billeder fra Château Sansonnet. Dette billede er også med, og i en billedtekst gives svaret på "bildgåtan". Adressen er www.bkwine.com.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

En parfumeret duft og smag
Vi har fået endnu et bidrag til diskussionen om, hvorvidt en vin kan smage af sine omgivelser – af de planter, der gror i nærheden, det være sig Provences lavendler eller Châteauneuf-du-Papes krydderurter.
Niels Frederiksen i Lyngby skriver: - Mary Donaldson - Danmarks kommende kronprinsesse - har på Tasmanien været nabo til Morilla Estate.
Blandt vinhusets fine vine er en Sauvignon Blanc, som overrasker med en stærk nærmest parfumeret duft og smag. Ingen andre Sauvignon'er, ikke engang dem fra det kølige Marlborough på New Zealand, kommer i nærheden af Morillas i duftintensitet.

Er der en forklaring?
- Ja ifølge Mary Donaldson, skriver Niels Frederiksen, - skyldes det, at Morillas Sauvignon Blanc står i en stor skov af eukalyptustræer. Træernes duftsignaler opfanges af druerne og kan i den sidste ende smages i vinen.
Tak for endnu et interessant bidrag. Vi har endnu ikke smagt vinene fra Morilla Estate, men vi ved, de er på vej til Chris-Wine.
Er der andre af VinAvisens læsere, der har lignende erfaringer med vines dufte, hører vi gerne. Skriv til anker@vinavisen.dk.
........................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Er der to Pingus’er?
Jesper Bisgaard har læst om en vin ved navn Flor de Pingus. – Hvad er det for en vin i forhold til den Pingus, man har hørt så meget om? spørger han.
Den berømte vin Pingus laves som bekendt af den danske vinmager Peter Sisseck på hans ejendom Dominio de Pingus i det nordspanske Ribera del Duero. Han fremstiller kun cirka 6000 flasker om året, og priserne for en flaske ligger på mellem 2500 og 5000 kr. alt efter årgang.
Flor de Pingus er en anden vin fra hans lille vingård, men den må ikke opfattes som en 2.vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig.
Flor de Pingus sælges også til en lidt mere menneskevenlig pris, nemlig 370 kr.
.....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
......
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi - på grund af udtalt jule-ladhed - kun smagt 13 vine. Men der var 6, der fik hele fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Beni di Batasiolo, Barbera d’Asti, Italien 2001
89,75 kr., Skjold Burne
Harmonisk rødvin, der ligger dejligt i munden. Den har en fin sødme og en frisk syre.


Château de Campuget, La Sommelière, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
95 kr., The Wine Company
Blød, blød, blød og lækker med mange nuancer – skovbund, chokolade, mørke bær … En nydelse.


Candela, Viognier, Mendoza, Argentina 2002
69 kr., 65 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En meget interessant hvidvin på Viognier-druen. Den har en vis fedme, en dejlig blødhed og en indtagende aroma af abrikos, ferskner og pære. I mange år blev Viognier-druen kun dyrket i den øvre Rhône-dals små appellationer, Condrieu, Château-Grillet og Côte Rôtie. I dag dyrkes den flere steder, og støder man på en flaske Viognier-hvidvin, bør man bestemt prøve den.


Viña Sarda, Tempranillo, Penedès, Spanien 2001
49,75 kr., Køge Vinhandel
En let rødvin med en fornem, inviterende duft og en smag med frugt og sødme. Let at drikke – 12% – og anvendelig til mange retter. Mere end pengene værd.


Felciaino, Toscana IGT, Italien 2002
129 kr., Viniropa
Fantastisk lækker rødvin, lavet på Sangiovese med et tilskud af Cabernet Sauvignon og Merlot og uden filtrering. Alle pengene værd.


Imbongi, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2002
69 kr., Fionia Vinimport
Blød og dejlig rødvin med fyldig frugt og charmerende sødme. En vin, der er let at drikke – men plask den gerne over i en karaffel en times tid før måltidet.


Raccolto, Nero d’Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2002
89,75 kr., H.J. Hansen
Flot og meget kraftig rødvin med hele 14,5% alkohol, der balancerer fint med den intense frugt. Men – 14,5%, er det ikke lige i overkanten? Det er en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Magister Bibendi, Mazuelo, Rioja, Spanien 2002
102,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Let sødme, fyldig frugt og bløde tanniner kendetegner denne rødvin på økologisk dyrkede Mazuelo-druer. Vinen er ikke helt billig i forhold til kvaliteten.


Marko, Pinot Gris, Neusiedlersee, Østrig 2002
74 kr., Michael Jepsen
Tør hvidvin med god druesmag og en ret udpræget fedme og fylde.


Castello di Gabbiano, Riserva, Chianti Classico, Italien 2000
119,95 kr., SuperBest
Ikke nogen billig rødvin, men en rigtig dejlig chianti med frisk frugt, tilpas syre - og en flot etiket.


Sensi, Riserva, Chianti, Italien 2000
79,95 kr., Det franske Vinlager
En let rødvin med frisk frugt – netop sådan en vin, man forbinder med det gode, traditionelle italienske køkken.


Etienne Boileau, Montée de Tonnerre, Chablis Grand Cru, Frankrig 2001
149 kr., 89 kr. for ½ flaske, VinBlanc.dk
Tør hvidvin med god frugtfylde, men allerede meget udviklet i forhold til årgangen. Det ville være interessant at smage samme vin i en udgave med skruelåg ...


Albert Sounit, Cuvée Prestige, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Til prisen en rigtig god mousserende vin.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Cálem, Colheita, Tawny Port, Portugal 1991Hedvin65 kr.Netto
.
Børsen
Bailly-Lapierre, Blanc de Noirs, Crémant de Bourgogne, Frankrig 2000Mousserende90 kr. (v12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Domaine Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin100 kr.Prima m.v.
Domaine Raymond Usseglio, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2000Rødvin239 kr.GrandVin
Fratelli Ferrero, Barbera d'Alba, Piemonte, Italien 2001Rødvin100 kr.JVS, Jørlunde
Domaine Jean-Marc Millot, Côtes de Nuits Villages, Bourgogne, Frankrig 2000Rødvin100 kr.Domaine Brandis
.
ErhvervsBladet
Palacio de Otazu, Crianza, Navarra, Spanien 1999Rødvin68,50 kr.Ki-Ma Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
MGM, Nero d'Avola/Cabernet Sauvignon, IGT Sicilia, Italien (år ikke opgivet)Rødvin89,75 kr.H.J. Hansen
.
Nordjyske Stiftstidende
Villa Borghetti, Pasqua, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1998Rødvin 198 kr.Amka Vinimport
.
Penge & Privatøkonomi
Bailly-Lapierre, Blanc de Noirs, Crémant de Bourgogne, Frankrig 2000Mousserende90 kr. (v12)Philipson Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.