Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 2
5. januar - 11. januar 2004
........................

VinAvisen uge 51VinAvisen uge 52VinAvisen uge 1
...........................
Velkommen til 2004
med masser af nyheder
fra vinens verden
VinAvisen er gået ind i sit sjette år med et endnu større nyhedsnet, med endnu flere services – og med endnu flere læsere.
På seks år har vi fået næsten 11.000 ugentlige læsere, og vi er således blevet det mest betydningsfulde danske medie, når det gælder nyheder om vin.
På mange websites tæller man hits – altså hvor mange sider der åbnes af læserne. På det punkt har VinAvisen beskedne tal. Vi prøver faktisk at undgå hits, fordi vores læserskare består af aktive mennesker, der skal videre i en travl hverdag og derfor ikke vil bruge tid på at klikke og vente på, at nye sider åbnes. En fordel ved VinAvisen er netop, at man kan læse det ugentlige nyhedsbrev som ét sammenhængende dokument.
Vi siger velkommen til 2004 og lover vore læsere at forsætte med mange spændende nyheder og med flere redaktionelle fornyelser. Her kommer den første af dem:
..........................

...........................
Ny service i VinAvisen
Fra og med nytår har vi indgået en samarbejdsaftale med Niels Ehler, der står for den populære website De Bedste Vine - www.debedstevine.dk.
Ideen bag denne website er ret genial. Den er et sted, hvor du frit og gratis kan udveksle dine vinerfaringer og selv anmelde og anbefale vine.
Du åbner simpelt hen et vindue med et skema (t.v.), lige til at udfylde med navn, pris osv. og med et felt, hvor du med egne ord kan beskrive vinen og fortælle, hvorfor vinen er værd at drikke. Yderligere giver du vinen point.

Ugens top-20 liste
Alle beskrivelser ryger ind i Niels Ehlers computer, der fra minut til minut opdaterer en liste over de 20 vine, der efter alle læsernes mening giver mest kvalitet for pengene. Herudover er der en række services.
I første række omfatter VinAvisens samarbejde med De Bedste Vine, at vi hver uge gengiver top-20 listen. Herunder kommer den første liste, som vi hentede lørdag kl. 10:
...........................
NrVinnavnKronerForhandlerLæst af
Anmeld

1Quinta de Chocapalha, Estremadura, Portugal 200188,7 KronePointAtomWine107
2Zalze Ruby, Cabernet / Cinsault, Stellenbosch, Sydafrika 200286,5 KronePointSuper Best1020
3Santa Barbera, Negroamaro, Salento, Italien 200083 KronePointFleggaard125
4Libertad, Pinot Blanc, Argentina 200380,5 KronePointPhilipson Wine50
5Sangiovese, Terre del Sole, IGT Sicilia, Italien 2002 NY80 KronePointAlta Supermarked10
6Lamberti Santepietre, Pinot Grigio, IGT Delle Venezie, Italien 200275 KronePointNetto20
7Argento, Pinot Grigio, Mendoza, Argentina 200371 KronePointPhilipson Wine20
8Libertad, Malbec / Bonarda, Argentina 2003 NY70,3 KronePointPhilipson Wine4
9Trumpeter, Malbec / Syrah, Rutini, Argentina 200267,7 KronePointPhilipson Wine19
10Trumpeter, Malbec, Tupungato, Argentina 200266,7 KronePointPhilipson Wine14
11La Celia, Reserva, Cabernet Sauvignon, Uco Valley, Argentina 200265 KronePointFakta33
12Château la Casenove, La Garrigue, Côtes du Roussillon, Frankrig 200064,7 KronePointCompagniet80
13Montgras, Reserva, Cabernet Sauvignon / Syrah, Colchagua Valley, Chile 200062,7 KronePointNetto346
14Trumpeter, Chardonnay, Rutini Wines, Argentina 200262,3 KronePointPhilipson Wine6
15Inglewood, Sauvignon Blanc, Neil Ellis, Coastal Region, Sydafrika, 200258,7 KronePointKjær & Sommerfeldt9
16Casillero del Diablo, Carmenère, Chile 2001 NY57,3 KronePointSuperBrugsen44
17Argento, Reserva, Chardonnay 2002, Mendoza, Argentina 200253,3 KronePointPhilipson Wine7
18Amarone, Luigi Righetti, Italien 2000 NY52,3 KronePointNetto7
19Inglewood, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika 200151,7 KronePointKjær & Sommerfeldt14
20Château la Casenove, Rivesaltes, sød rød dessertvin, Roussillon, Frankrig 1998 NY51 KronePointCompagniet95

* Krone-symbolerne afspejler, hvor godt vinen smager, og hvor favorabel prisen er. Maximum er fem kroner. Det er Niels Ehlers computer, der automatisk tildeler kronerne baseret på anmeldernes bedømmelser og vinenes priser.
* Læst af angiver, hvor mange gange anmeldelsen af vinen er blevet læst. Anmeldelsen åbnes ved at klikke på vinens navn.
* Anmeld - klikker du på det lille blyant-symbol, kan du selv anmelde en vin, du har smagt.

Franskmænd køber vin i Norge
Dyre vine er billigere i Norge, fastslår vor norske læser Jon Taarland. Han har selv sammenlignet priser i Norge og Kiel i Tyskland på vine til over 150 nkr., og i den sammenligning vinder Norge.
Det er også et faktum, skriver Jon Taarland, at franske oliearbejdere i Stavanger køber franske topvine i Norge for at tage dem med hjem til Frankrig – og sparer masser af penge.

Billigst at drikke dyrt i Norge
En artikel i den norske avis Aftenposten bekræfter dette. ”Billigst å drikke dyrt i Norge”, lyder overskriften, og artiklen indrømmer, at de høje afgifter og Vinmonopolets avancer gør små vine dyre. Men går man op i kvalitet, er ”Polet” vinelskernes ven.
Aftenposten har sammenlignet priserne på en rødvin og tre champagner i forskellige prisklasser på henholdsvis Vinmonopolet og hos Philipson Wine i Danmark. Avisen har skrællet alle afgifter væk for at se hvilke mellemled, der ”stikker af med pengene”, som den skriver.

Bollinger meget billigere i Norge
For vinene i de billigere prisklasser er der ingen tvivl: Vinmonopolets avancer øger priserne. For en 1997 Barbaresco, Produttori del Barbaresco, der før jul var til salg for henholdsvis 110 dkr. (124 nkr.) og 190 nkr., skyldes cirka 40% af differencen på 66 nkr. Vinmonopolets avancer.
Men for en Bollinger Champagne RD er forskellen 489 nkr. i Norges favør. I Norge sælges vinen for 751 nkr., i Danmark for 1100 dkr. (1240 nkr.).
Aftenposten skriver: - Når vi brækker tallene ned og fjerner afgifterne, er Vinmonopolet i dette tilfælde flinke, mens Philipson er ”the bad guy”. Her tjener Philipson groft. Mange hundrede kroner på kun en flaske, faktisk.
.......................................
Ikke kun mere spiritus, men også bedre
Efter at afgifterne på spiritus blev sat ned den 1. oktober, har københavnerne fået nye vaner. Det fremgår af en opgørelse over spiritussalget i Irma.
Salget i fjerde kvartal er steget næsten 50% i forhold til samme periode i 2002, men det er bemærkelsesværdigt, at både den skotske whisky og den franske cognac har overhalet salget af bitter, og at salget af skotsk whisky er mere end fordoblet, siger indkøbschef Hans Christian Ipland.
Til gengæld har snapsen mistet terræn. Hvor den tidligere udgjorde en tredjedel af Irma’s spiritusomsætning, er den faldet til en fjerdedel.
- De bedre kvaliteter og mærker, har oplevet et boom, siger Hans Christian Ipland. - Vi kan således se, at vores kunder bruger afgiftsnedsættelsen ikke bare til at købe mere, men også til at købe bedre.
Til højre ses en liste over de ti mest solgte spiritusprodukter i Irma i fjerde kvartal 2003 – regnet efter omsætningen i kroner og ører. I forhold til året før er det bemærkelsesværdigt, at så kendte produkter som Taffel (Rød Aalborg) og Brøndum er røget helt ud af listen, ligesom Gammel Dansk bitter for første gang er blevet overhalet af den italienske Fernet-Branca bitter.
Irma's top-10
1. Lysholm Linie Aquavit
2. Pascal Combeau VSOP Cognac
3. Tullamore Dew Whiskey
4. Gordons Gin
5. Fernet-Branca Bitter
6. Bombay Sapphire Gin
7. Gammel Dansk
8. Jule Akvavit 2003
9. Smirnoff Vodka
10. Bailey´s Likør

Forbruget falder igen
Når Berlingske Tidende lørdag skriver, at spiritusforbruget boomer, er det utvivlsomt rigtigt. I Dansk Supermarkeds butikker er salget fordoblet, mens Coop Danmark melder om en fremgang på 50%. Men ifølge udtalelserne fra Irma er omsætningen åbenbart boomet mere end antallet af flasker.
Til Berlingske Tidende siger Karen Elmeland fra Center for Rusmiddelforskning på Århus Universitet, at de aktuelle tal formentlig overdriver problemet. Den internationale erfaring med prisfald på spiritus er, at man får en kraftig stigning i forbruget her og nu, hvorefter det atter falder og jævner sig på et lidt højere niveau.
................
En morsom konkurrence:
Find ord og vendinger til vinens synonymordbog
Ejendomsmæglerne har som bekendt en særlig synonymordbog. Fx betyder "trænger til en kærlig hånd", at huset er en faldefærdig ruin.
Har vinbranchen også en sådan ordbog? Det mener Mads Bendix fra GrandVin. Fx skriver man ikke, at en vin er dyr. Nej, den er kostbar. En vin, der er lidt tynd, er en elegant, fjerlet sommervin. Er den sur, er den sprød og med en forfriskende syre. Og er en rødvin utilnærmelig, siger man, at den er lukket, har et kolossalt potentiale – er en rigtig kendervin.
Er vinen bitter, er den pikant. Er den for tung, så er den intens, rig på ekstrakt, voluminøs – en mastodont. Osv., osv.
Men der må være mange flere udtryk, og derfor laver vi en lille konkurrence: Kom med forslag til ord, der kan beskrive både gode og mindre gode vine. Lad os få så mange ord som muligt.
Alle der skriver til os, deltager i en lodtrækning med tre præmier bestående af en flaske Château Mire l'Etang, La Clape, Frankrig 2001 fra GrandVin – en vin, der i uge 5 sidste år fik fem stjerner her i VinAvisen.

Sådan deltager du i lodtrækningen
Send en mail til quiz@vinavisen.dk.
Skriv ”Ordbog” i feltet med Emne/Subject oppe foroven.
Skriv dine forslag nede i tekstfeltet.
Tilføj dit navn og din postadresse.
Og send mailen senest lørdag d. 17. januar kl. 12.

Gang i auktionerne
Der har været gang i vinauktionerne verden over i 2003. Ifølge Wine Spectator steg det samlede salg til næsten 600 millioner dkr. – en stigning på 7% i forhold til 2002 – hvortil kommer salget på internet-auktionerne på yderligere 100 millioner dkr.
Omsætningen har især ligget i New York. Her solgte de store auktionshuse for i alt 320 mio dkr. Og det var også her, man hos Aulden Cellars-Sotheby's satte verdensrekord med 440.000 dkr. for en flaske Château Lafleur 1961.
Ved samme auktion gik seks flasker Château Mouton Rothschild 1945 for 425.000 dkr. – også en verdensrekord.
Til gengæld blev mange vine i prisgruppen 2000-3000 dkr. solgt til priser under vurderingen. Det gjaldt både i New York og London.
..........................
Årets allerbedste nyheder
Det skal ikke nægtes, at der har været meget stille i vinens verden i den forløbne uge. Det plejer at strømme ind med spændende nyheder - pressemeddelelser, avisudklip, nyhederstjenester på nettet osv. Men der er ikke kommet en pind! Men hvad gør en avis så i den situation? Bringer gode, gamle nyheder. Her har vi samlet årets allerbedste nyheder, nemlig dem, der handler om, hvor fortræffeligt det er at drikke vin:
..........................
Mod forhøjet blodtryk og sukkersyge
Journal of the American College of Cardiology refererer til en undersøgelse, som tyske forskere ved Johannes Gutenberg University i Mainz har foretaget, og som - endnu en gang - bekræfter rødvinens helsebringende virkning.
I blodet er der et enzym ved navn endothelial nitric oxide synthase (eNOS). Det beskytter blodkarrene mod aflejringer af plaque og dermed imod blandt andet forhøjet blodtryk og sukkersyge samt skader ved cigaretrygning.
Forskerne undersøgte, om rødvinens indhold af flavonoider og polyfenoler kan fremme forekomsten af eNOS. Det kan de, viste det sig.

Lungekræft skyldes ikke alkohol
Der har tidligere været fremsat påstande om, at lungekræft kunne stå i forbindelse med indtagelse af alkohol.
Dette er nu ifølge Journal of the National Cancer Institute tilbagevist af et hold forskere ved Boston University School of Medicine, der bygger på en helbredsundersøgelse med 4265 deltagere.
Når man har forbundet lungekræft og alkohol, kan det meget vel skyldes, at en del alkohol konsumeres i røgfyldte lokaler, og at lungekræften er forårsaget af passiv rygning.

Vin kan dræbe bakterier
Mark Daeschel, der er forsker ved Oregon State University, har ifølge Journal of Food Science undersøgt vins evner som bakteriedræber.
Vin har jo altid været betragtet som en "hygiejnisk" drik. Engang var det mere sikkert at drikke vin end vand. Og det viser sig da også, at der er noget om snakken. Vin kan virkelig dræbe bakterier.
Mark Daeschel og hans assistenter hældte simpelt hen Chardonnay-hvidvin og Pinot Noir-rødvin ned i reagensglas med Salmonella- og E.coli-bakterier - de mest almindelige forvoldere af madforgiftninger - og inden en time var bakterierne døde.
I et parallelt forsøg med druemost overlevede bakterierne i seksten dage.
Det er vinens syre og alkohol, der i fællesskab virker bakteriedræbende, siger forskerne, hvilket også er grunden til, at øl og vodka ikke har nogen virkning.
...................
Druekerner mod smerter og ar
Storbritanniens National Health Service håber at kunne demonstrere, at proanthocyanidin, en af flavonoiderne i vin og druekerner, vil kunne hjælpe gendannelse af brystvæv hos kvinder, der har fået strålingsskader i forbindelse med behandlinger mod kræft.
Ifølge Wine Spectator er man på Royal Marsden Hospital i Surrey ved at indkalde patienter, der har fuldført en behandling, og tanken er at give dem proanthocyanidin i kapselform for at se, om stoffet er virksomt mod smerter og ardannelser.
Proanthocyanidin, der er en tannin-forbindelse og en stærk antioksidant, kan allerede købes i helsekostbutikker - om end i mildere doser end dem, der skal anvendes i det engelske forsøg.
Midlet understøtter kroppen i produktionen af stoffer, som regenererer ødelagte blodkar, så blodtilførslen bliver bedre. Endvidere gør det kål på bakterier i sårhelingen.

Rødvin mod hudkræft
Forskere ved Marshall University i West Virginia, USA, har konstateret, at stoffet resveratrol - en polyfenol, der findes i rødvin - kan ødelægge celler angrebet af hudkræft.
Forskerne vil nu gå videre med forsøg i laboratoriet for at udvikle en egnet medicin.
Resveratrol findes for resten også i noget så uvinøst som peanuts, men det behøver vi jo ikke at skrive ...

Drik vin og bliv tynd
Hvis man vil bevare den slanke linje, skal man glemme alt om øl og stærk spiritus. Til gengæld skal man drikke vin. Sådan lyder det glade budskab fra det engelske magasin The International Journal of Obesity.
Desuden har unge mennesker, der nyder vin i stedet for øl, mindre risiko for at få problemer med vægten, når de bliver ældre.

Drik vin, og bliv gravid
Til rækken af vinens mange gode egenskaber kan vi føje endnu én: Alt tyder på, at kvinder, der gerne vil være gravide, har en større chance for at blive det, hvis de drikker et par glas vin om dagen.
Dette viser en undersøgelse udført af Statens Serum Institut, som har udspurgt 30.000 gravide kvinder, der alle havde planlagt at få børn.
De, der var til vin i stedet for til stærk alkohol eller øl, var gennemgående blevet hurtigere gravide – endda hurtigere end de kvinder, der aldrig drak vin.
Den nøjagtige årsag til sammenhængen mellem vin og øget frugtbarhed er endnu uklar.
..........................
Mindre risiko for polypper i tyktarmen
Forskere på New York's Our Lady of Mercy Medical Center har ifølge Wine Spectator konstateret, at moderat indtagelse af vin (men også af spiritus og øl) vil kunne mindske risikoen for polypper i tyktarmen.
Som regel er disse polypper godartede, men de kan med tiden udvikle sig og føre til tarmkræft.
Ved en undersøgelse af 600 personer fandt forskerne, at de, der ikke drak, havde 38% risiko for at udvikle polypper, mens de, der drak en eller to genstande om dagen, havde 7,5% risiko.
Derimod havde de få, der drak mere end to genstande om dagen, en risiko, der lå lige over ikke-drikkernes.

Mindre risiko for endetarmskræft
Ifølge lægetidsskriftet "Gut" (Tarm) viser en dansk undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, at folk, der drikker et par glas vin om dagen, har 10% mindre risiko for at få endetarmskræft end dem, der slet ikke drikker vin.
Men det skal være vin – det duer ikke med øl. Øldrikkere har hele 80% højere risiko for kræft i endetarmen end afholdsfolkene.

Rødvin sænker kolesteroltallet
Forskere fra University of California har fundet endnu et godgørende stof i druernes skind. Det drejer sig om saponin, som skulle kunne forhindre optagelsen af kolesterol i kroppen.
Undersøgelser viser, at Zinfandel indeholder mest saponin, skarpt forfulgt af Syrah.
Desuden spiller alkoholprocenten en rolle – jo mere alkohol, des mere saponin.

Drik vin og behold taljemålet
Strammer bukserne, så er det ikke vinen, der skal lægges på hylden. Ifølge Wine Spectator har en undersøgelse på Buffalo University i USA vist, at et par glas om dagen bestemt ikke øger vægten – tværtimod. Folk, der drikker vin, er generelt tyndere end afholdsfolk.
Ca. 2000 mænd og kvinder mellem 35 og 79 år indgik i undersøgelsen, hvor deres drikkevaner blev sat i forbindelse med deres tykkelse. Og det var frem for alt mavens størrelse, der blev undersøgt.
Det viste sig, at de forsøgspersoner, der dagligt drikker vin, havde helt op til 2 cm mindre mave end dem, der slet ikke drikker alkohol.

Rødvin som effektiv medicin
Ifølge lægetidsskriftet Thorax viser ny forskning på Imperial College i London, at rødvin er effektiv medicin i behandlingen af en alvorlig lungesygdom.
Sygdommen, der typisk angriber rygere, medfører kronisk lungebetændelse. Og her kan rødvinen gavne ved at dæmpe betændelsen.
Forsøgene har faktisk vist, at vinen er mere effektiv end den traditionelle medicin til behandling af sygdommen.

Jo højere oppe, desto bedre
Forskere ved William Harvey Research Institute i London har ifølge specialbladet Nature konstateret, at argentinske vine kan noget særligt. De indeholder simpelt hen flere polyfenoler, disse særlige stoffer, der er så gode for hjerte og kredsløb. Og hvorfor gør de det? Det er et spørgsmål om højde over havet.
Jo længere man kommer op, desto større en del af Solens ultraviolette stråler kommer der igennem atmosfæren, og dette resulterer i en større koncentration af polyfenoler i druerne.
I det argentinske Mendoza gror druerne i 750-1500 meters højde på nogle af verdens højst beliggende vinmarker, og de argentinske vine viste sig at være mellem to og seks gange så potente som vine fra Frankrig, Spanien, Italien, Chile og Australien.
De britiske forskere har også undersøgt rødvine fra højtliggende marker i provinsen Nuoro på Sardinien og er her nået til det samme resultat.

Mere end syv gange så dyr som Dom Pérignon
Og så har forskere i øvrigt konstateret, at blæk til printeren er dyrere end årgangschampagne. En blækpatron koster cirka 18,25 kr. pr. milliliter, mens Dom Pérignon 1985 koster 2,50 kr. Men det er en helt anden historie ...
.....................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Torben Møller Sørensen (f. 1943) havde ikke de ringeste planer om en fremtid i vinens verden, dengang han var purung og netop havde afsluttet realeksamen.
    Men et sommerferiejob i en københavnsk vinhandel blev altafgørende. Han blev nemlig hængende i stedet for at læse videre, og det har han ikke fortrudt.
    Siden da har han beskæftiget sig med vin hver eneste dag – i mange år via en række ledende stillinger i forskellige vinfirmaer og siden 1995 gennem eget vinfirma, Vinkyperens Vinkurser.
    I firmaet handles der ikke med vin, men med viden om vin i form af vinrejser samt kurser for såvel vinbranchen som lægfolk. Desuden har han sit faste ugentlige vinprogram på P4.
    Torben Møller Sørensen og hans hustru bor på Tangegaard – en gammel historisk gård med tyve værelser og 7 tønder land. Det er også her, vinkurserne løber af stabelen.
    Den sparsomme fritid går med at restaurere gården samt med rejser, musik, kunst og ikke mindst gastronomi.
    Adresse: Vinkyperens Vinkurser v/ Torben Møller Sørensen, Tangegaard, Boelsmosevej 40, Lundeborg, 5874 Hesselager, tlf.: 62 25 10 37, mobil: 23 45 94 11, e-mail: vinkyperens@vinkurser.dk, website : www.vinkurser.dk.

Årets vinøse tyrkfejl
Vi, der skriver om vin, lever livet farligt. Alle disse ORD! Der skal så lidt til, før der opstår en fejl. Naturligvis ikke i VinAvisen - i hvert fald ikke efter nogle timers forløb, for så har vi hørt fra skarpsynede læsere og er listet ind på serveren og har med let røde ører rettet vore fejl. Men de trykte medier! De hænger på deres tyrkfejl til evig spot og spe.
I løbet af 2003 har vi samlet, hvad der kom vor vej forbi. Fx var der den "kloge" anmelder af en vinbog, der skrev, at forfatteren burde have nævnt seks domæner i Châteauneuf-du-Pape - idet han samtidig stavede fire af navnene forkert.
En af vore læsere, Michael Kahr Jørgensen, konstaterede, at et vinfirma i Kolding tilbød vinforedrag af professionelle somaliere, der er "specialister på hver deres område". De dygtige sorte mennesker er sikkert uddannede som sommelierer, skrev Michael Kahr Jørgensen.
Hele to vinskribenter har i årets løb skrevet om nogle stakkels landmænd, der er blevet forbrændte. Fx stod der om en Bordeaux-vin, at den har "flotte ristede toner fra fadet, der giver mindelser om ristede kaffebønder". Stakkels bønder. Måske var kaffen alt for varm.

Château Pot du Chambre
Og den pæne vinhandel - Erik Sørensen. Tænk, i en reklame skrev den om en vin: "Dyb, åben, rig duft af bæ og krydderi".
Philipson Wine skrev i en reklame, at en Gevrey-Chambertin har en duft af "underskov og tøffel". - Ihukommende mine egne kameluldstøfler virker det ikke som et overbevisende salgsargument, skrev vor læser Lars Simonsen, der fandt tøflerne.
Hvilket fik en anden læser, Tore Scheel, til at mindes, dengang han i et butiksvindue så en billig udsalgsvin udstyret med et skilt med teksten BUNDPIS.

Der er kun én forklaring
Nå, men man skal jo ikke kaste med skrivefejl, når man selv bor i et glashus. Og vi må da tilstå, at vi her i VinAvisens engang har skrevet, at ståltråden, der holder proppen fast på en flaske champagne - den såkaldte muselet - ofte er 56 cm lang.
Nu har en svensk læser skrevet, at han her i nytåret målte ståltråden fra seks forskellige flasker champagne, og den var mellem 60 og 65 cm lang.
Ak ja, vi har kun den forklaring, at alting jo er større i Sverige ...
..........................
VinAvisens årgangsskemaer ført ajour
Et af vore nytårsforsætter var at føre VinAvisens årgangsskemaer ajour, og det har vi nu gjort. Adgangen til skemaerne sker via et klik på knappen "Mere stof" allerøverst på denne side. Men i dag kan du også bare klikke her.
Skemaerne viser årgangenes kvalitet og giver et fingerpeg om, hvornår den enkelte årgang er på toppen. Jo højere en vin står i skemaet, desto større var årgangen.
Alt til venstre for 2004-linien har toppet; vinene er i deres efterår - eller måske grav!
Årgangene til højre for 2004-linien når deres top i de kommende år. Hvornår aflæses på skalaen forneden.
Det er helt klart, at sådanne skemaer er meget gennemsnitlige. De tager ikke hensyn til, at nogle vinbønder med ekstra omhu kan skabe store vine i små årgange - og at andre måske laver mindre gode vine i gode årgange.

120 flasker vin på bagsædet - for hver voksen i bilen
Så er 24-timers reglen ophævet - efter 31 år med begrænsninger for handelen over grænserne. Herefterdags kan vi fra EU-lande frit hjembringe 10 liter spiritus (14 flasker), 20 liter hedvin (26 flasker) og 90 liter vin (120 flasker), heraf dog højst 60 liter mousserende (80 flasker).
Betingelsen er dog, at de hjembragte flasker er til eget brug, og det kan meget vel tænkes, at man vil komme i toldernes søgelys, hvis man hver anden dag kommer rullende med 120 flasker vin.
Fra lande uden for EU er 24-timers reglen også afskaffet, men her er der en grænse for indførelse af afgiftsfrie varer. Man må således kun medtage 1 liter spiritus (1½ flaske)
..........................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Taster Wine har fra Vingaarden i Odense overtaget produktionen samt distributionen i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland af den legendariske Von Oosten bitter. Oprindelig stammer bitteren fra Holland, hvor dens navn var Van Oosten, men omkring 1860 blev den flyttet til Hamburg. Her ophørte fabrikationen under den anden verdenskrig og blev aldrig genoptaget, og Danmark er derfor det eneste land, der i dag fabrikerer Von Oosten.
.......
..........................
    Ugens vinøse billede
    I efteråret var Keld Carlé med familien i Alsace, og ved en mark ved Hunawihr gjorde familien stop. Her var en høstmaskine i gang.
    Det er altid spændende at opleve, hvordan sådan et teknisk vidunder arbejder – hvordan den kører ind over rækken af vinstokke, mens nogle stave blidt banker druerne af fra begge sider.
    Druerne falder ned på et transportbånd, og herfra bliver de ført over i et kar.
    I vores VinABC har vi en mere indgående forklaring på, hvordan det foregår.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................................................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er et vinkooperativ?
René Ploug Hansen i Næstved er begyndt at interessere sig for vin, men der er et begreb, han ikke rigtigt har fået fat i: Hvad er et vinkooperativ?
Han har netop fået en flaske fra et kooperativ i Saint-Émilion, og han ved naturligvis godt, at et kooperativ er en sammenslutning af bønder - ligesom en andelsforening i Danmark. Men hvordan virker et vinkooperativ?
Det virker næsten som et andelsmejeri. En samling vinbønder dyrker druer, men de har ikke økonomi til selv at have installationer til vinifikationen - presser, tanke, fade, tappekolonner osv. De har derfor slået sig sammen om at bygge en central "vinfabrik".
Under høsten kan man se bøndernes ladvogne komme kørende hen til kooperativet og læsse druer af. Druernes kvalitet og sukkerindhold bliver bedømt, de bliver vejet, og ud fra disse målinger får den enkelte vinbonde sin betaling.
Der er meget stor forskel på kooperativer, men generelt er kvaliteten af deres vine stigende - de har fået økonomi til at hyre dygtige vinmagere og til at købe ordentligt grej. Der findes faktisk glimrende kooperativer, og netop det i Saint-Émilion er et af dem. Her har man endog mulighed for at adskille druerne fra den enkelte vinbonde, så han kan få sit slotsnavn på etiketten.
.....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send blot en mail til anker@vinavisen.dk - og gør følgende:
    I feltet med emne / subject bedes du skrive ordet Løbeseddel (dette for at vores anti-spam program ikke skal frasortere din mail).
    I tekstfeltet bedes du skrive din e-mail adresse. Og du må såmænd også godt skrive mere end den ...

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 21 vine. Heraf var der 16, som fik mere end to stjerner, og hele 8 fik fem stjerner. En virkelig god høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Inglewood, Sauvignon Blanc, Coastal Region, Sydafrika 2002
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Meget vellavet hvidvin med alle Sauvignon Blanc-druens dyder – en vin med fedme og karakter. Og 14% alkohol, der afbalanceres fint af den intense frugt.


Alamos, Viognier, Mendoza, Argentina 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget dejlig hvidvin med Viognier-druens interessante, aromatiske duft og smag.


Marko, Sauvignon Blanc, Neusiedlersee, Østrig 2001
74 kr., Michael Jepsen
Skøn hvidvin med forfriskende frugt og syre og en vis fedme. En rigtig madvin – til en frokost og til lette retter, fisk, fjerkræ, kalv. Også velegnet til apéritif.


La Briccolera, Barbera d’Alba, Italien 2001
78 kr., A Vinstouw
Blød og saftig rødvin med en herlig duft og en forførende smag. Man har simpelt hen lyst til at drikke den i store dejlige slurke. Prisen er mere end rimelig.


Valentin Bianchi, Malbec, Reserve, San Rafael, Argentina 2001
75 kr., H.J. Hansen
H.J. Hansens ”Jubilæumsvin” er forførende dejlig – en rødvin med stor frugtfylde (brombær), skovbund og en herlig sødme. Glimrende til lidt kraftige retter – og et fund til prisen.


Beni di Batasiolo, Barolo, Italien 1999
250 kr., Skjold Burne
Flot, moden og ret ”maskulin” rødvin med mange facetter og en ren og meget dejlig, lidt tør smag.


Felipe Rutini, La Consulta, Malbec, Argentina 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant og fløjlsblød rødvin – her sker der virkelig en hel masse i munden. En vin helt i top til en yderst rimelig pris.


Pipers Brook Vineyard, Chardonnay, Tasmanien, Australien 2001
165 kr., Maxxium Danmark
En perfekt Chardonnay - en af de bedste, vi længe har smagt. Den har en blød og elegant smag, en herlig aroma og en fuldt integreret fadlagring.


Mànnara, Primitivo Salento IGT, Italien 2002
60 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Der er krudt i denne rødvin – stor frugtfylde, sødme, sol. Plask den over i en karaffel en times tid før måltidet.


Pasqua, Valpolicella Valpantena, Italien 2002
48 kr., Amka Vinimport
En meget let og frugtagtig rødvin – nyd den til en pizza eller pasta eller pastrami og en bid pane …


Romariz, Late Bottled Vintage Port, Portvin 1997
79,95 kr., ViniPortugal
En rigtig rar portvin med god vinøs frugt og sødme.


Vall-Ventós, Blanc Primer, Raventós Rosell, Penedès, Spanien 2001
41,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Til den rimelige pris er dette en ganske dejlig hvidvin. Den har en vis fedme, god frugt og let sødme.


Santa Rita, 120, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2001
54,95 kr., Amka Vinimport
Fyldig og krydret rødvin med et lille bid i slutningen. Velegnet til kraftige retter.


La Calade, Mas de Libian, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2001
145 kr., Fionia Vinimport
Hele 15% alkohol præger denne kostbare rødvin og giver den en meget markant sødme, der maskerer frugt og andre smagsmæssige nuancer.


Thummerer, Egri Királyleányka, Ungarn 2002
45 kr., Laszlo's Vin
En enkel hvidvin med en lidt honningagtig smag.


Viñas del Vero, Merlot, Somontano, Spanien 2001
65 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Kraftig, krydret og frugtagtig rødvin, der meget gerne må plaskes over i en karaffel en times tid før måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Josmeyer, Classic Riesling, Alsace, Frankrig 2002Hvidvin105 kr.Vinens Verden
.
B.T.
Ruinart, Champagne, FrankrigMousserende239,75 kr.Skjold Burne
Valentin Bianchi, Malbec, Reserve, San Rafael, Mendoza, Argentina 2001Rødvin75 kr.H.J. Hansen
.
Euroman
Veuve Clicquot, La Grande Dame, Rosé, Champagne, Frankrig 1995Mousserende1000 kr.Hans Just
Veuve Clicquot, Rich Réserve, Champagne, Frankrig 1996Mousserende350 kr.Hans Just
.
Frederiksborg Amts Avis
Rocca, Mitico, Rosso Salento IGT, Italien 2000Rødvin95 kr.Amka Vinimport
Rocca, Salice Salentino Rosso, Italien 2001Rødvin36 kr.Amka Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Deutz, Brut, Champagne, FrankrigMousserende249 kr.H.J. Hansen
Barbadillo, Pedro Ximenez, Sherry, SpanienHedvin39,95 kr.Fakta
.
Næstved Avis
Château de Seguin, Reserve du Château, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1995Rødvin100 kr.Chris-Wine
.
Politiken
Gran Barón, Brut, Cava, SpanienMousserende49,95 kr.SuperBrugsen

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.