Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 6
2. februar - 8. februar 2004
........................

VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4VinAvisen uge 5
........................
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i,
hvad der sker i vinens verden,
så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!

I krydsild
Sidste lørdag var Systembolagets direktør, Anitra Steen, i krydsild i den svenske kanal TV4.
Her stillede man blandt andet spørgsmålstegn ved hendes egen kompetence, især i forbindelse med den detailviden, som en administrerende direktør bør have.
- Reglerne for Systembolagets virksomhed er jeg fuldt fortrolig med, sagde hun blandt andet
Men hun var i hvert fald ikke fortrolig med reglerne for afgifter på vin, der købes hos Systembolaget og leveres tilbage igen - som det skete under de støtteopkøb, visse importører foretog for at få eksponeret deres vine.
Anitra Steen hævdede, at betalt alkoholafgift ikke blev refunderet, men det kunne TV4 tilbagevise, blandt andet med oplysninger fra skattemyndighederne.
TV4’s journalister mente, at det var en del af den detailviden, som en administrerende direktør netop bør have.

Fin høst i Sydafrika
Mens vi herhjemme går rundt med vanter og hue, er høsten i fuld gang i Sydafrika. Det vælter ind med modne Chardonnay- og Pinot Noir-druer, og der meldes om sunde og gode druer med en fin balance mellem syre og sødme. Den kølige december måned har desuden forhindret, at druerne er blevet angrebet af meldug.
Det forventes, at Sydafrikas samlede udbytte kommer til at ligge på omkring 1,24 millioner tons. Men det kommer til at tage lidt tid, før man ved det med sikkerhed. Ifølge den sydafrikanske avis Business Day modner druerne ujævnt, og på nogle af markerne hænger der helt umodne drueklaser mellem de plukkemodne. Mange steder foregår høsten derfor i flere etaper.

Klimaændringer truer vingårdene
Det stadigt varmere klima i Europa kan ifølge tyske forskere resultere i, at utallige vingårde i Sydeuropa går tørkedøden i møde.
Allerede nu breder de ørkenlignende områder sig. Og det betyder, at grænsen for, hvor man kan dyrke vin, flytter sig stadig længere mod nord.
Disse dystre fremtidsudsigter skyldes, ifølge forskerne, ene og alene drivhuseffekten, som i de nordligste egne af Europa har fået gennemsnitstemperaturen til at stige med cirka 4 grader.

Ny klassifikation til syditalienske vine
Greco di Tufo og Fiano de Avellino er to dejlige krydrede hvidvine fra Syditalien. Nu er vinene ifølge Wine Spectator krøbet et skridt op ad appellations-rangstigen.
Hvor der før stod DOC (Denominazione di Origine Controllata) på etiketterne, vil der fremover stå DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Det er den ypperste klassifikation, som en italiensk vin kan få.

I fint selskab
Greco di Tufo og Fiano de Avellino fremstilles i Avellino-provinsen i Campania-regionen. Det er en provins, hvor der er kommet rigtig god gang i vinproduktionen i løbet af de sidste ti år.
I 1991 var der i alt 1200 hektar vinmarker, beplantet med druerne Fiano, Greco og Aglianico. I dag er der10.000 hektar.
Greco di Tufo og Fiano de Avellino er kommet i fint selskab med Italiens øvrige DOCG-hvidvine - som Asti og Gavi fra Piemonte, Recioto di Soave, Franciacorta fra Lombardiet, Albana de Romagna, Vermentino di Gallura fra Sicilien og Vernaccia di San Gimignano fra Toscana.

Australsk dilemma
Australske vineksportører får deres sag for i år 2004. Høsten forventes at blive 28% større end sidste år – nemlig på hele 1,81 millioner tons druer. Og hvis det holder stik, er der tale om en rekord. Man regner også med, at kvaliteten af de færdige vine vil ligge i top.
Til gengæld er den australske dollar i meget høj kurs over for dollars, og det vil sætte sit præg på eksportpriserne. Muligvis vil det blive sværere at afsætte vinene til udlandet.

Protester mod gen-modificeret vin
I Italien er man på regeringsplan begyndt at drøfte fordelene ved gen-modificeret vin, og ifølge Just Drinks forestiller man sig, at gen-teknologien først og fremmest skal indgå i produktionen af kvalitetsvine med appellationerne DOC og DOCG. Men initiativet har allerede nu på sit spæde stadie vakt vilde protester.
Protesterne mod GM kommer fra miljøgruppen Legambiente og vinforeningen Citta’ del Vino, der mener, at forbindelsen til det oprindelige – til vinens rødder – vil forsvinde, hvis vinplanterne bliver gen-modificerede. Det vil desuden gå ud over vinens kvalitet, hævder de.

Metode til fjernelse af TCA
Den store franske producent af korkpropper, Sabaté, ønsker selvsagt at kæmpe proppernes sag og har derfor, ifølge Wine Business, udviklet en særlig metode til at fjerne stoffet TCA, der forårsager propsyge.
Ved metoden fjernes det ubehagelige stof med kuldioxid, CO2, og det ser ud til, at det virker. Sabaté har både analyseret de rensede propper og har afprøvet dem på vine.
Derfor har propfirmaet nu afsat 13 millioner euro (96 mio dkr.) til opførelsen af et ”rensningsanlæg”, så samtlige propper fremover kan være TCA-fri.

Konkurrencen fra Chile vokser
Chilenske vine er ved at blive lidt af en trussel for de franske vinproducenter. Og nu, hvor chilenerne bombarderer markedet med vine af høj kvalitet, er producenterne i Bordeaux begyndt at blive rigtig bange.
For et par måneder siden blev der kaldt til krisemøde, hvor det blev diskuteret, hvordan verdens mest velrenommerede vindistrikt skal imødegå konkurrencen.
Også fra andre af den nye verdens vinlande har Bordeaux fået konkurrencen at mærke.
..........................

....
- Rødvin med 14,5% alkohol skal nydes ved en temperatur på 14 grader, siger Marcelo Retamal.
    Chiles bedste vinmager 2004
    I Chile har 50 professionelle smagere smagt 850 af landets bedste vine for at finde "årets vinmager". Blandt andet har den berømte Aurelio Montes tidligere vundet titlen to gange.
    I år blev vinderen ønologen Marcelo Retamal fra bodegaen De Martino, og i tirsdags var han i København for at præsentere sine vine hos MoJo Wine.
    De Martino er en mellemstor bodega med 300 hektar i Maipo Valley, og den væsentligste del af omsætningen gælder vinmærket Santa Inès. Vi smagte imidlertid bodegaens enkeltmarks-vine, og her shopper Marcelo Retamal vidt omkring. I de syv år, han har været i bodegaen, har han besøgt mere end 300 lokaliteter for at vurdere jordbund, mikroklima, druesorter osv. – for at finde nye vinmarker og skabe så flotte vine som muligt.

    Pengene værd
    De Martino's enkeltmarks-vine er ikke helt billige. De koster alle sammen 119 kr. Men de er faktisk pengene værd. De fleste af dem er glimrende, og som vi snakkede om under smagningen: Det må ikke være rart for franskmændene at se, hvor flotte vine chilenerne kan lave. Vine, som mangen en vinbonde i Bourgogne og Bordeaux vil være meget stolt af at have lavet.
    Under smagningen gav vi alle vinene enten fire eller fem stjerner, men især to af dem vandt vore hjerter – en Sauvignon Blanc og en Cabernet Franc. Dem omtaler vi nærmere nedenfor.

    Bamser skal ned på 14 grader
    En af de ting, vi snakkede med Marcelo Retamal om, var de 14,5% alkohol, som man efterhånden finder i mange rødvine - også i hans. Selv synes vi, at det af og til er for meget - at vinene lugter sprittede og kradser på tungen.
    - Det skyldes ganske enkelt én ting, sagde Retamal. - At vinene er for varme. Vi er godt nok blevet enige om, at den gamle regel med, at rødvin skal serveres ved stuetemperatur, ikke mere gælder. I dag er stuetemperatur ikke 18 grader, men snarere 21 eller 22 grader.
    - Men 18 grader er også for varmt. Prøv engang at se, hvad jeg har skrevet på bagetiketterne her: Serveres ved 14 grader!
    Marcelo Retamal har uden tvivl ret, så herefterdags køler vi bamserne ned til 14 grader. Man kan hele tiden lære noget nyt.
...........................
.......

Ingen jord under neglene
I VinAvisen for uge 1 viste vi en plakat fra en reklamekampagne, som Bordeauxs vinråd (CIVB), netop nu har i gang (herover til venstre).
Den viser en smuk dame, der ifølge teksten på plakaten hedder Marianne og er "viticultrice à Bordeaux", altså vinmagerske.
Vi antydede lidt ironisk og drilsk, at hun ikke havde ret meget jord under neglene eller vinpletter på tøjet, men at det så var godt, hvis hun havde et bijob i et modelbureau.

Hun er skam vinmagerske
De læser åbenbart VinAvisen i Bordeaux, for Florence Raffard fra CIVB har reageret med forargelse over vores holdning, som hun mener er kønsdiskriminerende. Marianne er skam vinmager. Hun hedder Marianne Lubberhuizen, er hollænder og har arbejdet i flere år på et slot i Listrac-Médoc.
Vi har beroliget CIVB med, at vi skam går ind for ligestilling – også i vinens verden – men vi reagerede, fordi det var så åbenlyst, at Marianne ikke var valgt, fordi hun var vinmager. Hun var (meget mands-chauvinistisk) valgt, fordi hun er blændende smuk.

Svært med damer
Men hvad så med den reklamekampagne, som de har lavet i Bourgogne (herover til højre)? Som nævnt i sidste uge overtræder den en fransk lov, idet plakaternes motiver med damer, der forvandles til vin (eller omvendt), kan forføre unge mennesker til at kaste sig over flaskerne (eller damerne).
De to kampagner viser, hvor svært det er at lave reklamer for vin, når man gerne vil bringe damer ind i billedet.
Over for Decanter erkender CIVB’s direktør, Roland Feredj, at Bordeaux-kampagnen med den smukke Marianne meget vel kan blive anklaget efter samme franske lov. – Vi har sympati med vore kolleger i Bourgogne, siger han til bladet, - og vi spekulerer over, om vi fortsat vil være i stand til at reklamere for vore vine.

Nedgang for italiensk eksport
Det går ned ad bakke for den italienske vineksport. Ifølge Just Drinks er der i løbet af de første ni måneder af år 2003 blevet solgt 9,5 millioner hektoliter, hvilket svarer til en nedgang på 17% i forhold til samme periode i 2002.
Når det gælder vineksporten til Spanien, er handelsbalancen i samme periode gået fra et overskud på 50 millioner euro (372 mio dkr.) i slutningen af 1990 til et underskud på 14 millioner euro (104 mio dkr.).

De bedste australske Shiraz'er
I USA har man en slags vinskole eller klub, Executive Wine Seminars, der blandt andet står for vinsmagninger. Adressen er www.ewswine.com.
Klubben samarbejder med Robert Parker, der på sin hjemmeside - www.erobertparker.com - netop har offentliggjort resultatet af en smagning af australske topvine på druen Shiraz.
En af vinene ligger helt i top, nemlig Fox Creek Reserve 2001 fra McLaren Vale. Den importeres af The Wine Company, og i uge 41 sidste år gav vi den fem stjerner. Prisen er 299 kr.
.....................
Regler for behandling af vin
Der sker ofte fejl, når vin skal pakkes og forsendes. Derfor har den engelske og franske vinbranche i samarbejde udviklet et regelsæt, der skal formindske antallet af fejl.
”Opskriften”, der ifølge Just Drinks gælder hele vejen fra modtagelsen af bulkvin til afsendelsen af flasker til forbrugerne, er nu blevet godtaget på EU-plan. Det er dog frivilligt, om man vil benytte sig af den.
Det er muligt at få en kopi af denne Code of Practice ved henvendelse til Wine and Spirit Association på tlf.: 00 44 20 72 48 53 77 eller e-mail: wsa@wsa.org.uk.
..................................................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Rhône-festival i september: Allerede nu lægges der op til en Rhône-festival, der afholdes lørdag den 18. september. Ligesom Languedoc-Roussillon-festivalen sidste år foregår det i Dansk Vincenter i Avedøre ved København. Der forventes at blive plads til 30-35 udstillere, og foreløbig har følgende ni importører meldt sig under fanerne: Allerød Vinhandel, CH Vin, Freile Vinimport, KB Vin, Maison de Provence, Philipson Wine, Prima Vigerslev, The Wine Company og Vinhuset Millesime. Arrangører af Rhône-vinfestivalen er The Wine Company.
    * Oxholm Vin har i lørdags åbnet vinforretning i de tidligere Enoteca-lokaler på Godthåbsvej 203 i Vanløse.
    * AtomWine har fået importen af vine fra vingården Greenock Creek i Barossa, Australien.
.......

Uhm, en Chardonnay-is
Vinetherapy Chardonnay Grape with Fig & Honey - Reserve 2004. Nej, der er ikke tale om en ædel årgangsvin, men om is.
Det er det sydafrikanske helsefirma Renewal Center, der har lanceret denne is samt en lang række lignende vin-is.
Udgangspunktet for isene er alle de duft- og smagsindtryk, som man kan tilskrive vin – altså solbær, kirsebær, honning, chokolade osv.
Uanset, hvor mange is, man får lyst til at spise, bliver man ikke beruset. De indeholder ikke alkohol, men derimod ekstrakt fra vindruekerner.
Ifølge Renewal Center er isene meget sunde, da vindruekerner indeholder antioxidanter – noget, der også skulle være alle tiders i kampen mod rynker.
.....................

....
Et billede fra den første skandinaviske vinmesse i Paris i 1996
    Den skandinaviske vinmesse
    På lørdag den 7. afholdes den skandinaviske vinmesse i Svenske Klubben (Cercle Suédois), 242, rue de Rivoli i Paris. Det er den dynamiske Britt Karlsson, der for anden gang – i 1996 var første gang – har samlet vinproducerende skandinaver.
    I alt 37 producenter præsenterer tilsammen cirka 150 vine. 18 af udstillerne er svenskere, 12 er danskere, 6 er nordmænd og 1 er finne.
    I alt har Britt Karlsson fundet cirka 100 skandinaviske vinbønder rundt omkring i verden og har altså fået en tredjedel af dem til at udstille deres vine.
    23 af vinbønderne vil personligt være til stede – dog ikke Prins Henrik, men hans Château de Caïx er der. Yderligere kan nævnes Merete Løwig Larsen (Château Lestage-Simon og Château d’Escurac), Flemming Jørgensen (Château de Haux) og Iakob Schjerbeck (d:vin, Cousin & Cie).
.............................
    De nye propper af glas
    Vi har tidligere skrevet om de nye propper af glas, som firmaet Alcoa i Worms har udviklet. Nu er propperne blevet en realitet, og femten tyske producenter er gået i gang med at bruge dem, i første omgang i nogle testpartier. Det gælder blandt andet prominente navne i Tyskland som Weingut J.B. Becker i Rheingau, Menger-Krug i Pfalz og Moselland-Kelleri i Mosel-dalen. Også en række producenter i Østrig, Italien og Frankrig er på vej.
    Glaspropperne er hygiejniske. Der er ingen fare for propsyge. Og propperne koster ikke mere end propper af kork.

Californiske ambitioner
Ifølge Decanter er Californien opsat på at overhale Frankrig som Storbritanniens største vinleverandør.
Californien overhalede Italien i 2003 og ligger nu på tredjepladsen efter Australien og Frankrig. Australien har 23,7% af markedet, mens Frankrig har 20%. Men Frankrigs andel er vigende, mens Californien ved udgangen af december er nået op på 11,7% af det totale marked i mængde og 12,5% i værdi.
Hvis udviklingen fortsætter, vil Californien snuppe andenpladsen fra Frankrig i løbet af cirka fire år.

Han lukker luften ud af historien
Flere har bidraget til historien om Madeira-druen, der i 1800-tallet blev reddet af en dansk fregat – se uge 3 og uge 5.
Nu har Henrik Oldenburg også givet sit bidrag, og han lukker lidt af luften ud af den sjove historie.
Det drejede sig ikke om druen Malvasia, skriver han, men om Terrantez, som godt nok næsten uddøde under vinlusen Phylloxeras hærgen. Men at Danmark reddede druen med hjemførte stiklinger er en romantisk udlægning af sagen.
Der findes ganske vist en vinstok på Holmen, måske er det også Terrantez, men druen uddøde ikke på Madeira, hævder Henrik Oldenburg.
Skal vi tro på Henrik, eller skal vi tro på den romantiske historie?

Vin som turistattraktion
Den franske vinproducent Michel Laroche, der er kendt for sine Chablis-vine, breder sig nu til Canada med en 60 hektar stor vinmark på halvøen Niagara.
Ifølge Wine Business sker det i et kompagniskab med forretningsmanden Jean-Philippe Eart, og vinmarken bliver blot en lille brik i et luksuriøst turistkompleks på cirka 340 hektar.
Komplekset vil blandt andet byde på hotel, restaurant og golfbane, og i forbindelse med vinmarken bliver der opført et vineri, så turisterne kan følge vinens vej fra drue til flaske.
Michel Laroche har tænkt sig at tilplante marken med blandt andet Chardonnay, Syrah og Riesling.
Vinmarken, vineriet, hotellet og resten af molevitten forventes at stå færdig til brug i år 2006.
.
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 15 vine. Heraf var der 12, som fik mere end to stjerner, og 7 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


De Martino, Single Vineyard, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2003
119 kr., MoJo Wine
En fornem hvidvin, blød, frisk og fantastisk lækker. Druen kommer fint frem som i de bedste Sauvignon Blanc-vine fra newzealandske Marlborough og franske Sancerre. En vin helt i top.


De Martino, Single Vineyard, Cabernet Franc, Maipo Valley, Chile 2002
119 kr., MoJo Wine
Udsøgt rødvin med koncentreret og moden frugt. En af de bedste Cabernet Franc-vine vi har smagt, og en vin, som man nyder med største fornøjelse. Pengene værd.




Bott-Geyl, Cuvée Paul-Edouard, Crémant d’Alsace, Frankrig
109 kr., Vinmonopolet
Ret fyldig mousserende hvidvin med fine, stadige bobler, en dejlig duft og en smag, der ikke er knastør. På niveau med megen god champagne og glimrende til prisen.


Boffa Carlo, Vigna Vitalotti, Barbaresco, Italien 2000
165 kr., 155 kr. ved 12 flasker, Sorgenfri Vin
Elegant og meget velsmagende rødvin med flot druesmag, uden kanter og med mange spændende facetter.


Moreson, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika 2000
139 kr., 129 kr. ved 12 flasker, SA Wineimport
En stor og meget spændende rødvin med intens frugt, mørk i glasset, og toner af tobak i duften. Den kan sagtens drikkes nu, men gem den gerne nogle år.


Domaine de Chassignol, Chénas, Frankrig 2001
70 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
En rigtig dejlig beaujolais med frisk, frugtagtig smag. En meget anvendelig rødvin.


Pérez Crux, Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2002
103 kr., 92,70 kr. ved 12 flasker, introduktionspris: 82,40 kr. ved 12 flasker, Løgismose Vinimport
Flot og kraftig rødvin med mange facetter – sorte bær, chokolade … Til introduktionsprisen er den lidt af et fund.


Villa Sandi, Cabernet Franc, Piave, Italien 2001
69 kr., Veneto
Saftig, ret let og enkel rødvin. Glimrende til mange retter.


Batasiolo, Granée, Gavi, Italien 2002
94,75 kr., SSkjold Burne
Flot, krydret og tør hvidvin med herlig blomster-agtig duft og en frisk syre.


Ferentano, Bianco Lazio IGT, Italien 2002
76 kr., Carlo Merolli
En ret fed og frugtagtig hvidvin fra egnen omkring Rom. Glimrende til italienske retter – pasta, afskåret charcuteri, bistecca …


Conde de Valdemar, Crianza, Rioja, Spanien 2000
75 kr., H.J. Hansen
Rødvin i den klassiske Rioja-stil med fint spil mellem frugt og fad og denne særlige smag af rosiner.


Casaterra, Merlot, Mendoza, Argentina 2003
27 kr., Chris-Wine
Enkel hverdags-vin med god overensstemmelse mellem den meget rimelige pris og kvaliteten.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Viu Manent, Malbec, Chile (årgang ikke oplyst) Rødvin130 kr. (v12)Philipson Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Finca Antigua, Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2001 (pris ved 3 flasker)Rødvin60 kr.H.J. Hansen
Conde de Valdemar, Rioja, Spanien 2000 (pris ved 3 flasker)Rødvin60 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Atlas Vineyards, Cabernet Sauvignon, Beni M'Tir, Marokko 2002Rødvin44 kr.Prima m.fl.
.
Nordjyske Stiftstidende
Santa Rita, Dona Paula, Cabernet Sauvignon Rosé, Maipo Valley, Chile 2003Rosévin54 kr.Amka Vinimport
.
Næstved Tidende
Medrano, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2002Rødvin53 kr.Chris-Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.