Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 10
1. marts - 7. marts 2004
........................

VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8VinAvisen uge 9
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Fransk vinindustri til krisemøde
Det går mere og mere ned ad bakke for den franske vinindustri. Ifølge flere franske aviser holdt en delegation af franske vinproducenter i onsdags et hastemøde med premierminister Jean-Pierre Raffarin, mens vinbønder fra Bourgogne demonstrerede i Paris.
Det er på tide, at regeringen tager affære og rækker branchen en hjælpende hånd, mener producenterne. Problemerne er talrige – her er et udpluk:

Stærkt fald i eksporten
* For 40 år siden drak voksne franskmænd i gennemsnit cirka 100 liter vin om året – nu er tallet nede på 58 liter.
* Den franske regerings strammede kurs over for vin og spiritus gør det stadig sværere at reklamere for vin. Læs herom nedenfor.
* Der bliver nydt 15-20% mindre vin i restauranterne end for blot et lille år siden. Det skyldes frem for alt regeringens nye skrappe regler, når det gælder bilkørsel og indtagelsen af alkohol.
* I 2003 faldt eksporten af fransk vin med cirka 10%, og salget til hjemmemarkedet med 5%.
* Alene i Bordeaux og Bourgogne faldt eksporten med henholdsvis 7% og 8%.
* Den stærke euro har ikke gjort det lettere at eksportere vin til ikke-europæiske lande.
* Op mod 1000 små vinproducenter i Bordeaux risikerer at måtte dreje nøglen om.

Den nye verden en trussel
* AOC-klassifikationen skal tages op til revision, siger vinproducenterne. Flere vinhuse i Bordeaux lever ikke længere op til kravene, og det skader klassifikationens gode ry og rygte.
* Kvalitetsvine fra Californien, Chile og Australien er en stigende trussel for det franske eksportmarked. I alt 100.000 hektar nye vinmarker er blevet tilplantet i disse tre lande mellem 1998 og 2000. Det svarer til det samlede areal af vinmarkerne i Bordeaux.
* Det nedadgående marked afspejles i priserne for franske vinmarker. Hvor man i 2002 skulle give i snit 37.000 euro pr. hektar, er prisen nu nede på 23.000 euro.
* Fransk vineksport ville være brudt sammen sidste år, hvis ikke de store grand cru-bordeauxer og champagne havde holdt markedet oppe.
...........................
    "Drik mindre, drik bedre" for retten
    I uge 6 skrev vi om Bordeaux-kampagnen med den smukke ønolog Marianne. Den er sat i gang af Bordeauxs vinkomité, CIVB, og komiteens direktør, Roland Feredj, udtalte, at kampagnen meget vel kan blive anklaget efter Frankrigs stramme alkohol-lov.
    Nu er det sket. En pressionsgruppe mod alkohol, ANPA, er gået i retten, og den 8. marts skal en domstol i Paris afgøre, om sloganet "Buvons moins, buvons meilleur" – Drik mindre, drik bedre – strider imod loven om reklamer for alkohol.

Vinen gjort til syndebuk
Den stramme franske lov mod vin og spiritus er fra 1991 og opkaldt efter Mitterand-regeringens socialminister Claude Evin, og en af fejlene ved den er, at den ikke skelner mellem vin og andre alkoholiske drikke.
Den franske regering fastholder Evin-loven, men efter mødet i onsdags synes regeringen på vej mod en vis opblødning. Ifølge en talsmand fra vinbranchen vil regeringen måske prøve at tillade en kommunikation, der er mere velegnet til vin uden at ”dæmonisere et produkt, der er en del af vor kulturelle arv”.
Regeringen vil modtage en detaljeret udredning af problemet den 15. juni.
.....................
En anden form for reklame
Evin-loven forbyder al reklame for alkoholiske drikke på tv, og i trykte medier skal man holde sig til objektive informationer om produktets indhold af alkohol, og hvordan det er fremstillet.
Nyhedstjenesten Vinomedia fastslår, at en annonce for vin - fx for en Alsace-vin - skal se ud som vist til højre, hvis den skal opfylde lovens krav.
Til Decanter siger Jean-Louis Vézien fra vinkomiteen i Alsace: - Vin er ikke længere en farlig drik som den var det i slutningen af 1800-tallet. Den har fundet sin plads i gastronomiens og den gode smags verden. Vin forårsager færre trafikulykker end unge, der kører af sted efter besøg i klubber. Dette her er et spørgsmål om kultur, og vinen er gjort til syndebuk.
.......

RIESLING
Alkohol: 12,16%
Fruktose: 5,5 gram / liter
SO2 total: 68 milligram / liter
Garvesyre: 6,9 gram / liter
Frugtsyre: 0,47 gram / liter
Vægtfylde ved 20°: 0,9932 gram / cm3
VIL DE IKKE NOK DRIKKE ET GLAS?
(Bør naturligvis indtages med mådehold)
.......


Alsace går til filmen
Når den franske film "Les Parisiens" løber over filmlærredet til september, vil det være med diverse Alsace-vine i birollerne. Vinkomiteen i Alsace, CIVA, har nemlig betalt 30.000 euro (224.000 dkr.) for at få vinene vist i filmen.
Vinflaskerne vil ifølge Decanter dukke op i hele fire scener, etiketterne vil blive vist tæt på, og en flaske Riesling får endda den ære at blive rosende omtalt af en gæst på en bar.
Promovering af produkter i film er almindelig i både England og USA, men sjældent i den franske filmverden. Men netop når det gælder vin, vil det sandsynligvis blive mere almindeligt.
Det er en ideel måde for vinproducenterne at omgå den skrappe Evin-lov, der som nævnt forbyder visse former for alkohol-reklamer.

V&S Group opfører nyt tapperi
Salget går strygende for V&S Group, der inden for de seneste år har opkøbt De danske Spritfabrikker samt de danske vinfirmaer Peter Heering, Vingaarden, Kjær & Sommerfeldt og Østjysk Vinforsyning.
Det svenske monopolforetagende har ikke mindst succes med Absolut Vodka, hvis omsætning ifølge Just Drinks steg 19% i fjerde kvartal 2003 i forhold til samme periode året før.
Nu vil den svenske stat satse på endnu mere spiritus til hele verden, idet V&S Group i byen Åhus vil opføre et nyt tapperi til vodkaen. Det vil koste 360 millioner skr. (288 millioner dkr.) og stå færdigt i 2007.

Godt salg i argentinsk vin
Eksportkurven har taget himmelflugten, når det gælder argentinsk vin.
Ifølge avisen El Cronista var 2003 et rekordår, hvor eksporten af vin og druesaft nåede op på 224.9 millioner dollars (1,35 milliarder dkr.). Det svarer til en stigning på hele 23,5% i forhold til 2002, og det slår den hidtidige rekord fra 1997 på 216 millioner dollars (1,29 milliarder dkr.).
........................
Varmerekord i Australien
Sommeren 2003 var den varmeste i Europa i de sidste 100 år – noget der fik stor betydning for årets vinhøst.
Nu meldes der også om rekordhøje temperaturer i Australien, hvor det i øjeblikket er sommer.
Ifølge WeinReporter svingede termometret helt op på 41,8 grader i Queensland, og så varmt har det ikke været på de kanter siden 1925. Og i New South Wales blev der målt hele 46 grader.
Også sidste år var der hedebølge og tørke i Australien, og ifølge Australian Bureau of Statistics blev den australske vinhøst 15% mindre end normalt. Det var det største fald i høsten siden 1997.

New Zealand forventer rekordhøst
Sidste år ødelagde frosten store dele af vinhøsten på New Zealand. I år har vinbønderne derimod grund til at glæde sig, da alt tyder på, at høsten vil blive større end nogensinde før.
Ifølge Just Drinks vil der højst sandsynligt blive høstet mellem 150.000 og 170.000 tons vindruer, hvilket svarer til cirka en tredjedel mere end den hidtidige rekord.
Forventningen om en rekordhøst hænger ikke kun sammen med, at druerne på New Zealand stortrives i år. Det areal, der er tilplantet med vinstokke, er også blevet meget større i de senere år. I dag dyrkes der vin på 18.100 hektar jord, og det er hele 30% mere end i 2002.


Cru Bourgeois-klassifikationen vedtaget
Den nye Cru Bourgeois-klassifikation blev fremlagt i juni sidste år og forkastet af 124 stemmer mod 116 i Syndicat des Crus Bourgeois du Médoc. Ved et nyt møde er den nu blevet vedtaget med 71% ja-stemmer, og samtidig har syndikatet skiftet navn til Alliance des Crus Bourgeois du Médoc.
Ud af 247 godkendte slotte er ni blevet Cru Bourgeois Exceptionnel, og 87 er Cru Bourgeois Superieur, mens 151 blot er Cru Bourgeois

Kun 100 slotte værdige
Som man kunne vente, har det fremtrædende franske vinblad La Revue du Vin de France bidraget til balladen omkring den nye klassifikation ved at lave sin egen liste i det netop udkomne nummer af bladet.
Et panel har smagt over 500 vine fra 2000 og 2001 og kun fundet 100 slotte værdige til benævnelsen Cru Bourgeois.
Et slot, der protesterede over ikke at være blevet Exceptionnel, er Château Preuillac, der ejes af familien Mau. Klassifikationen blev foretaget på grundlag af en bedømmelse af vine i 1994-99 årgangen og uden en eneste årgang, siden Yvon Mau overtog slottet. Revue du Vin’s bedømmelse støtter Maus protester.
Klassifikationen vil blive revideret hvert tiende år, så familien Mau vil have en chance for at se uretfærdigheden korrigeret i 2014.
.....................
    Noget i glasset
    I en række nye udsendelser fortsætter Flemming Kyed som vært i programmet ”Noget i glasset” på hybrid- og kabelkanalen DK4.
    I lørdags var Erik Skovenborg på besøg i studiet, og de, der ikke nåede at høre den kyndige læge fortælle om vinens sundhedsmæssige dyder, har stadig chancen. Programmet genudsendes flere gange i de kommende uger.
    På lørdag d. 6. marts kl. 19.30 er Nordjyske Stiftstidendes vinskribent, Jørgen la Cour-Harbo, gæst hos Flemming Kyed, og emnet er det gode håndværk, der både i vinmarken og kælderen er så afgørende for en vins kvalitet. Også dette program genudsendes flere gange på forskellige tidspunkter.

    < Flemming Kyed med noget i glasset.

Tyske vinbønder satser på rødvin
I 2003 blev Tysklands samlede beholdning af rød- og hvidvine, mousserende vine og druemost fra ind- og udland opgjort til at være på 14,3 millioner hektoliter.
Hovedparten, omkring 76%, er ifølge WeinReporter tysk vin, mens de øvrige EU-lande tegner sig for 20% af beholdningen. De sidste procenter er fordelt på andre lande.
Mens cirka 57% af vinen, det vil sige 8,1 millioner hektoliter, befinder sig hos producenterne, ligger 43% af den hos grossisterne.
Selv om det lyder af megen vin, er den samlede tyske vinbeholdning gået tilbage med 3,3% i forhold til 2002. Beholdningen af rødvin er dog steget med 12,8% og udgør nu hele 32% af den samlede mængde.
Det skyldes ikke mindst, at produktionen af rødvin på tysk jord er stigende. Mens der i 2002 blev produceret 2,9 millioner hektoliter rødvin, lød tallet i 2003 på 3,5 millioner hektoliter.
........................
    Den danske vinbranche
    * Erik Sørensen Grand Vin bliver navnet, når Erik Sørensens Vinhandel nu fusionerer med GrandVin. Erik Sørensens Vinhandel blev grundlagt i 1956, mens GrandVin blev etableret i 1999. Jan Kjeld Nielsen bliver det nye firmas administrerende direktør, og den hidtidige ejer af GrandVin, Søren Bendixen, indgår i bestyrelsen. Som et led i fusionen sammenlægges de to firmaers erhvervsafdelinger og udgør herefter erhvervscenteret i det nye firma med domicil i GrandVin's hidtidige lokaler på Naverland i Glostrup.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Gamle vine går som varmt brød
Priserne på auktionerne for ædle vine stiger stadig. Det gælder naturligvis især de store grand cru vine fra Bordeaux, men også de store bourgogner følger med deropad..
Ifølge Vinomedia gik en Romanée-Conti 1937 fornylig for 41.000 dkr., en Musigny Vieilles Vignes 1949 for 19.000 kr. og en Champagne Krug Cuvée Réserve 1928 for 12.000 kr.
Også vine fra yngre årgange går som varmt brød – fx en Chambertin 2000 til 3500 kr., en Musigny 1990 til 6500 kr. og en Hermitage Chave til 4000 kr.
.....................
    Butikspriser plus 100 kr.
    Restaurant Jacobsen på Strandvejen 449 i Klampenborg nord for København har fået en god idé. Den sælger sine vine til butikspriser plus 100 kr., og det hvad enten der er tale om en vin til 50 kr. eller 500 kr.
    I samarbejde med en månedens vinleverandør sammensætter køkkenchefen et vinkort, som passer til månedens menukort.
    Restauranten ligger i arkitekten Arne Jacobsens bebyggelse Bellavista fra 1932-35, og den nylige renovering er udført så tæt på Arne Jacobsens originale farver som muligt, ligesom møbler etc. er designet af Arne Jacobsen.
.....................
    < Få måneder før Renato Ratti døde i 1988, besøgte vi hans vinhus i La Morra. Vi tog billedet til venstre, vistnok især for at få et billede af den krøllede rod fra en vinstok. Til højre Renato Rattis søn, Pietro, sammen med Christian Philipson under fredagens smagning.





En foregangsmand i Barolo
I 70’erne og 80’erne var Renato Ratti en foregangsmand i det norditalienske Barolo. Han var præsident for distriktets vinavlerforening, han skrev de nye love for DOCG Barolo og Barbaresco og var forfatter til flere bøger om Piemontes vine. Yderligere var han manden, der indførte begrebet enkeltmarksvine i Piemonte – faktisk skabte han et kort over markerne i Barolo og Barbaresco.
I 1988 døde han, kun 54 år gammel, og blev efterfulgt af sin søn Pietro, der da var 30 år, og som siden har ført faderens arbejde videre med nogle af Barolos bedste vine.

Vertikal smagning af femten årgange
I fredags var Pietro Ratti på besøg i København, inviteret af Philipson Wine, og under en spændende vinsmagning smagte vi hans og hans fars Barolo’er i femten årgange tilbage til 1968.
Det var en flot demonstration af, hvor holdbare Piemontes store vine kan være. Et par af de allerældste var blevet lidt trætte, men de yngste kunne faktisk nydes allerede i dag – endog de fadprøver, Pietro Ratti havde medbragt. En generel regel er dog, at disse vine bør gemmes i hvert fald et par år og gerne fire-fem år, før de trækkes op.
Under smagningen kunne Christian Philipson ikke dy sig for at slå på sin velkendte reklametromme. Men han havde faktisk ret: En enkeltmarks-vin som Rattis Barolo Marcenasco 1999 til kun 169,95 kr. (ved 12 flasker) er faktisk billig. Og 2000-årgangen kan købes i forsalg til 129,95 kr. Nedenfor er der fem stjerner til begge vine.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.
    Thomas Møller (f. 1971) blev bidt af vin som teenager. Efter en kort stund som ingeniørstuderende overvejede han ønologi-linien på Bordeauxs universitet, der dog ikke var overbevist om hans kvalifikationer. Så i stedet startede han hos A. P. Møller som shipping-elev, hvilket blev fulgt af flere salgs- og marketingsstillinger i Asien, Afrika og Europa.
    Vinen forblev en lurende bacille, og da muligheden bød sig , stoppede han hos Maersk og startede efter et grundigt forarbejde MoJo Wine A/S sammen med barndomskammeraten Erik Jørgensen. Firmaet sælger fortrinsvis til specialhandlen og gode restauranter, men det fører også en stribe vine, der udelukkende sælges til supermarkeder.
    MoJo Wine's to ejere føler især for den nye vinverden og elsker at prøve noget nyt, der ligger uden for gamle traditioner og fordomme.
    Firmaets start er gået over al forventning, men der er stadig et stykke vej, inden der kan investeres i egen vingård, som er et af de langsigtede mål.
    Sin fritid bruger Thomas Møller på sport, madlavning og forberedelsen på at blive far for første gang til sommer.
    Adresse: MoJo Wine A/S, Emdrupvej 28A, 2100 København Ø, tlf.: 30 25 27 27, fax: 39 25 26 01, e-mail: thomas.moller@mojowine.com.


Flammehæmmende dufte
Det populærvidenskabelige blad Nature fortæller, at hvis træværket i en bygning med vin behandles med det flammehæmmende middel tribromoanisol (TBA), kan vinen få en meget uheldig duft og smag. Det har franske forskere ved Laboratoire Excell i Bordeaux konstateret.
Der er ikke tale om propsmag, men om andre lidt mugne toner. Og der er ikke tale om, at vinen på nogen måde er sundhedsfarlig. Den smager bare ikke godt. De fleste mennesker vil kunne smage TBA ved så lav en koncentration som 4 nanogram pr. liter. Det svarer til, at en sukkerknald opløses i hundrede olympiske svømmebassiner.
Det store problem er, at det er meget svært og bekosteligt at gøre noget ved det, hvis træværket i en bygning først er blevet behandlet med TBA.
.....................
    Gambero Rosso på engelsk
    Så kom den engelske udgave af årets Gambero Rosso, Italiens store vinguide. På 864 sider gennemgås i alt 14.208 vine fra 1937 producenter, og 254 af dem har fået de eftertragtede tre glas. Vi har tidligere bragt en liste over dem.
    Og fra hvilken af Italiens regioner kommer så de fleste topvine? Det gør der fra Toscana, hvor der er 62 vine med tre glas. Derefter kommer Piemonte (60), Friuli (26) og Veneto (20).
    Gambero Rosso (Den Røde Reje) udkommer i et oplag på 150.000 eksemplarer, og siden førsteårgangen for sytten år siden har redaktørerne smagt 100.000 flasker og givet over 2000 gange de tre glas.
    Den engelske udgave af Gambero Rosso koster 278 kr. plus porto hos Italien Informations Service i Brabrand, tlf.: 86 26 16 66, e-mail: italien@iis.dk.
    Samme sted kan man tegne abonnement på vinbladet Gambero Rosso, der udkommer fire gange om året. Det koster 60 kr. pr. nummer plus evt. porto 21 kr. og 200 kr. i årsabonnement plus evt. porto. Vi har optaget bladet på vores liste over trykte vinblade. 

Rester fra de riges bord
Hotel Ritz i London er et af verdens fineste hoteller. Alligevel hænder det, ifølge WeinReporter, at gæsterne i restauranten bliver budt vin fra flasker, der allerede er blevet taget nogle glas af.
Hotel Ritz indrømmer det, men mener, at den slags er helt ok.
De åbnede flasker stammer fra den meget fine Trafalgar-suite. Hvis de overnattende suite-gæster har bestilt en hel flaske vin, men ikke har kunnet tømme den, ryger resten ned i restauranten. Her bliver den så serveret glasvis.
Alternativet er at smide den gode vin ud, og det ville da være synd, forlyder det fra hotellet – der ikke spekulerer over, hvad de fine gæster kan have gjort ved vinen ... Nå, men de har jo i hvert fald betalt den. N
.....................
    Katedral i proppet udgave
    Hvis man holder af vin, brænder man ofte inde med et hav af propper i håb om, at de en dag kan bruges til et eller andet sjovt.
    Den kendte grafiker Eli Ponsaing har netop af den årsag gemt propperne fra et par hundrede flasker vin, som han og hans kone, Olga Tesch, har nydt.
    En dag lod han grafikken hvile og kastede sig ud i arbejdet som bygherre.
    Nu er alle propperne forvandlet til denne flotte katedral, der efter vores mening mest minder om kirken i Pomerol.
.....................
    Sjov i vinkælderen
    Jamen, det er dog utroligt, hvad vi må lægge øjne til. Vor læser Grethe Juehl har venligst sendt os denne uartige etiket, og dybt forargede og under højlydte protester skynder vi os straks at bringe den videre.
    Grethe Juehl fandt vinen under en vinfest i Saint Péray i Frankrig. Det var en rosé, og den frække cuvée trak mange gæster hen til bordet med vinene fra Domaine de la Pinède, der ellers holder til i Châteauneuf du Pape.
    Pierre Coulon og hans kone sagde, at de havde lavet etiketten for sjov. De er vist nogle værre nogle!
    "Jeune Pampre" står der på etiketten. Det betyder unge vinranker med blade og druer. Forbindelsen er vi for artige til helt at forstå ...

Kejserens nye klæder
I sidste uge citerede vi redaktøren af Vinbladet, Peter Winding, der beskrev ”hele dette Smage-Parker-Cirkus” som kejserens nye klæder.
Det har medført et par indlæg fra Robert Parkers danske fortalere, men da det jo er op til Peter Winding at svare, har vi sendt indlæggene videre til ham.
Selv ønsker vi ikke at bruge plads på en længere diskussion for og imod Parker og hans 100 point skala, og vi er også nok lidt handicappede – vore træge hjerner rækker ikke til at forstå, at det er menneskeligt muligt at smage forskel på en vin til 92 point og en til 93.
Peter Winding fortæller, at han vender tilbage til Parker og kejseren og hans nye klæder i næste nummer af Vinbladet.
...........................
    Ugens vinøse billede
    - Rippon Vineyard i New Zealand er en af verdens smukkest beliggende vingårde, skriver Susanne Larsen. Hun bor til daglig i Rom, men fejrede sidste jul og nytår på New Zealand.
    Hendes billede med den fantastiske udsigt over vinmarkerne, Lake Wanaka og bjergene er fra vindistriktet Otago, der er det sydligste distrikt på Sydøen – altså distriktet med det køligste og friskeste klima.
    - På billedet bliver der naturligvis fyldt Pinot Noir fra Rippon Vineyard i glassene, skriver Susanne Larsen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er Auxerrois?
Annette og Bent Aamand har fået en flaske Alsace-vin foræret, hvorpå ordet Auxerrois står med store bogstaver. - Søde, lille Flemming, det havde du ikke med i din undervisning for 30 år siden, skriver de.
Nå, men så må det være på tide at fortælle, at Auxerrois er et gammelt fransk druenavn, afledt af navnet på byen Auxerre i nærheden af Chablis.
Der er både en grøn og en blå drue med dette navn.
I Alsace er grøn Auxerrois ret udbredt – cirka 10% af arealet – men druen nævnes sjældent på etiketterne. Den minder om Pinot Gris, og benævnelsen Auxerrois Gris er et synonym for Pinot Gris..
I det nordøstlige Frankrig og i Luxembourg dyrkes en del grøn Auxerrois, og i Loire-dalen er der mindre enklaver.
Den blå Auxerrois er den dominerende druesort i Cahors. Et andet navn for den er Côt, og et tredje er Malbec. Og Malbec er som bekendt blevet Argentinas nationaldrue.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 26 vine. Heraf var der 21, som fik mere end to stjerner, og 15 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Marcenasco, Renato Ratti, Barolo, Italien 1999
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Stor og flot rødvin med mange facetter i duft og smag, fyldig frugt og garvesyre. Lad den meget gerne ligge i fire-fem år endnu. Samme vin i 2000-årgangen er endnu ikke i handelen, men kan købes i forsalg til 129,95 kr. Den er umiddelbart mere tilgængelig og blød. Men også den skal ligge nogle år, før den drikkes - og den må såmænd gerne ligge i ti år.


Torriglione, Renato Ratti, Barbera d'Alba, Italien 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
I forbindelse med smagningen af Renato Rattis Barolo-vine smagte vi også denne elegante, bløde og saftige rødvin på Barbera-druen. Den er meget harmonisk, med koncentreret frugt, toner af kirsebær og mandel og en frisk syre, der står godt til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.




Shadow’s Run, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Fox Creek, South Australia 2002
59,75 kr., The Wine Company
Prægtig rødvin med krop og krydderi, frugt, sødme, harmoni – en perfekt oplevelse. Meget rimelig pris. Flasken har skruelåg – lige efter vores hjerte!


Thornbury, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Utrolig flot hvidvin med fint parfumeret duft og en harmonisk og rig smag. Vinen har bevaret sin jomfruelige ungdom – igen fordi den har skruelåg.


Castiglioni, Chianti, Frescobaldi, Italien 2002
75 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen
En rigtig chianti – let og saftig. Nem at drikke og glimrende egnet til mange retter.


Moreson, Magia, Coastal Region, Sydafrika 2000
169 kr., 159 kr. ved seks flasker. SA Wineimport
En stor rødvin i Bordeaux-stil på druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. En vidunderlig vin. Mange vinbønder i Bordeaux ville være pavestolte, hvis de havde lavet denne vin.


Medrano, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2003
53 kr., Chris-Wine
En overordentlig ”drikkelig” hvidvin med en dejlig duft og en fyldig, lidt fed smag med alle druens dyder.


Castillo Perelada, Crianza, Empordà-Costa Brava, Spanien 2000
50 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Lækker rødvin med fine fadtoner og fyldig frugt. En vin, man drikker med største fornøjelse. Og prisen er meget rimelig – smagepanelet gættede på i snit 72 kr.


Lochera, Reserva, Dessilani, Fara, Italien 1999
99,95 kr., 3 flasker for 200 kr., Prima
Her er der balance på vægtskålen. Der er det hele – struktur, stor frugt, tilpas syre, sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag. Den er helt på toppen nu.


San Fabiano Caleinaia, Chianti Classico, Italien 2001
100 kr., Compagniet
Stor og kraftig rødvin med meget frisk frugt og krydderi. Den kræver lidt mere end bare spaghetti.


Château Jouclary, Cabardès, Frankrig 2001
55 kr., PH Vin
Vellavet og dejlig rødvin med fyldig, frisk frugt og krydderi.


Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2001
79,75 kr., 3 flasker for 199 kr., Skjold Burne
Blød, elegant og lækker rødvin, harmonisk og med tilpas garvesyre. Mere end pengene værd – smagepanelet vurderede prisen meget højere.


Fussion, Mendoza, Argentina 2001
79,50 kr., Irma
Tænk, hvis flere af Bordeauxs vinbønder kunne lave en rødvin som denne her – til denne pris. Det er en meget flot vin på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Man nyder den med største fornøjelse.


Nipozzano, Frescobaldi, Chianti Rúfina, Italien 2000
119,75 kr., på tilbud: 100 kr., H.J. Hansen
Herlig rødvin, en stor og fuldendt chianti med fyldig frugt, friskhed, krydderi og sødme. Den er tilbudsprisen værd.


Mas de les Vinyes, Montsant, Spanien 2000
49,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Fløjlsblød og fyldig bamse med stoflighed, krydderi og sødme – fra nabodistriktet til Priorato. Den kræver en kraftig ret. Prisen er helt vildt lav!


Château Morton, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
69 kr., Vinfirmaet
En rigtig god bordeaux, saftig, tilpas let, harmonisk, frisk og nem at drikke. Meget velegnet til mange retter.


Mezcla, Lujan-Mendoza, Argentina 2002
50 kr., Irma
Druerne Tempranillo, Malbec og Syrah mødes i denne robuste og kraftige vin, der vil være fin til sommerens grillparties. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Ochoa, Garnacha / Tempranillo, Navarra, Spanien 2002
49 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Virkelig god rødvin med kultiverede 12½% alkohol. En herlig duft, fyldig frugt, fint krydderi og en let sødme. Prisen er meget rimelig.


Vinul Stramosesc, Pinot Noir, Rumænien 2000
49 kr., 3 flasker for 129 kr., Rumænske Vine
Meget let og saftig rødvin, som er velegnet til mange retter.


Quinta do Portal, Douro, Portugal 2000
75 kr., GrandVin
Den smager virkelig godt, denne rødvin fra portvinens dal. Blød, god frugt, fin sødme. En meget anvendelig vin.


Dionysos, Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, Rumænien (uden årgang)
39 kr., 3 flasker for 99 kr., Rumænske Vine
Vellavet, kraftig, ret tør rødvin med krydderi. Okay til prisen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Nordlund, Dansk Vincenter, Danmark 2002Rødvin299 kr.Dansk Vincenter og
Kjær & Sommerfeldt
.
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Montesodi, Castello di Nipozzano, Frescobaldi, Chianti Rúfina, Italien 2000Rødvin200 kr.H.J. Hansen
Mormoreto, Castello di Nipozzano, Frescobaldi, Chianti Rúfina, Italien 1999Rødvin200 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
Ironstone Vineyards, Cabernet Franc, Californien 2000Rødvin39 kr.Føtex
.
Børsen
Muré, Crémant d'Alsace, FrankrigMousserende109 kr.Skjold Burne
Muré, Clos St. Landelin, Riesling, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin239,75 kr.Skjold Burne
Muré, Cuvée Prestige, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2000Rødvin129,75 kr.Skjold Burne
.
Ekstra Bladet
Reméage, Domaine des Vins de Vienne, Bordvin, Frankrig (uden årgang) Rødvin75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
ErhvervsBladet
Aldiano, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2001Rødvin59,50 kr.Føtex
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Bonhomme, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 2002Rødvin40 kr. (v6fl)Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Nordjyske Stiftstidende
Ramon Bilbao, Rioja, Spanien 2002Rødvin54,95 kr.SuperBrugsen
.
Næstved Tidende
Casaterra, Malbec, Mendoza, Argentina 2003Rødvin27 kr.Chris-Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.