Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 13
22. marts - 28. marts 2004
........................

VinAvisen uge 10VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12
........................
......
OBS!
...
Næste nummer af VinAvisen - uge 14 - udsendes ekstraordinært allerede om eftermiddagen, fredag d. 26. marts
...
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Betænkelige newzealændere
De er ved at blive betænkelige i New Zealand: Kan de overhovedet sælge al den vin, de er i gang med at lave?
* De har tilplantet en masse hektar især inden for de seneste fem år, og høsten i år vil blive tæt ved 170.000 tons druer. Det er cirka en tredjedel mere end i noget tidligere år.
* Næste år bliver høsten på cirka 185.000 tons, og i 2006 passerer den de 200.000 tons. Mange vinbønder vil komme til at erkende, at det er sværere at sælge vin end at lave den.

431 vinhuse ud af 476 er små
* I 1995 var der 204 vinhuse i New Zealand. Ved juletid sidste år var der 421 – i dag, tre måneder senere, er der 476.
* For kun få år siden var der en snes vinhuse i Marlborough. I dag er der over 200.
* Ti store vinhuse sælger mere end 2 mio liter vin om året. Det gælder blandt andet fire vinhuse under Montana (ejet af giganten Allied Domecq) og store navne som Esk Valley, Vidal Estate og Nobilo.
* 35 vinhuse sælger mellem 200.000 og 2 mio liter – fx Cloudy Bay, Delegats, Palliser Estate og Sacred Hill.
* Og 431 små vinhuse sælger under 200.000 liter. 431 ud af 476!

Et trængt marked
Hvad skal der blive af de mange små newzealandske vinhuse i et trængt marked, der oven i købet hæmmes af en NZ-dollar, der stiger i kurs?
Skal de sælge vin til alverdens supermarkedskæder, må de kunne levere store portioner. Og kan man ikke det, må man have opbygget et stærkt navn på vin, som appellerer til et kræsent publikum.
Hvis vinmarkedet skal klare sig, skal eksporten øges til over 100 millioner flasker i 2007. Det er tre gange mere end i dag.
Løsningen på disse problemer vil uden tvivl blive fusioner eller et samarbejde mellem mange af de små vinhuse, der så sælger deres vin under det bedste af deres fælles mærkenavne.

Hvem skal ”straffes”?
Den 23. april skal Systembolaget mødes med de svenske vin- og spiritusimportører, og på mødet vil man sikkert diskutere, hvordan man skal behandle de leverandører, som har bestukket folk rundt omkring i butikkerne.
Spørgsmålet er dog, hvor grænsen for det uetiske går – ifølge de stramme svenske regler. Er det ved en prøveflaske? En rejse? Eller rede penge?
Det er også et spørgsmål, om Systembolaget overhovedet kan ”straffe” Vin&Sprit. Dels på grund af firmaets størrelse, dels fordi Systembolaget og Vin&Sprit jo har samme ejer, nemlig den svenske stat.

1.000.000.000 Absolut’er
I Vin&Sprits destilleri i Åhus i Skåne har man netop passeret Absolut-flaske nummer én milliard.
Med en flaske i sekundet ville dette have taget 32 år. Det har det ikke. Fabrikken kan nemlig producere cirka fem flasker i sekundet eller 450.000 i døgnet.
I alt eksporteres Absolut til 126 lande, og den ellers så alkoholforskrækkede svenske stat må absolut være glad for at kunne sprede sit alkoholiske evangelium over den ganske verden.

Systemet satser på nettet
Det svenske Systembolag vil ifølge Just Drinks begynde at sælge vin og spiritus via internettet. Og ligesom hos Coop Danmark vil kunderne kunne hente vinen i Systembolagets butikker.
Der vil dog gå et helt år, før internet-handelen er oppe at køre.

Super AOC
Der har været en hel del snak om, at mange af de franske AOC-vine ikke længere lever op til kvalitetskravene.
Det vil den franske bestyrer af appellations-systemet, INAO, ifølge avisen Le Monde nu forsøge at rette op på med et forslag om en helt ny appellation.
Særligt fremragende vine skal fremover kunne benytte sig af benævnelsen ”Super AOC”.
Til gengæld vil man så begynde at slække lidt på reglerne, når det gælder de mere almindelige AOC-vine.

Inspiration fra Italien
Forslaget vækker begejstring i Bourgogne, hvor man ikke et øjeblik er i tvivl om, at regionens vine alle vil blive udnævnt til at være Super AOC’er.
Fra Bordeaux forlyder det derimod, at den slags tiltag er spild af tid og bare vil forvirre forbrugerne.
INAO har ladet sig inspirere af italienerne, der for mange år siden indførte benævnelsen DOCG, der er en forkortelse for Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Altså Kontrolleret og Garanteret Benævnelse for Geografisk Oprindelse.
De almindelige italienske DOC-vine (uden G’et) er godt nok kontrollerede, men altså ikke ”garanterede” ...

Sherry lige så godt som rødvin
Sherry klarer sig ikke alt for godt, og det er egentlig synd, for det er jo en meget fornem drik. Måske vil det hjælpe, hvis man spreder det gode budskab fra en netop offentliggjort artikel i Journal of the Science of Food and Agriculture - at sherry er lige så godt for helbredet som rødvin.
Forskere ved universitetet i Sevilla har konstateret, at også sherry indeholder polyfenoler, der nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Polyfenolerne hæmmer det onde kolesterol LDL og fremmer kroppens produktion af det gode, HDL.
Forskerne har undersøgt både Fino, Manzanilla, Oloroso og Amontillado, og alle fire sherrytyper har de samme gode egenskaber.
..........................

...
Go'e gamle Tut.
    Ny afslørende teknik
    I det gamle Egypten var det forbeholdt faraoer og rigmænd at drikke vin. Og det gjorde de ikke kun i levende live. Med sig i graven fik de lerkrukker, fyldt med vin, der kunne forsøde tilværelsen i det hinsides.
    Om der var tale om rød- eller hvidvin har hidtil været uvist. Men ved hjælp af en ny teknik, udviklet med støtte fra Den Spanske Vinkulturelle Forening og Codorniu-gruppen, er det nu muligt at undersøge farvestoffet i de vinøse rester på bunden af krukkerne.

    Tut drak rødvin
    Et hold forskere fra universitetet i Barcelona er i fuld gang med undersøgelserne. De er blandt andet nået frem til, at faraoen Tut Ank Amon må have holdt af et godt glas rødvin.
    I øvrigt er lerkrukken fra hans grav, som forskerne har undersøgt, forsynet med en af verdens ældste kendte ”vinetiketter”. En inskription fortæller, hvornår vinen er fremstillet og af hvilken vinbonde – men altså ikke noget om farven.

De venter ikke alle på Parker
I sidste nummer af VinAvisen skrev vi, at alle i Bordeaux venter på Robert Parkers udtalelser og først tør prissætte vinene, når den amerikanske vinguru har talt. Ifølge Bordeaux-vinhandleren Iakob Schjerbeck gælder det nu nok mere indkøberne, der lader Parkers point styre deres indkøb.
Men naturligvis er der også producenter, der lader Parkers point styre deres priser. Det gælder specielt mange af de nytilkomne garageproducenter med få hektar fra højre bred – Saint-Émilion, Fronsac, Bourg osv. Små støjende producenter med mere PR end terroir i flaskerne, kalder Schjerbeck dem.
De store slotte med over 100.000 flasker om året regner mindre med Parker, og det er jo dem primeur-salget handler om.
Faktisk deltager kun 3% af Bordeaux’s producenter i primeur-ræset, dvs. cirka 400, og Parker smager og kommenterer mindre end 200 primeurvine, dvs. halvdelen af dem, der stiller op.

Priserne faldet med 30-40%
Iakob Schjerbeck har selv siden 1989 fulgt knap 50 primeur-vine, hvoraf Parker kommenterer halvdelen, og det er sjældent, at producenterne udnytter ekstra Parker-point til at hæve priserne.
Priserne er tværtimod faldet med 30-40%, og selv de 50 mest kendte slotte, fx Clos Fourtet, Pavie, Macquin, Kirwan, Gruaud-Larose, Domaine de Chevalier og Phélan-Segur, koster mindre end, hvad de gjorde midt i 90’erne.
Producenterne og Parker gør deres bedste, siger Iakob Schjerbeck. Men tør indkøberne tro på deres egen næse?
..........................

...
Pinot-smagningen blev med sikker hånd ledet af Lars Bo Henriksen, der her sidder for bordenden bag de 144 bourgogneglas. Til venstre ses Peter Winding og Elsebeth Lohfert fra Vinbladet og Svend Erik Olsen fra B.T. Til højre Merete Munk.
    175 år med manér
    H.J. Hansen i Odense har fejret sin 175 års fødselsdag med manér – blandt andet med en stor Vinmager Messe (på dansk Winemaker’s Fair), der blev afholdt i tre byer i den forløbne uge. I København var der cirka 1700 besøgende, i Odense 500 og i Vejle 400.
    49 producenter fra hele verden var mødt op, og bag de mange flasker stod mange af de winemakers, der har ansvaret for vinene. Det var kendte navne som Frescobaldi, Marc Beyer, Jean-Pierre Janoueix, Fréderic Drouhin, Guiseppe Rizzardi, Marta Martinez Bujanda, Anthony Hamilton Russell, Dominic Symington og mange flere.

    Spændende Pinot Noir-smagning
    I forbindelse med messen havde H.J. Hansen arrangeret en interessant smagning for en mindre kreds. Foran hver deltager stod ni glas, hver med en rødvin på druen Pinot Noir. Og så lød opgaven:
    Hvilke tre vine kan I bedst lide? Og hvilke vine tror I er fra Bourgogne, og hvilke er fra et oversøisk land?
    Det var ikke så ligetil. Men vi var seksten om bordet, og da vore små sedler var afleveret, kunne der udregnes et gennemsnit:

    Oversøisk sejr over Bourgogne
    Samtlige vinderpladser blev besat med oversøiske vine. Ikke en eneste bourgogne var med i toppen.
    På 1. pladsen lå Sommerset Hill 2001 fra Western Australia (199,75 kr.)
    På 2. pladsen lå Felton Road, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2002 (245 kr.).
    På en delt 3. plads lå Hamilton Russell, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 2002 (219,75 kr.) – og Clarendon Hills, Hickinbotham Pinot Noir, South Australia 1999 (319,75 kr.).
    Bortset fra en Gevrey Chambertin til 600 kr. og en Oregon til 1200 kr. kostede alle vinene mellem 200 og 340 kr.
    Man kan naturligvis altid diskutere valget af årgange og vinenes prislejer. Det gjorde vi ikke. Vi tog det som en interessant øvelse i at smage Pinot.
..........................


Et tilløbsstykke
Fredag og lørdag blev den italienske vinmesse Vivaitalia afholdt for tredje gang, og som det fremgår af billederne herover var det et tilløbsstykke.
Messen er efterhånden også blevet en stor "familiefest" - alle kender alle og hilser genkendende på hinanden.
Der var cirka 720 besøgende, og de havde mulighed for at smage mere end 240 forskellige vine. Flere af de italienske vinmagere havde i øvrigt taget turen herop, så de kunne præsentere deres vine.

Forbrugernes valg
Messen arrangeres jo af en gruppe danske importører af italienske vine, og en række af dem havde hver udvalgt vine til en smagning, hvor et panel af forbrugere kunne vælge de bedste i forskellige kategorier. Her er, hvad de valgte - nogle af dem på delte pladser:

Bedste hvidvin til under 100 kr.
1. Bianco di Custoza 2002, Montresor, U & Wine
2. Gavi 2003, La Smila, BB Vinimport
3. Langhe Arneis 2002, Rocche Costamagna, Det lille Enoteca
3. Pignot Grigio 2002 , Friuli Grave, Risbjerg Vinimport

Bedste rødvin til under 100 kr.
1. Barbera d´Alba "Tre Pile" 2001, Aldo Conterno, Domaine Brandis
2. Chianti Ruffina Riserva 2000, I Veroni, Sorgenfri Vin / Det lille Enoteca
3. Carmina Burana 2001, Lombardi, Aroma Wine Import

Bedste rødvin til 100-200 kr.
1. Rosso di Montalcino 2001, Scopone, U & Wine
2. Chianti Classico Riserva 2000, Le Miccine, Risbjerg Vinimport
2. Rosso del Pievano, Rosso di Toscana IGT, 2000, Viniropa
3. Nebbiolo d´Alba 2000, Giachet, Viniropa

Bedste rødvin til over 200 kr.
1. Amarone 1999, Zardini, U & Wine
2. Amarone 1998 "Campo San Laolo, Villa Monteleone, Aroma Wine Import
3. Amarone "Vejo" 1998, Salvalai, BB Vinimport

Bedste dessertvin uanset pris
1. Recioto della Valpolicella, Villa Monteleone, Aroma Wine Import
2. Vend. Tard. Fantascia 2001, Ylenia 2001, Domaine Brandis
3. Recioto 2000, Giuseppe Lonard, U & Wine

Øget spansk vineksport
I løbet af 2003 øgede Spanien sin vineksport med hele 23%. Dette tal gælder dog kun mængden. I værdi var stigningen godt 5%.
Dette indebærer, at den gennemsnitlige pris for en liter spansk vin på eksportmakederne er cirka 8 kr., hvilket er den laveste pris i de seneste tre år.
Åbenbart er det ikke helt lykkedes spanierne at øge eksporten af deres glimrende kvalitetsvine.

400.000 kr. for en Vega Sicilia
Vi husker udmærket dengang for snart mange år siden, da vi nød en flaske af den spanske kultvin Vega Sicilia Único 1986. Det var virkelig en stor oplevelse.
Ved en auktion i Miami er en flaske af netop denne vin gået for 65.000 dollars, dvs. lige under 400.000 kr.
Nå, vi trøster os med, at det var en flaske på 3 liter. Så den flaske, vi drak dengang, var kun sølle 100.000 kr. værd ... I dag.
..........................
På vintur i kunstens verden
Nu kan man tage på en ganske særlig vintur til Rom, hvor man bliver ført gennem vinens verden, som den har taget sig ud i kunsten gennem de sidste 3000 år.
Med en bog i hånden bliver man guidet rundt til 36 kunstværker fordelt på syv museer i den italienske hovedstad, og på turen vil man opleve alt lige fra antikke amforaer til moderne malerier, hvor vindrueklaserne er splittet op i trekanter og firkanter.
Det er Emilia Nardi, administrerende direktør i det toskanske vinhus Tenute Silvio Nardi, der har fået ideen til ”Degustazioni d’Arte” (Kunstsmagninger), som hun kalder guideturen.
Der vil også blive arrangeret ture, hvor man får følgeskab af en kunsthistoriker samt mulighed for at smage nogle af Tenuto Silvio Nardis vine. Læs mere på
www.galleriaborghese.it
...
Emilia Nardi, fotografet under en smagning i København.
..........................
Washington vil på det vinøse landkort
I Washington, der er USA’s nordligste vinstat ude ved Stillehavets kyst, er der 275 vinhuse og cirka 11.200 hektar vinmarker. Kvaliteten af vinene er gennemgående høj, og produktionen – hvoraf 57% er rødvin - stiger år for år.
Statens vine sælges overalt i USA og eksporteres til mere end 40 forskellige lande.
Men trods alle de mange gode tal og facts forbinder mange helt automatisk amerikansk vin med Californien. Og det er vinproducenterne i Washington ifølge avisen Seattle Post Intelligencer godt trætte af.
Washingtons vinkomité er derfor i færd med at planlægge en storstilet kampagne. Den skal én gang for alle føre Washingtons vine ud af deres skyggetilværelse og give staten den plads på det vinøse landkort, som den fortjener.
..........................

...
Kim Backe fra Sundshoppen i Helsingør, restaurantchef Ole Petersen og Karsten Riis Lausen skåler for premieren på Star Clubs nye vinklub.
    Til søs med vinen
    Nu er chancen der for at komme med til en hyggelig og lærerig vinklubaften på Scandlines' færge Tycho Brahe.
    Mens færgen sejler af sted fra Helsingør, vil en række kendte vinfolk på skift møde op for at fortælle om fire særligt udvalgte vine.
    Bagefter vil man kunne nyde vinene ad libitum til en menu, der er kreeret, så den står til de ædle dråber.
    Arrangementerne vil løbe af stabelen den sidste tirsdag i hver måned, og startskuddet lyder tirsdag d. 30. marts, hvor vinskribenten Karsten Riis Laursen vil fortælle om vine fra Argentina og Chile.
    En aften i vinens tegn koster 295 kr., og billetter kan bestilles på tlf.: 49 28 56 05.

..........................
    Vinbog, spækket med informationer
    En bibliografi over vinbøger på engelsk lyder måske umiddelbart som en lidt tør sag.
    Men det kan man bestemt ikke kalde James Gablers netop udkomne bog ”Wine into Words”, der er fuld af spændende oplysninger, fordelt på næsten 500 sider.
    Bogen byder blandt andet på stribevis af portrætter af alle de mange mænd og kvinder, der gennem tiderne har formidlet deres vinviden sort på hvidt.

    Ethvert tænkeligt emne
    Et af portrætterne handler om Thomas Jefferson, der ikke kun var en af USA’s mest markante præsidenter, men faktisk også var en stor vinkender. Før der overhovedet var noget, der hed 1855-klassifikation i Bordeaux, roste han både Château d’Yquem og Château Lafite til skyerne.
    Via portrætterne berører bogen næsten ethvert tænkeligt emne, som vinens verden har forbindelse til - lige fra kunst og litteratur til politik og krig.
    ”Wine into Words” koster 75 dollars (cirka 455 dkr.) og kan bestilles via forlagets website: www.thomasjefferson.net.
..........................
    Vi mindes Søren Søndergaard
    Efter lang tids alvorlig sygdom er lægen Søren Søndergaard død. Det var i 1984, han deltog i fjernsynets "Kvit eller Dobbelt" i emnet fransk vin og vandt 48.000 kr., og siden skabte han sig en fornem karriere i den danske vinverden.
    Igennem tyve år var han guide på vinrejser, han oprettede SAS’ vinklub, afholdt vinkurser for FOF i Ordrup og skrev en masse artikler: Først i Søndags-BT og Det danske Vinblad, siden i Smag & Behag, Penge & Privatøkonomi, Vinårbogen m.v. Han oversatte fem vinbøger og var bidragsyder til Den store danske Encyklopædi (Bordeaux) og Gyldendals Vinleksikon (Frankrig alment og Champagne).
    Vore tanker går til hans hustru, Ingrid, der delte hans interesse for vin, gastronomi, maltwhisky, bridge, historie og Frankrig. Mere om Søren Søndergaard kan læses i Vinbranchens Blå Bog.
    Søren Søndergaard bliver begravet nu på torsdag kl. 12 fra Sankt Pauls Kirke, Frøgårds Allé 10 i Høje Taastrup med efterfølgende jordfæstelse på Hørsholm Kirkegård..
........................
    Den danske vinbranche
    * Amka i Randers repræsenterer herefterdags den største uafhængige vinproducent på Madeira, Henriques & Henriques, på alle skandinaviske markeder.
    * Skjold Burne kommer nu til Samsø, idet Samsø Kiosken, Langgade 14 i Tranebjerg den 1. april optages i kæden. Ulrik Paulsen, der i otte år har haft forretningen, fortsætter, og tlf.- og fax-nr. er stadig 86 59 09 45.
    * Fionia Vinimport har fået forhandlingen af vinene fra La Contea i det italienske Piemonte.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
......................
Cocktail i glasset
På lørdag d. 27. marts kl. 19.30 sender kabel- og satellitkanalen DK4 det næste program i serien ”Noget i glasset”, og denne gang har Flemming Kyed givet programmet titlen “Cocktails”.
Med de sænkede afgifter på spiritus er hjemmebaren og cocktailen for alvor vendt tilbage, så en oplagt gæst i studiet er forlagsdirektør Ole Knudsen, der har skrevet Gyldendals cocktailguide.
I programmet ryster Ole Knudsen en cocktail og fortæller nogle af de historier og anekdoter, der knytter sig til de mixede drinks.

Go’morgen Danmark uden alkohol
Nu på tirsdag den 23. marts kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev og Michael Meyerheim igen i det vinøse hjørne på TV2’s Go’morgen Danmark. De smager tre alkoholfrie vine :
* Ebony Vale, Cabernet Sauvignon, Reh Kendermann, Tyskland til 39,75 kr. fra Amka Vinimport.
* Fre Premium Red, Sutter Home Winery, Californien til 45 kr. fra Føtex.
* Inglenook, St. Regis Reserve, Cabernet Sauvignon, Californien til 45 kr. fra Kjær & Sommerfeldt.
Næste gang, den 8. marts, står der rødvin fra Chile på programmet.
..........................
    Tysk vincafé og butik
    Nu kan man komme en smuttur til Tyskland i hjertet af København. Man skal bare lægge vejen forbi Bei Möbius, Danmarks første tyske kombinerede vincafé og butik, der i fredags slog dørene op på adressen Gammel Kongevej 51.
    Her er det muligt at smage og købe 105 forskellige tyske vine. Og det drejer sig ikke kun om hvidvine, som Tyskland jo er mest kendt for, men også om en lang række spændende rødvine.
    Man kan nyde vinene på fastende hjerte eller glasvis til caféens anretninger, der selvfølgelig også har tyske rødder. Selv brødet er tysk og bagt af en tysk bager.
    Ejerne, Helle og Finn Möbius, satser på at gøre stedet til et centrum for tyske kultur-aktiviteter.
    ...
    < Finn Möbius hejser det tyske flag på premieredagen.
..........................
Vinimperium solgt i Sydafrika
Den italienske milliardær grev Riccardo Agusta er netop blevet en hel del rigere. Han har nemlig solgt sit sydafrikanske vinimperium, Grand Provence i Franschhoek, til et europæisk konsortium for mere end 40 millioner Rand (cirka 36,4 millioner dkr.).
Ifølge den sydafrikanske avis The Independent har Riccardo Agusta dog beholdt nabo-ejendommen, La Terra du Luc. Den købte han af landsmanden Vito Palazzolo, der har fået lov til at blive boende på gården.
Vito hedder dog ikke mere Palazzolo, men det noget mere pompøse Robert von Pallace Kolbatshenko. Han tog nemlig navneforandring efter en fængselsdom i 1980’erne for hvidvaskning af penge.
Riccardo Agusta er heller ikke helt fin i kanten. I 2002 måtte han betale en kolossal bøde for at have bestukket to sydafrikanske regeringsmedlemmer. Målet var at få lov til at anlægge en golfbane ved Plettenberg Bay.

......
Under Grand Provence hører to vingårde: La Provence, der skal være den ældste vingård i Franschhoek, og Haute Provence. På La Provence er indrettet nogle meget lækre ferielejligheder – som der jo efterhånden findes på mange af de sydafrikanske vingårde.

Den blå bog på fremmede sprog
Vinbranchens Blå Bog er velbesøgt. Folk vil vide noget om nogen. Det gælder også udenlandske læsere af VinAvisen.
Derfor tilbød vi for et par uger siden de 165 personer, der indtil nu er optaget i den blå bog, at de gratis kan få lagt en oversættelse af teksten ind på deres side – selvfølgelig på engelsk, men også gerne på fransk, tysk, spansk, eller hvad de nu synes.
De første har allerede meldt sig, og vi er i gang med at knappe deres oversættelser ind. Resten er velkomne – bare kom denne vej!
Send venligst oversættelserne som Word-files til anker@vinavisen.dk.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.
    Henrik Irgang Elsner (f. 1954) er lic. scient. og HD og har i mange år arbejdet med udvikling af lægemidler inden for bioteknologien. I år 2000 forlod han sit job som administrerende direktør hos Pharmexa – en virksomhed, som han selv havde grundlagt – og siden da har han brugt sin tid på mad og vin.
    Han er manden bag Restauration Coquus; sidste år grundlagde han Nørrebro Bryghus, og han er medejer af firmaet Prahl Biolab, der arbejder for vinindustrien verden over med mikrobiologiske opgaver.
    Hovedinteressen er australsk vin, og det skyldes ikke mindst, at hans hustru Lona Christrup, der er lektor ved Farmaceutisk Universitet, har en tæt tilknytning til Medical School i Adelaide i Australien.
    Siden midten af 90´erne har Henrik Irgang Elsner og hustruen jævnligt besøgt australske vingårde, hvilket har resulteret i importfirmaet Stone Grange med vine fra nogle af topproducenterne i South Australia. Desuden har ægteparret anlagt en vingård nord for Fredensborg i et af Danmarks smukkeste naturområder direkte ned til Esrum Sø. Her vil de fremstille dansk vin under mottoet ”hellere undvære end nøjes”. Den første høst forventes i hus i år, men hvad vinen kommer til at hedde, er endnu uvist.
    Når Henrik Irgang Elsner kan afse tid til det, tager han sig en flyvetur. Han har nemlig flycertifikat og andel i en lille enmotoret flyvemaskine.
    Adresse: Stone Grange ApS, Højvangen 6, 3480 Fredensborg, tlf.: 33 32 53 82, e-mail: info@stonegrange.dk, www.stonegrange.dk.
...........................
    Ugens vinøse billede
    Vor norske læser Jørn H. Abrahamsen importerer vin til det norske marked og besøger naturligvis mange vingårde i embeds medfør.
    For nogle måneder siden var han i Mendoza i Argentina og besøgte et af landets bedste vinhuse, Catena Zapata.
    Om sit dramatiske billede skriver han: - Bildet er tatt ut døråpningen på deres fantastiske winery med Andes fjellene i bakgrunn.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.......................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er en vinekspert?
P.E. i Ringkøbing vil godt have at vide, hvad det egentlig vil sige at være vinekspert, og det korte svar lyder: Vineksperter findes ikke.
Et længere svar lyder: Vinens verden er så uendelig stor. Den har så mange facetter, at det simpelt hen er umuligt at være ekspert i vin.
Man kan specialisere sig i et lille hjørne og fx blive ekspert i udviklingen af gær eller beskæringen af Chardonnay-vinstokke, men kunne og vide det hele – nej, det er ikke muligt.
I presse og marketing udnævner man af og til folk til vineksperter, men tro ikke på det.
Og tro slet ikke på ham, vi mødte engang for længe siden, og som på sit visitkort havde skrevet ”international vinekspert”. Manden var ikke rigtig klog.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
05-30



I den forløbne uge har vi smagt i alt 23 vine. Heraf var der 18, som fik mere end to stjerner, og 7 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Guelbenzu, Jardin, Cabernet Sauvignon / Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2002
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Lækker rødvin med en herlig duft og en fyldig smag fuld af mørke bær – solbær, brombær … Egnet til en god kødret og gode oste. Rimelig pris.


Cerviolo, Toscana IGT, Italien 2000
250 kr., Compagniet
Stor, perfekt og meget lækker rødvin med frugtfylde og kompleksitet - den er som en sommerdag at stikke næsen i en kurv med blandede bær, brombær, mørke kirsebær, lød det under smagningen.


Badger’s Creek, Sémillon / Chardonnay, South Eastern Australia 2003
39,95 kr., i uge 13 tre flasker for 100 kr., Vinodan / Prima
Til prisen en utroligt god hvidvin med fin aroma, en blød smag og venlig syre. Kun 12% alkohol – hvilket også kan være en fordel i mange tilfælde.


J.L. Wolf, Forster, Riesling, Pfalz, Tyskland 2002
88 kr., Vinens Verden
En rigtig tysker med denne fine lille sødme, som både tyskerne og vi andre elsker. Den flotte duft indfrier forventningerne. Et godt køb til prisen.


Trinity Oaks, Zinfandel, Californien 1999
65,95 kr., Chris-Wine
Flot rødvin, harmonisk, kompleks og meget velegnet til lidt kraftigere retter og gode oste. Rimelig pris.


Villa Borghetti, Pasqua, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1998
198 kr., Amka Vinimport
En stor rødvin med frugt-power og procenter - 15%, lige på grænsen til portvin. Men flot er den. Ikke spor sprittet, men en fornem vin, der fylder og mætter. En vin til seks omkring bordet.


Balbi Soprani, Barbaresco, Italien 2000
140 kr., Distinto
Uha, hvor er den god. Rigtig god. Meget lækker og moden, meget frugtagtig med tilpas syre og sødme. Det bliver helt perfekt, hvis den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Fray Leon, Chardonnay, Chile (uden årgang)
30-35 kr. for 1 liter i tetrapak, NicVin
Ret let hvidvin med friskhed. Faktisk en af de bedste papvine, vi har smagt i nyere tid. Ikke nogen stor vin, naturligvis, men en glimrende hverdagsvin. Kartonen kan være svær at hælde af, hvis man ikke har klippet nok af hjørnet.


Badger’s Creek, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2003
39,95 kr., i uge 13 tre for 100 kr., Vinodan / Prima
En bamse-rødvin, der kræver en meget kraftig ret. Men unægtelig glimrende til prisen.


Château Toumalin, Canon-Fronsac, Frankrig 2000
100 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
En god bordeaux, tør og med venlig frugt.


Trinity Oaks, Merlot, Californien 2000
65,95 kr., Chris-Wine
Blød og saftig rødvin, harmonisk, med god frugt (kirsebær og blomme) og krydderier. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel en time før måltidet.


Wente, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien 1999
79,95 kr., i uge 14 to flasker for 110 kr., SuperBedst
God, saftig og meget venlig hverdagsvin. Tilbudsprisen i uge 14 er i overensstemmelse med kvaliteten.


Deakin Estate, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Victoria, Australien 2002
49,95 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
Rødvin med saft og kraft, solbær, blomme, krydderi … Trods de 14% ikke spor sprittet.


Steenberg Reserve, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2003
89,75 kr., Taster Wine
Stor og alkoholrig (14%) hvidvin med fyldig og frisk frugt. Velegnet til lidt kraftige retter.


Geoff Merrill, Chardonnay, South Australia / Victoria 2000
80 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Kompleks og ganske flot hvidvin med frugtfylde og en let fadlagring.


Cerviolo, Chardonnay di Toscana IGT, Italien 2002
165 kr., Compagniet
Flot hvidvin med meget fyldig frugt, meget fyldige procenter (14,5%) og tilpas syre. Chardonnay’en har fået følgeskab af 15% Sauvignon Blanc, der giver en speciel smag. Billig er vinen jo ikke, men det er en vin for feinschmeckere. Prøv den til lidt kraftig og krydret mad.


Grand Sud, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
25 kr. ved 6 flasker i uge 14, SuperBest
Meget enkel og ret venlig hverdags-rødvin med let sødme. Kvaliteten i overensstemmelse med prisen.


Premiat, Chardonnay, Murfatlar-Medgidia, Rumænien 2000
45 kr., tre flasker 119 kr., Rumænske Vine
Ret fed hvidvin uden overvældende markant smag af druen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Aliwen Reserve, Cabernet Sauvignon / Syrah, Undurraga, Chile 2002Rødvin 54,95 kr.Bilka
.
B.T.
Rustica, Sicilia Rosso IGT, Italien 2002Rødvin39,75 kr.H.J. Hansen
.
ErhvervsBladet
Convento San Francisco, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1999Rødvin125,75 kr.Ki-Ma Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Angove's Long Row, Chardonnay, South Australia 2002Hvidvin54,95 kr.Amka Vinimport
Angove's Long Row, Shiraz, South Australia 2002Rødvin54,95 kr.Amka Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Saracen, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001Rødvin50 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Politiken
Castaño Monastrell, Yecla, Spanien 2003Rødvin30 kr.Netto
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.